Montrealský Věstník  Ročník 44
Říjen/October 2007 5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4         Číslo 2

Kalendář činností

 

3. 10.    St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

16. 10.  Út        Bazarová schůze, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 11.00 h

17. 10.  St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

18. 10.  Čt         Recepce JGH, Atrium Pavillion G, 5757 Légaré, 17.00 h

21. 10.  Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

23. 10.  Út        Schůze Čs. sdružení, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 19.30 h

26. 10.  Pá        Koncert na oslavu 28. října, 628 Ch. de la Côte Ste. Catherine, Outremont, 19.30 h

27. 10.  So        Octoberfest, sál Kanadské legie, 5455 de Maisonneuve W., 19.00 h

30. 10.  Út        Bazarová schůze, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 11.00 h

31. 10.  St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

Klub seniorů

Program na říjen:

3. října: Dr. Ing. Jiří Teichmann dokončí přednášku "České korunovační klenoty".

17. října: Paní prof. Božena Jílková připomene neocenitelné zásluhy prezidenta T. G. Masaryka o vytvoření Československé republiky v roce 1918. Zazpíváme českou a slovenskou hymnu. Promítneme si film "Prodaná nevěsta", který nám zapůjčí paní Bláža Farrová.

31. října: Volný program. Toto odpoledne bude využito k diskusi o programu a náplni našich schůzek.

Bližší informace o Klubu seniorů vám ráda podá Rose Reichmanová na tel. (514) 484-1525.

 

The Northern Lights. Since the beginning of time, people have gazed up into the polar skies, spellbound by dancing beams of color: the northern lights. Though scientists have advanced many theories to explain the aurora borealis, and aboriginal people around the Northern Pole have passed on their beliefs through the centuries, mysteries still linger. With the ever increasing development of technological equipment, eventually the true nature of this interesting phenomenon will be discovered. Viewing for Canadians is best during the winter months and for those living closest to the Northern region. (Ken Delamater)

 

Co nejsrdečněji děkujeme panu Kenu Delamaterovi za ukázání filmu "The Northern Lights". Vážíme si jeho přátelství a návštěv našich schůzek. Při této příležitosti bych chtěla poděkovat všem členům seniorského klubu za jejich spolupráci a porozumění: Paní Krůtilové, Pitříkové a Mišurové za přípravu občerstvení, panu Josefu Janíkovi za přípravu dobré kávy a upečení dobré bábovky pravidelně každý týden (kolik už jich za ta léta bylo!), paní Mišurové za velmi dobré dorty při oslavách narozenin, paní Prášilové za organizaci jednotlivých narozeninových oslav. Paní Boženě Jílkové děkuji za vedení naší pokladny, Jiřince Mitáčkové a Míle Brůchové za výběr písní pro oživení programů. Paní Bláža Farrová nám ochotně půjčuje filmy a opery. Mnozí naši členové jezdí zdaleka: paní Zdena Kentová vždy překonává útrapy mostu při příjezdu ze St. Lambert, Olga Nováková jezdí z Pointe Claire, Bláža Farrová až z Baie d'Urfé. A za paní Velanovou děkuji všem členům klubu za spolupráci s Bazarem, především za pomoc s pečením, přípravou jídla v kuchyni, krájením dortů, dodáním různých dárků, prodáváním, a pak i s úklidem po Bazaru. (Rose Raba Reichmanová)

České a slovenské sdružení

Dámský odbor Českého a slovenského sdružení připravuje svůj už 52. BAZAR na sobotu 10. listopadu v hale kostela sv. Ignáce na West Broadway, jak ukazuje přiložená pozvánka. Těšíme se, že přijdete v hojném počtu, abyste si pochutnali na různých specialitách jak slaných, tak sladkých, a hlavně abyste se setkali se svými známými a pochlubili se jim dětmi, eventuálně též vnoučaty či dokonce pravnoučaty. Pokud nám chcete a můžete pomoci, zavolejte Alenu Valdštýnovou, (514) 488-1340, Olgu Velanovou, (514) 932-1709, nebo Emu Košackou, (514) 735-5795. Alena Valdštýnová bude mít zase na starosti stůl se šperky. Můžete-li nám dát nějakou bižuterii, i poškozenou, zatelefonujte jí, ona to ráda opraví pro prodej na "svém" stole. (Ema Košacká)

 

Příští výborová schůze montrealské odbočky Čs. sdružení se bude konat v úterý 23. října v půl osmé v Misijním domě. Na programu je příprava nejbližších akcí: koncertu u příležitosti 28. října, letošního dobročinného Bazaru a tradiční Mikulášské zábavy. (AM)

 

Tradiční MIKULÁŠSKÁ ZÁBAVA pořádaná ve spolupráci se Sokolem Montreal se chystá na sobotu 24. listopadu. Bude jako obvykle v 8 hodin večer v hale kostela sv. Cyrila a Metoděje na rohu Jean Talon a 2nd Avenue. Opět budou v prodeji české speciality jako dršťková polévka, párky, štrúdl a české pivo. K tanci bude hrát, stejně jako v předchozích letech, kapela Edelweiss. Opět přijde svatý Mikuláš s andělem a čertem, aby rozdal dárky, které pro své přátele přinesete. Přijďte se pobavit a přiveďte i své známé! (Ema Košacká)

Sokol Montreal

Pravidelné sokolské cvičení a závodní volejbal začalo 26. a 27. září. Informace o všech akcích podá starosta Sokola Montreal Ludvík Martinů, (514) 484-6177, nebo náčelníci Josef a Marie Hřibovi, (514) 683-2092.

 

56. volební výroční valná hromada Sokolské župy kanadské se bude konat v sobotu 20. října 2007 v hotelu Days Inn, 33 Benson Street, v Kingstonu v Ontariu. Začíná se v 10.00 hodin a s přestávkou na oběd schůze bude trvat pravděpodobně do 3 hodin odpoledne. Na programu je, samozřejmě kromě voleb na příští dvouleté období, shrnutí činnosti za uplynulý rok, zpráva ze Světového svazu sokolstva, návrhy na Tyršovy medaile a plánování dalších aktivit Sokola, mimo jiné i oslav 100. výročí založení Sokola na rok 2011. (AM)

 

Předem upozorňujeme, že sokolské 58. ŠIBŘINKY se budou konat jako obvykle v městské hale TMR, 90 Roosevelt Ave, tentokrát ale o něco později, v sobotu 9. února 2008. (Tedy nikoliv 57. Šibřinky a ne 2. února, jak bylo uvedeno chybně v minulém Věstníku, za což se omlouváme.) Rezervujte si toto datum již teď! (AM)

Misie sv. Václava

Příští mše se bude konat v neděli 21. října v 11.00 hodin. Růženec recitujeme před mší od 10.30 h. Prosíme, přicházejte včas, protože budova se z bezpečnostních důvodů v jedenáct hodin zamyká. (Rose Mary Strban)

Hostýn

Krásné počasí během dlouhého víkendu (Labour Day Weekend) přilákalo mnoho rodin, aby si užily poslední krásné letní dny, procházky, hledání hub a rybaření na jezeře. Opékání selete se zúčastnilo asi 50 lidí.

Další víkendy na Hostýně byly pracovní: uložení piknikových stolů, úklid chatiček a hlavní budovy, natírání lavic a stolů, vypuštění vody a zazimování budov. Od listopadu je Hostýn uzavřen. Děkujeme všem brigádníkům za pomoc. (Stáňa Hlavová)

 

Od 12. do 19. srpna se konal již třetí ročník letního tábora rodin z českých a slovenských farností z Toronta a jeho okolí. Hlavním tématem celého pobytu byla RODINA. Všechno, co se na táboře dělo - každodenní ranní mše svaté, společné vaření a stolování, dopolední duchovní slovo, odpolední hry, společné túry, poutní putování k Panně Marii, koupání, karneval, večerní posezení a zpěv u táborového ohně - mělo jeden velký cíl: umožnit rodinám strávit společně týden uprostřed krásné přírody, mít na sebe navzájem dostatek času, odpočinout si a načerpat sílu do dalších dnů. Celým pobytem nás duchovně provázeli dva saleziáni z Moravy P. Jan Žaluda, P. Maxmilián Dřímal a P. Libor Švorčík z Toronta. Díky nim a díky VŠEM účastníkům slavil tábor opět velký úspěch!! Chtěli bychom tímto poděkovat Asociaci Hostýn, že nám kazdoroční pobyt na táboře Hostýn umožňuje. (Hanka Drábová)

Beseda

Naše studio prochází momentálně reorganizací a technickými úpravami. Taneční i jazykové kurzy začnou proto až v listopadu. Informace o nich a dalších našich aktivitách najdete na webové stránce www.beseda.ca nebo volejte na naše NOVÉ tel. číslo (450) 667-9897, fax (450) 667-5690. (Štěpánka Voňková)

Kultura

Eva LAPKOVÁ vystavuje svá díla v Centre de céramique Bonsecours, 444 rue Saint-Gabriel na expozici nazvané "Eau". Vernisáž už sice proběhla 23. září, ale výstava je otevřená až do 2. listopadu 2007 vždy od pondělí do pátku od 10.00 do 17.00 hodin. Informace na tel. (514) 866-6581.

 

Na obrázku vlevo je plastika Evy Lapkové "Chuchotement".

 


 

---------------------------------------------------------------------------------------------

COMENIUS INSTITUTE MONTREAL

ČESKÉ A SLOVENSKÉ SDRUŽENÍ V KANADĔ

SOKOL MASARYK MONTREAL

GENERÁLNÍ KONZULÁT ČESKÉ REPUBLIKY

 

si Vás dovolují pozvat na tradiční

 

KONCERT

 

u příležitosti 89. výročí založení Československé republiky

 

v pátek 26. října 2007 v 19.30 h

 

sál Marie Stéphane, École de musique Vincent d’Indy

628 chemin de la Côte Sainte Catherine

Outremont, Québec

 

Kateřina Jurásková (cello)

Martin Karlíček (klavír)

 

Na programu:

Gaspar Cassadó - Suita pro sólové cello

Claude Debussy - Klavírní skladby (Preludium, Sarabande, Toccata)

Maurice Ravel - Jeux d'Eau

Antonín Dvořák - Koncert h moll pro cello

 

Číše vína po programu

Vstupné $20, senioři a studenti $15

---------------------------------------------------------------------------------------------

C.S.P.B.A.

Canadian Slovak Professional and Business Association

 

vás zve na svůj

 

42nd Annual Scholarship Ball

 

který se bude konat 3. listopadu 2007  

v Le Challenger, 2525 Avenue des Nations, St. Laurent

 

koktejl v 18.00 hodin (předkrmy a sklenička šampaňského)

večeře v 19.00 hodin (5 chodů, 2 láhve vína na stůl)

K potěšení i k tanci hraje orchestr Harolda Birkense.

Doporučujeme večerní oblek (black-tie).

 

Vstupenky $80 nebo $100 s potvrzením na $40 na daňové účely.

Informace na www.slovakmontreal.com.

 

Rezervace a vstupenky:


 

Daniela Arendasova

tel. 514-684-0235

darendasova@enc.qc.ca

Anne Vyboh

tel. 514-486-9685

vyboh@bellnet.ca

Jozef Brody

tel. 514-482-7328

josefbr@alcor.concordia.ca


 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

V sobotu 27. října se koná zábava J. Chlumského Octoberfest v sále Kanadské legie, 5455 de Maisonneuve W. Vstupné $12 v předprodeji do 25. října ($15 u dveří) obsahuje i večeři, která se podává v 19.00 hodin. Informace a lístky na tel. (514) 737-9220.

 

From November 19 to November 24, 2007, Théâtre Lyrichorégra 20 organizes the IX. Czech and Slovak International Music Competition for singers in Green Bay (WI) in the United States and in Montreal (QC) where the final with a gala will be presented. $12,500 of prizes will be offered plus concerts, engagements in Opera houses and training sessions in Czech Republic and in Slovakia. The international jury is composed of people from the Czech Republic (Jitka Slavikova from the Prague State Opera and Alex Kanka), Slovakia (Eva Blahova and Julius Klein), United States (Sarah Meredith and Gildo di Nunzio), and Canada (Alain Nonat and Guy Soucie). Four more judges, two from the Czech and Slovak Republics and two from the United States, will be added at the final. In Montreal, the competition will be presented at the Chapelle historique du Bon-Pasteur, 100 Sherbrooke Est, on November 24, in collaboration with the city of Montreal. For more information check www.uwgb.edu/international/music or www.westisland.ca/lyrichoregra20. (Alain Nonat)

Tanec

Montreal Melody Mixers začínají novou sezónu Round Dancing to Choreographed Cues. První hodina sice již proběhla v neděli 23. září, ale stále není pozdě se přihlásit na podzimní sérii 10 lekcí ($60 za osobu). Olga Lichtnerová a Bill Cibula nabízejí snadný a zábavný způsob oprášit své znalosti společenských tanců, přidat nové figury k těm, co znáte, a nebo se i naučit nové populární tance. Tancování je již tradičně v Chopin Hall, 685 - 8th Avenue, Lachine, a koná se každou neděli v 7 hodin večer pro začátečníky a v 8.30 pro pokročilé. V neděli 28. října bude Halloween Party v maskách. Informace o tanečních kurzech dostanete na telefonních číslech (514) 696-8576 nebo (450) 451-4520. (AM)

Sport


Na obrázku zleva Vijay Bhatnagar, Nikol Hofmanová, její otec a trenér Martin Hofman a Standa Skála

46. ročník TENISOVÉHO TURNAJE v Montrealu se konal 25. a 26. srpna 2007 na krytých dvorcích "Tennis 13" v Lavalu za účasti 52 hráčů z Ontaria, ale hlavně z Montrealu a okolí. Jako zvláštní host z České republiky se exhibičně zúčastnila sedmnáctiletá Nikol Hofmanová, která je v kategorii juniorek do 18 roků na 4. místě na světě!! Hrálo se o 15 putovních pohárů v kategoriích žen a mužů - dvouhry, čtyřhry a smíšené čtyřhry. Vítězové každé kategorie obdrželi poháry a finalisté medaile. Každý hráč též obdržel hodnotné dary darované od mnoha štědrých sponsorů, kterým upřímně děkujeme.

Vítěz Juniorů do 18 let a Pohár Tondy Dojáčka vyhrál 14-tiletý Thomas Susen, druhý byl 15-tiletý Tomáš Jirásek oba z Montrealu. Vítězkou Juniorek se stala 16-tiletá Lydia Goff, druhá byla Kristi Černý z Montrealu.

Dvouhru mužů v kategorii od 18 do 45 let - Pohár A.K. Velana - vyhrál Willi Hack z Hawkesbury.

Pohár útěchy Oskara Sýkory vyhrál Karel Lysý z Montrealu.

Pohár Standy Skály v kategorii mužů od 45 do 55 let vyhrál Willi Hack z Hawkesbury.

Pohár útěchy Dr. Pavla Dubravčíka vyhrál Pavel Vidlák z Ottawy.

Pohár Otty Backa v kategorii mužů 55-65 let vyhrál Ivo Radechovský ze Ste. Adele.

Pohár útěchy Evy a Vlada Kocmana vyhrál Ivo Jirkovský z Montrealu.

Pohár Antonína Záruby v kategorii mužů nad 65 let vyhrál Josef Scheib z Montrealu.

Dvouhra žen -  Pohár Ing. Falty vyhrála Alena Bhatnagar z Cornwallu.

Pohár útěchy - Kingston Trophy vyhrála Míla Šedivý z Montrealu. 

Čtyřhry: Dámská čtyřhra - Pohár Sokola Montreal – vyhrály Alena Chorvatovič a Míla Šedivý z Montrealu.

Smíšená čtyřhra - Pohár Líby Proschkové – vyhráli Josef Scheib (Montreal) a Alena Bhatnagar.   

Čtyřhru mužů Pohár Sokola Montreal vyhráli Eman Černý a Michal Šmíd (oba z Montrealu).

Pohár útěchy Ivana Rohana vyhráli Josef Scheib a Willi Hack.

V bohaté tombole bylo celkem 15 hodnotných cen. Všem sponzorům ještě jednou děkujeme za jejich podporu a tím i velký úspěch této každoroční sportovní události. Zároveň bych touto cestou rád pogratuloval všem zúčastněným hráčům a všem, kteří nám během turnaje pomáhali.            (Standa Skála a Jirka Svítek, organizátoři)

 

Příští již 47. Tennisový turnaj bude opět koncem srpna, týden před Labour-Day víkendem 2008.       

Nadace George a Olgy Minarikových

The Sir Mortimer B. Davies Foundation, která je součástí Jewish General Hospital, zve naše krajany na recepci u příležitosti založení nadace manželů George a Olgy Minaríkových. Paní Olga Nováková-Minaríková, dlouholetá aktivní členka naší komunity, zemřela v Montrealu 9. ledna 2007 a odkázala podstatnou část svého jmění Jewish General Hospital Segal Cancer Center na výzkum léčení rakoviny (Research Pathology Core) v McGill Center for Translational Research in Cancer. Recepce se koná ve čtvrtek 18. října 2007 v 5 hodin odpoledne v JGH Atrium (přízemí pavilonu G), 5757 Légaré. Úvodní slovo pronese Dr. Gerald Batist, vedoucí onkologického oddělení a ředitel Segal Cancer Centre a McGill Centre. Po recepci bude následovat prohlídka výzkumných laboratoří a klinického oddělení. Máte-li zájem se zúčastnit, volejte Ivu Brožovou, (514) 484-8390 nebo Carolyn, (514) 340-8222 ext. 2027. (Vladimír Brož)

Oznámení o svatbě

Kateřina JURÁSKOVÁ a Thomas HAINDS oznamují, že v sobotu 1. prosince uzavřou sňatek v Montgomery v Alabamě, USA. Kateřina je vynikající cellistkou, kterou znají naši montrealští krajané z mnoha koncertů - však budeme mít příležitost ji znovu slyšet na příštím koncertě 26. října v sále školy Vincent d'Indy. Kateřina je nyní angažovaná jako první cellistka Montgomery Symphonic Orchestra a Thomas Hainds je dirigentem zmíněného orchestru. Přejeme jim oběma mnoho štěstí do nového života! (Alena Valdštýnová)

Významná jubilea

Eliška Marie MEISLOVÁ-NĚMCOVÁ-DELAFIELD se narodila v Plzni 6. března 1907 - letos se tedy dožila neuvěřitelných 100 let! Její manžel Dr. František Němec (1898-1963) byl československým vyslancem v Ottawě před únorovým převratem. Postupem doby měli styky s prominentními lidmi, jako byli Roosweltovi, Stewartovi, Ouimet, Mulroney či Chrétien. V roce 1948 byli oba manželé pozváni Janem Masarykem do New Yorku. Doufali, že přesvědčí Jana, tehdy ministra zahraničí, aby se nevracel do Československé republiky. Debata trvala celou noc a ráno opustili svého ministra v slzách, protože tušili, že tohoto obdivuhodného demokrata vidí naposledy živého.

František Němec se svou ženou se rozhodli zůstat v Kanadě, nejdřív bydleli v Ottawě, kde měli cukrárnu, později se přestěhovali do Montrealu. Tam jsme se s Eliškou seznámily a zůstaly jsme přítelkyněmi dodnes. Tato česká dáma, teď paní Delafieldová, je vždy plná energie a dobré nálady a dává povzbuzení všem okolo. Měla a stále ještě má zajímavý a pestrý život. Za všechny ji přeji zdraví a štěstí, Valinka. (Vali Dubská)

Osobnost Instinktu 2007

Dr. Rudolf Roden s manželkou Evou se stali vítězi ankety časopisu Instinkt o "Osobnost Instinktu 2007" a získali tak "Granátové jablko". Časopis uveřejňuje každý týden rozhovor se zajímavými lidmi a jednou za rok čtenáři hlasují o nejsympatičtější osobnost. Jímavý příběh dvou mladých Židů z Prahy deportovaných do Terezína zaujal nejvíc. Možná i proto, že díky svatbě v Terezíně, kdy jim bylo 17 a 16 let, oslaví manželé Rodenovi v listopadu již 65. výročí svatby! Gratulujeme a do dalších let přejeme hlavně hodně zdraví! (AM)

Máte bolesti? – Máme řešení!

Švýcarský medikální systém (EMS) je nová radikální léčba veškerých bolestí kloubů, kostí a svalů, především chronických. Naše léčba spočívá v tom, že tlakové vlny se přenáší aplikátorem do povrchu kůže a tím do místa bolesti. Tělo reaguje tím, že zrychlí prokrvení a zvýší metabolismus v postiženém místě a tím urychlí léčebný proces. Pacient obvykle potřebuje pouze 3 až 4 návštěvy k úplnému vyléčení.

Máte-li problém:

- s tenisovým nebo golfovým loktem;

- s bolestí ramene, kyčlí, kolen, kotníků;

- s ostruhami (heal spur) nebo achilovou šlachou;

- s jakýmikoliv bolestmi zad a svalů;

pak jste pravými kandidáty pro rychlou léčbu RST (Radial Shockwave Therapy).

Co se děje během terapie? Lékař provede jednoduchou manuální prohlídku bolestivého místa, v případě bolestivého ramene pomocí ultrazvuku. Léčba následuje okamžitě použitím RST (Radial Shockwave Therapy). Použitím RST se aplikátor posouvá nad nemocným místem několik minut k optimálnímu výsledku bez rentgenového záření a bez léků. Přijďte nás navštít a zbavte se bolesti!

V Centre Medical Pierrefonds byla tato klinika otevřena za pomoci manželů Velanových. Adresa je 12774 Boul. Gouin W., Suite 205, tel. (514) 472-0880, e-mail info@shockwavetherapy-montreal.com. Otevřeno máme od pondělka do pátku, vždy od 8.30 do 18.00 hodin. Pro krajany poskytujeme slevu. (Štěpánka Krajíčková)

Dne 19. září navštívila naši kliniku Nová Vize a natočila program, který se bude vysílat o 14 dní později.

Návrat do vlasti

Pianistu Rudolfa Firkušného snad není třeba představovat. Tento rodák z Napajedel, pianista nevšedního talentu, strávil celý život v cizině a to z důvodů politických. Za nacizmu mu snad šlo i o život a s následným totalitním režimem si nikdy nezadal. Přesto se stal, spolu s Kubelíkem, jedním z největších propagátorů české hudby v zahraničí, hlavně Janáčka a Martinů. 10. září t. r. byly konečně ostatky jeho i jeho manželky uloženy na hřbitově v Brně, v čestném kruhu, hned vedle Janáčka. Večer se pak konal slavnostní koncert jen pro zvané, tedy i pro mne, kde zazněla i Janáčkova Sonáta, kterou známe z výborného podání pana Martina Karlíčka. Překvapením večera se však stal výkon jedenáctiletého chlapce, který interpretoval Mozarta vskutku brillantně a při nezbytné číši vína mě pak napadlo, že osud Firkušného (a jiných) by měl být pro český národ varováním a pro nás, emigranty, příležitostí vzkázat našim politickým kejklířům všech barev, vyznání a věku, že domov je pro nás víc, než místem, kde leží naši mrtví. (KN)

Básně a verše pro pobavení

   Píseň o kocourovi                                           Kokosovej vořech                  Verš s tajenkou

Já a můj kocour jsme dva cvoci,                         U boudy je uvázanej                  Je navečer a do studně

chrníme ve dne, bdíme v noci.                            kokosovej vořech.                      káp list,

Bůhví kdo z nás má úkol těžší,                            Nekouše, neštěká                      vinohrad ostře hnul se

děláme oba, co nás těší.                                     chlupatej je, spí.             z šera.

Noc co noc, opět, zas a znova                            A já si do něj                             Vlak u jezera dostih

on loví myši a já slova.                                       když mám vztek                        táhlý hvizd.

Já lovím slova, která mění                                  můžu kdy chci                           Mží pára do struh...

temnotu duše v rozednění,                                  klidně kopnout.                          Třístá premiéra.

a kocour střeží myší díru.                                   Protože zvířata -                                    (Karel Šiktanc)

Žijeme spolu oba v míru.                                    - ty já mám ráda.

                        (Jiří Žáček)                                                              (Ondřej Suchý)

Různé zprávy

Na Hostýně se našlo malé pouzdro s fotografiemi. Fotky jsou černobílé, starší, zřejmě památkové. Kdo je ztratil, ať se přihlásí u Mira a Vierky Šebenových na tel. (514) 385-5153.

 

Pozor změna! Montrealské vysílání českého televizního magazínu Nová Vize Montreal má nyní premiéru vždy ve čtvrtek v 18.30 hodin a pouze jednu reprízu v pondělí v 9.30 hodin na kabelu na multietnickém kanálu č. 14 nebo na satelitu č. 207. Stanice byla totiž prodána a změny ve vedení způsobily i určité technické problémy a zmatky, za které se divákům Nová Vize omlouvá, ale bohužel na ně nemá vliv ani není za ně zodpovědná. Dotazy a připomínky můžete poslat na montrealtv@yahoo.com nebo poštou na Nová vize: 77 Quebec Ave., #2025, Toronto, M6P 2T4. Vysílání můžete rovněž sledovat na internetu na www.tvsedna.com.

 

Čtrnáctideník Nový domov vydávaný Masarykovým institutem v Torontě má od července 2007 svou internetovou stránku www.novydomov.com. Archív zatím obsahuje čísla, která byla dělána na počítači, starší čísla budou postupně doplňována. Poslední dvě čísla jsou vždy na heslo jen pro předplatitele ND.     (AM)

 

V poslední době se často stává, že se nám Věstník vrátí zpět s označením, že adresát se přestěhoval, že je neznámý nebo dokonce i zemřel(!) Prosíme vás, hlaste nám změnu adresy, pokud se stěhujete nebo chcete Věstník z nějakého jiného důvodu odhlásit. Pokud bydlíte stále na stejné adrese a najednou Věstník nedostanete, dejte nám také vědět, rádi vám ho pošleme znovu!

 

Na Věstník přispěli: Olga Ajvazová, George Ehrman, Marie Milde, Helena Porez, Jindřich Šimek, Mira Šťastná. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský Věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, contact@montrealvestnik.com

Členové redakční rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky zkrátit nebo upravit podle potřeby.