Montrealský věstník                                  Ročník 46

Únor/February 2010                   5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                 Číslo 6


 

Kalendář činností

 

Každou středu:                        Sokolské cvičení, Shadd Academy, roh Victoria a Van Horne, 20.00 h

Každý čtvrtek:             Sokolský volejbal, Shadd Academy, roh Victoria a Van Horne, 20.00 h

 

30. 1.   So        60. Šibřinky, 90 Roosevelt Ave, městská hala TMR, 20.00 h

13. 2.   So        Valentinská zábava, Rosedale United Church, 6870 Terrebonne, 19.00 h

25. 2.   Čt         Koncert, École de musique Vincent d'Indy, 628 Côte Ste. Catherine, 19.00 h

27. 2.   So        Sokolské zimní hry, Horseshoe Valley, ON, celý den

2. 3.     Út        Schůze Čs. sdružení, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 19.30 h

 

Klub seniorů

Seniorské schůzky se konají každý druhý týden, vždy ve středu v půl druhé. Na programu jsou zajímavé diskuse, písničky a promítání zábavných filmů. Informace o programu vám rád podá Josef Janík, tel. 514-489-4364, nebo paní Líba Prášilová, tel. 514-482-9469.

České a slovenské sdružení

Příští výborová schůze montrealské odbočky ČSSK se bude konat v úterý 2. března 2010 jako obvykle v půl osmé večer ve společenské místnosti Misijního domu. (Ema Košacká)

 

62. Celokanadský kongres Českého a slovenského sdružení letos organizuje odbočka ve Winnipegu ve dnech 4. až 6. června 2010. Má-li někdo zájem se zúčastnit, informace podá předsedkyně Čs. sdružení v Montrealu Míša Fuchsová, tel. (514) 737-8325.                                                                                 

Sokol Montreal

Valná hromada Sokola Montreal (tentokrát volební) se bude konat v úterý 9. března 2010 v půl osmé večer v Misijním domě na rohu Sherbrooke a West Broadway. Všichni členové Sokola jsou srdečně zváni. (AM)

 

Sokolský volejbal a cvičení začaly v druhé polovině ledna. Informace zájemcům podá starosta Sokola Montreal Ludvík Martinů, (514) 484-6177, nebo náčelníci Josef a Marie Hřibovi, (514) 683-2092.

 

38. župní sokolské zimní hry se budou konat poslední sobotu v únoru, 27. února 2009, v lyžařském středisku Horseshoe Valley blízko Toronta. Závodí se ve slalomu a běhu na lyžích. Zúčastnit se mohou i nečlenové Sokola. Zájemci hlaste se u Josefa Hřiba, tel. (514) 683-2092. (AM)

Misie sv. Václava

Upozornění: V únoru se česká mše nekoná. Příští mše svatá bude v březnu. Datum bude oznámeno v příštím čísle Montrealského věstníku. (Rose Mary Strban)

Hostýn

Dětský prázdninový tábor na Hostýně v roce 2010 se bude konat opět 3 týdny a to od neděle 4. července do soboty 24. července. Ceny jsou následující: 1 týden 295$, 2 týdny 595$ a 3 týdny 830$. Za každé další dítě ze stejné rodiny je sleva 10%.  Finančně slabé rodiny mohou dostat individuální slevu. Pro nové účastníky připomínáme, že ceny zahrnují pobyt, výborný program zaručený našimi osvědčenými vedoucími a vynikající stravu připravenou našimi zkušenými kuchařkami. Jelikož se jedná o tábor s celodenním pobytem, výdaje se dají použít pro daňové účely. Přihlášky budou později k dispozici na internetu na adrese www.hostyn.org. Posílejte své děti a vnoučata do tábora, aby se udržela česká a slovenská tradice tábora.

Slovenský den se bude letos opět konat na táboře Hostýn a to v neděli 1. srpna. Tradiční pouť bude v neděli 8. srpna. Datum týdenního soustředění křesťanských rodin bude oznámeno později. V únoru bude celý program na rok 2010 upřesněn. (Josef Maxant)

Kultura

Jaroslava MILEROVÁ, společně s Dianou Bruno a Richardem Lockem, bude vystavovat své fotografie v galerii ve Victoria Hall, 4626 Sherbrooke West, ve Westmountu. Vernisáž se koná 17. února v 18 hodin, výstava pokračuje do 13. března 2010. Pro podrobnější informace volejte na (514) 925-1403. Mezi vystavenými fotografiemi bude i několik záběrů z Prahy.

 

VALENTINE PIZZA PARTY. Zveme všechny naše přátele a známé na letošní "Valentine Pizza Party" v sobotu 13. února 2010 v Rosedale United Church, 6870 Rue Terrebonne v NDG. Výkop v 19.00 hod, vstupné 15.00, nejlepší pizza v Montrealu a nealkoholické nápoje v ceně. Hudba autenticky česko-slovenská. Volejte 514-737-9220. No call, no pizza. Na viděnou se těší pořadatelé. (Jan Chlumský)

-------------------------------------------------------------------------------

České a slovenské sdružení v Kanadě

a Sokol "Masaryk" Montreal

ve spolupráci s Generálním konzulátem ČR v Montrealu

 

Vás zvou na

 

Koncert mladých umělců

 

u příležitosti 160. výročí narozenin

prvního československého prezidenta T. G. Masaryka

 

ve čtvrtek 25. února 2010 v 19:00 hodin

(Začátek přesně v 7 hodin. Prosím, dostavte se včas, protože musíme opustit budovu do 10 hodin.)

 

Sál Marie-Stéphane, École de musique Vincent d'Indy

628, chemin de la Côte Sainte Catherine, Outremont

 

Účinkují:

Mana Shiraishi - housle

Martin Karlíček - klavír

 

Na programu díla Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany,

Josefa Suka a Karola Szymanowského

 

Číše vína po programu

-------------------------------------------------------------------------------

Kulturní události v Torontě a okolí

JK Production Friends of "TV Slovensky svet" presents 2nd Annual TV Dinner Dance on February 6, 2010, at 6 p.m. at St. Cyril & Metodius Parish Hall, 5255 Thornwood Drive, Mississauga. Price 50$. Information Jan Kosiba, tel. 905-812-5503, email entertainment@canada.sk.

 

Ve čtvrtek 11. února 2010 v 7 hodin večer vystoupí v sále kostela sv. Václava, 496 Gladstone Ave, mezinárodně známé PANOCHOVO KVARTETO. Koncert je součástí populární série "Nokturnes in the City". Více informací na tel. 905-232-3092.

 

V sobotu 13. února 2010 v 7 hodin večer se konají maškarní Šibřinky (téma zimní a letní olympijské hry) v kostele sv. Václava na 496 Gladstone Ave, Toronto. K tanci hraje kapela Miro Letka. Vstupenky 20 $ pro maškary, 25 $ pro účastníky bez kostýmu, studenti 15 $. Občerstvení ke koupi. Pro informace a lístky volejte Kamilu Bia, 416-663-2382, nebo Hanu Juráskovou, 905-838-2541.

 

V neděli 14. února 2010 v 6 hodin večer Canada SK Entertainment pořádá v "Mississauga Grand Banquet & Convention Centre", 35 Brunel Road, Valentinský bál s Lenkou Filipovou. Součástí programu je uvedení finalistek soutěže "Miss Czech Slovak Canada 2010". Pageant Vstupenky 99$, pro VIP 149$. Večeře v ceně. Informace a rezervace vstupenek na http://entertainment.canada.sk.

Mezinárodní krajanský festival v Praze

Festivalový výbor, občanské sdružení Sedm paprsků a Asociace českých krajanských folklórních spolků organizují již 4. mezinárodní krajanský festival ve dnech 9. až 12. září 2010. Spolupořadateli jsou Stálá komise Senátu ČR pro krajany žijící v zahraničí, Ministerstvo zahraničí ČR, Středočeský kraj, Hlavní město Praha a Festivalové sdružení ČR. Krajané se mohou zúčastnit jako účinkující se svým pěveckým nebo tanečním uměním nebo jako hosté. V rámci festivalu proběhne výstava a prezentace jednotlivých krajanských spolků formou fotografií a DVD. Součástí festivalu bude přehlídka dokumentárních filmů ze života krajanů, autorské večery krajanských spisovatelů, společná setkání u tradiční české kuchyně, česká zabíjačka, výběr kulturních akcí a exkurzí, možnost zakoupení záznamu festivalové přehlídky na DVD a zajímavá setkání s významnými osobnostmi kulturního a politického života ČR. Další informace budou postupně zveřejňovány na webové stránce www.krajanskyfestival.eu (kde můžete také najít pozvánku na festival v anglické verzi).


Obrázek nakreslil Alex Nosek, 6 let
K událostem minulých měsíců

V neděli 6. prosince 2009, tedy přímo na svátek sv. Mikuláše, se v Misijním domě konala Mikulášská nadílka pro děti. Stejně jako vloni byl sál plný, dětí se sešlo téměř třicet. Svatý Mikuláš si tentokrát přivedl na pomoc dva čerty, a snad proto skoro všechny děti zazpívaly písničku nebo přednesly básničku – většina dokonce v češtině či slovenštině. Po rozdělení dárků následovalo občerstvení. Poděkování patří Petru Štikarovskému za přípravu sálu a jeho úklid, Míše Fuchsové za přípravu občerstvení a týmu Franty Kaštánka, Kristiny Martinů, Lenky Hákové a Matěje Hály za pěkné odpoledne. Děkujeme i všem těm, kdo přinesli dobroty k jídlu nebo přispěli finančně na organizaci této již tradiční oslavy. (AM)                                       

Pozn.: Fotky z Mikulášské nadílky můžete vidět na webové stránce Věstníku  www.montrealvestnik.com.

 

Na předvánoční schůzce na konzulátě ve středu 9. prosince 2009 odpoledne předala generální konzulka paní Jaroslava Jeslínková dvě zlaté pamětní medaile Ministerstva zahraničních věcí paní Růženě Reichmanové a panu Aloisu Foglovi. Tyto medaile jsou udělovány za dlouholetou propagaci dobrého českého jména ve světě a za nezištnou práci pro krajanské spolky a reprezentaci České republiky v Kanadě. Oběma srdečně blahopřejeme k velmi zasloužené poctě. (Míša Fuchsová)

 

Již tradiční Silvestrovská zábava, pořádaná Honzou Chlumským v hale Kanadské legie, je celkem výhodnou alternativou pro ty z nás, kteří neradi tráví poslední den v roce u televizoru. Letos Honza přivedl dva české muzikanty, kteří zdařile doprovázeli jeho hru na elektrické piano a vyhrávali české a slovenské písně ku potěše převážně československého publika. Legionáři se letos nezúčastnili, a snad proto návštěvnost pokulhávala za předchozími roky. Jako již několikrát, vystoupil před půlnocí se svými triky kouzelník Petr. Guláš a české pivo přispělo k dobré náladě. Pořadatelům děkujeme za pěkný večer. (Antonín Matoušek)

In memoriam

Paní Božena JÍLKOVÁ zemřela po delší nemoci v pátek 22. ledna 2010. Byla to obětavá spolupracovnice v Klubu seniorů, většinou telefonicky oznamovala členům a členkám data schůzek a různých akcí. V minulých letech pro ně připravila řadu přednášek o českých spisovatelích. Kdykoliv naše spolky potřebovaly překlad, paní Jílková dodala text v krásné, elegantní francouzštině. Pomohla i s překladem úvodního odstavce na web stránce Montrealského věstníku.

Vyslovujeme naši upřímnou soustrast synovi Janovi a dceři Jennifer s rodinou. (Ema Košacká)

Uctěte památku Karla Černocha

Kanadský hudebník Martin Mayer žijící ve Vancouveru, syn známého českého zpěváka Jaromíra Mayera, se rozhodl uctít památku svého blízkého přítele a mentora Karla Černocha, předního českého hudebníka a zpěváka, tím, že podpoří kanadskou společnost proti rakovině, Canadian Cancer Society.

Karel Černoch zemřel v prosinci 2007 po dlouhém boji s rakovinou střev. Během čtyřiceti let své kariéry nahrál víc než 57 alb a účinkoval jako sólista v mnoha muzikálech (Evita, Hrabě Monte Cristo, Bídníci).

Mayer uvedl na trh exkluzívní nahrávku duetu, kterou nahrál česky a anglicky s Černochem v Kanadě, "Malý přítel z města N (The Orphan Boy)". Originální verzi písně nazpíval Martinův otec Jaromír Mayer na vrcholu své kariéry v sedmdesátých letech. Celý výtěžek z prodeje nahrávky bude věnován společnosti Canadian Cancer Society. Nahrávku si můžete objednat na webové adrese http://www.martinmayer.com nebo přes webovou stránku Čs. sdružení v Edmontonu edmonton.ab@cssk.ca. Informace též na tel. 780-478-1758.

Zachraňte konzulát ČR v Montrealu

Generální konzulát České republiky v Montrealu oslaví v letošním roce 90 let své existence. Po celou dobu své existence reprezentoval jak politické, tak i kulturní a hospodářské zájmy naší vlasti v severovýchodní části amerického kontinentu. Zajišťoval po celou tuto dobu konzulární služby nejen pro Quebec, ale též pro provincie British Columbia, Nova Scotia, New Brunswick a Prince Edward Island. Po roce 1967 znal Československo nejen celý Montreal, ale celý svět díky našemu pavilónu na Expo 67. Na podzim jsme se dozvěděli, že vláda ČR rozhodla o uzavření GK ČR v Montrealu k 31. březnu 2010, a dosavadní konzulární působnost plně přechází na zastupitelský úřad ČR v Ottawě. Proti tomuto rozhodnutí jsme rozhodli zorganizovat petici, kterou najdete přiloženou k tomuto číslu Montrealského věstníku. Doufáme, že i vy připojíte svůj hlas, který snad pomůže zachránit náš konzulát, jako se to již povedlo v Sydney a s Sao Paulu. Instrukce, jak ji podepsat, najdete v závěru petice. Podepsanou zašlete v přiložené obálce – můžete poslat více kopií najednou nebo přiložit zvláštní arch s podpisy. S dotazy a pro informace se obraťte na Láďu Křivánka, tel. 450-689-2802, e-mail ladikrivanek@gmail.com. Děkujeme za vaši podporu. (Láďa Křivánek)

O masopustě a maškarách

Pod názvem masopust se skrývá celé období od Tří králů až do začátku postní doby. Masopust končí Popeleční středou, a protože Velikonoce jsou pohyblivým svátkem, může být masopustní neděle v rozmezí od 1. února až do 7. března. Oslavy masopustu jsou doloženy ze 13. století, ale jejich původ sahá daleko do minulosti. Oblíbily si ho všechny vrstvy obyvatel, od nejchudších až po panovníky. Na šlechtických sídlech se pořádaly karnevalové zábavy v maskách, ve městech i na venkově se organizovaly taneční zábavy a průvody masek. V masopustních průvodech se často objevovalo parodování neoblíbených úředníků, některých profesí i lidských vlastností směšnými maskami. Na závěr průvodu bývala vyhlašována nejlepší maska.

Masopust se slavil tři dny. Přípravou byl "tučný" čtvrtek před masopustní nedělí s pestrým jídelníčkem včetně masa (oblíbené byly zabijačky s vepřovou pečení, husa nebo tradiční hovězí, jehněčí či zvěřina). Panovalo přesvědčení, že na tučný čtvrtek musí člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. Hlavní zábava však začínala v neděli. Po bohatém obědě se všichni připravovali na taneční zábavu, která leckdy trvala až do rána. Plesy a tancovačky leckde začínaly už v sobotu večer a trvaly až do pondělí v noci. Pořádaly se specializované zábavy – pro svobodnou mládež, pro ženaté a vdané, nebo babské bály jen pro vdané ženy – plesy pořádaly různé řemeslnické cechy a různé spolky. V Praze vznikly masopustní plesy zvané reduty pro bohatší vrstvy.

Vyvrcholením masopustu bylo úterý, kdy se pořádaly průvody maškar. Většinou se jednalo o obchůzku domu k domu, přičemž se zpívalo, tancovalo a žertovalo, často na účet obyvatelů domu. Často byla součástí průvodu poprava (stínání kohouta, porážení kobylky či zastřelení medvěda) nebo pohřbívání basy nebo figuríny Masopusta, což symbolizovalo konec zábav a hostin a přípravu na čtyřicetidenní půst. Tyto zábavy v různých formách přežily do dneška – například jako sokolské Šibřinky! (Z knížky České zvyky a obyčeje od A. Vondruškové)

Různé zprávy

Pro starší, fyzicky slabou paní hledám společnici a pomocnici mluvící slovensky nebo česky, nejraději live-in nebo na plný úvazek, v oblasti DDO. Pro více informací volejte 514-978-2152.

 

Milovníkům venkova se nabízí ke koupi dobře udržovaný domek s lesní zahradou, vzrostlými stromy a přístupem k nedalekému privátnímu lesnímu jezeru. Skvělé houbaření, koupání, lyžování, atd. Domek je 85 km od Montrealu v centru Eastern Townships, 12 km od dálnice č. 10, 300 m od hlavní silnice a 5 minut od města se všemi službami. Vlastní nevyčerpatelný zdroj výborné pitné vody, 3 ložnice, dokončený basement, velký obývák s krbem, kuchyně a jídelna, koupelna, dílna (garáž), veranda na 3 sezóny, asfaltová příjezdová cesta, zahradní krb (BBQ-udírna) a další. Vše zrenovováno! Podrobné informace včetně fotografií najdete na http://bytheowner.com/2633180.

 

Na Věstník přispěli: Stáňa Babánková, Marie Milde, Georgina Mitáčková, Anna Simandl, Lidmila Spacek, Rudolf Špitálský, a jeden dárce, který si nepřeje být jmenován. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme.


Šéfredaktorka:   Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky zkrátit nebo upravit podle potřeby.