Montrealský věstník                                  Ročník 48

Listopad/November 2011                     5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                       Číslo 3


 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

28. 10. Pá        Koncert, sál kostela Notre-Dame-des-Sept-Douleurs, 4155 Wellington, 19.30 h

30. 10. Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

1. 11.   Út        Balení cukroví na Bazar, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 14.00 h

4. 11.   Pá        Vernisáž Pastel Society, 5. patro domu Ogilvy, 1307 St. Catherine W., 18.00 h

5. 11.   So        Bazar, hala St. Ignatius, 4455 West Broadway, 11.00 h až 15.00 h

5. 11.   So        Výroční bál CSPBA, Le Crystal, 5285 Henri Bourassa, Ville St. Laurent, 18.00 h

6. 11.   Ne        Valná hromada Sokola Montreal, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 15.30 h

9. 11.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

19. 11. So        Koncert Marie Adamcové, sál kostela sv. Cyrila a Metoděje, 7187 2nd Avenue, 18.00 h

20. 11. Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

22. 11. Út        Schůze výboru Čs. sdružení, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 19.30 h

23. 11. St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

26. 11. So        Mikulášská zábava, sál kostela sv. Cyrila a Metoděje, 7187 2nd Avenue, 20.00 h

27. 11. Ne        Koncert Lyrichorégra 20, sál Marie-Gerin Lajoie, UQAM, 405 St. Catherine E., 14.00 h

--------------------------------------------------------------

 

VÁNOČNÍ POZDRAVY

Chcete-li popřát svým přátelům a známým k vánočním svátkům prostřednictvím Montrealského věstníku,

napište nejpozději do 20. listopadu na adresu Věstníku, 5080 Glencairn, Montreal, QC H3W 2B4.

Šek s příspěvkem vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme.

 

Klub seniorů

Program na listopad:

9. listopadu – Maryna a Jan Krejcarovi (škola "Forte Piano") pro nás připravili program. Velmi se těšíme, až uslyšíme překrásné operní árie, které nám Maryna zazpívá za doprovodu svého manžela Jana.

23. listopadu – pan Dr. Ing. Karel Pelz nám zapůjčí český film "Sněženky".

 

Ve středu 12. října jsme si ukázali video o Římě a Vatikánu. Viděli jsme Forum Romanum, Koloseum, katakomby, Michelangelovy sochy a další památky. Z města Vatikánu jsme viděli Baziliku sv. Petra, Sixtinskou kapli, Michelangelovu Pietu a papežskou audienci.

Na schůzce 26. října jsme si ukázali video "Shanghai – Čína". Viděli jsme ulice a různé budovy evropského stylu v oblasti Bund, na nábřeží řeky Huangpu, doprovázené hudbou na čínské nástroje. Poděkování patří paní Glaserové, která nám na schůzku přinesla krásná jablka.

Milí přátelé, tímto programem končím vedení Klubu seniorů. Velmi děkuji Líbě Prášilové, Aničce Mišurové za přípravování pohoštění během našich schůzek. Paní Rosl Foglová vždy přinesla dobré oplatky, což bylo velmi oceněno. Při sledování filmů nám byl velmi nápomocný Petr Štikarovský – mnoho srdečných díků. Milí čtenáři Montrealského věstníku, loučím se s vámi, buďte s Pánem Bohem. S láskou, Rose Raba Reichmanová

 

Tradiční vánoční oběd seniorů se bude konat v sobotu 3. prosince 2011 v restauraci PRAGUE, 5613 Côte des Neiges, od 12.00 do 16.00 hodin. Restaurant nemá vlastní parkoviště, ale je dostupný autobusy č. 165 a 129 a metrem, (restaurace je poblíž Jewish General Hospital). Rodina Kalvasova nám nabízí speciální menu s výběrem hlavních jídel dle přání: svíčková na smetaně, pečená kachna nebo maďarský guláš. Cena oběda pro seniory je 15.00$ a cenový rozdíl bude hrazen sociálním odborem Čs. sdružení v Montrealu. Hudební doprovod ku zpěvu koled a písní dle záliby přislíbila opět paní Soňa Zichermanová; předem jí děkujeme za ochotu, se kterou tuto úlohu přijala. Dotazy a objednávy vyřizuje laskavě paní Ema Košacká, tel. 514-735-5795. Upozorňujeme, že kapacita restaurace je 40 míst – rezervujte zavčas! (Alois Fogl)

Čs. sdružení

Příští výborová schůze montrealské odbočky ČSSK se bude konat v úterý 22. listopadu 2011 v půl osmé večer ve společenské místnosti Misijního domu. Všichni členové jsou srdečně vítáni. (Ema Košacká)

 

Připomínáme, že náš tradičBAZAR se bude konat v sobotu 5. listopadu 2011 jako obvykle v hale kostela sv. Ignáce na West Broadway. Otevřeno je od 11 hodin dopoledne do 3 hodin odpoledne. Těšíme se, že přijdete v hojném počtu. Budeme rádi, jestliže nám budete chtít během Bazaru pomoci, ať už s přípravou, s prodejem nebo s úklidem. V tom případě zavolejte prosím Emu Košackou, tel. (514) 735-5795, nebo Míšu Fuchsovou, tel. (514) 737-8325.

Balení cukroví bude v úterý 1. listopadu ve dvě hodiny odpoledne v Misijním domě.

Pokud nevíte, co s knihami, které máte doma a zabírají vám místo v knihovně, nabídněte je prostřednictvím Bazaru lidem z české komunity. Knihy shromažďuje a třídí v Misijním domě Petr Štikarovský. Zavolejte mu na 514-509-1427 nebo přivezte knihy přímo na Bazar před zahájením. Děkujeme.        (Ema Košacká)

 

MIKULÁŠSKOU NADÍLKU pro děti chystá Čs. sdružení a Sokol na neděli 4. prosince 2011 ve 3 hodiny odpoledne. Děti a jejich rodiče, prarodiče a přátelé se sejdou v hlavní místnosti Misijního domu v NDG, 7300 Sherbrooke W. (roh Sherbrooke a West Broadway). Vstup je zdarma. Pro dárky bude v předsíni připravený koš; pokud máte dárek trochu větší, bude tam vždy někdo z pořadatelů, kdo jej převezme. Dárek musí být výrazně označen jménem dítěte. Doporučujeme, abyste přinesli pro každé dítě jen jeden dárek nebo dali dárky do jednoho balíčku, dětí je hodně a rozdělování pak trvá dlouho. Dětem, které přednesou básničku nebo zazpívají písničku (pokud možno česky nebo slovensky) dá anděl s čertem zvláštní malý dárek. Po rozdělení dárků bude připraveno malé pohoštění: džusy, soft drinks, káva a drobné cukroví. Ozvěte se laskavě předem, s kolika dětmi chcete přijít. Pokud chcete přispět malým občerstvením nebo máte dotazy, zavolejte Míše Fuchsové (514-737-8325), Emě Košacké (514-735-5795) nebo Aleně Martinů (514-484-6177). (AM)

Sokol Montreal

Pravidelné sokolské cvičení a volejbal už začaly koncem září. Zájemci o sokolské aktivity mohou pro informace zavolat manželům Hřibovým na tel. 514-683-2092.

 

Řádná valná hromada Sokola Montreal se tímto svolává na neděli 6. listopadu 2011 do společenské místnosti Čs. misijního domu, 7300 Sherbrooke W. Začátek v 15.30 hodin. Zveme srdečně všechny členy!  (Ema Košacká)

 

Tradiční již 62. sokolské Šibřinky se budou konat tentokrát v hale slovenského kostela sv. Cyrila a Metoděje na 2nd Avenue (roh Jean Talon) v sobotu 28. ledna 2012 v 8.00 hodin večer. Hrát bude oblíbená kapela Edelweiss, k prodeji budou opět tradiční české speciality a české pivo. Přijďte v hojném počtu! (AM)

 

Oslava 100. výročí založení Sokola v Kanadě se konala v neděli 9. října 2011 ve dvě hodiny odpoledne ve Sparwood Recreation Complex v městečku Sparwood v Britské Kolumbii. V místnosti vyzdobené historickými fotografiemi a několika památkami z minulosti se sešli potomci původních Sokolů a funkcionářů s dnešními Sokoly a hosty. Župní vzdělavatel Pavel Vidlák uvítal všechny přítomné a poděkoval těm, kteří se podíleli na přípravě této akce, včetně nedávno zesnulého bratra Jana Waldaufa, který ji inspiroval a velmi se o ni zasloužil. Po zahajovací řeči účastníci vyslechli státní hymny Kanady, ČR, SR a USA. Poté přednesli projevy pan David Wilks, parlamentní poslanec za místní obvod a bývalý starosta Sparwoodu, a paní Sharon Fraserová, radní a úřadující starostka Sparwoodu. Pan Edward Brabec, místopředseda Výkonného výboru Českého a slovenského sdružení v Kanadě a předseda edmontonské pobočky a místopředseda místní organizace Společnosti pro vědy a umění, pozdravil setkání jménem těchto organizací a promluvil o počátcích Sokola v Kanadě, jeho zásluhách o rozvoj krajanského hnutí, a vyslovil naději v budoucí spolupráci vedoucí k rozvoji všech kanadských krajanských organizací. Bratr Tom Pajer, předseda Amerického Sokola, promluvil za americké Sokoly. Bratr Josef Čermák, starosta kanadské sokolské župy, shrnul historii Sokola v Kanadě, a potom odhalil pamětní desku s emblémem Sokola a stručným popisem oslavované události v češtině, angličtině a francouzštině. Tato deska, kterou zhotovila místní umělkyně paní Sandra Barrettová, bude vystavena ve sparwoodském muzeu. Následovalo občerstvení s kávou, čajem, dortem, jablečným závinem a koláčky – a s bohatou diskuzí zúčastněných.  (Petr Štikarovský)

Na obrázku členové Sokola Kanada s pamětní deskou: zleva Petr Štikarovský, Pavel Vidlák, Josef Čermák a Jiří Kořistka.

Misie sv. Václava

Chtěli bychom poděkovat všem, kteří se zúčastnili mše, když biskup Esterka navštívil Montreal. Naše příští mše bude v neděli 30. října, a další pak v neděli 20. listopadu. Mše se koná pokaždé v 11.00 hodin v kapli ve 3. patře budovy Loyola High School, 7272 Sherbrooke Street West (roh West Broadway). Růženec se modlíme od 10.30 h. Prosíme, přicházejte pár minut před jedenáctou, protože budova se v 11 hodin z bezpečnostních důvodů zamyká. Děkujeme a těšíme se na shledanou. (Rose Mary Strban)

Hostýn

Pod vedením Zdeňka Noska pokračovala v říjnu oprava chatiček v dívčí sekci tábora Hostýn. Vyměňovaly se asfaltové šindele na střechách a venkovní stěny dostaly nové obložení z dřevěných šindelí. Kde to bylo potřeba, opravovaly se i prahy, okenní rámy, podlahy, apod. Celková renovace tábora bude stát kolem 25 tisíc dolarů. Nový vzhled chatiček významnou měrou zvýší estetický vzhled tábora, který jistě ocení všichni návštěvníci během příštího roku.

Byli jsme informováni, že dva dlouhodobí vedoucí dětí během letních táborů za otce Janíčka letos zemřeli. Dne 1. října zemřel v Brně na rakovinu ve věku 66 let Frank Koukal. Frank dojížděl na tábor pravidelně z Chicaga po dobu 15 let a byl hlavním vedoucím u chlapců asi od svých 25 do 40 let. Podle jeho přítele pana Trmače, ještě 2 týdny před svou smrtí Frank vzpomínal na výlety s dětmi k "Paradise Lake", "Lost Lake" či "Frank’s Lake". Dne 24. května zemřela v USA po mnoholeté těžké nemoci ve věku 64 let paní Jana Bubeníková, která byla po 10 let od roku 1976 do 1985 hlavní vedoucí děvčat. Kdo jste je znali, věnujte jim tichou vzpomínku či pamatujte na ně ve svých modlitbách. (Josef Maxant)

Kultura

Připomínáme, že koncert u příležitosti 93. výročí založení Československa se koná v pátek 28. října 2011 v kostele Notre-Dame-des-Sept-Douleurs na 4155 Wellington (blízko metra de l'Église). Zuzana Šimurdová, absolventka postgraduálního studia na Montrealské univerzitě, se svým partnerem Mikolajem Warszynským (oba klavír), Corinne Raymond-Jarczyk (housle) a Octavie Dostaler-Lalonde (cello) zahrají díla Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany a Johannese Brahmse. Vstupné 20$, studenti a senioři 15$. Po programu bude následovat beseda s umělci. (Míša Fuchsová)

 

Malíř a výtvarný umělec Peter KRČ se opět účastní národní výstavy s mezinárodní účastí, kterou pořádá Pastel Society of Eastern Canada od 4. do 13. listopadu 2011 v Tudor Hall v pátém patře domu OGILVY na 1307 St. Catherine W. v Montrealu. Vernisáž je 4. listopadu v 18.00 hodin. Výstava je otevřena každý den, pondělí–středa 10 – 18 h, čtvrtek–pátek 10 – 21 h, sobota 10 – 17 h a neděle 12 – 17 h.

 

Théâtre Lyrichorégra 20 v Montrealu ve spolupráci s University of Wisconsin v Green Bay pořádá již XI. Czech and Slovak International Music Competition / XI. Concours International de Musique Tchčque et Slovaque. První kolo se bude konat 24. listopadu, semifinále 25. listopadu a závěrečné kolo 26. listopadu, vše v Chapelle historique du Bon Pasteur od 13.00 do 17.00 hodin. Členové poroty, které předsedá umělecký ředitel Státní opery v Praze, jsou umělci z Brna, Opavy a Ostravy, Slovenska, Kanady a USA. Vstup zdarma.

Závěrečný koncert XVIII Gala des Jeunes Ambassadeurs Lyriques se bude konat v neděli 27. listopadu 2011 ve 14.00 hodin v sále Marie-Gerin-Lajoie univerzity UQAM, 405 St. Catherine East, proti stanici metra Berri. Vstupné 35$ (pouze koncert) nebo 100$ s recepcí (a potvrzením na daně na 50$).

 

U příležitosti 65. výročí Visual Arts Centre/Centre des arts visuel byla na fasádě budovy na 350 Victoria Avenue odhalena plastika Evy LAPKOVÉ "Traces". Dílo, složené ze 16 keramických dlaždic, měří přibližně 150 x 210 cm a jako symbol keramického umění znázornňuje stopy, které nechávají ruce v hlíně. Eva Lapková učí keramiku ve Visual Arts Centre od roku 1991 a od roku 1999 je vedoucí katedry keramiky. Je jednou z nejznámějších quebeckých umělkyň, měla již několik samostatných výstav a její díla jsou v mnoha sbírkách v Kanadě a USA.

Na obrázku plastika Evy Lapkové "Traces" na zdi školy Visual Arts Centre.

 

Operná speváčka Mária ADAMCOVÁ poriada koncert operných a operetných melódií a sakrálnej hudby v kostole sv. Cyrila a Metoda na Jean Talon, 2nd Avenue, v sobotu 19. novembra o 18 hodine. Hosťom večera bude operný spevák Janusz Wolny. Záujemci o lístky sa môžu prihlásiť na tel. 514-94-2540. Cena za lístok v kostole je 20 dolárov. Nenechajte si ujsť nádherný zážitok. (Bea Janurová)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

C.S.P.B.A.

 

Canadian Slovak Professional and Business Association

 

Vás zve na svůj

 

46th Annual Scholarship Ball

 

který se bude konat 5. listopadu 2011  

v Le Crystal, Centre de Congrčs, 5285 Henri Bourassa, St. Laurent

 

koktejl v 18.00 hodin (předkrmy a sklenička šampaňského)

večeře v 19.00 hodin (4 chody, 2 láhve vína na stůl)

K potěšení i k tanci hraje orchestr Director's Showband

Doporučujeme večerní oblek (black-tie).

 

Vstupenky 100$ nebo 125$ s potvrzením na 50$ na daňové účely.

Rezervace nejpozději do 28. října 2011

 

Rezervace a vstupenky:


Daniela Arendasova

tel. 514-684-0235

darendasova@enc.qc.ca

Judy Mrenice

tel. 514-464-4555

jmrenice@hotmail.com

Jozef Brody

tel. 514-947-7971

josefbr@alcor.concordia.ca


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

České a slovenské sdružení a Sokol Montreal

 

 

 

vás srdečně zvou na

 

Mikulášskou taneční zábavu

 

v sobotu 26. listopadu 2011 v 8.00 hodin večer

v sále kostela sv. Cyrila a Metoděje

7187 - 2nd Avenue (roh Jean Talon)

 

K tanci bude hrát kapela Edelweiss

 

Půlnoční tombola

Tradiční jídla a zákusky

 

Mikuláš přijde a nadělí vašim přátelům dárky, které přinesete

(poštovné $1 za dárek)

 

Vstupné: $20.00 dospělí, $15.00 studenti a senioři, děti do 12 let zdarma

Šek vystavte na Czech and Slovak Association

 

Informace a lístky / Information and tickets:

Míša Fuchsová (514) 737-8325

Ema Košacká (514) 735-5795

Alena Martinů (514) 484-6177

 

Výtěžek Mikulášské zábavy bude věnován na výdaje s Montrealským věstníkem.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Události v Torontě

Sokol Toronto pořádá v měsíci listopadu dvě společenské akce. Vánoční trhy s mikulášskou nadílkou pro děti se koná v neděli 13. listopadu od 11.30 do 15.00 hodin v hale kostela sv. Václava na 496 Gladstone Avenue. Obědy, občerstvení, vánoční dobroty všeho druhu včetně svařáku, dárky, knihy, tombola. V sobotu 26. listopadu se na stejném místě koná Mikulášská zábava. Přineste dárky, Mikuláš je rozdá. K tanci hraje skupina Miro Letka. Večeři možno koupit již v 19.00 h, hudba začne hrát ve 20.00 h. Lístky 25$, studenti 10$. Informace o obou akcích podá Kamila Bia (416-663-2382) nebo Hana Jurásková (905-838-5269).

 

Faculty of Music, University of Toronto, pořádá koncert na počest nedávno zemřelého Antonína Kubálka v neděli 6. listopadu 2011 v 15.00 hodin ve Walter Hall. Karolina Kubalek, Ivan Ženatý (housle), Stanislav Bogunia (klavír) a další umělci zahrají díla Leoše Janáčka, Josefa Suka, Maurice Ravela a dalších. Vstup volný.

 

Série hudebních pořadů Nokturna ve městě chystá následující koncerty:

Sobota 5. listopadu 2011 v 18.00 h – Ivan Ženatý (housle) a Stan Bogunia (klavír)

Neděle 27. listopadu 2011 v 17.00 h – Jan Novotný (klavír)

Neděle 22. ledna 2012 v 17.00 h – Prof. Iain Scott, audiovizuální program o českých operách

Neděle 19. února 2012 v 17.00 h – Duo Ventapane: Mana Shiraishi (housle) a Martin Karlíček (klavír)

Neděle 25. března 2012 v 17.00 h – Marta Herman (mezzosoprán)

Neděle 15. dubna 2012 v 17.00 h – Karolina Kubálek (klavír)

Všechny koncerty se konají v hale kostela sv. Václava, 496 Gladstone Ave, v Torontě. Vstupné 25$, studenti 15$, předplatné na celý rok 150$. Informace podá Dagmar Benedik na tel. 289-234-0264 nebo po emailu na dagmar.benedik@lamberhurst.net. Informace také na www.nocturnesinthecity.com.

Události minulého měsíce

Octoberfest. Podzim je čas oslav a díkuvzdání asi na celém světě. Po Thanksgiving víkendu tráveném většinou v rodinném kruhu přichází Octoberfest, kde se může každý vesele pobavit v kruhu svých přátel. Letošní Octoberfest v Legii se vydařil nad všechna očekávání. V návštěvnosti Češi a Slováci tetokrát vysoce předčili legionáře, takže hudba Honzy Chlumského "Spring 68" hrála dost českých a slovenských písniček, při kterých zpíval skoro každý. Samozřejme nejčastěji zpívanou byla "Ein Prosit, ein Prosit", při které vždy připíjel celý sál. Hudba byla vynikající, včetně výborného saxofonisty. Dobré klobásy s bramborovým salátem a zelím dodaly Octoberfestu pravý ráz. Po večeři následovaly dorty, bábovky a jiné dobroty. Po večeři a tombole se starší legionáři rozloučili a nám zůstal celý sál, který patřil jen našim písničkám. Nikomu se domů nechtělo, takže hudba musela přidávat ještě dlouho po uzavírací hodině. Vřelé díky pořadatelům Honzovi Chlumskému a jeho ženě Erice, jakož i jejich pomocníkům za velice pěkný večer, a již se můžeme těšit na Silvestra. (Láďa Křivánek)

Ocenění pro Ilonu Jeřábkovou

"Top 10 after 10" je název akce, kterou Bishop's University v Sherbrooku oceňuje úspěchy deseti svých vynikajících absolventů, které hodnotí deset let po graduaci, ať na poli vědy, podnikání, vzdělání nebo dobrovolné práce. Univerzita tím dokazuje kvalitu vzdělání, které svým studentům poskytuje. Letos jednou z vybraných byla Ilona JEŘÁBKOVÁ, která na této univerzitě graduovala s BA in honours v psychologii.

Ilona Jeřábková přišla se svým manželem a dcerou do Kanady v roce 1989. Usadili se v Sherbrooku a Ilona se rozhodla pokračovat ve studiích psychologie na Bishop's University. V roce 1993 obdržela BA a stříbrnou medaili za studium od Generálního guvernéra Kanady. Následovaly další roky studia, během kterých dostala mnohá vyznamenání a stipendia: v Sherbrooku, na univerzitách McGill a Concordia. Po skončení PhD v Sherbrooku v roce 1996 pak se svým manželem Vratislavem založili soukromou firmu Plumeus Inc., jejímž je Ilona prezidentem a CEO. Plumeus teď zaměstnává 10 lidí.

Ke všem těmto úspěchům Iloně srdečně gratulujeme a přejeme do budoucna hodně dalších úspěchů a spokojenosti. (Míša Fuchsová)

Různé zprávy

Restaurant Prague přijímá rezervace na vánoční oslavy (obědy či večeře) až do počtu 40 osob. Rovněž přijímáme objednávky na chlebíčky a různé české speciality (vinné klobásy). Restaurace bude otevřená na vánoční oběd 24. prosince (rybí polévka, smažená ryba, vánoční cukroví). Rezervace na telefonním čísle 514-733-4102. Na viděnou se těší rodina Kalvasova.

 

Nový "ČESKÝ KALENDÁŘ" na rok 2012, kde najdete pěkné články a obrázky z domova, písničky, básničky, historii, recepty české kuchyně a další zajímavosti, stojí jen $16.00 i s poštovným z Čech. Časopis "Český dialog" bohužel letos přestal vycházet. Objednávky na Kalendář zašlete, prosím, stejně jako v minulých letech na adresu: Lída Luscher, 995 Pinecrest Rd., Oshawa, L1K 2A6. Šek vystavte na Lídu Luscher.

 

Upozorňujeme vás na vynikající český bulletin SFinga (dříve Enigma), vycházející v Kanadě, který založil a již léta dělá bývalý montrealský krajan Jan Hurych: http://hurontaria.baf.cz/sfinga/. Přehled čs. kulturních akcí po Kanadě, USA a Mexiku najdete na www.czechevents.net. Nový domov najdete na www.novydomov.com a Satellit na zpravy.org. Z dalších zajímavých stránek doporučujeme www.cesky-dialog.net, czechfolks.com/plus, www.krajane.org, www.cechoaustralan.com, www.pozitivni-noviny.cz, krajane.radio.cz, www.pravednes.cz, a www.novinky.cz. České filmy, seriály, pohádky a večerníčky najdete na www.nejlepsi-pohadky.cz, také na www.filmiky.com. Sbírku asi 200 filmů najdete na http://www.youtube.com/playlist?list=PL1F817BD432260895.

 

Lekce klavíru: Česká klavíristka Zuzana Šimurdová, která letos měla debut v Carnegie Hall, přijímá nové studenty do svého klavírního studia v Outremontu – věk není omezen! Důležitá je láska k hudbě. Zájemci ozvěte se emailem na info@simurdova.com nebo telefonem na čísle (514) 461-4263.

 

Dr. Rudolf Roden sice uzavřel praxi rodinného lékaře, ale stále pokračuje v privátní psychiatrické praxi. Pro appointment volejte na 514-939-0222.

 

V roku 2011 vychádza dvojjazyčná (slovenčina, angličtina) historická fotografická kniha Jozefa Mýtneho Nežná revolúcia - 1989 - Velvet Revolution. Obsahuje viac ako 300 historických fotografií. V rokoch 1989-1990 boli niektoré z fotografií vystavované v 18 mestách Kanady a USA a jedna z nich (Dievča so zvončekom) bola ocenená cenou "Award Academy". Fotografie možno vidiet aj na www.photomytny.eu-fotogaléria-udalosti-Nežná revolúcia. Viac informácií na http://www.canada.sk/vr.pdf.

 

Pro starší, fyzicky slabou paní hledám společnici a pomocnici mluvící slovensky nebo česky, nejraději live-in nebo na plný úvazek, v oblasti DDO. Pro více informací volejte 514-978-2152.

 

Na Věstník přispěli: Pavla Fofana (Voyages Groupe Ideal), Václav Jiránek, Hana Jurásková, Margaret Kusá, Karel Povondra, Dr. Emil Skamene, Mira Šťastná, Karel Velan, Bella Vernon, a jeden dárce, který si nepřeje být jmenován. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu Věstníku, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete posílat na adresu montrealvestnik@gmail.com. Děkujeme.


Šéfredaktorka:  Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal, H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com.

Členové redakční rady: Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ladislav Křivánek, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.