Montrealský Věstník  Ročník 43
Březen/March 2007  5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4         Číslo 7

Kalendář činností

 

Každou středu:              Sokolské cvičení, Shadd Academy, roh Victoria a Van Horne, 20.00 h

Každý čtvrtek:               Závodní volejbal, Shadd Academy, roh Victoria a Van Horne, 20.00 h

 

7. 3.      St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

10. 3.    So        Josefovská zábava, Canadian Legion Hall, 5455 de Maisonneuve W., 19.30 h

15. 3.    Čt         Vernisáž "Women's Art Society", Ogilvy Tudor Hall, 1307 St. Catherine W., 18.00 h

18. 3.    Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

21. 2.    St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

22. 3.    Čt         Koncert, École de musique Vincent d'Indy, 628 Côte Ste. Catherine, 19.30 h

27. 3.    Út        Schůze výboru Sokola Montreal, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 19.30 h

Klub seniorů

Program na březen:

7. března nám pan Alois Fogl poví o životě a díle prvního československého prezidenta, Tomáše G. Masaryka a bude též vzpomínat na dětství, prožité v Masarykově republice.

21. března nám přijde Dr. Ing. Jiří Teichmann něco povědět o Tsunami a o záplavách v New Orleansu.

 

7. února seniorské odpoledne bylo plné veselí a žertů. Film "Noc a den" byl naplněn hudbou a písněmi. Velmi děkujeme panu Janu Španielovi, vážíme si jeho pomoci.

21. února pro nás Dr. Štefan Horný připravil jako obvykle radostné odpoledne. Pana doktora Horného všichni milujeme a velmi si vážíme jeho zdravotnických rad a pokynů. Velmi mu děkujeme za jeho lásku a péči o nás.

 

Pan Josef JANÍK oslavil 5. února v plné svěžesti své 80. narozeniny. Pan Janík je už léta neodmyslitelnou součástí našich seniorských schůzek - s obětavostí nám vždy připravuje kávu a podílí se na přípravě našich programů. S přáním Božího požehnání, zdraví a lásky děkujeme a do dalších let přejeme všechno nejlepší.

 

Plánujeme opět výlet do Manoir Richelieu ve dnech 9. a 10. května 2007. Strávíme tam dva dny a jednu noc. Cena výletu je $149, nocleh a 4 jídla. Má-li někdo zájem, zavolejte Rose Reichmanovou na (514) 484-1525.

České a slovenské sdružení

Montrealská odbočka Českého a slovenského sdružení v Kanadě pořádá Výroční valnou hromadu v úterý 17. dubna 2007 v půl osmé večer ve společenské místnosti Misijního domu, 7300 Sherbrooke West. Všichni členové jsou srdečně zváni.

 

58. Celokanadský kongres Českého a slovenského sdružení letos organizuje odbočka v Londonu v Ontariu ve dnech 1. až 3. června. Má-li někdo zájem se zúčastnit, informace podá předsedkyně Čs. sdružení v Montrealu Míša Fuchsová, tel. (514) 737-8325. (Ema Košacká)

Sokol Montreal

Výborová schůze Sokola Montreal se bude konat v úterý 27. března 2007 v půl osmé večer v Misijním domě na rohu Sherbrooke a West Broadway.

 

Letošní 57. ŠIBŘINKY proběhly ve vynikající náladě v sobotu 27. ledna, i když se sešlo o něco méně návštěvníků než obvykle. Skupina Harolda Birkense hrála příjemmnou taneční hudbu včetně pěkné mazurky. Dršťková polévka manželů Kalvasových byla jako obvykle výborná, chlebíčky i zákusky šly na odbyt, a českého piva i vína bylo dost. O zpestření večera se postarala polská taneční skupina Podhale. Zatančili nám několik svižných tanců, plných energie a radosti. V tombole bylo opět mnoho lákavých cen včetně hlavní ceny, letenky ČSA do Prahy a zpět, kterou tentokrát vyhrála Zdena Kentová. Mnozí z vás mohli vidět záznam ze Šibřinek v pořadu české televize Nová Vize - ti, kdo tam byli, si určitě rádi zavzpomínali na pěkný večer, a ty, kteří nemohli přijít, to jistě přiláká, aby přišli napřesrok. Děkujeme všem, kdo se o zdárný průběh večera zasloužili, i všem přátelům, kteří pomohli s organizací, a těšíme se za rok na shledanou! (AM)

Misie Sv. Václava

Naše příští mše bude 18. března 2007 v 11 hodin v kapli Loyola High School na 7272 Sherbrooke West, ve třetím patře budovy. Růženec recitujeme od 10.30 h. Prosíme, choďte chvíli před jedenáctou, protože dveře do školy se v jedenáct zamykají. (Rose Mary Strban)

Hostýn

Letní dětský tábor pro děti od 6 do 15 let (dřívější účastníci do 16 let) potrvá 3 týdny od neděle 8. července do soboty 28. července. Ceny za účast jednoho dítěte jsou následující: 1 týden $275, 2 týdny $550, 3 týdny $740. Každé další dítě ze stejné rodiny má slevu 10%. Při zaplacení do 1. května 2007 je navíc další sleva 5%. Pro členy AH je sleva $25 na rodinu. Jako každý rok potřebujeme pomoc s organizací tábora: Asociace Hostýn hledá ředitele dětského tábora, hospodáře a správce (údržbáře), kuchařky a vedoucí k dětem. Přihlášky najdete na naší webové stránce www.hostyn.org nebo kontaktujte Josefa Maxanta, tel. 450-465-4844, fax 450-923-4159, health.vifad@sympatico.ca, nebo Věru Sebenovou, tel. 514-385-5153, vseben@hotmail.com.

Beseda

Podrobnější informace o našich kurzech a aktivitách najdete na webové stránce www.beseda.ca nebo volejte na číslo (450) 662-3717 nebo (450) 667-6702, e-mail info@beseda.ca. (Vítězslav Voňka)

Kultura

Rose RABA REICHMANOVÁ se zúčastňuje jako každý rok tradiční výstavy "Women's Art Society" v Tudor Hall v Ogilvy, 1307 St. Catherine Street West od 15. do 22. března 2007. Její obraz má název "Tranquillity". Vernisáž bude ve čtvrtek 15. března od 6 do 8 hodin večer.

 

Další akce, které se paní Rose Raba Reichmanová účastní každý rok, je Juried Arts Auction (fundraising) na stanici Plattsburgh - Mountain Lake P.B.S., kanál 24, vždy večer mezi šestou a dvanáctou hodinou, ve dnech od 27. do 29. dubna 2007. Obrazy, kterými paní Reichmanová přispěla, se jmenují "Awakening" a "Love and Happiness". Obrazy budou vystaveny v Montrealu ve Stewart Museum at the Fort od 15. do 25. března. Informace o aukci najdete na www.mountainlake.org.

----------------------------------------------------------------------------------

České a slovenské sdružení v Kanadě

Sokol "Masaryk" Montreal

Comenius Institute Montreal

pod záštitou Generálního konzulátu České republiky v Montrealu

 

Vás zvou na

 

Koncert

 

u příležitosti 157. výročí narozenin

prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka

 

ve čtvrtek 22. března 2007 v 19:30 hodin

(z omezených časových důvodů se tentokrát začíná přesně v půl osmé)

 

Sál Marie-Stéphane, École de musique Vincent d'Indy

628, chemin de la Côte Sainte Catherine, Outremont

 

Účinkují:

 

Ivan Ženatý - housle

Katarína Ženatá - klavír

 

Číše vína po programu

 

Finanční příspěvek na honorář účinkujících umělců $20 ($15 studenti a senioři) u vstupu do sálu

----------------------------------------------------------------------------------

JOSEFOVSKÁ ZÁBAVA

 

Rádi bychom opět tento rok pozvali všechny naše přátele, příznivce a známé

na tradiční oslavu všech Josefů, která se bude konat

v sobotu 10. března 2007 v 7.30 hodin večer

opět v sále Kanadské legie, 5455 boul. de Maisonneuve W. v NDG.

Na pořadu večera je převeliké množství ryze československé muziky všeho druhu a písniček, které dnes již

v Montrealu nikde jinde neuslyšíte a které dnes již málokdo ze zdejších muzikantů dokáže zahrát a zazpívat.

Jake je to hezke, dva kovari v meste ...

Kdo takovéto a jiné popěvky již zapomíná či nezná, měl by si přijít své hudební vědomosti oprášit

na naši Josefovskou taneční zábavu.

Tradiční česká jídla a nápoje bude možno lacino pořídit v průběhu večera v naší domácí kuchyni.

Přijďte všichni, přiveďte příbuzné a známé. Podobných událostí a příležitostí je a bude již jen málo.

Vstupné $15.00 vám zajistí večer plný nálady, tance či příjemného posezení s přáteli, večer,

na který budete rádi vzpomínat. Zajistěte si vstupenky včas na čísle

(514) 737-9220

Čím více našich lidí přijde, tím více naší muziky budeme hrát.

Na shledanou se těší vaši pořadatelé.

 

Během večera se bude konat autogramiáda - pan Milan Havlín se uvolil podepisovat svou novou (v pořadí již několikátou) velmi zajímavou knihu nazvanou "Cesty do exilu". Kdo knihu ještě nemá nebo kdo by chtěl mít knihu s autorovým autentickým podpisem, může využít této příležitosti a knihu s autogramem získat a možná se při českém pivku a české hudbě pěkně po našem i pobavit.

Jarní akce v Torontě

V neděli 25. března se budou konat Velikonoční trhy, bazar organizovaný Sokolem Toronto, od 12 hodin v kostele sv. Václava na 496 Gladstone Avenue (roh Bloor Street). Ten samý den v 17.00 večer budou hrát manželé Ženatí v rámci svého turné po Severní Americe v Masaryktownu v pořadu zvaném Nocturno.

Jarní veselice farnosti sv. Václava bude v sobotu 21. dubna v 18.00 hodin v kostele sv. Václava.

Na stejném místě bude Majáles organizovaný sokolskou župou kanadskou v sobotu 12. května v 19.00 hodin, zatímco Majáles Slovenského evanjelického kostola bude 5. května v kostele sv. Pavla na 1424 Davenport Rd.

Dopis mamince

Milá maminko! Doufám, že se tam na jihu máš dobře a že na nás často vzpomínáš. Jak víš, měli jsme tady letos už sedmapadesáté sokolské Šibřinky. Konaly se opět na radnici v TMR a vydařily se, jako ostatně každý rok. Sokolové se postarali o kulturní program a pohostili nás chutnou krmí. O přízeň našich vyhlášených gurmánů utkala se v První lize Gulášovka s Dršťkovkou, ve Druhé pak Opékané klobásky s Obloženými chlebíčky. Žízňové finále vyhrálo výborné české pivo a o Pohár útěchy soutěžilo několik druhů vín, vše za lidové ceny. K tanci i poslechu zahrála skupina pracujících důchodců, jak se říká, od podlahy. Převažovaly naše polky a valčíky a to v rozvážném tempu zralého věku. To víš, že jsme se my všichni "padesátníci" řádně rozšoupli, ale tancechtivý dorost taky nepřišel zkrátka. Vydováděl se při reprodukované hudbě během odpočinkových pauz seniorů. Celkem se napočítalo kolem 120 platících návštěvníků a jako čestného hosta uvitali jsme slovenského pana konzula. Jelikož sál byl téměř plný, musel být též značný počet hostů neplatících. Překvapením večera bylo živé vystoupení polské taneční skupiny v lidových krojích. O tombolu se tentokrát postarala mladá dáma v krásné toaletě, a měl jsem radost, že někteří z mých přátel vyhráli salám či láhev slivovice. Na sv. Valentýna zato na nás místo lásky přišla sněhová vánice roku. Představ si, že jsme tu museli odhrabat duchnu až 60 cm sněhu a ještě ho shazovat se střech! Zkrátka, maminko, někdy je to tu opravdu k zbláznění, a proto buď ráda, že jsi tam, kde jsi, i když budem rádi, až zase přijedeš. Tvůj syn. (KN)

In memoriam

 

Marianne VALDŠTÝNOVÁ S velikým zármutkem oznamujeme, že paní Marianne VALDŠTÝNOVÁ zemřela v sobotu 3. února 2007 v požehnaném věku 97 let.

Marianna Poláčková se narodila 29. října 1909 v malém městečku Sezemice ve východních Čechách. Její otec vlastnil jediný obchod se smíšeným zbožím ve městě a Marušce, stejně jako jejímu staršímu bratru a mladší sestře, se dostalo dobrého vzdělání. Zvlášť jazyky jí šly dobře; německy se naučila u své tety ve Vídni, francouzsky během roku v Paříži. Zajímala se o umění, hlavně hudbu, dobře hrála na klavír. Ve svých 16 letech potkala Zdeňka Valdštýna, za kterého se o šest let později vdala. Bydleli spolu nejdříve v Praze a v r. 1935 se odstěhovali na Slovensko se svými dvěma dětmi, Alenou a Petrem. Na Slovensku je také zastihla II. světová válka. Na jaře 1945 se vrátili do Prahy, kde zjistili, že celá Maruščina rodina byla zlikvidována nacisty.

První roky po válce vypadaly nadějně, ale po komunistickém puči v únoru 1948 se rodina Valdštýnova rozhodla odejít do Kanady. Maruška začala pracovat v kanceláři nemocnice, její manžel si zařídil denturologickou laboratoř. Po jeho předčasné smrti v r. 1960 ji převzala se svým synem Petrem. Bydlela nadále spolu se svou dcerou Alenou a pomáhala jí v jejích studiích. Spolu také hodně cestovaly po Evropě a Americe; tradiční se staly od r. 1963 jejich každoroční návštěvy divadelního festivalu ve Stratfordu v Ontariu. Rodina pro ni byla vždy velmi důležitá a s hrdostí sledovala úspěchy všech svých dětí, vnoučat a pravnoučat. Byla ráda, že poslední Vánoce mohla strávit s celou rodinou u svého syna.

Paní Valdštýnová byla vždy aktivní, činorodá žena a zajímala se o všechno dění v československé komunitě. Nejenže navštěvovala všechny koncerty, zábavy a přednášky, ale při mnohých pomáhala a pekla vynikající moučníky a cukroví. Zvláštní místo v jejím srdci měl tradiční Bazar - ten v minulém roce byl jediný, na který paní Valdštýnová nepekla. Ač drobné postavy, byla to velká žena a bude nám chybět. (AM)

Zajímavé knihy

Nová kniha Milana HAVLÍNA "CESTY DO EXILU" právě vyšla v nakladatelství IM v Luhačovicích. Zájemci v Kanadě a USA si ji mohou zakoupit přímo od autora na adrese Milan Havlín, 1005 Goyer, Saint Bruno, QC J3V 3Y8 Canada, na tel. čísle (450) 653-5641 nebo e-mailem na milanhavlin@sympatico.ca. Autor může na vaši žádost knihu podepsat. Cena knihy takto koupené je za režijní cenu 15 dolarů. Poštovné a expedice bude k ceně připočítáno. Protože poštovné je relativně drahé, autor má v úmyslu uspořádat autogramiádu v Montrealu, Ottawě a Torontě, kde si zájemci budou moci koupit knihu přímo.

Kniha "Cesty do exilu" byla napsána během pobytu autora v lágru Bytíz u Příbrami během nočních směn na dobývce v uranových dolech. Po napsání byla propašována civilním zaměstnancem F. Říhou do Prahy a nakonec předána Milanově sestřenici, která rukopis zakopala a autorovi předala teprve několik měsíců před svou smrtí v roce 1999. O obsahu a kvalitě knihy vás mohou informovat ti, kteří knihu již přečetli. (Alois Fogl)

Různé zprávy

Hledám paní na hlídání jednoroční holčičky na plný pracovní úvazek, od pondělí do pátku 9.00 až 17.00 hodin, od července nebo srpna. Pro více informací volejte (514) 891-0197.

 

Hledám společnici pro organizované túry - zájezdy po světě. Prosím, volejte (514) 484-1525.

 

Kdo zapomněl dámské černé střevíčky na Šibřinkách, ať se přihlásí u Petra Štikarovského, tel. (514)509-1427.

 

Montrealské vysílání českého televizního magazínu Nová Vize Montreal má premiéru vždy v pátek ve 20.30 hodin a reprízu v neděli v 15.30 a v pondělí v 10.00 hodin na multietnickém kanálu, na kabelu 14, nebo na satelitu č. 207. Dotazy na montrealtv@yahoo.com nebo na adrese 77 Quebec Ave., #2025, Toronto, M6P 2T4.

 

Na Věstník přispěli: Jarmila Drahota, Miloš G. Kacir, Fred Korn, Eva Novotná, Helena Porez, Helen Raich, Julius Stračina, Oskar Sýkora, Luboš a Lidmila Špačkovi, Peter Vidlak, Richard Zeman. Všem moc děkujeme!

 

Ačkoliv je Věstník zasílán zdarma, příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu 5080 Glencairn, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Šéfredaktorka:   Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Alois Fogl, Ema Košacká, Ludvík Martinů, Alena Valdštýnová. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky zkrátit nebo upravit podle potřeby.