Montrealský Věstník                                 Ročník 44

Červen/June 2008                       5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                Číslo 10


 

Kalendář činností

 

2. 6.     Po        Koncert (Karlíček/Bradley), École de musique V. d'Indy, 628 Côte Ste. Catherine, 19.30 h

4. 6.     St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

11. 6.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

12. 6.   Čt         Vzpomínková schůzka za J. Krejsu, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 14.00 - 17.00 h

13. - 15. 6.       58. Celokanadský kongres ČSSK, Calgary

15. 6.   Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

18. 6.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

18. 6.   St         Schůze Čs. sdružení, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 19.30 h

 

Klub seniorů

Program na červen:

4. června: Přátelské setkání. Úvahy, co nám přináší radost, dělá nás šťastnějšími. Písně, žerty, film.

11. června: Budeme si povídat o našich plánech, jak prožít krásné léto. Písně, básně, žerty, film.

18. června: Přineseme předměty, co nám způsobily mnoho radosti a hezké vzpomínky. Písně, básně, žerty, film.

25. června: Poslední schůzka před prázdninami, písně, básně, žerty. Volba nového vedoucího seniorů.

 

2. května jsme navšívili Botanickou zahradu, abychom viděli létající motýly z Ameriky, Afriky a Asie. Na talířích s kousky banánů, kiwi, broskví a pomerančů seděli velcí motýli Atlas moth (latinsky Attacus atlas) z jihovýchodní Asie, 15 až 25 cm velcí. Jak jsme se dozvěděli, na ostrově Mali když zaprší, přiletí motýli ve stovkách, aby se napili. Lidé při této příležitosti organizují festivaly, tanečníci mají masky jako velká motýlí křídla. Velké farmy na pěstování motýlů jsou v Kostarice, v Keni a v Tanzanii.

Zašli jsme též do insektaria, kde je mnoho živých brouků různé velikosti. Například švábů (cockroach) je na 3500 druhů různých velikostí. Žili na zemi už před 350 milióny lety. Brouk Goliáš, několik centimetrů velký, krásně zbarvený černými, bílými a fialovými barvami, přesně věděl, kde se nalézá jeho talíř s dobrotami.

5. a 6. května jsme zajeli autobusem do krásného hotelu Manoir Richelieu v Charlevoix. Po cestě jsme se zastavili v městě Quebec na oběd a malou prohlídku. Je to velmi krásné město, odlišné od Montrealu. Zbyl čas i na nákupy v různých zajímavých obchodech. V hotelu jsme měli báječnou večeři, ráno pak velkou snídani spojenou s obědem, zábavu v Casinu. Je třeba obohatit náš způsob života, přijít na jiné myšlenky, naplnit naše srdce láskou a radostí.

7. května paní Štěpánka Krajíčková promluvila o terapii "shock wave", která pomáhá vyléčit chronické bolesti zad, carpal tunnel syndrom, tendinalis, záněty šlach na kloubových spojeních, bursitis a další bolesti. Toto léčení odstraňuje usazené kalcium na kloubech. Informace na tel. 514-472-0880. Co nejsrdečněji děkujeme.

14. května nás Dr. Ing. Teichmann poctil dlouze očekávanou milou návštěvou. Byli jsme velmi překvapeni jeho přednáškou o fraktálech. Ukázal nám geometrii fraktálů, jejich původ a využití. (Pozn. red.: Jednoduše řečeno, fraktál je jakýkoliv geometricky nepravidelný útvar, ze kterého po rozdělení vznikne v ideálním případě několik sobě podobných kopií původního celku. Jedná se o útvary, které jsou sobě podobné a nezávislé na měřítku.) Dr. Ing. Jiří Teichmann si najde vždy čas přinést do našeho života mnoho radosti, vždy nám poví a ukáže něco, co se v našem seniorském životě nemáme možnost dozvědět. Velmi mu za všechno děkujeme.

Svátek matek jsme oslavili písněmi a obědem BBQ dovezeném z obchodu Provigo na Cavendish a Sherbrooke. Ing. Karel Pelz nás překvapil dvěma lahvemi dobrého vína. Co nejsrdečněji mu děkujeme.

21. května nás Dr. Robert Rudolf Papenburg velmi potěšil svou vzácnou návštěvou. V první části programu nás zavedl do Ugandy a Číny, zemí plných nemocí, hlavně AIDS. Ukázal nám, jak jiní lidé žijí, jejich strádání, duševní i fyzickou bídu. Řekl nám, že i zde v Montrealu se nachází tolik bolesti a smutku, hlavně mezi mladými a bezdomovci. Jak drogy hrají velkou roli. V druhé části Dr. Papenburg mluvil o výživě, hlavně si máme dát pozor, kolik soli a cukru spotřebujeme, aniž si to uvědomujeme. Zajímavé bylo se dozvědět, kolik vody máme vypít. Dr. Papenburgovi ze srdce a s láskou velmi děkujeme.

Děkujeme panu Foglovi za jeho pomoc s odvozem seniorů autem. Velmi si toho ceníme. Návštěva paní Jarmily Šeptíkové, sestřenice pana Fogla, nás velmi potěšila - přinesla nám mnoho pozdravů z naší rodné země. Litujeme, že bylo tak málo času, abychom se dozvěděli víc o naší vlasti. Také paní profesorka Soňa Jelínková přišla mezi nás, velmi si toho vážíme a doufáme, že bude svou návštěvu opakovat. Také mezi nás zavítala paní Míša Fuchsová, předsedkyně Čs. sdružení, Dr. Štefan Horný a pan Ken Delamater - ten nás navštěvuje často a přináší plněné rohlíčky se šunkou. Našim přátelům mockrát děkujeme za jejich návštěvy.

 

Po třech letech jako vedoucí Klubu seniorů se loučím. Je zapotřebí, aby se další člen seniorské skupiny ujal vedení, aby se změnil způsob vedení a přinesl nové nápady a myšlenky, nové zájmy a zábavu do klubu. Velmi všem děkuji za spolupráci, lásku a pomoc. V našem životě vše má svůj čas. S láskou, Rose Raba Reichmanová

České a slovenské sdružení

Příští výborová schůze montrealské odbočky ČSSK se bude konat ve středu 18. června 2008 jako obvykle v půl osmé večer ve společenské místnosti Misijního domu.

 

58. Celokanadský kongres Českého a slovenského sdružení, který organizuje odbočka v Calgary v Albertě, se koná ve dnech 13. až 15. června 2008. Z montrealské odbočky se zúčastní předsedkyně Míša Fuchsová a jednatelka Alena Kapitánová. Zprávu o kongresu podáme v příštím čísle Věstníku. (Míša Fuchsová)

 

Již máme zajištěna data na tradiční akce, které pořádá Čs. sdružení a Sokol Montreal.. Již 53. Dobročinný bazar, který organizuje dámský odbor Čs. sdružení, se bude konat v sobotu 1. listopadu 2008 jako obvykle v hale kostela sv. Ignáce. Mikulášská zábava, pořádaná společně Čs. sdružením a Sokolem Montreal, bude v sobotu 15. listopadu v hale kostela sv. Cyrila a Metoděje na rohu 2nd Avenue a Jean Talon. Mikulášskou nadílku pro děti chystáme na neděli 7. prosince. A sokolské 59. Šibřinky se budou konat v sobotu 31. ledna 2009 opět v hale městské radnice TMR. Rezervujte si tato data již teď! (AM)

Sokol Montreal

S pravidelným cvičením a volejbalem jsme pro tento školní rok již skončili. Znovu začneme zase koncem září. Informace o našich aktivitách podají Míša Fuchsová, (514) 737-8325, nebo manželé Hřibovi, (514) 683-2092.

 

Jarního župního setkání v Torontě v sobotu 10. května se zúčastnila místopředsedkyně sokolské jednoty Montreal, Míša Fuchsová, a zdravotník župy, Dr. Štefan Horný. Na programu byla příprava na slet v Detroitu, kterého se nikdo z Montrealu neúčastní, a letní hry v St. Jacobs, kam se chystá menší výprava montrealských Sokolů. Po schůzi se večer již tradičně konal sokolský Majáles. Kapela Miro Letka hrála výborně. Jídlo tentokrát nebylo v ceně vstupenky, večeři si každý mohl koupit podle vlastního výběru. Tentokrát však přišlo méně lidí než obvykle. Příští setkání bude na podzim v Kingstonu, kde se bude konat valná hromada župy. (AM)

 

Letní sokolské hry se budou letos konat v sobotu 9. srpna již tradičně v St. Jacobs pod záštitou kitchenerské jednoty. Máte-li zájem se zúčastnit, dejte vědět manželům Hřibovým na výše uvedené tel. číslo. (AM)

Misie Sv. Václava

Naše poslední mše před prázdninami se bude konat v neděli 15. června, kdy zároveň oslavíme den otců (Father's Day). Mši slavíme vždy v 11.00 hodin v kapli Loyola High School na 7272 Sherbrooke W. na rohu West Broadway. Kaple je ve 3. patře budovy. Růženec recitujeme od 10.30 h. Prosíme, přicházejte před jedenáctou, protože hlavní dveře školy se z bezpečnostních důvodů zamykají. Příští mše bude oznámena v záříjovém čísle Montrealského Věstníku. Přejeme všem moc hezké léto. (Rose Mary Strban)

Hostýn

Dětský tábor: Letošní dětský tábor bude opět 3 týdny a to od neděle 6. července do soboty 26. července 2008. Drahoš bude znovu vedoucím dětí. Ceny jsou stejné jako v roce 2007: za první dítě se platí 275$/1 týden, 550$/2 týdny a 740$/3 týdny. Za každé další dítě ze stejné rodiny je sleva 10%. Sociálně slabé případy se řeší individuálně. Členové Asociace Hostýn mají dodatečnou slevu 25$ na jedno dítě. Přihláška na tábor je k dispozici na internetu. Na tábor hledáme placené kuchařky, vedoucí k dětem a ředitele tábora. Přihlášky jsou taktéž ke stažení na internetu na adrese www.hostyn.org. Ohledně dětského tábora kontaktujte Josefa Maxanta na tel. 450-465-4844 nebo e-mail health.vifad@sympatico.ca nebo sekretářku Vieru Šebenovou, tel. 514-385-5153, vseben@hotmail.com či Stáňu Hlavovou, tel. 514-362-0155, stania12@yahoo.ca. Předseda Zdeněk Nosek má tel. 514-365-8863.

Tábor křesťanských rodin: Termín pro letošek je od 23. do 30. srpna. Informace podá paní Drábová na tel. 905-875-1605 nebo otec Libor Švorčík, tel. 416-532-5272. Informace též na stránce www.katolik.ca.

Tradiční Pouť na táboře bude letos v neděli 10. srpna. (Josef Maxant)

 

Kultura

"Three Old Bags" je název komedie, kterou vytvořily a nastudovaly Pina Macků, Gissa Israel a Emma Stevens pod vedením Mary Harvey a poprvé ji uvedly vloni v červenci v Theatre Lac Brome v Knowltonu. Komedie je charakterizována jako "risqué comedy about three funky strangers: an overworked Babka, a passé actress and a crotchety businesswoman. All they have in common are their age, addictions and vanities." Letos ji můžeme vidět i v Montrealu v několika představeních. V rámci Montréal Fringe Festival je na programu Geordie Theatre Space, 4001 rue Berri, v následujících dnech: 14. června v 18.00 h, 15. června ve 20.00 h, 17. června v 18.00 h, 18. června ve 13.30 h, 20. června ve 16.45 h, 21. června ve 13.45 h a 22. června v 19.00 h. Informace a rezervace lístků na tel. 514-849-FEST (514-849-3378). V létě pak uvádí tuto hru Piggery Theatre v North Hatley, QC, v následujících dnech: 2. července ve 14.00 h, 3., 25. a 26. července ve 20.00 h, a 13. a 14. srpna ve 14.00 h. Rezervace lístků na tel. 819-842-2431. V Suttonu ji můžete vidět v Salle Alec et Gerard Pelletier, 4 rue Maple, 18. července v 19.30 h. Rezervace lístků na tel. 450-538-0486. (AM)


Dovolujeme si Vás pozvat na koncert

 

pořádaný u příležitosti

Mezinárodního sympozia o inženýrství povrchů FCSE-2008

 

Martin Karlíček (klavír)

Mark Bradley (klarinet)

 

Na programu:

R. Schumann, C. Debussy, A. Berg, B. Martinů, M. Ravel, S. Rachmaninov

 

pondělí 2. června 2008 ve 19.30 hodin

v sále Marie-Stéphane hudební školy Vincenta d'Indy

628 Côte-Ste-Catherine, Outremont

 

Vstupné $15 u vchodu

Koncert je otevřen pro veřejnost, a tedy i všem obdivovatelům hudby v podání našeho českého interpreta.

 

Sympozium o inženýrství povrchů (Symposium on Functional Coatings and Surface Engineering)

je organizováno v Montrealu každé dva roky (letos již po páté) pod vedením

profesora Ludvíka Martinů, ředitele katedry inženýrské fyziky na École Polytechnique

a dlouholetého vedoucího "Centra fyziky a technologie tenkých vrstev" na Montrealské univerzitě.

(Tenké optické, ochranné a funkční vrstvy jsou používané v mnoha oblastech průmyslu, od optiky, telekomunikací a biotechnologie přes strojní a automobilový průmysl, letectví, využití vesmíru,

národní obranu a bezpečnostní zařízení až po ochranu prostředí a nové zdroje energie.)

Podrobnější informace o FCSE-2008 najdete na www.fcse-montreal.ca.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sport

47. ročník Tenisového turnaje se bude konat jako obvykle týden před "Labour Day Weekend", v sobotu 23. a v neděli 24. srpna 2008 na krytých dvorcích Tennis 13 Laval. Máme k dispozici 10 kurtů po oba dny. Hraje se o 15 putovních pohárů v kategoriích od Juniors do Seniors, singles, doubles a mixed doubles (round-robin style). Finalisté a vítězové kategorií obdrží poháry a medaile, a v tombole budou zase ceny darované štědrými sponsory. Hrát mohou všichni - rádi mezi námi přivítáme nové hosty. Informace a přihlášky: Standa Skála, tel. a fax (514) 733-0978 (zavolejte, než budete faxovat), nebo e-mail stan.skala@sympatico.ca. (Standa Skála)

In memoriam

Se  smutkem oznamujeme, že dne 10. května 2008 zemřel po  dlouhé nemoci v Rawdonu Josef KREJSA. Narodil se 8. listopadu 1918 v Praze. V roku 1948 utekl před komunismem do Německa a odtud emigroval na "Farmářskou akci" do Kanady v dubnu 1949 na lodi General Eltinge, na které byl do té doby největší počet Čechoslováků na jedné lodi do Kanady (114). Žil v Montrealu od roku 1949, byl velmi aktivní jako dobrý "entertainer" na společenských večírcích a Silvestrech a byl stále plný humoru. Pepa nám zde bude chybět. I když v posledních letech žil v Rawdonu, zanechal nám hezké vzpomínky, hlavně nám "seniorům". Vzpomínková schůzka (Memorial) s občerstvením bude  ve čtvrtek 12. června 2008 od 2 do 5 hodin odpoledne v Misijním domě na 7300 Sherbrooke St. West. (Standa Skála)

K událostem minulého měsíce

V neděli 11. května jsme si zajeli na torontský koncert Karla Gotta, jehož kanadské turné uspořádal jeho "manažer" pro severní Ameriku Jiří Suchánek (jinak majitel světoznámé restaurace Zlatá Praha v New Yorku). Na ulici již čekaly davy na příjezd bílé limuzíny s českými vlajkami, ze které vystoupili kapelník Pavel Větrovec se svými muzikanty, Jiří Suchánek a nakonec Karel Gott. Ovace nebraly konce a spouště fotografů cvakaly o závod. Moderní Roy Thompson Hall (s kapacitou asi 2800 lidí) byla naplněná skoro po střechu všemi možnými národnostmi. Koncert měl vynikající profesionální úroveň a dá se o něm hovořit pouze v superlativech. Karel Gott všechny uvítal snad ve dvaceti jazycích a celý koncert provázel česky a anglicky, ale občas i v několika dalších řečech. Zpíval česky, slovensky, anglicky, německy, italsky, rusky, latinsky, jidiš, to jen co si tak namátkou vzpomínám. Jeden hit střídal druhý, někdy zpíval část písně česky a část v jiném jazyce. Bylo vidět těch 33 Zlatých slavíků a též jeho půlroční angažmá v Las Vegas či již dvakrát vyprodaná Carnegie Hall v New Yorku. V Kanadě zpíval naposled na Expu 67 v Montrealu. Jeho host Felix Slováček byl fantastický a jeho sóla (na saxofon nebo klarinet) sklízela bouřlivé ovace. Ukazky z koncertu Karla Gotta jsme mohli vidět v naší televizi a doporučuji též stránku Nového Domova (http://canadianczech.com/NovyDomov), kde si můžete poslechnout interview s Jiřím Suchánkem a podívat se i na výbornou slide show z koncertu. (L. Křivánek)

 

V sobotu 17. května 2008 se konal koncert symfonického orchestru CAMAC pod taktovkou mladého dirigenta Jean-Pascala Hamlina. V programu nazvaném "Parfums de Bohčme", sponzorovaném generálním konzulátem ČR, posluchači v přeplněném kostele St. Laurent měli příležitost slyšet z velké části hudbu českých skladatelů. Po přivítání představitelkou organizace CAMAC se ujala slova nová generální konzulka v Montrealu paní Jaroslava Jeslínková. Oslovila přítomné velmi pěkným projevem, ve kterém poděkovala hudebníkům a dirigentovi za volbu českých skladatelů a zdůraznila těžké životní podmínky pro jejich práci v době, kdy jejich hudba vyjadřovala národní cítění a byla součástí českého obrozeneckého hnutí. V prvé části byly hrány skladby Johannese Brahmse včetně "Danse Hongroise No. 5" a vypadalo to, že je to pouhé warm-up pro mnohem delší druhou, hudebně velmi náročnou část programu. V té jsme slyšeli nejprve skladbu "Vltava" z cyklu "Má vlast" od Bedřicha Smetany, a po ní následovala symfonie No. 8 od Antonína Dvořáka. Dirigent i hudebníci obstáli velmi úspěšně ve zkoušce vytrvalosti a za bouřlivého potlesku byly dirigentovi a paní generální konzulce předány krásné kytice. Protože potlesk a standing ovations neustávaly, dirigent se vrátil a přidal k programu část skladby "Vltava". Koncert byl velkým úspěchem a skvělou propagací české kultury. Posluchači byli ze všech věkových skupin francouzských Quebečanů, ale pokud jsem měl možnost sledovat účastníky, koncert se vyznačoval naprostou neúčastí členů naší etnické skupiny. I když byl koncert řádně oznámený a sponzorovaný za účelem propagace našich skladatelů a jejich hudby. Škoda. (Alois Fogl)

 

V úterý 20. května 2008 se v St. James United Church v rámci Festivalu komorní hudby v Montrealu uskutečnil Český večer. Organizátor již 13. festivalu, cellista Denis Brott, při zahájení koncertu poděkoval Ing. Karlu Velanovi za jeho pomoc - díky jeho významné podpoře mohli přiletět tři mladí umělci z Čech, houslistka Helena Jiříkovská, cellista Marek Novák a pianistka Markéta Janáčková. V první části programu byly Tři madrigaly Bohuslava Martinů, výborně zahrané americkou houslistkou Rachel Barton Pine, kterou na violu doprovázel Marcus Thompson. Další skladbou byla Janáčkova Sonáta, provedená Helenou Jiříkovskou a Markétou Janáčkovou. Po přestávce pak ještě obě české umělkyně spolu s cellistou Markem Novákem zahrály Dumky od Antonína Dvořáka, což někteří v publiku pokládali za zlatý hřeb večera. Ale všechny skladby byly velmi krásné a byly publikem velmi dobře přijaty. Po koncertě jsme měli příležitost s mladými českými hudebníky pohovořit, česky, což je mile překvapilo. Byl to krásný večer.           (Míša Fuchsová)

Významná jubilea

Poúnorový uprchlík Standa SKÁLA se dožívá 29. května tohoto roku v plné svěžesti 80. let. Je nám známý jako všestranný sportovec, bývalý dlouholetý náčelník jednoty Sokol Montreal, vedoucí a organizátor sokolských atletických závodů, lyžařských, ping-pongových a volejbalových turnajů a setkání, a především v řadách milovníků tenisu je proslulý jako iniciátor a pořadatel tzv. "Labor Day Weekend" tenisových turnajů, které se budou letos konat již po čtyřicáté sedmé. Gratulujeme mu k jeho narozeninám a přejeme mu do dalších mnoha let dobré zdraví a zdar v jeho aktivitách. (Alois Fogl)

 

Dne 26. května 2008 oslaví rovněž 80. narozeniny František KUČERA, jeden ze dvou profesionálních učitelů československé školy v Montrealu založené a vedené "panem řídícím" Ing. Václavem Pavelkou. Nechť jemu i Standovi Pán Bůh požehná dobrým zdravím a veselou myslí do mnoha dalších let. (Franta Máče)

Co se vše nedozvíte na internetu

Určitě si vzpomínáte na zprávu ve Věstníku o dvou měsících - tedy o Marsu, který měl být vidět prostým okem a zářit jako červený Měsíc. Zprávu, kterou jsem našla na internetu, jsem převzala, aniž bych tušila, že jde jen o jednu z mnoha příslovečných "kachen". Koluje jich totiž po internetu nesčíslně. Nejenže může každý rozesílat kdekomu jakékoliv drby, ale kdokoliv si může udělat svůj web site a dávat si na něj, co chce. O sobě i o jiných. O čemkoliv. Tady můžeme pozorovat, jak snadno se dá v menším měřítku vhodným výběrem informací a polopravd manipulovat povědomí lidí - to, co noviny a televize už dávno dělají ve velkém. Mnozí lidé se totiž domnívají, že co je psáno, to je dáno, ale spíš by měli mít na paměti, že jakýkoliv dokument je důkazem pouze a jedině toho, že byl napsán. To, jestli obsahu uvěříte, záleží na vašem vzdělání, zkušenostech, přehledu, znalostech věci a schopnostech dedukce a srovnávání - a nebo na vaší důvěřivosti a naivitě.

     Email je obzvlášť vhodný (a rychlý) způsob rozšiřování informací. Někdo někde něco zaslechne, vhodně si to poupraví (někdy obohatí nejrůznějšími obrázky a hudbou) a šup, už to rozešle všem po celém světě. A ještě na závěr přidá, že když to adresát nerozešle také aspoň pěti (deseti, dvaceti) lidem, bude mít navěky věkův smůlu. Většinou jsou to legrace na pobavení, ale někdy taková zpráva vypadá velice vědecky a důvěryhodně (viz ta o dvou měsících). V poslední době jsem - několikrát od různých lidí - například dostala návod, jak si kašláním zachránit život, když během jízdy v autě cítím, že na mě jde infarkt. Podle vyjádření několika lékařů jde o pouhé "wishful thinking": kašlání nestačí na účinné stlačení srdce a navíc než si člověk uvědomí, o co jde, ztratí vědomí a na jakékoliv kašlání je pozdě. Nesprávná je také rada zakrýt tzv. VIN (identifikační číslo auta), aby si prý zloděj nemohl podle něj nechat udělat náhradní klíč a s autem vám odjet. K tomuto číslu musí mít policie přístup a za jeho zakrytí vám může dát pokutu... Nejrůznějších nabídek na Viagru přes důvěrné emaily, jak můžete někomu v Africe pomoct a přitom získat spoustu peněz (nebo spíš všechny své ztratit), až po oznámení různých loterií o tom, že jste vyhráli milióny, dostává každý z nás spousty. A k tomu některé emaily ani nerozesílají lidé ale virus, který se vetře někomu do inboxu a sám se rozešle všem lidem v jeho adresáři. Užitečná je pak rada emaily s podezřelým nebo nejasným názvem raději hned bez otevření vymazat.

     Mnohdy je ale internet pomůckou užitečnou, zvlášť když si potřebujete ověřit, kde a kdy se koná určité představení, zjistit, kdo vyhrál hokejový zápas nebo se dozvědet, co to jsou například fraktály. Internet dnes nahrazuje encyklopedii, slovník, noviny i televizi. Najdou se na něm věci, o kterých nemáte ani tušení - však si naťukejte na Google své jméno a nevyjdete z úžasu, co vše se o sobě nedozvíte. A tak o internetu platí to, co o všech ostatních věcech: všeho s mírou aneb všeho moc škodí. Používejme ho s rozumem, abychom si ho (ten svůj rozum) zachovali. (AM)

Co jiného najdete na internetu: užitečná je web page www.slovnik.cz nebo jazyková poradna na www.ujc.cas.cz/poradna/porfaq.htm. Přehled zpráv českých deníků najdete na http://aktualnizpravy.cz. Na stránce http://ao-institut.cz/ najdete například také pohádky Ludmily Doležalové.

Libri prohibiti

Dokončení z minulého čísla. V průběhu doby se začíná naplňovat cíl, pro který knihovna "zakázaných knih" Libri Prohibiti vznikla: daří se nám kompletovat produkci exilu i samizdatu, včetně audio a video záznamů. Vzhledem k unikátnosti některých materiálů, které se knihovně podařilo získat (a v některých případech i zachránit před zkázou) a které nejsou dostupné nikde jinde v republice ani ve světě, má naše knihovna zásadní význam pro zlepšení informovanosti v mnoha oblastech. Kromě literatury a literární vědy také v historii, politologii, filozofii, teologii, sociologii, kulturní i politické publicistice, lidských právech a mezinárodních vztazích, a stále není výčet úplný. Knihovna se těší stálé pozornosti médií, navštěvují ji zájemci z mnoha zemí světa, studenti a vědečtí pracovníci mnoha odborných institucí, mnoho konzultací poskytujeme také písemně, telefonicky nebo elektronickou poštou. Na knihovnu, která nemá stálé zaměstnance, je to provoz značně rozsáhlý a vyžaduje velké osobní nasazení. Vítáme proto každou pomoc.

     Našich služeb využívají různé instituce doma i v zahraničí, studenti středních a vysokých škol, Český rozhlas, Česká televize, některá vydavatelství, novináři i další zájemci. Přispěli jsme ke vzniku různých publikací o české literatuře v exilu nebo o literárním undergroundu. Spolupracovali jsme na vzniku několika dokumentárních filmů, jako je např. dokumentární seriál Samizdat, seriál Ženy v exilu nebo Příběhy železné opony, dokumentární film Občan Václav Havel jede na dovolenou, nebo dokumenty z cyklu Neznámí hrdinové. Několik let jsme také dodávali podklady pro rozhlasový pořad Radima Vašinky Nežádoucí texty. Naše rešerše byly použity pro sestavení osobních bibliografií Egona Bondyho, Václava Havla, Bohumila Hrabala, Jana Patočky a dalších. Trvale spolupracujeme s tvůrci webových stránek Totalita.cz, Charta.cz, VONS.cz, etc.

     V roce 2000 jsme se zapůjčením exponátů podíleli na výstavě "Samizdat" pořádané v Berlíně, v roce 2001 jsme se stejným způsobem účastnili na výstavách "Doma v cizině - Češi ve Vídni" a "Jaroslav Seifert", které se obě konaly v Praze. Naše exponáty putovaly na mnohé další výstavy po České republice i do zahraničí. V prosinci roku 2007 předal Václav Jehlička Jiřímu Gruntorádovi Cenu Ministerstva kultury za přínos k rozvoji české kultury za rok 2007 za (citujeme) projekt "Knihovna Libri Prohibiti", kterou založil a více než 16 let ji obětavě a kompetentně řídí. (Adresa knihovny: Senovážné nám. 2, 110 00 Praha 1, 1. patro.)

     Od září 1999 můžete navštívit naše české, anglické, německé a od konce roku 2006 také francouzské interntetové stránky na adrese http://libpro.cts.cuni.cz. Naleznete zde základní informace o knihovně a našem sdružení, naši aktuální i předchozí výroční zprávy, novější články o knihovně, informace o našich publikacích a jejich recenze, seznamy našich sponzorů, přehled titulů exilových časopisů přenesených kompletně na elektronická média, seznamy hledaných knih a také část našich knižních katalogů.

     Naším hlavním cílem je shromáždit co nejúplnější a nejkvalitnější sbírky knih, časopisů a dalších materiálů, které byly vytvořeny českým a slovenských exilem, i všech dostupných materiálů naší domácí opozice, tedy tzv. samizdatu. Tyto fondy chceme kompletně počítačově zkatalogizovat a výsledky zpřístupnit dalšímu bádání. Již dnes je ve fondu knihovny nejrozsáhlejší sbírka exilového a samizdatového tisku, ještě stále však zůstávají ve fondu citelné mezery, které je třeba doplnit. Žádáme proto o pomoc přátele doma i ve světě. Máte-li doma ještě staré samizdatové nebo exilové knihy, noviny, časopisy, gramofonové desky, nahrávky, filmy, brožury, letáky, oběžníky, fotografie např. z krajanských akcí, korespondenci v exilu činných osobností apod., ozvěte se nám, je to důležité! Neméně důležitá je pro nás i finanční podpora. Prosíme Vás tedy, podpořte nás, pokud můžete. Každá pomoc je vítaná. (Jiří Gruntorád)


Kreslený vtip: Vladimír Renčín
Trochu humoru (tentokrát o jídle)

Cukr je rafinovaný, protože se po něm tloustne.

Pravý hovězí vývar se dělá ze dvou kostek.

Švestkové knedlíky dělíme na jídlo a pecky.

Sardinkám se uřezávají hlavy, aby se vešly do konzervy.

Děda povídal, že alkohol sice kazí zrak, ale že má radši brejle než žízeň.

Tatínek řekl, že na svůj svátek nechal pití, ale neví kde.

Tři potraviny, bez kterých člověk nemůže žít, jsou snídaně, oběd a večeře.

Experiment je třeba to, když maminka něco uvaří a my hádáme, co to je.

Jídlo musíme dojídat, aby ho mouchy neroznášely po ostatních lidech.

Včelím medem neplýtváme, protože se nevyrábí, ale vzniká poctivou prací.

Alkohol zkracuje život, protože se po něm pořád spí.

Náš děda říká, že rum je jed, ale nejvíc je otrávený, když ho nemá.

Česnek je zdravý pro lidi, ale společnost ho nesnáší.




Různé zprávy                                                                    

Hledáme česky nebo slovensky mluvící osobu, která by pomohla s domácími pracemi a s ošetřováním penzisty postiženého Alzheimerovou nemocí v Pierrefonds. Informace na tel. (514) 738-7985.

 

Pro muzeum Jiřího Trnky hledám následující publikace z Expo 67 v Montrealu: "Czechoslovakia at Expo '67: press information", Expo 67 Montreal Canada "The Memorial Album" (různí autoři), Remember Expo "A Pictorial Record" (autor Robert Fulford), "This Was Expo" (rovněž od R. Fulforda). Pro informace nebo s nabídkou se obraťte na redakci Věstníku, tel. 514-484-6177, která kontakt zprostředkuje.

 

Levné telefonování: vytočte 10-10-100 a pak hned volané číslo (011-420-...). Do Čech stojí prvních 15 minut 25 centů, každá další minuta 5 centů. Po Kanadě a USA je rovněž prvních 15 min za 25 c, každá další minuta stojí 4 centy. Pro podrobnější informace se podívejte na www.1010100.com. (Láďa Křivánek)

 

Na Věstník přispěli: Blanka Chatsky, Ludmila Dejmek, Marta Erdelyi, Milan Jirava, Zdena Kentová, George Kozak, Josef Kuchař, Alena Pascual, Vera Platonow, Dr. Jitka Ponka, Rose Raba Reichmanová, Mira Šťastná, Olga a Karel Velanovi, Kitty Voleníková, Dr. Hynek Žikovský. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský Věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník finančně podpořit, pošlete příspěvek na adresu 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme.


Šéfredaktorka:   Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky zkrátit nebo upravit podle potřeby.