Montrealský věstník                                  Ročník 48

Leden/January 2012                   5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                 Číslo 5


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

Každou středu:                        Sokolské cvičení, Coronation Elementary School, 4810 Van Horne, 20.00 h

Každý čtvrtek:             Sokolský volejbal, Coronation Elementary School, 4810 Van Horne, 20.00 h

 

31. 12. Pá        Silvestrovská zábava, sál Kanadské legie, 5455 de Maisonneuve W., 19.00 h

                        Silvestrovská zábava, kostel sv. Vladimíra, 3470 boul. St. Joseph E., 19.00 h

7. 1.     So        Les Gitans de Sarajevo s Jiřím Slovákem, Les Bobarts, 4328 St. Laurent, 21.00 h

10. 1.   Út        Schůze výboru Sokola, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 19.30 h

11. 1.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

17. 1.   Út        Schůze výboru Čs. sdružení, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 19.30 h

25. 1.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

28. 1.   So        62. Šibřinky, hala kostela sv. Cyrila a Metoděje, 7187 2nd Avenue, 20.00 h

31. 1.   Út        Recitál J. Krejcara, sál Tanna Schulich, 555 Sherbrooke W., 19.30 h

 

Klub seniorů

Poslední schůzka letošního roku 7. prosince 2011 se konala podle předem oznámeného programu, tj. hlavními body bylo ohodnocení vánočního oběda seniorů, který se konal 3. prosince, a volba nového předsedy klubu seniorů. Debata o obědě seniorů netrvala dlouho. Účastníci byli spokojeni s výběrem restaurace, prostředí bylo velmi příjemné, i když ne moc prostorné, jídlo a obsluha výborná. Byl vysloven obdiv nad pečlivou přípravou objednaných jídel servírovaných rychle pro 39 přítomných za správné teploty a velmi plynule. Byla jen jedna stížnost jednoho pána, že "svíčková nebyla dost kořeněná", a on i věděl, která koření tam chyběla. Byla to stížnost spíš na zpestření debaty a zachování tradice, že my Česi a Slováci si musíme na něco stěžovat. Celkem byl uznán oběd za úspěšný, také díky paní Soně Zichermanové, která byla se svým hudebním nástrojem pro nedostatek místa zatlačena k šatně, ale přesto hrála s chutí a snažila se povzbudit účastníky ku zpěvu koled, pečlivě zachovalých paní Emou Košackou a přiložených na každém stole. Dík patří také manželům Krejcarovým, kteří nám bezplatně zapůjčili elektrický keyboard, a bazarovému odboru za sponzorování oběda.

     Za malé účasti členstva se na schůzce hledal dobrovolník, který by byl ochoten převzít vedení klubu seniorů po rezignaci paní R. Reichmanové ze zdravotních důvodů. Bylo jasné, že nebude lehké její energické vedení nahradit, a dobrovolníků nebylo. Po delší debatě a uvažování jsme se shodli a zaměřili se na schopnosti a vzdělanost paní Olgy Novákové, která po dlouhých výmluvách funkci podmínečně přijala s příslibem pomoci všech, hlavně dosavadní zástupkyně paní Líby Prášilové. Zároveň bylo usneseno, že příští schůzka seniorů se bude konat až 11. ledna 2012.

Na programu lednových setkání 11. a 25. ledna budou zážitky členů během vánočních svátků, a pokud čas dovolí, paní Reichmanová a paní Nováková nám budou referovat o jejich společné cestě lodí po dalekém východě, kterou během listopadu absolvovaly. Po normálním pohoštění bylo promítnuto zajímavé video "Alaska", a tím byla aktivita klubu seniorů v roce 2011 ukončena. Členové se rozcházeli s přáním příjemných svátků vánočních a zdárného roku 2012, což přejeme také všem čtenářům našeho Věstníku! (Alois Fogl)

 

Před Vánocemi se paní Rose Reichmanová zřekla ze zdravotních důvodů prezidentství našeho klubu seniorů. Vřele jí děkujeme za její výbornou a obětavou práci. Byla jsem požádána, abych tuto funkci po ní převzala. Zdráhala jsem se, bydlím daleko, autobusové spojení je příliš dlouhé a řízení auta v zimě často bývá problematické. Navíc v tomto oboru nemám zkušenosti. Nakonec jsem však funkci přijala s přislíbenou asistencí paní Líby Prášilové a s pomocí dalších našich členů. Děkuji všem za důvěru a vynasnažím se, abychom si nadále zachovali naše milé prostředí a zajímavé programy. (Olga Nováková)

 

Vánoční oběd seniorů. Jako vždy začátkem prosince nadešel opět čas, kdy se setkáváme na tradičním vánočním obědě pořádaném Klubem seniorů. Letos byla vybrána nová restaurace "Prague" na Côte-des-Neiges. Atmosféra restaurace a známé kulinářské umění manželů Kalvasových již předem zaručovaly úspěch tohoto slavnostního oběda. Protože restaurace pojme maximálně 40 lidí, zakoupili jsme si lístky již v říjnu a neprohloupili jsme. Věděli jsme, že bude velký zájem, a také že byl: lístky byly vyprodány během pár dní. Moc jsme se do "Prahy" těšili a neodradila nás ani naše chřipka. Po dost obtížném hledání parkovacího místa jsme konečně dorazili do velice útulné restaurace. Rádi jsme se zase setkali se všemi známými, kteří mohli přijít. Alois Fogl uvítal všechny přítomné a také jsme vzpomněli těch, kteří nás letos opustili. Oběd začal vynikající polévkou s játrovými knedlíčky, či salátem, pak jsme si pochutnali na kachničce s knedlíkem a domácím červeným zelím, někteří si dali svíčkovou nebo guláš. Po obědě byl fantastický štrůdl s vynikající domácí polevou asi ze šesti druhů ovoce a se šlehačkou. K tomu ještě české pivo či víno. No oběd byl prostě jak od maminky, nebo jak se zde říká 'out of this world'.

     Po obědě paní Sonia Zichermanová zasedla za svůj keyboard a začala preludovat vánoční koledy, ke kterým se přidal celý sál. Po koledách jsme si mohli ještě zazpívat další písně našeho mládí a pár lidovek. Po čtyřech hodinách přátelského setkání nastalo loučení a všichni si navzájem popřáli hezké Vánoce, vše nejlepší do nového roku, a hlavně abychom se zase po roce mohli setkat na příštím vánočním obědě. (Láďa Křivánek)

České a slovenské sdružení

Příští výborová schůze montrealské odbočky ČSSK se bude konat v úterý 17. ledna 2012 jako obvykle v půl osmé večer ve společenské místnosti Misijního domu. (Ema Košacká)

 

Zdravím vás z Prahy, kde právě v tuto chvíli probíhá pohřeb Václava Havla. Jelikož tentokrát bydlím blízko u Olšanských, Židovských a Vinohradských hřbitovů a naproti krematoriu, tak jsem při svých procházkách všechny hřbitovy prošla. Viděla jsem hroby tolika slavných lidí, že si ani všechny nepamatuji – Palacha, Šlitra, Voskovce a Wericha, Ježka, Tyrše a Fügnera, Foerstra, Masarykovy dcery, Háchy, Ortena, Kafky, Lustiga, Oty Pavla, Hrušínského, Menšíka, Lukavského, Slavíčka, Medka, Foglara, Jiřího Koláře... A to nemluvím o návštěvě Slavína na Vyšehradu, kde byla na tři dny otevřená zrenovovaná krypta, která byla po třicet letech nepřístupná. Při návštěvě Vinohradského hřbitova týden před Havlovou smrtí jsem také viděla impozantní hrobku jeho rodiny, kde je pohřbena i jeho první žena Olga. Na kamenné desce stál obrovský koš s překrásnými květinami. Netušila jsem, že zakrátko tam bude umistěn i on.

     První dva dny byla rakev s ostatky Václava Havla vystavena v odsvěceném kostele sv. Anny na Starém Městě, kde je dnes kulturní centrum Pražská křižovatka. Lidé stáli nejméně tři hodiny, aby se dostali dovnitř, ale já měla štěstí, že moji přátelé frontu vystáli a já se po 45 minutách dostala dovnitř. Bylo pozoruhodné, jak byli lidé zdvořilí a ohleduplní, dokonce mému známému, který mě vyhlížel, řekli, abychom šli víc dopředu, že tam předtím bylo jeho místo. Kostel měl být otevřený do 8 hodin, ale druhý den, aby se všichni dostali dovnitř, nechali otevřeno do tří do rána. Samozřejmě ne všichni lidé jsou nadšeni takovými okázalými projevy uznání, ale rozhodně většina projevuje dojemnou úctu.

     Mimořádně působivá atmosféra pohřbu, kterého se zúčastnilo mnoho zahraničních hostů včetně šestnácti hlav států, kteří si Václava Havla váží, může v každém z nás vyvolat pocit hrdosti na tohoto skromného Čecha a na jeho přínos světu. (Míša Fuchsová)

Václav Havel:  5. října 1936, Praha – 18. prosince 2011, Hrádeček.

Sokol Montreal

Výborová schůze Sokola Montreal se bude konat v úterý 10. ledna 2012 v půl osmé večer v Misijním domě na rohu Sherbrooke a West Broadway. Všichni členové Sokola jsou srdečně zváni. (AM)

 

Sokolský volejbal a cvičení začnou znovu v druhé polovině ledna. Informace podá náčelník Sokola Montreal Josef Hřib na tel. (514) 683-2092.

Misie sv. Václava

Rádi bychom všem popřáli šťastný a zdravý nový rok 2012. V měsíci lednu a únoru se obvykle české mše nekonají, výjimkou je zádušní mše za zemřelou Annu Škvorovou, která se bude konat 4. února (viz oznámení dále v textu). Naše příští pravidelná mše svatá bude v březnu a její datum bude oznámeno v březnovém čísle Montrealského věstníku. (Rose Mary Strban)

Hostýn

Letošní dětský tábor se bude konat opět během 3 týdnů a to od neděle 1. července do soboty 21. července. Ceny zůstávají stejné jako vloni, tj. 350$/1 týden, 695$/2 týdny a 890$/3 týdny. Případy finančně slabých rodin se řeší individuálně. Program na celý rok pro tábor Hostýn bude oznámen v příštím čísle Věstníku. (Josef Maxant)

Kultura

Recitál Jana KREJCARA spojený s přednáškou na téma "Klavírní hudba Pavla Haase" se bude konat v úterý 31. ledna 2012 v sále Tanna Schulich, McGill University, 555 Sherbrooke St. West, v 7:30 večer. Pavel Haas byl českým skladatelem židovského původu (bratr herce Hugo Haase), který studoval pod Leošem Janáčkem a tragicky zahynul během války. Hudba je velice zajímavá. Zazní Suita pro klavír op. 13, Šest písní v lidovém tónu, op. 1, a cyklus V mlhách od Haasova učitele Leoše Janáčka. Vstup je zdarma.

 

Hudebník a skladatel Jiří SLOVÁK hraje spolu s "Les Gitans de Sarajevo" v sobotu 7. ledna 2012 v 9 hodin večer v Les Bobarts, 4328 St. Laurent. Vstupné 7$. S Borisem Bartulou pod názvem "Le duo gitan" hraje 31. prosince od 20.00 h v Café Sarajevo, 6548 St. Laurent (bohužel toto oznámení vyjde již příliš pozdě), a pak 4. února v 18 hodin v Le Rendez-Vous du Thé, 1348 rue Fleury Est. V ceně vstupného (40$) je večeře. Rezervace na tel. 514-384-5695. Více informací o Jiřím Slovákovi a jeho hudbě najdete na www.yourislovak.com.

Nedělní taneční čaje – průzkum

Máte-li zájem o nedělní diskotéku, tzv. odpolední taneční čaje, které by se konaly každou poslední neděli v měsíci, napište na e-mail tancuj.tancuj@gmail.com. První taneční odpoledne plánujeme na 26. února 2012 od 14.00 do 18.00 hodin v sále Kanadské legie, 5455 boul. de Maisonneuve W., Montreal. Vstupné 10.00$. Uvítáme, když pošlete e-mailem své připomínky i přání, které písničky máte rádi nejen k tanci, ale i k zazpívání. Naše diskotéka je bohatě zásobena velkým množstvím českých, slovenských i jiných písniček. Na pořadu bude kromě jiných tanců i Line dancing. Na vaše ohlasy se těší DJ Tonda Pončík.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Sokol Masaryk Montreal

 

vás srdečně zve na  výroční

 

62. ŠIBŘINKY

 

 

v sobotu 28. ledna 2012

ve 20.00 hodin

 

 

v hale kostela sv. Cyrila a Metoděje

7187 2nd Avenue (roh Jean Talon)

 

 

 

K tanci hraje kapela Edelweiss

Tradiční jídla a nápoje, české pivo

Půlnoční tombola

 

 

Vstupné: 20$ regular, 15$ studenti a senioři

 

 

 

Informace a lístky / Information and tickets:

Míša Fuchsová (514) 737-8325

Marie Hřibová (514) 683-2092

Ema Košacká (514) 735-5795

Alena Martinů (514) 484-6177

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Kulturní události v Torontě

SOKOL TORONTO srdečně zve všechny děti na tradiční DĚTSKÉ ŠIBŘINKY a MAŠKARNÍ ODPOLEDNE v neděli 5. února 2012 od 14.00 do 16.30 hodin. Vstupné 5.00$ (v ceně je občerstvení pro děti). Odpoledne plné her a pěkné zábavy pod vedením sokolských cvičitelů.

SOKOL TORONTO vás také srdečně zve na tradiční SOKOLSKÉ ŠIBŘINKY "Valentýn" v sobotu 11. února 2012 od 19.00 hodin. Vstupné 20.00$ s maskou a 25.00$ bez masky, studenti 15.00$. K tanci a poslechu hraje Miro Letko. Možnost zakoupení večeře či občerstvení. Ceny za nejlepší masku.

Obě akce jsou pořádané v hale kostela sv. Václava na 495 Gladstone Avenue v Torontě. Informace, prodej a zamluvení vstupenek: Kamila Bia (416) 663-2382, Hana Jurásková (905) 838-5269.

 

Série hudebních pořadů "Nokturna ve městě" chystá následující koncerty:

Neděle 22. ledna 2012 v 17.00 h – Prof. Iain Scott, audiovizuální program o českých operách

Neděle 19. února 2012 v 17.00 h – Duo Ventapane: Mana Shiraishi (housle) a Martin Karlíček (klavír)

Neděle 25. března 2012 v 17.00 h – Marta Herman (mezzosoprán)

Neděle 15. dubna 2012 v 17.00 h – Karolina Kubálek (klavír)

Všechny koncerty se konají v hale kostela sv. Václava, 496 Gladstone Ave, v Torontě. Vstupné 25$, studenti 15$. Informace podá Dagmar Benedik na tel. 289-234-0264 nebo email dagmar.benedik@lamberhurst.net. Informace také na www.nocturnesinthecity.com.

In memoriam

Paní ANNA ŠKVOROVÁ, rozená Vaništová, zemřela po vážné nemoci v Montrealu dne 20. listopadu 2011. Její ostatky byly uloženy do rodinné schránky na hřbitově Mont Royal v Montrealu spolu s jejím manželem Dr. Jiřím Škvorem. Anna věnovala velkou část svého života v Kanadě zájmům československých krajanských organizací, zejména každoročnímu bazaru. Pomáhala finančně příslušníkům československé krajanské veřejnosti, kteří tuto pomoc potřebovali. In memoriam této významné ženy československé komunity se  bude konat dne 4. února 2012 v 10.30 hodin v kapli Loyola High School, 7272 Sherbrooke West za přítomnosti d. p. Libora Švorčíka z Toronta. Přijďte s námi oslavit život této oddané krajanky. Po rekviem za zesnulou bude připraveno malé pohoštění pro všechny přítomné. Čest její památce. (Alice Holmanová)

Na obrázku Anuš Škvorová s manželi Alicí a Petrem Holmanovými při křtu jejich dcery v roce 1969.

XI. Czech and Slovak Music Competition of Montreal – Results

Alexandre Sylvestre, baritone (Canada) – 1st prize "Antonin Dvorak Prize" – Bursaries Sharon Chmel Resch Foundation & Fondation Velan: 5000$. Concerts in the Czech Republic and Slovakia.

Chloé Moore, soprano (Canada) – 2nd prize "Leos Janacek Prize" – Bursary Comenius Institute: 2500$.

Lida Szkwarek, soprano (Canada) – 3rd prize "Bohuslav Martinu Prize" – Bursary Fondation EJLB and Fondation Martinu: 2000$.

Teyia Kasahara, soprano (Canada) – 4th prize "Bedrich Smetana Prize" – Bursary J. Slaba: 1000$.

Kristen Bigham, soprano (USA) – 5th prize "Mikulas Schneider-Trnavsky Prize" – Bursary Maison Slovaque de Montréal: 1000$.

Kylie Toomer, soprano (USA) – Jan Vaculik, baritone (Canada) – 6th prize "Eugen Suchon Prize" – Bursary Slovak House Toronto & InterWay Inc.: 500$.

Jury Special Prizes:

Chloé Moore, soprano (Canada) – "Donald James Goldberg Prize" for the best interpretation of a French work – Bursary D. J. Goldberg: 2000$.

Lida Szkwarek, soprano (Canada) – "Vitezslava Kapralova Prize" for the best interpretation of a Vitezslava Kapralova art song – Bursary V. Kapralova Foundation: 500$.

Members of the Jury:

Eva Blahova (Slovakia), Damiano Binetti (Czech Republic), Dudley Birder (USA), Gildo di Nunzio (USA), Julius Klein (Slovakia), Sarah Meredith (USA), Alain Nonat (Canada), Rocc Rappl, chairman (Czech Rep.).

Události minulého měsíce

Tak jako každý rok, i letos – v neděli 4. prosince v 15.00 h – zavítal do Misijního domu český Mikuláš. Byl už netrpělivě očekáván, a jak můj syn konstatoval, opět měl zpoždění (chtěla bych podotknout, že zpoždění bylo z důvodu čekání na všechny hosty). I tento rok byl Mikuláš doprovázen krásným Andělem a hodnou Čerticí (vsadím se, že většina přítomných tatínků by ji ochotně následovala třeba i do toho Pekla). Dětí se sešlo hodně a téměř všechny (kromě mé roční Isabellky, která ještě nemluví) něco přednesly anebo zazpívaly. Mikuláš jim totiž slíbil dárek navíc a to už je tedy pěkná motivace! A aby ani to nebylo málo, dal každému ještě i perník! Můj šestiletý Luca byl velmi nadšen, protože tento rok mu Mikuláš donesl přesně to, o co si napsal Ježíškovi (pravděpodobně komunikace mezi nimi je výborná!), a navíc mu k tomu přihodil i další dva výše zmíněné dárky. Po nadílce následovalo občerstvení, které pro nás nachystali organizátoři a na kterém se podíleli i někteří z hostů. Ti šikovnější donesli již vánoční pečivo, ostatní alespoň kupované. Stoly byly doslova vylízané, jak všem, včetně dospělých, moc chutnalo. Jedno z dětí si při tomto pochutnání spletlo jednu přítomnou mladou dívenku s čerticí, a tak jsem ho hned upozornila, že podoba je to čistě náhodná! Setkání bylo opravdu moc příjemné, a proto bych tímto chtěla poděkovat organizátorům paní Košacké, paní Kapitánové, manželům Martinů a panu Štikarovskému. Moc si vážím toho, že i přesto, že jejich děti jsou již odrostlé, věnují svůj volný čas nám mladým a organizují pro nás události tohoto typu. Díky patří i panu Čapkovi za výborné fotky. A na závěr bych chtěla nejen svým jménem, ale i jménem všech přítomných dětí, poděkovat oné "slavné trojce" – Mikuláši, Andělovi a Čertici, že ani tento rok nezapomněli na české a slovenské děti v zahraničí a přijeli se na ně podívat s tolika dary! Tak ještě jednou díky a příští rok zase na viděnou! (Alena Berti)

Na obrázcích Jiřího Čapka Mikuláš s andělem a čert při Mikulášské besídce. Další fotky najdete na web stránce Věstníku.

Mikulášská 2011

Ano, konala se, stále v tančírně slovenského kostela na Jean Talon, a věřím, že se vyvedla k plné spokojenosti účastníků. Nikdo se nemohl vymlouvat na počasí, tudíž účast místních i přespolních byla hojná. Chyběli hlavně přesvědčení bojkotéři a hříšníci, Mikuláše se bojící, a ti zase nechyběli nám. Orchestr "válel" své polky, valčíky i džajvy, jako by nebyla krize, a pozornost vzbudilo svojí "baletní expertízou" několik párů, mezi nimi mysteriózní "Lady in Red". Práci v kuchyni, v šatně a v baru obstarali naši už standartní obětavci, ale nálada byla tak výtečná, že i někteří z nich občas předali vesla a vrhli se do víru tance. Dokonce i krajané a krajanky, stižení dočasným neduhem, odhodili berly, takže na parketu docházelo k tlačenicím. Alkohol, ta metla lidstva, nenápadně, leč pečlivě metla sálem, a gulášovka, chlebíčky i štrůdl byly jako vždy výborné. Mikuláš v zeleném taláru (červená prý ho jitří) přednesl svůj poutavý životní příběh a jediné oko nezůstalo suché. Jeho čertí ochranka udržovala kázeň a každý z obdarovaných musel si dárek vykoupit malým uměleckým číslem, obvykle zpěvem. Chystal jsem si v duchu árii Rusalky a měl jsem dost trému, ale naštěstí jsem jako obvykle nedostal nic. Není nám známo, kde sokolské vedení získává stále nové půvabné andílky, ale opět prokázalo dobrý vkus. Tombola opět prohloubila sociální rozdíly, což neušlo některým z výherců, i jali se o své výhry děliti s desperáty. Přitom jim na chvíli (čestné slovo pionýrské) zaplála nad hlavou malá aureola. Díky ti, Sokole, za pěkné soirée a na závěr přejeme příští Mikulášské a Šibřinkám třikrát zdar! (KN)

Trochu humoru

O Silvestru v jednom hotelu: "Je mi líto, pane, máme obsazeno. Ale když si trochu pospíšíte v našem baru, tak chytnete ještě něco volného na záchytce. "

 

"Tak šťastný a veselý Nový rok. Jak si se vyspal?" "Ale ušlo to – jen kdyby o mě pořád nezakopávali číšníci!"

 

Ve škole: "Děti, je zemská přitažlivost stále stejná?" "Není, pane učiteli, na Silvestra je největší!"

Různé zprávy

Masáž zdarma v rámci praxe poskytne zájemcům Pavla – volejte 514-526-5076.

 

Knížka Aleny Martinů "Scream of Silence" by měla být k dispozici v obchodech Chapters/Indigo během ledna. Objednat si ji ale můžete už nyní jak přes web stránku Chapters, tak přes další internetové obchody.

 

Hledám kontakt na bývalého spolužáka Jiřího Novotného, který s námi chodil do ZDŠ v Ostrovní ulici v Praze, rok ukončení 1965. Zprávu prosím pošlete na icjerk.ja@seznam.cz – Jan Krejčí (správce internetových stránek "Spolužáci"), případně vyhledejte na internetu stránky třídy: http://www.spoluzaci.cz/ID168019. Na těchto stránkách jsou veškeré dostupné informace a kontakty.

 

Pro starší, fyzicky slabou paní hledám společnici a pomocnici mluvící slovensky nebo česky, nejraději live-in nebo na plný úvazek, v oblasti DDO. Pro více informací volejte 514-978-2152.

 

Karel Kryl na YouTube. Jedinečný pořad ČT-2 z roku 1992 "Mollové tóny Karla Kryla" je nyní na Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=d0n1bk5YBH0. ČT nedávno uvedla reprízu tohoto pořadu, ale byl okamžitě stáhnut a není v archivu. Není jisté, jak dlouho na YouTube vydrží, proto neváhejte a podívejte se na to, popřípadě si to stáhněte. (Láďa Křivánek)

 

České filmy najdete na http://www.youtube.com/watch?v=uWSxmrm9D38&feature=youtube_gdata_player a také na http://www.uloz.to/ nebo http://www.csfd.cz/  nebo http://stahuj.kinotip.cz/. Další prospěšný odkaz na vyhledávání zkratek, kalkulátory, výpočet důchodu, měrné jednotky, kalorické hodnoty a mnoho dalších věcí najdete na http://www.zkratky.cz/. (Láďa Křivánek)

 

Na Věstník přispěli: Dr. Alena Čapková, Jaroslav Čermák, Paul Dobrovolny, Frank Drabek, Marta Erdelyi, Alois Fogl, Jean Gergel, Alice Havel, Micheline a Josef Kalny, Jiří Kořistka, Miroslav Kunagl, Marie a Franta Pánkovi, Dr. Petr Pohanka, Líba Prášilová, Líba Proschková, Dr. Rudolf Roden, Valerie Sládková, Monica Suchma-Daupleix, Miloš Šuchma, Kitty Voleníková, Zdeněk Zikmund. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu Věstníku, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete posílat na montrealvestnik@gmail.com. Děkujeme.


Šéfredaktorka:   Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ladislav Křivánek, Ludvík Martinů.Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.