Montrealský věstník                                  Ročník 46

Duben/April 2010                        5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                 Číslo 8


 

 

Kalendář činností

 

Každou středu:              Sokolské cvičení, Shadd Academy, roh Victoria a Van Horne, 20.00 h

Každý čtvrtek:               Sokolský volejbal, Shadd Academy, roh Victoria a Van Horne, 20.00 h

 

29. 3.    Po        Večírek na rozloučenou, Generální konzulát ČR, 1305 Pine Ave W., 18.00 h

3. 4.      So        Velikonoční odpoledne pro děti, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 15.00 h

6. 4.      Út        Valná hromada Čs. sdružení, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 19.30 h

7. 4.      St         Vernisáž výstavy Evy Lapkové, galerie Bernard, 3926 St. Denis, 17.00 h

11. 4.    Ne        Velikonoční zábava, sál Kanadské legie, 5455 de Maisonneuve W., 18.00 h                                    

14. 4.    St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

18. 4.    Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

28. 4.    St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

 

Klub seniorů

31. března – promítneme si film "Česká beseda", který pan Alois Fogl dostal od přátel v České republice. Zavzpomínáme si na naše mládí i na naše zašlé lásky.

14. dubna – povíme si něco o buddhismu, v co buddhisti věří. Pak si ukážeme film, který nám buddhismus přiblíží, o malém chlapci, který se stal mnichem.

28. dubna – volný program, promítneme si film, který si senioři sami vyberou.

 

3. a 17. března nám Dr. Pohanka ukázal své filmy. Ve filmu "O medovém perníku" jsme viděli paní, která vyráběla perníková srdíčka, ptáčky a další tvary, na které si sama dělala formy. Film "Datle, jak je neznáme" byl zajímavý svou barevností, stromy plné datlí i padající datle zářily jasnou oranžovou barvou. "Psaníčko drakovi" bylo o pouštění papírových draků dětmi, draci byli moc hezky namalovaní, s různými výrazy, někteří veselí, někteří zamračení. "Místo určení Miamey" bylo o památkách a přírodě v Alžíru. Všechny filmy byly velmi zajímavé a jsme rádi, že jsme měli možnost je vidět. Dr. Pohankovi srdečně děkujeme.

Na schůzce jsme oslavili narozeniny pana Karla Pelze, s vínem, dortem a radostným zpěvem. Ani na Josefy jsme nezapomněli, popřáli jsme panu Josefu Janíkovi, Josefu Kalnému a též jsme vzpomínali na pana Josefa Kuchaře. Všichni oslavenci přijali s úsměvem naše blahopřání a přípitek vína. Pan Fogl nám pak přečetl dopis od paní Votické, který poslala předsedovi senátu parlamentu České republiky jako prosbu o zachování Generálního konzulátu v Montrealu. (Pozn. red.: Dopis v plném znění najdete na poslední stránce Věstníku.)

Na naše schůzky přinášejí lidé různé dobroty: bonbóny, borůvkové koláče, štrůdly, bábovky a různé cukroví. Také víno pokaždé někdo přinese. Vždy se dobře pobavíme a zazpíváme si. Naše schůzky zakončuje pan Karel Pelz písněmi, které sám vybere a přednese s elánem a láskou v srdci.

Milí neznámí přátelé, doufáme že i vy jednou zabloudíte do naší seniorské rodiny. Vždy dva talíře dobrot jsou ponechány stranou pro nenadálé hosty. Těšíme se na vás a děkujeme ze srdce všem, kdo čtete naše seniorské zprávy s úsměvem na tváři. (Rose Raba Reichmanová)

České a slovenské sdružení

Montrealská odbočka Čs. sdružení v Kanadě pořádá výroční valnou hromadu v úterý 6. dubna 2010 v půl osmé večer ve společenské místnosti Misijního domu. Všichni členové jsou srdečně zváni.

Členské příspěvky na rok 2010 činí 20$ na osobu, pro členy nad 70 let je placení příspěvků dobrovolné. Děkujeme všem našim členům, kteří už příspěvky zaplatili. Prosíme ostatní, aby vystavili šek na Czech and Slovak Association a poslali jej na adresu naší pokladní v obálce, kterou jim přikládáme. (Ema Košacká)

 

62. Celokanadský kongres Českého a slovenského sdružení letos organizuje odbočka ve Winnipegu ve dnech 4. až 6. června 2010. Informace o kongresu najdete na webové stránce Čs. sdružení, www.cssk.ca. Máte-li zájem se zúčastnit, obraťte se na předsedkyni Sdružení v Montrealu Míšu Fuchsovou, (514) 737-8325.

Sokol Montreal

V úterý 9. března proběhla výroční sokolská valná hromada, na které byl zvolen nový výbor. Novým starostou se stal Josef Hřib, který byl po mnohá léta náčelníkem naší jednoty. Náčelníkem je teď Petr Štikarovský a náčelnicí zůstává Marie Hřibová. Jednatelem a vzdělavatelem byl zvolen Antonín Matoušek. Odstupujícímu starostovi Ludvíkovi Martinů děkujeme za jeho dlouholetou obětavou práci a novému výboru přejeme hodně zdaru.

 

38. župních sokolských zimních her, které se konaly 27. února 2010 v Horseshoe Valley blízko Toronta, se z Montrealu zúčastnil Petr Štikarovský. V závodech získal medaili za slalom i za běh a celkově vyhrál hry za mužské složky v kategorii 60 let a více. Škoda, že pro nepřízeň počasí se nezúčastnilo více závodníků, nicméně nálada byla jako vždy výborná. Petrovi srdečně gratulujeme! (Míša Fuchsová)

Misie sv. Václava

Naše příští mše se bude konat v neděli 18. dubna 2010 v 11.00 hodin v kapli Loyola High School, 7300 Sherbrooke Street West (roh West Broadway). Růženec recitujeme od 10.30 h. Kaple je ve 3. patře budovy. Prosíme, přicházejte včas, budova se v jedenáct hodin zamyká. Děkujeme. (Rose Mary Strban)

Hostýn

TÁBOR HOSTÝN existuje již 56 let. Nachází se 80 km na sever od Montrealu v lesích Lanaudierského pohoří. Hostýn vlastní pláž na jezeře Lafond. Tábor pro děti od 6 do 15 let bude mít opět jeden třítýdenní turnus, a to od 4. do 24. července. Cena pobytu je 295$ za 1 týden, 595$ za 2 týdny a 830$ za 3 týdny. Za další dítě ze stejné rodiny je sleva 10%. Daně se neplatí. Sociálně slabé případy se řeší individuálně. Výhody: kvalitní program, dobré jídlo a levné poplatky. Vydáváme potvrzení na daňové účely! Do tábora přijímáme i děti, které nemluví ani česky, ani slovensky. Ať si děti přivedou svoje kamarády či kamarádky.

Hledáme placené kuchařky (kompenzace za pobyt dětí možná) a vedoucí k dětem. Přihlášky na dětský tábor a na práci jsou na internetu na www.hostyn.org. Posílejte své děti a vnoučata na tábor, chcete-li udržet českou a slovenskou tradici tábora. Pro informace kontaktujte: Josef Maxant, tel.: 450-465-4844, fax: 450-923-4159, e-mail: health.vifad@sympatico.ca, Viera Šebenová, tel.: 514-385-5153, e-mail: vseben@hotmail.com, Zdeněk Nosek, tel.: 514-365-8863. (Josef Maxant)

 

Program v táboře Hostýn v roce 2010 (telefon do tábora od července do září 450-222-2006):

13. června                     Jarní brigáda – jídlo zdarma, vylepšíte si svaly a bude hodně legrace.

19. a 20. června                        Jarní brigáda – jídlo zdarma, svaly se utuží a bude ještě více legrace!

4. až 24. července         Dětský tábor – informace viz výše a na internetové stránce www.hostyn.org.

25. července až 3. října  Laciné rodinné dovolené v chatičkách, koupání v jezeře, kanoistika, rybaření,

            houbaření, fotbal, volejbal, pingpong, táborové ohně, apod.

            Na objednávku (smluvní cena): Opékání selete, karibská noc v maskách, hudba.

1. srpna                                    Každoročný Slovenský piknik – organizovaný Slovenskou Ligou: omša, obed,

            občerstvenie, hudba, tombola. Plánuje sa autobus z Montrealu, pre rezerváciu autobusu volajte

            (do 30. júla) Mary 514-272-0770, Betty Valenta 514-274-3764 .

6. až 8. srpna                Hostýn Reunion – setkání bývalých účastníků dětského tábora (po r. 1980).                 Rezervace nutná: Mila Lewis, miluska.lewis@us.army.mil; Kelly Kalas, betterwriteback@yahoo.com

8. srpna                                    Tradiční pouť – poutní mše (pokud bude kněz k dispozici), oběd, občerstvení,

            tombola, hudba, zábava. Všichni jsou vítáni. Pobavte se se známými!

13. až 16. srpna             Hostýn Reunion (1954 – 1980) setkání bývalých účastníků dětského tábora.

            Rezervace nutná: Alice Cekal, alice_cekal@yahoo.ca; Helen Otcenasek, helenkao@bell.net.

21. až 29. srpna             Soustředění křesťanských rodin – informace paní Drábová, tel. 905-875-1605,

            drab_h@yahoo.com; otec Libor Švorčík, tel. 416-532-5272, www.katolik.ca. Přijďte se zdokonalit!

září – říjen                     Houbaření, vycházky. Podzimní brigáda – hodně zábavy před zimou.

Kultura

Eva LAPKOVÁ bude mít sólo výstavu svých akvarelů, plastik a reliéfů v galerii Bernard, 3926 rue St. Denis v Montrealu od 7. dubna do 9. května 2010. Vernisáž se koná ve středu 7. dubna od 5 do 8 hodin večer. Přijďte se podívat a dát si skleničku vína. Informace na tel. 514-277-0770.

 

Velikonoční zábava. V neděli 11. dubna 2010 v 6 hodin večer se pořádá večeře s tancem v sále Kanadské legie, 5455 Maisonneuve W., N.D.G. V ceně vstupného (12$ na osobu) je velikonoční večeře, česká muzika s mazurkou, line dances, jarní loterie, egg hunt. Bohatě zásobený bar včetně českého piva. Informace a rezervace lístků na tel. 514-737-9220. Těšíme se na viděnou. (Jan Chlumský)

Velikonoční hry a malování pro děti

Čs. sdružení a Sokol chystá na sobotu 3. dubna (Bílá sobota) malování vajíček a pletení pomlázky pro děti.  Sejdeme se ve 3 hodiny odpoledne v Misijním domě na 7300 Sherbrooke West (roh West Broadway). Ludvík Martinů opět předvede, jak se plete správná velikonoční pomlázka z 8 proutků, a Anna Skamene s Kristinou Martinů pomohou dětem s malováním velikonočních kraslic. Jako vloni budeme mít připravené obrázky vajec a králíků (vystřižené šablony), které děti budou moci vybarvit (pastelky a fixy budou k dispozici). Každý si bude moct uplést vlastní pomlázku (proutky a mašle také dodáme). Větší děti si mohou přinést z domova vyfouknuté skořápky vajec nebo vejce natvrdo, která mohou na místě namalovat. Přitom si můžeme povědět něco o velikonočních zvycích a zazpívat velikonoční koledy. Kdo jste se ještě neohlásili, zavolejte prosím Ludvíkovi a Aleně Martinů na tel. 514-484-6177 nebo po emailu na amartinu@yahoo.com. (AM)

Večírek na rozloučenou

Vážení krajané a přátelé Generálního konzulátu České republiky v Montrealu!

GK pořádá dne 29. března 2010 od 18 do 20 hodin ve svých reprezentačních prostorách na adrese 1305 Pine Avenue West v Montrealu večer otevřených dveří na rozloučenou před uzavřením konzulátu, k němuž dojde o dva dny později. Během večera budou předána ocenění některým členům české komunity, kteří v Montrealu řadu let nezištně pomáhali ostatním a zasloužili se o dobré jméno ČR v Kanadě. Srdečně Vás zveme, pozvánky nebudou rozesílány. Jaroslava Jeslínková se spolupracovníky

 

Nepodaří-li se nám zachránit náš montrealský konzulát, zveme všechny krajany na vzdání holdu našemu konzulátu za 90 let služby vlasti a pietní rozloučení na chodníku před konzulátem ve středu 31. března ve 4 hodiny odpoledne. Za zpěvu české a slovenské hymny vzdáme též hold naší vlajce, která bude po 90 letech stažena asi ve 4 hodiny. V málo pravděpodobném případě, že se nám podaří konzulát zachránit, oslavíme to na večírku 29. března, který je plánován jako večírek na rozloučenou. (Láďa Křivánek)

Kulturní události v Torontě a okolí

V neděli 11. dubna 2010 v 5 hodin odpoledne vystoupí v sále kostela sv. Václava, 496 Gladstone Ave, jazzový kvartet Jiřího GROSMANA. Jako zvláštní host zavítá Milan Kašuba, jazzový kytarista. Koncert je součástí populární série "Nokturnes in the City". Více informací na tel. 905-232-3092.

V rámci téže série se koná klavírní koncert Borise KRAJNÉHO v sobotu 16. května v 5 hodin odpoledne rovněž v hale kostela sv. Václava na 496 Gladstone Ave v Torontě.

 

Slovenská mladá scéna vás zve na divadelní večeři s komediemi Radošínského divadla "Alžběta hrozná" a "Loď svět", která se koná v kostele sv. Václava na 496 Gladstone Ave v Torontě. V pátek 30. dubna a v sobotu 1. května je večeře v 7 hodin a představení v 8 hodin, v neděli 2. května je večeře ve 4 hodiny a představení v 5 hodin. Informace a rezervace lístků na tel. 416-792-8694 nebo po e-mailu na adrese slovakscene@yahoo.com. Cena lístků: bez večeře 20$, s večeří 32$, stůl pro 6 osob s večeří 180$.

K událostem minulého měsíce

Koncert mladých umělců. České a slovenské sdružení v Montrealu spolu s montrealskou jednotou Sokola "Masaryk" pod záštitou Generálního konzulátu ČR oslavilo 160. výročí narozenin T. G. Masaryka nádherným koncertem. Mana Shiraishi (housle) a Martin Karlíček (klavír) virtuózně přednesli skladby Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Josefa Suka a Karola Szymanowského. Po úvodních projevech zazněly obě naše hymny (jsme tu stále všichni většinou Čechoslováci), jak by tomu chtěl T.G.M. i další zakladatelé ČSR. Po koncertu se konal malý večírek s občerstvením a číší vína, kde jsme si mohli popovídat s oběma umělci. Bohužel i když jsme na sníh zvyklí, počasí nám nepřálo a nadělilo snad největší vánici této zimy, a tak se na koncert "doklouzalo" jen 50 až 60 nejodvážnějších. Po koncertu jsme si uvědomili, že odkaz T.G.M. stále v exilu žije, a je jen škoda, že se jím neřídí dnešní politici doma.   Na obrázku Matěje Hály oba protagonisté koncertu.

 

Kdo má zájem o fotoreportáž s vynikajícími fotkami z oslav 160. výročí narozenin T. G. Masaryka v Lánech, může se podívat na velice pěkný článek na CzechFolks.com/PLUS - fotoreportáž od M. Richtermoce a P. Haasové, na adrese http://czechfolks.com/plus/2010/03/09/milan-richtermoc-petra-haasova-dustojny-prijezd-masaryka-do-lan/. Musel to být nezapomenutelný zážitek, být přítomen této oslavě.         (Láďa Křivánek)

 

Výstava obrazů Petera KRČE, kterou organizovalo TMR v hlavním sále radnice ve čtvrtek 11. března, byla dalším úspěchem tohoto našeho umělce. Vystavoval tam asi 32 obrazů, nejen své typické krajinky, ale hlavně portréty, kterým se v poslední době věnoval díky svému zaměstnání v rekonvalescentním institutu "Father Daoust" na 6565 Hudson Rd. Starostka města Town of Mont Royal Vera Danyluk uvítala hosty mezi kterými byli i lidé na portrétech. Diváci alespoň mohli porovnat věrnost podoby – v mnohých tvářích Peter vystihl nejen rysy, ale i oduševnělost, lidskou moudrost a zkušenost osoby. Gratulujeme!

Na obrázku Ludvíka Martinů Peter Krč před portrétem své dcery Renátky.

Přání k uzdravení

Vážený patriarch naší komunity pan Ing. Karel Velan se zotavuje v ICU-Royal Victoria Hospital po úspěšné operaci srdce. Jeho uzdravování zdárně pokračuje za pomoci a dozoru paní Olgy a členů početné rodiny. 

Dlouhodobá pracovnice a organizátorka v Klubu seniorů paní Růžena Pitříkova (roz. Vlasáková), vždy plná energie a náruživá zpěvačka, náhle velmi vážně onemocněla a je v léčbě rovněž v Royal Victoria Hospital

Oběma pacientům přejeme rychlé a plné uzdravení! (Alois Fogl)

In memoriam

Oznamujeme, že 22. února 2010 zemřel Ing. Matěj BLECHA. Narodil se v roce 1929 v Praze, kde také začal studovat zemědělskou školu. Po roce 1948 však nemohl ve studiu pokračovat a podařilo se mu s manželkou Ludmilou odejít "přes kopečky" do Kanady. Matěj měl nadání na jazyky a v roce 1961 skončil studium geologie na Queen's University v Kingstonu. Pokračoval ve studiích na McGill University v Montrealu, kde v r. 1969 promoval s titulem PhD. Našel zaměstnání u firmy Teck Exploration Ltd., stal se vedoucím výzkumníkem (exploration manager) a v roce 1992 skončil jako vice-president firmy. Po odchodu své manželky Ludmily se usadil v Markdale v Ontariu. Byl aktivní v golfovém družstvu, v okolí byl známý tím, že pořádal pikniky a rybářské závody na svém jezeře. Na svůj pobyt v Montrealu rád vzpomínal. Kdo jste ho znali, věnujte mu tichou vzpomínku. (Podle zprávy Mirko Janečka)

O Honzovi a jeho zábavách

Znám Honzu Chlumského 25 let. Je to dnes jediný člověk, kdo hraje v Montreale ryze českou hudbu. On a jeho žena Erika jsou schopni zorganizovat perfektní českou zábavu s celým pohoštěním a českým programem, kde účinkuje se svou českou kapelou. Jsem  velice rád, že něco takového zde v Montrealu existuje, a chceme s mými přáteli Honzu podporovat všemi prostředky, aby to dělal i nadále. Máme velký zájem organizovat více takových setkání jako byla nedávná zábava sv. Valentýna, Silvestr, Octoberfest a ostatní akce, jichž jsem se až dosud zúčastnil.         (Peter Endisch)

Warning from Canada Revenue Agency

The Canada Revenue Agency (CRA) is warning taxpayers to beware of a recent scam where some Canadians are receiving a letter fraudulently identified as coming from the CRA and asking for personal information. The letter is not from the CRA. A PDF version of the letter is available on the CRA web site at www.cra.gc.ca/ alert. The letter claims that there is "insufficient information" for the individual’s tax return and that in order to receive any "claims", they will have to update their records. The letter attaches a form specifically requesting the individual’s personal information in writing, via fax or email, including information on bank accounts and passports. This letter is not from the CRA and Canadians should not provide their personal information to the sender. More information on http://www.cra-arc.gc.ca/nwsrm/lrts/2008/l080818-eng.html.

O velikonočních kraslicích

Slovo kraslice je u nás doloženo už ze 14. století, ale jako označení pro zdobené vajíčko se začalo používat až koncem 19. století v souvislosti s Národopisnou výstavou československou v Praze v r. 1895. Do konce 19. století se pro kraslice používaly jiné termíny podle způsobu zdobení: malůvky, vyškrabávaná vajíčka, rejsky neboli rejskovaná, straky, slaměnky nebo voblíkané a vobtáčané. Po celá staletí se zdobila výhradně plná vejce, jinak by ztratila svůj význam a magickou moc. Teprve po 1. světové válce se objevila i vyfouknutá, prázdná vejce. Dnes se plná vejce zdobí pro potřeby rodiny nebo jako odměna koledníkům, vyfouknutá pro dekoraci a na prodej. Kraslice vyrobené malérečkami hlavně z Moravy se staly oblíbeným artiklem obchodů. Dnes jsou to převážně vejce slepičí, občas se objeví velké husí či dokonce pštrosí. Kdysi se používala i kachní, holubí, vejce perliček nebo různých volně žijících ptáků.

K magickému zdůraznění významu vajec se pojila také symbolika barev. Zvláštní postavení má červená, zřejmě nejstarší a také nejpoužívanější. Připomíná krev, oheň či dozrálé ovoce a tedy život, lásku a ochranu. Zelená představovala sílu přírody a tedy prosperitu. Bílá znamenala smrt, černá démony. Modrá měla nezdravý nádech moru a neštěstí, a tak se dodnes používá výjimečně. Zato žlutá byla barvou medu, vosku, zralého obilí ovoce a zlata, a proto symbolizovala bohatství a blahobyt. K těmto starým významům přidala časem své pojetí liturgických barev církev, podle níž červená reprezentovala sváteční náladu, bílá nevinnost, černá pohřeb, modrá a fialová smutek. Až do počátku 20. století se při barvení vajec používala výhradně přírodní barviva (červená řepa, borůvky, fernambukové dřevo dovážené z Brazílie, slupky z cibule, šafrán, kmín, čaj, káva, jmelí, dubová kůra a pod.). Nyní se používají barviva umělá a škála barev je mnohem širší. (Z knížky A. Vondruškové "České zvyky a obyčeje" upravila AM)

Trochu humoru

Jediná skutečná láska, která sa dá koupit za peníze, je pes.
Zhodnocení vývoje po listopadu 1989: Systém blbé totality byl nahrazen systémem totální blbosti.

Jaký je rozdíl mezi současným zřízením a tím, co tu bylo před rokem 1989? Tehdy to brali politici vážně a lidé si dělali srandu. Teď to lidé berou vážně a srandu si dělají politici.

Proč se český politik nejlépe cítí na toaletě? Jen tam dokáže vyjádřit svůj skutečný vztah k národu.
Jaký je rozdíl mezi Japonskem a Českem? Japonsko je země úsměvů a Česko je země k smíchu.

Nic tak neomezuje svobodu slova jako rozbitá huba.

A na závěr trochu filosofie: Co musí v životě udělat muž? Zasadit strom, postavit dům a zplodit syna. Co musí v životě udělat žena? Zalévat strom, uklízet dům a starat se o ty dva...

Různé zprávy

Dům  na prodej v Sainte Adčle, 5 ložnic a 3 koupelny, momentálně užívaný jako "Bed and Breakfast", lze užívat jako duplex nebo vícegenerační dům. Fotografie najdete na www.gitedesameriques.com. Cena 238, 500 dolarů. Zájemci volejte prosím Alenu nebo Leonarda 450-812-0620.

 

Ivana Beňová se již podruhé zúčastňuje maratónu "Banque Scotia 21K de Montréal", který se letos koná v neděli 18. dubna 2010. Výtěžek maratónu jde na dobročinné účely. Začátek v 8.30 h (5 km) a v 10.00 h (poloviční maratón) v parku Jean Drapeau. Více informací pro ty, kteří se chtějí zúčastnit nebo jen finančně podpořit akci, na www.canadarunningseries.com/monthalf_en/montDET.htm.

 

Knížka naší nestárnoucí seniorky Anky Votické "Zachráněna v šanghajském ghettu" má vyjít 10. dubna v nakladatelství P3K v Praze. Kniha bude mít 112 stran a 16 stran fotografických příloh. Cena by měla být asi 159 Kč. Již dnes si ji můžete objednat u distributora Kosmas.cz na web stránce www.kosmas.cz. V Montrealu by měla tato kniha vyjít v květnu v angličtině pod názvem "Clinging to life". (Láďa Křivánek)

 

Vícejazyčný webový Portál české literatury (www.czechlit.cz) je primárně určen k propagaci české literatury v zahraničí prostřednictvím poskytování informací. Portál si klade za cíl ve výběrové podobě postupně zpřístupňovat především informace o žijících a v současné době tvořících literátech a o jejich díle (prozaici, básníci, dramatici, esejisti a autoři knih pro děti a mládež). Portál má v úmyslu sloužit jako centrální a moderní zdroj pravidelně obměňovaných a aktualizovaných informací, určených hlavně pro zahraniční odbornou veřejnost (bohemisté, překladatelé, nakladatelští redaktoři, literární centra), pořadatele literárních akcí (festivaly, veletrhy, čtení, výstavy), publicisty, krajany či pro běžné čtenáře a zájemce o českou literaturu.

 

Na Věstník přispěli: Ema Lafleur, Dr. Georges Novak, Jan Sturma, Magda Vlasáková. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme.


Šéfredaktorka:   Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky zkrátit nebo upravit podle potřeby.

 

Slova uznání a díků patří paní A. Votické, která ve snaze zachránit náš montrealský konzulát sehnala 51 podpisů pod naši petici a napsala následující dopis Předsedovi Senátu, s kopií Předsedovi vlády a ministrovi Zahraničních věcí:

 

Senát Parlament České republiky
Valdštejnské náměstí 17
118 01 Praha 1


Předseda senátu parlamentu ČR
MUDr. Přemysl Sobotka

V Montrealu 11.března 2010

 

Vážený pane předsedo senátu,

 

obracím se na Vás s laskavou prosbou o Vaší pomoc pro zachování českého konzulátu v Montrealu. Jsem snad nejstarší žijící Češka v Montrealu, již od našeho příchodu 4. dubna 1948 (je mi 96 let) uplynulo již 62 let. Náš konzulát byl vždy pro nás (i pro Kanadu) historický monument, který v roce 1938 zachránil bývalý konzul Dr. Pavlásek před Němci, a Kanada pak byla první země která uznala Benešovu vládu v Londýně. Konzulát zastupoval Československo a nyní Českou republiku již 90 let. Je smutné, že konzulát byl schopen odolat a přežít Hitlera, a teď neodolá šetření svobodné České republiky. Je hanbou a velice smutné, že si šetření Vaší vlády a ministerstva vybralo právě náš konzulát, který nic nestojí protože patří státu. 

 

Protože jsem byla celý život velká vlastenka, tak jsem se vždy ráda zúčastňovala všech koncertů, přednášek, promítání filmů a výstav, které konzulát pořádal, a byla jsem hrdá s čím se můžeme chlubit a ukázat světu. To již také tady v Montrealu ocenil i celý svět na Expu 67. I když jsem již odkázána na odvezení, protože mi už vloni neobnovili řidičský průkaz, tak se stále ráda zúčastňuji všech akcí. Proto jsem ráda podepsala naší Petici na záchranu konzulátu a sehnala ještě dalších 50 podpisů. Sama více dělat nemohu a proto se obracím o pomoc k Vám.

 

Ve svém životě jsem zažila mnoho hořkostí, a nechci aby mne na sklonku života potkala další - zavření našeho konzulátu. O svých životních útrapách jsem vloni napsala knihu v angličtině “Clinging to life” (která vyšla také doma pod názvem “Zachráněna v šanghajském ghettu”).

 

Vyrůstala jsem v Brandýse nad Labem, a můj tatínek byl velký vlastenec a ctitel Masaryka. Dal nám do vínku vlastenectví a národní hrdost, a vždy nás učil že v první řadě jsme Češi, a teprve ve druhé řadě je naše židovská víra. Naše rodina utekla před Hitlerem do Číny, kde jsme pak byli 3 1/2 roku internováni Japonci v koncentračním lágru v Šanghaji, kde nás bylo 18 tisíc. I když Hitler chtěl aby nás Japonci dali do plynových komor, tak Japonci to neudělali a zachránili nám tak životy. Tatínek tam zemřel na sklonku války v nemocnici a tak jsme se s maminkou vrátili z Číny domů 1.září 1946. Hned po únorovém puči jsme zase museli utíkat, tentokráte do Kanady, kde žiji již 62 let.

 

Vážený pane předsedo, snažně Vás prosím ve jménu naší i dalších generací, pomožte nám zachránit náš konzulát v Montrealu. Doufám ve Vaší pomoc a srdečně Vam mnohokráte děkuji.

 

S úctou

 

Anna Marie (Anka) Votická