Montrealský Věstník  Ročník 43
Červen/June 2007 5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4         Číslo 10

Kalendář činností

 

3. 6.      Ne        Koncert H. Servickej, sála kostola sv. Cyrila a Metoda, 7187 2nd Avenue, 13.30 h

13. 6.    St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

17. 6.    Ne        Novopražský kabaret, sál Kanadské legie, 5455 de Maisonneuve W., 18.00 h

16. 6.    So        Brigáda na Hostýně, tábor Hostýn, St. Calixte

24. 6.    Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

27. 6.    St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

 

Klub seniorů

Program na červen:

13. června - básně, vzpomínky na naše dětství a mládí, písně. Povíme si něco o Vincentu van Goghovi: životopis, popis rozvoje jeho malířského umění, ukázka jeho maleb, obrázků (barevné tisky). Společné rozhovory, názory všech zúčastněných členů seniorského klubu.

27. června - ukončení sezóny. Společný oběd. Diskuse a plánování letní sezóny. Zábavný film. Návštěva výstavy o Emily Carr (1871 - 1945). Výstava trvá od června do září 2007.

 

Na začátku května zajelo devět členů seniorského klubu autobusem do města Charlevoix. Zastavili jsme se v Quebec City, kde v restauraci Spaghetti Warehouse jsme byli pohoštěni výtečným obědem dle vlastního výběru. V Charlevoix jsme se ubytovali v hotelu Manoir Charlevoix, kde se nám dostalo výtečného ubytování a pohoštění. Podnikli jsme krásné společné procházky, procvičili jsme se v plavání ve venkovním i vnitřním bazénu. V kasinu jsme si pod vedením pana Aloise Fogla zahráli poker a jiné zajímavé hry. Vrátili jsme se s nadšením a se slibem cestu znovu opakovat.

 

Dne 16. května jsme byli poctěni zvláštní návštěvou sociální pracovnice Iryny Dulky a dvou mladých zdravotních sester ze CLSC. Dostalo se nám výtečných rad, jak si poradit s horkými letními dny, jak se vyrovnat s vážnou nemocí, jak žít sami nezávisle ve svém bytě nebo domě a co můžeme dostat od zdravotních a sociálních služeb CLSC. Poradily nám, jak používat telefonní službu Info-santé/Health Hot Line, jak využít potvrzení a účtů od různých služeb a organizací pro daňové účely, a pak nám i rozdaly časopisy a letáky s informacemi. Pracovnice CSLC byly překvapeny naší pozorností a spoluprací, a hlavně naší výbornou duševní i tělesnou kondicí. Děkujeme jim za jejich návštěvu, jsme jim vděční za rady a pokyny. (Rose Raba Reichmanová)

České a slovenské sdružení

58. Celokanadský kongres Českého a slovenského sdružení letos organizuje odbočka v Londonu v Ontariu ve dnech 1. až 3. června. Z Montrealu se chystá malá výprava: předsedkyně Čs. sdružení v Montrealu Míša Fuchsová, jednatelka Alena Kapitánová a Dr. Štefan Horný. Přejeme jim dobré pořízení! (Ema Košacká)

Sokol Montreal

Sokolské cvičení i volejbal pro tento školní rok skončily. Cvičit se začne opět koncem září. Informace o sokolských aktivitách rádi podají Míša Fuchsová, (514) 737-8325, nebo manželé Hřibovi, (514) 683-2092.

 

V sobotu 12. května se konala v kostele Sv. Václava v Torontě výborová župní schůze Sokola, které se za montrealskou jednotu zúčastnila místostarostka Míša Fuchsová. Kromě jiného se projednávala příprava zájezdu na XXV. sokolský slet Slovenského Sokola v Pittsburghu, a příprava letních her. Torontská jednota organizuje na cestu na slet autobus, který bude z Toronta odjíždět ve čtvrtek 28. června dopoledne a vracet se bude hned v neděli po slavnostním vystoupení. Zájemci o cestu na slet se mohou přihlásit u Míši Fuchsové, tel. (514) 737-8325. Večer po župní schůzi pak byl Majáles, kde si lidé pochutnali na výborné večeři, k tanci a poslechu hrála hudba Miro Letka, tombola byla bohatá, a tak i při menší návštěvě se lidé dobře pobavili.

 

Letní sokolské hry se budou letos konat v sobotu 11. srpna již tradičně v St. Jacobs pod záštitou kitchenerské jednoty. Po ukončení her, též již tradičně, bude následovat oslava na zahradě bratra Kargera, která v minulých letech byla velmi populární. (Míša Fuchsová)

Misie sv. Václava

Naše příští mše bude v neděli 24. června 2007 v 11 hodin v kapli Loyola High School na 7272 Sherbrooke West, ve třetím patře budovy. Růženec recitujeme od půl jedenácté. Prosíme, choďte chvíli před jedenáctou, protože dveře do školy se v jedenáct zamykají. Oznamujeme, že během léta se české mše v Loyole nekonají. Datum naší příští mše bude oznámeno v záříjovém Montrealském Věstníku.

Misie sv. Václava zve všechny na naši tradiční pouť k Panně Marii na táboře Hostýn v neděli 12. srpna 2007. Mše bude v 11 hodin, půl hodiny předtím bude modlitba růžence. (Rose Mary Strban)

Hostýn

Výbor Asociace Hostýn srdečně zve všechny milovníky dobré zábavy na několik akcí letošní sezóny, které se konají v našem táboře u St. Calixte. Aktivity v kempu zahájíme první brigádou v sobotu 16. června. Úklid bude pokračovat i v neděli 17. 6. Strava i ubytování pro brigádníky jsou zajištěny. Vezměte s sebou své nářadí i kytaru k sobotnímu táboráku.

 

Plánované akce na léto: Letní tábor pro děti potrvá od 8. do 29. července. V sobotu 4. srpna se bude konat oblíbená akce pro děti i dospělé, tradiční Karibská noc. Tradiční pouť k Panně Marii Hostýnské bude v neděli 12. srpna. Hned po ní následuje Setkání křesťanských rodin, které potrvá až do 19. srpna. Na Labor Day víkend chystáme rovněž již tradiční opékání selete. Podrobnější informace najdete v příštím čísle Montrealského Věstníku a na naší webové stránce www.hostyn.org, nebo volejte Stáňu na tel. (514) 362-0155 (večer) nebo Zdeňka na pager (514) 230-3545.

 

Letošní dětský tábor pro děti od 6 do 15 let bude mít opět jeden třítýdenní turnus, a to od 8. do 28. července. Cena pobytu za první dítě je 275 $ za jeden týden, 550 $ za dva týdny a 740 $ za tři týdny. Za každé další dítě ze stejné rodiny je sleva 10 %. Členové Asociace Hostýn mají dodatečnou slevu 25 $ na jedno dítě. Členský příspěvek je pouhých 20 $ na rok. Přihláška do tábora a další informace jsou na internetu na www.hostyn.org (omlouváme se, že se stránka předělává). Kontakt: Josef Maxant, tel. 450-465-4844, fax 450-923-4159, health.vifad@sympatico.ca a Viera Šebenová, tel. 514-385-5153, vseben@hotmail.com. Hledáme webmastera-dobrovolníka, dále placené kuchařky a vedoucí k dětem (či výměna za pobyt dětí). Formulář na práci je také na internetu. Do tábora přijímáme i děti, které nemluví ani česky ani slovensky. Ať si děti přivedou své kamarády či kamarádky. Během dětského tábora je tábor uzavřen pro veřejnost, před a po dětském táboře je otevřen pro rodinné dovolené. Členové AH mají slevu při pobytu v chatičkách (6 $ na osobu na noc, děti do 12 let zdarma). Elektřina na vaření a sprchy s teplou vodou jsou v ceně.         (Stáňa Hlavová)

Beseda

Informace o našich kurzech a dalších aktivitách najdete na webové stránce www.beseda.ca nebo volejte na číslo (450) 662-3717 nebo (450) 667-6702, e-mail info@beseda.ca(Vítězslav Voňka)

Kultura

Čs. sdružení s lítostí oznamuje, že koncert Martina Karlíčka a Vítězslava Černocha, který byl plánovaný na středu 20. června, se nekoná. Pan Černoch bohužel nedostal kanadská víza a nemůže tedy přijet. (Míša Fuchsová)

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Srdečne vás pozývame na benefičné vystúpenie slovenskej speváčky

 

HANKY  SERVICKEJ

 

3. júna 2007

v kostole sv. Cyrila a Metoda, Montreal, QC

(roh ulice Jean Talon a 2nd Avenue)

o 13:30 hodine

 

Vstupné: 15.00 dolárov vopred kúpený lístok, 20.00 dolárov pri vstupe

Pre rezerváciu lístkov volajte:

Rev. Krušinský (514) 721-1551, Marta (514) 630-0218, Betty (514) 274-3764   

 

Hanka Servická je speváčka ľudových a náboženských piesní.

Výťažok z koncertu pôjde na výstavbu kostola v Prešove na Slovensku.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

České a slovenské sdružení v Montrealu ve spolupráci s Video El Canada Ltd.

Vás zve na zábavný pořad

 

VE DVOU SE TO LÉPE TÁHNE

 

aneb NOVOPRAŽSKÝ KABARET

 

bavit Vás budou populární pražští herci

 

Uršula Kluková a Pavel Trávníček,

 

kteří se Vám postarají o dobrou zábavu v programu plném nových vtipů,

humorných historek z filmového a divadelního zákulisí,

sem tam i písniček a možná i s ukázkou z divadelní komedie

Čachtická paní, v režii P. Trávníčka, která měla premiéru v dubnu 2007.

 

sál Royal Canadian Legion, 5455 blvd. de Maisonneuve Ouest

 

Neděle 17. června v 18,00 hodin

 

Vstupné:  $ 18,- v předprodeji a studenti & senioři, $ 20,- u dveří

 

Informace a předprodej:

Láďa Křivánek (450) 689-2802 (večer), Ema Košacká (514) 735-5795, Václav Vančura (450) 689-4502

 Vzhledem k malé kapacitě sálu doporučujeme včasné zajištění vstupenek.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In memoriam

pan Milan HavlinPan Milan HAVLÍN zemřel náhle v sobotu 12. května 2007. Rozloučili jsme se s ním v pátek 18. května v kostele v St. Bruno. Milan byl jeden z naší "nešťastné generace" vyrůstající v období 2. světové války a okupace. Konec války zastihl Milana jako studenta ovocnářsko-vinařské školy v Lednici a později vysoké školy v Brně. Po komunistickém puči v r. 1948 byl aktivní ve skautskem hnutí a v antikomunistické skupině studentů, kteří pomáhali uprchlíkům přes hranice do Rakouska, které dobře znal. Když se již stala situace pro něho osobně nebezpečnou, rozhodl se v roce 1949 opustit republiku, byl však zrazen a vydán zpět do Čsl. republiky do rokou STB. Jeho věznění a dramatický útěk za pomoci nemocničních ošetřovatelek, jednou z nichž byla jeho pozdější manželka Věra, nový útěk přes Šumavu, znovuzatčení a věznění jsou obsahem knih, vydaných později Milanem pod titulem "Vlečen pod šibenici" a "Cesty do exilu". Milan a Věra Havlínovi byli vězněni více než 15 let až do r. 1968. Po odchodu do Kanady začal studovat na Université de Montréal zahradní architekturu. Později jako nezávislý podnikatel pracoval na kontraktech pro města, provincii a veřejné instituce a zastupoval město Montreal a botanickou zahradu na světových výstavách. Milan sklízel zasloužené uznání od veřejných činitelů a institucí, ale nikdy nezapomněl na "macechu" starou vlast. Byl aktivní v klubu bývalých politických vězňů (muklů) a ve spolupráci s bývalým spoluvězněm otevřeli u Plzně krásnou zahradu s pomníkem nazvanou "Obětem komunismu". Byl také autorem květinové výzdoby pomníku v parku Masarykova institutu v Torontě rovněž nazvanou "Obětem komunismu". V roce 1999 s nadšením a energií přijal na můj návrh funkci předsedy Asociace Hostýn. Začal s velkým náborem členstva; Milan měl nejen vidinu dětských táborů, ale i Hostýna jako poutního místa, jak to znělo v originální chartě Czechoslovak Welfare Association. To se neslučovalo s názorem skupiny mladých, kteří tábor opravovali. Postupně se rozpory ve výboru vyhrotily do soudního sporu, který se táhne dodnes. Milan byl oficiálně zbaven funkce předsedy a on, jeho syn i paní Beránková zbaveni členství v Asociaci Hostýn. Až do jeho smrti se mu nedostalo příležitosti se obhájit a je tragické, že v den pohřbu jsem dostal soudní obsílku, abych přišel svědčit v případu " Hostyn Association Inc., Partie demanderesse c. Milan Havlin et Regina Beranek, Partie defenderesse". Dost je dost! Tento legální teror nemá v naší komunitě místo. Nařknout někoho z nečestnosti a odepřít mu příležitost se obhájit, je podlost. Loučím se se svým přítelem, vlastencem, trpitelem bezpráví a dobrým věřícím člověkem a vyslovuji svoji kondolenci paní Věře a celé rodině Havlínových.           (Alois Fogl)

Autogramiáda manželů Rodenových v Praze

Ve dnech 4. - 7. května se ve Veletržním paláci v Praze konal 12. mezinárodní knižní veletrh "Svět knihy Praha", v jehož rámci uspořádalo nakladatelství Academia v sobotu 5. května autogramiádu pro Dr. Rudolfa a Evu Rodenovy. Jejich knížka "Životy ve vypůjčeném čase", kterou naši čtenáři mohou znát z anglického originálu z r. 1984 nebo jejího novějšího vydání z r. 1999, právě vyšla v českém překladu. Gratulujeme! (AM)

Ať žije První máj aneb Město ve stavu obležení

I stalo se, že jsem se letos začátkem května ocitl v Brně a omámen šeptáním stříbrného větru a vůní šeříku zatoužil jsem nostalgicky po májovém průvodu. Jen tak si zase po letech s národem zajásat, a to dobrovolně, všichni s praporky či mávátky, to bude krása! Jen jsem ráno vyšel z domu, málem jsem vrazil do policajta. Na rohu ulice vidím další dva, u zastávky tramvaje hned šest. V trafice jsem se dozvěděl, že průvod skutečně organizují Komunisté, Nacionalisté a Zelení, ale každá skupina zvlášť a setkat se nesmějí, neb vypukly by různice, potažmo třenice. Policie pak že je zde proto, aby nesvárům zabránila. Komunisté vypochodovali první a našel jsem je na plácku před Operou. Řečnilo se, zvedaly se pěsti, pak sbor zapěl něco o "poslední bitvě, která vzplála, dejme se na pochod", ale byl to vlastně rozchod. Stařečci a stařenky, s hůlčičkami a s třešničkou v klopě, odbelhali k zastávkám tramvaje a byl klid. Skupina, zvaná "Národní odpor", se zatím řadila u nádraží, kde už se to černalo policajty tak, že špalír čumilů se mezi nimi úplně ztrácel. Stovky těžkooděnců obsadily ulice a dvě helikoptéry kontrolovaly vzdušný prostor. Blokáda neplatila pouze pro televizi a malý hlouček, uprostřed něhož předák Zelených rozčileně diskutoval s mluvčím magistrátu. Mobily bzučely a posléze bylo mládeži s červeno-černo-bílými prapory oznámeno, že jsou shledáni "hnutím extremistickým" a průvod se tím ruší. Ani pohotové přelepování transparentu "Národní-odpor" na "Národní-nic" nepomohlo, a když omladina nepřestala skandovat, dal se tedy na pochod průvod policejní. Vpředu na koních nablýskaní rejtaři v počtu 12 HP, za nimi pěchota se štíty a pendreky a konečně alegorický vůz s vodním dělem - asi pozůstatek Sametové revoluce, a jak se teď hodil! My, diváci, jsme ani nedýchali, jednak napětím, jednak protože nás policajti přitlačili ke zdi. Pak se začaly míhat pendreky, bouchat dýmovnice (vypadalo to na slzný plyn, ale nebyl), koně se plašili a vodní kanón to všechno shora kropil. Navlhlí demonstranti se přesunuli dolů do ulice, kde pro změnu zablokovali veškerý provoz. Došlo pak k jednání, ale já jsem na víc nečekal a raději po kanadsku zmizel. Na útěku z obleženého města jsem ještě narazil v parku na tábor Zelených. Děti vítaly jaro zpěvem, bubínky a kytarami a policajti se diskrétně drželi za křovím. Odkudsi příjemně zavoněla maryška a nic už nerušilo pohodu svátečního dne. Byl 1. máj 2007 a jako vloni letos zas, hrdliččin zval ku lásce hlas... (KN)

Různé zprávy

Zprostředkuji ubytování v různých čtvrtích Prahy v různých cenových kategoriích podle Vašeho přání: sa-mostatné byty, garsonky a penziony pro jednotlivce, rodiny i skupiny. Kontaktujte M. Kubátovou na tel. 011-420-233 311 359 nebo mobil (cell) 011-420-602 594 849, e-mail: KubatovaMiluska@seznam.cz. A kdo by chtěl vidět Prahu z Vltavy (z lodiček, motorových člunů, atd), vřele doporučuji jedinečnou půjčovnu lodiček na Císařské louce - rezervace na tel: 739-000-022 nebo na internetu www.pujcovnalodicek.cz. (Láďa Křivánek)

 

Daruji za odvoz velký, téměř nový psací stůl 170 cm x 90 cm, dřevěná deska, kovový olivově zelený spodek se zásuvkami, rozmontovaný pro snadnější přepravu. Původní cena $600. Zájemci volejte (514) 484-3213.

 

Montrealské vysílání českého televizního magazínu Nová Vize Montreal má premiéru vždy v pátek ve 20.30 hodin a reprízu v neděli v 15.30 a v pondělí v 10.00 hodin na multietnickém kanálu, na kabelu 14, nebo na satelitu č. 207. Dotazy a připomínky můžete poslat emailem na montrealtv@yahoo.com nebo poštou na adresu Nová vize: 77 Quebec Ave., #2025, Toronto, M6P 2T4.

 

Na Věstník přispěli: Věra Brodman, Comenius Institut, Božena Jílková, Tatiana Paterová, Lucy Ševčíková. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský Věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Šéfredaktorka:   Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Alois Fogl, Ema Košacká, Ludvík Martinů, Alena Valdštýnová. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky zkrátit nebo upravit podle potřeby.