Montrealský věstník                                  Ročník 49

Prosinec/December 2012                     5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                       Číslo 4


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností


Veselé Vánoce a šťastný nový rok

2. 12.   Ne        Mikulášská nadílka pro děti, Westmount Park United Church,

                                4695 Maisonneuve W., Westmount, 15.00 h

3. 12.   Po        Recitál Many Shiraishi, Pollack Hall, University McGill,

                        555 Sherbrooke W., 20.00 h

5. 12.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

6. 12.   Čt         Film J. Trnky "Archanděl Gabriel...",  sál Claude-Jutra,

                        Cinémathèque Québécoise, 335 de Maisonneuve E., 18.30 h

8. 12.   So        Vánoční oběd seniorů, restaurace Prague,

                        5613 Côte des Neiges, Montreal, 12.00 h

19. 12. St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

23. 12. Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School,

                        7272 Sherbrooke W., 11.00 h

31. 12. Po        Silvestrovská zábava, sál Kanadské legie,

                        5455 de Maisonneuve W., N.D.G., 19.00 h                             

--------------------------------------------------------------

 

Klub seniorů

Program na prosinec: Na schůzky 5. a 19. prosince máme připraveno několik hezkých DVD.

 

Na schůzce 7. listopadu jsme se potěšili návštěvou pana Kapitána, který sem přijel z Čech na pár týdnů za dcerou. U kávy a sklenky vína jsme si podebatovali o nynějších poměrech v České republice. Jako další program byla práce Dr. Vojtěcha Vojtíška z Masarykovy univerzity v Brně o léčivých účincích zeleniny a ovoce. Rádi jsme si o tom pohovořili. (Olga Nováková)

 

Připomínáme, že tradiční oběd seniorů se bude konat v sobotu 8. prosince 2012 v restauraci "Praha" na 5613 Côte des Neiges od 12.00 do 16.00 hodin. Restaurace se nachází poblíž Jewish General Hospital a je lehce dostupná autobusy č. 165 a 129 nebo metrem. Na výběr jsou tři jídla: svíčková na smetaně, pečená kachna nebo řízek s bramborovým salátem. Cena oběda pro seniory je 15.00 $ za osobu a cenový rozdíl bude hrazen ze sociálního fondu Čs. sdružení v Montrealu. Bližší informace Vám rády dají paní Ema Košacká, tel. 514-735-5795, nebo předsedkyně klubu seniorů paní Olga Nováková, tel. 514-697-2125. (Alois Fogl)

Všem seniorům přejeme příjemné prožití svátků vánočních a dobré zdraví a spokojenost do nového roku.

Čs. sdružení

Dámský odbor Českého a slovenského sdružení pořádal tradiční již 57. bazar v sobotu 3. listopadu v sále kostela sv. Ignáce. Měli jsme sice méně věcí na prodej než obvykle, ale byli jsme rádi, že přišlo hodně lidí, poseděli při dobrém jídle a pití a že si přitom pěkně popovídali a ukázali svá nejnovější vnoučata či pravnoučata. Velmi populární byl stůl s knihami, kterých bylo tentokrát hodně a různých žánrů. Děkujeme všem, kdo vařili, pekli a pomáhali s přípravou bazaru či se otáčeli v kuchyni nebo prodávali a jinak se přičinili o úspěch bazaru. Každým rokem je stále těžší najít ochotné pracovníky a pracovnice, a tím je organizace celého podniku mnohem obtížnější. Myslíme si však, že je důležité, aby se lidé sešli, a že ta námaha za to stojí. (Ema Košacká)

 

Příští výborová schůze montrealské odbočky ČSSK se bude konat až po Novém roce. Datum bude včas oznámeno v příštím Montrealském věstníku. (Ema Košacká)

Výbor Čs. sdružení přeje všem čtenářům příjemné svátky vánoční a do nového roku vše nejlepší.

 

MIKULÁŠSKOU NADÍLKU pro děti chystá Čs. sdružení a Sokol na neděli 2. prosince 2012 ve 3 hodiny odpoledne. Děti a jejich rodiče, prarodiče a přátelé se sejdou tentokrát ve Webster Hall kostela Westmount Park United na 4695 de Maisonneuve W. ve Westmountu. Parkování je za kostelem (vjezd z Landsdowne). Vstup je zdarma. Pro dárky budeme mít připravený koš; pokud máte dárek trochu větší, bude poblíž vždy někdo z pořadatelů, kdo jej převezme. Dárek musí být výrazně označen jménem dítěte. Doporučujeme, abyste přinesli pro každé dítě jen jeden dárek nebo dali dárky do jednoho balíčku, dětí je hodně a rozdělování pak trvá dlouho. Dětem, které přednesou básničku nebo zazpívají písničku (pokud možno česky nebo slovensky) dají anděl s čertem zvláštní malý dárek. Po rozdělení dárků bude připraveno malé pohoštění: džusy, soft drinks, káva a drobné cukroví. Pokud máte dotazy nebo se chcete zúčastnit, ozvěte se Aleně Martinů (514-484-6177). Děkujeme. (AM)

Sokol Montreal

Sokolský volejbal pokračuje až do Vánoc a znovu pak začne ke konci ledna. Těm, kteří pravidelně chodí, dáme vědět osobně, dalším zájemcům podají informace manželé Hřibovi na tel. 514-683-2092.

 

Řádná valná hromada Sokola Montreal se konala v neděli 4. listopadu 2012 v Čs. domě. Tentokrát nebyla volební – starostou zůstává br. Ludvík Martinů, místostarostou br. Petr Štikarovský, náčelníkem br. Josef Hřib a náčelnicí s. Marie Hřibová, jednatelem a pokladníkem br. Antonín Matoušek a matrikářkou s. Alena Martinů. Na programu byla kromě plánování dalších akcí Sokola (jako je Mikulášská zábava a Šibřinky) především diskuse o župní schůzi Sokola, která se konala 27. října v Kingstonu. Samotná otázka názvu "Sokolská župa kanadská" je přežitkem z doby, kdy kanadský Sokol spadal spolu s dalšími zahraničními župami pod Ústředí Sokola v zahraničí. Po zrušení Ústředí je kanadský Sokol samostatný a je třeba zrevidovat jak jeho název, tak i stanovy a přihlášku pro nové členy. Tato revize je příležitostí podívat se kriticky na nynější činnost a zamyslet se znovu nad budoucností Sokola v Kanadě. V roce 2018 bude XVI. slet v Praze spojený s oslavami 100. výročí vzniku Československa a v roce 2028 oslaví montrealský Sokol století své existence. Oslaví? (LM)

Členové výboru Sokola Montreal přejí všem radostné Vánoce a hodně sportovní zdatnosti do nového roku 2013.

Misie sv. Václava

Naše příští mše bude v neděli 23. prosince 2012. Tentokrát to bude mše vánoční, při které budeme zpívat koledy. Bude se konat jako vždy v 11 hodin v kapli ve 3. patře budovy Loyola High School, 7272 Sherbrooke St. West (roh West Broadway). Růženec se modlíme od 10.30 h. Prosíme, přicházejte včas, protože budova se v 11 hodin zamyká. Upozorňujeme, že v měsíci lednu a únoru se české mše nekonají. Datum naší příští mše bude oznámeno v březnovém Montrealském věstníku. Děkujeme.     (Rose Mary Strban)

Otec Švorčík a členové Misie sv. Václava přejí všem požehnané vánoční svátky a šťastný a zdravý nový rok.

Hostýn

Tábor Hostýn je sice po letní sezóně uzavřen, ale příznivci a zájemci mohou zůstat s táborem v kontaktu i v zimě pomocí internetu. Můžete se seznámit s historií tábora, s různými minulými akcemi Asociace Hostýn, tak jak jsou zachyceny na fotografiích nebo ve videích.

1. Kompletní informace se dají získat na adrese www.hostyn.org.

2. Účastníci tábora a osazenstvo také uveřejnili spoustu fotek a videí na YouTube (www.youtube.com) pod heslem Camp Hostyn.

3. Na Facebooku se dají najít informace o táboře pod heslem "Camp Hostyn - Detsky Tabor Hostyn" nebo na adrese www.facebook.com/CampHostyn?ref=ts&fref=ts.

4. Na Google Earth (dá se zdarma stáhout z internetu) se můžete podívat na tábor a jeho okolí z různých výšek. Přibližná poloha tábora Hostýn je 46o 00’ 25,72” severní šířky a 73o 55’04,14“ západní délky. Zvětšíte-li dostatečně měřítko, v určitém okamžiku na mapě vyskočí nápis "Camp de vacance Hostyn" jako důležitý místní bod zájmu. Pomocí tohoto programu je také možné změřit vzdálenost od tábora do kteréhokoliv místa (např. do vašeho bydliště) a nastudovat nejkratší cesta autem do tábora.

Na shledanou na táboře Hostýn! (Josef Maxant)

Asociace Hostýn přeje všem Veselé Vánoce a úspěšný rok 2013!

Kultura

Master's recital houslistky Many SHIRAISHI, manželky klavíristy Martina Karlíčka, se bude konat v pondělí 3. prosince 2012 v Pollack Hall univerzity McGill, 555 Sherbrooke W., v 8.00 hodin večer. Na programu jsou díla Ludwiga van Beethovena a Johna Cage. Vstup volný.

 

Eva LAPKOVÁ má samostatnou výstavu svých děl nazvanou "Expressions" v Galerii Bernard na 3926 rue Saint-Denis až do 29. prosince 2012. Informace na tel. 514-277-0770 nebo na www.galeriebernard.ca.

 

Animovaný krátkometrážní loutkový film Jiřího Trnky z roku 1964 "L'Archange Gabriel et Madame l'Oye" bude promítnut v sále Claude-Jutra, 335 boul. de Maisonneuve East, ve čtvrtek 6. prosince 2012 v 18.30 h. Tento film uvádí Cinémathèque Québécoise u příležitosti 100. výročí narození slavného českého umělce J. Trnky. "Archanděl Gabriel a paní Husa" je adaptací jedné z povídek z Dekameronu G. Boccaccia, jedno z nejlepších Trnkových děl plných humoru a poezie. Film bude předcházet krátká přednáška o díle J. Trnky, kterou uvádí umělecký vedoucí Marcel Jean. Vstupné 8$, studenti a senioři 7$. Informace o programu najdete na internetu na www.cinematheque.qc.ca/fr/programmation/projections/centenaire-de-jiri-trnka. (Lucie Čermáková)

 

Český SILVESTR pořádaný skupinou Česká idylka se bude konat 31. prosince v hale Kanadské legie v NDG, 5455 de Maisonneuve W. Informace podá J. Chlumský na tel. 514-737-9220 nebo 514-999-6462.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Sokol Masaryk Montreal

 

vás srdečně zve na svůj výroční bál

 

63. Šibřinky

 

v sobotu 26. ledna 2013 ve 20.00 hodin

v hale kostela sv. Cyrila a Metoděje

7187 2nd Avenue (roh Jean Talon)

 

K tanci hraje skupina Edelweiss

Tradiční jídla a nápoje

Půlnoční tombola

 

 
 

 


Vstupné: 20$ dospělí, 15$ senioři a studenti, děti do 12 let zdarma

 

Informace a lístky:

Marie Hřibová (514) 683-2092

Alena Martinů (514) 484-6177

Ema Košacká (514) 735-5795

---------------------------------------------------------------------------------------------------

University Womens’ Club of Montreal

Univerzitní klub žen v Montrealu (UWCM) slaví letos 85. výročí svého založení. Při této příležitosti pořádá začátkem prosince slavnostní večer za přítomnosti všech minulých prezidentek, mezi kterými je i Alice Holmanová (byla prezidentkou v letech 1994-1996). Ke zpestření programu tohoto večera přispěje svým koncertem Gospel Choir of Montreal.

     UWCM byl založen jako nezisková společnost, která v době, kdy členství v soukromých klubech bylo výhradou mužů, dala možnost univerzitně vzdělaným ženám z různých akademických a profesionálních oborů se sblížit a sdílet své zážitky a zájmy.

     Montrealský klub se podílí na šíření vzdělání v Kanadě i jinde ve světě udělováním stipendií. Je součástí Kanadské univerzitní společnosti (CFUW), jakož i Mezinárodní univerzitní společnosti (IFUW). Finančně přispívá také na podporu knihoven, ženských domovů a různých charitativních organizací. V rámci měsíčních vzdělávacích večerů zve významné osobnosti, aby přednesly přednášku o své práci. Např. v roce 1992 přijela do Montrealu na pozvání A. Holmanové česká spisovatelka Zdena Salivarová-Škvorecká, aby promluvila k členkám klubu o literární činnosti manželů Škvoreckých a o jejich vydavatelské práci v 68 Publishers.

     Více informací o Klubu najdete na internetu na www.uwcm.com. Pokud máte zájem o naši činnost, zavolejte prosím Alici Holmanovou na tel. 514-489-5132. Nové členky jsou vždy vítány! (AM)

Události minulého měsíce

Ve středu 30. října se uskutečnil v budově Westmount Park United Church ve Westmountu koncert hudební školy "FortePiano", kterou vedou Marina a Jan Krejcarovi. Po celou hodinu vystupovaly děti v různých halloweenských kostýmech od Spidermana až po svítivé roboty. Děti předváděly, co umějí. Byli mezi nimi i čeští studenti a zaznělo i pár českých písniček. Poté, co si děti na konci koncertu svorně spolu zazpívaly a rodiče je vyfotografovali, následovalo občerstvení a beseda s učiteli. Škola "FortePiano" slouží ve Westmountu už řadu let. Byla založena manželi Krejcarovými, kteří přijeli do Montrealu v roce 2003 za studiem a už tu zakotvili. Před tím studovali a působili umělecky v Českých Budějovicích. Hudbě se věnují celý život a teď k ní vedou i své děti, které jsou narozeny již zde v Montrealu. Vždy vítají nové zájemce do své školy. Pro více informací se prosím obraťte na číslo 514-504-7899 nebo na email music@cdmfortepiano.ca. Informace najdete na stránce www.cdmfortepiano.ca nebo na www.facebook.ca/cdmfortepiano. (Jan Krejcar)

 

Letošní MIKULÁŠSKÁ ZÁBAVA (již 45. v pořadí!) se konala tentokrát v prostorné hale kostela sv. Ignáce v NDG. To možná přilákalo více lidí, kterým se zdá slovenský kostel sv. Cyrila a Metoděje daleko, a to i přes mrazivé počasí s poletujícím sněhem, takže návštěvnost byla o něco lepší než vloni. Kapela Edelweiss hrála jako vždy výborně a tanečníků na parketu bylo stále dostatek (a ve stále vynikající formě). Mezi nimi bylo i dost dětí ve věku od dvou do patnácti let. Některé mladé dívky udivovaly svými tanečními schopnostmi – vytáčely nejen polku, ale i jive s udivující jistotou. Jídlo bylo výborné a není divu, že polévky i zákusky byly ještě před půlnocí vyprodány, salát a chlebíčky zmizely úderem dvanácté a párků zbylo jen velmi málo. Svatý Mikuláš přišel tentokrát v doprovodu anděla a tří čertů a rozdal dárky dětem i dospělým, kteří si je museli zasloužit zazpíváním písničky. Nálada byla skvělá – děkujeme všem pořadatelům a pomocníkům za pěkný večer a těšíme se, že se s vámi sejdeme na sokolských 63. Šibřinkách! (AM)

 

Octoberfest 2012. Letošní Octoberfest předčil všechny předchozí, také protože byl čistě československý, tedy nebyl organizovaný Legií. Tentokrát se konal v prostorném sále Legie v Lachine s velkým tanečním parketem, známém z diskoték Tondy Pončíka. Indiánské léto přilákalo kromě pár chatařů či nemocných hodně tancechtivých Čechů a Slováků (těch bylo letos více než obvykle), takže sál byl příjemně zaplněn a každý se skvěle pobavil. Hudba byla vynikající a sklízela časté ovace, také díky oblíbenému saxofonistovi, který se celý večer nezastavil. Na pořadu byl bohatý sortiment evergreenů a až na pár německých či anglických písniček to byly víceméně jen české a slovenské písničky, při kterých často zpíval celý sál. Jako každý Octoberfest jsme byli již tradičně pohoštěni dobrými klobásami, bramborovým salátem a domácím kyselým zelím. Po večeři následovaly domácí dorty, bábovky, koláčky, a jiné sladkosti. Nikomu se domů nechtělo, takže hudba musela ještě přidávat i po ukončení. Vřelé díky pořadatelům Honzovi Chlumskému a jeho ženě Erice, jakož i jejich pomocnicím (dvě byly dívky ze Slovenska) za pěkný večer, a již se můžeme těšit na Silvestra. (Láďa Křivánek)

In memoriam

S hlubokým zármutkem oznamujeme, že nás dne 21. října 2012 po krátké chorobě navždy opustila naše milovaná manželka, matka a babička, Dr. Alena ČAPKOVÁ. Stejně jako byla celý život, zůstala statečná a silná až do konce.

     Narodila se v Praze 24. května 1930. Byla jediné dítě Marie a Jindřicha Hrubých.  Po druhé světové válce vystudovala medicínu na Karlově univerzitě a specializovala se v porodnictví a gynekologii. V roce 1961 se provdala za Dr. Radana Čapka. Po sovětské invazi opustili Prahu a odešli do Kanady, aby zajistili bezpečnější a šťastnější životní podmínky svým dětem, Lucii a Tomášovi. V Montrealu se Alena Čapková stala respektovanou a oblíbenou rodinnou lékařkou a provozovala praxi až do  roku 2004. Jak v osobním životě tak v profesionální činnosti byla vůdčí osobností, vždy zaměřená na blaho druhých. Nezištně pečovala o své pacienty a o svou rodinu s neutuchající láskou, oddaností a moudrostí.

     Je bolestně postrádána manželem Radanem, dcerou Lucií, synem Tomášem, a jejich rodinami. I když vzpomínky zůstanou s námi, život bez ní nebude nikdy stejný. Podle svého přání byla v tichosti bez obřadu zpopelněna. Nejbližší rodina se naposledy rozloučila s milovanou Alenou v soukromí s přáním: Requiescat in pacem. (Pozdravy a zprávy rodině můžete posílat na emailovou adresu DrAlenaCapekMemorial@gmail.com.)

Volba prezidenta České republiky

Předseda Senátu Parlamentu ČR svým rozhodnutím, uveřejněným ve Sbírce zákonů pod č. 322/2012, vyhlásil dne 1. října 2012 volbu prezidenta republiky a stanovil dny jejího konání v ČR na 11. a 12. ledna 2012 (I. kolo). Hlasování bude probíhat i ve zvláštních volebních okrscích vytvořených při zastupitelských úřadech ČR v zahraničí. V Kanadě bude hlasování probíhat na Velvyslanectví ČR v Ottawě a na Generálním konzulátu ČR v Torontě, a to ve čtvrtek 10. ledna 2013 od 14 do 21 hodin a v pátek 11. ledna 2013 od 14 do 21 hodin (I. kolo). Případné druhé kolo hlasování proběhne ve čtvrtek 24. ledna 2013 od 14 do 21 hodin a v pátek 25. ledna 2013 od 14 do 21 hodin.

     Zvláštní seznamy voličů, vedené velvyslanectvím a generálním konzulátem, jsou stálé povahy, proto není nutné, aby se voliči, kteří jsou v nich již zapsáni, zapisovali znovu. Mohou se rovnou dostavit k hlasování s platným občanským průkazem nebo cestovním pasem. Zároveň však žádáme tyto voliče, aby nás před volbami kontaktovali a aktualizovali nahlášené informace (změna adresy, popř. spojení: nový e-mail, telefon).

     Krajané s bydlištěm mimo území ČR mohou v konzulárních obvodech (ZÚ Ottawa nebo GK Toronto) požádat o zápis do zvláštního seznamu voličů vedeného těmito úřady; a to buď osobně v úředních hodinách nebo poštou na základě písemné žádosti. V obou případech je nutné přiložit alespoň kopii dokladu o státním občanství ČR (cestovní pas nebo občanský průkaz, event. jiný doklad totožnosti vydaný ČR a doplněný o osvědčení o státním občanství ČR) a doklad o bydlišti v Kanadě (řidičský průkaz, karta zdravotního pojištění nebo jiný průkaz či doklad s adresou). Žádost je nutné doručit do 2. prosince 2012. Formulář žádosti lze nalézt na webových stránkách:

ZÚ Ottawa: www.mzv.cz/public/b6/70/a6/777853_690713_ZSV_zadost_o_zapis.doc

GK Toronto: www.mzv.cz/public/95/36/64/893725_811961_zadost_zapis_ZSV.pdf

     Krajané zapsaní ve zvláštních seznamech voličů v Kanadě, kteří budou v době voleb mimo území Kanady a hodlají hlasovat (ať již na jiném zastupitelském úřadě v cizině nebo v ČR v místě svého trvalého bydliště), mohou požádat buď o vyškrtnutí (v případě trvalého přestěhování) nebo o vydání voličského průkazu. O vyškrtnutí lze požádat osobně v úředních hodinách nebo písemnou formou. Potvrzení o vyškrtnutí pak musí volič sám odevzdat přede dnem voleb obecnímu úřadu, v jehož územním obvodě má místo trvalého pobytu, nebo v den voleb okrskové volební komisi v obvodu, v němž má místo trvalého pobytu. Formuláře žádosti o vyškrtnutí lze nalézt na těchto webových stránkách:

ZÚ Ottawa: www.mzv.cz/public/2a/18/be/777855_690715_ZSV_zadost_o_vyskrtnuti.doc

GK Toronto: www.mzv.cz/public/1b/5d/fa/893727_811963_zadost_vyskrtnuti_ZSV.pdf

     O vydání voličského průkazu pro hlasování mimo území Kanady mohou krajané požádat buď osobně do 9. ledna 2013 nebo písemnou formou do 4. ledna 2013 (podpis na žádosti zasílané poštou musí být úředně ověřen). Více informací o volbách naleznete na stránkách Ministerstva vnitra České republiky.

(Mgr. Ivana Krahulcová, konzulka, Velvyslanectví ČR v Ottawě, Ing. Petr Pospíšil, konzul, GK ČR v Torontě))

Mezinárodní výtvarná soutěž Lidice

Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice (MDVV Lidice) byla založena v roce 1967 k uctění památky dětských obětí z české obce Lidice, zavražděných německými nacisty, a všech dalších dětí, které zahynuly ve válečných konfliktech. Tato původně národní výstava se stala v roce 1973 výstavou mezinárodní a během své historie se stala dobře známou nejen mezi dětmi a učiteli v Československu, ale doslova v celém světě. V posledních letech do výstavy přichází pravidelně více než 25 000 velice kvalitních výtvarných děl od dětí nejen z České a Slovenské republiky, ale i z dalších 60 až 70 zemí včetně Kanady.

     Tématem 41. ročníku MDVV Lidice na rok 2013 je "Tradice a dědictví lidu mé země". Práce v kategorii 1. kresby, malby, grafiky; 2. fotografie; 3. keramiky; nebo 4. kombinované techniky (kov, keramika, dřevo, sklo, textil, papír) se mohou týkat tradičního oděvu, tanců, zvyků, obřadů a nejrůznějších tradičních výrobků země. Zúčastnit se mohou jednotlivci i školy, které celou akci zorganizují. Soutěž je pro děti od 4 do 16 let. Přesné podmínky soutěže najdete na www.mdvv-lidice.cz nebo se obraťte na Velvyslanectví ČR v Ottawě, Míla Minnes, tel. 613-562-3875 linka 27, nebo na celokanadského koordinátora v Ottawě, Davida Beneše, davidbenes1@gmail.com. Termín podání práce je do 15. března 2013.

Proč se v Americe nepoužívá sádlo?

Za to může knížka Uptona Sinclaira "The Jungle", kde popsal hrůzy odehrávající se v továrně na masné výrobky (meat-packing industry). Firma Crisco se svou vynikající propagací (první rozsáhlý marketing v historii USA) laboratorně vyrobených rostlinných tuků (vegetable shortening) pak zatlačila sádlo úplně, ačkoliv tehdy ještě jejich tuky obsahovaly tzv. trans-fats. Dnes se výrobní procesy úzkostlivě kontrolují a pohled na prospěšnost či škodlivost určitých potravin se mění... a sádlo se po letech vrací do amerických kuchyní. (AM)

Svatá Lucie noci upije...

Bíle zahalené nemluvné postavy se škraboškami a s děsivým zobákem místo obličeje už dnes nepotkáte. Kdysi trestaly ženy za neposlušnost, dětem hrozily velkými dřevěnými noži, dokonce i muže pronásledovaly a píchaly do nich vařečkami. Byly to Lucky, masky, které obcházely domy v předvečer svátku svaté Lucie.

     Právě na tomto svátku je nejlépe vidět, k jakému posunu došlo při změně juliánského kalendáře na dnešní gregoriánský. Do 16. století připadal svátek sv. Lucie na den slunovratu. Nový kalendář, který prostě vyškrtl přebývajících deset dnů, jej posunul z hlediska astronomického času zpět, i když datum zůstalo stejné. Od slunovratu se tak o deset dnů vzdálily i lidové obyčeje, které s ním souvisely. Proto Lucky tradičně vyhrožovaly hospodyni, která ještě neměla dokončený předvánoční úklid, i když na něj měla vlastně ještě spoustu času. Známá pranostika o tom, že Lucie noci upije, ale dne nepřidá, také patří ke dni zimního slunovratu – musela vzniknout ve 14. či 15. století, možná ještě dříve. Některé obyčeje, jako například věštění počasí podle toho, jak bylo ve dnech mezi svátkem sv. Lucie a Štědrým dnem, jsou očividně mladší.

     Lucie byla mladá křesťanka a žila ve 3. století v sicilských Syrakusách. Pomáhala pronásledovaným křesťanům, kteří se schovávali v katakombách, a na cestu si údajně svítila svíčkami zastrčenými ve věnci na hlavě. Její odmítnutý nápadník ji udal úředníkům císaře Diokleciána a ona v roce 304 zemřela rukou kata s dýkou v hrdle. Zpočátku byla uctívána hlavně na Sicílii, ale ve středověku se její kult rozšířil po celé Itálii, do Španělska a posléze po celé Evropě. Na její svátek se často konaly průvody se zapálenými světly. Je patronkou světla a ochránkyní proti očním nemocem. Je patronkou mnoha profesí (skláři, tkalci, nožíři, písaři, notáři, krejčí, švadleny a další), a hlavně ji lidé považovali za ochránkyni proti čarodějnicím. (Vybráno z knížky České zvyky a obyčeje od Aleny Vondruškové)

     Na oslavu jejího svátku se hlavně ve Švédsku peče věnec z kynutého těsta, do kterého se zapichují svíčky (připomíná adventní svícen). Na rozdíl od kynutého těsta na vánočku se do věnce sv. Lucie přidává šafrán – zamíchá se do vroucího mléka a nechá se 5 min vylouhovat, než se mléko použije na zadělání těsta. Dalším tradičním pečivem na oslavu sv. Lucie jsou tzv. "Luciiny kočky". Jsou rovněž z kynutého těsta, ve kterém je šafrán, v podobě válečku stočeného do S. Oba recepty můžete najít na internetu na stránce www.labuznik.cz. (AM)

Různé zprávy

Nakladatelství Český dialog vydalo "ČESKÝ KALENDÁŘ 2013", kde opět najdete pěkné články a obrázky z domova, písničky, básničky, historii, recepty české kuchyně a další zajímavosti. Stojí 16.00$ i s poštovným z Čech. Objednávky zašlete stejně jako v minulých letech na adresu paní Lídy Luscher, 995 Pinecrest Rd., Oshawa, L1K 2A6. Šek vystavte na Lídu Luscher. Český dialog/Czech Dialogue vychází již pouze na internetu na adrese www.cesky-dialog.net. Denně zde najdete zajímavé članky z domova i ciziny.

 

Upozorňujeme na vynikající český bulletin SFinga (dříve Enigma), vycházející v Kanadě zdarma online, který založil a již léta dělá bývalý montrealský krajan Jan Hurych, na stránce hurontaria.baf.cz/sfinga/. Přehled čs. kulturních akcí v Kanadě, USA a Mexiku najdete na www.czechevents.net. Čtrnáctideník Nový domov najdete na www.novydomov.com a Satellit na zpravy.org. Z dalších zajímavých stránek doporučujeme www.cesky-dialog.net, czechfolks.com/plus, www.krajane.org, www.cechoaustralan.com, krajane.radio.cz, www.pozitivni-noviny.cz, www.pravednes.cz, a www.novinky.cz. (Láďa Křivánek)

 

Na Věstník přispěli: Hana Baránková a Ladislav Bárdoš (Švédsko), Iva a Vláďa Brožovi, Zlata Burianová, Frank Drábek, Míša Fuchsová, Leopoldina Fuessel, Věra Gazdová (Ont.). Jana Glavašová (B.C.), Alice Havel, Jana Homolová a Jan Šturma, Dr. Štefan Horný, Marie a Josef Hřibovi, Margaret Jačeková, Ludmila Janglová, Soňa Jelínková, Jana Jeníčková (Ont.), Hana Jurásková (Ont.), Josef Kalný, Dr. Eva Každanová, Ema a Dalibor Košackých, Mary Krutilová, Jiří Kořistka, Jiří Kozák, Radek Kučera, Frank Němec, Dr. Georges F. Novak, Olga Nováková, Miloš Novotný (Bohemia Restaurant), Marie a František Pánkovi, Hana Pelnářová, Karel Pelz, Líba Prášilová, Helen Raichová, Standa Skála, Dr. Emil Skamene, Mary Stracina, Bella Vernon, Jarka a Jirka Vítovi, Eva Voleská, Zdenka Woo a jeden dárce, který si nepřeje být jmenován. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu Věstníku, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete posílat na adresu montrealvestnik@gmail.com. Děkujeme.


Šéfredaktorka:  Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal, H3W 2B4,  tel. (514) 484-6177,  email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ladislav Křivánek, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.