Montrealský Věstník Ročník 45

Prosinec/December 2008 5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4 Číslo 4


 

 

Kalendář činností

Veselé Vánoce a šťastný nový rok!

 

Každou středu: Sokolské cvičení, Shadd Academy, roh Victoria a Van Horne, 20.00 h

Každý čtvrtek: Sokolský volejbal, Shadd Academy, roh Victoria a Van Horne, 20.00 h

2. 12. Út Schůze Čs. sdružení, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 19.30 h

3. 12. St Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

6. 12. So Vánoční oběd klubu seniorů, Carmine's, 5525 Côte St. Luc (roh Clanranald), 12.00 h

7. 12. Ne Mikulášská nadílka pro děti, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 15.00 h

21. 12. Ne Bohoslužby, kostel St. Ignatius of Loyola, 4455 West Broadway Ave, 12.30 h

31. 12. St Silvestrovská zábava, sál Kanadské legie, 5455 de Maisonneuve W., 19.00 h

31. 12. St Silvestrovská zábava, kostel sv. Vladimíra, 3470 boul. St. Joseph E., 19.00 h

 

Klub seniorů

Při nedávné schůzce seniorů oznámila členka klubu paní Nováková, že manželka jejího syna, paní Kathleen Weil, kandiduje v příštích volbách do National Assembly za Quebec Liberal Party. Na dotaz, zda by byla ochotna promluvit a zodpovědět naše otázky v rámci její kampaně na schůzce našich seniorů, odpověděla kladně a s velkou ochotou přislíbila účast na schůzce 3. prosince ve 14.00 hodin v Misijním domě. Rezervujte si toto datum a čas a přijďte si poslechnout kandidátku quebecké liberální strany za Notre-Dame-de-Grâce, matku čtyř dětí, jejíž manžel je Čech. (Alois Fogl)

 

Tradiční vánoční oběd Klubu seniorů se bude konat v restauraci CARMINE'S (bývalá Amazona), 5525 Côte St. Luc (roh Clanranald) v sobotu 6. prosince 2008 od 12 do 4 hodin odpoledne. Po obědě si společně zazpíváme vánoční písně. Informace podá pan Janík nebo paní Prášilová (telefony níže).

 

Informace o datech a programu seniorských schůzek vám rád podá Josef Janík, tel. 514-489-4364, nebo paní Líba Prášilová, tel. 514-482-9469.

České a slovenské sdružení

Příští výborová schůze se bude konat 2. prosince 2008 jako obvykle v půl osmé ve společenské místnosti Misijního domu na rohu Sherbrooke a West Broadway.

 

Dámský odbor Čs. sdružení v Montrealu pořádal v sobotu 1. listopadu již 53. předvánoční bazar. S myšlenkou bazaru přišel před mnoha lety tehdejší předseda Sdružení gen. V. Vlček, aby se tím získaly peníze pro sociální účely naší komunity, pro pomoc nemocným a potřebným krajanům v Montrealu a uprchlíkům v táborech v Německu a Itálii. Původní účel bazaru byl získat peníze, ale během let se bazar stal důležitou společenskou událostí. Lidé se mohli v přátelském prostředí sejít, popovídat si a pochutnat si na různých českých specialitách.

Návštěva na letošním bazaru byla slabší než jiné roky a tím pádem také celkový výnos byl menší. Díky jednomu našemu štědrému dárci, který nám podstatně zvýšil obnos, uložený do banky, budeme mít k dispozici pro sociální a dobročinné účely téměř stejné množství peněz jako vloni. Děkujeme mu srdečně a také děkujeme všem jednotlivcům i firmám, kteří nám dali zboží na prodej. Naše díky patří i všem pracovníkům a pracovnicím, kteří bazar připravovali a na bazaru pak prodávali nebo se pilně otáčeli v kuchyni. Věříme, že návštěvníci byli spokojeni a děkujeme jim za účast. (Ema Košacká)

 

MIKULÁŠSKOU NADÍLKU pro děti chystáme na neděli 7. prosince ve 3 hodiny odpoledne. Děti a jejich rodiče, prarodiče a přátelé se sejdou v hlavní místnosti Misijního domu na rohu Sherbrooke a West Broadway. Vstup je zdarma. Pro dárky bude v předsíni připravený koš, pokud máte dárek trochu větší, bude tam vždy někdo z pořadatelů, kdo jej převezme. Dárek musí být výrazně označen jménem dítěte (raději celým jménem, Mikuláš vždy vyvolá křestní jméno, pokud bude více dětí toho jména, doplní i příjmení). Oceníme, když připíšete poznámku, kterou řečí dítě mluví, pokud neumí česky či slovensky. Doporučujeme, abyste přinesli pro každé dítě jen jeden dárek, nebo dali dárky do jednoho balíčku, dětí je poměrně hodně a rozdělování pak trvá dlouho. Dětem, které přednesou básničku nebo zazpívají písničku (pokud možno česky nebo slovensky) dá čert s andělem zvláštní malý dárek. Po rozdělení dárků bude připraveno malé pohoštění: džusy, soft drinks, káva a drobné cukroví. Budeme rádi, ozvete-li se předem, s kolika dětmi chcete přijít (někteří se již ozvali - děkujeme). Pokud máte dotazy, zavolejte Aleně Martinů na číslo 514-484-6177 nebo napište na amartinu@yahoo.com.

Sokol Montreal

Zatímco na sokolské cvičení ve středu chodí již po léta zhruba ti samí lidé, a dlužno říci, že rok od roku jejich počet s přibývajícím věkem členů klesá, účast na čtvrtečním volejbale podléhá změnám těžko předvídatelným. Na konci loňské sezóny chodilo na volejbal 6 až 8 hráčů. Po prázdninách se na prvních dvou trénincích sešli pouze čtyři - a od té doby počet narůstá. Na výzvu "skalních" volejbalistů Josefa Hřiba a Ludvíka Martinů se objevilo pár lidí, kteří s námi již dřív hráli a z různých důvodů nemohli chodit. Objevilo se několik nových studentů z Čech, kteří tu jsou na McGillu nebo Montrealské univerzitě na několikaletá studia. Někteří z nich přivedli i své přátele. Zkrátka - na posledním volejbalu byla rekordní účast 15 lidí! Několik z nich opět brzy odjíždí (Magda Bazalová, o které najdete článeček na 5. stránce, je jednou z nich), ale třeba se nám poštěstí udržet dostatečný stabilní počet hráčů na to, abychom se po letech mohli zúčastnit s plným týmem různých turnajů včetně tradičního PIVA v Torontě. A s hráči, které máme teď, bychom snad ani nebyli poslední! (AM)

 

Znovu upozorňujeme, že sokolské 59. ŠIBŘINKY se budou konat jako obvykle v městské hale TMR, 90 Roosevelt Ave, v sobotu 31. ledna 2009 v osm hodin večer. K tanci nám bude opět hrát známá a oblíbená kapela Edelweiss. Tradiční speciality včetně dršťkové polévky, chlebíčků, párků, štrůdlu a českého piva budou v prodeji a připravujeme opět bohatou tombolu! Těšíme se na shledanou! (AM)

 

Výbor Sokola a Čs. sdružení přeje všem krajanům pokojné vánoční svátky a šťastný a veselý nový rok!

Misie sv. Václava

Pozor - změna místa a času! Naše příští mše se bude konat v neděli 21. prosince 2008 v půl jedné (12.30 h) v kostele sv. Ignáce na West Broadway (severně od Sherbrooke, tam, kde bývá bazar). Bude to vánoční mše se zpěvem koled. Po mši se sejdeme na kávu a malé pohoštění v Misijním domě na 7300 Sherbrooke W. (roh West Broadway). Přijďte mezi nás se svými příbuznými a přáteli. Budeme rádi, když nám vaše děti zazpívají písničku nebo zarecitují básničku. (R. M. Strban)

 

Za Otce Libora a Misii sv. Václava vám přejeme požehnané Vánoce a do nového roku hodně štěstí a zdraví.

Kultura

V dňoch 31. októbra až 9. novembra sa už trinásty krát konala výstava Pastel Society of Eastern Canada v Tudor Hall v dome Ogilvy, ktorej sa zúčastnil známy montrealský umelec Peter Krč. Z pomedzi viacerých cien vyhral "Grand Prix" za obraz s titulom "Finally Home" (Konečne doma). Srdečne gratulujeme Peterovi k tomuto úspechu. (Zora T.)

Návštěva prezidenta Klause byla zrušena

Bohužel teprve až když byl minulý Montrealský Věstník v tisku, došla do redakce zpráva, že prezident České republiky Václav Klaus svou návštěvu Kanady zrušil. Do internetového Věstníku jsme mohli vsunout poznámku, že plánovaná Gala večeře se nekoná, vám čtenářům se můžeme za Fraser Institute omluvit pouze nyní, dodatečně. (AM)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

BESEDA

vás zve na

Silvestrovskou zábavu

kterou pořádá slovinská farnost sv. Vladimíra

ve středu 31. prosince v 7 hodin večer

v sále kostela sv. Vladimíra, 3470 boul. St. Joseph East.

Objednáte-li si u nás lístky do 21. prosince, zaplatíte pouze 40$, u dveří pak 50$, děti ve věku 6-13 let 20$.

Živá hudba, večeře ve formě bufetu, losování výher během večera, sklenka šampaňského o půlnoci.

Rezervace na tel. (450) 667-9897, emailu info@beseda.ca nebo besedacanada@hotmail.com.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Silvestrovská zábava Jana Chlumského se koná v sále Kanadské legie, 5455 de Maisonneuve W. v 7 hodin večer. Vstupné $35 v předprodeji a $45 u dveří. Informace na 514-737-9220 nebo czhappening@gmail.com.

O Mikulášské zábavě 15. listopadu

Protože ještě doznívalo "Indiánské léto", rozhodli jsme se, že letos vyrazíme s přáteli na Mikulášskou (já poprvé se vstupenkou se slevou pro seniory!). V sobotu večer venku řádila průtrž mračen, takže se mi ani nikam nechtělo. Měli jsme však zamluvený stůl pro deset lidí, a tak jsem nechtěl zklamat všechny přátele, a též jsem chtěl vidět další známé.

Cesta byla opravdu příšerná, na dálnici spousty vody, a tak všichni jeli pomalu, čímž jsem měl levý pruh jen pro sebe. Když jsme přijížděli na východ Montrealu, déšť pomalu přestal. Díky tomu se asi více lidí nakonec rozhodlo, že půjde, a během hodiny se sál úplně zaplnil. Letos přišlo i hodně mladých lidí, a kvůli Mikulášovi dokonce i dost malých dětí.

K tanci opět hrála velice pěkně a s nevtíravou hlasitostí rakouská skupina Edelweis. Jako vždy jsem Mikulášskou zahájil jedním Staropramenem a dršťkovou a manželce koupil láhev vína. Jelikož již "nepiji" a také že jsem nyní uvědomělý řidič (donucen malým počtem zbývajících bodů a nedostatkem peněz na pokuty), nemohl jsem se moc věnovat dobrým českým pivům. Protože manželka si v poslední době stěžovala na bolesti nohou, myslel jsem si, že budu mít klid od tancování. Bohužel jsem se mýlil. Vzala si několik párů bot a málem by byla schopná tancovat celý večer. Ještě že tam bylo dost tancechtivých mladíků důchodového věku.

Asi o desáté přišel opět fantastický Mikuláš, který rozdával dárky a svým humorem bavil celý sál. Přišel s pěkným andělem a diblíkem - chodil s nimi od stolu ke stolu a rozdával lidem nějaké malé cizí mince. O půlnoci byla tombola, spousta pěkných cen, samé praktické věci jako dobré láhve, salámy, dárkové koše, a žádné ceny jako žehlící prkno, metrové fíkusy, akvária či klece na kanárka. Protože dost cen (hlavně láhve) daroval český konzulát a také že s námi seděla naše generální konzulka (která mimochodem úžasně tančí rock'n'roll), řekl jsem si, že by bylo dobře, aby někdo u našeho stolu (čímž jsem samozřejmě myslel sebe) vyhrál nějakou cenu od konzulátu. Když došly všechny salámy, říkal jsem si, že holt letos žádná výhra nebude, pak se však na mne štěstí usmálo a už jsem klusal pro láhev koňaku od konzulátu. Udělalo nám to velkou radost.

Po tombole prakticky zábava končila a lidé začali pomalu odcházet. My jsme vydrželi až do konce a když už v šatně visely pouze naše dva kabáty a můj deštník, manželka mě konečně donutila k odchodu. Domů jsme dorazili dost pozdě a pěkně unavení. Bohužel moje radost z pěkného večera byla pokažená tím, že jsem při vyndavání věcí z auta zjistil, že můj deštník asi stále ještě visí na zábradlí u kostela, kam jsem ho při nakládání věcí do auta pověsil. No, není to první deštník, co jsem ztratil, a doufám, že snad ani poslední! (Láďa Křivánek)

Významná jubilea

Další devadesátka. Není to příjemné pomyšlení, že po většině z nás nezbude na této planetě nic než nepěkná vůně. Málokomu se podaří vytvořit o sobě legendu, ať už pravdivou více nebo méně, která by ho prežila. To spíše přežívají legendy, které někteří nepochopitelní jedinci vytvářejí o jiných. A pak jsou ti, kteří legendy nepotřebují a přesto zůstanou nesmrtelní. Stačilo jim v životě poctivě se vyučit řemeslu a dělat dobře svou práci, protože mají lidi rádi. A lidi mají rádi je. Český malíř, grafik a všestranný výtvarník Jiří KAYSER, žijící nyní v Cambridge v Ontariu, oslavil v listopadu devadesátiny. Mistře, Montreal na vás nezapomněl! Všechno nejlepší, hodně zdraví a spokojenosti do dalších let! (KN)

 

Pozn. red.: Po dlouhá léta byla pozvánka na Mikulášskou zábavu doprovázená obrázkem Mikuláše, anděla a čerta od Jiřího Kaysera.

Oslava kultury a přátelství 18. listopadu v Rideau-Hall

Generální guvernérka Michaëlle Jean pozvala před svou cestou do Maďarska, na Slovensko, do České republiky a do Slovenie do své oficielní rezidence představitele těchto států a komunit. Po úvodním proslovu generální guvernérky pozdravili zúčastněné jednotliví velvyslanci. Za ČR to byl nově příchozí velvyslanec pan Karel Žebrakovský, který se tohoto odpoledne zúčastnil se svou manželkou.

Při této příležitosti též vystoupili umělci reprezentující jednotlivé země se zajímavým programem - za doprovodu piana zpíval výborný maďarský baryton Stephen Hegedus, za Slovensko zahrál na fujaru a zazpíval Andrej Stolárik a po něm Andrea Herdová-Tyo doprovázená na piano Alenou Rosochovou též zazpívala národní písně. Všichni tři vystoupili v krásných národních krojích. Za Slovinii se představil dívčí sbor Plamen z Toronta s hezkým programem.

Českou republiku velmi dobře reprezentovali cellistka Kateřina Jurásková-Hinds a Jan Krejcar, který Kateřinu doprovázel na piano. Zahráli "Klid lesa" od Dvořáka a Sukovu "Serenádu", a jejich vystoupení sklidilo velký úspěch.

Po ukončení programu byli zúčastnění pozváni na recepci, kde byla příležitost promluvit nejen mezi sebou, ale také s generální guvernérkou, která při rozhovoru s námi vzpomínala na krásný koncert ve Strahovském klášteře, kterého se zúčastnila při své minulé návštěvě Prahy.

Za českou komunitu se tohoto setkání zúčastnili prezident Českého a slovenského sdružení Ing. Gustav Plíva a Míša Fuchsová. Prožili jsme krásné odpoledne a měli jsme příležitost se lépe seznámit s naším novým velvyslancem panem Žebrakovským a jeho ženou, a znovu se setkat s Petrou Klobušiakovou, kulturní a tiskovou referentkou ottawského velvyslanectví. Vystoupení našich umělců bylo sponzorováno Českým velvyslanectvím a montrealskou odbočkou Sdružení. (Míša Fuchsová)

Pozdrav pana velvyslance

Vážení krajané, milí přátelé, dovolte mi, abych vás všechny pozdravil jako nový velvyslanec České republiky v Kanadě. Své funkce jsem se oficiálně ujal 21. října, kdy jsem předal pověřovací listiny do rukou Generální guvernérky Kanady, J.E. Michaëlle Jean.

S mnohými z vás, se zástupci české krajanské komunity, jsem se osobně setkal ještě před svým odjezdem do Kanady a také během nedávných oslav státního svátku a 90. výročí vzniku Československa. Věřím, že se mi v rámci pracovních cest brzy podaří navštívit i vzdálenější kanadské provincie a osobně se seznámím s aktivitami a projekty tamějších krajanských sdružení.

Naše velvyslanectví čeká v nadcházejícím období hned několik důležitých úkolů. Připravujeme několik významných oficiálních návštěv v Kanadě i v České republice a velkou pracovní zkouškou pro nás bude výkon předsednictví Evropské unie od ledna do června 2009. Oblastí, které se osobně dlouhodobě věnuji a kterou bych chtěl intenzivně podporovat i během svého působení v Kanadě, je další rozvoj spolupráce na poli vědy a výzkumu, inovací a univerzitních výměn v oblasti špičkových technologií. Kanada v těchto oblastech patří mezi nejvyspělejší státy světa a důraz na rozvoj této spolupráce přinese prospěch oběma státům.

Doufám, že budu moci spoléhat na vaše cenné zkušenosti a znalosti, kterých si velmi vážím. Jsem si jist, že se budeme pravidelně potkávat na kulturních a společenských akcích pořádaných naším velvyslanectvím nebo krajanskými spolky a těším se na naše brzká setkání.

S pozdravem, Karel Žebrakovský

In memoriam

S velkým zármutkem oznamujeme, že dne 23. listopadu 2008 zemřela v Jewish General Hospital po dlouhém zápase s rakovinou Margaret RUMSCHEIDT-LUDVIK, maminka Jana a zpěváka Karla Ludvíka. Mnozí z nás ji znají z českého bazaru, kde každoročně velmi ochotně pomáhala. Margaret byla provdaná za českého kameramana Karla Ludvíka. Ačkoliv německého původu, měla veliký zájem o naši komunitu. Tato vzdělaná a inteligentní žena vždy podporovala u svých chlapců studium českého jazyka a historie. Margaret byla nesmírně vzácný člověk plný elánu do života a lásky k hudbě a umění vůbec. Celé její rodině a mnoha přátelům bude moc chybět. Karlovi a Janovi  chceme vyjádřit naši nejupřímnější soustrast. (Alena Valdštýnová)

Tak jsme zase jednou slavili, paní Müllerová...

...i když ne v sálech Konzervatoře, jak jsme zvyklí, nýbrž v kině Imperial na Bleury! A teď si považte, že přes podivnou lokalitu, nemožnost parkingu a naprostou nepřízeň počasí, navečer 28. října, se nás sešel početný a rozmanitý dav. Hle, co dokáže kouzlo konzulární pozvánky! Vestibul starého kina se nadouval k prasknutí a pozdně-neorenesanční oplyšované hlediště vzdychalo novou nadějí. Půl hodiny před zahájením už byla většina míst rezervována odloženými kabelkami, deštníky a svršky, které se jinak válely, kde se dalo, neboť šatna prostě nestačila. Vždyť nás přišlo na pět set! Milé a srdnaté dívenky se prodíraly s tácy plnými dobrot a podle dechu bylo brzy lze odhalit nejdevotnější jedlíky. U stánku s pitím se natlačil houf žíznivých a barman, který bojoval na dvě fronty (zleva fronta ukázněných, zprava fronta chytráků), naléval oběma rukama současně a ještě rozdával úsměvy. Známých tváří, které nevynechají jedinou českou akci, bylo dost, ale mnohé jsem nezahlédl pět či deset let, ba co dím, na českém koncertě snad ještě nikdy! Po konečném vyčerpání kulinárních dobrot nezbylo uměnímilovným duším, než se přesunout za slíbenou kulturou do sálu. Paní konzulka zahájila trojjazyčným projevem, ve kterém vyzdvihla roli naší emigrace po dobu studené války i novou úlohu českého státu v sjednocené Evropě. Hned nato se Panochovo kvarteto uvedlo českou státní hymnou. Slovenskou nehráli, najskôr ju naozaj v repertoári nemali. Z devadesátileté historie státu jsme tím pro tu chvíli 75 % prostě odepsali, ale co to je proti víře, že naše kulatá oslava zůstane politicky "korektní". A jak že nám naši umělci zahráli? Inu, ani sveřepě, ani líně, ani pomalu, ani rychle, ani potichu, ani nahlas, prostě tak, jak se hraje ve Střední Evropě a jak nám to celý svět závidí. V muzice kupodivu dosud nešvejkujeme. Akustika sálu stavěného na sluchožravý rámus hrozila sice křehkou hudbu Rybovu, Haydnovu či Mozartovu pohltit, leč nestalo se tak. A když jsem pak s přáteli objevili prázdný balkón, jako bychom měli Dvořákův "Americký" jen pro sebe a mohli se nostalgií hudby slavného řeznického tovaryše nerušeně opájet. Abyste věděli, tleskali jsme po každé větě, tak se nám to líbilo! Panochovu kvartetu, pořadatelům i všem ohleduplným divákům díky! (KN)

 

K doplnění pro ty, kteří postrádali program koncertu: Panochovo kvarteto ve složení Jiří Panocha (první housle), Pavel Zejfart (housle), Miroslav Sehnoutka (viola) a Jaroslav Kulhan (violoncello), na obrázcích dole v tomto pořadí zleva, zahrálo Kvartet d-moll Jakuba Jana Ryby, Kvartet D-dur op. 33 č. 6 Josefa Haydna, Kvartet G-dur K. s. 80 Wolfganga Amadea Mozarta a Kvartet F-dur op. 96 "Americký" Antonína Dvořáka. Bohužel se diváci také nedočkali obvyklého poděkování a předání kytic umělcům na konci koncertu. Děkujeme jim alespoň takto slovy.

 

 

Čert nám odchází...

Magda BAZALOVÁ, kterou mnozí z vás znají jako čerta z Mikulášské zábavy a Mikulášské nadílky pro děti, ukončila letos v říjnu své PhD studium v oboru medikální fyziky na univerzitě McGill (její doktorantská práce se věnovala využití počítačové tomografie při ozařování pacientů s rakovinou) a od ledna 2009 nastupuje jako post-doctoral fellow na univerzitě Stanford v Kalifornii. Magda se brzy po svém příjezdu do Montrealu v roce 2005 zapojila do krajanského života, ochotně nám pomáhala s balením Věstníku, při zábavách a během bazaru, hrála s námi volejbal (a to velmi dobře) a na sokolských zimních hrách dokonce vyhrála několik medailí. Její energie, humor a veselá nálada vždy každého povzbudila. Gratulujeme k tomuto vynikajícímu výsledku, do dalších studií jí přejeme hodně úspěchů a těšíme se, že se na nás v budoucnu zas přijede alespoň podívat! (AM)

O mikulášských zvycích;

V předvečer svátku svatého Mikuláše chodí snad v každém českém městě i vesnici skupinky v maskách představujících Mikuláše, čerta a anděla. Tento obyčej přežil staletí a je stále velmi oblíbený. Rozpustilé mikulášské maškary obcházely domácnosti už ve středověku. Jediné, co měly tyto obchůzky s dnešními společného, byla postava biskupa, který hospodáři v krátké řeči poradil, jak má vychovávat děti, a ty pak od něj dostaly sušené ovoce a cukroví. V 18. a 19. století již chodil Mikuláš s čerty a anděly a po dětech vyžadoval odříkání modlitbičky. Dnes již děti nemusí říkat modlitbu, ale básničku nebo písničku, a dostávají kromě ovoce a cukroví i drobné hračky. Kromě mikulášských obchůzek se rozšířilo i pořádání besídek pro děti, tanečních zábav a mikulášských trhů. Na nich se nakupovaly potraviny a dárky na Vánoce - likéry, víno, punč, sušené ovoce, ořechy, mandle, koření. Kromě toho nabízeli trhovci množství věcí typických pro tento den - betlémové figurky, postavičky Mikuláše, čertů a andělů, různé druhy perníků, turecký med, a později i tropické ovoce. Charakteristické pečivo z mikulášských trhů vzniklo v polovině 19. století ve Vizovicích. Dnes patří k nejrozšířenějším typům lidového pečiva. Původně bylo z kynutého těsta, takže si s ním děti mohly pohrát, a pak ho sníst. Teprve časem se začaly drobné figurky péct z jednoduché směsi mouky a vody. Toto pečivo dlouho vydrží, ale není jedlé a slouží výhradně jako dekorace. (Z knížky České zvyky a obyčeje vybrala AM)

Různé zprávy

Ráda bych poznala v Kanadě krajana, se kterým bych si mohla psát a do budoucna ho i osobně poznala. Je mi 60 let, jsem velmi vitální dáma menší štíhlé postavy s mladistvou duší. Již trochu znám život v zámoří a cením si tamější upřímnosti. Můžete se mi ozvat na adresu josmare@seznam.cz.

 

Nová vize Montreal nyní vysílá na kanále č. 14, satelit č. 207 každé pondělí v 11.00 h, v úterý v 9.30 h a ve čtvrtek v 23.00 h. Některé pořady můžete též sledovat na stránce www.tvsedna.com.

 

Na Věstník přispěli: John Antony, Hana Baránková a Ladislav Bárdoš (Švédsko), Věra Brodmanová, Iva a Vláďa Brožovi, Zlata Burianová, Rosl a Alois Foglovi, Jana Glavašová (B.C.), Marie a Josef Hřibovi, Josef Janík, Vlasta a Jan Jechovi, Jana Jeníček (Ont.), Božena Jílková, Miloš Kačír, Micheline Kalny, Eva Každanová, Zdena Kentová, Anne a Jiří Kořistkovi (Ont.), Ema a Dalibor Košackých, George Kozák, Margaret Kusá, Jiří Lauda, Dr. Tomáš Machán, Dagmar Mikešová, Frank Nemec, Georges F. Novak, Olga Nováková, Eva Novotny, Jiřina Orltová, Marie a Frank Pánkovi, Václav Pechousek (V.J. Screw Machine Inc.), Hana a Přemysl Pelnářovi (Ont.), Karel Pelz, Dr. Jitka Ponka, Helen Richards (USA), Standa Skála, Mira Stastny, Lenka Storzer (Czech Books), Lucy Ševčíková (Ont.), Jan Tranzik, Olga a Karel Velanovi, Bella Vernon, Magda Vlasáková, Eva Voleská, Adolf Vyskočil, Jana a Zdeněk Zikmundovi (Ont.). Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský Věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník finančně podpořit, pošlete příspěvek na adresu 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky zkrátit nebo upravit podle potřeby.