Montrealský věstník                                  Ročník 48

Léto/Summer 2012                      5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                               Číslo 11


 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

29. 7.   Ne        Slovenský piknik, tábor Hostýn, St. Calixte, celý den

5. 8.     Ne        Hostýnská pouť, tábor Hostýn, St. Calixte, celý den

11. 8.   So        Balet "Metamorfózy lásky" E. Kolářové, La Chapelle, 3700 rue Saint-Dominique, 20.00 h

 

Český dům

V zajetí knih... tak by se mohl jmenovat název nejnovější zprávy o stěhování do našeho nového českého domu. Ten již začal plně sloužit české komunitě. Účastníci prvních schůzí a setkání mohli již začátkem června vychutnat novou atmosféru – obrazy a záclony pověšeny, vše umyté a vyčištěné, a dokonce i novotou čišící police na knihy. Ano, jsou to právě knihy, které se staly středem pozornosti mnoha z nás, zejména pak naší paní šéfredaktorky, která každou z nich měla nejméně třikrát v ruce! Knihovna obsahující několik tisíc svazků nabízí bohatou sbírku českých klasiků (Němcová, Jirásek, Vrchlický, Čapek, Poláček, Seifert, Škvorecký a další) včetně úctyhodné řádky knih vydaných nakladatelstvím 68 Publishers. Když se tak člověk tím množstvím probírá, připomene si povinnou i doporučenou četbu našeho mládí. Je zajímavé porovnávat vydání, úpravu a ilustrace z různých dob a míst, včetně legendární "Babičky", "Švejka" či "F. L. Věka". V knihovně se ale také najdou opravdové rarity, jako montrealské vydání Jana Cimbury od J. Š. Baara z roku 1954 nebo francouzský překlad básní Pavla Javora "Pauvre récolte" (Chudá sklizeň), knihy, které už po léta shání knihovna exilových knih Libri Prohibiti v Praze. Chtivý čtenář se může též potěšit knihami novějších autorů, jako je Jarmila Loukotková nebo Miroslav Horníček, nebo se poučit z knih Josefa Čermáka či Jana Waldaufa. Za zmínku stojí i knížky pro děti a mládež, které mohou dát místním babičkám a dědečkům inspiraci k předávání "českého odkazu" svým vnoučatům (říkadla, básničky, pohádky a písničky). Neváhejte a neostýchejte se zeptat se Aleny Martinů, pokud byste se chtěli poradit, která kniha je vhodná pro zlepšení nálady, která je na ráno a která na večer, na dlouhé zimní večery či na odpoledne na plovárně (pardon, přiznáváme, že právě tahle knížka, tedy "Rozmarné léto" od Vladislava Vančury, nám v knihovně chybí!)

     Co říci závěrem? Všem mockrát děkujeme za pomoc s přípravou Českého domu a se stěhováním. Velký dík patří také Petrovi Štikarovskému, Milanu Hadáčkovi, Františkovi Kaštánkovi a dalším, kteří pomohli kompletně vyklidit starý Misijní dům, který je od poloviny června zpátky v rukou Jezuitů z Loyoly. (L. Martinů)

Klub seniorů

Ve středu 6. června jsme měli první schůzku v novém Českém domě. Všichni jsme byli spokojeni a děkujeme těm, kteří se o úpravu našich nových místností zasloužili. Při té příležitosti jsme oslavili narozeniny našeho milého člena Aloise Fogla tradičním dortem.

Ve středu 20. června, během naší posledni schůzky před prázdninami, jsme si promluvili o spisovateli a básnikovi Jaroslavu Seifertovi.

Na schůzi 5. září, kterou zahájíme další sezónu, si popovídáme o tom, jak jsme prožili léto. (Olga Nováková)

České a slovenské sdružení

Příští výborová schůze montrealské odbočky ČSSK se bude konat až po prázdninách, v úterý 11. září 2012 v půl osmé večer v Českém domě na 6540 McLynn. (Ema Košacká)

Sokol Montreal

Pravidelné sokolské cvičení i volejbal začnou opět koncem září. Informace o sokolských aktivitách podají manželé Hřibovi na tel. 514-683-2092.

 

Příští výborová schůze Sokola Montreal se bude konat na konci léta, v úterý 18. září 2012, v půl osmé večer v Českém domě na 6540 McLynn. (AM)

 

Již máme zajištěna data na tradiční akce, které pořádá Čs. sdružení a Sokol Montreal. 57. dobročinný bazar, který organizuje dámský odbor Čs. sdružení, se bude konat v sobotu 3. listopadu 2012 jako obvykle v hale kostela sv. Ignáce. Mikulášskou zábavu chystáme na sobotu 24. listopadu a Mikulášskou nadílku pro děti na neděli 2. prosince. Obě jsou organizovány společně Sdružením a Sokolem. Tradiční bál Sokola Montreal, již 63. Šibřinky, plánujeme na 26. ledna 2013. Rezervujte si tato data již teď! (Ema Košacká)

Misie sv. Václava

V měsíci červenci a srpnu se české mše nekonají. Příští mše bude oznámená v záříjovém Montrealském věstniku. Otec Libor a členové Misie sv. Václava přejí všem hezké a spokojené léto.

 

All registers from the St. Wenceslas Mission are at the Diocese of Montreal. Anyone requiring certificates (for example baptism or marriage) is asked to call the Arch Diocese of Montreal, tel. 514-931-7311, and ask for the Chancery Office. Thank you. (Rose Mary Strban)

Hostýn

DĚTSKÝ TÁBOR pro děti od 6 do 15 let se koná od 1. do 21. července. Cena je stejná jako vloni: 350$ za 1 týden, 695$ za 2 týdny a 890$ za 3 týdny. Za každé další dítě ze stejné rodiny je sleva 10%. Daně se neplatí. Sociálně slabé případy se řeší individuálně. Kvalitní program, dobré jídlo a levné poplatky. Vydáváme potvrzení na daňové účely! Do tábora přijímáme i děti, které nemluví ani česky, ani slovensky.

Kontakty: Josef Maxant (ředitel dětského tábora): tel. 450-465-4844, fax 450-923-4159, email health.vifad@sympatico.ca; Viera Šebénová (sekretářka Asociace Hostýn): tel. 514-385-5153, email hostyn@live.com; Zdeněk Nosek (prezident Asociace Hostýn): tel. 514-365-8863.

 

Program v táboře Hostýn v roce 2012 (telefon do tábora od července do září 450-222-2006):

1. až 21. července/júla:            Dětský tábor – informace viz výše a na internetové stránce www.hostyn.org.

23. července/júla až 6. října/októbra: Laciné rodinné dovolené v chatičkách – pobyt rezervujte předem.

                                    Na objednávku pro skupiny: Opékání selete, karibská noc v maskách, hudba.

29. července/júla:        Každoročný Slovenský piknik – organizovaný Kanadskou slovenskou ligou:

                                    omša, obed (slepačia polievka, vyprážané bravčové rezne, zemiakový šalát, zákusok,

                                    káva), občerstvenie, hudba, tombola.

                                    Plánuje sa autobus z Montrealu, pre rezerváciu autobusu volajte do 28. júla

                                    Mary Lorenc 514-272-0770, Betty Valenta 514-274-3764.

5. srpna/augusta                       Pouť k Panně Marii hostýnské (Český piknik) – oběd (slepičí polévka, vepřo-

                                    knedlo-zelo, zákusek, káva), občerstvení, tombola, hudba, zábava.

5. až 22. srpna             Stretnutie a rekreácia rodín – informácie paní Drábová, tel. 905-875-1605, email

                                    drab_h@yahoo.com; alebo otec Libor Švorčík, tel. 416-532-5272, www.katolik.ca.

Září-říjen/September-október Podzimní/jesenná brigáda (Viera Šebénová)

 

Jarní brigády: Děkujeme všem účastníkům jarních prací a s potěšením konstatujeme, že počet brigádníků vzrůstá. Zejména je třeba zdůraznit nadšení a pomoc Ivany Najserové, Rose Mary Štrbáňové, Roberta Eisenbruka, Michala Kováče, Zbyňka Najsera, a Marka Noska. Markovi Noskovi také děkujeme za dar patnácti zánovních jízdních kol. (Josef Maxant)

Kultura

Eva KOLÁŘOVÁ uvádí balet ve vlastní choreografii "Metamorfózy lásky", hodinové představení o sedmi scénách, v sobotu 11. srpna 2012 v 8 hodin večer a v neděli 12. srpna ve 4 hodiny odpoledne v divadle La Chapelle, 3700 rue Saint-Dominique v Montrealu. Eva Kolářová studovala v Lausanne u Maurice Béjarta, a pak v Baletní akademii v Mnichově v Německu. Tři roky tančila ve Francii v Ballet du Rhin, než na jaře 2011 dostala nabídku tančit v Les Grands Ballets Canadiens v Montrealu. Kromě Evy Kolářové tančí Mahomi Endoh, Hamilton Nieh a Jean-Sébastien Couture. Rezervace lístků na tel. 514-843-7738 nebo po internetu na billetterie@lachapelle.org. Informace o Evě Kolářové a její práci, i její fotografie najdete na webové stránce www.eva-kolarova-and-company.com/.

 

Závěrečný recitál Jana KREJCARA (piano) se bude konat 10. září 2012 v 8.00 hodin večer v koncertním sále Pollack Hall, 555 Sherbrooke W. Na programu jsou skladby Roberta Schumanna, Ervína Schulhoffa, Sergeje Rachmaninova a dalších. Vstup volný.


Události minulého měsíce

Duo Ventapane (Martin Karlíček, klavír, a Mana Shiraishi, housle) nám zahrálo na koncertě za krásného sobotního odpoledne v hale hudební školy Lambda v Pierrefonds, kde oba umělci také učí. Repertoár byl tentokrát májově romantický a mezi několika skladbami od méně známých skladatelů (což ovšem neznamená, že by byly méně náročné, ba naopak!) zazněly známé i neznámé skladby krále romantiků Ference Liszta. Na závěr manželé Karlíčkovi přidali (samozřejmě romanticky melodickou) skladbu Andrew Y. Svobody, nadějného skladatele z Toronta, který v roce 2004 náhle zemřel ve věku 29 let. Děkujeme za krásný zážitek – však dobře polovina publika byli čeští příznivci Martina a Many.

Na obrázku Ludvíka Martinů Mana Shiraishi a Martin Karlíček.

Naši úspěšní krajané

Dr. Ivan ROHAN byl jmenován Associate Dean of Continuing Health Professional Education (CHPE) na lékařské fakultě univerzity McGill od 1. června 2012. Dr. Rohan pracoval pro CHPE jako prozatímní děkan od roku 2010. Kromě klinické praxe ve všeobecné medicíně se Dr. Rohan věnuje mnohým projektům kontinuálního vzdělávání na McGillu a dalších univerzitách ve spolupráci s Collčge des médecins du Québec. Je často zván na přednášky a semináře, aby mluvil na nejrůznější témata od chřipky a cukrovky přes péči o staré lidi a pravidelné cvičení až po obecné problémy veřejného zdravotnictví. Kromě výuky na katedře všeobecného lékařství a v nemocnici St. Mary působí rovněž jako Assistant Professor na Exercise Science Department na univerzitě Concordia. Díky více než třicetileté zkušenosti v geriatrii také pracuje jako ošetřující lékař v Centre d'hébergement et de soins de longue durée de St-Andrew-de-Father-Dowd-et-de-St-Margaret pro lidi s chronickými zdravotními problémy, pro staré a handicapované lidi.

     Blahopřejeme Dr. Rohanovi k tomuto významnému životnímu úspěchu. (AM)

In memoriam

Se smutkem oznamujeme, že paní Helena Richards, rozená Nesvadbová, zemřela 23. května 2012 ve Fort Myers na Floridě. Narodila se v roce 1930 na Moravě a do Kanady přišla s rodinou v roce 1949. S nesnázemi, které ji v životě potkaly, se vyrovnávala s laskavostí a úsměvem. Ztratila nejdřív prvního manžela Paula Neugebauera a nedávno druhého, Felixe Richardse. Pozůstalým (sestry Henrietta Antony a Mary Richter, bratr Henry Nesvadba) a jejich rodinám vyjadřujeme upřímnou soustrast. (AM)

Fejeton o něčem jiném

Přece nechcete, abych psal o asfaltu, průmyslovém odpadu, černé, nechutně to páchnoucí hmotě? Málokdo si beztak uvědomí, že to je sotva sto let, co moudrá hlava vymyslela bezprašnou vozovku a nechutná hmota způsobila revoluci v dopravě. Štěrková cesta, potažmo dirt road, jest sice dosud ceněna v rozvojových zemích, ale mezi ty snad Kanada nepatří?! Vítejte prosím v našem městečku Lhaazhově pod Brdhoolem, kde se konšelé rozhodli asfaltovou vozovku, kterou po léta neudržovali, prostě vyrýpat a proměnit v prach. Však stojí psáno: Dust to dust! Stojíme na prahu nové revoluce, přátelé, a bude to nejen svým způsobem "návrat k přírodě", ale skok rovnou do doby kamenné. Asi se budeme muset naučit rajtovat na koni. Jaká to krása, až se budeme v oblaku prachu řítit na zpěněném komoni do supermarketu pro pivo! Jenže každý nemá po sedmdesátce zdraví jako TGM a inhalovat přesolený prach taky není úplně košér. Vleze všude, do očí, do auta, na zahrádku i do chalupy. Taková silnice se totiž solí, pro obyčejné smrtelníky kalciumchlorid a pro fajnšmekry a snoby "magnézium"! Návrat k přírodě by měl mít své meze, ale vykládejte to konšelům, kteří potřebují peníze na "politicky výnosnější" projekty. Inu, netrvalo dlouho, a zprvu nesměle, posléze s nadšením zvedla se vlna protestu v podobě dopisů a petice, kterou podpořila dokonce i většina místních krajanů. Jsouce velice busy, nakonec si přece udělali čas, podepsali, nezištně i poradili. Vždycky se ovšem najde "kůže hroší", která vás rozesmutní, a perlou zdá se býti následující citát: "Narodil(a) jsem se na prašné silnici a chci tak i zemříti." Inu proti gustu... že ano, ale co takhle: "Narodil(a) jsem se před vynálezem klosetu, tudíž ťap ťap noho bosá v noci přes hnůj na latrínu..."?  Boj s lidskou hloupostí asi nevyhrajeme, avšak mezi kašlem a sípáním kéž nás na prsou hřeje pocit, že jsme alespoň pomohli zvýšit obranyschopnost země. Ano, se zlou se potáží nepřátelé! Nebo to snad nebyl prach a bláto, na které v Rusku doplatili Napoleon i Wehrmacht? Tak vidíte, pěkně na kutě a zítra ať se práší za kočárem! A brzy nashledanou v jeskyních a zemljankách! Radost mi kalí už jenom otázka: Kde v těch dírách prosimich vezmeme konšely a kdo nám bude zvyšovat daně? (KN)

Knížka Olgy Novákové

V květnu vystavovalo nakladateství Volvox Globator na pražském mezinárodním knižním veletrhu knihu Olgy Novákové, vedoucí našeho Klubu seniorů, "Válečné deníky". Napsala ji se svým manželem Dr. Milošem Novákem. Na její knížku jsem se velice těšil a nebyl jsem zklamán. Přečetl jsem ji jedním dechem.

     Olga Horníčková-Nováková se narodila před devadesáti lety v rodině diplomata na konzulátě ČSR ve Varšavě. Svůj deník začala psát jako patnáctiletá. Obsah má co říci a je svědectvím své doby. Od ranných let strávených v míru děj graduje a dostává spád. Zpočátku popisuje svá studia se sestrou ve Varšavě na francouzském lyceu, jakož i prázdniny doma u dědečka a babičky. Po napadení Československa Hitlerem celý konzulát odchází do exilu do Francie, a později do Anglie. Její válečná anabáze s popisem všech kritických událostí dovede strhnout čtenáře do víru dějin, a často i zvednout adrenalin. Po ukončení studií v Oxfordu se v roce 1942 Olga vdala za JUDr. Miloše Nováka, který sloužil u československé tankové brigády v zahraničí a zúčastnil se též bojů v Normandii při obléhání Dunkerque v letech 1944-45. Druhou část knihy tvoří deník Dr. Miloše Nováka a jeho napínavý osud, který velice dobře doplňuje vyprávění Olgy, čím vším oba za války prošli. Po skončení války se rodina přesunula do Prahy, později služebně do Belgie, a po roce 1948 odchází do exilu, aby nakonec skončila v Montrealu. Závěr knihy popisuje jejich život v Montrealu souběžně s osudem rodiny její sestry (jejíž manžel Stanislav Rejthar byl letec RAF), která po roce 1948 zůstala v Československu a za komunistů trpěla jako ostatní západní letci a členové jejich rodin. Jsem moc rád, že jsem si mohl tuto jedinečnou knížku přečíst, a vřele ji každému doporučuji. Více podrobností o knize najdete na www.volvoxglobator.cz/knihy/mimo/mimo.php#valecne_deniky. Kniha Olgy Horníčkové-Novákové a Miloše Nováka "Válečné deníky" je k dostání v Čechách ve všech knihkupectvích. (L.Křivánek)

Různé zprávy

České a slovenské sdružení v Edmontonu nabízí stolní měsíční kalendář na rok 2013 s vybranými fotografiemi ze soutěže "Kanada objektivem krajanů", která proběhla v minulém roce. Kalendář obsahuje 13 fotografií, české nebo slovenské kalendárium (dle výběru), jména svátků, svátky a významné dny ČR nebo SR a Kanady. Cena 8.00$ plus poštovné. Dodací termín říjen-listopad 2012. Objednávku zašlete nejpozději do 30. června na emailovou adresu edmonton.ab@cssk.ca.

 

Prenajmem chatu na Slovensku vo Vysokých Tatrách, 15 min od Štrbského plesa, v blízkosti pekných hrebeňových výstupov a viacerých kúpeľných stredísk (spa). Komfortné nové vybavenie, dve spálne s dvojitými posteľami a salón s rozkladacím gaučom. Chata je elektricky vykurovaná a zateplená, vhodná aj pre zimnú lyžovačku (Chopok a Štrbské pleso). Ďalšie informácie poskytne Ivan na tel. 514-269-6975.

 

Spolehlivá paní středního věku z Čech hledá dlouhodobou pracovní příležitost v Montrealu: pomoc v domácnosti, péče o starší osobu nebo děti včetně úklidu, vaření, nákupů a pomoci na zahradě. Mluví anglicky a má předchozí podobnou zkušenost v Montrealu. Zájemci volejte na tel. 514-484-6177 nebo napište přímo na ucetniporadce@nakupce.cz.

 

Pro starší, fyzicky slabou paní hledám společnici a pomocnici mluvící slovensky nebo česky, nejraději live-in nebo na plný úvazek, v oblasti DDO. Pro více informací volejte 514-978-2152.

 

Rychleji než na Google Earth najdete adresy na http://showmystreet.com/. Pokud se chcete pobavit, najdete zajímavá videa, filmy, písničky, pohádky a humor na www.youtube.com/user/mirorek2/videos?view=1&page=1 nebo na www.videohumor.cz/kategorie/.

 

Na Věstník přispěli: Marie Loukotová, Tom Silber (Coulée Miton Cast Enr.), Anna Simandl. Všem srdečně děkujeme!                                Redakce přeje všem čtenářům hezké léto!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu Věstníku, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete posílat na montrealvestnik@gmail.com. Děkujeme.


Šéfredaktorka:   Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ladislav Křivánek, Ludvík Martinů.Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.