Montrealský Věstník  Ročník 43
Únor/February 2007 5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4         Číslo 6

Kalendář činností

 

Každou středu:              Sokolské cvičení, Shadd Academy, roh Victoria a Van Horne, 20.00 h

Každý čtvrtek:               Závodní volejbal, Shadd Academy, roh Victoria a Van Horne, 20.00 h

 

7. 2.      St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

13. 2.    Út        Schůze Čs. sdružení, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 19.30 h

14. 2.    St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

18. 2.    Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

21. 2.    St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

 

Klub seniorů

Program na únor:

7. února si promítneme film plný písniček "Night and Day" o životě legendárního Cole Portera. Hraje Cary Grant a Alexis Smith. V druhé části schůzky nám pan Jan Španiel bude vyprávět anekdoty.

14. února oslavíme svatého Valentýna, promítneme si film, pobavíme se a strávíme spolu v přátelství a lásce pěkné odpoledne.

21. února nám Dr. Štefan Horný poví něco o našem zdraví. Jako vždy si zazpíváme a popovídáme si.

 

Plánujeme opět výlet do Manoir Richelieu ve dnech 9. a 10. května 2007. Strávíme tam dva dny a jednu noc. Cena výletu je $149, nocleh a 4 jídla. Má-li někdo zájem, zavolejte Rose Reichmanovou na (514) 484-1525.

 

Na schůzce 10. ledna jsme prožili příjemné odpoledne při zpěvu. Ptali jsme se, co nám nový rok 2007 přinese? Viděli jsme krásný záznam našeho Vánočního oběda na videu, který pro nás natočil z televize pan Jan Španiel. Moc mu za to děkujeme. Společný novoroční oběd zakončil velmi úspěšné seniorské odpoledne.

Dne 24. ledna nám paní B. Pitříková se srdečností a láskou přednesla dvě zamilované básně: "Polednici" a "Dědovu mísu". Upřímně jí děkujeme. Pan Ken Delamater nás zavedl do Nového Mexika, státu USA, tím, že nám ukázal video Carlsbad Cavern. Navíc pro všechny přítomné připravil pohoštění ve formě "pizza-pivo-jablkový koláč". Mockrát mu za to děkujeme - přítomnosti pana Kena při našich seniorských schůzkách si velmi vážíme a ceníme. (Rose Raba Reichmanová)

České a slovenské sdružení

Příští výborová schůze montrealské odbočky ČSSK se bude konat v úterý 13. února 2007 jako obvykle v půl osmé večer ve společenské místnosti Misijního domu. (Ema Košacká)

Sokol Montreal

35. župní sokolské zimní hry se budou konat poslední sobotu v únoru, 24. 2. 2006, v lyžařském středisku Horseshoe Valley blízko Toronta. Závodí se ve slalomu a běhu na lyžích. Zúčastnit se mohou i nečlenové Sokola. Zájemci hlaste se u Josefa Hřiba, tel. (514) 683-2092. (AM)

Misie Sv. Václava

Naše příští mše bude 18. února 2007 v 11 hodin v kapli Loyola High School na 7272 Sherbrooke West, ve třetím patře budovy. Růženec recitujeme od 10.30 h. Prosíme, choďte chvíli před jedenáctou, protože dveře do školy se v jedenáct zamykají. (Rose Mary Strban)

Hostýn

Letní dětský tábor pro děti od 6 do 15 let (dřívější účastníci do 16 let) potrvá 3 týdny od neděle 8. července do soboty 28. července. Ceny za účast jednoho dítěte jsou následující: 1 týden $275, 2 týdny $550, 3 týdny $740. Každé další dítě ze stejné rodiny má slevu 10%. Při zaplacení do 1. května 2007 je navíc další sleva 5%. Pro členy AH je sleva $25 na rodinu. Jako každý rok potřebujeme pomoc s organizací tábora: Asociace Hostýn hledá ředitele dětského tábora, hospodáře a správce (údržbáře), kuchařky a vedoucí k dětem. Přihlášky najdete na naší webové stránce www.hostyn.org nebo kontaktujte Josefa Maxanta, tel. 450-465-4844, fax 450-923-4159, health.vifad@sympatico.ca, nebo Věru Sebenovou, tel. 514-385-5153, vseben@hotmail.com.

Beseda

Podrobnější informace o našich kurzech a aktivitách najdete na webové stránce www.beseda.ca nebo volejte na číslo (450) 662-3717 nebo (450) 667-6702, e-mail info@beseda.ca. (Vítězslav Voňka)

Kultura

Bývalý člen TJ Sokol Brno bratr Leoš JANÁČEK zkomponoval začátkem minulého století operu ze života moravsko-slezských vesničanů "Její pastorkyňa". Metropolitní opera v New Yorku uvede na své scéně toto dílo pod názvem "Jenůfa" v sobotu 17. února odpoledne ve 13.30 h. Dirigovat bude Jiří Bělohlávek, v hlavních rolích se představí finské operní hvězdy Karita Mattila (Jenůfa) a Anja Silja (Kostelnička). Míša Fuchsová a Dr. Štefan Horný organizují výlet do New Yorku na toto představení. Pojede se vlastními auty v pátek 16. února. Lze jednoduše získat vstupenky k stání a ubytování zařídíme v relativně levném hotelu. Informace na tel. 514-737-8325. Ti, kteří s námi nepojedou, mohou přesto slyšet tuto operu v přímém přenostu na anglické i francouzské rozhlasové stanici CBC v klidu svého domova. (Míša Fuchsová a Dr. Štefan Horný)

----------------------------------------------------------------------------------

České a slovenské sdružení v Kanadě, Sokol "Masaryk" Montreal a Comenius Institute Montreal

pod záštitou Generálního konzulátu České republiky v Montrealu

 

Vás zvou na

 

Koncert

 

u příležitosti 157. výročí narozenin

prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka

 

ve čtvrtek 22. března 2007 v 19:30 hodin

(z omezených časových důvodů se tentokrát začíná přesně v půl osmé)

 

Sál Marie-Stéphane, École de musique Vincent d'Indy

628, chemin de la Côte Sainte Catherine, Outremont

 

Účinkují:

Ivan Ženatý - housle

Katarína Ženatá - klavír

 

Číše vína po programu

 

Finanční příspěvek na honorář účinkujících umělců $20 ($15 studenti a senioři) u vstupu do sálu

----------------------------------------------------------------------------------

Významná jubilea

Dne 20. ledna 2007 se dožil 80 let v plné svěžesti tenista, lyžař a cestovatel Ing. Vladimír BROŽ, člen a podpůrce všech krajanských spolků a aktivit. Členové Misie sv. Václava pogratulovali oslavenci po bohoslužbách dne 21. ledna a my ostatní se dodatečně připojujeme k jejich blahopřání dobrého zdraví a zdaru do mnoha dalších let. Gratulujeme! (Alois Fogl)

 

Starosta Sokolské župy kanadské, bratr Jiří KOŘÍSTKA, oslaví v neděli 11. února 2007 své 80. narozeniny. Hned po příchodu do Montrealu v r. 1952 se Jirka zúčastnil aktivit československé komunity. Hrál tenis, byl členem fotbalového mužstva Sparta-Montreal, byl učitelem české doplňovací školy, hrál loutkové divadlo a svážel minibusem děti do školy, která v tu dobu měla 4 třídy se 72 dětmi. Jeho odchod z Montrealu pocítila nejvíce sokolská jednota, kde Jiří zastával mnoho funkcí, především funkci náčelníka, ve které i organizoval slet Sokola v zahraničí v r. 1988 v Montrealu. Kromě mnoha dalších funkcí reprezentoval jednotu jako župní náčelník a byl zástupcem kanadské župy v Ústředí Sokolstva v zahraničí. Po svém odchodu do Kitcheneru pokračoval v sokolské práci a po odstupu bratra Waldaufa byl zvolen starostou župy kanadské. Ve všech funkcích je vážený pro klidný styl práce, vytrvalost, spravedlnost a spolehlivost. Se svou ženou Annou, která ho ve všech těchto aktivitách podporovala, ač není českého původu a česky neumí, mají dceru Kathy a syna Stevena, a nyní již několik vnuků a vnuček.

Blahopřejeme k významnému jubileu a do dalších let přejeme hodně energie, zdraví a pohody! (AM)

In memoriam

Dne 9. ledna 2007 odešla z našich řad paní Olga MINAŘÍKOVÁ ve věku 88 let po dlouhé nemoci. Byla hrdá Češka a podporovala až do konce života českou komunitu v Montrealu a v Kanadě. (Vláďa Brož)

K událostem minulého měsíce

A Silvestr je za námi. Rád bych poděkoval všem, kteří přišli oslavit Silvestra s námi do sálu Kanadské legie. Děkujeme za dary do tomboly, salámy, čabajky, láhve vína, knihy a cédéčka od České knihy z Vancouveru, a české dobroty od sponzora pana Pitule a jeho firmy EXAGRO. Dárkový koš s množstvím dobrot vyhrál Tonda Matoušek a jsme rádi, protože on je jedním z těch, kteří naše zábavy věrně podporují. Kuchyně fungovala bezvadně‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎ díky Erice a jejím kuchařským konexím. Kuřecí řízečky, bramborový salát a káva se spoustou zákusků byly podle jedné paní "out of this world". Pivo Starobrno, Budvar a šampus o půlnoci udělaly své. Nálada byla výtečná až do konce. Bylo nám milým překvapením, že se objevili i lidé, kteří na našich zábavách ještě nikdy nebyli. Tím, že slibovali příště přijít zas a ve větším počtu, nám naznačili, že naše snažení není tak zcela nedoceněné. Díky za Vaše e-maily a fotografie. Některé z nich jsou již na naší web stránce www.czhappening.blospot.com. Končilo se zpěvem Kristýnky, kterou na piano bezvadně zvládl Zbyšek Kocůr. A tak jsme rádi, že jste se bavili, a věříme, že se uvidíme příště.

Silvestrovskou zábavou se také trošku pomáhalo. Jednomu z lidí, kteří mají život mnohem těžší, než si kdo dovede představit. Mirka Škampová si ve 14 letech skočila do mělkého bazénu a zlomila si krční páteř. Od té doby je ochrnutá v kolečkové židli. Dnes jí je 26 let a ať to zní jakkoliv neuvěřitelně, má touhu studovat, v Praze. Její život v Česku je ale nesmírně obtížný. Mirka potřebuje strašnou spoustu peněz jen na obyčejné žití. Z každého lístku šlo 5 dolarů na Mirku. Sami připlácíme dalších $100.00 do celkové částky 500 dolarů. Tyto peníze jí vlastnoručně doručíme při našem příštím výletu do Česka. Děkujeme všem, kdo jste nám v tom svou účastí pomohli. Pokud by se někdo chtěl této akce s námi ještě zúčastnit, uděláte nám velikou radost. Další informace podají Honza s Erikou na tel. 514-737-9220.‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎

Nevylepšujme dějiny... ani ty svoje

V letošním lednovém čísle "Montrealského Věstníku" byl uveřejněn článek pod názvem "Co je to česká komunita?" Nevím, na základě jakých pramenů v něm jeho autorka, paní Ing. Alena Martinů, píše, že "ti, co přišli před koncem války, často považovali ty ze čtyřicátého osmého za fašisty, že je mezi sebe nechtěli... a proto byly jednu dobu v Montrealu dvě sokolské jednoty."

Já jsem přijel se svou rodinou z Norska do Montrealu začátkem roku 1954, tedy právě v době, kdy se montrealským Sokolem ozývaly výkřiky žádající po Sokolu rasovou čistotu. Nic se nevyřeší tím, že se to zamete pod stůl, ani tím, že se kolem problému nasázejí kytičky. Masaryk se nebál angažovat v Hilsneriádě, aby ochránil svůj vlastní národ před hloupou a primitivní pověrou. Němci po druhé světové válce postavili před soud i mnohé z válečných zločinců, které spojenci neposlali před Norimberský soud. A Jižní Afrika pod vedením biskupa Desmoda Tutu vytvořila "Truth and reconciliation commission", kde soudili nejen bílé rasisty, ale i ty, kteří se v boji proti rasismu dopustili zločinů proti lidskosti.

Není pravda, že počátkem padesátých let schisma v montrealském Sokole bylo zaviněné jen tím, že jedna skupina emigrantů považovala jinou skupinu za fašisty. Plná pravda je, že rozdělení montrealského Sokola se zrodilo z lidské blbosti a praobyčejného vulgárního rasismu. Nikdy nezapomenu, jak jeden z tehdy významných členů Sokola, totiž z té skupiny, co rasismus aspoň trpěla, původem vídeňský Čech, který pěstoval čilé obchodní styky se zastupitelskými úřady ČSSR, za mnou přišel a vyčítal mi, že se chodím "omývat se Židy". My jsme totiž cvičívali v YMCA na Sherbrooku, kde byl také bazén. Tehdy nás tam cvičil můj přítel Jirka Kořístka. Kromě mé rodiny si z dalších členů vzpomínám na manžele Královy, manžele Zubrovy, oba bratry Kašpárkovy s manželkami, Alenu a Petra Valdštýnovy, manžele Kuchařovy s dcerou, manžele Košackých, manžele Havlovy s dětmi, na mého přítele už z koleje - a kmotra mého mladšího syna - později slavného odborníka na Kreml Jožku Tvarůžka. A mnohé další. Prostě lidé, kteří mně byli blízcí už tehdy, nebo dokonce už z Republiky. Dodnes mi není jasné, jak se v případě montrealského sokolského rozkolu tento rasismus mohl vyvinout. Pro mě ale reprezentuje vzpomínku na jednu z nejsmutnějších episod v dějinách naší menšiny v Montreale. (Dr. V.J.Vrána)

Zajímavé knihy

Knihu libereckých studentů "Neviditelné oběti komunismu v zemi javorů" si můžete objednat za $10.00 v zásilkovém knihkupectví CzechBooks (informace o knihkupectví najdete v inzertní stránce).

 

Max Boyle z Anglie prožil rok 1999 v Táboře v České republice jako učitel angličtiny. Knihu "Touching Velvet", kterou napsal pod vlivem svých zážitků a poznatků, lze objednat na Amazon.com.

Kybernetické novoroční rozjímání

Je na pováženou, jak moderní technologie změnila náš životní styl. Zatímco donedávna sbírání důvěrných informací bylo počestným státním zaměstnáním pod penzí, dnes je šmírováním spoluobčanů posedlá široká amatérská veřejnost. S nostalgií vzpomínám na doby, kdy otvírání dopisů nebyl lehký chlebíček a v telefonátech přes oceán se počítalo s douškou pro zvídavé ucho. Ukládáte-li informace do počítačové Pandořiny skříňky, nepočítejte se soukromím, a nevěříte-li, zeptejte se v bance nebo v Bílém domě. Vesele si brousíte (anglicky "browsing") po Internetu, dovídaje se, kdo prohlásil "Tu felix Austria nube" nebo jak po domácku vyrobit nitroglycerín, radostně rozesíláte přátelům každou blbinu, která vám přijde po e-mailu. Kam se poděla vaše bdělost a ostražitost? V počítači se už vám dávno roztahuje nejeden spam či virus, neboli trojský kůň, jinak řečeno malvér, potažmo červ! Až začne ve vaší bedýnce harašit a prohlížeč vás zahrne necudnými nabídkami nepřiměřenými vašemu věku, bude už pozdě, vaše intimní údaje už možná cestují po síti. Máte Two-way Firewall, Periferní Gateway, Virus Scan a Anti-Spyware? Všechno dostanete na Internetu, jenže to je, jako když hajný si jde k pytlákovi půjčit flintu. Naštěstí všechno je v knihách. Pro začátek si kupte tak tři a každá ať má nejmíň 1000 stran. Usnete-li s takovou knihou na břiše, nemyslete si, že vyváznete s erotickým snem! Bude se vám nejspíš zdát o španělské inkvizici. Četba se však vyplatí, neboť zjistíte, že ochranu dávno máte, jen jste něco zanedbali. Honem tedy vše napravit činem! Začnete se prodírat džunglí Services, Devices a Registres. Brzy se vám podaří vyzmizíkovat několik klíčových funkcí, takže v kisince haraší ještě více a máte pocit, že už začíná harašit i vám. Nezbude, než vyhledat pomoc expertů. Ti buď bedýnku vyléčí nebo holt budete mít kompjútry dva. Nic si z toho nedělejte. Fízlování je heslem dne a až bude lidstvo o sobě vědět úplně všechno, třeba zavládne ona očekávaná éra pravdy a lásky. Zatím máme, co si zasloužíme. Ale všechna čest a žerty stranou, vy mládenci (a panny), kteří jste jako já, zabezpečte si počítač, jak jenom můžete. Příruček je víc než dost a vaše děti a vnoučata jim budou rozumět. Hodně štěstí! (KN)

Různé zprávy

Montrealské vysílání českého televizního magazínu Nová Vize Montreal má premiéru vždy v pátek ve 20.30 hodin a reprízu v neděli v 15.30 a v pondělí v 10.00 hodin na multietnickém kanálu, na kabelu 14, nebo na satelitu č. 207. Dotazy a připomínky můžete poslat emailem na montrealtv@yahoo.com nebo poštou na adresu Nová vize: 77 Quebec Ave., #2025, Toronto, M6P 2T4.

 

Na Věstník přispěli: Henrietta Antony, Bohemia Restaurant (Miloš Novotný), Ludmila Dejmek, George Ehrman, Jozef Hrncirik, František a Marie Krutilovi, František Máče, Libuše Masná, Frances Maxant, Anna Simandl, Rudolf Špitálský, Jan Sturma, Jiří Traxler. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme.

       

 

 

Ještě obrázek z Mikulášské zábavy v listopadu minulého roku

 - skupinku dětí zachytila na fotografii Frances Maxantová

 

A důležité upozornění nakonec: Vzhledem k dočasnému pobytu paní šéfredaktorky v Severní Karolíně bude korespondence ohledně vydávání příštích čísel od začátku února do července 2007 vedena převážně po e-mailu. Nezapomeňte posílat příspěvky včas, zvláště pokud jsou posílané poštou, a čitelně, pokud jsou psané rukou. Pokud necháte zprávu na telefonu, nezapomeňte uvést své jméno a číslo telefonu, kam můžeme v případě potřeby zavolat zpátky. Neváhejte se ozvat znovu, budete-li mít dojem, že jsme zprávu nedostali nebo na něco zapomněli. Děkujeme předem za pochopení a vaši spolupráci! Alena Martinů

_________________________________________________________________________________________________________________________

Šéfredaktorka:   Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Alois Fogl, Ema Košacká, Ludvík Martinů, Alena Valdštýnová. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky zkrátit nebo upravit podle potřeby.