Montrealský věstník                                  Ročník 48

Říjen/October 2011                    5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                 Číslo 2


 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, ozvěte se na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

2. 10.   Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

9. 10.   Ne        Oslava 100. výročí založení Sokola, Sparwood, B.C., celý den

12. 10. St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

15. 10.             So        Valná hromada Sokolské župy kanadské, S.A.K.R.H., 56 Francis St., Kingston, 10.00 h

15. 10. So        Octoberfest, sál Kanadské legie, 5455 de Maisonneuve W., 19.00 h

18. 10. Út        Schůze výboru Čs. sdružení, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 19.30 h

20.-21. 10.       Konzulární dny, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 9.00-12.00 a 13.00-17.00 h

26. 10. St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

28. 10. Pá        Koncert, sál kostela Notre-Dame-des-Sept-Douleurs, 4155 Wellington, 19.30 h

30. 10. Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

 

Klub seniorů

Program na říjen:

12. října – promítneme si film National Geographic "Inside Vatican".

26. října – podíváme se na film o zvířatech, "The life of mammals".

 

Ve středu 14. září jsme si společně povídali o vzniku české vlasti, o sv. Cyrilu a Metoději, o Karlu IV., o počátku první světové války, o prezidentu T. G. Masarykovi a jeho ženě Charlottě. Vzpomněli jsme na druhou světovou válku a na rozdělení Československé republiky.

Dne 28. září měl mít Dr. Teichmann přednášku o Velkomoravské říši, kterou musel zatím odložit. Místo toho paní Olga Nováková a Rose Reichmanová promluvily o své cestě po Baltickém moři – Švédsko, Dánsko, Finsko, Norsko, Estonsko, Rusko (St. Petersburg – Petrohrad, Ermitáž).

 

Členka našeho klubu seniorů paní Bláža Farrová se 1. října dožívá 90. let. Milá Blážo, členové klubu vám chtějí touto cestou poděkovat za mnohá krásná a zajímavá odpoledne strávená s vámi ať už sledováním videí, která jste donesla, nebo posloucháním vašeho zajímavého vypravování. Do dalších let vám přejeme hodně zdraví a energie a těšíme se na další shledání s vámi. (Rose Raba Reichmanová)

 

Tradiční vánoční oběd seniorů se bude konat v sobotu 3. prosince 2011 v restauraci PRAGUE, 5613 Côte des Neiges od 12.00 do 16.00 hodin. Restaurant nemá vlastní parkoviště, ale je dostupný autobusy č. 165 a 129 a metrem, zastávka stanice Côte des Neiges (restaurace je poblíž Jewish General Hospital). Oběd bude letos ojedinělá událost v česko-slovenském prostředí restaurace Prague. Rodina Kalvasova nám nabízí speciální menu s výběrem hlavních jídel dle přání: svíčková na smetaně, pečená kachna nebo maďarský guláš. Cena oběda pro seniory je 15.00$ a cenový rozdíl bude hrazen sociálním odborem Čs. sdružení v Montrealu. Hudební doprovod ku zpěvu koled a písní dle záliby přislíbila opět paní Soňa Zichermanová; předem jí děkujeme za ochotu, se kterou tuto úlohu přijala. Protože mnoho jídel vyžaduje předběžný nákup a přípravu, je nutné, aby si zájemci druh jídla co nejdříve objednali a předplatili. Za tím účelem přikládáme seniorům a těm, kteří se našich obědů v minulosti zúčastnili, formulář a obálku adresovanou na paní Emu Košackou, která laskavě přislíbila objednávky přijímat. Na objednávce uveďte jména osob plánujících se oběda zúčastnit, zaškrtněte druh jídel, která si přejete, a přiložte šek (15.00$ za osobu) vystavený na "Czech and Slovak Association", vložte do obálky a co nejdříve odešlete.

Upozorňujeme, že kapacita restaurace je 40 míst – rezervujte zavčas! (Alois Fogl)

Čs. sdružení

Příští výborová schůze montrealské odbočky ČSSK se bude konat v úterý 18. října 2011 v půl osmé večer ve společenské místnosti Misijního domu. Všichni členové jsou srdečně zváni. (Ema Košacká)

Sokol Montreal

S pravidelným sokolským cvičením a volejbalem by se mělo začít v říjnu na obvyklém místě a v obvyklém čase. V době uzávěrky však nebyl ještě potvrzen pronájem tělocvičen. Ti, kteří se těchto aktivit účastnili minulý rok, budou o začátku cvičení a volejbalu informováni telefonicky nebo po emailu. Pro jakékoliv další informace o sokolských aktivitách volejte manžele Hřibovy na tel. 514-683-2092.

 

60. výroční župní valná hromada se bude konat 15. října 2011 v Kingstonu, v sále "Champlain" Seniors Assciation Kingston Region Home, 56 Francis Street, v Kingstonu. Informace podají manželé Hřibovi.

 

Řádná valná hromada Sokola Montreal se tímto svolává na neděli 6. listopadu 2011 do společenské místnosti Čs. misijního domu, 7300 Sherbrooke W. Začátek v 15.30 hodin. Na programu je kromě voleb a zpráv za minulé období především příprava na slet v Praze. Srdečně zveme všechny členy!    (Ema Košacká)

 

Oslava 100. výročí založení Sokola v Kanadě se bude konat v neděli 9. října 2011 ve dvě hodiny odpoledne ve Sparwood Recreation Complex v městečku Sparwood v Britské Kolumbii. Na oslavu jedou starosta Sokolské župy kanadské br. Josef Čermák, jednatel br. Pavel Vidlák z Ottawy a br. Jiří Kořistka z Kitcheneru. Za montrealskou jednotu se zúčastní místostarosta župy br. Petr Štikarovský. (AM)

 

Členové Sokola montrealské jednoty oslavili 100. výročí založení Sokola v Kanadě na slavnostní večeři, která se konala v sobotu 24. září 2011 v restauraci Prague. Sešlo se celkem 36 lidí, mezi nimi i sestry a bratři z ostatních kanadských jednot: Anička Janoušová s manželem z Toronta, Pavel Vidlák a Věra Gazdová z Ottawy, a manželé Kargerovi z Kitcheneru. Útulná místnost byla vyzdobena sokolskými prapory, balonky a českými praporky. Starosta montrealské jednoty br. Josef Hřib uvítal všechny hosty a krátce shrnul historii Sokola v Kanadě. Přitom všichni přítomní uctili minutou ticha památku nedávno zemřelého bratra Jana Waldaufa. Poté br. Alois Fogl povídal o založení jednoty "Sokol Masaryk Montreal" v roce 1951 – byl členem jejího přípravného výboru. Sestra Anna Janoušová pozdravila všechny jménem župy a ostatních bratrů a sester z Toronta. Br. Ludvík Martinů uzavřel úvodní diskusi žertovně vážným zamyšlením nad příštími sty lety Sokola v Kanadě, a pak už si všichni mohli v přátelské atmosféře pochutnat na polévce s játrovými knedlíčky, svíčkové, kachně s bramborovým knedlíkem či na řízku s bramborovým salátem – a jako zákusek byl štrúdl se šlehačkou! Za tyto vynikající české speciality patří rodině Kalvasově srdečné díky!

   

Na obrázcích Ludvíka Martinů: zleva Jiří Karger, Petr Štikarovský, Jana Kargerová, Josef Hřib, Marie Hřibová; na obrázku vpravo Anička Janoušová a Pavel Vidlák.

Plánované akce Čs. sdružení a Sokola

Již máme zajištěna data na tradiční akce, které pořádají Čs. sdružení a Sokol Montreal. 56. Dobročinný bazar se bude konat v sobotu 5. listopadu 2011 jako obvykle v hale kostela sv. Ignáce. Mikulášská zábava bude v sobotu 26. listopadu v hale slovenského kostela sv. Cyrila a Metoděje na rohu 2nd Avenue a Jean Talon. Mikulášskou nadílku pro děti chystáme na neděli 4. prosince odpoledne v Misijním domě. (AM)

Misie sv. Václava

Naše příští mše bude v neděli 2. října 2011. Biskup Esterka nás v tuto neděli navštíví a bude sloužit mši spolu s otcem Liborem. Mše se koná v 11.00 hodin v kapli ve 3. patře budovy Loyola High School, 7272 Sherbrooke Street West (roh West Broadway). Růženec se modlíme od 10.30 h. Prosíme, přicházejte pár minut před jedenáctou, protože budova se v 11 hodin z bezpečnostních důvodů zamyká. Děkujeme a těšíme se na shledanou. Další mše bude 30. října. (Rose Mary Strban)

Hostýn

Každý víkend až do polovice októbra, pokiaľ to počasie dovoľuje, sa koná na Hostýne jesenná brigáda. Je potrebné tábor pripraviť na zimu a urobiť údržbu, opravy a renovácie, napríklad opraviť piknikové stoly, obrúsiť a natrieť drevené balkóny, schody a lavice, opraviť strechy na kabínkach a podobne. Hostýn uvíta akúkoľvek pomoc. Prosíme brigádnikov, aby zatelefonovali Zdenkovi na tel. 450-222-5259 (po 9 večer), pred plánovaným príchodom a vopred dohodli so Zdenkom projekt, na ktorom budú pracovať. Zdenek zabezpečí, že práca a materiál budú pripravené. Pokiaľ je to možné, prineste si vlastné náradie. Ubytovanie je zdarma, stravu a občerstvenie dodá Hostýn. Nie je treba si počas brigády variť. Tešíme sa na Vás a na Vašu pomoc na tábore Hostýn. Pokiaľ chcete pomôcť a nemožte sa zúčastniť brigády, Hostýn uvíta finančnú alebo materiálnu donáciu. (Miro Šebén)

Konzulární dny v Montrealu

Ve dnech 20. – 21. října 2011 (v době mezi 9 – 12 a 13 – 17 hod.) proběhnou v Montrealu konzulární dny, které se budou konat s laskavým svolením Správní rady Českého misijního domu na adrese 7300 Sherbrooke West, Montreal. Zájemcům bude poskytnuta pomoc při vyřizování oddacích, rodných či úmrtních listů, osvědčení o státním občanství, při ověřování pravosti podpisů (také osvědčení o žití), ověřování správnosti opisů (fotokopií) dokumentů, potvrzování správnosti překladů, superlegalizace listin, budou nabírány žádosti o výpisy z evidence Rejstříku trestů, výpisy z bodového hodnocení řidiče apod. Z technických důvodů nemohou být nabírány žádosti o pas, lze připravit pouze podkladovou dokumentaci. Prosíme zájemce o konzulární služby, aby se předem ohlásili na tel. 1-613-562-3875, linka 11 (paní Míla Minnes) a dohodli si schůzku. Při svém telefonátu nahlaste jméno, příjmení, tel. číslo na němž jste k zastižení a konzulární úkony, které budete požadovat (vyřizování dokladů, ověřování listin či podpisů apod.). V případě, že budete vyřizovat doklady za celou rodinu, nahlaste počet osob. Na sjednanou schůzku s sebou musíte donést fotokopie všech vyřizovaných matričních dokladů a také fotokopii datové stránky cestovního pasu, popř. jiného platného identifikačního dokladu (permanent resident card, driver's licence etc.). (Mgr. Ivana Krahulcová, konzulka, Velvyslanectví ČR v Ottawě)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ČESKÉ A SLOVENSKÉ SDRUŽENÍ V KANADĔ

a

SOKOL MASARYK MONTREAL

 

si Vás dovolují pozvat na tradiční

 

KONCERT

 

u příležitosti 93. výročí založení Československé republiky

 

v pátek 28. října 2011 v 19.30 h

 

sál kostela Notre-Dame-des-Sept-Douleurs

4155 Wellington (metro de l'Église)

 

Účinkují:

Zuzana Šimurdová a Mikolaj Warszynski (klavír)

a

Corinne Raymond-Jarczyk (housle) a Octavie Dostaler-Lalonde (cello)

 

Na programu:

                                                                                                                   Antonín Dvořák – Slovanské tance pro čtyři ruce č. 1, 4 a 8

                                                                                                                                            – Piano Trio č. 4, e moll, "Dumky"

                                                                                                                 Johannes Brahms – Uherské tance pro čtyři ruce č. 1, 4 a 6

                                                                                                                 Bedřich Smetana – Piano Trio, g moll, op. 15

 

Beseda s umělci po programu

Vstupné $20, senioři a studenti $15

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kultura

OCTOBERFEST 2011. Jak bylo oznámeno v minulém Věstníku, 15. října v 19.00 hod pořádáme opět tradiční Octoberfest v hale na 5455 Blv. de Maisonneuve West v NDG. Jelikož je ale v akci tentokrát zapojena i jedna z montrealských Meetup groups našeho osmašedesátnického věku, je třeba objednat a zaplatit vstupenky již před 14. říjnem na číslech 514-737-9220 nebo 514-999-6462. K tanci a poslechu hraje Spring 68 písně naše i cizí, včetně oblíbených Line Dances. Vstupné je 15.00$ s večeří v předprodeji a 25.00$ u dveří, pokud bude místo. Vstupné možno platit šekem zaslaným na adresu 4857 Dornal Av., Montreal, H3W 1V9, osobně hotovostí nebo PayPalem, pokud ho máte k dispozici. Zaplacené vstupenky je možno vyzvednout před začátkem zábavy u pódia. Zároveň prosíme, rezervujte si 31. prosinec pro Silvestrovskou zábavu, kterou již nějaký čas také připravujeme. Na shledanou se těší a hezký den přejí pořadatelé. (Jan Chlumský)

 

Operná speváčka Mária ADAMCOVÁ pozýva všetkých priaznivcov a milovníkov talianskych ľúbostných piesní a vážnej hudby na svoj koncert "Canzone d'amore“ spojený s večerou, ktorý sa bude konať 24. októbra v reštaurácii "Mamma Mia", 6070 Côte St. Luc, Montreal. Takisto naša slovenská umelkyňa poriada koncert operných, operetných melódií a sakrálnej hudby v kostole sv. Cyrila a Metoda na Jean Talon, 2nd avenue, v sobotu 19. novembra o 18 hodine. Hosťom večera bude operný spevák Janus Wolny. Záujemci o lístky sa môžu prihlásiť v oboch prípadoch na tel. 514-94-2540. Cena za lístok v kostole bude 20 dolárov. Nenechajte si ujsť nádherný zážitok. (Bea Janurová)

 

Théâtre Lyrichorégra 20 v Montrealu ve spolupráci s University of Wisconsin v Green Bay pořádá již XI. Czech and Slovak International Music Competition / XI. Concours International de Musique Tchčque et Slovaque. První kolo se bude konat 24. listopadu, semifinále 25. listopadu a závěrečné kolo 26. listopadu, vše v Chapelle historique du Bon Pasteur od 13.00 do 17.00 hodin. Členové poroty, které předsedá umělecký ředitel Státní opery v Praze, jsou umělci z Brna, Opavy a Ostravy, Slovenska, Kanady a USA. Vstup zdarma.

Závěrečný koncert XVIII Gala des Jeunes Ambassadeurs Lyriques se bude konat v neděli 27. listopadu 2011 ve 14.00 hodin v sále Marie-Gerin Lajoie univerzity UQAM, 405 St. Catherine East, proti stanici metra Berri. Vstupné 35$ (pouze koncert) nebo 100$ s recepcí (a potvrzením na daně na 50$).

 

Slovak House Toronto vyhlasuje tretí ročník detskej súťaže v prednese slovenskej ľudovej piesne "Kanadský slávik 2011" pod záštitou operného speváka Petera Dvorského. Termín uzávierky prihlášok je 1. novembra 2011 a slávnostné finále sa bude konať 13. novembra 2011 v Assembly Hall Community Centre v Toronte. Na laureátov súťaže čakajú atraktívne ceny a záverečný galakoncert súťaže. Prihlášku a viac informácií možno nájsť na www.kanadskyslavik.com Podujatie finančne podporil Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

C.S.P.B.A.

 

Canadian Slovak Professional and Business Association

 

Vás zve na svůj

 

46th Annual Scholarship Ball

 

který se bude konat 5. listopadu 2011  

v Le Crystal, Centre de Congrčs, 5285 Henri Bourassa, St. Laurent

 

koktejl v 18.00 hodin (předkrmy a sklenička šampaňského)

večeře v 19.00 hodin (4 chody, 2 láhve vína na stůl)

K potěšení i k tanci hraje orchestr Director's Showband

Doporučujeme večerní oblek (black-tie).

 

Vstupenky $100 nebo $125 s potvrzením na $50 na daňové účely.

Rezervace nejpozději do 28. října 2011

 

Rezervace a vstupenky:


Daniela Arendasova

tel. 514-684-0235

darendasova@enc.qc.ca

Judy Mrenice

tel. 514-464-4555

jmrenice@hotmail.com

Jozef Brody

tel. 514-947-7971

josefbr@alcor.concordia.ca


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Události v Torontě

Nové divadlo v Torontě vás zve na komedii Neila Simona "Řeči", která bude uvedena v pátek 21. října ve 20.00 hodin, v sobotu 22. října v 16.00 a ve 20.00 hodin a v neděli 23. října v 16.00 hodin v Burnhamthorpe Library Theatre, 1350 Burnhamthorpe Rd. East (křižovatka Dixie), Mississauga. Režie Vilém Dubnička. Rezervace lístků na tel. 416-463-3182 nebo po emailu na nove.divadlo@sympatico.ca.

 

Série hudebních pořadů Nokturna ve městě chystá na příští sezónu následující koncerty:

Sobota 5. listopadu 2011 v 18.00 h – Ivan Ženatý (housle) a Stan Bogunia (klavír)

Neděle 27. listopadu 2011 v 17.00 h – Jan Novotný (klavír)

Neděle 22. ledna 2012 v 17.00 h – Prof. Iain Scott, audiovizuální program o českých operách

Neděle 19. února 2012 v 17.00 h – Duo Ventapane: Mana Shiraishi (housle) a Martin Karlíček (klavír)

Neděle 25. března 2012 v 17.00 h – Marta Herman (mezzosoprán)

Neděle 15. dubna 2012 v 17.00 h – Karolina Kubálek (klavír)

Všechny koncerty se konají v hale kostela sv. Václava, 496 Gladstone Ave, v Torontě. Vstupné 25$, studenti 15$, předplatné na celý rok 150$. Informace podá Dagmar Benedik na tel. 289-234-0264 nebo po emailu na dagmar.benedik@lamberhurst.net. Informace také na www.nocturnesinthecity.com

In memoriam

Ve čtvrtek 8. září 2011 zemřel v torontské nemocnici ve věku 82 let po dlouhé těžké nemoci pozoruhodný sokol a stejně pozoruhodný člověk, Jan WALDAUF.

     Narodil se v Nových Hradech 8. dubna 1929. Když se v únoru 1948 zmocnili komunisté vlády, dlouho nečekal. Byl jedním z nejmladších "sólo" uprchlíků a jedním z prvních poúnorových československých emigrantů, kteří si zvolili Kanadu jako svůj nový domov. Byl mezi 113 pasažéry na lodi U.S.A.T. LeRoy Eltinge, kteří se 23. dubna 1949 vylodili v Halifaxu. V Kanadě zpočátku pracoval jako zemědělský dělník, drvoštěp, a pak jako účetní. V roce 1963 se stal finančním kontrolorem u firmy Dunwoody and Company. V roce 1975 přešel k firmě Mitsui & Co (Canada) Ltd., odkud odešel do penze jako viceprezident.

     Sokolská práce Jana Waldaufa byla monumentální. Zastával snad všechny funkce v torontské jednotě, v Sokolské župě kanadské a v Československém Sokole v zahraničí. Zasloužil se o ontarijský amatérský sport (Ontario Gymnastic Association ho poctila doživotním čestným členstvím), byl členem ředitelské rady Canadian Gymnastic Federation, členem Canada National Council on Fitness and Amateur Sport, členem Sports Committee, Canadian National Exhibition atd. V roce 1994 mu byla udělena Čs. sdružením v Kanadě Masarykova cena a v roce 2001 mu prezident Václav Havel udělil Medaili za zásluhy o stát první třídy.

     Ale to není zdaleka všechno: Jan Waldauf byl dlouhá léta členem a pokladníkem ústředí Čs. sdružení v Kanadě a Kanadského fondu pro československé univerzity, léta redigoval – a z velké části psal – Sokolský věstník. Nejtrvalejší stopu však nepochybně zanechal svými dějinami Sokola, třídílnou publikací, která vyšla v nakladatelstvi Atelier IM Publishing pod názvem SOKOL, malé dějiny velké myšlenky.

     Jan Waldauf byl srdcem i duší Sokol, dříč na prakticky každé národa roli dědičné, otec, manžel, dědeček. Přímý a občas přísný člověk, formálně korektní, ale skromný a přátelský. Jan si získal respekt všech, kdo měli příležitost s ním pracovat. Vyhýbal se pompě a velkým slovům, a proto ani na jeho pohřbu v kostele sv. Václava o něm nezazněly žádné proslovy. Náš postoj k jeho osobě tam vyjádřil nejlépe a nejjednodušeji otec Libor Švorčík jedním slovem: "Děkujeme." (Vybráno z článků Josefa Čermáka)

Šírava hledá nové tanečníky a tanečnice

Taneční skupina ŠÍRAVA je našim čtenářům dobře známá z vystoupení na našich zábavách (naposledy na 60. Šibřinkách v roce 2010), ale i z různých festivalů ať už v Montrealu, v Mansonville nebo v Ontariu. Mnohokrát v minulosti se skupina potýkala s nedostatkem tanečníků a vždy měla štěstí, že se našlo dost šikovných dívek a chlapců, aby tradici slovenských tanců v naší komunitě udrželi. V poslední době skupina opět naléhavě hledá nové mladé zájemce. Máte-li chuť zkusit tento náročný, ale krásný sport, zavolejte Thorr Vargovi (514-968-4928) nebo Julie Vaillancourt (514-384-0209). (AM)

Jak Kudrnu v Brně vystrašili

Můj výčet brněnských karnevalových happeningů by nebyl úplný, kdybych se nezmínil o události povýtce mimořádné, na programech jako "Symphonic Rock" uvedené. Tento neslýchaný hudební hybrid jitřil mou představivost natolik, že jsem se pod rouškou tmy spolu s houfem podobných zvědavců přikradl na náměstí. Na podiu už ladilo početné sdružení pod vedením rozšafného kulatého pána v bílém třpytivém fráčku. Ale vždyť je to Filharmonie Brno, odpusťte kluci a holky, já vás v těch džínsách hned nepoznal! S nimi několik sebevědomých "sólistů". Dav zvědavců brebentí, napětí se stupňuje. Konečně se zaleskla taktovka, naduly se tváře, žíně se otřely o střívka a mikrofony počaly nassávat neslýchanou směsici zvuků, kterou vzápětí reproduktory rozvibrovaly náměstí, přilehlé ulice a zbytek vesmíru. Ach ano, připomíná to přece Deep Purple, Pink Floyd, Queen, ba i Toto a Van Halen, name it! Bílý pán k zesílení efektu dupe, tančí, skáče snožmo i jinak, podoben jsa velkému bílému míči. Trošku větší odraz nebo neopatrný kopanec vynesl by ho asi na oběžnou dráhu k měsíci jako pana Broučka. Fuíííííí fujfuj fuííííí – zasvištěly housleviolycella, hůůů bubu hůůů – zavyly trubkyhobojefagotyrohy. Bumbum bác, bumbum bác, hrozily tympány. I došlo mi konečně, že Filharmonie straší a začal jsem se bát. "Se vodvazujou, co?" ozvalo se na zemi u mých nohou. Nestatečně přitakávám podroušenému houmlesákovi. "We will we will rock you!" slibuje těleso, které kdysi newyorská Carnegie Hall uctila standing ovation, ale to bylo za Dvořákův Slovanský tanec. Nyní s vlasy zježenými hrůzou, nohy jako z olova, prchám, prchám z náměstí. Až v bezpečí pivnice uvažuji o smysluplnosti této akce. Vždyť to nebyla ani ryba ani rock! Kakofonie snad nepatří ani do koncertní síně, ani do hokejové haly! Teprve noční ohňostroj zahnal neblahé chmury a v rachotu do nebe prchajících valut broukám si spolu s V&W: "Hej divný pane, ono to tak nezůstane...", a raději vzpomínám na dětský sbor Kantiléna, který mě svými hlásky vynesl až do nebes. Přijeďte na karneval do Brna, přátelé, ale prosím: Viewers discretion advised... (KN)

Různé zprávy

Lekce klavíru: Česká klavíristka Mga. Zuzana Šimurdová, která letos měla debut v Carnegie Hall, přijímá nové studenty do svého klavírního studia v Outremontu – věk není omezen! Důležitá je láska k hudbě. Zájemci ozvěte se emailem na info@simurdova.com nebo telefonem na čísle (514) 461-4263.

 

Dr. Rudolf Roden sice uzavřel praxi rodinného lékaře, ale stále pokračuje v privátní psychiatrické praxi. Pro appointment volejte na 514-939-0222.

   Tady mi to nevadí, ale víte, kolik volů jezdí po silnicích?

 

V roku 2011 vychádza dvojjazyčná (slovenčina, angličtina) historická fotografická kniha na 144 stranách NEŽNÁ REVOLÚCIA - 1989 - VELVET REVOLUTION by Jozef Mýtny. Obsahuje viac ako 300 historických fotografií. V rokoch 1989-1990 boli niektoré z fotografií vystavované v 18 mestách Kanady a USA a jedna z nich (Dievča so zvončekom) bola ocenená cenou "Award Academy" (prvý krát udelená cena za fotografiu). Fotografie možno vidiet aj na www.photomytny.eu-fotogaléria-udalosti-Nežná revolúcia. Krst knihy bude v Ottawe 11. októbra 2011, v Toronte 13. októbra 2011 a v Bratislave 17. novembra 2011. Viac informácií na http://www.canada.sk/vr.pdf.

 

České filmy na YouTube: Nyní se můžete pobavit českými filmy i na YouTube. Sbírku, která má již asi 200 filmů, najdete na http://www.youtube.com/playlist?list=PL1F817BD432260895. Pak stačí kliknout jen na název filmu. Příjemnou zábavu. (Láďa Křivánek)

 

Pro starší, fyzicky slabou paní hledám společnici a pomocnici mluvící slovensky nebo česky, nejraději live-in nebo na plný úvazek, v oblasti DDO. Pro více informací volejte 514-978-2152.

 

Na Věstník přispěli: Ivan Banzet, Anna Janoušová, René Kalvas, Dr. Eva Procházková, Helena Raichová, Dr. Vlastimír Vrána. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu Věstníku, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete posílat na adresu montrealvestnik@gmail.com. Děkujeme.


Šéfredaktorka:  Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal, H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com.

Členové redakční rady: Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ladislav Křivánek, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.