Věstník čs. spolků v Montrealu  Ročník 40
Září 2003 3107 Brighton Ave, Montreal, H3S 1V1 Číslo 1

Kalendář činností

 

4. 9.      Čt         Schůze Bazarového výboru, Čs. kulturní dům, 7300 Sherbrooke, 10.00 h

8. 9.      Po        Schůze výboru Čs. sdružení, Čs. kulturní dům, 7300 Sherbrooke, 19.30 h

9. 9.      Út        Večer s P. Faltovou, Club Sportif MAA, 2070 Peel St., 18.00 h

10. 9.    St         První schůzka klubu seniorů, Čs. kulturní dům, 7300 Sherbrooke, 13.30 h

13. 9.    So        Koncert orchestru Musicamerata, Redpath Hall, 3461 McTavish, 20.00 h

13. 9.    So        Hry pro děti (10.30), pečené prase (18.00) a diskotéka (20.00) na Hostýně

14. 9.    Ne        Fun Night of Montreal Melody Mixers, Chopin Hall, 681 - 8th Avenue, Lachine, 19.00 h

17. 9.    St         Autogramiáda Dr. R. Rodena, McLennan Library, 3459 McTavish, 18.00 h

21. 9.    Ne        První mše svatá po prázdninách, Loyola High School, 10.00 h

28. 9.    Ne        Svatováclavská mše, Loyola High School, 10.00 h

30. 9.    Út        Zábava Besedy, 4990 Place de la Savane, 19.00 h

 

Klub seniorů

První schůzka seniorů se bude konat v novém Čs. kulturním domě, 7300 Sherbrooke (roh West Broadway) ve středu 10. září v půl druhé odpoledne. Přijďte si popovídat a obhlédnout naše nové působiště.

Během léta jsme měli několik pěkných akcí. Při první prázdninové vycházce na ostrov Ste. Hélčne dne 3. července jsme si prohlédli výstavu o manželce Napoleona "Josephine", a po ní pak veselé vojenské cvičení v dobových uniformách. Ve středu 30. července jsme navštívili výstavu mozaik ve Starém přístavu - krásné počasí a hodně chození. Poslední letní setkání bude 23. srpna. Podnikneme malý výlet do St. Lambert, kde nás čeká veselý a rozmanitý výběr kulturních a zábavních akcí během Fęte du Village.

České a slovenské sdružení

Pomalu se zabydlujeme v novém kulturním domě čs. komunity na rohu Sherbrooke a West Broadway. Chtěli bychom touto cestou poděkovat třem odborníkům za bezplatnou úpravu elektrického vedení v našem novém sídle. Je to pan Matuš Kopan, Laco Briestanský a Pavel Krejčí, kteří svým zájmem a ochotou mohou být příkladem ostatním krajanům. Zároveň chceme poděkovat paní Petříkové, Mišurové, Beránkové a Furychové a panu Janíkovi za obětavou práci při úklidu domu, takže je připraven k používání. Najdou se další dobrovolníci na opravu cementových schodů a natření balkónu? Zájemci volejte A. Valdštýnovou 488-1340.

První narychlo svolaná schůze výboru Čs. sdružení se konala už v novém působišti v úterý 12. srpna. Kromě dozvuků Kongresu bylo na programu hlavně zařizování nového domu. Další výborovou schůzi plánujeme na pondělí 8. září v půl osmé večer. Schůze Bazarového výboru se bude konat ve čtvrtek 4. září v 10 hodin dopoledne. Uvítáme všechny, kdo má zájem pomoci s letošním Bazarem, s přípravou i plánováním.

Sokol Montreal

Pravidelné cvičení a závodní volejbal začnou koncem září - termín bude včas oznámen členům telefonicky. Pro informace volejte Hřibovy (514) 738-7613 nebo Martinů (514) 343-4981.

Sokolské letní hry se letos přece jen konaly, a to v Kitcheneru, Ontario, v sobotu 9. srpna. Zúčastnilo se 30 závodníků (z nich 7 dětí), tentokrát pouze z Toronta a z Kitcheneru, z Montrealu ani z Ottawy nebyl nikdo. Celkově v jednotlivcích vyhráli Svatava Heřmánková (ženy) a Dita Engel (muži). Počasí vypadalo hrozivě, večer dokonce přišla bouřka, ale závody nakonec proběhly pod modrým nebem. Všem se hry moc líbily.

Misie Sv. Václava

První mše po prázdninách se bude konat jako obvykle v kapli Loyola High School v neděli 21. září v 10 hodin dopoledne. Týden nato, 28. září, bude Svatováclavská mše.                                     (A. Dresslerová)

Otec Petr Stejskal, který je v nynější době v České republice, bude bydlet v novém Čs. kulturním domě, 7300 Sherbrooke. Jeho telefon je (514) 482-9389, email stejskal@email.cz.                                    (AM)

Hostýn

DĚTSKÝ TÁBOR proběhl ve dvou 14-denních turnusech. V prvním bylo 17 dětí, v druhém 31 dětí, a pravděpodobně kvůli SARS nepřijelo 15 dětí z USA. Z Quebeku bylo 12 dětí. Všem dětem se tábor velice líbil. Velkou zásluhu na tom mají vedoucí, kteří připravili výborný program (Drahoš Chytrý, Kristýna Rendlová, Lucie Řivňáková a Robert Myšička), a dobrá a kvalitní jídla uvařená šéfkuchařkou Janou Havláskovou, které pomáhaly Marcela Krupková, Dana Sadovská, Blanka Fryzová a Iveta Kaduková. O údržbu a zkrášlení tábora se postaral Jirka Souček, kterému pomáhal Jura Krupka. Všem moc děkujeme!

Během tábora jsme vztyčili stožár s českou vlajkou, a před poutí pak další se slovenskou. Plánovaný táborák na ukončení tábora se kvůli špatnému počasí nekonal, a tak děti předvedly rodičům své zábavné scénky v chlapecké klubovně. Na závěr děti zazpívaly českou a slovenskou hymnu. Příští rok to bude padesát let od založení tábora a již dnes máme předběžné přihlášky - rezervujte si proto místo pro děti včas.

TRADIČNÍ POUŤ se konala v neděli 27. července. Přes nepříznivé počasí byla účast i prodej větší než vloni. Katolickou mši sloužil kněz Petr Stejskal. Celý den probíhala výstava obrazů paní Vlasty Noskové. K obědu byla vynikající svíčková od Stáni Hlavové a Slávky Jarošové. Odpoledne přestalo pršet a to umožnilo, aby nám skupina Beseda pod vedením Víti Voňky předvedla tradiční a historické tance. Výbornou dršťkovou polévku uvařil Láďa Křivánek. České pivo zlepšovalo náladu celé odpoledne. Pouť byla ukončena tombolou, kterou zorganizovala Františka Maxantová. Dary poskytli: Vlasta Nosková, Tom Silber, Bob Vojtěch, Slovenia, Jitka Kuchařová, Český konzulát, Bistro Evropa, Kozmetika Daniela, L'Amčre ŕ boire, Bohemia Restaurant, Restaurant Tres Amigos, Beseda a Blanka a Mustafa Fryzovi. Všem za dary děkujeme!

PLÁŽ. Protože příští rok nebudeme moci používat dosavadní pláž, kupujeme kvůli dětem pozemek (1,4 akru) na břehu jezera Lafond. Zvýší se tak bezpečnost a navíc budou mít děti kratší cestu k jezeru, jelikož naše budoucí pláž je velice blízko tábora. V budoucnu tak kromě plavání budeme moci provozovat i vodní sporty, jako např. kanoistiku. Kdo by mohl pro děti darovat kánoi, kterou nepotřebuje, dejte nám prosím vědět. Na koupi pláže jsme si museli vypůjčit peníze - peněžní dary na koupi pláže jsou proto vítány. Kontaktujte Láďu Křivánka (450) 689-2802. Informace i zprávu o táboře najdete na www.hostyn.org.

PODZIMNÍ ČINNOST. Po skončení tábora se chatičky pronajímají pro rodinné dovolené. Cena je $8 za osobu a den, děti do 12 let zdarma. Informace a rezervace: Stáňa Hlavová, tel. večer (514) 362-0155.

V sobotu 13. září organizujeme během dne hry a závody pro děti, a večer pečené prase a diskotéku Z. Noska.

Beseda

Sezóna 2002 - 2003 byla úspěšně zakončena vystoupením taneční skupiny na Hostýnské pouti a na letním festivalu v Mansonvillu (Eastern Township), kde už třetím rokem návštěvníci obdivovali tance, kroje a dobroty naší kuchyně, především oblíbené jahodové knedlíky.

Co připravujeme na podzim: Kurzy češtiny začnou 16. září, kurzy slovenštiny 24. září, kurzy moderních společenských tanců 9. září, kurzy a nácviky českých a slovenských folklorních tanců 9. září a kurzy a nácviky historických společenských tanců začnou 16. září. Taneční zábavy se konají každý měsíc a jsou spojené s oslavami svátků v příslušném měsíci. Příští zábava bude 30. září 2003 od 19.00 do 22.00 hodin. Taneční kurzy, nácviky a zábavy se konají v krásné taneční hale, 4990 Place de la Savane. Učebny pro jazykové kurzy budou na stejné adrese nebo bude místo oznámeno později. Ples Besedy otevře novou taneční sezónu v sobotu 25. října. Na plese se nám také představí letošní taneční nováčkové (debutants), pro které nácviky tanců začnou 23. září. Pro informace kontaktujte Besedu: tel. (450) 662-3717, fax (450) 662-6096, email beseda@gosympatico.ca, web page http://besedacanada.tripod.com.                            (Vítězslav Voňka)

Sport

Odbor stolního tenisu pokračuje ve své činnosti. Všechny tréninky a turnaje odborně vede Pavel Roubal. Rádi mezi sebou uvítáme nové hráče. Informace rád podá novým zájemcům Pavel Roubal, tel.: (514) 696-9210, email pamaro@videotron.ca, nebo Standa Skála, tel. (514) 733-0978, e-mail stan.skala@sympatico.ca.

Kultura

Koncert komorního orchestru MUSICAMERATA nazvaný Soirée Mozart se bude konat 13. září v Redpath Hall Univerzity McGill, 3461 McTavish (metro Peel) v 8 hodin večer. Na programu jsou méně známá díla Wolfganga Amadea Mozarta. Upozorňujeme, že v programu 34. sezóny tohoto orchestru je koncert nazvaný Les Charmes du Pays Tchčque, plánovaný na 7. února 2004, kde umělci pod vedením Luise Grinhauze předvedou díla A. Dvořáka, B. Martinů a V. Nováka. Více informací najdete na www.camerata.ca.          (AM)


 

COMENIUS INSTITUTE

vás zve na večer

 

s prof. PATRICIÍ FALTOVOU

 

 “ACCEPT IT…. AND GET ON WITH YOUR LIFE…”

(SMIŘ SE S TÍM… A POKRAČUJ V ŽITÍ…)

 

Třicet let práce architekta zpřístupnit veřejné budovy a zařízení lidem tělesně postiženým.

 

dne 9. září, 2003

Club Sportif MAA, 2070 Peel Street, Montreal

koktejl v 18.00 h (cash bar), večeře v 18.30 h

Cena $30 (členové Comenius Institute), $35 (hosté)

 

Rezervace: Alice Holman, 14 Bellevue, Westmount H3Y 1G5

E-mail: comenius.montreal@sympatico.ca

Prosím, pošlete šek vystavený na Comenius Institute nejpozději do 5. září.

 

Úvodní slovo pronese Jean-Claude Marsan, profesor architektury na Montrealské univerzitě.

Výstava fotografií Evropské hudební školy pro invalidy v Praze.

 

Comenius Institute děkuje Ministerstvu zahraničí České republiky za podporu.

---------------------------------------------

Folklórny súbor LIPA bol v dňoch od 27. 6. do 6. 7. 2003 na Slovensku, kde sa konali "Dni zahraničných Slovákov". Oslavy sa začali veľkolepým folklórnym sviatkom v Heľpe a pokračovali v Banskej Bystrici, vo Zvolene na hrade, na Seneckých jazerách, v Slovenskom Grobe, a končilo sa krásnym Galaprogramom v Bratislave. Okrem kanadských Slovákov sa zúčastnili aj iné súbory z celého sveta. Skúsenosti a krásne zážitky, ktoré prežili v rodnom kraji, navždy ostanú vryté v pamäti každého účastníka.

Ak by niekto mal záujem tancovať s nami slovenský folklór, je vítaný. Zavolať môže Betty (514) 274-3764 alebo Martu (514) 630-0218.                                                                                                       (Zdenka Krčová)

Komentář k přednášce o F. Kafkovi 

On June 10, 2003, Professor Paul Peters presented a remarkable lecture to Comenius Institute and its guests. Entitled “Kafka and Prague”, the lecture was a fascinating analysis of the relationship between Franz Kafka, a genius writer, and Prague, his ancient native city. It was a brilliant insight into Kafka’s literary personality, its myths carried into the present day, with Prague’s colourful history and culture as background. Dr. Peters used brackets of Vítězlav Nezval’s beautiful verses to enclose his text written in engaging, often poetic literary style. Thank you, Professor Peters, for the enriching experience. And thank you, Comenius Institute, for arranging this very special event.                                                                                        (Eugenie Groh)

Česká škola hrou 

Pod patronátem Generálního konzulátu České republiky plánuje paní Radka Smíšková otevření ČESKÉ SOBOTNÍ ŠKOLY pro děti od 5 do 11 let. Náplní bude výtvarná a pohybová příprava, výuka českého jazyka, rozšiřování znalostí o České republice, české písničky, pohádky, divadlo a další aktivity spojené s českou kulturou. Předpokládáme otevření školy v říjnu 2003, každou sobotu v dopoledních hodinách (od 10 do 12 hodin) v objektu soukromé školky Rainbow ve Westmountu. Máte-li zájem, kontaktujte Štepánku Klusákovou (sekretariát GK ČR v Montrealu) na čísle (514) 849-4495, linka 115 nebo 127.

Vzácná jubilea

Dne 15. září se dožívá 80 let známá profesorka hudby paní Soňa JELÍNKOVÁ. S energií  nevídanou v jejím věku stále vyučuje na Konzervatoři univerzity McGill a na Provincial Conservatory of Music of Montreal. Se zájmem se zúčastňuje programů a oslav pořádaných krajanskými organizacemi. Blahopřejeme k významným narozeninám a přejeme mnoho dalších let ve zdraví a spokojenosti.                                    (Alois Fogl)

 

 

Aktivní tanec po padesátce prý zabraňuje senilitě!

Alespoň podle vědeckých studií uvedených v The New England Journal of Medicine

 

Přesvědčíte se o tom sami, když přijdete

v neděli 14. září 2003 v 7 hodin večer do Chopin Hall

681 - 8th Avenue v Lachine (roh Provost)

Montreal ♫ Melody Mixers zde pořádají

 

Fun Night - Společenský tanec a zábavu pro mladé i staré!

 

Za pouhý jeden dolar kanadský naučíte se několik základních figur,

kterými později omráčíte své známé.

Uvidíte taneční mistry tančit mistrovsky, (amatéry amatérsky),

poznáte také, co se dá udělat z obyčejné polky.

Informace podají Olga & Bill na telefonu (514) 487-6261.

(Karel Novák)

 

Různá oznámení

Nakladatelství ACADEMIA vydalo v červnu tohoto roku knížku postřehů, vzpomínek a zážitků nazvanou Paměť naruby, kterou napsal Dr. Rudolf RODEN. Autogramiáda s malým občerstvením, kde autor svou knihu rád zájemcům podepíše, se bude konat ve středu 17. září v šest hodin večer, na Univerzitě McGill, McLennan Library, 3459 McTavish, v oddělení Rare Books and Special Collections, 4. patro.                 (AM)

 

Povzbuzen úspěchem první kazety "Krokodýlí slzy", pokouším se dát dohromady další sérii zpívánek naší generace, kteréžto sérii bych rád dal jméno "Barborka". Problém je, že díky přibývajícím rokům si nemohu vzpomenout (už brzy si budu moci koupit, na co si vzpomenu...) na druhou sloku Barborky. Zná někdo text na swingovou písničku začínající: Barborko, Barborko, otevři okno, dneska je hezký den? Jo, a ještě - hledám talenty hrající na nástroje či zpívající si pro své potěšení písně taneční i lidové. Až dostavím náš popelník (tak nazývá můj syn náš shořelý dům), začnu se zase věnovat činnosti muzikální a zpěvácké. Je škoda, jestli si někdo doma hraje či zpívá do šuplíku a my o tom nevíme. Nehledám muzikanty úrovně Krautgartnera, žádný učený z nebe nespad'. Zavolejte 737-9220.                                                                             (Honza Chlumský)

Vzpomínáme

Před 30 lety dne 26. října 1973 zemřel bývalý generální konzul Československé republiky v Montrealu, zasloužilý krajanský pracovník JUDr. Josef Cyril Kotrlý. Kdo jste ho znali, věnujte mu tichou vzpomínku.

(Zdena Kentová-Kotrlá)

 

Na vydávání Věstníku přispěli: Eva Coufal, Rudolf a Alice Farsky, Míla Horáková, Alena Pascual, Kay a Evelyne Pichler, Felix a Helen Richards, Tom Silber, Mira Stastny, Peter Vidlak a Frank Vilim. Všem srdečně děkujeme.

 

Ačkoliv je Věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu A. Martinů, 3107 Brighton, Montreal H3S 1V1. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme.

_______________________________________________________________________________________

Šéfredaktorka: Alena Martinů,  3107 Brighton, Montreal, H3S 1V1, tel. (514) 343-4981,  email: amartinu@yahoo.com

Redaktoři jednotlivých sekcí: Ruth Bílá-Guthof (Senioři), Alena Valdštýnová (ČS sdružení), Ludvík Martinů (Sokol), Stáňa Hlavová (Hostýn). Další členové redakční rady: Alois Fogl, Ema Košacká. Ostatní přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky zkrátit nebo upravit podle potřeby.


 

Generální konzulát České republiky oznamuje přehlídku českých filmů

 

Du 3 septembre au 12 octobre 2003 / 3. září - 12. října 2003

Cinémathčque Québécoise, 335 Blvd. de Maisonneuve Est, Montréal, QC, H2X 1K1

 

VĚRA CHYTILOVÁ : SARCASMES ET FEMMES EN COLČRE

salle Claude-Jutra

 

MERCREDI LE 3 SEPTEMBRE / STŘEDA 3. ZÁŘÍ - 20 h 30

Ceiling (Strop)  [1961, 42 min, s.-t. a./anglické titulky]

Hrají: Marta Kanovská, Julián Chytil, Josef Abrhám

Daisies (Sedmikrásky) [1966, 74 min, s.-t. a./anglické titulky]

Hrají: Jitka Cerhová, Ivana Karbanová, Julius Albert

 

SAMEDI LE 6 SEPTEMBRE / SOBOTA 6 ZÁŘÍ - 18 h 30

Fruit of Paradise (Ovoce stromů rajských jíme) [1969, 95 min, s.-t. a./anglické titulky]

Hrají: Jiti Nováková, Karel Novák, Jan Schmid

 

MARDI LE 9 SEPTEMBRE / ÚTERÝ 9. ZÁŘÍ - 18 h 30

Prefab Story (Panelstory aneb jak se rodí sídliště) [1979, 96 min, s.-t. a./anglické titulky]

Hrají: Lukáš Bech, Antonín Vaňha, Eva Kačírková

 

MERCREDI LE 10 SEPTEMBRE / STŘEDA 10. ZÁŘÍ - 18 h 30

Wolf Chalet (Vlčí bouda) [1987, 92 min, s.-t. a./anglické titulky]

Hrají: Miroslav Macháček, Štěpánka Červenková, Tomáš Palaty

 

VENDREDI LE 12 SEPTEMBRE / PÁTEK 12. ZÁŘÍ - 20 h 30 Claude-Jutra

Tainted Horseplay (Kopytem sem, kopytem tam) [1988, 133 min, s.-t. a./anglické titulky]

Hrají: Tomáš Hanák, Milan Steindler, David Vávra


HORREUR ET FANTASTIQUE DANS LE CINÉMA TCHČQUE

salle Claude-Jutra

 

MARDI LE 30 SEPTEMBRE / ÚTERÝ 30. ZÁŘÍ - 18 h 30

Till Early Morning (Až do rána) Režie Marie Kubátová [1999, 5 min]

Who Killed Jessie? (Kdo chce zabít Jessii?) Režie Václav Vorlíček [1966, 80 min, s.-t. a./anglické titulky] Hrají: Jiří Sovák, Dana Medřická, Olga Schoberová

 

MERCREDI LE 1 OCTOBRE / STŘEDA 1. ŘÍJNA - 20 h 30

Le Pendule, le Puits et l’Espoir (Kyvadlo, jáma a naděje) Režie Jan Švankmajer [1983, 15 min, sans paroles/beze slov] Hraje Jan Žáček

The Ear (Ucho) Režie Karel Kachyňa [1970, 97 min, s.-t. a./anglické titulky]

Hrají: Radoslav Brzobohatý, Jiřina Bohdalová, Gustav Opočenský

 

JEUDI LE 2 OCTOBRE / ČTVRTEK 2. ŘÍJNA - 20 h 30

The Raven (Havran) Režie Lucie Šimková-Šunková [2000, 5 min]

The Fall of the House of Usher (Zánik domu Usherů) Režie Jan Švankmajer [1980, 16 min, s.-t. a./anglické titulky]

Valerie and Her Week of Wonders (Valerie a týden divů) Režie Jaromil Jireš [1970, 77 min, s.-t. a./anglické titulky] Hrají: Helena Anýzová, Josef Abrhám, Karel Engel

 

VENDREDI LE 3 OCTOBRE / PÁTEK 3. ŘÍJNA - 21 h 00

La Cave (Do pivnice) Režie Jan Švankmajer [1983, 15 min]

Hrají: Monika Belo-Cabanová, Olga Vronská, Alexander Letko

The Fifth Horseman Is Fear (... a pátý jezdec je strach) Režie Zbyněk Brynych [1964, 98 min, s.-t. a./anglické titulky] Hrají: Miroslav Macháček, Jiří Adamíra, Josef Vinklář

SAMEDI LE 4 OCTOBRE / SOBOTA 4. ŘÍJNA - 20 h 30

Castle of Otranto (Otrantský zámek) Režie Jan Švankmajer [1977, 20 min, s.-t. a./anglické titulky]

Hrají: Jaroslav Vozáb, Milos Frýba

The Cremator (Spalovač mrtvol) Režie Juraj Herz [1968, 87 min, s.-t. a./anglické titulky]

Hrají: Vlasta Chramostová, Rudolf Hrušínský, Jiří Menzel

 

DIMANCHE LE 5 OCTOBRE / NEDĚLE 5. ŘÍJNA - 18 h 30

Little Cousins (Sestřeničky) Režie Václav Mergl [1988, 8 min]

Morgiana Režie Juraj Herz [1971, 99 min, s.-t. a./anglické titulky]

Hrají: Iva Janžurová, Josef Abrhám, Nina Divíšková

 

MERCREDI LE 8 OCTOBRE / STŘEDA 8 ŘÍJNA - 20 h 30

Defector (Defektor) Režie Václav Kadrnka [1998, 9 min]

Invisible/The Damned House of Hajn (Prokletí domu Hajnů) Režie Jiří Svoboda [1988, 107 min, s.-t. a./anglické titulky] Hrají: Emil Horváth, Petronela Vancíková, Petr Čepek


LES MONDES DISPARUS DE JIŘÍ BÁRTA

salle Claude-Jutra

En collaboration avec le festival du Nouveau Cinéma et des Nouveaux Médias de Montréal

 

VENDREDI LE 10 OCTOBRE / PÁTEK 10. ŘÍJNA - 21 h

En présence du réalisateur / V přítomnosti režiséra

L’Ultime Cambriolage (Poslední lup) [1987, 20 min, sans paroles/beze slov]

The Golem (extrait/výňatek) [1999, 7 min]

Le Joueur de fifre (Krysař) [1985, 53 min, sans paroles/beze slov]

 

SAMEDI LE 11 OCTOBRE / SOBOTA 11. ŘÍJNA - 18 h 30

En présence du réalisateur / V přítomnosti režiséra

Riddles For a Candy (Hádanky za bonbón) [1978, 8 min, s.-t. a./anglické titulky]

Disc-Jockey (Diskjokey) [1980, 11 min, sans paroles/beze slov]

Projet (Projekt) [1981, 6 min, sans paroles/beze slov]

Le Monde disparu des gants (Zaniklý svět rukavic) [1983, 17 min, sans paroles/beze slov]

La Ballade du bois vert (Balada o zeleném dřevu) [1983, 10 min, sans paroles/beze slov]

Le Club des laissés-pour-compte (Klub odložených) [1989, 14 min, sans paroles/beze slov]

 

DIMANCHE LE 12 OCTOBRE / NEDĚLE 12. ŘÍJNA - 15 h 00 - salle Fernand-Séguin

Rencontre avec Jiří Bárta / Setkání s Jiřím Bártou

 

Jiří Bárta présente sa pratique et sa philosophie de l’animation. Associé au renouveau de l’animation tchčque, ce cinéaste est l’auteur d’un imposant long métrage, Le Joueur de fifre (1985), dont l’esthétique baroque s’alimente ŕ la fois d’expressionnisme allemand et de cubisme analytique. Dépeignant des mondes évanescents, Jiří Bárta est un cinéaste du surréalisme poétique, dont la démarche est résolument « impure » (au sens plastique du terme), et qui fait preuve d’un solide sens de la mise en scčne. Cette rencontre est animée par Marco de Blois.

 

Jiří Bárta k nám promluví o svém díle a filozofii kreslených filmů. Tento filmový tvůrce, který je součástí nové generace českých animátorů, je autorem působivého dlouhometrážního filmu Krysař (1985), jehož barokní estetika je inspirována jak německým expressionismem, tak analytickým kubismem. V popisu pomíjejících světů se Jiří Bárta prokazuje jako tvůrce ovlivněný poetickým surrealismem, jehož koncept je zjevně "hrubý" (ve smyslu plastickém), a který dokazuje rozhodný smysl pro režii. Toto setkání bude uvádět Marco de Blois.