Montrealský věstník                                  Ročník 49

Březen/March 2013                     5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                 Číslo 7


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

Každý čtvrtek: Sokolský volejbal, Coronation Elementary School, 4810 Van Horne, 20.00 h

 

28. 2.   Čt         Koncert (Mana Shiraishi), Pollack Hall, 555 Sherbrooke W., 19.30 h

6. 3.     St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

17. 3.   Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

20. 3.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

30. 3.   So        Velikonoční pomlázka pro děti, St. Ignatius Lounge, 4455 West Broadway, 15.00 h

 

Český dům a česká knihovna

Již víc jak půl roku nám slouží nový Český dům na McLynn. Konají se v něm seniorské schůzky, schůze Čs. sdružení a Sokola, balí se zde každý měsíc Montrealský věstník a již dvakrát zde proběhly konzulární dny. Jsou zde nejen uskladněny potřebné věci na Bazar a taneční zábavy, ale také – hlavně a především – české knihy. Kdo pozorně čte Věstník a sleduje dění v české komunitě, ví, že se za dlouhá léta nahromadilo několik tisíc knih, všechny darované našimi krajany, které jsme vloni koncem května přestěhovali z původního Misijního domu na rohu Sherbrooke a West Broadway. Od té doby, ještě během léta, jsme dostali dalších několik stovek knih od lidí, kteří buď po někom likvidovali byt nebo jen probírali vlastní přetékající knihovnu.

     Tradičně nabízíme knihy našim krajanům na Bazaru. Loni na podzim se sice hodně knih prodalo, ale přesto bylo nutné zbývající množství silně zredukovat, aby se do nového Českého domu vůbec vešly. Nyní, po půl roce pilné a obětavé práce naší šéfredaktorky Aleny Martinů, můžeme s radostí (i s hrdostí) říct, že knihovna už opravdu vypadá jako knihovna, která může lidem naší komunity plně sloužit. Sbírka je to samozřejmě velmi různorodá, závislá na příležitosti a vkusu lidí, od kterých knihy jsou. Proto v ní najdete nejen spoustu klasických autorů (Jirásek, Němcová, Mácha, Neruda, Seifert, Čapek, Poláček, Bass a další), ale i mnoho kuriozit týkajících se dávné i novodobé historie, dobových dokumentů a naučných textů. Nemluvě o mnoha románech, detektivkách a knihách pro děti a mládež. K této poslední kategorii je nutno připomenout, že mnohé z těchto knih jsou z dob mládí rodičů, ba prarodičů nynějších dětí, kteří si nad nimi určitě zavzpomínají na své dětství. Alena Martinů teď vypracovává kompletní seznam knih, který bude k dispozici jak v knihovně samotné, tak i na webové stránce Věstníku. Určitě pak zavedeme i otevírací hodiny, abychom přístup do knihovny všem usnadnili. Jediný problém pak bude asi to, že až si budete chtít určitou knížku půjčit, možná ji v knihovně nenajdeme, protože už teď zájem o půjčení nabírá obrátky!

     Pokud máte již nyní dotazy nebo si chcete nějaké knížky půjčit, obraťte se na Alenu Martinů (tel. 514-484-6177, email amartinu@yahoo.com) nebo na Emu Košackou (tel. 514-735-5795). (Ludvík Martinů)

Sokol Montreal

S radostí konstatujeme příliv nových mladých a nadějných volejbalistů, kteří se zúčastňují našich čtvrtečních tréninků. I ti, kteří mají zpočátku málo zkušeností, se po několika trénincích úspěšně zapojují do hry. Ti nejšikovnější jsou pak na konci každého večera odměněni sladkými lízátky.

 

Příští výborová schůze Sokola Montreal se bude konat v úterý 16. dubna. Na programu bude zhodnocení Šibřinek a dalších akcí a plánování dalších aktivit. (Ludvík Martinů)

Misie sv. Václava

Naše příští mše bude v neděli 17. března 2013 v 11.00 hodin v kapli Loyola High School, 7300 Sherbrooke Street West (roh West Broadway). Růženec se modlíme od 10.30 h. Kaple je ve 3. patře budovy. Prosíme, přicházejte pár minut před jedenáctou, protože budova se v 11 h z bezpečnostních důvodů zamyká. Děkujeme. Doufáme, že se s vámi všemi po zimní pauze sejdeme. (Rose Mary Strban)

Klub seniorů

Další naše schůzky se budou konat 6. a 20. března v Českém domě na 6540 McLynn v půl jedné odpoledne. Na programu jsou další části seriálu "Prolínání světů".

 

Na schůzce 6. února jsme s radostí přivítali paní Ivku Steinerovou, která ochotně každý měsíc chodí balit Věstník, a paní Soňu Jelínkovou, naší komunitě dobře známou houslistku, která po mnoho let učila na Montreal Music Conservatory. U kávy jsme si pohovořili mimo jiné o holistické léčbě a o etikoterapii, která se zabývá také duševním stavem pacienta a jeho postojem k životu. Pak jsme si vesele zazpívali. Na programu bylo také pokračování zajímavého seriálu "Prolínání světů". Jak už jsme psali v minulém Věstníku, je to film Tomáše Halíka, který provádí diváka světem velkých věroučných systémů. Náboženství je v tomto seriálu probíráno nikoliv z hlediska doktrinálního a historického, nýbrž jako součást životního stylu.                                                         

 

Schůzku dne 20. února jsme museli odložit kvůli sněhové bouřce. (Olga Nováková)

 

V pátek 22. února 2013 uspořádala paní Rose Reichmanová pro seniory z pečovatelského domu na rohu Sherbrooke a Landsdowne přednášku o islámu. Byla to již několikátá její přednáška, a jako všechny předtím, i tato byla velice zajímavá. Paní Reichmanová byla jako vždy velmi dobře připravena a všichni účastníci, kterých bylo kolem padesátky, velmi ocenili její přehled a znalosti. Přišla se podívat i paní Olga Nováková s několika dalšími krajany. (Text i foto Petr Štikarovský)

 

Informace o programu klubu seniorů podá paní Olga Nováková na tel. 514-697-2125.

České a slovenské sdružení

Tribute to Liberty organizuje sbírku na Památník obětem komunismu, který má být umístěn na prestižním místě před budovou Nejvyššího soudu na Wellington St. v Ottawě. Památník má stát 4 milióny dolarů a kanadská vláda přislíbila přispět polovinou obnosu. Památník obětem komunismu byl již v roce 2002 vybudován v Praze na Újezdě a také ve Washingtonu v USA. Vybudování Památníku obětem komunismu v Ottawě je iniciativa kanadské vlády a osmi miliónů Kanaďanů mnoha národnostních skupin, kteří přišli z komunistických zemí nebo těch, kteří více než 90 miliónů obětí komunismu respektují. Organizace Tribute to Liberty vybrala již téměř milión dolarů pod novým vedením předsedy Ludwika Klimkowského, který je také místopředsedou polské organizace a profesí finanční plánovač. Tímto prosíme o finanční příspěvek podle vašich možností. Dárci s darem 1,000 $ a více budou mít dlaždičku se svým jménem na přístupové cestě k Památníku. Šek vypsaný na Tribute to Liberty můžete zaslat na adresu Českého a slovenského sdružení v Kanadě (CSAC), P.O. Box 1507, Manotick, ON, K4M 1L4. Příspěvky budou evidovány s jménem, adresou a částkou dárce, který dostane daňové potvrzení. (Miloš Šuchma, předseda CSAC)

Pozn. red.: Podrobnější informace můžete najít na webové stránce http://www.tributetoliberty.ca/.

Hostýn

Letošní dětský tábor se bude konat opět po dobu 3 týdnů a to od neděle 30. června do soboty 20. července. Ceny jsou 375 $ za 1 týden, 750 $ za 2 týdny a 950 $ za 3 týdny. Případy finančně slabých rodin se řeší individuálně. Hledáme pomocné vedoucí a kuchařky – zájemci mohou najít přihlášky a informace na naší webové stránce www.hostyn.org. (Josef Maxant)

Kultura

Mana SHIRAISHI (manželka nám dobře známého pianisty Martina Karlíčka) hraje spolu s dalšími umělci na koncertě ve čtvrtek 28. února 2013 v 19.30 h v Pollack Hall, 555 Sherbrooke W. Na programu jsou díla Erwina Schulhoffa, který se narodil v Praze v roce 1894. Pro svůj židovský původ byl pronásledován nacisty a zemřel v srpnu 1942 v koncentračním táboře ve Weissenburgu. Cena lístku 15 $, studenti a senioři 10 $.

Lyžovačka na Mont Orford

Českí a slovenskí lyžiari vás pozývajú na každoročnú jarnú lyžovačku MARCH BREAK SKIING v dňoch 9. – 16. marca 2013. Ubytovanie v Round Hearth, Eastman, lyžiarske stredisko Mont Orford (www.roundhearth.ca). Ceny za ubytovanie a jedlo 65 $ dospelí, 50 $ deti od 12 do 15 rokov (alebo 230 $ za 5 dní), 40 $ deti od 4 do 12 rokov (alebo 180 $ za 5 dni). Depozit 100 $ za osobu. Informácie a rezervácie na slovakskibunnies@hotmail.com alebo kontaktujte Petra na tel. 905-616-0624.

Velikonoční pomlázka pro děti

České a slovenské sdružení a Sokol Montreal chystají velikonoční pomlázku (malování vajíček a pletení pomlázky) pro děti jako obvykle na Bílou sobotu, která letos vychází na 30. března ve 3 hodiny odpoledne. Sejdeme se tentokrát v salónku (lounge) kostela sv. Ignáce na 4455 West Broadway (tam, co bývá Bazar). Děti, a podle zkušenosti z minulých let i jejich rodiče, si opět budou moci uplést správnou velikonoční pomlázku z osmi proutků a namalovat velikonoční kraslice. Proutky na pomlázky obstaráme, a také připravíme obrázky vajec a králíků, které si děti budou moci vybarvovat. Doporučujeme, aby si děti přinesly z domova vyfouknuté skořápky vajec nebo vejce natvrdo, která budou na místě malovat. Po malování připravíme malé pohoštění – drobné cukroví a džusy. Uvítáme, když maminky či babičky také něco dobrého pro děti upečou a přinesou.

     Velikonoční zajíček má tentokrát pro děti připravené malé dárky, které dá tomu, kdo přednese či zazpívá českou nebo slovenskou velikonoční koledu. Máte-li dotazy, ozvěte se Aleně Martinů na tel. 514-484-6177 nebo po emailu na amartinu@yahoo.com. (AM)

Manželé Velanovi slaví 95. narozeniny

Je téměř neuvěřitelné, že náš úspěšný montrealský velkoprůmyslník světového formátu, štědrý mecenáš a významný astrofyzik Ing. A. KAREL VELAN a jeho paní OLGA VELANOVÁ slaví již své 95. narozeniny a též 72. výročí svatby.

     Oba se narodili ještě za Rakouska-Uherska na sklonku První světové války – Ing. A. Karel Velan 8. 2. 1918 v Ostravě a paní Olga 28. 3. 1918 v Brně. Oba úspěšně ukončili svá studia na Masarykově univerzitě v Brně v roce 1939: Ing. Velan na strojní fakultě, paní Olga vystudovala filozofii. Svatbu měli 22. 2. 1941 v Brně-Zábrdovicích. Letos je tomu již 65 let, kdy po Únoru 1948 jako mladí třicátníci odešli s dvěma malými dětmi z domova. Dnes mají tři syny, 12 vnoučat a 15 pravnoučat. Pan Velan hrdě říká, že do Montrealu přišli čtyři a dnes jich je i s partnery 40. Hned po příchodu do Kanady se oba manželé zapojili do krajanského života, paní Olga se stala vedoucí osobností našich Bazarů a Čs. sdružení, kde byla donedávna místopředsedkyní.

     Od svého příchodu do Montrealu v roce 1949 pan Velan vybudoval světové strojní impérium s patnácti továrnami na třech kontinentech a stal se tak "world leadrem" v oboru ventilů a armatur. Firma Velan si drží polovinu všech zaměstnanců v Kanadě, čímž významně přispívá k ekonomickému růstu Kanady a Quebeku. Za to mu bylo kromě mnoha jiných ocenění uděleno také nejvyšší quebecké vyznamenání, "Rytířský národní řád" (Chevalier de l'Ordre National du Québec neboli Knight of the National Order of Quebec), který mu v roce 2005 předal quebecký premiér Jean Charest. Vitalita pana Velana v jeho 95 letech je přímo zázračná. Denně cvičí a ještě chodí do práce, která jej činí stále mladým. Kromě svých podnikatelských úspěchů je také znám jako velice štědrý mecenáš, který se svojí ženou Olgou přispívá milióny dolarů na humanitární projekty v Kanadě i jinde ve světě, po roce 1989 i v České republice. Pan Velan říká, že ho vždy v životě těšilo víc dávat než dostávat, a v tomto smyslu též vychovává i svoje děti a vnoučata. Během svého života dostali manželé Velanovi mnoho ocenění, vyznamenání a poct, na jejichž výčet by nestačila ani celá stránka Věstníku.

     Vyslovujeme manželům Velanovým díky za jejich činnost a přejeme k jejich významným narozeninám dobré zdraví, mnoho radosti z jejich velké rodiny a mnoho energie do dalších let.   (Láďa Křivánek)

Poděkování

Srdečně děkuji všem známým, kteří mi projevili soustrast k úmrtí mé sestry Věry Faltové-Glenn. Po dobu čtyřiceti dvou let bydlela v New Jersey, kde vychovala pět dětí. Po smrti svého manžela, a pak když šla do důchodu, se vrátila do Montrealu, aby žila se mnou v domě našich rodičů. Po celých devět let jsme si byly velmi blízké, a proto mi teď velice chybí.

     Někteří z vás si budou pamatovat, jaké jsme byly Sokolky, a jak jsme se spolu s našimi rodiči účastnily mnohých českých akcí, když jsme byly mladší, po našem příchodu do Kanady v roce 1950.

     Moc ráda vzpomínám na ty dva krásné úseky života, kdy jsme spolu žily v Montrealu. (Laďa Faltová)

Karel Kryl a Demokracie

Dne 3. března si připomeneme již 19. výročí předčasného úmrtí Karla KRYLA, velkého básníka 20. století, kterému zničil život nejen Únor 1948, ale i polistopadový vývoj doma. 25. února tomu bylo již 65 let, co se v poválečném Československu zhroutila demokracie a ideály svobody. Prezident Dr. E. Beneš přijal demisi vlády a Klement Gottwald za podpory lidových milic udělal komunistický puč, kvůli kterému trpěl národ téměř 42 let. Začaly politické procesy, kdy bylo odsouzeno přes dvě stě tisíc lidí, přes dvě stě politických vězňů bylo popraveno, tisíce jich zemřelo v lágrech a stovky byly zastřeleny na útěku za svobodou. Mezi lety 1948-1989 uteklo za kopečky přes 170 tisíc lidí. Karel Kryl byl jedním z nich. Za sovětské okupace v srpnu 1968, kdy bylo zastřeleno přes 100 lidí, se Karlovi podařilo dostat do Německa, kde působil v rádiu Svobodná Evropa. Několikrát navštívil i Montreal – s láskou vzpomínáme na jeho vystoupení.  Osudy Karla Kryla a jeho rodiny výstižně popsal Vojtěch Klimt ve své knize, snad nejlepší o Krylovi, nazvané "Zabili mi tátu".  Po "sametové revoluci" v roce 1989 se většina komunistických kádrů "překabátila" a zůstala u moci dodnes, aniž by byl někomu zkřiven vlas. Karel byl ze situace po "sametu" rozčarován. V té době vznikla jeho krásná píseň "Demokracie" (najdete ji na www.youtube.com/watch?v=h2vNoOJk_1Q), která neztratila na aktuálnosti ani dnes. Jako mnoho lidí, i Karla ranilo rozdělení Československa. Odešel zpět do Německa, kde jeho znavené srdce dotlouklo krátce před jeho nedožitými 50. narozeninami. (Láďa Křivánek)

Restaurant Bohemia

Snění po česku (Ręverie ŕ la tchčque chez Bohemia, www.lapresse.ca/vivre/cuisine/restaurants/201301/16/01-4611925-ou-manger-est-europeen-.php) tak nazval deník La Presse (sobotní vydání z 12. ledna 2013) článek o české restauraci Miloše Novotného v Brossardu. Ta již od roku 1990 nabízí snídaně a obědy po celý týden kromě neděle (otevřeno od půl osmé do tří odpoledne) a v sobotu i večeře na objednávku předem. Na oslavy pro 15-35 lidí si můžete rezervovat restauraci i v neděli. Dostanete zde obvyklá anglická a francouzská jídla a navíc mnohé české speciality, jako je dršťková polévka, svíčková, řízek, pečená kachna se zelím nebo ovocné knedlíky. A jako zákusek palačinky, ty správné české s marmeládou a šlehačkou navrch. Nechybí samozřejmě ani české pivo. Útulná restaurace pro maximum 35 lidí je vyzdobena keramikou a dalšími typicky českými artefakty, z nichž nejzajímavější je asi figurína Krakonoše – však pan Novotný je z Krkonoš! Adresa? Brossard, 1725 chemin des Prairies, tel. 450-444-5464. V sobotu večer jste tam i z centra Montrealu za pár minut. Další informace včetně celého menu najdete na internetu na www.bohemiaresto.com. (AM)

Různé zprávy

Pronajmu velký slunný pokoj s balkónem v tichém domě v Town of Mount Royal. Bez stravování, ale s možností použití kuchyně. Volejte Patricii na tel. 514-737-0632.

 

Prodám televizi Sony, starší, v dobrém stavu, levně, cena podle dohody. Tel. 514-526-5076.

 

Hledáme kontakt na našeho bývalého spolužáka Jiřího Novotného, který s námi chodil do školy v Ostrovní ulici v Praze a ukončil školu v roce 1965. Měl přezdívku "Motouz". Kdo o něm víte, ozvěte se prosím Janu Krejčímu po emailu na icjerk.ja@seznam.cz.

 

Manželé Klencovi hledají své přátele, Karla Dočolomanského a jeho manželku Olgu, rozenou Mocikovou, s dcerou Xenií, původem z Bratislavy, kteří odešli po 68 roce do Kanady přes Jižní Afriku a pravděpodobně žijí v Torontě. Budeme vděčni za jakékoliv informace. Pište na email klencovi@seznam.cz.

 

Zásilková knižní prodejna czech-books.com nabízí velké množství nových i použitých knih všeho druhu,  od politiky přes humor, kuchařky, až po dětské knihy, křížovky, časopisy, kalendáře, CD, DVD, hry pro děti. Seznam a všechny informace najdete na internetové stránce www.czech-books.com.

 

Na Věstník přispěli: Stanislava Babánková, Věra Brodmanová, Emanuel Černý, Renata Hochelber, Ladislav Husárek, Hana Pelnářová, Jiří Vok, Vlaďka Zvoníková. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu Věstníku, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete posílat na montrealvestnik@gmail.com. Děkujeme.


Šéfredaktorka:   Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ladislav Křivánek, Ludvík Martinů.Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.