Montrealský Věstník                                Ročník 44


Prosinec/December 2007           5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                Číslo 4


 

Kalendář činností

 

Každou středu:              Sokolské cvičení, Shadd Academy, roh Victoria a Van Horne, 20.00 h

Každý čtvrtek:               Závodní volejbal, Shadd Academy, roh Victoria a Van Horne, 20.00 h

 

8. 12.    So        Vánoční oběd klubu seniorů, Antico Martini,


Veselé Vánoce a šťastný nový rok!
                        6450 Somerled (roh Cavendish), 12.00 h

9. 12.    Ne        Mikulášská nadílka pro děti, Čs. misijní dům,

                        7300 Sherbrooke W., 15.00 h

12. 12.  St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům,

                        7300 Sherbrooke W., 13.30 h

23. 12.  Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School,

                        7272 Sherbrooke W., 11.00 h

24. 12.  Po        Štědrovečerní večeře, La Rose Blanche

31. 12.  Po        Silvestrovská večeře, La Rose Blanche,

                        355 St. Paul W., 18.00 h                                   

31. 12.  Po        Silvestrovská zábava, sál Kanadské legie,

                        5455 de Maisonneuve W., 19.00 h

31. 12.  Po        Silvestrovská zábava, kostel sv. Vladimíra,

                        3470 boul. St. Joseph E., 19.00 h                              

Klub seniorů

Program na prosinec:

28. listopadu nás dr. Rudolf Roden připraví na přicházející zimu. Když poslechneme všech jeho rad a pokynů, nikdo z nás nebude nemocen. Paní Eva Rodenová a Dr. Roden napsali knihu "Životy ve vypůjčeném čase". Další zajímavá kniha, kterou napsal Dr. Roden, je "Život v napětí a míru". Obě knihy byly vydané v červnu 2007 v Praze. Upřímně blahopřejeme k dalším úspěchům.

12. prosince: film, volná zábava.

 

Tradiční vánoční oběd Klubu seniorů se bude letos konat opět v restauraci ANTICO MARTINI, 6450 Somerled (roh Cavendish) v NDG (tel. 514-489-6804) v sobotu 8. prosince 2007 od 12 do 4 hodin odpoledne. Bližší informace vám ráda podá Rose Reichmanová na tel. (514) 484-1525.

 

Dne 14. listopadu jsme prožili velmi radostný seniorský den. Dobrý BBQ oběd, červené a bílé víno darované Ing. Karlem Pelzem, bábovka s výtečnou kávou, obojí připravené panem Josefem Janíkem. Dr. ing. Jiří Teichmann jako obvykle připravil zajímavou přednášku o Relikviáři sv. Maura. Dozvěděli jsme se, že vše je uloženo na zámku Bečov. Sv. Maurus jako křesťanský kněz kázal v 1. století na ulicích a skončil smrtí prvních křesťanů - byl hozen lvům. Panu ing. Teichmannovi co nejsrdečněji děkujeme.

 

Naše seniorská setkání jsou velmi úspěšná. Zajímavé přednášky, dobré filmy. Pan Alois Fogl obstaral velmi poučný film "Životy druhých", kde jsme viděli, čeho jsme byli ušetřeni díky pobytu zde v Kanadě. Pan Fogl se snaží zpestřit naše programy - srdečně děkujeme.

 

Všem členům československé společnosti zde v Kanadě i všem přátelům, kteří čtou naše zprávy po celém světě, přejeme radostné prožití krásných vánočních svátků. (Rose Raba Reichmanová)

České a slovenské sdružení

Dámský odbor Čs. sdružení v Montrealu pořádal 10. listopadu již 52. Bazar. Byl to nejúspěšnější Bazar za posledních pět let, co se návštěvnosti týče. Také tržba byla díky tomu velmi dobrá. Potěšilo nás, že se organizace a práce zúčastnilo dost mladších lidí - je to pro nás příslib do budoucna. Naše díky patří všem pracovníkům a pracovnicím, kteří Bazar připravovali, pekli a vařili týdny předem, a i všem, kteří v den Bazaru prodávali nebo se pilně otáčeli v kuchyni. Také děkujeme jednotlivcům i firmám, kteří nám dali zboží na prodej. A samozřejmě děkujeme za účast všem návštěvníkům a věříme, že byli spokojeni.       (Ema Košacká)

 


Mikulášská nadílka pro děti. V neděli 9. prosince ve tři hodiny odpoledne přijde do Misijního domu (7300 Sherbrooke W., roh West Broadway) sv. Mikuláš s andělem a čertem a budou nadělovat dětem dárky, které jim rodiče přinesou. Sv. Mikuláš vzkazuje, že zvláštní dárek dostanou ty děti, které přednesou básničku nebo zazpívají písničku (nejlépe v češtině nebo slovenštině). Členky Sdružení připraví malé občerstvení a strávíme spolu pěkné odpoledne. Přiveďte své děti a přijďte mezi nás! Informace podá Míša Fuchsová, (514) 737-8325.

 

Všem našim členům přejeme pokojné vánoční svátky a šťastný a veselý nový rok!

Sokol Montreal

Valná hromada Sokola Montreal se konala v neděli 11. listopadu ve 4 odpoledne v Misijním domě. Na programu bylo zhodnocení uplynulého období, volba nového výboru a plánování tanečních zábav a dalších akcí. Přestože sokolská činnost v posledních letech poněkud ochabuje, získala montrealská jednota během minulého roku pět nových členů. Na cvičení stále chodí ti samí věrní sokolové, zato na volejbale je nás letos víc a hlavně je potěšitelné, že se objevují noví lidé, kteří nám pomáhají při našich tradičních akcích jako je Mikulášská zábava či Šibřinky. V nově zvoleném výboru se objevilo nové jméno - s. Alena Kapitánová. Sestra Zdena Kentová se vzdala funkce matrikářky (děkujeme za dlouholetou vynikající práci!), tu převzala s. Alena Martinů a do funkce zábavního referenta byla nově zvolena sestra Kapitánová. Starostou je opět bratr Ludvík Martinů, místostarostkou s. Míša Fuchsová, pokladní s. Ema Košacká a náčelníky byli znovu zvoleni Josef a Marie Hřibovi. Ve funkci jednatele a vzdělavatele br. Petr Štikarovský vystřídal br. Antonína Matouška, který je dlouhodobě zaměstnán mimo Montreal. Bratr Dr. Štefan Horný pokračuje i nadále ve funkci zdravotníka a br. Alois Fogl jako koordinátor spolků v Montrealu. Na schůzi bylo několik pozvaných hostů. Rádi mezi námi uvítáme další zájemce o cvičení, volejbal nebo pomocníky při našich zábavách! (AM)

 

Znovu upozorňujeme, že sokolské 58. ŠIBŘINKY se budou konat jako obvykle v městské hale TMR, 90 Roosevelt Ave, v sobotu 9. února 2008 v osm hodin večer. K tanci nám bude tentokrát hrát známá a oblíbená kapela Edelweiss. Tradiční speciality včetně dršťkové polévky, chlebíčků, párků, štrúdlu a českého piva budou opět v prodeji a jako obvykle připravujeme bohatou tombolu! Těšíme se na shledanou! (AM)

 

Výbor Sokola Montreal přeje všem radostné Vánoce a do nového roku hodně zdraví a spokojenosti!

Misie sv. Václava

Misie sv. Václava zve všechny k oslavám Vánoc. Naše příští mše se bude konat v neděli 23. prosince v 11.00 hodin v kapli Loyola High School na 7272 Sherbrooke W. na rohu West Broadway. Kaple je ve 3. patře budovy. Růženec recitujeme od 10.30 h. Prosíme, přicházejte chvíli před jedenáctou, protože hlavní dveře školy se z bezpečnostních důvodů zamykají. Vzhledem k tomu, že tato mše je těsně před Štědrým dnem, bude to vánoční mše se zpívanými koledami. Občerstvení a další vánoční program bude připravený po mši v Misijním domě (prostory Loyoly nám nejsou ten den k dispozici). Zveme mezi nás také rodiče s dětmi - budeme rádi, když si děti připraví písničku nebo básničku. (Rose Mary Strban)

Vánoční a silvestrovská večeře

Pan A. Galbavý, majitel restaurace La Rose Blanche, nabízí všem, kteří jsou na Vánoce či na Silvestra sami, nechtějí či nemohou péct a vařit a hledají útulné česko-slovenské prostředí se všemi tradicemi, slavnostní večeři ve dnech 24. a 31. prosince. Za pouhých 30 dolarů si můžete vybrat z několika hlavních jídel, dostanete slavnostní přípitek a zákusek (čokoládový dort, štrúdl, apod.) Na menu bude pro štědrovečerní večeři houbová polévka, kapustnica s uzeným a klobásou, smažený kapr, pstruh na česneku, losos, řízek s bramborovým salátem a svíčková s knedlíkem. Na Silvestra bude přichystána dršťková, kapustnica, vepřo-knedlo-zelo, kachna se zelím a bramborovým knedlíkem a uzené se špenátem. Večeře bude stylem "ŕ volonté", můžete si přidat a ochutnat i více jídel. Atmosféru Vánoc doplní tradiční výzdoba a na stole bude vánoční pečivo. Rezervujte si místo nejpozději do 20. prosince. Adresa restaurace: 355 St. Paul W., mezi McGill a St. Pierre, nejbližší metro Victoria Square. Rezervace a informace: A. Galbavý, tel. 514-285-0022.

Silvestrovské zábavy

Tradiční Silvestrovská zábava Jana Chlumského se koná jako obvykle 31. 12. v sále Kanadské legie, 5455 de Maisonneuve W. v 7 hodin večer. Vstupné 25$ v předprodeji do 29. 12. nebo 35$ u dveří zahrnuje večeři se sklenkou vína k půlnočnímu přípitku. Informace a rezervace na 514-737-9220 nebo czhappening@gmail.com.

 

BESEDA vás zve na Silvestrovskou zábavu, kterou pořádá slovinská farnost sv. Vladimíra v pondělí 31. 12. v 7 hodin večer v sále kostela sv. Vladimíra, 3470 boul. St. Joseph East. Objednáte-li si lístky do 21. prosince u nás, zaplatíte pouze 40$, u dveří pak 50$, děti 6-13 let 20$. Živá hudba, večeře ve formě bufetu, sklenka šampaňského o půlnoci. Rezervace (450) 667-9897, info@beseda.ca, besedacanada@hotmail.com. (V. Vonka)

Významná jubilea

Manželé Eva a Rudolf Rodenovi oslavili 22. listopadu 65. výročí svatby. Když byla Eva se svými rodiči deportována do Terezína, Ruda se dobrovolně nechal rovněž odvést pod záminkou, že je s ním jeho dívka v jiném stavu (což se stalo pravdou až o osm let později). Během pobytu v Terezíně se nechali oddat (šestnáctiletá Eva k tomu potřebovala souhlas rodičů) a po dalších dvou a půl letech nevýslovných hrůz a utrpení, když se téměř zázrakem znovu našli, začali v Praze nový život. Druhou svatbu kvůli dokumentům, které se z Terezína nezachovaly, nepočítají. Však oba prošli doslova zkouškou ohně a rčení "držet při sobě v dobrém i zlém" se v jejich případě naplnilo až přes okraj toho příslovečného poháru. Gratulujeme k tomuto neuvěřitelnému výročí a doufáme, že toho dobrého spolu ještě hodně užijí! (AM)

Z událostí minulého měsíce

Recepce na velvyslanectví ČR v Ottawě v pátek 16. listopadu se vyznačovala velmi příjemnou atmosférou a návštěvou mnoha diplomatů a kanadských reprezentantů, z nichž někteří byli v dekorovaných uniformách, jeden dokonce v tradičním skotském úboru. Bylo tam též hodně osobností z českého krajanského života. Z Montrealu se recepce zúčastnily Alena Valdštýnová, Alena Kapitánová a Míša Fuchsová. Pohoštění bylo nejen velmi bohaté, ale kulinárně vybrané a krásně prezentované. Velký dojem udělaly doslova hory vynikajících koláčů. O všechny tyto lahůdky se zasloužili manželé Burešovi, které jsme ocenili i během jejich pobytu na Gen. konzulátu v Montrealu. Též jsme tam potkali paní Kratochvílovou, která zde pracovala v době činnosti gen. konzula Petra Dokládala. Bylo milé je opět vidět. Děkujeme panu velvyslanci za pozvání a gratulujeme k úspěšné organizaci recepce, což vzhledem k malým prostorám ambasády jistě není snadný úkol. (Míša Fuchsová)

Výsledek soudu Asociace Hostýn proti členům bývalého vedení

Jak bylo čtenářům přislíbeno v letním vydání Montrealského Věstníku, přinášíme rozsudek soudu, který proběhl 5. června tohoto roku v případu "Hostyn Association Inc., Partie demanderesse c. Milan Havlin et Regina Beranek, Partie defenderesse". Výše jmenovaní byli obviněni z toho, že si za práci na dětském táboře v roce 2002 vyplatili bez vědomí výboru částku 800 $ a 2 800 $ respektivně. A.H. byla reprezentována Josefem Maxantem a obžalovaní synem Milana Havlína, panem Romanem Havlínem. Soudce si po přelíčení vyžádal od A.H. zapečetěnou krabici se zabavenými dokumenty. Hon. Claude H. Chicoine odsoudil v šestistránkovém rozhodnutí datovaném 5. listopadu 2007 oba obžalované k vrácení reklamovaných částek a k poplatku 165$. Zároveň zamítl protižalobu M. Havlína, ve které požadoval 3 736,67 $ údajně za neproplacený materiál.

Tímto oznámením uzavíráme definitivně tento případ. Doufáme, že tím budou ukončeny určité rozpory v naší komunitě a přejeme si, aby tento vánoční čas přinesl mezi nás smír a pohodu. (redakce Montrealského Věstníku)

Obraz Pražského Jezulátka - ze smetiště do muzea

V letech 1860-1870 emigrovalo mnoho našich krajanů z českých zemí do USA. Odcházeli tam prostí lidé a spolu s nimi i kněží, kteří jim v cizině sloužili. Jedním z nejznámějších byl rodák z jihočeských Prachatic, Jan Nepomuk Neumann, který založil mnoho kostelů a katolických škol a nakonec se stal biskupem ve Filadelfii a dnes je uctíván jako světec. Lidé si ze "staré vlasti" brali do "nového světa" také různé náboženské památky. Jednou z nich byl i obraz Pražského Jezulátka o rozměrech 60 x 80 cm. Tento obraz byl umístěn v jednom původně českém kostele téměř 100 let. Když však byl tento kostel zbourán, dostal se obraz v roce 1961 do Kanady, do Montrealu, kde byl umístěn v době působení Otce Janíčka v Misijním domě. Vídali ho zde starousedlíci i nově příchozí emigranti z období po roce 1968. Když se po smrti Otce Janíčka Misijní dům rušil, byl obraz ve značně zuboženém stavu zastrčen kdesi v koutě a při generálním úklidu byl vyhozen na smetiště. V poslední chvíli tuto památku - ručně malované plátno s obrázkem Pražského Jezulátka ozdobeného barevnými ornamenty v národním stylu s uměle napsanou modlitbou - zachránil pan Josef Janík, který nechal obraz vyčistit a zarámovat, takže po 150 letech zazářil novou krásou. Protože se pro obraz nenašlo vhodné místo v Kanadě, dohodli se krajané, že ho zašlou do země původu. Paní Rosemary Štrbáňová obraz převezla na Slovensko do Bratislavy, odkud ho pan Duchoslav Barouš převezl na Moravu do Polešovic. Zdejší farníci zařídili, aby byl umístěn v muzeu v Uherském Hradišti, kde tuto památku s radostí přijali. Úcta k Pražskému Jezulátku je dnes rozšířena po celém světě. Kéž také lidé ze země, kde je jeho "domov", ať jsou v kterémkoliv koutu této planety, na Jezulátko nezapomínají. Zvláště v tomto vánočním období tedy prosme Ježíše slovy našich předků: Milostné Pražské Jezulátko, vyslyš naše prosby vroucí, které k tobě voláme, měj za to dík nehynoucí, Jezulátko spanilé. (Josef Janík)

Oslava oslavy (letošní 28. říjen v Montrealu)

Jakkoliv se může někomu zdát to věčné oslavování 28. října už poněkud nečasové (je vůbec politicky korektní?), letos se znovu ukázalo, že my starší se rádi sejdeme i ve větším počtu, zvláště když je na programu dlouho očekávaný hudební zážitek. Úvod oslavy proběhl důstojně. Zahrály se obě hymny, česká i slovenská, a ti, kdo si troufali, přidali se zpěvem. Proslovy paní Alinče, paní Fuchsové i paní generální konzulky Jarešové byly stručné a k věci. S ulehčením jsme vyslechli zprávu, že český konzulát v Montrealu zůstane. Těžištěm večera se stal následný koncert slečny Juráskové a pana Karlíčka. A že to tedy byl koncert! Slečna Jurásková si úvodem zapreludovala Bacha, pak citlivě předvedla suitu Gaspara Cassada a pan Karlíček prokázal znovu svou erudici brilantní interpretací impresionistických eskamotáží Debussyho a Ravela. Je mi vždycky líto těch, kdo mlaskáním, hrabáním v kabelkách a šustěním dávají najevo, že požitek z hudby je jim odepřen, ale hala konzervatoře má naštěstí postranní lodě, kam se dá utéci. Přátelé, prosím, nenechte se nutit, koncert je nepovinný, povinný je až štrúdl a pití po koncertě! Nerušte nás, které hudba dokáže povznést do říše jinak nepoznané (byť tolik slibované) harmonie, pravdy a lásky, do říše, která nikdy nebyla a nebude, ale do které nám géniové skladby a interpretace dají alespoň na chvíli nahlédnout. Po přestávce přišla druhá část produkce, Dvořákův cellový koncert. Tento opus zná skoro každý, avšak našim interpretům se grandiózní vyvrcholení úvodního Allegra povedlo tak přesvědčivě, že se mnozí dali strhnout k předčasnému potlesku. Odpusťme si tento prohřešek, bylť naprosto spontánní. Vždyť každý tah smyčce evokuje sentimentální vzpomínky na zemi, kterou jsme opustili a celek je blaženou zvukovou lázní. Nadšený potlesk a standing ovation, které následovaly, dlouho nepamatuji a sám jsem povstal jako jeden z prvních. Nezbývá, než Martinovi a Kateřině poděkovat a popřát nastávající Mrs. Hinds(ové), ať na Montreal nezapomene a občas nás ona i její nástroj poctí svou návštěvou. Náš vděk patří též pořadatelům, obětavému konzulárnímu baru a konspiratorkám všech těch kulinárních zázraků (dozvíme se někdy jejich jména?) za tento výjimečný večer. (KN)

Různé zprávy

Podle oficiálního prohlášení ČSA poslední let do Montrealu a Toronta a zpět bude 17. ledna 2008. Po tomto datu bude zajištěn pouze sezónní provoz od června do října třikrát týdně jen do Toronta. (Alena Kapitánová)

 

Vo štvrtok 15. novembra sme sa zúčastnili prednášky firmy Balneotherma. Firma prezentovala 6 rôznych kúpeľných zariadení na Slovensku so zameraním na široké spektrum chorob a problémov. Všetky kúpelné zariadenia, ktoré firma ponúka, sú kompletne renovované a certifikované. Poskytujú tzv. health spa, plnú lékarskú starostlivosť o klientov a garantujú kvalitu procedúr a služieb. Informácie na www.balneotherma.sk nebo na tel. 421 2 5244 4982, email balneotherma@balneotherma.sk. (Miro Seben)

 

Condo for Sale. Elegant condo in Outremont adjacent. A completely renovated lower duplex, high ceilings, hardwood floors. This stunning property has three bedrooms, two bathrooms, two garages and a quaint English garden. Near the University of Montreal, hospitals and services. $499,000. Call Josef Beranek, 514-735-2124.

 

Vánoční lyžování se slevou na Mt. Orford, Round Hearth, Eastman od 26. prosince do 1. ledna za 60$/den (ubytování a jídlo), děti 6-12 40$/den. Rezervace do 4. prosince. Info: Peter Repka, tel. (905) 331-7540.

 

Na Věstník přispěli: Iva a Vláďa Brožovi, Míla Brůchová, Eugenie Bujna, Zlata Burianová, Paul Dobrovolný, Pavla Fofana, Alois a Rosl Foglovi, Jarmila Frýdlová, Míša Fuchsová, Leopoldina Fuessel-Gordon, Věra Gazdová, Jana Glavašová, M. Gregorský, Marie a Josef Hřibovi, Dana Jakubovic, Josef Janík, Vlasta a Jan Jechovi, Jana Jeníčková, Božena Jílková, Josef Kalný, Dr. Norbert Každan, Ema a Dalibor Košackých, Frances Maxant, Dagmar Mikešová, Mira a Slávka Nesvadbovi, George F. Novák, Olga Nováková, Maria Oravcová, František a Marie Pánkovi, Hana a Přemysl Pelnářovi, Karel Pelz, Líba Prášilová, Rose Reichmanová, Jana Schroter, Dr. Jan Schulz, Lucy Sevcik, Standa Skála, Marie Somcynsky, Naďa Trebichavská, Alena Valdštýnová, Vašek Vančura, Olga Velanová, Bella Vernon, Jirka a Jarka Vítovi, Magda Vlasáková, Eva Voleská, Zdenka Woo, Anita a Vladimír Zichovi, Jana a Zdeněk Zikmundovi. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský Věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme.


Šéfredaktorka:   Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky zkrátit nebo upravit podle potřeby.