Montrealský Věstník                                Ročník 46

Listopad/November 2009           5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                 Číslo 3


 

 

Kalendář činností

 

Každou středu:                        Sokolské cvičení, Coronation Elementary School, 4810 Van Horne, 20.00 h

Každý čtvrtek:             Volejbal, Coronation Elementary School, 4810 Van Horne, 20.00 h

 

3. 11.   Út        Balení cukroví na Bazar, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.00 h

7. 11.   So        Bazar, hala St. Ignatius, 4455 West Broadway, 11.00 h až 15.00 h

7. 11.   So        Výroční bál CSPBA, Le Crystal, 5285 Henri Bourassa, Ville St. Laurent, 18.00 h

10. 11. Út        Výborová schůze Sokola Montreal, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 19.30 h

11. 11. St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

14. 11. So        Mikulášská zábava, sál kostela sv. Cyrila a Metoděje, 7187 2nd Avenue, 20.00 h

19. 11. Čt         Večer "Památník obětem totalitního komunismu", Gen. konzulát ČR, 1305 Pine W., 18.00 h

22. 11. Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

25. 11. St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

28. 11. So        Gala koncert Lyrichorégra 20, Chapelle du Bon-Pasteur, 100 Sherbrooke E., 20.00 h

1. 12.   Út        Schůze Čs. sdružení, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 19.30 h

--------------------------------------------------------------

VÁNOČNÍ POZDRAVY

Chcete-li popřát svým přátelům a známým k vánočním svátkům prostřednictvím Montrealského Věstníku,

napište do 20. listopadu na adresu Věstníku, 5080 Glencairn, Montreal, QC H3W 2B4.

Šek s příspěvkem vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme.

 

Klub seniorů

Tradiční vánoční oběd Klubu seniorů se bude letos konat v restauraci "Vieux Duluth", 2101 av. Dollard, LaSalle, v sobotu 5. prosince 2009 od 12 do 4 hodin odpoledne. Během odpoledne vystoupí Jan a Marina Krejcarovi - Marina zazpívá několik árií. Poté si spolu můžeme zazpívat vánoční koledy. Restaurace je v rohu parkoviště na Place Newman, na křižovatce ulic Newman a Dollard. Dostanete se tam z konečné stanice metra Angrignon autobusem č. 105, nebo z NDG autobusem č. 123 z konečné na ulici Elmhurst a Sherbrooke. K obědu jsou připravena tři jídla na výběr: grilované maso na špejli/brochette (1), kuře/chicken (2) a losos/salmon (3). Cena pro členy klubu seniorů 15$. Šek vystavte na Czech & Slovak Association a v levém rohu šeku poznamenejte číslo jídla, které si přejete. Šek pošlete na adresu Emy Košacké, 6542 McLynn, Montreal, H3X 2R6. Pro víc informací volejte Emu Košackou na tel. 514-735-5795 nebo Líbu Prášilovou na tel. 514-482-9469.                                                                               (Petr Štikarovský)

 

Dne 16. října 2009 shlédli senioři film "Vratné láhve". Zdeněk Svěrák se zde v roli učitele na penzi nechce ještě smířit s tím, že by jako penzista jen chodil na procházky po parcích, ale chce se nadále začlenit do všeho společenského dění. Film se všem velmi líbil.                                                                                (Petr Štikarovský)

 

Informace o programu seniorských schůzek vám podá Josef Janík, tel. 514-489-4364, nebo paní Líba Prášilová, tel. 514-482-9469. Pro informace o programu v Misijním domě volejte Petra Štikarovského na tel. 514-509-1427.

České a slovenské sdružení

Příští výborová schůze montrealské odbočky ČSSK se bude konat v úterý 1. prosince 2009 v půl osmé večer ve společenské místnosti Misijního domu. Všichni členové jsou srdečně vítáni.                          (Ema Košacká)

 

Připomínáme, že náš 54. BAZAR se bude konat v sobotu 7. listopadu v hale kostela sv. Ignáce na West Broadway. Otevřeno je od 11 hodin dopoledne do 3 hodin odpoledne. Těšíme se, že přijdete v hojném počtu. Budeme rádi, jestliže nám budete chtít během Bazaru pomoci, ať už s přípravou, s prodejem nebo s úklidem. V tom případě zavolejte prosím Emu Košackou, tel. (514) 735-5795, nebo Míšu Fuchsovou, tel. (514) 737-8325.

Balení cukroví bude v úterý 3. listopadu v jednu hodinu odpoledne v Misijním domě.

Pokud nevíte, co s knihami, které máte doma a zabírají vám místo v knihovně, nabídněte je prostřednictvím Bazaru lidem z české komunity. Knihy shromažďuje a třídí v Misijním domě Petr Štikarovský. Zavolejte mu na 514-509-1427 nebo přivezte knihy přímo na Bazar před zahájením. Děkujeme.                                (Ema Košacká)

Sokol Montreal

Příští výborová schůze Sokola Montreal se bude konat (pozor, změna!) v úterý 10. listopadu 2009 v půl osmé večer v Misijním domě na rohu Sherbrooke a West Broadway. Valná hromada, která se v tuto dobu obvykle pořádá, je výjimečně odložena na zimu 2010. Datum bude včas oznámeno.

Informace o našem pravidelném cvičení a volejbalu podají manželé Hřibovi na tel. 514-683-2092.              (AM)

 

V sobotu 17. října proběhla v Kingstonu volební valná hromada kanadského Sokola, které se zúčastnili čtyři členové naší jednoty. Starostou byl opět zvolen br. Josef Čermák a místostarostou se stal br. Petr Štikarovský. Kromě plánování zimních a letních her a případné účasti na sletu v Trenčíně se diskutovalo o tom, jak oslavit 100. výročí založení Sokola v Kanadě v příštím roce. Kromě uspořádání oslavného setkání s koncertem a banketem v Torontu bude organizovaná výprava do místa, kde v roce 1911 byla v osadě Michel ve Skalistých horách založena první sokolská jednota horníky, kteří si říkali Bohémové. Tato vesnice byla později zavalena sesuvem skály a dnes již neexistuje. Začátkem října 2011 do těch míst pojede sokolská výprava a bude tam umístěna pamětní deska.                                                                          (Míša Fuchsová)

 

MIKULÁŠSKOU NADÍLKU pro děti chystáme na neděli 6. prosince ve 3 hodiny odpoledne. Děti a jejich rodiče, prarodiče a přátelé se sejdou v hlavní místnosti Misijního domu na rohu Sherbrooke a West Broadway. Vstup je zdarma. Pro dárky bude v předsíni připravený koš; pokud máte dárek trochu větší, bude tam vždy někdo z pořadatelů, kdo jej převezme. Dárek musí být výrazně označen jménem dítěte (raději celým jménem, Mikuláš vždy vyvolá křestní jméno, pokud bude více dětí toho jména, doplní i příjmení). Doporučujeme, abyste přinesli pro každé dítě jen jeden dárek nebo dali dárky do jednoho balíčku, dětí je hodně a rozdělování pak trvá dlouho. Dětem, které přednesou básničku nebo zazpívají písničku (pokud možno česky nebo slovensky) dá anděl s čertem zvláštní malý dárek. Po rozdělení dárků bude připraveno malé pohoštění: džusy, soft drinks, káva a drobné cukroví. Budeme rádi, ozvete-li se předem, s kolika dětmi chcete přijít. Pokud máte dotazy, zavolejte Míše Fuchsové na číslo 514-737-8325 nebo Emě Košacké na 514-735-5795, nebo napište Aleně Martinů na amartinu@yahoo.com.                                                                       (AM)

 

Výroční sokolské 60. Šibřinky se budou konat v sobotu 30. ledna 2010 opět v hale městské radnice TMR v 8 hodin večer. K tanci bude hrát oblíbená skupina Edelweiss, ke koupi budou jako obvykle české speciality a pivo, a jako v minulém roce chystáme na desátou hodinu vystoupení folklórní skupiny Šírava.

     Ano, jsou to již 60. Šibřinky. Která jiná činnost v Montrealu se může pochlubit tak dlouhou tradicí? Lidé na ně chodí jako na jednu z mála akcí, kde je vítaný každý bez ohledu na jakékoliv momentální či dlouhodobější problémy, rozpory či nedorozumění v té naší malé komunitě. Je tam místo pro všechny, a je to příležitost při tanci, hudbě, dobrém jídle a společenské pohodě obnovit spolupráci a přátelství. Nicméně je smutné, že v poslední době je nás méně a méně, lidí ubývá a sál je rok od roku prázdnější. Tyto Šibřinky budou tradiční, ale v něčem budou výjimečné - nejen svým kulatým číslem, ale i tím, že nad jejich budoucností visí otazník: Budou poslední? Skončí tato tradice? Doufáme, že ne. A proto vás vyzýváme, abyste přišli, pozvali své přátele a známé, a vyjádřili tak podporu organizátorům, kteří Šibřinky každoročně pořádají. Už proto, že třeba žádné další nebudou, chceme, aby byly opravdu pěkné, pokud možno nezapomenutelné. Rádi bychom, aby se nás sešlo co nejvíc, aby byla nálada opravdu radostná a všichni aby byli spokojeni. I proto se výbor Sokola rozhodl pro mimořádně zvýhodněné vstupné - pro všechny jednotná cena 15$. Přijďte - dokud můžete!     (AM)

Misie sv. Václava

Naše příští mše se bude konat v neděli 22. listopadu 2009 v 11.00 hodin v kapli Loyola High School na 7272 Sherbrooke Street West (roh West Broadway). Růženec recitujeme před mší od 10.30 h. Prosíme, přicházejte včas, protože hlavní dveře se z bezpečnostních důvodů v jedenáct hodin zamykají. Děkujeme. (Rose Mary Strban)


Hostýn


Pláž na táboře Hostýn
Letošní dětský tábor v táboře Hostýn,  který opět vedl Josef Maxant, se konal během tří týdnů v měsíci červenci. Tábor začíná vždy první neděli po dlouhém víkendu, kdy je Canada Day. Letošního tábora se zúčastnilo celkem 30 dětí, stejně jako vloni. Většina z nich pobyla tři týdny. Asi pět dětí zapsaných zprvu jen na dva týdny si to prodloužily na třetí týden. Počasí, bohužel, nebylo moc příznivé a zima a časté deště poněkud narušovaly veselou atmosféru, která vždy v táboře vládne. Přesto se děti mohly mnohokrát vykoupat a zajezdit si na kánoích vždy mezi dvěmi dešťovými přeháňkami. Kromě toho se hrály obvyklé hry (kopaná, volejbal, capture flag a jiné), které se dětem tradičně velice líbí. Také se stavěly lesní boudy, a to tak, aby byly dost pevné i proti vlkům a medvědům. Časté táboráky měly jako vždy velký úspěch.                                                    

     O chutnou a zdravou stravu se starala šéfkuchařka Milada Hanzlová spolu s Janou Havláskovou a Jitkou Vyhnálkovou, ve které kombinovaly česká a kanadská jídla. V kuchyni vypomáhala též Věra Kalivodová. Hlavními vedoucími byli Drahoš Chytrý a Jirka Raška. Výměnou za pobyt svého dítěte pracovala jako vedoucí u děvčat ještě Marie Večera. U děvčat to byla také Lucie Babáková a dále pomáhal u chlapců Christian Sádek. Občas pomáhal s dětmi i Robert Eisenbruk. Všichni vedoucí pracovali zdarma a za to jim patří vřelý dík. Nutno také vyzdvihnout obětavou práci Pepy Vosického, který jako údržbář opravoval zdarma vše, co bylo nutné, s profesionální rychlostí a spolehlivostí. Chatičky opravoval zdarma také Gusto Hartinger. Jeden týden nám pomáhal i Dan Newman z Ontaria. O zdárný průběh tábora se také zasloužili manželé Viera a Miro Šebenovi a předseda A.H. Zdeněk Nosek. Manželům Gerglovým děkujeme za sekačku na trávu, kterou táboru věnovali.

     Připomínáme všem, že náš tábor je jeden z nejlacinějších v severní Americe, a porovnáme-li poměr ceny ke kvalitě tábora, pravděpodobně úplně nejlepší. Posílejte své děti na tábor Hostýn, chcete-li udržet českou a slovenskou tradici tábora. Těšíme se na ně.                                                                                  (Josef Maxant)

Kultura

Naší české a slovenské společnosti dobře známý umělec Peter KRČ se účastní národní výstavy, kterou pořádá Pastel Society of Eastern Canada od 6. do 15. listopadu 2009 v Tudor Hall v pátém patře domu OGILVY na 1307 St. Catherine W. v Montrealu. Vernisáž je 6. listopadu ve 12 hodin. Výstava je otevřena každý den, pondělí-středa 10 - 18 h, čtvrtek-pátek 10 - 21 h, sobota 10 - 17 h a neděle 12 - 17 h.

 

Eva LAPKOVÁ dostala nabídku na sólo výstavu v Montrealu, která se bude konat od 7. listopadu do 5. prosince 2009 v Canadian Guild of Crafts, 1460 rue Sherbrooke West, suite B, tel. (514) 849-6091. Vernisáž bude v sobotu 7. listopadu ve 14.00 hodin. Výstava sestavená z nových prací Evy Lapkové je nazvaná "Paradis". Galerie je otevřená od úterý do pátku od 10 do 18 hodin, v sobotu od 10 do 17 hodin.

 

Cova Productions Inc. přináší do kanadských kin celovečerní komedii s českým obsazením "Absurdistán". Máme ojedinělou možnost v Montrealu vidět  tento film v českém znění s francouzskými titulky. Film v režii Veita Helmera uvádí kino Cinéma du Parc, 3575 avenue du Parc, Montreal, od 8. listopadu 2009. Hrají: Kristýna Maléřová, Maximilian Mauff, Nino Chkeidze, Radomil Uhlíř.

Mladá česká herečka Kristýna Maléřová se narodila na prvního máje 1985 v Rožnově pod Radhoštěm. Už od mala projevovala umělecké nadání, a proto nebylo překvapením, když se rozhodla pro studium na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. Po studiu jí bylo nabídnuto angažmá v Těšínském divadle, kde působí již pátou sezónu. Na stříbrném plátně zasvítila v menší roli ve filmu BATHORY od Jakubiska, a pak prošla konkurzem na hlavní roli do filmu vyhlášeného německého režiséra Veita Helmera ABSURDISTÁN. Konkurence na roli byla veliká, kastingu se zúčastnilo šest set mladých hereček z bezmála 33 zemí. Film ABSURDISTÁN slaví mezinárodní úspěchy, byl vyznamenán na dvaceti filmových festivalech od Sundance v Utahu až po Polské Sopoty. Od 6. listopadu můžete film shlédnout i vy v následujích kinech: AMC Forum, Cinema Fortune Cavendish a Cinéma du Parc. Pokud si napíšete o rezervaci na cova@videotron.ca anebo zavoláte na (514) 705-2209, máte možnost se zúčastnit slavnostní předpremiéry v kině Cinéma du Parc, v úterý 3. listopadu v 19 hodin. Místa jsou limitována.

---------------------------------------------------------------------------------------------

C.S.P.B.A.

Canadian Slovak Professional and Business Association

 

vás zve na svůj

 

44. Annual Scholarship Ball

 

v sobotu 7. listopadu 2009  

Le Crystal, Centre de Congrčs

5285 Blvd. Henri Bourassa, Ville St-Laurent

 

koktejl v 18.00 hodin (předkrmy a sklenička šampaňského)

večeře v 19.00 hodin (5 chodů, 2 láhve vína na stůl)

K potěšení i k tanci hraje orchestr Harolda Birkense.

Doporučujeme večerní oblek (black-tie).

 

Vstupenky $85 nebo $100 s potvrzením na $30 na daňové účely.

Informace na www.slovakmontreal.com.

 

Rezervace a vstupenky:

Daniela Arendasova, tel. 514-684-0235, email darendasova@enc.qc.ca

Anna Chrastinova, tel. 450-676-1029, email anna30space@gmail.com

Jozef Brody, tel. 514-482-7328, email josefbr@alcor.concordia.ca

 

Rezervace nejpozději do pátku 30. října 2009

---------------------------------------------------------------------------------------------

České a slovenské sdružení a Sokol Montreal

 

vás srdečně zvou na tradiční

 

Mikulášskou taneční zábavu

 

v sobotu 14. listopadu 2009 v 8.00 hodin večer

sál kostela sv. Cyrila a Metoděje

7187 - 2nd Avenue (roh Jean Talon)

 

K tanci bude hrát kapela Edelweiss

Půlnoční tombola

Tradiční jídla a zákusky

 

Mikuláš přijde a nadělí vašim přátelům dárky, které přinesete

(poštovné $1 za dárek)

 

Vstupné: $20.00 dospělí, $15.00 studenti a senioři, děti do 12 let zdarma

Šek vystavte na Czech and Slovak Association

 

Informace a lístky / Information and tickets:

 

Míša Fuchsová (514) 737-8325

Ema Košacká (514) 735-5795

 

 

Výtěžek Mikulášské zábavy bude věnován na výdaje s Montrealským Věstníkem a s Misijním domem.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Generální konzulát České republiky v Montrealu připravuje k 20. výročí Sametové revoluce večer nazvaný "Památník obětem totalitního komunismu" na 19. listopadu v 6 hodin večer v budově konzulátu na 1305 Avenue des Pins Ouest (Pine Avenue West). Večerem nás bude provázet paní Zuzana Hahnová, autorka vítězného návrhu na pomník obětem komunismu v Ottawě. Bude představen návrh památníku a promítnuty dva filmy: "Životy vepsané do vězeňských cel" a dokument o E. Ottové "Ztracený ráj".

 

"Le Théâtre Lyrichorégra 20" ve spolupráci s Generálním konzulátem ČR pořádá 10. Gala koncert Rencontres musicales tchčques et slovaques v sobotu 28. listopadu v 8 hodin večer v sále Chapelle historique du Bon-Pasteur na 100 Sherbrooke Est. Koncert bude uveden pod názvem "Pocta Sametové revoluci." Čestnými presidenty jsou velvyslanec České republiky pan Karel Žebrakovský a velvyslanec Slovenské republiky pan Stan Opiela. Kromě laureátů pěvecké soutěže Concours international de musique tchčque et slovaque vystoupí jako zvláštní host vynikající český houslista Ivan Ženatý. Vstupné 35 $ (senioři a studenti 30 $), koncert s recepcí 65 $. Informace na tel. 514-684-7287 nebo na e-mailu lyrique@cooptel.qc.ca. Telefon přímo do Chapelle historique du Bon-Pasteur je 514-872-5338.

Naši úspěšní krajané


Manželé Jelínkovi v r. 1965
U příležitosti ukončení pedagogické činnosti paní profesorky Soni JELÍNKOVÉ uspořádala Montreal Music Conservatory 10. října 2009 oslavný večer. Přestože šlo o sobotu během dlouhého víkendu, sál konservatoře byl téměř plný a všichni se zdravili s paní Jelínkovou jako nejlepší přátelé. V předsálí byly vystaveny fotografie ze společného života s jejím manželem Vladimírem Jelínkem, z jejích vystoupení a se studenty. Na koncertě pak vystoupili její studenti a zahráli skladby Josefa Suka, Leoše Janáčka a Maurice Ravela. Mezi skladbami přicházeli k mikrofonu a opakovaně o ní říkali, že byla jejich druhá matka, a děkovali jí, jak se o ně starala. Stejně jako oni i profesoři a její kolegové z konzervatoře mluvili o její vitalitě, velkorysosti, profesionalitě a oddannosti hudbě.

     Na závěr pak bylo překvapivě připraveno jeviště pro orchestr, kde pod taktovkou Jean-Francois Rivesta její kolegové a žáci zahráli s velkým enthusiasmem Idylu ze Siegfrieda, složenou Wagnerem manželce Cosimě k jejím narozeninám, čímž perfektně vyjádřili svůj vztah k Soně Jelínkové. Byl to nádherný večer - takový závěr kariéry bych přála každému profesionálovi.                     (Míša Fuchsová)                      

 

K mému překvapení mi po delším odmlčení volala 5. října profesorka Soňa Jelínková a zvala nás na oslavu (Soirée Hommage) organizovanou na její počest fakultou a studenty quebecké hudební konzervatoře u příležitosti jejího oficiálního odchodu do důchodu ve věku 86 let. Pozvání bylo na sobotu 10. října a bohužel jsem se musel omluvit, protože rodinou plánovaná oslava Thanksgiving Day na chatě mimo Montreal se nedala zrušit. Soňa Jelínková zase nemohla zvát své známé dříve, protože se právě vrátila po operaci a tříměsíční rekonvalescenci v České republice, kde prý dostala to nejlepší ošetření a služby. O přípravě oslavy se dozvěděla až po svém návratu do Montrealu.

     Při mém opožděném blahopřání k jejím 86. narozeninám, které slavila v pražské nemocnici 15. září tohoto roku, měla jen jednu prosbu, a to vzpomenout 20. výročí úmrtí jejího manžela, dirigenta Vladimíra Jelínka, který zemřel 23. listopadu 1989. Rádi tak činíme. Jménem všech, kdo prof. Soňu Jelínkovou znají, jí přejeme do zaslouženého důchodu mnoho let v dobrém zdraví a pohodě a srdečně jí gratulujeme.                           (Alois Fogl)

In memoriam

Today, on the 28th day of September 2009, I lost my husband, my best friend, my teacher... someone who believed in me and helped me anytime I turned to him.

Jan Amos SAMMER was born on 15th November 1920 in Pilsen, Czechoslovakia, as the youngest of four children. We were married in 1948 and have two children, Helena and Jan. In 1966 he got our family out of our old country, which had been his longtime wish. He was helped in his courageous decision to look for a new life abroad by the words of his father, who had always urged his children to leave at the earliest opportunity, as the centre of Europe has always been a troublespot. His father enabled him to learn English and French during vacations in summer school, sending him to England, Belgium and Switzerland. His best foreign language was German. That knowledge of languages made our life much easier when with two teenage children and my father we sought refuge initially in Austria, and subsequently in Canada.

It wasn't an easy beginning, but we were a good team to fight together. At the age of 47 he started University in Montreal while working full time; it took him five years to graduate with a business degree, devoting evenings, weekends and all vacation time to his studies. He usually took two courses during the summer and three over the winter. Shortly after graduating, he found a suitable job where he stayed until retirement.

His years in retirement were the best ones of his life. He started to fight for Czech Americans, whose property had been unjustly confiscated under the Communist regime and who were prevented from claiming it back since by becoming U.S. citizens, they had to renounce their Czech citizenship. He helped many of them get their cases taken up by the UN Commission on Human Rights in Geneva and receive rulings in their favor. 

He died just seven weeks short of his 89th birthday. He contracted pneumonia and passed away suddenly in North York General Hospital. According to his wishes, he will be cremated and there will be no memorial gathering. His ashes will be placed where the family will decide. Please pray for his noble soul for he had a strong feeling for justice and dedicated his many years  tirelessly fighting for it.                               (Hana Sammer)

Různé zprávy

Pro starší, fyzicky slabou paní hledám společnici a pomocnici mluvící slovensky nebo česky, nejraději live-in nebo na plný úvazek, v oblasti DDO. Pro více informací volejte 514-978-2152.

 

Česky mluvící Ukrajinka hledá práci (hlídání dítěte, opatrování nemocné nebo starší osoby, vaření, uklízení apod.). Volejte prosím na tel. 450-562-0110.

 

Milovníkům venkova se nabízí ke koupi dobře udržovaný domek s lesní zahradou, vzrostlými stromy a přístupem k nedalekému privátnímu lesnímu jezeru. Skvělé houbaření, koupání, lyžování, atd. Domek je 85 km od Montrealu v centru Eastern Townships, 12 km od dálnice č. 10, 300 m od hlavní silnice a 5 minut od města se všemi službami. Vlastní nevyčerpatelný zdroj výborné pitné vody, 3 ložnice, dokončený basement, velký obývák s krbem, kuchyně a jídelna, koupelna, dílna (garáž), veranda na 3 sezóny, asfaltová příjezdová cesta, zahradní krb (BBQ-udírna) a další. Vše zrenovováno! Na požádání zašleme fotky a více informací. Cena $159 000 dle dohody s veškerým vybavením nebo bez. Informace po emailu na adrese mkunc@sympatico.ca nebo volejte (450) 263-3180 kvůli případné prohlídce.

 

Televizní program Nová vize Montreal v současné době nevysílá z důvodu finančních problémů stanice, na které se tento a další etnické programy vysílaly. Producentka hledá nového provozovatele.

 

Občas se nám vrátí Věstník s úředním razítkem, že se adresát přestěhoval nebo že je neznámý. Prosíme vás, ohlašte včas změnu adresy nebo zrušení zasílání, pokud se trvale stěhujete mimo Montreal a Věstník již nechcete dostávat. Někdy se nám vrátí Věstník, i když je adresa správná - dejte nám vědět, pokud vám Věstník náhle přestane chodit, rádi vám zašleme chybějící čísla znovu.

 

Na Věstník přispěli: Marta Erdelyi, Vladimír Jelínek, Miroslav Kunagl, Anna Skamene, Jindřich (Henry) Šimek, Michal Tučný. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský Věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme.


Šéfredaktorka:   Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky zkrátit nebo upravit podle potřeby.