Montrealský věstník                                  Ročník 47

Prosinec/December 2010                5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                             Číslo 4


 

Kalendář činností

 

Každou středu:                        Sokolské cvičení, Coronation Elementary School, 4810 Van Horne, 20.00 h

Každý čtvrtek:             Sokolský volejbal, Coronation Elementary School, 4810 Van Horne, 20.00 h

 

1. 12.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům,

Veselé Vánoce a vše nejlepší do nového roku!
                        7300 Sherbrooke W., začátek ve 13.00 hodin!

2. 12.   Čt         Schůze správní rady Misijního domu,

                        7300 Sherbrooke W., 14.00 h

4. 12.   So        Vánoční oběd klubu seniorů, Vieux Duluth,

                        2101 Avenue Dollard, LaSalle, 12.00 h

5. 12.   Ne        Mikulášská nadílka pro děti, Čs. misijní dům,

                        7300 Sherbrooke W., 15.00 h

15. 12. St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům,

                        7300 Sherbrooke W., 13.30 h

19. 12. Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School,

                        7272 Sherbrooke W., 11.00 h

31. 12. Pá        Silvestrovská zábava, sál Kanadské legie,

                        5455 de Maisonneuve W., 19.00 h              

 

Klub seniorů

Program na prosinec:

1. prosince – přednáška Dr. Jana Schulze, revmatologa a imunologa. Pozor, začátek výjimečně v 1 hodinu odpoledne! Po přednášce proběhne obvyklý program s občerstvením.

15. prosince – zpěv vánočních koled, výběr z klasických vánočních básní. Rozloučení se starým rokem.

 

Na schůzce 3. listopadu nám pan Alois Fogl ukázal video z cesty po Jaderském pobřeží (Adriatic Coast). Viděli jsme ostrov Korčulu, opravené starobylé město Dubrovník a jeho nejbližší okolí, a nádherné čisté moře. Zavzpomínali jsme na prezidenta Josefa Broze Tita, který se narodil 7. května 1892 a zemřel 4. května 1980. Pan Fogl nám připravil zajímavou přednášku, kterou eventuálně vytiskneme pro ostatní členy klubu seniorů.

Ve středu 17. listopadu Dr. Štefan Horný promluvil o XXI. olympiádě v roce 1976 v Montrealu, kde v případě nemoci ošetřoval členy olympijských týmů. Tuto olympiádu zahájila sama královna Alžběta II. s princem Filipem. Jejich dcera princezna Anna se zúčastnila olympiády v anglickém jezdeckém týmu. Dr. Horný vzpomenul čtrnáctiletou Rumunku Naďu Comaneciovou, která vyhrála 3 zlaté medaile v gymnastice, maďarské vítěze vodního póla Istvána Szíváse, Ference Konráda a László Sárose, a také československé zlaté medailisty Antona Tkáče (cyklistika – sprint) a Josefa Panáčka (střelba). Ještě po 35 letech mají určitě lidé po celém světě krásné vzpomínky na našeho pan doktora díky jeho péči a lásce.

Dr. Horný nám připravil nečekané překvapení – přišel s ním pan Chlumský, a to s úsměvem. Zpívali jsme, až se okna třásla, všude plno radosti. Přivítali jsme mezi námi Dr. Procházkovou, Dr. Vránu, Míšu Fuchsovou, paní Babánkovou, paní Martu Erdelyi, pana Španiela a paní Chlumskou. Užili jsme si krásné odpoledne a všem velmi srdečně a s láskou děkujeme. (Rose Raba Reichmanová)

 

Tradiční vánoční oběd Klubu seniorů se bude konat stejně jako vloni v restauraci "Vieux Duluth", 2101 av. Dollard, LaSalle, v sobotu 4. prosince 2010 od 12 do 4 hodin odpoledne. Restaurace je v rohu parkoviště na Place Newman, na křižovatce ulic Newman a Dollard. Dostanete se tam z konečné stanice metra Angrignon autobusem č. 106, nebo z NDG autobusem č. 123 z konečné na ulici Elmhurst a Sherbrooke. K obědu budou tato jídla na výběr: grilované maso na špejli (brochette), kuře a losos, ale tentokrát si každý vybere až na místě, není potřeba zamlouvat určité jídlo předem. S paní Soňou Zichermanovou si zazpíváme vánoční koledy, Maryna Krejcarová nám opět zazpívá za doprovodu svého muže. Zaplatit oběd můžete na schůzce 1. prosince nebo pošlete šek vystavený na Czech & Slovak Association na adresu Emy Košacké, 6542 McLynn, Montreal, QC H3X 2R6. Cena oběda pro seniory je 15$. Pro informace volejte E. Košackou (514-735-5795) nebo L. Prášilovou (514-482-9469). (Petr Štikarovský)

Čs. sdružení

Příští výborová schůze montrealské odbočky ČSSK se bude konat v úterý 18. ledna 2011 ve tři čtvrtě na sedm večer ve společenské místnosti Misijního domu. Hned po ní přibližně v půl osmé bude následovat schůze sokolská, na jejímž programu je především příprava Šibřinek.                                                       (Ema Košacká)

Výbor Čs. sdružení přeje všem čtenářům příjemné svátky vánoční a do nového roku vše nejlepší.

 

MIKULÁŠSKOU NADÍLKU pro děti chystá Čs. sdružení a Sokol na neděli 5. prosince 2010 ve 3 hodiny odpoledne. Děti a jejich rodiče, prarodiče a přátelé se sejdou v hlavní místnosti Misijního domu v NDG, 7300 Sherbrooke W. (roh Sherbrooke a West Broadway). Vstup je zdarma. Pro dárky bude v předsíni připravený koš; pokud máte dárek trochu větší, bude tam vždy někdo z pořadatelů, kdo jej převezme. Dárek musí být výrazně označen jménem dítěte. Doporučujeme, abyste přinesli pro každé dítě jen jeden dárek nebo dali dárky do jednoho balíčku, dětí je hodně a rozdělování pak trvá dlouho. Dětem, které přednesou básničku nebo zazpívají písničku (pokud možno česky nebo slovensky), dají anděl s čertem zvláštní malý dárek. Po rozdělení dárků bude připraveno malé pohoštění: džusy, soft drinks, káva a drobné cukroví. Budeme rádi, ozvete-li se předem, s kolika dětmi chcete přijít. Pokud chcete přispět malým občerstvením nebo máte dotazy, zavolejte Míše Fuchsové na číslo 514-737-8325 nebo Emě Košacké na 514-735-5795, nebo napište Aleně Martinů na amartinu@yahoo.com. (AM)

 

Chtěli bychom srdečně poděkovat Čs. sdružení a všem ostatním za květiny a za projevy přízně a přání brzkého uzdravení Jitce.            Láďa a Jitka Křivánkovi

Sokol Montreal

Poslední sokolské cvičení před Vánocemi bude ve středu 15. prosince a volejbal hrajeme naposledy ve čtvrtek 16. prosince. Znovu začneme cvičit po Novém roce. Informace o sokolských aktivitách podají manželé Hřibovi na telefonu 514-683-2092.

 

Sokolské 61. ŠIBŘINKY se budou konat v sobotu 29. ledna 2011 opět v hale městské radnice TMR v 8.00 h večer. Hrát bude oblíbená kapela Edelweiss, k prodeji budou obvyklé české speciality a české pivo. (Josef Hřib)

Členové výboru Sokola Montreal přejí všem radostné Vánoce a všechno nejlepší do nového roku 2011.

 

Zájemci o knihu Jana Waldaufa "SOKOL – malé dějiny velké myšlenky" se mohou obrátit na distributora v Kanadě "Čs. kniha", tel. 514-425-0742, email cskniha@sympatico.ca. (AM)

Misie sv. Václava

Naše příští mše bude vánoční se zpíváním koled a bude se konat v neděli 19. prosince 2010 v 11.00 hodin v kapli Loyola High School na 7272 Sherbrooke Street West (roh West Broadway). Růženec se modlíme před mší od 10.30 h. Prosíme, přicházejte včas, hlavní dveře se z bezpečnostních důvodů v jedenáct hodin zamykají. Upozorňujeme, že během měsíců ledna a února se české mše nekonají. Datum příští mše bude oznámeno včas v březnovém čísle Montrealského věstníku. Děkujeme. (Rose Mary Strban)

Otec Švorčík a členové Misie sv. Václava přejí všem požehnané vánoční svátky a šťastný a zdravý nový rok.

Hostýn

Tábor Hostýn je nyní na zimu uzavřen. Asociace Hostýn děkuje všem, kteří tábor letos navštívili.

Upozorňujeme všechny rodiče, babičky a dědečky, že dětský tábor se v roce 2011 bude konat zase během tří týdnů od 3. do 23. července. Ceny budou oznámeny začátkem příštího roku. Plánujte své dovolené s dětmi tak, abyste jim umožnili účast na táboře. Budou mít nezapomenutelné zážitky z mládí po celý život a rádi se budou vracet. Letos se dvě skupiny bývalých účastníků sešly po letech zase na táboře Hostýn. (Josef Maxant)

Asociace Hostýn přeje všem příznivcům veselé vánoce a hodně úspěchů v roce 2011. Těšíme se na vaši účast na našich aktivitách.

Kultura

Hudební škola "FortePiano" sídlící ve Westmountu uvádí svůj každoroční vánoční koncert studentů, který se uskuteční ve středu 8. prosince 2010 ve Westmount Park United Church, 4695 boul. de Maisonneuve W., Westmount (roh Lansdowne) v 5.30 h odpoledne. Budou vystupovat hlavně malí žáčci a žákyně, mezi nimi i několik našich nejmenších krajanů. Vstupné je dobrovolné. Pro více informací telefonujte na číslo 514-504-7899 nebo navštivte webovou stránku www.cdmfortepiano.ca.

 

Ve dnech 5. až 14. listopadu se konala výstava Pastel Society of Eastern Canada v Tudor Hall v domě Ogilvy, které se zúčastnil známý montrealský umělec Peter Krč. V konkurenci 70 umělců vyhrál čtvrtou cenu za obraz s názvem "Let There Be Light". Srdečně gratulujeme Petrovi k tomuto úspěchu. Máte-li zájem, můžete navštívit webovou stránku Pastel Society www.pastelsec.com. (AM)

Silvestrovská zábava

Již tradiční SILVESTROVSKÁ ZÁBAVA v Montrealu bude opět v sále Kanadské legie, 5455 Maisonneuve Blvd. W., NDG, v pátek 31. 12. 2010 v 19.00 hod. Hudba, tanec, tombola. Hraje kapela Spring 68, kouzlit bude "Peter the Magic Man", spoluúčinkující vítáni. Večeře, káva, zákusky, české pivo, bohatě zásobený bar. Vstupné 35.00$ zaplacené do 29. 12. 2010, 50.00$ u dveří. Vstupenky a informace na tel. 514-737-9220 nebo 514-999-6462. Hezké svátky, dobré zdraví a rodinnou pohodu všem přeje Honza Chlumský a pořadatelé. 

Kulturní události v Ontariu

J.K. Productions v spolupráci s reštauráciou Cherry Hill vás srdečne pozývajú na ďalšiu akciu z cyklu "To tu ešte nebolo": ZABÍJAČKOVÉ HODY. Miesto konania: Reštaurácia Cherry Hill, 680 Silver Creek Blvd., Mississauga (severne od križovatky Dundas St. a Cawthra). Deň konania: 4. Decembra 2010, začiatok o 17.00 hod. Menu: ovarová polievka, krvavničky, jaternice, klobásy, tlačenka, údené mäso, zemiaky a kyslá kapusta. Zákusok: tvarohový koláč. Účinkuje Jožko Chlebničan – diskotéka. Kapacita reštaurácie je obmedzená, je potrebné si zakúpiť vopred lístok u Jana Kosibu na telefóne 905-812-5503. Počas tejto akcie bude možné si všetky výrobky zakúpiť domov (záujem o kúpu treba nahlásiť vopred). Tešíme sa na vašu účasť.

 

The Canadian Film Institute (CFI) is presenting the 25th edition of its prestigious European Union Film Festival from November 18 to December 5, 2010 at the Library and Archives Canada in Ottawa, Ontario. Featuring the Ottawa premieres of 26 films from the European Union’s member states, the festival offers something for all lovers of European cinema. All films in the European Union Film Festival are National Capital premieres and will be presented in their original languages, with English sub-titles. All films will be screened at the Auditorium of the Library and Archives Canada, 395 Wellington Street, Ottawa. Admission is $8.00 for CFI members, senior citizens and students, and $12.00 for the general public. Annual CFI memberships are available at the door for $15.00. For further information, call 613-232-6727 or check the CFI website www.cfi-icf.ca. (Announcement of Canadian Film Institute)

Pozn. red.: Toto oznámení jsme bohužel dostali až po uzávěrce minulého čísla. Český film z roku 2009 "Kawasakiho růže" režiséra Jana Hřebejka byl promítán 19. listopadu. Slovenský film "Muzika" Juraje Nvoty z roku 2008 je na programu v pátek 3. prosince v 9 hodin večer.

Události minulého měsíce

Koncert k 28. říjnu 2010. Naše Československo, kdyby ještě existovalo, by bývalo mělo v tento den 92 let. Nedočkalo se. České a slovenské sdružení a Sokol Masaryk v Montrealu však výročí stejně slavily. Koncert u příležitosti státního svátku se odehrál v sále Marie-Stefan Hudební školy Vincent d'Indy v Outremontu. V první polovině programu usedli za klavír Ostravanka Zuzana Šimurdová a Mikolaj Warszynski z Polska a zahráli čtyřručně čtyři Dvořákovy Slovanské tance. Obecenstvo bylo nadšené, neshodlo se jenom v tom, zda je přípustné tleskat po jednotlivých tancích. Předtím oba pianisté hráli sólově Chopina – Zuzana Baladu a Mikolaj Scherzo. Po přestávce nastoupil na podium nám známý pianista Martin Karlíček se svou manželkou Manou Shiraishi, kteří vystupují pod názvem Duo Ventapane, což je jméno houslaře, který její nástroj vyrobil. Velmi krásně přednesli houslovou Sonátu C. Franka a zakončili všem známým Bedřichem Smetanou a jeho skladbou Z domoviny. Jako obvykle jsme se po koncertu sešli v přilehlém salonku, kde jsme měli příležitost ochutnat pečivo našich dobrovolnic a promluvit s umělci. Martin Karlíček dokončil doktorát a největší snahou Mikolaje Warszynského je doktorátu dosáhnout. Tudíž budu mít dva nové kolegy. (Dr. Štefan Horný)

Na obrázku Karla Nováka Míša Fuchsová předává květiny protagonistům koncertu: zleva Mana Shiraishi, Martin Karlíček, Zuzana Šimurdová a Mikolaj Warszynski.


55. Bazar. V sobotu 6. listopadu proběhl náš tradiční bazar. Neměli jsme k prodávání hodně zboží, zato byla výborná drštková a gulášová polévka, kterou vařili manželé Kalvasovi, majitelé restaurace Le Béarn. K prodeji byly též jako vždy obložené chlebíčky, párky s bramborovým salátem, české pivo a nejrůznější zákusky, a nechyběly ani balíčky s vánočním cukrovím. Stůl s knihami se též těšil velké popularitě, stejně jako bižuterie a již tradiční stůl od firmy Recochem. Díky panu Pitulovi byl letos poprvé na bazaru stůl s dovezenými potravinami z České republiky, o které byl velký zájem. Sešlo se celkem dost lidí a atmosféra byla velmi dobrá – jako vždy je bazar místem setkání přátel a známých, kteří se jinak moc často nevidí.

Bazar znamená vždy hodně práce, a tak bychom rádi poděkovali všem, kteří se zúčastnili buď jako sponzoři, při přípravě a nebo při práci přímo na bazaru. Měli jsme radost, že se do práce zapojilo hodně mladých studentů z České republiky, z nichž většina je v Montrealu na studijním pobytu. Jsme rádi, že se bazar vydařil a doufáme, že příští rok nás přijdete opět podpořit. (Míša Fuchsová)

Na obrázku Jiřího Čapka stůl s polévkou a párky.

 

Mikulášská taneční zábava 2010. Mikuláš jako obvykle dorazil do Montrealu o tři týdny dřív, nečekaje na 6. prosinec. Ve slovenském kostele sv. Cyrila a Metoděje se představil se dvěma ďáblíky a jedním andělem. Rozdávali drobné dárky přítomným dětem a několika dospělým, kteří za dárek povinně veřejně zazpívali. Před a po prezentaci Mikuláše hrála k tanci výborná rakouská hudba; parket byl poměrně volný pro všechny polky, valčíky a chachacha. Dobrého jídla bylo až moc, drštková a gulášová polévka byly velmi populární a úspěšně zaplňovaly žaludky. O půlnoci pak byla slosována tombola, hlavní cenou již ale nebyla letenka do Prahy a zpět. Mikuláš varuje:

1. Slovenský kostel bude v 2011 pravděpodobně prodán;

2. Parket byl volný, byť pro tančící ideální, z důvodů malé návštěvnosti;

3. Děcka za dárky zazpívat odmítala;

a tudíž hrozí, že Mikuláš už příště do Montrealu nepřijde. Hledejte Ho v Liptovskom Sv. Mikuláši 6. decembra 2011. (Dr. Štefan Horný)

Novoroční pozdrav velvyslance ČR

     Vážení přátelé,

V době blížící se vánoční atmosféry a rodinných a přátelských setkání se snad všichni snažíme najít si čas na malé bilancování a ohlédnutí za našimi úspěchy a radostnými událostmi nebo se naopak poučit z nepříliš vydařených momentů v našem soukromém i pracovním životě. Proto bych se s vámi i já rád podělil o malé zhodnocení uplynulého období.

     Česká republika prožila velmi pestrý rok, během nějž jsme měli možnost opět rozhodovat o politické reprezentaci našeho státu od místní po parlamentní úrovně. Během voleb do Poslanecké sněmovny jste měli možnost volit na zastupitelských úřadech také vy, krajané žijící v zahraničí. Velmi bych si přál, aby tuto příležitost – byť v některých ohledech stále limitovanou, v budoucnu využívalo daleko více z vás včetně mladší generace.

     Důležitých témat, které naše země v minulém roce řešila a které se vzhledem ke své komplexnosti budou objevovat i v následujících letech, není málo, ať se jedná o důsledky dlouhodobé ekonomické krize, hospodaření státu nebo o přijetí důležitých reforem, které významně ovlivňují praktický život nás všech. Také v Kanadě jsme prožili velmi čilé období ve všech oblastech vzájemných vztahů a jediný vážný problém představuje – bohužel – přetrvávající vízový režim. Věřím však, že započaté změny doma i zde v Kanadě se budou ubírat správným směrem a vzájemnou spoluprací náš všech, občanů České republiky, tomuto vývoji napomůžeme.

     Vážení přátelé, dovolte mi, abych Vám všem jménem svým i jménem celého velvyslanectví České republiky v Ottawě popřál klidné a příjemné prožití vánočních svátků a hodně zdraví a osobního štěstí v novém roce 2011. Velvyslanec České republiky v Ottawě, Ing. Karel Žebrakovský

In memoriam

Se smutkem oznamujeme, že pan Jaroslav BEDNÁŘ zemřel 24. října 2010 v Montrealu v Jewish Eldercare Centre. Narodil se 8. července 1930 blízko Brna. Vyjadřujeme upřímnou soustrast jeho ženě Dagmar.

Otec Libor Švorčík oceněn medailí Jana Masaryka

Během torontských oslav 92. výročí 28. října v kostele sv. Václava generální konzul České republiky Richard Krpáč udělil medaili Jana Masaryka za činnost pro krajanskou komunitu též Otci Liboru Švorčíkovi. Otec Švorčík se již 11 let stará o své farníky v Torontu, a v posledních letech též i v Montrealu, Ottawě a jinde. Kromě toho se také jeho zásluhou pořádá většina torontských kulturních akcí právě v kostele sv. Václava. Jak skromně řekl Otec Libor Švorčík při naší poslední montrealské mši, přebral toto významné ocenění jako ocenění práce našich katolických komunit. Srdečně mu gratulujeme a přejeme mu ještě mnoho dalších let v jeho činnosti. (Láďa Křivánek)

Oslava 28. října na druhém konci světa

Jak někteří z vás možná už víte, nacházím se momentálně na opačné straně zeměkoule, totiž v Hong Kongu. Jak jsem před oltářem slíbila, následuji svého manžela všude, třeba i na konec světa; i když, upřímně řečeno, Hong Kong má ke konci světa daleko. Naopak – některé věci jsou nám tady kupodivu důvěrně známé. Například oslava státního svátku České republiky. Šeptandou přes velvyslanectví v Ottawě se o nás pan generální konzul Jaroslav Kantůrek dozvěděl a pozval nás na recepci v hotelu Intercontinental na nábřeží Kowloonu. Pozvánka upozorňovala, že máme mít lounge suit – pro nás první příležitost vytáhnout oblek a elegantní večerní šaty. Prostředí tomu odpovídalo: prosklená místnost s výhledem na panorama Hong Kongu na druhé straně průlivu, společnost malá, ale vybraná (většinou členové zastupitelských úřadů jiných zemí nebo obchodní zástupci firem) a obsluha tak přičinlivá, že jsem měla v ruce skleničku vína dřív, než jsem se stačila přivítat s panem konzulem. Kromě projevů pana konzula a hongkongského ministra spravedlnosti jsme vyslechli českou a čínskou hymnu, kterou zahrála paní Jana Boušková – představte si – na harfu! Měli jsme příležitost s ní promluvit během recepce a ona se přiznala, že to vůbec nebylo lehké upravit nahrávku dechové vojenské kapely pro něžnou harfu. Zhostila se ale tohoto nelehkého úkolu výborně a navíc zahrála Smetanovu Vltavu. Škoda jen, že tato krásná perlivá melodie utrpěla ruchem a hovorem lidí, kteří jí nevěnovali náležitou pozornost. Na jejich omluvu dlužno říci, že jídlo, které se mezitím začalo podávat, bylo vynikající. Čínští kuchaři se činili a i speciality jako bramborovou polévku, guláš, bramboráčky či vepřo-zelo-zelo (neboť místo knedlíků byly dva druhy zelí) byly – no, skoro jako od maminky. A k tomu pravé české koláčky a štrúdl se šlehačkou. Nechybělo pivo ani jiné drinky, no a jako výslužku si každý odnášel v tašce s prospekty o českém skle a krásách Moravy i malou lahvičku Becherovky. A kdo v zápalu hovoru přišel o hudební produkci, mohl si koncert Jany Bouškové poslechnout následující den v krásném sále v hongkongské Academy of Performing Arts, kde kromě Vltavy zahrála paní Boušková další čtyři skladby pro harfu. Bylo to moc hezké a nezbývá, než poděkovat českému konzulátu za příjemné zpestření našeho pobytu v Hong Kongu. (AM)

Na obrázku L. Martinů Gen. konzul Jaroslav Kantůrek, Secretary of Justice of HK Mr. Wong Yan Lung a Jana Boušková.

Trochu humoru – Jak poznáte, že žijete ve 21. století

1. Omylem naťukáte své tajné bankovní číslo na číselníku mikrovlnky.

2. Nehráli jste "Solitaire" se skutečnými kartami už několik let.

3. Máte seznam 15 telefonních čísel, kdybyste potřebovali zavolat někoho ze své tříčlenné rodiny.

4. Píšete si e-mailem s kolegou z vedlejší kanceláře.

5. Důvod, proč neudržujete kontakt s některými svými přáteli, je to, že nemají e-mailovou adresu.

6. Vjedete autem ke garáži a vytáhnete mobil, abyste zjistili, zda je někdo doma, kdo by vám pomohl odnosit nákup dovnitř.

7. Každá reklama v televizi má na spodním okraji obrazovky uvedenou webovou stránku.

8. Když odejdete z domova bez svého mobilu, který jste po prvních 20 (30 nebo i 60) let života neměli, je důvodem k tomu, abyste zpanikovali a honem se pro něj vrátili.

9. Ráno vstanete a jdete k počítači zkontrolovat si e-mail dřív, než si uděláte kafe.

10. Čtete tohle, přikyvujete a smějete se.

Různé zprávy

Hledám česky mluvící paní nebo slečnu na občasné pohlídání dětí v Montrealu, v oblasti NDG. V případě zájmu volejte prosím 514-750-2239.

 

Restaurant Le Béarn přijímá rezervace na vánoční oslavy během celého prosince. Stálý jídelní lístek plus vánoční speciality. Speciální jídla (pečená husa, králík nebo sele)  je nutno objednat alespoň 3 dny dopředu. Rezervace na telefonním čísle 514-733-4102. Na viděnou se těší rodina Kalvasova.

 

Českou knihu A. Votické "Zachráněná v šanghajském ghettu" si můžete objednat za 15.00$ u Czech-Books (www.czech-books.com) na tel. 888-287-1015 nebo e-mailem na mail@czech-books.com.

Anglickou knihu A. Votické "Knocking on Every Door" si můžete objednat za 14.95$ u Second Story Press (http://secondstorypress.ca), 20 Maud Street, Suite 401, Toronto, ON, M5V 2M5, Canada, tel. 416-537-7850, Fax 416-537-0588, e-mail info@secondstorypress.ca.

 

Nový "ČESKÝ KALENDÁŘ" na rok 2011, kde najdete pěkné články a obrázky z domova, písničky, básničky, historii, recepty české kuchyně a další zajímavosti, stojí jen $16.00 i s poštovným z Čech. Časopis "ČESKÝ DIALOG", který vychází 6x ročně v Praze stojí opět $ 52 na celý rok. Objednávky na Kalendář i na Dialog zašlete, prosím, stejně jako v minulých letech na adresu: Lída Luscher, 995 Pinecrest Rd., Oshawa, L1K 2A6. Šek vystavte na Lídu Luscher. Předplatné předávám hromadně Evě Střížovské do Prahy. Srdečně Vás zdraví a krásné Vánoce i šťastný Nový Rok Vám přeje Lída Luscher-Klenovcová.

Pozn. red.: Eva Střížovská, vydavatelka Českého dialogu, vyhrála Cenu "Český patriot" za rok 2010 za její aktivitu v oblasti zachování historie a paměti národa. Bližší informace najdete na http://www.ceskypatriot.cz/.

 

SLOVAK SKI BUNNIES organizujú každoročnú lyžovačku na Mont Orford v termíne December 26, 2010 – January 1, 2011. Ubytovanie v Round Hearth (Spa Tonique), Eastman, QC. Výhodné ceny, zľava na lístky na vlek. Bližšie informácie poskytne Peter na tel. 905-616-0624, e-mail slovakskibunnies@hotmail.com.

 

Webová stránka Hodonín nostalgický je zaměřená na obrazovou minulost města Hodonína a jeho život v uplynulých létech. Zajímá-li vás krása tohoto města a jeho minulost, podívejte se na www.hodonin.ic.cz.

 

Spoločnosť Waste to Wonder sa spojila so Slovenským domom v Toronte za účelom podpory komunity českých a slovenských prisťahovalcov do Kanady. Ak potrebujete zdarma kancelárske alebo bytové zariadenie ako napr. pracovný stôl, stoličky, poličky a iné, prosím skontaktujte pracovníkov Waste to Wonder na e-mailovej adrese info.ontario@wastetowonder.com alebo na telefóne 905-629-4334. Dohovoríte sa aj po česky/slovensky.

 

Pro starší, fyzicky slabou paní hledám společnici a pomocnici mluvící slovensky nebo česky, nejraději live-in nebo na plný úvazek, v oblasti DDO. Pro více informací volejte 514-978-2152.

 

Občas se nám vrátí Věstník s úřední nálepkou, že se adresát přestěhoval nebo že je neznámý. Prosíme vás, ohlašte včas změnu adresy nebo zrušení zasílání, pokud se trvale stěhujete mimo Montreal a Věstník již nechcete dostávat. Někdy se nám vrátí Věstník, i když je adresa správná – dejte nám vědět, pokud vám Věstník náhle přestane chodit, rádi vám zašleme chybějící čísla znovu.

 

Na Věstník přispěli: Jitka Adámková a Jiří Čapek, Stáňa Babánková, Iva a Vláďa Brožovi, Pavla Fofana, Alois Fogl, Leopoldina Fuessel, Jana Glavašová, Marie a Josef Hřibovi, Jan Jech, Alena Kapitánová (Norko Travel), Dr. Eva Každanová, Eva a Vlad Kocmanovi, Anne a Jiří Kořistkovi, Ema a Dalibor Košackých, Vilma Kovac,  Zdena a Jiří Kozákovi, Margaret Kusá, George Liby (AlphaPlantes), Marie Loukotová, Dagmar Marek, Slávka a Mira Nesvadbovi, Georges F. Novak, Olga Nováková, Karel Pelz, Líba Prášilová, Dagmar a Vladimír Rydlovi, Lucy Ševčíková, Nadia Trebichavsky, Suzan a Luděk Truxovi, Jarka a Jirka Vítovi, Eva Voleská, Zdenka Woo. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu Emy Košacké, 6542 McLynn, Montreal, QC H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme.


Šéfredaktorka:   Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ladislav Křivánek, Ludvík Martinů.Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.