Montrealský Věstník                                Ročník 44

Březen/March 2008                     5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                 Číslo 7


 

Kalendář činností

 

Každou středu:              Sokolské cvičení, Shadd Academy, roh Victoria a Van Horne, 20.00 h

Každý čtvrtek:               Volejbal, Shadd Academy, roh Victoria a Van Horne, 20.00 h

 

5. 3.      St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

16. 3.    Ne        Josefovská zábava, Canadian Legion Hall, 5455 de Maisonneuve W., 19.00 h

19. 3.    St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

25. 3.    Út        Valná hromada Čs. sdružení, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 19.30 h

26. 3.    St         Rozloučení s gen. konzulkou ČR V. Jarešovou, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 18.00 h

30. 3.    Ne        Velikonoční bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

 

Klub seniorů

Program na březen:

5. března: Vzpomínka na T. G. Masaryka. Zazpíváme si českou a slovenskou hymnu. Promítneme si film Alfons Mucha, malíř, umělec. Zbyde čas i na volnou zábavu.

19. března: Dr. Ing. Teichman - povídání o fraktálech. Zazpíváme si národní písně, volná zábava.

 

Dne 6. února nám pan Josef Janík ukázal velmi zajímavé a poučné obrázky (slides) ze Svaté země, z cesty společně vykonané s jeho manželkou, paní Magdou. Obrázky byly doprovázené anglickým výkladem a krásnou hudbou. Co nejsrdečněji děkujeme.

V sobotu 16. února jsme se sešli na Valentinském obědě v restauraci Carmine's, Tuscany Grill na 5525 Côte St-Luc. Velmi jsme se poměli, z fondu seniorů (financovaný Bazarem) jsme přispěli na zakoupení vína. Byli jsme "navštíveni" lidmi představujícími Lásku, Radost, Štěstí, Pomoc a Tajemství: jednotliví členové klubu se ostatním představili jako tyto ctnosti a pověděli nám, jací jsou a čím se vyznačují. Četli jsme povídky ze staré Prahy z knihy paní Prášilové. Naplánovali jsme další společný výlet do muzea podívat se na kubánské umění.

Ve středu 20. února jsme si zazpívali národní písně, ukázali jsme si video "St. Petersburg". Dozvěděli jsme se o dějinách a architektuře města. Velmi jsme se potěšili.

My senioři si žijeme velmi hezkým životem, těšíme se z každého dne, jsme za vše vděční, velmi mnoho je nám dáno. Máte-li zájem přijít mezi nás, zavolejte na (514) 484-1525.           (Rose Raba Reichmanová)

České a slovenské sdružení

Montrealská odbočka Českého a slovenského sdružení v Kanadě pořádá výroční valnou hromadu v úterý 25. března 2008 v půl osmé večer ve společenské místnosti Misijního domu, 7300 Sherbrooke West. Všichni členové jsou srdečně zváni.

 

58. Celokanadský kongres Českého a slovenského sdružení letos organizuje odbočka v Calgary v Albertě ve dnech 13. až 15. června 2008. Má-li někdo zájem se zúčastnit, informace podá předsedkyně Čs. sdružení v Montrealu Míša Fuchsová, tel. (514) 737-8325.                                                                                    

 

Ve středu 26. března 2008 pořádá České a slovenské sdružení v Montrealu společně se Sokolem Masaryk rozloučení s generální konzulkou České republiky, paní Vierou Jarešovou, která se po víc jak čtyřech letech pobytu v Montrealu vrací do Prahy. Sejdeme se v Misijním domě, 7300 Sherbrooke West, mezi 18. a 20. hodinou. Přijďte, kdo můžete; všichni jsou vítáni. (Míša Fuchsová)

Sokol Montreal

Výborová schůze Sokola Montreal se bude konat v úterý 1. dubna 2008 v půl osmé večer v Misijním domě na rohu Sherbrooke a West Broadway. Na programu je zhodnocení 58. Šibřinek a plánování akcí v příštím období.

 

35. župní sokolské zimní hry se konají poslední sobotu v únoru, 23. 2. 2008, v lyžařském středisku Horseshoe Valley blízko Toronta. Závodí se ve slalomu a běhu na lyžích. Z Montrealu se chystala menší výprava o 4 členech. Přejeme jim pěkné počasí a šťastný návrat s nějakou tou medailí! (AM)

Misie Sv. Václava

Rádi bychom vás všechny pozvali na naši příští velikonoční mši v neděli 30. března v 11.00 hodin v kapli Loyola High School na 7272 Sherbrooke W. na rohu West Broadway. Kaple je ve 3. patře budovy. Růženec budeme recitovat od 10.30 h. Prosíme, přicházejte chvíli před jedenáctou, protože hlavní dveře školy se v jedenáct hodin z bezpečnostních důvodů zamykají. (Rose Mary Strban)

Hostýn

Dětský tábor: Letošní dětský tábor bude trvat opět 3 týdny a to od neděle 6. července do soboty 26. července 2008. Drahoš bude znovu vedoucím dětí. Ceny jsou stejné jako v roce 2007: za první dítě 275$ za 1 týden, 550$ za 2 týdny a 740$ za 3 týdny. Za každé další dítě ze stejné rodiny je sleva 10%. Při platbě do 1. května 2007 se poskytuje další sleva 5%. Sociálně slabé případy se řeší individuálně. Členové Asociace Hostýn mají dodatečnou slevu 25$ na jedno dítě. Přihláška na tábor je k dispozici na internetu. Na tábor hledáme placené kuchařky, vedoucí k dětem a ředitele tábora. Přihlášky jsou taktéž ke stažení na internetu na adrese www.hostyn.org. Ohledně dětského tábora kontaktujte Josefa Maxanta, tel. 450-465-4844, e-mail: health.vifad@sympatico.ca, sekretářku Vieru Šebenovou, tel. 514-385-5153, e-mail: vseben@hotmail.com nebo Stáňu Hlavovou, tel. 514-362-0155, e-mail: stania12@yahoo.ca.

Členství v Asociaci Hostýn: Máme zájem na rozšíření členské základny. Členové mají nejen slevu při letním pobytu na táboře, ale i mohou ovlivnit naší činnost do budoucna. Za získání každého nového člena vám zaplatíme odměnu 10$. Přihláška je na internetu (www.hostyn.org).

Připomínáme, že je čas k zaplacení členských příspěvků za rok 2008 (20 $). Posílejte je na adresu Viera Seben, 9190 Jeanne Mance, Montreal, H2N 1X7. S dalšími dotazy se obracejte na výše uvedené členy výboru.

Další informace: Valná hromada bude opět koncem dubna. Tradiční Pouť na táboře bude v neděli 10. srpna 2008. Hledáme také dobrovolníka webmastera. (Josef Maxant)

Beseda

Informace o našich kurzech a dalších aktivitách najdete na web-stránce www.beseda.ca nebo volejte na tel. (450) 667-9897, fax (450) 667-5690, e-mail: info@beseda.ca nebo besedacanada@hotmail.com. (Viktor Voňka)

Kultura

V neděli 16. března v 7 hodin večer se koná Josefovská zábava J. Chlumského ve spodním sále Kanadské legie, 5455 de Maisonneuve W. Informace a lístky (nutno zamluvit předem) na tel. (514) 737-9220.

 

Vanier College Music uvede ORATORIUM TEREZÍN (Oratorium je epická vokálně instrumentální skladba podobná opeře, původně komponovaná pro chrám jako duchovní hudba, později pro koncertní sál. Scénická akce je nahrazena textem, který jeden ze zpěváků přednáší jako vypravěč příběhu.) Autorka hudby Ruth Fazal byla inspirována knihou "I Never Saw Another Butterfly" a spojila dětské básně z Terezína s verši Starého Zákona. V montrealské premiéře v neděli 4. května ve 3 hodiny odpoledne v sále Wilfrid Pelletier na Place des Arts vystoupí sbory Vanier College, Conservatoire McGill, Concerto della donna a Les Enfants de Montréal spolu s orchestrem Ensemble Amati pod vedením dirigenta Iwana Edwardse. (AM)

Generální konzulát ČR v Torontě

organizuje pro krajany setkání s předsedou vlády České republiky Mirkem Topolánkem a premiérem Kanady Stephen Harperem v pátek 29. února v 17.30 h v sále kostela sv. Václava na 496 Gladstone Avenue v Torontě. Registrace předem na tel. 613-562-2446 nejpozději do 27. února (bohužel, pro čtenáře Věstníku asi již příliš pozdě), formální oděv a průkaz totožnosti s fotografií u vchodu nutný.  (GK ČR Toronto)

K událostem minulého měsíce

Sokolské 58. Šibřinky proběhly v příjemné atmosféře v sobotu 9. února 2008. Hudbu tentokrát obstarala na jedničku kapela Edelweiss, gulášová a dršťková polévka byla vynikající, piva dost a parket dost velký pro tance- chtivé návštěvníky, kterých bylo tentokrát trochu více než vloni. Folklórní taneční skupina Šírava nám zatančila s lehkostí a energií tři tance, Karičku, Slovenský a Cikánský. V tombole sice chyběla letenka do Prahy, ale zato v ní byla spousta atraktivních cen včetně plzeňského piva, lahví vodky, brandy, whisky či becherovky a bohatého dárkového koše. Děkujeme všem dárcům a organizátorům za pěkný večer a budeme se těšit za rok zase na shledanou! (AM)

 

Na obrázku vpravo dívčí část skupiny Šírava tančí Karičku.


Významná jubilea

Co krátce napsat o Olze a Karlovi Velanových do našeho Věstníku, aby to nevypadalo jen jako výčet jejich úspěchů a zásluh? Jen prosté shrnutí jejich bohatého života by vydalo na několik stránek. Že se narodili v roce 1918, to už všichni vědí. Že oba studovali na Masarykově univerzitě v Brně a vzali se v roce 1941, to snad také. Že odešli po roce 1948 do Montrealu, kde pan Velan založil dnes již světově významnou firmu na vyrábění ventilů, také není nic nového. Doufala jsem, že o nich napíše někdo z rodiny, ale ani oni si netroufají na tak náročný úkol - jak se ho má zhostit ten, kdo stojí na samém okraji okruhu jejich známých?! Dejme tedy slovo přímo panu A. K. Velanovi (úryvek je z časopisu Les Affaires z února 2003):

"Opustil jsem komunistické Československo v roce 1949 s Olgou, mou ženou, a dvěma syny, čtyřletým Ivanem a dvaapůlletým Petrem. Přišel jsem do Kanady jako uprchlík, přes Švýcarsko, abych tu našel svobodu a lepší vyhlídky pro svou rodinu. Bydlíme již 52 let v Montrealu a jsme přesvědčeni, že jsme si vybrali nejlepší zemi na světě. Jako strojní inženýr jsem se hned pustil do realizování nápadů v oboru průmyslových ventilů. V roce 1950 jsem vylepšil odvzdušňovací ventil, který jsem patentoval v 15 zemích. Zároveň jsem jej začal vyrábět v první továrně na Jeanne Mance a prodávat po severní Americe i ve světě. [...] Mám tři koníčky: vyrábět nejlepší ventily na světě, charitativní práci a kosmologii. Celý život jsem si přál podělit se s těmi méně šťastnými ve společnosti. Mí synové, firma Velan Inc., nadace "Velan" i já sám podporujeme mnohé dobročinné aktivity v Kanadě i v celém světě. Je jich příliš mnoho, než abych je tu vyjmenovával. V oblasti kosmologie, která mě zajímá od mládí, jsem napsal dvě knihy vydané v roce 1992 a 2000, o mé teorii vzniku vesmíru a o historii našeho vesmíru. Financoval jsem a spravoval vybudování prvního muzea kosmologie v národním parku Mont-Mégantic, který se jmenuje Cosmolab-Velan."

Paní Olgu také není třeba našim čtenářům představovat. Její činnost v Československém sdružení (v současné době je místopředsedkyní montrealské pobočky) a hlavně v bazarovém odboru se datuje od samého začátku jejího pobytu v Montrealu. Aktivní byla i v české škole a dokonce se u Velanů doma hrálo loutkové divadlo. Její charitativní činnost je také rozsáhlá. S manželem založili charitativní organizaci "Velan", s jejíž pomocí financují nejrůznější akce ve světě. V roce 1990 se paní Olga sešla v Ottawě s prezidentem Václavem Havlem a jeho ženou Olgou - spolu založily nadaci Výbor dobré vůle s cílem pomáhat lidem se zdravotním nebo sociálním handicapem. Tato činnost pokračuje v České republice i nadále: v rámci Hnutí humanitární pomoci bylo vybudováno v Blansku Centrum Velan a Home Olga pro lidi s mentálním postižením. I v Montrealu byl vybudován Olga House pro ženy bez přístřeší, slavnostně otevřený v roce 2002. A to nemluvím o množství lidí přišlých z komunistického Československa, kterým Velanovi pomohli, ať už materiálně nebo tím, že je pan Velan zaměstnal ve své firmě. Celá naše komunita je hrdá, že je máme ve svém středu. My všichni manželům Velanovým vřele děkujeme a přejeme ještě hodně let plných energie, spokojenosti a zdraví! (AM)

Pozdní lamentace chalupníka na penzi

Od té chvíle, co jsem dospěl do zaslouženého důchodu, takto moji přátelé hovoří: "Jo, vy se máte, co prosimich od rána do večera dělaj, já na jejich místě bych se nudil!" Pravda, na příklad dneska, co s tou spoustou času? No, je třeba odházet sníh, štípat dříví a topit. Měl bych zajít za sousedem (řádí mu na pozemku bagr), domluvit se na smysluplném odvodnění našich záhumenků. Pak mohu pokračovat v kácení, ať mám dost dřeva a les může dýchat. Musím taky napsat starostovi, proč že zvedli taxy o 50%! Co takhle dokončit tu polici v patře nebo dveře do sklepa? Nebo konečně zjistit, kudy mi leze do auta myš. Měl bych roztřídit zanedbanou poštu, papíry, fotografie a slajdy, chystám se k tomu 20 let. Měl bych naučit kompjútr ten nový softvér, pořád to odkládám. Ne, raději si na piáně honem přehraju těch pár kousků, co jsem dosud nezapomněl. Musím taky upéct ten koláč na nedělní párty a už začínám být nervózní. Že bych zapnul televizi? Nesmyslný krvák či (smyslná) banalita mi udělá dobře. Ne, raději si přečtu kousek klasika: Dumase, Dickense, Drdu. Nebo další lekci španělštiny, ať zaměstnám jinou část mozku. Chtěl bych myslet na ženské, ale tabernituš, kterou část mozku jsem to používal? Tahle končetina mě poslední dobou zlobí víc než klouby, hlavně po večerních zprávách. Když jsem ale doktora žádal o její dočasné znehybnění na šátku v sádře, tak divně se na mě podíval! Cože, venku už je tma? Jsem nějaký unavený... Už vím co! Napíšu článek do Věstníku, dám si pivo a půjdu spát. Jsem na penzi, nebo ne? (KN)


 

O koncertu Boni Pueri

V neděli 17. března byl pod záštitou Generálního konzulátu ČR a ve spolupráci s Čs. sdružením, Sokolem a Comenius Institutem uspořádán koncert českého chlapeckého sboru Boni Pueri u příležitosti narozenin T. G. Masaryka. Letos se tento koncert konal poněkud dříve, ale účelem posunutí data bylo využít zájezdu tohoto sboru do Kanady. Na začátku koncertu generální konzulka paní Viera Jarešová připomněla význam letošního výročí roků končících na osmičku - 1918, 1938, 1948 a 1968. Též se zmínila o tom, že příští měsíc končí svůj pobyt v Montrealu a poděkovala krajanům za spolupráci a přátelství, kterého se jí tu dostalo.

Sbor Boni Pueri z Hradce Králové se na tomto turné skládal z 28 chlapců. V první části programu nám chlapci v dlouhých žlutých talárech zazpívali výběr z klasického repertoáru (proč z programu vypustili Ódu na radost?), zatímco po přestávce převlečeni do vínových sametových vest s buřinkami předvedli několik písní z celého světa a kabaretní směs z amerických muzikálů. Chlapci zpívali velmi hezky a bylo milé vidět mládež zpívat opravdu s radostí, ale bohužel česká píseň zazněla jen jedna, a to rozhodně ne typická - škoda, že na koncertě pro krajany neuvedli více klasické české tvorby, které existuje víc než dost. Jen v první půlce nám zazpívali Proč bychom se netěšili z Prodané nevěsty, a tak se snad přece jen každý trochu potěšil.

Po koncertě konzulát již tradičně připravil velmi bohaté občerstvení s pitím a s moučníky dodanými členkami Sdružení. Všichni byli velmi spokojeni, jediné, čeho jsme se nedočkali, byli Boni Pueri, kteří okammžitě po koncertu nasedli do autobusu a odjeli. Asi jsme našim hostům měli dát vědět, že pro mnoho krajanů je setkání s účinkujícími milým a důležitým doplněním koncertu. (Míša Fuchsová)

 

Různé zprávy

Hledáme česky nebo slovensky mluvící osobu, která by pomohla s domácími pracemi a s ošetřováním penzisty postiženého Alzheimerovou nemocí v Pierrefonds. Informace na tel. (514) 738-7985.

 

Pohlídám vaše dítě (děti) ve všední dny od 9 do 16.30 h. Jsem máma a mám zkušenosti s hlídáním dětí tady v Montrealu, jako au-pair v Anglii i v Čechách. Více informací na tel. čísle (514) 273-9058.

 

Prodám rodinný domek v České republice, 8 km od Zlína. Moderní, tři ložnice, dvojitá garáž, vyhř. bazén, elektrické topení na noční proud. Prodám vše se vším zařízením za 180,000 CAD. Informace na 450-978-9819.

 

An elderly Polish lady needs a live-in Polish-speaking caregiver in Ville St. Laurent, full time. For information please call Frank at (514) 747-6355 or (514) 748-1300.         

 

Chcete zrušit patogenní zóny ve vašem domě? Bolí vás často hlava, špatně se vám spí, jste neustále unaveni? Cítíte se lépe na chalupě než doma? Pořiďte si patentovanou mašinku Milana Popelky na odstínění frekvencí patogenních zón. Informace najdete na www.merkaba.cz nebo napište na krivanekjaroslav@gmail.com. (Jaroslav Křivánek)

 

Na Věstník přispěli: Paul Dobrovolny, Anča Dressler-Becker, Štěpánka Krajíčková, Frank Kučera, Olga Lichtner, Miloš Novotný (Bohemia Restaurant), Alena Radok, Mira Stastny. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský Věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník finančně podpořit, pošlete příspěvek na adresu 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme.


Šéfredaktorka:   Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky zkrátit nebo upravit podle potřeby.