Montrealský věstník                                  Ročník 50

Únor/February 2014                   5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                 Číslo 6


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

Každý čtvrtek: Sokolský volejbal, Coronation Elementary School, 4810 Van Horne, 20.00 h

 

3. 2.     Po        Koncert Duo Ventapane, Maison de la culture Frontenac, 2550 Ontario Est, 20.00 h

5. 2.     St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

18. 2.   Út        Koncert Duo Ventapane, Maison Ahuntsic-Cartierville, 10300 Lajeunesse, 14.00 h

19. 2.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

22. 2.   So        Sokolské zimní hry, Horseshoe Valley, ON, celý den

28. 2.   Pá        Koncert "I Medici di McGill", St. Gabriel Church, 2157 Centre Street

 

Klub seniorů

Příští schůzky se budou konat  5. a 19. února. Máme připraveno několik zajímavých filmů, mezi nimi "Fiddler on the Roof" s krásnou hudbou a zpěvy.

 

Počátkem ledna jsme oslavili narozeniny naší milé členky, paní Margaret Jáčkové. Po dortu a kávě jsme si tradičně zazpívali, a pak nám paní Pavla, členka quebecké asosiace massoterapeutů, pověděla pár vět o švedských masážích a jejich blahodárném účinku, a i odpověděla na naše otázky. Je to zajímavý námět, děkujeme za návštěvu. Jako další program jsme si promítli druhou část DVD "Zlaté Vánoce" pod názvem "Vůně jehličí" s mnoha populárními zpěváky a herci, kteří nám přednesli několik vánočních básní a zavzpomínali na mládí.

Schůzku 22. ledna jsme pro mrazivé počasí přeložili na příští týden, 29. ledna. Na programu máme hodinový film "Český rok na montrealské vsi", který nám promítne paní Alena Martinů. Je to sestřih soukromě natočených záznamů událostí a akcí české komunity v Montrealu během několika posledních let, jako jsou koncerty, taneční zábavy, výstavy a Bazar. Děkujeme za zapůjčení! (Olga Nováková)

České a slovenské sdružení

Montrealská odbočka Českého a slovenského sdružení pořádá valnou hromadu v úterý 1. dubna 2014 v půl osmé večer v Čs. domě na 6540 McLynn. Všichni členové jsou srdečně vítáni. (Ema Košacká)

Sokol Montreal

Sokolský volejbal začal po vánoční pauze ve čtvrtek 23. ledna a bude pokračovat až do května. Na podzim se scházelo průměrně 10 hráčů a několikrát jsme dokonce hráli i v plném počtu šesti na šest. Na prvním tréninku v novém roce se nás sice sešlo méně (viz foto), ale nálada byla výborná a všichni se řádně zapotili. Však to přijďte také zkusit! (Ludvík Martinů)

 

Již 43. sokolské zimní hry se budou konat jako obvykle poslední sobotu v únoru, 22. února 2014, v lyžařském středisku Barrie v Horseshoe Valley blízko Toronta. Závodí se ve slalomu, běhu na lyžích a snowboardingu. Zúčastnit se mohou i nečlenové Sokola. Zájemci hlaste se u Josefa Hřiba na tel. 514-683-2092, nebo se můžete přihlásit přímo u Wendy Malysákové na emailu wendynewmarket@sympatico.ca nejpozději do 17. února 2014. Informace rovněž na webové stránce Sokola www.sokolcanada.ca. (Anna Janoušová)

 

Připomínáme, že Sokol Toronto pořádá Dětské maškarní odpoledne v neděli 9. února 2014 ve 2 hodiny odpoledne v sále kostela sv. Václava na 496 Gladstone Avenue. Informace podá Marie Crháková na tel. 416-242-5914 nebo na emailu mariecrhak@yahoo.ca.

 

Sokol Canada plánuje sokolský slet s mezinárodní účastí, ale v menším rozsahu, pod názvem MINI SLET, ve dnech 26. až 29. června 2014. Kromě tradičního sokolského vystoupení (prostná a národní tance) jsou na programu závody v gymnastice, atletice a plavání. I společenský program bude bohatý: slet bude zahájen ve čtvrtek večírkem na uvítanou, v pátek bude kulturní večer se soutěží pódiových skladeb a na sobotu jsou naplánovány dvě taneční zábavy, jedna pro dospělé a jedna pro mládež. Mini sletu se mohou zúčastnit i nečlenové Sokola. Informace o činnosti Sokola v Kanadě, fotografie ze sokolských akcí a podrobnější informace o Mini sletu najdete na webové stránce Sokola www.sokolcanada.ca. (Anna Janoušová)

Misie sv. Václava

Upozorňujeme, že v únoru se česká mše nekoná. Naše příští mše bude v březnu. Datum bude oznámeno v příštím čísle Montrealského věstníku. (Rose Mary Strban)

Tábor Hostýn

POZOR, ZMĚNA TERMÍNU! Dětský tábor se v roce 2014 bude konat od neděle 6. července do soboty 26. července. Začne tedy o týden později než bylo původně oznámeno. Ceny budou stejné jako vloni, tj. 375 $ za 1  týden, 745 $ za 2 týdny a 950 $ za 3 týdny. Každé další dítě ze stejné rodiny má slevu 10 %.  Daně se neplatí. Vystavujeme potvrzení pro daňové účely. Sociálně slabé rodiny mohou dostat slevu.

     Protože máme zájem na tom, abychom měli co nejvíce dětí, vyhlašujeme následující program: Pokud někdo získá nového účastníka dětského tábora, může obdržet odměnu 20 $ za každý týden účasti tohoto dítěte. Například, pokud váš soused na vaše doporučení pošle na dětský tábor svoje 2 děti po dobu 3 týdnů, vaše odměna bude 120 dolarů.

     Asociace Hostýn hledá spolupracovníka ředitele dětského tábora, který by pomohl s propagací a organizací  dětského tábora a s registrací dětí. Dále hledáme odborníka na přepracování našeho webového souboru www.hostyn.org. Pro informace kontaktujte Josefa Maxanta na tel. 450-465-4844. (Josef Maxant)

Oslava T. G. Masaryka

U příležitosti 164. výročí narození T. G. Masaryka (7. března 1850 – 14. září 1937) chystá Čs. sdružení v Montrealu a Sokol Masaryk Montreal vzpomínkové odpoledne s občerstvením. Sešli bychom se v sobotu 8. března ve 3 hodiny odpoledne v Českém domě na 6540 McLynn. Krátce bychom si připomněli život a význam prvního československého prezidenta, vyslechli trochu poezie a hudby a především bychom se pobavili při kávě a tradičních českých zákuscích. Při této příležitosti si návštěvníci mohou prohlédnout náš Český dům a knihovnu, případně si mohou nějaké knihy půjčit. Abychom mohli tuto akci řádně připravit, potřebovali bychom znát přibližný počet účastníků. Kdo máte zájem přijít, ohlašte se prosím do konce února Míše Fuchsové na tel. 514-737-8325 nebo emailem na misha.fuchs@gmail.com.

Koncerty k poctě A. Dvořáka

Duo Ventapane (Mana Shiraishi – housle, Martin Karlíček – klavír) budou mít následující koncerty u příležitosti výročí narození Antonína Dvořáka:

Pondělí 3. února 2014 ve 20.00 h

Antonín Dvořák Recital (Les lundis d'Edgar)

Maison de la culture Frontenac, 2550 Rue Ontario Est, Montreal

Info: www.accesculture.com/emplacement/ahuntsiccartierville#

Vstupné: 1.55 $

 

Úterý 18. února 2014 ve 14.00 h

Antonín Dvořák Recital

Maison de la culture Ahuntsic-Cartierville, 10300 Rue Lajeunesse

Info: www.accesculture.com/emplacement/ahuntsiccartierville#

Vstupné zdarma

 

Neděle 23. března 2014 v 17.00 h

Duo Ventapane Recital (Nocturnes in the City) 

St. Wenceslaus Church, 496 Gladstone Avenue, Toronto

Info: www.nocturnesinthecity.com

Vstupné: 25 $/15 $

---------------------------------------------------------------------

Orchestr lékařské fakulty univerzity McGill nazvaný "I Medici di McGill" chystá dva koncerty u příležitosti stého výročí úmrtí Antonína Dvořáka. Orchestr "I Medici di McGill" byl založen v roce 1989 iniciativou Dr. Ante Padjena (původem z Chorvatska) a v jeho čele je dirigent Iwan Edwards. V orchestru se za čtvrtstoletí existence vystřídalo přes 300 hudebníků z řad doktorů, studentů a dalších pracovníků lékařské fakulty McGill. Více informací o orchestru a o jejich programu najdete na www.imedici.mcgill.ca.

 

Benefit concert for El Sistema Program

Friday, February 28, 2014

St. Gabriel Church, 2157 Centre Street, Montreal

Soloist: Stéphane Tétreault, cello

Programme: Antonín Dvořák, Cello Concerto, Op 104, and Symphony No 5, op 95, "New World"

 

26th Concert - Lecture on Biology of Music

Saturday, April 26, 2014, 4:00 PM

Pollack Hall, McGill University, 555 Sherbrooke Street W, Montreal

Soloist: Martin Karlíček, piano

Programme: Antonín Dvořák, Czech Suite, op 39, and Piano Concerto, op 33.

 

Tickets: $20 regular; $10 students for both performances.

Velikonoční pomlázka pro děti

České a slovenské sdružení a Sokol Montreal plánují tradiční velikonoční pomlázku (malování vajíček a pletení pomlázky) pro děti jako obvykle na Bílou sobotu, která letos vychází na 19. dubna. Stejně jako minulý rok se tato akce bude konat v salonku (lounge) kostela sv. Ignáce na West Broadway ve 3 hodiny odpoledne. Už teď se můžete přihlásit Aleně Martinů (tel. 514-484-6177 nebo email amartinu@yahoo.com), s kolika dětmi hodláte přijít. Děkujeme a těšíme se na shledanou. 

Knihovna v Čs. domě

Již rok a půl využívají naše spolky prostory Čs. domu na 6540 McLynn, jehož součástí je i naše knihovna. Obsahuje sbírku několika tisíc knih jak českých tak i cizích autorů. Snaha všechny tituly sepsat a srovnat je poněkud komplikovaná tím, že nám stále knížky přibývají a místo v Čs. domě je omezené. V této době máme jednotlivé tituly srovnané přibližně podle kategorií, z nichž nejvíc je asi detektivek, pak románů, knížek pro děti a mládež a knih exilových nakladatelství, především 68 Publishers. Několik krabic knih, které máme dvojmo či které jsme z nedostatku místa odsunuli "na vedlejší kolej", je uloženo v krabicích určených pro bazar. Na seznamu průběžně pracujeme. Otevírací hodiny sice nemáme, ale knihovna je přístupná kdykoliv během seniorských schůzek nebo po předchozí dohodě s Alenou Martinů (514-484-6177) nebo Emou Košackou (514-735-5795). Vhodnou nejbližší příležitostí je oslava T. G. Masaryka v sobotu 8. března ve 3 hodiny odpoledne. Však se přijďte podívat, určitě si vyberete!     (AM)

Soutěž pro děti "Český Honza"

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky vyhlašuje 2. ročník soutěže pro děti trvale žijící v zahraničí ve věku od 6 do 18 let "Český Honza". Soutěž je určena všem, kteří mají rádi tvořivé psaní, výtvarné projekty nebo vynikají v jiných oborech. Soutěž je vedena pouze po internetu. Ceny Českého Honzy jsou udělovány ve třech kategoriích: 1. Písemný projev, 2. Výtvarný projev a 3. Osobnost Českého Honzy. Letošní téma je "Prázdniny v Čechách". Poslední den zaslání projektu je 30. duben 2014. Podrobný popis kategorií a podmínek soutěže naleznete na www.ceskyhonza.com.      (Podle zprávy Gen. konzulátu ČR v Torontu)

Významná jubilea

Manželé Karel a Olga VELANOVI v nejbližších dnech oslaví své 96. narozeniny a již 73 výročí svatby. Naše mecenáše není třeba čtenářům Věstníku představovat – pan Velan jako mezinárodně významný průmyslník pomohl mnoha organizacím i jednotlivcům ať už finančně nebo tím, že je zaměstnal ve své fimě, a paní Olga se dlouhá léta věnuje dobročinnosti nejen v rámci československé komunity, ale i v mezinárodním měřítku. Manželům Velanovým patří velké díky za jejich činnost. K jejich narozeninám jim přejeme dobré zdraví, mnoho spokojenosti a energie do dalších let. (AM)

In memoriam

S lítostí oznamujeme, že pan Georges SCHROGL zemřel ve věku 93 let dne 23. prosince 2013 v nemocnici Lakeshore v Montrealu. Pan Schrogl byl členem Čs. sdružení a pravidelně přispíval na Montrealský věstník, ale nikdy nechtěl, aby se jeho jméno objevovalo v seznamu dárců. Rád se zúčastňoval různých akcí české komunity, zábav, koncertů a kongresových přednášek a večeří.

     Jeho manželce Gisele Lebeault a celé rodině vyjadřujeme upřímnou soustrast.      (AM)

Vyzkoušejte si své znalosti – část druhá

V minulém čísle se otázky týkaly České republiky. Tentokrát vybíráme ty, které se týkají ostatního světa, i Kanady. Zda jsou pro ty z vás, kteří žijí v Kanadě či USA, jednodušší, posuďte sami.

Na obrázku loď Titanic (převzato z Wikipedie)
1. Na které řece leží Niagarské vodopády?

2. Ke kterému světadílu patří Grónsko?

3. Kdo přešel Alpy na slonech?

4. Od čeho má huronský řev své jméno?

5. Co to je eskadrona?

6. Odkud kam plul Titanic?

7. Kde je největší přístav na světě?

8. Co znamená zkratka S. O. S.?

9. Kde jsou Viktoriiny vodopády?

10. Ve kterém státě zastřelili prezidenta Kennedyho?

11. Kde je nejstarší evropská univerzita?

12. Která řeka protéká New Yorkem?

 

Odpovědi najdete opět v příštím čísle Věstníku.                        

Odpovědi na test v minulém čísle

1. Masaryk mohl být na křtinách Václava Havla. Zemřel 14. září 1937, Václav Havel se narodil 5. října 1936.

Na obrázku pomník kostky
cukru na náměstí v Dačicích
(převzato z Wikipedie)
2. Zlatá kaplička se říká Národnímu divadlu v Praze.

3. Českou královskou korunu (korunovační klenoty) dal zhotovit Karel IV.

4. Největší zvon v České republice je Zikmund v katedrále sv. Víta.

5. Bitva u Lipan byla v roce 1434, bitva na Bílé hoře v roce 1620.

6. Kalendářní desku Staroměstského orloje namaloval Josef Mánes.

7. První kostka cukru byla vyrobena v Dačicích v Čechách.

8. Plzeň má ve znaku velblouda, Jihlava ježka. Plzeňští vzali živého velblouda husitům při jejich neúspěšném obléhání Plzně. Ježek pochází z německého názvu Jihlavy Iglau.

9. Nobelovu cenu dostal Jaroslav Heyrovský za chemii v roce 1959 a Jaroslav Seifert za literaturu v roce 1984.                            

10. Největší hrad v Čechách je Pražský hrad, na Slovensku je to Spišský hrad.

11. Sv. Václav byl zavražděn ve Staré Boleslavi pravděpodobně v roce 935.

12. Nejvyšší kostelní věž v České republice je v Plzni, je vysoká 103 m.

Různé zprávy

Job opportunity. Czech-Canadian charitable foundation in Montreal seeks a film animator for an immediate position. For more information call Peter, tel. 514-483-5600.

 

Zásilková knižní prodejna czech-books.com nabízí velké množství nových i použitých knih všeho druhu,  od politiky přes humor, kuchařky, až po dětské knihy, křížovky, časopisy, kalendáře, CD, DVD, hry pro děti. Seznam a všechny informace najdete na internetové stránce www.czech-books.com.

 

Na Věstník přispěli: Hana a Miro Boučkovi, Frank Drabek, Jean Gergel, Alena Kapitánová, Dagmar Mikešová, Karel Povondra, Vlasta Stefanik, Jan Sturma. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu Věstníku, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete posílat na montrealvestnik@gmail.com. Děkujeme.


Šéfredaktorka:   Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ladislav Křivánek, Ludvík Martinů.Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.