Montrealský věstník                                  Ročník 47

Březen/March 2011                     5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                 Číslo 7


 

 

Kalendář činností

 

Každou středu:                        Sokolské cvičení, Coronation Elementary School, 4810 Van Horne, 20.00 h

Každý čtvrtek:             Sokolský volejbal, Coronation Elementary School, 4810 Van Horne, 20.00 h

 

2. 3.     St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

12. 3.   So        Memoriál za Blanku Rohnovou, kostel sv. Václava, 496 Gladstone Ave, Toronto, 15.00 h

12. 3.   So        Poľovnícke hody, reštaurácia Cascada, 755 Queensway Est, Mississauga, 18.00 h

16. 3.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

20. 3.   Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

29. 3.   Út        Valná hromada Čs. sdružení, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 19.30 h

30. 3.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

 

Klub seniorů

Program na březen:

2. března – Dr. Pohanka pro nás připraví program s ukázkou svých filmů a promluví o svém životě. Těšíme se na krásné a zajímavé odpoledne.

16. března – Zajdeme si trochu do historie českého národa, vzpomeneme na svatého Cyrila a Metoděje, na krále Karla IV., na svatého Václava, na Jana Husa, podíváme se na mapu Čech a na naše rodná města. Zazpíváme si české a slovenské písně, zavzpomínáme si na náš život.

30. března – vybereme si video podle přání většiny. (Rose Raba Reichmanová)

 

Ve středu 16. února si senioři užili krásné odpoledne. Napřed jsme si pod vedením Karla Pelze zazpívali a pochutnali si na dobrém dortu. Pak jsme povstáním uctili památku zesnulé Zdeny Kentové a Alois Fogl nám přečetl pár vzpomínek na její život. Následoval zlatý hřeb odpoledne: profesorka Sonia Jelínková (na obr. Petra Štikarovského) přijala pozvání Aloise Fogla a přišla nám vyprávět o svém životě. Její otec byl v diplomatické službě, a proto rodina přijela v roce 1938 do Montrealu. Sonia po dokončené střední škole studovala hru na klavír a na housle na Univerzitě McGill. Během 2. světové války jezdila s dr. Steinem a dr. Šmolkou po Kanadě: dávali koncerty, aby Kanaďany získali pro věc svobodného Československa. Po válce zakončila svá studia na prestižní hudební škole ve Filadelfii a vrátila se do republiky. V roce 1965 odjela s manželem na tříletý pobyt do Montrealu a už zde zůstali. Vladimír Jelínek se stal uznávaným dirigentem orchestru Les Grands Ballets Canadiens. Paní Sonia hrála na housle v Montrealském symfonickém orchestru a také učila na McGillu a na Konzervatoři. Vychovala řadu houslistů, kteří dnes hrají na významných místech po celém světě. Paní Jelínková nám prozradila, že v životě pro ni byly důležité dvě věci: láska k hudbě a snaha předávat svoje vědomosti další generaci. To se jí v plné míře podařilo, jak dosvědčují dopisy jejích vděčných žáků a žákyň. (Ema Košacká)

České a slovenské sdružení

Montrealská odbočka Čs. sdružení v Kanadě pořádá výroční valnou hromadu v úterý 29. března 2011 v půl osmé večer ve společenské místnosti Misijního domu. Všichni členové jsou srdečně zváni. (Ema Košacká)

 

63. Kongres Českého a slovenského sdružení v Kanadě se bude letos konat v Kitcheneru v Ontariu ve dnech 14. a 15. května. Informace o kongresu najdete na webové stránce Čs. sdružení, www.cssk.ca. Máte-li zájem se zúčastnit, obraťte se na předsedkyni Sdružení v Montrealu Míšu Fuchsovou, (514) 737-8325. (Míša Fuchsová)

Sokol Montreal

Schůze výboru Sokola Montreal, která se měla konat 15. února 2011, byla přeložena z důvodu onemocnění několika členů výboru na středu 23. února. Na programu bylo především vyhodnocení Šibřinek. (Josef Hřib)

 

Pravidelné sokolské cvičení i volejbal jsou již v plném proudu. Ve středu se kromě pravidelné rozcvičky a aerobiku začíná nacvičovat na příští sokolský slet, který se bude letos konat od 29. června do 2. července v Clevelandu. Informace o všech sokolských aktivitách podají manželé Hřibovi na tel. (514) 683-2092.

 

Kniha Jana Waldaufa "Sokol – malé dějiny velké myšlenky" je "kronika, která má za cíl především zaznamenat činnost zahraničních sokolských organizací," říká Zdeněk Kubín v časopise České obce sokolské "Sokol" v Praze, "zachovat v písemné formě co nejvíce zpráv jak o činnosti, tak o organizaci, o problémech, s nimiž se museli sokolové v zahraničí vypořádat, ale také úspěchy, jichž dosáhli. V celém třísvazkovém díle se autor snaží o co největší objektivitu, což je úkol vskutku obtížný." První díl "Od založení Sokola (1862) do roku 1952" má 380 stran, přes 300 fotografií a stojí 25$. Druhý díl "Čs. sokolstvo v zahraničí 1952-1975" má 654 stran, přes 200 fotografií a stojí 30$. Třetí díl "Čs. sokolstvo v zahraničí 1976-1995" má 790 stran, přes 300 fotografií a stojí rovněž 30$ (k cenám nutno připočíst poštovné). Cena při zakoupení 2. a 3. dílu najednou je 45$ plus poštovné. Objednávky v Kanadě a USA vyřizuje knižní zásilková služba ČS KNIHA, 960A Duhamel, Pincourt, QC J7V 4H1, Canada, tel. nebo fax 514-425-0742, email cskniha@sympatico.ca.

Misie sv. Václava

Naše příští mše bude v neděli 20. března 2011 v 11.00 hodin v kapli Loyola High School, 7300 Sherbrooke Street West (roh West Broadway). Růženec se modlíme od 10.30 h. Kaple je ve 3. patře budovy. Prosíme, přicházejte pár minut před jedenáctou, protože budova se v 11 h z bezpečnostních důvodů zamyká. Děkujeme. Doufáme, že se s vámi všemi sejdeme. (Rose Mary Strban)

Hostýn

Dětský letní tábor na Hostýně se bude konat opět tři týdny a to od 3. do 23. července 2011. V táboře umožňujeme dětem následující aktivity: koupání na naší soukromé pláži na jezeře Lafond, jízdu na kánojích a na kajaku, volejbal, fotbal, cyklistiku, rybaření, jednodenní výlety do okolí a k vodopádům, orientaci v přírodě, tanec, divadelní umění, ruční práce, táborové ohně, aj. Většina vedoucích mluví anglicky a francouzsky a také česky či slovensky. Ceny za účast jsou následující: 350$ za 1 týden, 695$ za 2 týdny a 890$ za 3 týdny. Každé další dítě ze stejné rodiny má 10% slevu.

Přihláška na dětský tábor je na internetu na naší stránce www.hostyn.org. Finančně slabé rodiny mohou obdržet slevu. Prosíme zájemce o práci v kuchyni či jako vedoucí k dětem, aby si urychleně vyplnili žádost, která je také na naší webové stránce. Detaily o táboře je možné získat u Josefa Maxanta (tel. 450-465-4844, fax 450-923-4159, health.vifad@sympatico.ca), u Viery Šebénové (tel. 514-385-5153, vseben@hotmail.com), nebo u Zdeňka Noska (tel. 514-365-8863). (Josef Maxant)

 

Poďakovanie: Asociácia Hostýn ďakuje pani Irene Veckovej za montovaný záhradný domček, lavicu, náradie, bicykel a ďalšie užitočné veci; pánovi Štikarovskému z Misijného domu za náradie, kuchynské nádoby a premietačku pôvodom z českého konzulátu; paní Patricii Fraiovej za kuchynské potreby; a rodine Arendášovej za televízor. Asociácia Hostýn prijíma donácie stavebného materiálu, náradia a nástrojov, záhradkarských potrieb, ďalej kuchynských spotrebičov a zariadenia, športových potrieb, a iných vecí, ktoré už nepotrebujete. Prosím skontaktujte nás na hostyn@live.com. Všetkým darcom ďakujeme. (Miro Šebén)

Velikonoční malování a pletení pomlázky pro děti

Čs. sdružení a Sokol chystá opět malování vajíček a pletení pomlázky pro děti. Sejdeme se stejně jako v minulých letech na Bílou sobotu, která letos vychází na 23. dubna, ve 3 hodiny odpoledne v Misijním domě na 7300 Sherbrooke West (roh West Broadway). Děti si opět budou moci uplést správnou velikonoční pomlázku z 8 proutků a namalovat velikonoční kraslice. Budeme mít připravené obrázky vajec a králíků (vystřižené šablony), které děti budou moci vybarvit (pastelky a fixy budou k dispozici). Děti si mohou přinést z domova vyfouknuté skořápky vajec nebo vejce natvrdo, která mohou na místě namalovat. Pro děti bude připravené malé pohoštění – drobné cukroví a džusy. Máte-li zájem přijít nebo třeba i pomoci s organizací, ohlaste se předem Ludvíkovi a Aleně Martinů na tel. 514-484-6177 nebo po emailu na amartinu@yahoo.com. (AM)

Lyžovačka na Mont Orford

Českí a slovenskí lyžiari vás pozývajú na každoročnú jarnú lyžovačku SKI QUEBEC – MARCH 2011 v dňoch 12.-19. marca. Ubytovanie v Round Hearth (Spa Tonique), Eastman, Lyžiarske stredisko Mont Orford. Pre informácie kontaktujte slovakskibunnies@hotmail.com alebo Petera na tel. 905-616-0624. (Miro Šebén)

Miss Czech Slovak America 2011

Canada.sk Entertainment presents first year of beauty pageant for Czech and Slovak girls in America, Miss Czech and Slovak America 2011 presented by NYGC New York. All single girls, older than 18 years of age with Czech or Slovak heritage, can sign up at www.missczechslovakamerica.com/miss_reg_form.doc. Application deadline is March 31, 2011. On April 15 and 29, 2011, semi-final rounds will be held in the largest Czech and Slovak concentration cities throughout United States. Grand finale competition will take place on June 11, 2011 in New York City. Our audience and jury will also select Miss Community (Internet voting) and Miss Audience (Audience voting). Detailed information about the preliminary rounds venues and dates will be posted onto www.missczechslovakamerica.com. Each contestant will be contacted directly.

Poľovnícke hody v Toronte

J.K Productions v spolupráci s reštauráciou Cascada vás všetkých vrele pozývajú na ďalšiu akciu z cyklu "To tu ešte nebolo" – Poľovnícke hody v reštaurácii CASCADA, 755 Queensway Est, Mississauga (križovatka ulíc Cawtra a Queensway) dňa 12. marca 2011 o 18.00 hodine. Menu: a) domáca bažantia polievka so sližíkmi, pečený diviak s ryžou a zeleninovou oblohou, zákusok za 25.99$; b) domáca bažantia polievka so sližíkmi, jelení guláš s knedľou, zákusok za 21.99$. V cene je zahrnutý aj poplatok za živú hudbu. Do tanca a na počúvanie bude hrať skupina Reflex Janka Fuseka. V prípade záujmu o čerstvé mäso z diviny treba urobiť objednávku najneskôr týžden pred akciou. Nakoľko reštaurácia má obmedzenú kapacitu (asi 130 miest), treba si miesta zarezervovať čo najskôr. Šeky na plnú hodnotu jedla a presný výber, čo chcete konzumovať, prosím zašlite na adresu Jan Kosiba, 5810 Sidmouth St., Mississauga, Ont. L5V 2K3. Prípadne objednať na telefónnom čísle 905-812-5503. Tešíme sa na vašu účasť.

Události minulého měsíce

Ti, co přišli na letošní 61. Šibřinky do příjemného prostředí důstojné haly v TMR, byli velice spokojeni, i když účast byla podstatně menší než v minulém jubilejním roce. Jak řekl Láďa Křivánek, "hudba byla daleko lepší než vloni a hráli i více českých písniček. Samozřejmě kuchyně i bar nabízely jako obvykle bohatý výběr českých specialit." Přítomná byla také paní konzulka Mgr. Ivana Krahulcová z ottawského velvyslanectví ČR, která přivezla četné dary do tomboly. "Tradice sokolských Šibřinek v Montrealu neumírá: tento krásný večer dělí montrealský rok stejně jako příchod zimy či Velikonoce. Každý byl spokojený, pivo i víno teklo proudem, jen všem chyběl folklórní výstup tanečního souboru Šírava," říká Matěj Hála (student École Polytechnique), "jejich tance se staly na Šibřinkách již tradicí! Tedy snad zase příští rok!" Díky za pěkné Šibřinky patří jak organizátorům Sokola Montreal, tak i všem, kteří napekli moučníky, celé řadě dalších pomocníků v kuchyni, u baru či u pokladny, a především všem dárcům za hodnotné ceny do tomboly. (LM)

In memoriam

V přítomnosti svých dětí Thomyho a Wenduly zemřela 4. února 2011 v Jewish General Hospital po delší nemoci jedna z nejstarších emigrantek Zdenka KOTRLÁ-KENTOVÁ. Narodila se ve vesnici Bludov na Moravě, po okupaci se rodina přestěhovala do Náchoda, a pak do Prahy. Zdenka byla velmi pracovitá, vyborná kuchařka, manželka, matka a babička. Byla pyšná na svá vnoučata Michaela a Nicole, děti Thomase a Jeanne Kentových, a na Andrew, Christophera a Patricka, syny Wendy a Larryho McCrumových.

     Do Montrealu přišla na podzim 1945 na výpomoc do rodiny svého bratra Dr. Josefa Kotrlého, který byl v tu dobu prvním poválečným generálním konzulem pro celou Kanadu a Newfoundland. Hned po příchodu se zapojila do aktivit krajanů a stala se členkou v té době existujícího Sokola, a pak i členkou nově ustanovené jednoty Sokol-Masaryk, kde zastávala funkci náčelnice, pak po mnoho let funkci matrikářky. Rovněž byla členkou župního výboru kanadského Sokola a pobočky Čs. sdružení v Montrealu. Krátký čas pracovala pro CBC, pozdeji se provdala za čsl. studenta Milana Kenta a rodina byla brzy obohacena dětmi Thomasem a Wendulou. Koupili si starou farmu v Eastern Township, kam zvali nově přicházející emigranty a kde se konaly neoficiální letní hry sokolské mládeže. Po náhlé smrti manžela Milana udržovala s velkým úsilím dům v Montrealu i farmu, kde jí v poslední době pomáhala dcera Wendy. Tam Zdena trávila každé léto až do minulého roku, kdy se přestěhovala do domova s péčí.

     Thomas a Wendy, kteří žijí se svými rodinami v USA, se po konzultaci s početným příbuzenstvem dohodli uspořádat oslavu života a práce Zdeny Kentové během léta na farmě, kde se cítila nejlépe při práci na zahradě a kde vysázela tisíce stromů.

     Zemřela skutečná vlastenka. Čest její památce! (Alois Fogl)

 

S velkým zármutkem oznamujeme, že Pavel KRÁL zemřel po krátké nemoci v sobotu 6. února 2011.  Pan Král byl členem Nového divadla v Torontě, pracoval jako režisér a autor, i jako herec a muzikant. Rozloučení se konalo 18. února v Rosewater Room v Torontě. Kdo jste ho znali, věnujte mu tichou vzpomínku. (AM)

 

Blanka ROHNOVÁ – Died on February 8, 2011 at St. Joseph's Health Centre after a battle with cancer, at the age of 80. Beloved wife of the late George Rohn, she will be missed by her children, Robert, Greg, and Marcy, her daughters-in-law Julie and Amelia, and her grandchildren Daniel, Kevin, Stephanie, and Jordan. She was a devoted sister to Liba and Jana. Blanca immigrated to Canada from Czechoslovakia via Munich in 1952 landing at Pier 21 in Halifax with her older sister Liba and brother-in-law Fred. They settled in Vancouver where she and her sister opened a successful fashion design studio. Blanca met her future husband George in Vancouver and they eventually settled in Toronto. Blanca devoted her life to helping other immigrants from Czechoslovakia, including stints as President of the Czech and Slovak Association of Canada and the Czech Women’s Council. At the age of 54, after her children had all finished school, Blanca decided to pursue her life's dream by enrolling in the Interior Design Program at Humber College. She graduated at the top of her class and went on to a long career running her own business, CaRo Creative Interiors, while also working until two months before her death, at Intercede Facility Management. Family and friends will celebrate her life at a Memorial at St. Wenceslaus Church, 496 Gladstone Ave., Toronto, on Saturday, March 12, 3-6 p.m. In lieu of flowers, donations can be made to St. Joseph's Health Centre via www.foundation.stjoe.on.ca. (Marcy Rohn)

Antonín Kubálek (8. 11. 1935 – 19. 1. 2011)

Nedávno se celý svět dozvěděl smutnou zprávu, že v Praze zemřel náhle ve věku 75 let jeden z nejvýznamnějších pianistů dvacátého století, torontský Čechokanaďan Antonín Kubálek (foto Věra Kohoutová). Narodil se v Libkovicích u Duchcova. S částečnou ztrátou zraku způsobenou výbuchem válečné munice začal chodit do školy pro nevidomé, kde začal v 11 letech hrát na klavír pod vedením slepého učitele Otakara Heindela. V roce 1957 vystudoval pražskou konzervatoř a v roce 1959 HAMU. Zvítězil v národní soutěži uměleckých škol a byl též oceněn na Mezinárodní klavírní soutěži George Enescu v Bukurešti. V letech 1961-1968 vyučoval na pražské konzervatoři, vystupoval na koncertech a v rozhlase a natáčel desky pro Supraphon.

     Na podzim 1968 odchází do exilu do Kanady, kde se dokázal záhy zařadit mezi nejrespektovanější klavíristy. Od roku 1969 začal vyučovat: do roku 1975 v Brodie School of Music and Modern Dance v Torontě, pak v Blue Mountain School of Music v Collingwoodu, v Torontě na Glenn Gould Music School, od roku 1979 na Royal Conservatory of Music, v letech 1996-2003 na Faculty of Music University of Toronto a současně na York University. Též působil na amerických školách a univerzitách.

     Jako sólista vystupoval mimo jiné s torontským symfonickým orchestrem pod vedením Karla Ančerla a s dalšími orchestry, natáčel pro kanadský rozhlas i televizi. Jeho nahrávky získaly řadu ocenění a dvě z nich byly nominovány na prestižní Juno Awards. Mezi nimi byla také jedna z mnohých desek české hudby, kterou vždy propagoval. Věnoval soustavnou pozornost české hudbě a natočil řadu nahrávek s klavírními skladbami Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Josefa Suka. Proslul také jako interpret soudobé hudby, jak české, tak kanadské (více než 70 premiér). Vysloužil si i obdiv slavného Glenna Goulda, který jej dokonce požádal o natočení CD (klavírní dílo brněnského rodáka Ericha Wolfganga Korngolda) v Gouldově produkci. Antonín Kubálek byl jediným umělcem, kterého světoznámý Kanaďan takto poctil.

     V roce 1974 podnikl koncertní turné po Evropě. Československo navštívil poprvé po 23 letech v roce 1991, kdy zahájil cyklus klavírních recitálů koncertem ve Smetanově síni v Praze. V roce 1996 měl recitál v pražském Rudolfinu. Za mimořádný výkon při sólovém recitálu na prestižním hudebním festivalu Pražské jaro 2002 a dlouhodobou propagaci české hudby v zahraniční byl odměněn výroční cenou České hudební rady. V roce 2002 také obdržel Unesco Award. Nikdy nezapomněl na svou vlast a v roce 2003 založil Mezinárodní klavírní kurzy Antonína Kubálka ve Zlatých horách v České republice.

     Montreal bude ještě dlouho a s láskou vzpomínat na jeho jedinečná vystoupení.                           (LK)


Významná jubilea

Karel a Olga Velanovi slavi 22. února 2011 již 70. výročí svatby, která se konala v roce 1941 v Brně. Zároveň oba slaví krátce po sobě 93. narozeniny (Karel 8. února a Olga 28. března). Manželé Velanovi jsou aktivními členy a mecenáši naší česko-slovenské komunity, která jim u příležitosti těchto vzácných výročí  přeje mnoho dalších oslav ve zdraví, spokojenosti a rodinné pohodě. Srdečně Vám gratulujeme! (Alois Fogl)

Více o budoucnosti české komunity

Vážená paní Martinů,

velice se mi líbil Váš článek v Montrealském věstníku pod titulkem Zamyšlení nad budoucností české komunity. Vyjádřila jste jasně to, co si také myslím. Ráda bych přispěla osobní poznámkou.

     Do Montrealu jsem se přistěhovala v roce 2008 po narození mého prvního syna, neboť můj životní partner je Quebečan. Jsem vděčná za informace o československých akcích, které Věstník přináší. Večerních tanečních zábav se bohužel nezúčastňuji, neboť v Montrealu se mi narodil druhý syn a jsem tedy značně vytížená péčí o děti. Nicméně jsem byla dvakrát na Bazaru a těším se na Mikulášskou, až budou děti trošku starší. Na Bazar se chodím najíst výborné polévky, nakoupit cukroví a finančně přispět komunitě. Jinak mám ale z této akce velmi rozporuplný dojem. První rok jsem se nejvíce těšila na to, že kolem sebe uslyším češtinu. Moje zklamání z toho, že na mne převážná většina organizátorů mluví anglicky a to i přes to, že úporně trvám na češtině, bylo první rok velké. Upozorňuji, že anglicky hovořím výborně. Stejně tak francouzsky. Jde mi o to, že hovořit anglicky na československé akci ve frankofonní provincii mě prostě nezajímá. Loni jsem na akci přivedla tři mladá česká děvčata, jedna tu studuje, jedna je na pracovním pobytu, jedna byla na návštěvě. Měly úplně stejný rozpačitý pocit a zkušenost jako já. Nikomu neupírám právo hovořit jazykem volby, nicméně se snažím vysvětlit, že ten fakt v mém případě ubírá akcím pořádaným komunitou na atraktivnosti.

     Určitě mám zájem na tom, aby společenský život české komunity pokračoval, hlavně kvůli mým dětem. Ale výše uvedená zkušenost mne trochu od této komunity a entuziasmu se do ní aktivně zapojit odrazuje. Už jen proto, že moje děti rozumí pouze česky a francouzsky.

     Dovolte, abych Vám závěrem srdečně poděkovala za všechnu dobrovolnou práci, kterou pro 'nás' už tolik let děláte.

Lucie Čermáková

 

Za organizátory bazaru odpovídá Ema Košacká:

Ti anglicky nebo francouzsky mluvící pracovníci na Bazaru jsou často kanadští manželé nebo manželky či děti ze smíšených manželství, nebo prostě kanadští přátelé. Někteří z nich pomáhají už dlouhá léta, ne proto, že je nedostatek česky či slovensky mluvících pomocníků, ale prostě proto, že chtějí pomoci podniku skupiny, ke které jejich rodinní příslušníci či přátelé patří. A mnohým z nich je bližší angličtina než francouzština. Ovšem organizátoři bazaru, kterých je bohužel velmi málo, všichni česky umí.

Málo nás... (tísňová ptačí píseň z Montrealu)

Velectění páni, dámy, copak se to stalo s námi

My, vykutálení ptáci, kdekomu jsme pro legraci

Málo nás, málo nás, kdekomu jsme na rozkaz...

V naší komunitě ptačí Čížek na Čížka se mračí

Kdo vymyslel "Národ sobě", nejspíš obrací se v hrobě

Málo nás, málo nás, copak je to za podraz...

Proč stále pěstujem si tu lokajskou mediokritu

            Když je zvykem s velkým křikem zaklínat se Masarykem

Málo nás, málo nás, Sokolové, spaste nás...

Sokoli dnes nejsou v módě, honem pošlete je k vodě

Hážou míči, křičí, cvičí, duši holubičí ničí

Málo nás, málo nás, tohle už je na doraz...

Že by jeden vylít z kůže, Sdružení za všechno může

Klid, vážení, ve Sdružení krom Výboru nikdo není

Málo nás, málo nás, emigrace není špás...

Hejna ptáků stěhovavých mizí na západ a na jih

A my zbylí smutně hudem, chudí byli jsme a budem

Málo nás, málo nás, zbohatlíci, máte čas...

Zazobanci, supi, straky, chcem se napakovat taky

Poraďte nám, jak z té bryndy, oplatíme vám to jindy

Málo nás, málo nás, a co mládež, prosím vás...

Není holek, není kluků, vegetují na Facebooku

Na bálech je bez nich tklivo, asi nechutná jim pivo

Málo nás, málo nás, cizí ptícy mezi nás...

Jenom ať to někdo zkusí, pozvat Němce nebo Rusy

Z nás už nikdo, lidé zlatí, šovinizmus nevymlátí

Málo nás, málo nás, slyšte klevetníků hlas...

Milí nactiutrhači, vítejte nám, nech sa páči

S úsměvem od ucha k uchu, rádi dopřejem vám sluchu

Málo nás, málo nás, běda špiclům zkřivit vlas...

Převlečte si kabát, fízli, a ne abyste nám zmizli

Že vám chutná, je nám putna, hospoda je bez vás smutná

Málo nás, málo nás, kopřivu nespálí mráz...

Vepřoknedlo, šnycl, husu, každý podle svého vkusu

            O Praze si zazpivejme, co tam najdem, posbírejme

Už je nás, dost je nás, do toho a zlomte vaz...

Češi, Hurá na Nečeši, a když se nic nevyřeší

V šest po válce U Kalicha budem pozdě honit bycha

Pijme zas, a po nás, ať to všechno vezme ďas... (KN)

The World Best Booze – and where to drink it

Vydavatelství Lonely Planet vyhodnotilo deset nejlepších nápojů světa a sestavilo následující pořadí:

1. Saké (Japonsko), 2. Guinness (Irsko), 3. Pivo (Belgie), 4. Absinth (Česká republika), 5. Burgundské víno (Francie), 6. Caipiroska (Brazílie), 7. Becherovka (Česká republika), 8. George Dickel Tennessee Whisky (USA), 9. Tequila (Mexiko), 10. Vodka Zubrowka (Polsko). Je to krásné, že Česká republika je zastoupena hned dvakrát, ale jak to, že nejlepší pivo je v Belgii?

Celý článek s více podrobnostmi najdete na www.lonelyplanet.com/mexico/travel-tips-and-articles/76114.

Různé zprávy

Hledáme šikovnou českou nebo slovenskou paní na práci v nové české kavárně (výroba českých dezertů a chlebíčků). Volejte kdykoliv 514-686-3382. Děkujeme.

 

Hledám česky mluvící paní nebo slečnu na občasné pohlídání dětí v Montrealu, v oblasti NDG. V případě zájmu volejte prosím 514-750-2239.

 

Pro starší, fyzicky slabou paní hledám společnici a pomocnici mluvící slovensky nebo česky, nejraději live-in nebo na plný úvazek, v oblasti DDO. Pro více informací volejte 514-978-2152.

 

Český dialog (dvouměsíčník, který vychází v Praze) začne nyní vycházet jako čtvrtletník JARO - LÉTO - PODZIM - ZIMA, ale s velmi rozšířeným obsahem – o 16 stránek! Předplatné bude stejné, čtení bude také stejné, ušetří se však za poštovné. Objednávky na Český dialog (52$) či Český Kalendář (16$) vyřizuje v Kanadě Lída Luscher, 995 Pinecrest Rd., Oshawa, L1K 2A6. Šek vystavte na Lídu Luscher.

 

České filmy, seriály, pohádky a večerníčky najdete na www.nejlepsi-pohadky.cz, také na www.filmiky.com, movie-automat.com nebo na filmy.mandik.net.

 

Na Věstník přispěli: Božena Brichová, Jana Glavašová, Vladimír Kováč, Jaroslava Milerová, Tatiana Paterová, Valerie Sládková, Jan Šturma, Jiří Traxler, Vera Zabrodsky a Misie sv. Václava v Montrealu. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu Emy Košacké, 6542 McLynn, Montreal, QC H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme.


Šéfredaktorka:   Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ladislav Křivánek, Ludvík Martinů.Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.

Uzávěrka je vždy dvacátého předchozího měsíce.