Montrealský Věstník                                Ročník 46

Prosinec/December 2009           5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                 Číslo 4


 

 

Kalendář činností


Veselé Vánoce a šťastný nový rok

Každou středu:                        Sokolské cvičení, Coronation Elementary School

Každý čtvrtek:             Volejbal, Coronation Elementary School

                                    obě akce na 4810 Van Horne ve 20.00 h

 

1. 12.   Út        Schůze Čs. sdružení, Čs. misijní dům,

                        7300 Sherbrooke W., 19.30 h

5. 12.   So        Vánoční oběd seniorů, Vieux Duluth,

                        2101 Dollard, LaSalle, 12.00 h

6. 12.   Ne        Mikulášská nadílka pro děti, Čs. misijní dům,

                        7300 Sherbrooke W., 15.00 h

7. 12.   Po        Pobazarová schůze, Čs. misijní dům,

                        7300 Sherbrooke W., 11.00 h

20. 12. Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School,

                        7272 Sherbrooke W., 11.00 h

31. 12. Po        Silvestrovská zábava, sál Kanadské legie,

                        5455 de Maisonneuve W., 19.00 h  

 

Klub seniorů

Tradiční vánoční oběd Klubu seniorů se bude letos konat v restauraci "Vieux Duluth", 2101 av. Dollard, LaSalle, v sobotu 5. prosince 2009 od 12 do 4 hodin odpoledne. Během odpoledne vystoupí Jan a Marina Krejcarovi - Marina zazpívá několik árií. Poté si spolu můžeme zazpívat vánoční koledy. Číše červeného vína na osobu je zajištěna; pokud chcete, můžete si přinést vlastní víno. Restaurace je v rohu parkoviště na Place Newman, na křižovatce ulic Newman a Dollard. Dostanete se tam z konečné stanice metra Angrignon autobusem č. 106 (v minulém čísle byla chyba), nebo z NDG autobusem č. 123 z konečné na ulici Elmhurst a Sherbrooke. Cena pro členy klubu seniorů 15$. Šek vystavte na Czech & Slovak Association. Šek pošlete na adresu Emy Košacké, 6542 McLynn, Montreal, H3X 2R6. Pro víc informací volejte Emu Košackou na tel. 514-735-5795 nebo Líbu Prášilovou na tel. 514-482-9469. (Petr Štikarovský)

 

Informace o programu seniorských schůzek vám podá Josef Janík, tel. 514-489-4364, nebo paní Líba Prášilová, tel. 514-482-9469. Informace o programu v Misijním domě: Petr Štikarovský, tel. 514-509-1427.

České a slovenské sdružení

Příští výborová schůze montrealské odbočky ČSSK se bude konat v úterý 1. prosince 2009 v půl osmé večer ve společenské místnosti Misijního domu. Všichni členové jsou srdečně vítáni. (Ema Košacká)

 

Dámský odbor Čs. sdružení pořádá pobazarovou schůzi v pondělí 7. prosince v Misijním domě v 11 hodin.

 

V sobotu 7. listopadu pořádal dámský odbor Českého a slovenského sdružení 54. dobročinný bazar, jak se zdá, pravděpodobně už poslední. Pracovnice nám stárnou a mají různé potíže, které jim v práci pro bazar brání. Máme dosti ochotných mladých pomocnic, ale chybí osoba, která by byla hybnou pákou všech příprav. Po více než 50 let touto silou byla paní Olga Velanová, která řídila přípravné práce a koordinovala úsilí mnoha nadšených dobrovolnic. Za tuto obětavou činnost jí upřímně děkujeme.

Na letošním bazaru byla  velmi slabá návštěva, ale ti, kdo přišli, nelitovali. Dobře se najedli, koupili si domů výborné zákusky a pěkně si se známými popovídali. Děkujeme všem, kdo se o úspěch letošního bazaru přičinili: firmám, které věnovaly zboží do prodeje či jinak přispěly, dobrovolnicím a dobrovolníkům, kteří bazar připravovali a prodávali, kuchařům a kuchařkám, kteří se pilně otáčeli v kuchyni, a všem, kdo pekli (budete se divit, ale pekli i pánové) zákusky i vánoční cukroví. (Ema Košacká a Míša Fuchsová)

 

Výbor Čs. sdružení přeje všem čtenářům příjemné svátky vánoční a do nového roku vše nejlepší.

Sokol Montreal

Mikulášskou nadílku pro děti chystá Sokol a Čs. sdružení na neděli 6. prosince ve 3 hodiny odpoledne. Děti a jejich rodiče, prarodiče a přátelé se sejdou v Misijním domě na 7300 Sherbrooke (roh West Broadway). Vstup je zdarma. Pro dárky bude v předsíni připravený koš; pokud máte dárek trochu větší, bude tam vždy někdo z pořadatelů, kdo jej převezme. Dárek musí být výrazně označen celým jménem dítěte. Doporučujeme, abyste přinesli pro každé dítě jen jeden dárek nebo dali dárky do jednoho balíčku, dětí je hodně a rozdělování pak trvá dlouho. Dětem, které přednesou básničku nebo zazpívají písničku (pokud možno česky nebo slovensky), dá anděl s čertem zvláštní malý dárek. Po rozdělení dárků bude připraveno malé pohoštění: džusy, soft drinks, káva a drobné cukroví. Ozvěte se prosím předem, s kolika dětmi chcete přijít. Pokud máte dotazy, zavolejte Míše Fuchsové na číslo 514-737-8325 nebo Emě Košacké na 514-735-5795, nebo napište Aleně Martinů na amartinu@yahoo.com (do začátku prosince je ještě v N.C., ale na besídce bude). (AM)

 

Výroční 60. Šibřinky, které se blíží, jsou důvodem k zasloužené oslavě. Rádi bychom tímto připomněli všem čtenářům, že stále máme zájem o dokumenty a fotografie z historie tanečních zábav v Montrealu. Rádi bychom vydali pamětní brožuru, ve které bychom mohli dochovat vaše vzpomínky pro budoucnost. Podělte se s námi o fotografie, letáky a i vaše osobní vzpomínky na Šibřinky padesátých a šedesátých let! Fotografie i jakékoliv písemné materiály laskavě pošlete co nejdřív na adresu Věstníku. Originály fotografií a dokumentů vrátíme. Děkujeme předem za vaši ochotu a spolupráci!

Jak si někteří z vás jistě pamatují, Šibřinky bývaly maškarním bálem (to je vlastně původní význam jejich názvu). Letos bychom tuto tradici rádi alespoň částečně obnovili – kdoví, zda to není naposledy, co se konají! A proto, kdo chce, může na Šibřinky přijít v masce!  Pozvěte své přátele a známé a přijďte si užít legrace! Nejlepší maska bude odměněna zvláštní cenou, kterou vyhlásíme o půlnoci před tombolou. (Ludvík Martinů)

 

Výbor Sokola přeje všem radostné Vánoce a do nového roku hodně zdraví a spokojenosti!

Misie sv. Václava

Naše příští mše bude vánoční se zpíváním koled a bude se konat v neděli 20. prosince 2009 v 11.00 hodin v kapli Loyola High School na 7272 Sherbrooke Street West (roh West Broadway). Kaple je ve třetím patře budovy. Růženec recitujeme před mší od 10.30 h. Prosíme, přicházejte včas, protože hlavní dveře se z bezpečnostních důvodů v jedenáct hodin zamykají. Děkujeme. (Rose Mary Strban)

 

Otec Švorčík a členové Misie sv. Václava přejí všem požehnané vánoční svátky.

Kultura

Výstava "Paradis" Evy LAPKOVÉ trvá do 5. prosince v Canadian Guild of Crafts, 1460 Sherbrooke W, suite B, tel. (514) 849-6091. Galerie je otevřená od úterý do pátku od 10 do 18 hodin, v sobotu od 10 do 17 hodin.

 

Eva Lapková otevírá dveře svého studia pro veřejnost v neděli 13. prosince od 13.00 do 18.00 hodin. Přijďte se podívat – je to dobrá příležitost koupit originální práce například jako vhodný vánoční dárek za ateliérovou cenu. I vaši přátelé a známí jsou vítáni. Adresa: 3496 Montclair, Montreal, tel. (514) 482-6391.

 

SILVESTROVSKÁ ZÁBAVA.

Rádi bychom pozvali všechny naše krajany, přátele a známé na tradiční Silvestrovskou zábavu v Montrealu, pořádanou 31. prosince 2009 v 19.00 hod. v obnovené hale na 5455 Maisonneuve Blvd. W. v NDG. Nabízíme bohatý program česko-slovenské hudby, a mezinárodních skladeb pro naše kanadské příbuzné a známé. Večeře, káva, dezert, půlnoční přípitek a vystoupení kouzelníka Petra jsou v ceně $35.00 na osobu v předprodeji do 29. 12. 2009 ($50.00 u dveří, studenti 50% sleva, junioři do 10 let zdarma). Nenechte si ujít příležitost uvítat Nový rok 2010 v přátelské krajanské atmosféře s autentickou krajanskou hudbou. Zábavy tohoto druhu byly v posledních letech vyprodané, doporučujeme proto zajistit si vstupenky včas na telefonním čísle 514-737-9220. Na shledanou se těší pořadatelé. (Jan Chlumský)

In memoriam

Oznamujeme, že pan František KUČERA zemřel 8. října 2009 ve věku 81 let. Narodil se v Českých Budějovicích. Byl učitelem v severozápadních Čechách. Po velmi nebezpečném útěku do Západního Německa přešel do Francie a po dvouletém pobytu v Paříži emigroval do Kanady. Po příjezdu do Montrealu byl jedním ze dvou profesionálních učitelů české školy založené panem "řídícím" Ing. Václavem Pavelkou. František byl velmi úspěšný obchodník a podnikatel, vždy byl hrdý na to, že je Čechoslovák.

Po těžké dvouleté nemoci opustil manželku Denise, dceru Lynn s manželem Andym a vnučky Zach a Marlee, synovce Davida a Jasona Prevost a v České republice Františka a Jaroslava. (Frank Máče)


K událostem minulého měsíce

Na Halloweenském večírku, který Klub "aranžovaného společenského tance" Montreal Melody Mixers pořádá každý rok, se maskovaní tanečníci navzájem tak vystrašili, že se poschovávali po všech koutech a nebylo je možno dostat na parket. Kromě masek hrůzných se v hojném počtu vyskytovaly masky vášnivé, obojí ovšem nebezpečné věku převážné většiny těchto věčně mladých srdcí. Bohužel (nebo bohudík?), náročný způsob tance tohoto jinak demokratického spolku Olgy a Billa se s alkoholem špatně snáší, a tudíž ohnivou pizzu objednanou na posilněnou bylo nutno zalévat softdrinky a vodou. Nikdo si ale nestěžoval, a tak nashledanou napřesrok! (KN)

 

MIKULÁŠSKÁ ZÁBAVA. Mikuláš do Montrealu letos zavítal hned po svatém Martinu a nikdo neví proč tak brzy. Že by spěchal, aby všechno stihl, protože polepšených hříšníků přibývá? Nebo se demokratickému světci zželelo lůzy (kterou vrchnost z boží milosti nechala na státní svátek sedět doma) a udělal jí soirée o tři týdny dřív? Tak či onak, zábava se konala, jako vždycky v útulném sále slovenského kostelíku Cyrila a Metoděje a každý byl vítán, Čech jako Slovák, domkař jako chalupník. Pozvánky Mikuláš žádné nerozesílal a účast nekontroloval, a tak přišli všichni, kdo si chtěli zatancovat, pobavit se a vidět známé, třeba i za cenu dlouhé jízdy v tradičním lijáku a mlze. Účastí nás poctila i paní generální konzulka se svou suitou. Krajanské podniky bohužel nejdou na účet daňových poplatníků, takže bylo třeba mít nějakou tu dvacku navíc, ale snad nikdo nelitoval. Edelweiss Band vyhrával melodie "od Bacha až po Vlacha", jak je to prý teď v módě i na nóbl koncertech a na nějaký ten přehmat nebo upísknutí jsme už taky zvyklí. Tihle tyroláčtí šumaři se aspoň při tom netvářili, jako by házeli (jak v bibli psáno) perly sviním. Pohoštění připravily naše obětavé kuchařinky jako každý rok a pro uvolnění mysli nechybělo pivo ani víno. Dobrý biskup se dostavil s andílkem a ochrankou dvou nebezpečných čertů, aby osobně zkontroloval, co kdo napáchal, podaroval hříšníky a pokáral vzorňátka neviňátka. Poslední groše vymámily hezké dívenky na půlnoční tombolu, ten náš český hazard, ale ceny (převážně uzené či destilované) prý stály za to. Těm, kteří nedostali nic, slíbil světec, s humorem sobě vlastním, aspoň nějaký ten virus. Po půlnoci zábava pokračovala nezmenšeným tempem.

Na obrázku Simone A. Winkler protagonisté Mikulášské zábavy: zleva
anděl Martina, sv. Mikuláš Štefan a čerti Lenka a Matěj.
Zrovna v nejlepším jsem se na chvíli musel vzdálit, ale z naprosto spolehlivého pramene cituji: "Uprostřed celkem nevinného merengue pojednou něčí ruce nahmataly bedra bližního či bližní, přidali se další, tělo se tiskne za tělo, barbarským rytmem bičovaný dav propadá extázi, vzrušení kulminuje, třídní rozdíly mizí - a již se halou plouží nekonečný had zhypnotizovaných fanatiků brblajících něco jako: Fílin Rumbumbumbum! - Fílin Hot! Hot! Hot!, ve spontánní, ba transcendentní oslavě života..." Tož taková byla Mikulášská a uvidíme, jak dopadnou Šibřinky. Kéž přijdeme na naši největší společenskou událost sezóny v hojném počtu a ukážeme, že ač hrdí občané této velké, nádherné a prosperující země, srdcem jsme také Čechoslováky, hrdými na své tradice.
(KN)

 

Vzpomínka na 1989. U příležitosti 20. výročí nabytí svobody v roce 1989 uspořádal montrealský konzulát České republiky vzpomínkový večer, který zahájila paní Jaroslava Jeslínková, generální konzulka, vynikajícím projevem, který by byl hodný samostatného publikování. Ve svém projevu se zabývala křivdami a utrpením našeho národa po dobu komunistické nadvlády. Pak byly promítnuty dva dokumentární filmy, které udělala paní Zuzana Hahnová se svým synem Brandonem. V prvním vzpomínala Eda Ottová, bývalá předsedkyně K-231 v Kanadě, na léta strávená v kriminálech. Druhý film je koncert světoznámého houslisty Václava Hudečka pro politické vězně v rámci pražského MENE TEKEL - mezinárodního festivalu proti komunismu, totalitě a násilí, zakončený velice zajímavým interview, které Zuzana Hahnová s V. Hudečkem udělala. Hudeček říká, co cítíme asi všichni a co se za dvacet let moc nezměnilo. Ti, co ničili lidem životy, se mají stále dobře, stále jsou na dobrých pozicích nebo mají krásné penze (a mnozí stále žijí v ukradených vilách), zatímco ti, kteří trpěli, si moc nepolepšili. Byl jsem rád, že se neoslavoval "Samet" či kontroverzní politici, případně jejich "zásluhy", ale celý večer byl díky paní generální konzulce důstojně věnován památce obětí předešlého režimu. Byla to také smutná vzpomínka na mládí, kdy asi milión lidí bylo zbaveno práv a majetku. (Láďa Křivánek)

Nepříjemná překvapení v Česku

Občanský spolek poškozených justicí České republiky (SPJCR) získal nezvratné důkazy o machinacích s vlastnickým právem v naší vlasti. Jistý úředník vlády ČR dal pokyn nižším vládním úředníčkům ke změně zápisu vlastnictví nemovitostí, což bylo neprodleně provedeno v knihách nemovitostí tajně a bez vědomí vlastníka nemovitostí pana V. Šrouba. Tímto tajným a nezákonným podvrhem byl občan V. Šroub zbaven vlastnických práv k nemovitostem (pozemky a rodinný dům), které mu patříly a na nichž po sametové revoluci 13 let platil zákonem určené daně. Česká republika pak ústy téhož úředníka u Evropského soudu ve Štrasburku žádá o negativní rozsudek, odmítnutí a vyhození případu, protože pan Šroub přece není registrován coby oficiální vlastník nemovitostí, o něž Českou republiku teď soudí. V České republice tedy jeden úředník vlády rozhoduje neomezeně za vládu ČR a vykonává bez postihu převody nemovitostí na stát podle toho, jak se to jemu a jeho přátelům hodí. Jak se může Česká republika nazývat demokratickým státem se zaručenými lidskými právy a ochranou soukromého majetku, když tam stále vládnou takové poměry?

Podrobnosti a další zajímavosti z dění v Česku a o soudnictví "EU style" najdete na http://www.spjcr.webz.cz/  a na http://www.sv.cz/index.php?akce=statistika.    (Jan Chlumský)

Různé zprávy

Doručování květin v Brně i po celé České republice zajistí V&Š Květiny, www.flower.cz.

 

Český kalendář 2010 přináší na 176 stránkách zajímavosti z nejrůznějších oborů: historie, kultura, články poučné i oddechové, povídky, básničky, křížovky, fotografie, recepty. Vydává reakce časopisu Český dialog a je k dostání za 129 Kč (15 US$ i s poštovným). Objednat ho můžete po emailu na strizovska@seznam.cz. Český dialog je zajímavé čtení, které najdete na internetu na www.cesky-dialog.net.

 

Pro starší, fyzicky slabou paní hledám společnici a pomocnici mluvící slovensky nebo česky, nejraději live-in nebo na plný úvazek, v oblasti DDO. Pro více informací volejte 514-978-2152.

 

Milovníkům venkova se nabízí ke koupi dobře udržovaný domek s lesní zahradou, vzrostlými stromy a přístupem k nedalekému privátnímu lesnímu jezeru. Skvělé houbaření, koupání, lyžování, atd. Domek je 85 km od Montrealu v centru Eastern Townships, 12 km od dálnice č. 10, 300 m od hlavní silnice a 5 minut od města se všemi službami. Vlastní nevyčerpatelný zdroj výborné pitné vody, 3 ložnice, dokončený basement, velký obývák s krbem, kuchyně a jídelna, koupelna, dílna (garáž), veranda na 3 sezóny, asfaltová příjezdová cesta, zahradní krb (BBQ-udírna) a další. Vše zrenovováno! Cena $159 000 dle dohody. Informace po emailu na adrese mkunc@sympatico.ca nebo volejte (450) 263-3180 kvůli případné prohlídce.

 

Na Věstník přispěli:. Hana Baránková a Ladislav Bárdoš (Švédsko), Iva a Vláďa Brožovi, Míla Brůchová, Coulée Miton Cast (Tom Silber), Ludmila Dejmková, Rosl a Alois Foglovi, Alice a Petr Holmanovi, Walter Hrycyk, Marie a Josef Hřibovi, Jan Chlumský, Margaret Jačeková, Vlasta a Jan Jechovi, Ludmila Janglová, Josef Janík, Josef Kalny, Zdena Kentová, Fred Korn, Jiří Kořistka, Ema a Dalibor Košackých, Zdena a George Kozákovi, Ladislav Křivánek, Margaret Kusá, Marie a Franta Pánkovi, Hana Pelnářová, Karel Pelz, Líba Prášilová, Helen Raichová, Anna Rohan, Dáša a Vláďa Rydlovi, Dr. Jan Schulz, Standa Skála, Dr. Emil Skamene, Lucy Ševčíková, Mira Šťastná, Nadia Trebichavsky, Anna Trotter, Olga Velanová, Bella Vernonová, Eva Voleská, Zdenka Woo. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský Věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme.


Šéfredaktorka:   Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky zkrátit nebo upravit podle potřeby.