Montrealský věstník                                  Ročník 48

Září/September 2011                 5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                 Číslo 1


 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, ozvěte se na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

7. 9.      St         Schůze výboru Sokola, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 19.30 h

13. 9.    Út        Schůze výboru Čs. sdružení, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 19.30 h

14. 9.    St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

28. 9.    St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

2. 10.    Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

 

Klub seniorů

Program na září:

Na schůzku 14. září připravuje paní Rose R. Reichmanová přednášku o Českých zemích, kterou přednesla seniorům v domově "Manoir Westmount" dne 17. srpna.

Na schůzce 28. září bude mít Ing. Jiří Teichmann přednášku o Velkomoravské říši.

 

Ve středu 17. srpna paní Reichmanová promluvila v domově pro seniory "Manoir Westmount" o naší překrásné zemi. Ukázala obrazy prezidentů T. G. Masaryka a Václava Havla, náš prapor a znak, také broušené sklo, panenky v krojích a samotné kroje – chodský a slovenský. Pro velký zájem byl program zopakován 25. srpna, kdy paní Reichmanová ukázala také video "Praha" s doprovodem hudby Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka. (Rose Raba Reichmanová)

Čs. sdružení

Příští výborová schůze montrealské odbočky ČSSK se bude konat v úterý 13. září 2011 v půl osmé večer ve společenské místnosti Misijního domu. Všichni členové jsou srdečně zváni. (Ema Košacká)

 

V úterý 23. srpna jsme oslavili Black Ribbon Day, který kanadská vláda ustanovila v roce 2009 jako národní svátek k uctění památky všech obětí komunismu a nacismu. V litevském kostele Our Lady Gate of Dawn blízko metra Jolicoeur se v 7 hodin večer sešli zástupci Litvy, Estonska, Lotyšska, Maďarska, Polska, Ukrajiny a České republiky. Zazněly hymny každého zúčastněného státu a kněží jednotlivých komunit se pomodlili za duše zemřelých. Českou hymnu zahrála klavíristka Zuzana Šimurdová a předsedkyně Čs. sdružení v Montrealu Míša Fuchsová přečetla česky Otčenáš. Na závěr zazněla kanadská hymna. Vzhledem k tomu, že Black Ribbon Day je pouhé dva dny po výročí invaze v roce 1968, zavzpomínali jsme si při této příležitosti i na tento černý den československé historie.         (Míša Fuchsová)

Sokol Montreal

Příští výborová schůze Sokola Montreal se bude konat ve středu 7. září 2011 v půl osmé večer v Misijním domě. Všichni členové Sokola jsou srdečně vítáni. (Ema Košacká)

 

Pravidelné sokolské cvičení i volejbal začnou opět koncem září. Informace o všech sokolských aktivitách podají manželé Hřibovi na tel. 514-683-2092.

 

Oslava 100. výročí založení Sokola v Kanadě se bude konat v neděli 9. října 2011 ve dvě hodiny odpoledne ve Sparwood Recreation Complex v městečku Sparwood v Britské Kolumbii. Zájemci, kteří by se chtěli zúčastnit, ať se spojí s Pavlem Vidlákem, tel. (613) 946-2803 nebo e-mail paul.vidlak@labour-travail.gc.ca.

 

XXVI. Sokolský slet v Clevelandu. Ve středu 29. června ráno se vydali účastníci asi 40 členné skupiny sokolské župy kanadské na cestu do Clevelandu. Ten samý večer jsme zaujali svá místa na slavnostním otevření sletu. Začátek večera byl věnován dětem, kdy maskot Sokol vyprávěl historii založení Sokola a děti při tom cvičily. Po slavnosti předal bratr Pajer, starosta Americké obce sokolské, pamětní plaketu ke 100. výročí založení Sokola v Kanadě, kterou za župu převzala sestra Janoušová. Potom se otevřely dveře jídelny a oslava stého výročí začala se 400 cupcakes s kanadskou vlajčičkou, k tomu byl dort s prskavkami, červené a bílé balonky a zmrzlina. Každý blahopřál, rukou potřásal – a my byli šťastní a unešení projevy bratrství.

Druhý den patřil závodníkům. Naši chlapci, John Tmej a Tomáš Frynta, si v šestiboji počínali velmi dobře, v kategorii do 9 let Tomáš získal stříbrnou a John páté místo. Odpoledne nastoupila děvčata ve čtyřboji ve dvou věkových kategoriích a získala celkem dvě zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. Naše poděkování patří cvičitelům Allenovi Dixonovi a Wendy Malysákové, Robertovi Tmejovi a Lubošovi Fryntovi. Kanada ten večer na slavnostní večeři slavila triumf. Několik let jsme měli pauzu a letos ze sedmi závodníků šest získalo medaili. Děkujeme dětem i rodičům, kteří účast dětí v Sokole podporují, za tento úspěch.

V pátek 1. července jsme měli volno, protože jsme se neúčastnili volejbalového turnaje, a tak jsme sedli do autobusu a prohlédli si Cleveland. Autobus byl otevřený, vyhlídkový. Šoférka nám ukázala také park, ve kterém jsou parcely dány do opatrování jednotlivým etnickým skupinám. V popředí české zahrady je socha Jana Ámose Komenského, dál do půlkruhu jsou postaveny busty Palackého, J. Š. Baara, B. Smetany, B. Němcové, A. Dvořáka a K. Havlíčka Borovského. Uprostřed tohoto půlkruhu za sochou Komenského je na velkém podstavci busta T. G. Masaryka. Vše krásně uspořádané a důstojné. Večer jsme šli na banket, na kterém Anna Janoušová převzala plaketu ke 100. výročí od Sokola USA. Děkujeme všem sokolům, ať jsou z kterékoliv organizace, za projevy radosti a za účast na našich oslavách.

Příští den jsme se všichni sešli na sletišti a vyzkoušeli si, jak nám to jde dohromady, a odpoledne byl samotný slet. Byl to krásný pocit, když za praporeční četou jako první pochodovala Kanada. Allen Dixon nesl kanadskou vlajku a Julinka Fryntová ceduli Kanada. Slet byl ukončen skladbou prostných na počest Kanady, kterou jsme cvičili v roce 2004 na sletě v Torontě. Autorka chtěla těmito prostnými zdůraznit, že tak jako R. Friml, narozený v Čechách a žijící většinu svého života v Americe, zasadil svou operetu do kanadského prostředí a tím vlastně spojil tyto tři země, tak i naše sokolské organizace patří k sobě. A pak se již jen oslavovalo, tančilo a bylo nám dobře.

Na obrázku členové kanadské výpravy při oslavě 100. výročí založení Sokola Canada ve středu večer. (Anna Janoušová)

Plánované akce Čs. sdružení a Sokola

Již máme zajištěna data na tradiční akce, které pořádá Čs. sdružení a Sokol Montreal. 56. Dobročinný bazar, který organizuje dámský odbor Čs. sdružení, se bude konat v sobotu 5. listopadu 2011 jako obvykle v hale kostela sv. Ignáce. Mikulášská zábava bude v sobotu 26. listopadu. Mikulášskou nadílku pro děti chystáme na neděli 4. prosince v Misijním domě. Rezervujte si tato data již teď! (AM)

Misie sv. Václava

Vítáme všechny po prázdninách. Naše příští česká mše bude v neděli 2. října 2011. Biskup Esterka nás v tuto neděli navštíví a bude sloužit mši spolu s otcem Liborem. Mše se koná v 11.00 hodin v kapli ve 3. patře budovy Loyola High School, 7272 Sherbrooke Street West (roh West Broadway). Růženec se modlíme od 10.30 h. Prosíme, přicházejte pár minut před jedenáctou, protože budova se v 11 hodin z bezpečnostních důvodů zamyká. Děkujeme a těšíme se na shledanou. Další mše bude 30. října. (Rose Mary Strban)

Hostýn

V nedeľu 31. júla sme na Hostýne oslávili Slovenský deň. Organizátor podujatia, Kanadská slovenská liga, zorganizovala autobus na pohodlný transport (najmä) seniorov z Montrealu. Krásny slnečný deň prilákal veľa návštevníkov, ktorí využili príležitosť sa kúpať na hostýnskej pláži, aj sa prejsť po lese a zbierať huby. Šéfom v kuchyni bola pani Vlasta Chlumská. Hostia si pochutnali na slepačej polievke, vyprážanom rezni a zemiakovom šaláte. V stánku boli debrecínky a maďarský guláš, zákusky a nápoje. Nechýbali ani tradičné hostýnske medovníkové srdcia a tombola. Atmosféru dňa hudobne sprevádzal pán Jan Chlumský. Čestným hosťom bol ambasádor Slovenskej republiky v Ottawe JUDr. Milan Kollár.

Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom, ktorí svojou prácou prispeli k úspešnému priebehu akcie. (Miro Šebén)

 

Tradiční hostýnská pouť se konala v neděli 14. srpna. Ti, kteří dali přednost zůstat na své chatě nebo doma na gauči sledovat televizi, o hodně přišli. K obědu byla kuřecí polévka, vepřo-knedlo-zelo a zákusek s kávou. Na přípravě jídla se podílela zejména Vlasta Chlumská s rodinou, dále paní Dagmar Krejčí a další dobrovolníci. Výbornou dršťkovou polévku uvařil Tomáš Černoch. Všem děkujeme. Kromě toho se také prodávaly párky. České pivo samozřejmě zlepšovalo náladu. Dovoz autobusem nebyl zorganizován pro nedostatek zájmu. Snížená účast na naší pouti oproti předcházejícím rokům byla určitě částečně způsobena předpovědí počasí, podle které mělo pršet. Naštěstí se žádný déšť nedostavil a mnoho účastníků zůstalo až do pozdního večera, protože zábava byla výborná. Do dvou tombol (Slovenský den a tradiční pouť), ve kterých bylo po 15 cenách, přispěli svými dary následující podnikatelé: Fairmount Meat Market & Delicatessen, Petr Pitule, Exxagro Corp., Prague Restaurant (René Kalvas s rodinou), Patisserie Pekarna, Alpina Salami Inc., Brasserie Artisanale L'Amčre ŕ Boire Inc., Adams Viennese Bakery, Coulée Miton Cast Enr. (Tom Silber), Fanuš Maxantová, Restaurant Bohemia, ICAO, Kanadská slovenská liga a Asociace Hostýn. Všem dárcům děkujeme a prosíme čtenáře, aby tyto podnikatele podporovali. Pozitivní bylo, že letošní poutě se zúčastnilo hodně dětí. Těšíme se, že na příští pouti nás bude víc. (Josef Maxant)

 

K fotografii, která byla uveřejněna v letním čísle Montrealského věstníku v sekci Hostýn:

V minulém Věstníku jsem viděla fotku Pavla Vidláka z r. 1953: jezero u tábora Hostýn. Naše rodina znala Vidlákovy velmi dobře. Byli jsme všichni Sokolové. Moje sestra a já jsme tam byly každé léto od začátku, tedy asi od r. 1953. To děvče, která stojí ve vodě v koupací čepici, je moje sestra Věra Faltová, tehdy patnáctiletá. Ta žena sedící zády k nám by mohla být moje maminka, taky Věra Faltová. Ta blondýnka nám připadá známá (musela být), ale nevzpomínám si na jméno.

To je vše jen pro nostalgii. Snad Vám jiní lidé taky něco pošlou. Ráda bych se s nimi spojila. Byli jsme v té době kamarádi. Srdečně vás zdravím. (Ladia Faltová/Patricia Falta)

Kultura

Rádi bychom pozvali všechny naše přátele a známé na letošní Octoberfest s posezením, večeří a tancem. Zábava se bude konat v sobotu 15. října 2011 opět v hale na 5455 de Maisonneuve W. v NDG. Začátek bude v 7.00 večer, vstupné s večeří je 15.00$. Zároveň chceme poděkovat návštěvníkům naší nedávné srpnové "Steak Bar-B-Q" party, již druhé v tomto roce, která byla dokonce úspěšnější než předcházející B-B-Q v květnu. Bylo vyprodáno do posledního místa a návštěvníci se velice pěkně bavili až do pozdních večerních hodin. Kvůli velkému počtu prodaných vstupenek hrála k tanci česká kapela "Spring 68" rozšířená o další dva muzikanty, v kteréžto sestavě bude hrát i na tomto Octoberfestu v říjnu 2011. Z organizačních důvodů je však absolutně nutné zaplatit vstupenky již do čtvrtka před zábavou. Volejte na číslo 514-999-6462. Srdečně zdraví, na všechny známé krajany se opět těší a hezké prožití konce léta přeje "Česká idylka". (Jan Chlumský)

 

Čs. sdružení v Montrealu ve spolupráci se Sokolem Montreal plánuje tradiční koncert u příležitosti založení Československa na konec října. Hrát bude Zuzana Šimurdová a Mikolaj Warszynski. Datum a místo konání bude oznámeno v příštím Montrealském věstníku.

 

Théâtre Lyrichorégra 20 v Montrealu ve spolupráci s University of Wisconsin v Green Bay pořádá již XI. Czech and Slovak International Music Competition / XI. Concours International de Musique Tchčque et Slovaque. První kolo se bude konat 24. listopadu, semi-final 25. listopadu a závěrečné kolo 26. listopadu, vše v Chapelle historique du Bon Pasteur od 13.00 do 17.00 hodin. Členové poroty, které předsedá umělecký ředitel Státní opery v Praze, jsou umělci z Brna, Opavy a Ostravy, Slovenska, Kanady a USA. Vstupné zdarma.

Závěrečný koncert XVIII Gala des Jeunes Ambassadeurs Lyriques se bude konat v neděli 27. listopadu 2011 ve 14.00 hodin v sále Marie-Gerin Lajoie univerzity UQAM, 405 St. Catherine East, proti stanici metra Berri. Vstupné 35$ (pouze koncert) nebo 100$ s recepcí (a potvrzením na daně na 50$).

 

Slovak House Toronto vyhlasuje tretí ročník detskej súťaže v prednese slovenskej ľudovej piesne "Kanadský slávik 2011" pod záštitou operného speváka Petera Dvorského. Termín uzávierky prihlášok je 1. novembra 2011 a slávnostné finále sa bude konať 13. novembra 2011 v Assembly Hall Community Centre v Toronte. Na laureátov súťaže čakajú atraktívne ceny a záverečný galakoncert súťaže. Prihlášku a viac informácií možno nájsť na www.kanadskyslavik.com. Podujatie finančne podporil Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Události v Torontě

Série hudebních pořadů Nokturna ve městě chystá na příští sezónu následující koncerty:

Neděle 18. září 2011 v 17.00 h – Boris Krajný (klavír)

Sobota 5. listopadu 2011 v 18.00 h – Ivan Ženatý (housle) a Stan Bogunia (klavír)

Neděle 27. listopadu 2011 v 17.00 h – Jan Novotný (klavír)

Neděle 22. ledna 2012 v 17.00 h – Prof. Iain Scott, audiovizuální program o českých operách

Neděle 19. února 2012 v 17.00 h – Duo Ventapane: Mana Shiraishi (housle) a Martin Karlíček (klavír)

Neděle 25. března 2012 v 17.00 h – Marta Herman (mezzosoprán)

Neděle 15. dubna 2012 v 17.00 h – Karolina Kubálek (klavír)

Všechny koncerty se konají v hale kostela sv. Václava, 496 Gladstone Ave, v Torontě. Vstupné 25$, studenti 15$, předplatné na celý rok 150$. Informace podá Dagmar Benedik na tel. 289-234-0264 nebo po emailu na dagmar.benedik@lamberhurst.net. Informace také na www.nocturnesinthecity.com.

 

Band LAVINA vás zve na koncert na počest skupiny Elán, nazvaný "Kamarádi z ulice" dne 10. září 2011 v hale Slovenského římsko-katolického kostela, 5255 Thornwood Drive, Mississauga v 19.00 hodin. Vstupné 15$ na místě, 10$ v předprodeji, děti do 12 let mají vstup zdarma. Informace a rezervace lístků na tel. 416-528-6290 nebo na www.cskstore.com.

 

Olga Turoková vás srdečne pozýva na II. cyklus Hudobno poetických skvostov v pátek 16. septembra v 8 hodín večer v Assembly Hall Toronto, 1 Colonel Samuel Smith Park Dr., Toronto. Katarína MORHÁČOVÁ, šarmantná slovenská herečka z Hollywoodu a New Yorku, vystúpi v monodráme Silvestra Lavríka a preklade Janet Livingstone THE GILDED RED CAGE (Klietka z červeného zlata). Vstupné 20$. Informácie na www.skvosty.com nebo tel. 416-689-9889.

In memoriam

V neděli 31. července odešla ve věku 71 let Věra ROLLEROVÁ, pro své přátele Retka nebo Věra Rollerka, alias Věroočka Rock-and-Rollová (jak jí říkal Karlík Krylů), bývalá šéfredaktorka Nového domova. Narodila se 27. března 1940 ve Zlíně, mládí pak prožívala v Novém Jičíně. Po únoru 1948 byl její otec zatčen a léta vězněn, proto nemohla studovat, ale později vystudovala při zaměstnání dálkově Karlovu univerzitu a stala se z ní socioložka a novinářka. V roce 1979 odešla se synem do západního Německa; do Kanady přišla v roce 1980. Ve Vancouveru prožívala těžké začátky, kdy se musela zpočátku živit jako uklízečka. Poté dělala sekretářku Čs. sdružení a nakonec dostala místo v Masarykově Memorial Institutu v Torontě, který vydává už 60 let Nový domov. Začala psát do různých periodik, také byla v redakční radě časopisu Západ (1992-93). V roce 1990 se stala šéfredaktorkou Nového domova, kde "šéfovala" patnáct let až do roku 2005. Nový domov pod jejím vedením zaznamenal markantní zlepšení, když jej rozšířila o řadu vynikajících autorů. V roce 2005 odešla ze zdravotních důvodů do penze na svoji milovanou chatu v Marmoře. Nadále ještě psala a setrvala v redakční radě. Mimo různých článků napsala o svých osudech humornou knížku "Každá česká ženská může přežít, pokud jí nevadí vysavače, aneb How to be a homemaker". V roce 2007 přebrala spolu s novým šéfredaktorem Janem Rotbauerem Cenu T. G. Masaryka, kterou udělilo Čs. sdružení Novému domovu (viz foto – zleva Gustav Plíva, v té době předseda ČSSK, Věra Rollerová a Jan Rotbauer).

Její hlavní radostí v životě byla její chata, pejsek Andulka a přátelé, kteří ji na chatě občas navštěvovali, a též rodina jejího syna Dušana v Chicagu, kam ráda jezdila několikrát za rok.

Mnoha lidem bude scházet a budeme na ni vděčně vzpomínat. (Láďa Křivánek)

 

Odešla česká hudební legenda Jiří TRAXLER. Je to nedávno, co jsme posílali gratulaci Jiřímu Traxlerovi k jeho 99. narozeninám. Bohužel, 7. srpna jsme dostali smutnou zprávu z Edmontonu, že tento významný český hudebník odešel do hudebního nebe. Narodil se 13. 3. 1912 v Táboře. Zažil c. k. Rakousko, První republiku, protektorát, krátkou dobu poválečné demokracie, ba i krátce bolševika. S hudbou se setkával v rodině od mládí, ale raději četl, kreslil a psal. Začal skládat melodie, psát texty a aranžovat cizí skladby. Slavil úspěchy s velkým orchestrem nejen doma ale i v zahraničí. Již v roce 1936, ve čtyřiadvaceti letech, mu začaly vycházet skladby na gramofonových deskách. V roce 1949 ale přišel zákaz hry s jeho písněmi v divadle Oldřicha Nového, a bylo jasné, že se nad ním stahují mraky. Po Vánocích 1949 odešel se skupinou přátel přes kopečky do západního Německa, kde založil kvartet, se kterým měl úspěch. Do Halifaxu připlul 1. dubna 1951. Začal pracovat v Ottawě v hotelu u přítele a sponzora pana Karla Šroubka, kde se seznámil se svou budoucí manželkou Jarmilou. S tou se přestěhovali do Montrealu a postupně měli dvě dcery a dva vnuky. Až do penze pracoval jako technický kreslič u letecké firmy Canadair (dnes Bombardier), a od roku 1976 žil s manželkou v jejich chatě v Sokolském údolí u Chertsey. Později se přestěhovali do Toronta a poté do Edmontonu.

Jiří Traxler byl celý život náruživý rybář, sportovec, zahradník, ale také spisovatel. V roce 1980 mu vydalo nakladatelství manželů Škvoreckých 68 Publishers v Torontě knížku "Já nic, já muzikant", která později vyšla i v Čechách. V roce 2008 mu za spolupráce s SVU Edmonton vyšla další knížka "Já nic, já muzikant... na penzi - Literární etudy jazzového mohykána". V roce 2006 mu Čs. sdružení udělilo Masarykovu cenu, v roce 2009 obdržel od českého ochranného svazu autorů OSA ocenění "Za přínos české hudbě".

Jiří Traxler byl významnou osobností naší hudební scény v oblasti české jazzové, swingové a taneční hudby, jako skladatel hudby, textů, či aranžmá, ba i filmových melodií. Vyšlo mu na dvě stě skladeb a mnoho a mnoho gramofonových desek nejen u českých, ale i u zahraničních firem. Jeho skladby hrály známé orchestry Karla Vlacha, Jaroslava Ježka, R. A. Dvorského, Harry Hardena a dalších. Řadu jeho známých písní zpívalo mnoho interpretů jako sestry Allanovy, Inka Zemánková, Jiřina Salačová, Rudolf Cortés a další. Nyní jeho skladby mistrně hraje a zpívá Ondřej Havelka, sestry Havelkovy a další. Paní Jarmile, se kterou by letos oslavili šedesáté výročí, a pozůstalé rodině vyslovujeme upřímnou soustrast. (Láďa Křivánek)

 

Se smutkem v srdci oznamujeme, že 23. července 2011 náhle zemřela paní Vlasta JECHOVÁ ve věku 89 let. Zůstává po ní její manžel Jan Jech, syn Jan Marek-Jech, dcera Marie Bubíková, 5 vnoučat a 7 pravnoucat. Do Kanady přijela v roce 1969. Všem nám bude hodně chybět.

 

Paní Vlasta CHLOUPEK, narozená 13. února 1922 v Chorvatsku, zemřela 11. srpna 2011 v Chicagu. V roce 1946 odešla do Prahy, kde studovala medicínu, ale v roce 1949 emigrovala do Chicaga. Byla aktivní Sokolkou od svých 4 let. V USA věnovala své síly American Sokol Organization a v jednotě Sokolice Tabor v Berwynu v Illinois byla po léta instruktorkou, jednatelkou a vzdělavatelkou. Kdo jste ji znali, věnujte jí tichou vzpomínku.

Významná jubilea

98. narozeniny A. Votické. Dne 5. července oslavila v plném zdraví své 98. narozeniny naše nejstarší a nejaktivnější montrealská seniorka Anka Votická. Synové Milan a Mike pro ni uspořádali super oslavu jejích narozenin v nejužším kruhu rodiny a nejbližších přátel v jednom z nejlepších montrealských restaurantů. Nejmilejším hostem oslav byla její přítelkyně Ing. Jaroslava Jeslínková, naše bývalá generální konzulka, která měla velké zásluhy na vydání české verze knihy A. Votické "Zachráněná v šanghajském ghetu" a která v rámci své dovolené v Kanadě kvůli A. Votické přijela do Montrealu. Paní Votická měla též velkou radost z došlých gratulací z Kanady, USA, ze zámoří i z Česka. Vzpomněla si na ni i naše kanadská velvyslankyně v ČR Valerie Raymond, která jí též poděkovala za její knihu "Knocking on every door", kterou velice ocenila, jakož i nakladatel Petr Karas, či publicista a bývalý místostarosta jejího rodného Brandýsa pan Miroslav Šnaiberk.

Rád též vyřizuji pozdravy všem, které paní generální konzulka díky svému krátkému montrealskému pobytu nestačila kontaktovat. (Láďa Křivánek)

 

88. narozeniny Dr. F. G. Nováka. 6. srpna oslavil své 88. narozeniny náš další stále aktivní senior Dr. George F. Novák. Je dlouholetým členem Čs. sdružení a po léta byl členem výboru. Nyní se věnuje historii, dokumentárnímu filmu a přednáškám. V loňském roce měl pro Mormon Temple velkou přednášku o holokaustu a komunismu v Československu. V červnu t. r. byl pozván jako čestný host (a jediný Čech) na recepci a na koncert "Mormon Tabernacle Choir of Salt Lake City" v Thompson Hall v Torontě, jako vypravěč a komentátor v dokumentárních filmech o životě za války a za komunistického režimu.

Dokumentární filmová tvorba Dr. Nováka začala v roce 1985, kdy pro CBC a NFB spolupracoval na filmu s názvem "To Mend the World". Další film o protektorátu a o komunistickém Československu, který také vznikl díky Dr. Novákovi, byl natočen ve spolupráci Concordia University a Montreal Holocaust Memorial Museum. Tento 32 hodin dlouhý film vznikal několik měsíců a byl dokončen v červnu 2011. Jedná se o studijní dokument, který není určen pro veřejnost. Poslední hodinový film, který Dr. Novák natočil o svém životě v češtině pro Muzeum v Havlíčkově Brodě, bude používán pro vyučování na středních školách v ČR. Všechny filmy Dr. Nováka jsou též v archívu Muzea holokaustu (The United States Holocaust Memorial Museum) ve Washingtonu. Dr. Novák též přednáší pro školy v montrealském Muzeu holokaustu, a nyní byl znovu pozván na přednášku na podzim v Mormon Temple na Décarie blvd. v NDG. (Láďa Křivánek)

Jede Kudrna okolo Brna...

Ať jste Kudrna nebo Novák, přijedete-li do Brna v měsíci květnu či červnu, riskujete mnohé. Tou dobou město totiž prožívá permanentní karneval a je až příliš lehké upadnout do víru oslavy života a pak třeba litovat. Pomyslete prosím včas na artroidní klouby, cholesterolové cévy, zdrchanou páteř a dementní hemisféry a do Brna jeďte jindy nebo raději vůbec ne. Začne to totiž nenápadně. Drncáte šalinó přes štatl, když vtom tramvaj hodí šlajfnu a nejede se dál. V ulici je shluk. Stávka? Anarchisté? Převrat? Nikoliv, to na závěr Shakespearovského festivalu městem pochoduje průvod masek, vynalézavých a krásných, od Hamletů a šašků až po barokní kurtizány se sukněmi – hm – vykasanými. Chcete snad taky masku? Dívenky u stánků vám ji opatří a ještě vás na přání zdarma pomalují. Na podiích se tančí hip-hop, samba, indický belly dance, flirt dance, ba i kankán. Tlačíte se, jak můžete, ale dav je nelítostný. S bídou se vám podaří nafilmovat kankán zezadu, což je levota. Neplačte však, děvčata z "Centra tance" vám později zatančí zkrácenou verzi přímo na ulici a jenom pro vás! Vydáte-li se nahoru na hrad, dávejte pozor, ať se nedostanete pod kopyta koní průvodu "Císaře Ferdinanda". Kanonýři obléhají baštu s valašským pečivem, prodavačky se však udatně brání. Už jste viděli koně tančit? Mušketýrský pár, tatínek s dcerkou, předvádějí drezuru, obraty doleva, doprava, pozpátku a vzepnout, zatím co brněnští borci šermují a skupina hudebnic to všechno doprovází renesančními melodiemi na staré nástroje... A tak to šlo den za dnem, na podiích se střídaly soubory, z nichž mě nejvíc zaujal dětský sbor Kantiléna svými křišťálovými hlásky. Kanadské krajanstvo nikdo nereprezentoval, ale nikdo to ani nežádal. Dav se bavil, popíjel, tleskal a kritizoval. Pomyslel jsem si, že kdyby nám šlo všechno tak dobře, jako nevázaná legrace, jinak "srandou" zvaná, byli bychom opravdovými učiteli národů.       (KN)

O sv. Václavovi

Sv. Václav je patronem českého státu od 11. století. Jeho obraz je na všech přemyslovských pečetích, byla mu zasvěcena koruna českých králů a s jeho jménem chodili čeští vojáci do bitev. Historici si nejsou jisti, kdy se vlastně narodil a kolika let se dožil. Byl nejstarším synem knížete Vratislava I. a Drahomíry. Získal na svou dobu neobvyklé vzdělání a důležitý vliv na něj měla jeho babička Ludmila (později také prohlášená za svatou). Její zásluhou se přiklonil ke křesťanství. Český stát byl v té době teprve ve fázi sjednocování. Podle legendy musel Václav za svou porážku platit německé říši poplatek za mír (Tribut pacis) ve výši 300 volů a 300 hřiven stříbra. Brzy se proti němu vytvořila domácí opozice v čele s jeho bratrem Boleslavem a spory nakonec vyústily v zavraždění Václava a jeho družiny ve Staré Boleslavi pravděpodobně v roce 935. Podle antropologů mu bylo zhruba 40 let. Ihned po Václavově smrti začali kněží podporovat jeho kult. V tehdejší době to byla pro český stát i politická záležitost. Svátek sv. Václava (28. září) uctívala v minulých stoletích celá země. Konaly se slavnostní mše i veselice, pořádaly se poutě a posvícení. Pod horou Blaník v Louňovicích se již po několik let setkává několik tisíc návštěvníků při Svatováclavských slavnostech. (A. Vondrušková České zvyky a obyčeje)

Různé zprávy

Lekce klavíru: Česká klavíristka Mga. Zuzana Šimurdová, která letos měla debut v Carnegie Hall, přijímá nové studenty do svého klavírního studia v Outremontu – věk není omezen! Důležitá je láska k hudbě. Zájemci ozvěte se emailem na info@simurdova.com nebo telefonem na čísle (514) 461-4263.

 

Upozorňujeme na internetovú stránku Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí www.uszz.sk.

 

Pro starší, fyzicky slabou paní hledám společnici a pomocnici mluvící slovensky nebo česky, nejraději live-in nebo na plný úvazek, v oblasti DDO. Pro více informací volejte 514-978-2152.

 

Dr. Rudolf Roden sice uzavřel praxi rodinného lékaře, ale stále pokračuje v privátní psychiatrické praxi. Pro appointment volejte na 514-939-0222.

 

Na Věstník přispěli: Pavla Baudy, George Ehrman, Jiřina Glaserová, Margaret Jačeková, Milan Jírava, Jana a Frant. Kapičkovi, Miloš Novotný (Bohemia Restaurant), Josef Pechousek (V. J. Screw Machine Inc.), Hana Pelnářová, Květa Pichlerová, Jan Tranzik, Anna Trotter, Luděk a Zuzana Truxovi, Hynek Žikovský, a jeden dárce, který si nepřeje být jmenován. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu Věstníku, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete posílat na adresu montrealvestnik@gmail.com. Děkujeme.


Šéfredaktorka:   Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ladislav Křivánek, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.