Montrealský věstník                                  Ročník 47

Leden/January 2011                   5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                 Číslo 5


 

Kalendář činností

 

Každou středu:                        Sokolské cvičení, Coronation Elementary School, 4810 Van Horne, 20.00 h

Každý čtvrtek:             Sokolský volejbal, Coronation Elementary School, 4810 Van Horne, 20.00 h

 

31. 12. Pá        Silvestrovská zábava, sál Kanadské legie, 5455 de Maisonneuve W., 19.00 h

5. 1.     St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

18. 1.   Út        Schůze výboru Čs. sdružení, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 18.45 h

18. 1.   Út        Schůze výboru Sokola, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 19.30 h

19. 1.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

29. 1.   So        61. Šibřinky, městská hala TMR, 90 Roosevelt Ave, 20.00 h

30. 1.   Ne        Camerata at the Segal, Segal Centre, 5170 ch. de la Côte St. Catherine, 14.30 h

 

Klub seniorů

Program na leden:

5. ledna – Dr. Jiří Teichmann bude mít přednášku "Hudba v číslech".

19. ledna – Dokumentární film o Alfonsu Muchovi, o jeho životě a umění v Ivančicích, Paříži a v Americe.

 

Na schůzce 1. prosince revmatolog Dr. Jan Schulz promluvil o zákeřných chorobách stáří: osteoarthritis, osteoporosis, polymyalgia, rheumatica, dna (gout). Chtěli bychom doktoru Schulzovi poděkovat za velmi zajímavou přednášku, ve které nám vysvětlil, jak se vypořádat s těmito nemocemi a jak pokračovat v našem životě. Jsme mu velmi vděční za čas, který s námi strávil, i za jeho milá slova.

Dne 15. prosince jsme s radostí oslavili narozeniny paní Líby Prášilové. Pan Petr Štikarovský obstaral tvarohové dorty (cheese cakes), pan Karel Pelz přinesl víno, hrála hudba a zpívali jsme koledy. Všichni jsme se spolu velmi potěšili při vzpomínkách na náš bývalý domov v Čechách. Zavzpomínali jsme si také na všechny, kteří nás opustili – jsou stále v našich vzpomínkách.

Milí přátelé, kteří čtete náš Věstník a zprávy o našich seniorských schůzkách, přejeme vám velmi radostný nový rok 2011 plný zdraví, spokojenosti a splnění všech vašich přání.                         (Rose Raba Reichmanová)

 

První prosincovou sobotu se již tradičně sešli naši senioři na vánočním obědě, který se již podruhé konal v restauraci "Au Vieux Duluth" v nákupním centru v LaSalle. Počasí nám letos přálo a navzdory předpovědi počasí spadlo jen pár vloček. Bohužel letošní účast byla oproti minulým letům slabší, ale to nic neubralo na kvalitě zábavy, i když by menší salonek jako ve staré Amazonce býval asi daleko útulnější. Paní Rose Reichmanová uvítala všechny přítomné, a pak následoval dobrý oběd, opět s porcemi jak pro zápasníky. Každý si mohl vybrat steak, lososa, kuře, či brochette. Dokonce na výběr byly i dva dobré zákusky. Protože do Vieux Duluth si lidé mohou nosit svoje víno, Sdružení se kromě oběda též dobře postaralo i o zvýšení vánoční nálady dobrým vínem. Stejně jako vloni nás manželé Maryna (zpěv) a Jan Krejcarovi (piano) obdařili několika krásnými áriemi včetně písní Jaroslava Ježka, ke kterým se přidal již celý sál. Manželé Krejcarovi nám též přinesli ukázat roztomilou půlroční dcerušku i s "babičkou" – paní B. Farrovou. Poté zasedla za keyboard paní Sonia Zichermanová a zazpívali jsme si řadu vánočních koled (viz obrázek Petra Štikarovského). Po koledách jsme si mohli jako vždy plně vychutnat její klavírní umění a zpívat vesele až do čtyř hodin, kdy jsme museli opustit sál. Opět nastalo loučení a vzájemné přání hezkých Vánoc a všeho nejlepšího do nového roku, a abychom se za rok zase všichni ve zdraví setkali.                                                                           (Láďa Křivánek)

České a slovenské sdružení

Příští výborová schůze montrealské odbočky ČSSK se bude konat v úterý 18. ledna 2011, tentokrát výjimečně už ve tři čtvrtě na sedm večer ve společenské místnosti Misijního domu. Po schůzi Sdružení následuje v půl osmé schůze Sokola (viz sekce Sokol Montreal).                                                     (Ema Košacká)

 

Čs. sdružení a Sokol Montreal chystají KONCERT u příležitosti výročí narození prvního československého prezidenta T. G. Masaryka na čtvrtek 24. února 2011 v 7 hodin večer jako obvykle v sále hudební školy Vincenta d'Indy, 628 Chemin de la Côte Ste. Catherine, v Outremontu. Vystoupí KAPRÁLOVÁ QUARTET ve složení Veronika Panochová (housle), Simona Hurníková (druhé housle), Karolina Strašilová (viola) a Simona Hecová (violoncello). Toto kvarteto nese jméno české skladatelky Vítězslavy Kaprálové (1915-1940) a vzniklo v roce 1995 pod názvem Venus Quartet Prague jako netradiční soubor s čistě ženským obsazením. V současné době patří Kaprálová Quartet mezi přední česká kvarteta.                                               (Míša Fuchsová)

Sokol Montreal

Výborová schůze Sokola Montreal se bude konat v úterý 18. ledna 2011 v půl osmé večer v Misijním domě na rohu Sherbrooke a West Broadway. Všichni členové Sokola jsou srdečně zváni.                            (AM)

 

Sokolský volejbal a cvičení začnou znovu v druhé polovině ledna. Informace podá starosta Sokola Montreal Josef Hřib na tel. (514) 683-2092.

 

Župní sokolské zimní hry se budou konat poslední sobotu v únoru, 26. února 2011, v lyžařském středisku Horseshoe Valley blízko Toronta. Závodí se ve slalomu a běhu na lyžích. Zúčastnit se mohou i nečlenové Sokola. Zájemci hlaste se u Josefa Hřiba, tel. (514) 683-2092.                                                        (Josef Hřib)

Misie sv. Václava

Upozorňujeme, že v měsíci lednu a únoru se české mše nekonají. Příští mše svatá bude v březnu. Datum bude oznámeno v březnovém čísle Montrealského věstníku.                                                            (Rose Mary Strban)

Přejeme všem hodně zdraví a štěstí do nového roku 2011.

Hostýn

Poplašný systém. Asociace Hostýn nainstalovala v táboře nákladný poplašný systém, který má zabránit krádežím a vandalismu, jako se tomu stalo v roce 2008.

 

Přijímání nových členů. Asociace Hostýn má velký zájem na rozšíření členské základny. Uvítáme všechny lidi s pozitivním postojem, kteří jsou ochotni pomoci. Máme také zájem o členy, kteří by mohli pomoci s administrativní prací. Staňte se spolumajiteli krásného tábora Hostýn! Členové mají také slevu při pronájmu chatiček. Zájemci, hlašte se u sekretářky Vierky Šebenové na tel. 514-385-5153 nebo u předsedy Zdeňka Noska, tel. 514-365-8863. Můžete kontaktovat také Josefa Maxanta, tel. 450-465-4844. Přihláška do A.H. je na naší webové stránce na adrese www.hostyn.org, nebo si o ni požádejte telefonicky.

 

Fond na opravu tábora. Během roku 2011 plánujeme opravu všech kabinek. Kabinky dostanou nové "ošacení" v podobě dřevěných šindelí. Budou také opraveny střechy, podlahy, prahy pod dveřmi a pod. Tento projekt je odhadován zhruba na 24,000 dolarů. I když očekáváme pomoc od české vlády, stále budeme potřebovat i podporu české komunity. Proto uvítáme peněžní dary v jakékoliv výši. Šeky adresováné na Associaci Hostýn zašlete na adresu: Tábor Hostýn, 8970 Marie Victorin, Brossard, QC, J4X 1A3 s poznámkou "Fond na opravu tábora". Štědré dárce rádi zveřejníme ve Věstníku. Zvelebujme všichni krásu tábora Hostýn, který je posledním majetkem v rukách české komunity v Quebeku!

 

Předběžný program na rok 2011 je následující:

Dětský tábor se bude konat od 3. do 23. července. Tradiční pouť s nově ustanoveným českým piknikem bude v neděli 14. srpna. Podrobné informace o všech akcích stejně jako datum Slovenského pikniku a jarní a podzimní brigády budou oznámeny později.                                                                               (Josef Maxant)

Silvestrovská zábava

Již tradiční SILVESTROVSKÁ ZÁBAVA v Montrealu bude opět v sále Kanadské legie, 5455 Maisonneuve Blvd. W., NDG, v pátek 31. 12. 2010 v 19.00 hod. Hudba, tanec, tombola. Hraje kapela Spring 68, kouzlit bude "Peter the Magic Man", spoluúčinkující vítáni. Večeře, káva, zákusky, české pivo, bohatě zásobený bar. Vstupné 35.00$ zaplacené do 29. 12. 2010, 50.00$ u dveří. Vstupenky a informace na tel. 514-737-9220 nebo 514-999-6462. Hezké svátky, dobré zdraví a rodinnou pohodu všem přeje Honza Chlumský a pořadatelé. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

MUSICA CAMERATA MONTRÉAL (41st Season 2010-2011)

presents

CAMERATA  AT  THE  SEGAL

Sunday, January 30, 2011 at 14h30

Segal Centre for the Performing Arts,.5170 ch. de la Côte-Sainte-Catherine

Concert co-sponsored by Vanda Treiser

On program: Frantisek Krommer: Quartet for oboe and strings No 1 in C major

Antonin Dvorak: Bagatelles op 47 for accordion, two violins and cello

Josef Suk: Quintet op 8 for piano and strings

Tecia Werbowski will read excerpts from her stories on Prague

Musicians: Berta Rosenohl, piano; Theodore Baskin, oboe; Henri Oppenheim, accordion; Luis Grinhauz and Van Armenian, violins; Lambert Chen, viola; Maričve Bock, cello

Tickets: $30, $20 (seniors & students)

Information: Segal Centre 514 739 7944, Camerata 514 489 8713

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Sokol Masaryk Montreal

 

vás srdečně zve na  výroční

Text Box:

 

61. ŠIBŘINKY

 

Sobota 29. ledna 2011

 

ve 20.00 hodin

 

ve velkém sále městské radnice

Town of Mount Royal

90 Roosevelt Ave

 

Text Box:
 


 

K tanci hraje kapela Edelweiss

Tradiční jídla a nápoje, české pivo

Půlnoční tombola

 

 

Vstupné: 20$ regular, 15$ studenti a senioři

 

 

Informace a lístky / Information and tickets:

Míša Fuchsová (514) 737-8325

Ema Košacká (514) 735-5795

Marie Hřibová (514) 683-2092

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Kulturní události v Torontě

Sokol Toronto pořádá následující akce, všechny v sále kostela sv. Václava na 496 Gladstone Avenue:

Potluck – Social Dinner v sobotu 8. ledna 2011 v 6 hodin večer.

Sokolské maškarní Šibřinky v sobotu 15. ledna 2011 v 7 hodin večer.

Dětské maškarní odpoledne v neděli 6. února 2011 ve 2 hodiny odpoledne.

Informace o všech akcích podá Hana Jurásková na tel. 905-838-2541 nebo na e-mailu hanajurasek@yahoo.ca.

 

V rámci série Nocturnes in the City se bude konat koncert Kaprálová Quartet v neděli 27. února 2011 v 5 hodin odpoledne rovněž v sále kostela sv. Václava na 496 Gladstone Avenue. Další informace můžete najít na webové stránce www.nocturnesinthecity.com.

Konzulární dny v Montrealu

Velvyslanectví ČR v Ottawě oznamuje, že ve dnech 27. a 28. ledna 2011 (v době mezi 9-12 a 13-18 hod.) proběhnou v Montrealu konzulární dny. Konzulární dny se budou konat s laskavým svolením Správní rady Českého misijního domu na adrese: 7300 Sherbrooke West, Montreal.

     Klientům bude poskytnuta pomoc při vyřizování oddacích, rodných či úmrtních listů, osvědčení o státním občanství, při ověřování pravosti podpisů (také osvědčení o žití), ověřování správnosti opisů (fotokopií) dokumentů, potvrzování správnosti překladů, superlegalizace listin, budou nabírány žádosti o výpisy z evidence Rejstříku trestů, výpisy z bodového hodnocení řidiče apod. Z technických důvodů nemohou být nabírány žádosti o pas, lze pouze připravit podkladovou dokumentaci.

     Prosíme zájemce o konzulární služby, aby se předem ohlásili na tel. 613-562-3875, linka 11 (paní Míla Minnes) a dohodli si schůzku. Při svém telefonátu prosím uvádějte celé jméno, telefonní číslo, na němž jste k zastižení, a konzulární úkony, které budete požadovat (vyřizování dokladů, ověřování listin či podpisů apod.). V případě, že budete vyřizovat doklady za celou rodinu, prosíme, nahlaste počet osob.

(Mgr. Ivana Krahulcová, konzulka, Velvyslanectví ČR v Ottawě)

Události minulého měsíce

Mikulášská besídka pro děti se konala v neděli 5. prosince ve tři hodiny odpoledne ve společenské místnosti Misijního domu na rohu Sherbrooke a West Broadway. Sešlo se téměř třicet dětí se svými rodiči, prarodiči a přáteli, takže místnost takzvaně praskala ve švech. Mikuláš se svým doprovodem přišel a rozdal dětem dárky. Skoro všechny děti přednesly básničku či zazpívaly písničku a dostaly za to ještě další dárek od čerta a anděla. Po rozdávání následovalo občerstvení – děkujeme všem, kdo přispěli svou pomocí, ať už při organizaci nebo tím, že napekli či přinesli něco k jídlu. Kéž by byl takový zájem a účast tak velká i při jiných akcích českých spolků.                                                   (Petr Štikarovský)

Obrázek anděla nakreslila Vanessa Nosek.

Systém DROZD pro Čechy při cestách do zahraničí

Od června 2009 je pro veřejnost zpřístupněna webová aplikace, která českým občanům umožňuje dobrovolnou registraci informací o plánovaném pobytu v zahraničí. Pro pojmenování aplikace byla zavedena pracovní zkratka DROZD: "Dobrovolná registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí". Odkaz na tuto aplikaci se nachází na webové stránce Ministerstva zahraničních věcí v kapitole "Cestujeme" www.mzv.cz.  Samostatně je též přístupná na adrese drozd.mzv.cz. Na ní cestovatel sám vyplní jednoduchý formulář, který se skládá ze 4 částí: 1. informace o cestovateli, 2. informace o spolucestujících rodinných příslušnících, 3. údaje o pobytu v zahraničí a 4. kontaktní osoba v ČR. Poskytnuté informace budou sloužit k poskytování operativní pomoci našim občanům, kteří se v zahraničí ocitli ve stavu nouze, jsou v ohrožení života, zdraví nebo jim hrozí jiná závažná újma v nejrůznějších situacích, včetně přírodních katastrof, sociálních nepokojů a ozbrojených konfliktů. V případě potřeby tento systém umožní především rychlé kontaktování cestovatele nebo jeho příbuzných v ČR. Do příslušné databáze mají přístup pověření pracovníci zastupitelských úřadů, kteří budou mít právo rozesílat ze systému informační SMS a e-maily všem zaregistrovaným osobám, které se v daném cizím státě nacházejí. Aplikace je vhodná pro registraci všech pobytů v zahraničí. Systém umožňuje následné editování vložených údajů například při změně trasy, délky pobytu a pod., a to na základě přihlašovacího jména a hesla, které si cestovatel sám určí. Osobní data budou v systému uchovávána jen po dobu předpokládaného pobytu v zahraničí. Po jeho ukončení obdrží cestovatel automaticky e-mailovou zprávu, která mu interaktivně umožní příslušný záznam z databáze ihned odstranit. Pokud na e-mail nebude reagovat, bude záznam automaticky vymazán po uplynutí 4 týdnů od zadaného termínu ukončení cesty.     

(Mgr. Ivana Krahulcová, Velvyslanectví ČR v Ottawě)

CO SE TO STALO S NÁMI…? (Vzpomínky na slávu Šibřinek)

Jsem jeden z mála pamětníků a pořadatelů 1. sokolských Šibrinek tehdy nově ustanovené jednoty Sokol Montreal v lednu 1950. Konaly se v místnostech International YMCA na Park Avenue, kde jsme cvičili, a proto jsme si mohli pronajmout na sobotní večer sál pod podmínkou, že v neděli v 8 hodin ráno bude vše v původním stavu. Tehdejší členstvo Sokola tvořili vyhladovělí Češi a Slováci, kteří dopluli do Kanady z uprchlických táborů IRO. Nebylo nás mnoho, ale tím větší bylo nadšení a pospolitost.

            Na přípravu pohoštění, výzdobu a úpravu sálu jsme měli málo času, ale všichni muži, ženy, mládež i děti tam byli již v sobotu ráno a vrhli se do práce. Jediným problémem byla doprava, protože jediný z pořadatelů, kdo měl auto, byl br. Fred Havel. Výzdoba sálu byla pod vedením br. Tondy Dojáčka, který dovezl čerstvé chvojí, ze kterého jsme udělali věnec na zdi kolem celého sálu. Někdo dovezl roli papíru – tu jsme rozbalili a br. Dr. Miloš Novák šel podél sálu s třemi kbelíky barev (bílá, červená a modrá), v každém kbelíku štětku, a maloval na ni naše československé ornamenty, které s věncem chvojí tvořily skutečně uměleckou výzdobu. Na žádných z příštích šedesáti Šibřinek nebyl sál tak krásně vyzdobený jako tehdy za tak těžkých podmínek, kdy nikdo neměl nic. Šibřinek se zúčastnilo patrně 90% všech Čechoslováků, starousedlíků i nově příchozích, a tradice Šibřinek byla ustanovena. Kapela pana Symčáka (10 členný orchestr!) hrála jen českou a slovenskou  hudbu, ku které zpíval "celý sál". Hráli do půlnoci a po vyprázdnění sálu kolem 1 hodiny ranní pořadatelé museli začít uklízet kuchyň, stoly a židle ze sálu a sundat tu krásnou dekoraci. Ráno byl sál předán v původním stavu podle smlouvy a unavení pořadatelé "dotancovali" konečně domů s pocitem dobře vykonané práce ve prospěch Sokola a české komunity.

            Tradice Šibřinek zdárně pokračovala nejdříve v té samé hale, později v Polské hale, pak ve Victoria Hall. Nejúspěšnější Šibřinky byly v 70. letech ve Slovenské hale na Jean Talon. Tehdy přišlo 480 osob a hrály 2 kapely. V té době byly Šibřinky velkou událostí, kdy bylo nutno si koupit vstupenku v předprodeji a rezervovat si stůl v přeplněném sále. Po kapele pana Symčáka hrál pan Karlín, pak po mnoho let asi nejúspěšnější skupina pana Karla Bíňovce a jeho manželky, kteří zahajovali program večera sokolskou znělkou (fanfárou), a po jejich odchodu hrávala skupina pana Jana Chlumského. Během mnoha let měly Šibřinky zvláštní ráz "Maškarního bálu" a později program obohacovalo vystoupení až tří tanečních kolon v národních krojích, které pod vedením paní Yvonne Lavalové předváděly Českou besedu a jiné tance. Prostor před  muzikanty na pódiu  byl plný cen, které darovali naši podnikatelé do tomboly. Mezi návštěvníky byli často hosté z jiných etnických skupin a naši hostitelé byli hrdi na kvalitu naší hudby, programu a kulinárních pochoutek. Jednota Sokol Masaryk Montreal, pořadatel Šibřinek, používala výtěžek zábavy k úhradě nájemného za tělocvičny, které byly plné dětí, dorostu a dospělých. Bylo období, kdy jsme sváželi děti autobusem placeným jednotou, konaly se cvičební akademie, nacvičovala se prostná  pro účast na sokolských sletech župy kanadské, americké a na slety pořádané Ústředím Sokola v zahraničí ve Vídni, Curychu, Paříži a pak i v Praze. Jednota Montreal hostila dva župní slety, v letech 1967 a 1988, a pořádala župní letní hry v Sokolském údolí v Chertsey. I dnes jednota Sokol nabízí možnost tělocviku a volejbal zdarma, ale prázdná tělocvična je důkazem nezájmu. Proto se ptám: Co se stalo s námi?

            Jsem asi jediný, kdo se podílel na organizaci všech šedesáti Šibřinek – jediné, které jsem vynechal, jsem "slavil" v nemocnici – a proto se chci se čtenáři Věstníku podělit s problémem naší komunity a tedy i nadcházejících Šibřinek. Při uvážení malé návštěvnosti posledních akcí, najmě Mikulášské zábavy (60 hostů), koncertu u příležitosti oslavy 28. října (poloprázdná koncertní hala) a i vánočního oběda seniorů (25 zúčastněných), byla vyslovena obava, zda se vyplatí konat Šibřinky ještě v Town of Mt. Royal City Hall. Veškerá nynější činnost české komunity spočívá na bedrech několika obětavých dobrovolníků, kteří jsou v poslední době již unaveni – ne prací, kterou dělají, ale nezájmem a neúčastí našich krajanů. I když se všeobecně říká, že se "nic nedělá", jsou tu organizace a spolky, které se stále snaží udržovat naši kulturu v cizím prostředí: České a slovenské sdružení, Sokol Montreal, Klub seniorů a odbor Bazaru, Misie sv. Václava, Asociace Hostýn, Jan Chlumský se svou skupinou a redakce Montrealského věstníku. Vedoucí a funcionáři těchto spolků často zastávají dvě až tři různé funkce v několika organizacích a rádi by uvítali pomoc z řad mladší generace. Vyzývám proto všechny příslušníky naší komunity, zvláště vás mladé, přijďte nás podpořit a odměnit svojí účastí práci a úsilí těch několika dobrovolníků. Na shledanou na Šibřinkách!             (Alois Fogl)

 


In memoriam

V pondělí 20. prosince zemřel na masivní infarkt Petr Joseph FOGL, syn Aloise a Rosl Foglových, bratr Anity Zichové. Petr se narodil v roce 1954. Vystudoval účetnictví na Concordia University, zároveň byl hudebně vzdělaný a také velký sportovec, již v mládí hrával americký fotbal a hokej. Než odešel do penze, pracoval se svým otcem v obchodě Anton Wilfer Ltd., kde prodávali a opravovali strunné hudební nástroje. Zákazníci ho měli rádi, protože jim vždy dobře poradil. Byl také velmi aktivní v montrealských "věcech veřejných" v místě svého bydliště v centru města.

Manželům Foglovým, Anitě a celé jejich rodině vyslovujeme naši upřímnou soustrast.                                                                                 (Ema Košacká)

Novoroční blahopřání

Jedním z prastarých zvyků je posílání novoročních (vánočních) přání. Jejich předchůdcem byla malovaná a často veršovaná přání, která posílali učitelé vrchnosti, všem, od kterých mohli očekávat nějaký peněžitý dar nebo přízeň. Tento obyčej se udržel dlouho, dokonce i mezi bakaláři na univerzitě, zanikl až v době vlády Marie Terezie. Přímým předchůdcem dnešních přání byly malované lístky hraběte Karla Chotka, které použil ve 30. letech 19. století jako náhražku za návštěvu v rodinách přátel, kam se mu nechtělo osobně. Ze stejné doby pochází zkratka P.F., která se píše ve spojení s letopočtem příštího roku a znamená "Pour féliciter" – pro štěstí. Zkratka se ujala v rámci Rakouska-Uherska výhradně v českých zemích. Říká se dokonce, že samotní Francouzi nevědí, co znamená.                                  (Z knížky České zvyky a obyčeje od Aleny Vondruškové vybrala AM)

Různé zprávy

Hledám česky mluvící paní nebo slečnu na občasné pohlídání dětí v Montrealu, v oblasti NDG. V případě zájmu volejte prosím 514-750-2239.

 

Českou knihu A. Votické "Zachráněná v šanghajském ghettu" si můžete objednat za 15.00$ u Czech-Books (www.czech-books.com) na tel. 888-287-1015 nebo e-mailem na mail@czech-books.com.

Anglickou knihu A. Votické "Knocking on Every Door" si můžete objednat za 14.95$ u Second Story Press (secondstorypress.ca), 20 Maud Street, Suite 401, Toronto, ON, M5V 2M5, Canada, tel. 416-537-7850, Fax 416-537-0588, e-mail info@secondstorypress.ca.

 

Nový "ČESKÝ KALENDÁŘ" na rok 2011, kde najdete pěkné články a obrázky z domova, písničky, básničky, historii, recepty české kuchyně a další zajímavosti, stojí jen 16.00$ i s poštovným z Čech. Časopis "ČESKÝ DIALOG", který vychází 6x ročně v Praze stojí 52$ na celý rok. Objednávky na Kalendář i na Dialog zašlete, prosím, stejně jako v minulých letech na adresu: Lída Luscher, 995 Pinecrest Rd., Oshawa, L1K 2A6. Šek vystavte na Lídu Luscher. Předplatné předávám hromadně Evě Střížovské do Prahy. Srdečně Vás zdraví a krásné Vánoce i šťastný Nový Rok Vám přeje Lída Luscher-Klenovcová.

 

České filmy, seriály, pohádky a večerníčky najdete na www.nejlepsi-pohadky.cz.

 

Webová stránka Hodonín nostalgický je zaměřená na obrazovou minulost města Hodonína a jeho život v uplynulých létech. Zajímá-li vás krása tohoto města a jeho historie, podívejte se na www.hodonin.ic.cz.

 

Pro starší, fyzicky slabou paní hledám společnici a pomocnici mluvící slovensky nebo česky, nejraději live-in nebo na plný úvazek, v oblasti DDO. Pro více informací volejte 514-978-2152.

 

Na Věstník přispěli: Zlata Burianová, Paul Dobrovolny, Marta Erdelyi, Věra Gazdová, Alice a Jean Gergelovi, Alice Havlová, Ludmila Janglová, Josef Kalný, René Kalvas, Jitka Kirchnerová, Láďa Křivánek, Miroslav Kunagl, Dana Lásková a Jaroslav Novák, Vlasta Nosková, Franta a Marie Pánkovi, Dr. Petr Pohanka, Dr. Eva Procházková, Helen Richards, Standa Skála, Julius Stracina, Eva Strofová, Oskar Sýkora, Bella Vernonová, Dr. Vlasta Vrána. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu Emy Košacké, 6542 McLynn, Montreal, QC H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme.


Šéfredaktorka:   Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ladislav Křivánek, Ludvík Martinů.Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.