Montrealský věstník                                  Ročník 50

Březen/March 2014                     5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                 Číslo 7


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

Každý čtvrtek: Sokolský volejbal, Coronation Elementary School, 4810 Van Horne, 20.00 h

 

28. 2.   Pá        Koncert "I Medici di McGill", St. Gabriel Church, 2157 Centre Street

5. 3.     St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

8. 3.     So        Slavnostní odpoledne k poctě TGM, Čs. dům, 6540 McLynn, 15.00 h

19. 3.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

 

Klub seniorů

Příští schůzky se budou konat  5. a 19. března. Rádi mezi námi uvítáme nové zájemce o naši činnost. Informace všem ráda podá paní Olga Nováková na tel. 514-697-2125.

 

Na schůzce 29. ledna jsme shlédli hodinový film "Český rok na montrealské vsi". Je to výborně udělaný sestřih soukromě natočených záznamů událostí a akcí české komunity v Montrealu během několika posledních let, jako je např. koncert Martina Karlíčka a Kateřiny Juráskové (2004), Kaprálová Quartet (2011), vystoupení Moravských učitelů v Complex Desjardins (2003), výstavy našich umělců (Jiří Kayser, Peter Krč), vinobraní v Domaine Sainte-Agnes u Suttonu (2004), Sokolské letní hry (2002), 50. pouť na Hostýně, kde zpívala a tančila skupina Beseda (2004), taneční zábavy Montreal Melody Mixers, tradiční československý Bazar (1994), Mikulášská zábava (včetně Mikuláše, čertů a andělů) a 51. Šibrinky (2001) s vystoupením skupin Dokola a Šírava. Bylo to moc pěkné si zavzpomínat nejen na tyto události, ale i na mnohé známé lidi, které jsme v záběrech poznali, z nichž mnozí již ani nejsou mezi námi... Děkujeme za zapůjčení.

 

Pro první únorovou schůzku náš člen, pan Karel Pelz, připravil velmi zajímavou přednášku o bramborách, které jsou původem z Peru. Po příchodu Evropanů do Ameriky byly přeneseny do Evropy a postupně do dnešního USA a Kanady, kde způsobily veliké změny a rozvoj v zemědělství. Pan Pelz promluvil také o jejich zdravotních hodnotách, biologických zajímavostech a lokálních odrůdách. Závěrem v živé diskusi každý uvedl svou oblíbenou úpravu brambor. Děkujeme, moc dobře jsme se pobavili.

 

Na druhé schůzce 19. února jsme oslavili jako obvykle s dortem a vínem narozeniny naší milé členky paní Květy Drábkové. Promluvili jsme si o svatém Valentýnovi, katolickém knězi, který žil v Římě v třetím století  a údajně za zády císaře oddával zamilované páry, kterým byl sňatek zakázán. Když se to prozradilo, byl zatčen a popraven 14. února. Tento den se pak stal svátkem zamilovaných, ovšem mnohem později. Jako další část programu jsme si promítli konec prvního dílu starého, ale oblíbeného muzikálu "Fiddler on the roof", tentokrát na nové promítačce (VCR – DVD), kterou nám věnovala paní Eva, dcera naší členky paní Margaret Jáčkové. Je to krásný dárek. Srdečné díky též panu Michalovi Foglovi, který vše odborně instaloval. (Olga Nováková)

České a slovenské sdružení

Montrealská odbočka Českého a slovenského sdružení pořádá valnou hromadu v úterý 1. dubna 2014 v půl osmé večer v Čs. domě na 6540 McLynn. Všichni členové jsou srdečně zváni. (Ema Košacká)

Sokol Montreal

Sokol Canada plánuje sokolský slet s mezinárodní účastí, ale v menším rozsahu, pod názvem MINI SLET, ve dnech 26. až 29. června 2014. Kromě tradičního sokolského vystoupení (prostná a národní tance) jsou na programu závody v gymnastice, atletice a plavání. I společenský program bude bohatý: slet bude zahájen ve čtvrtek večírkem na uvítanou, v pátek bude kulturní večer se soutěží pódiových skladeb a na sobotu jsou naplánovány dvě taneční zábavy, jedna pro dospělé a jedna pro mládež. Mini sletu se mohou zúčastnit i nečlenové Sokola. Informace o činnosti Sokola v Kanadě, fotografie ze sokolských akcí a podrobnější informace o Mini sletu najdete na webové stránce Sokola www.sokolcanada.ca. (Anna Janoušová)


Misie sv. Václava

POZOR ZMĚNA! Naše příští mše se bude konat 16. března 2014 ve 2 hodiny odpoledne v kostele sv. Ignáce (St. Ignatius of Loyola Church) na 4455 West Broadway Ave. (na stejném místě jako bývá Bazar). Loyola High School je zavřená kvůli zimním prázdninám, proto nemůžeme mít mši jako obvykle tam. Naše občerstvení budeme servírovat po mši v salonku (lounge). Děkujeme za pochopení. (Rose Mary Strban)

Tábor Hostýn

Dětský tábor se v roce 2014 bude konat od neděle 6. července do soboty 26. července. Začne tedy o týden později, než bylo původně oznámeno. Ceny budou stejné jako vloni, tj. 375 $ za 1  týden, 745 $ za 2 týdny a 950 $ za 3 týdny. Každé další dítě ze stejné rodiny má slevu 10 %.  Daně se neplatí. Vystavujeme potvrzení pro daňové účely. Sociálně slabé rodiny mohou dostat slevu.

     Protože máme zájem na tom, abychom měli co nejvíce dětí, vyhlašujeme následující program: Pokud někdo získá nového účastníka dětského tábora, může obdržet odměnu 20 $ za každý týden účasti tohoto dítěte. Například, pokud váš soused na vaše doporučení pošle na dětský tábor svoje 2 děti po dobu 3 týdnů, vaše odměna bude 120 dolarů.

     Asociace Hostýn hledá spolupracovníka ředitele dětského tábora, který by pomohl s propagací a organizací  dětského tábora a s registrací dětí. Dále hledáme odborníka na přepracování našeho webového souboru www.hostyn.org. Pro informace kontaktujte Josefa Maxanta na tel. 450-465-4844. (Josef Maxant)

Oslava T. G. Masaryka

U příležitosti 164. výročí narození T. G. Masaryka (7. března 1850 – 14. září 1937) chystá Čs. sdružení v Montrealu a Sokol Masaryk Montreal vzpomínkové odpoledne s občerstvením. Sešli bychom se v sobotu 8. března ve 3 hodiny odpoledne v Českém domě na 6540 McLynn. Krátce bychom si připomněli život a význam prvního československého prezidenta, vyslechli trochu poezie a hudby a především bychom se pobavili při kávě a tradičních českých zákuscích. Při této příležitosti si návštěvníci mohou prohlédnout náš Český dům a knihovnu, případně si mohou nějaké knihy půjčit. Abychom mohli tuto akci řádně připravit, potřebujeme znát přibližný počet účastníků. Kdo máte zájem přijít, ohlašte se prosím do konce února Míše Fuchsové na tel. 514-737-8325 nebo emailem na misha.fuchs@gmail.com.

Koncerty k poctě A. Dvořáka

V rámci koncertních představení "Nocturnes in the City" se koná v neděli 23. března 2014 v 17.00 h recitál Martina Karlíčka a Many Shiraishi (Duo Ventapane) v kostele sv. Václava, 496 Gladstone Avenue, v Torontě. Vstupné: 25 $/15 $. Informace na www.nocturnesinthecity.com.

 

Připomínáme, že orchestr lékařské fakulty univerzity McGill "I Medici di McGill" chystá dva koncerty u příležitosti stého výročí úmrtí Antonína Dvořáka. Vstupné 20 $ a 10 $ (studenti).

 

Benefit concert for El Sistema Program

Friday, February 28, 2014

St. Gabriel Church, 2157 Centre Street, Montreal

Soloist: Stéphane Tétreault, cello

Programme: Antonín Dvořák, Cello Concerto, Op 104, and Symphony No 5, op 95, "New World"

 

26th Concert - Lecture on Biology of Music

Saturday, April 26, 2014, 4:00 PM

Pollack Hall, McGill University, 555 Sherbrooke Street W, Montreal

Soloist: Martin Karlíček, piano

Programme: Antonín Dvořák, Czech Suite, op 39, and Piano Concerto, op 33.

Lyžovačka na Mont Orford

Českí a slovenskí lyžiari vás pozývajú na každoročnú jarnú lyžovačku MARCH BREAK SKIING v dňoch 9. – 15. marca 2014. Ubytovanie v Round Hearth, Eastman, lyžiarske stredisko Mont Orford (www.roundhearth.ca). Ceny za ubytovanie a jedlo 65 $ dospelí, 50 $ deti od 12 do 15 rokov (alebo 230 $ za 5 dní), 40 $ deti od 5 do 11 rokov (alebo 180 $ za 5 dni). Depozit 100 $ za osobu. Informácie a rezervácie na slovakskibunnies@hotmail.com alebo kontaktujte Petra na tel. 905-616-0624.


Velikonoční pomlázka pro děti

České a slovenské sdružení a Sokol Montreal chystají velikonoční pomlázku (malování vajíček a pletení pomlázky) pro děti jako obvykle na Bílou sobotu, která letos vychází na 19. dubna, ve 3 hodiny odpoledne. Sejdeme se v salónku (lounge) kostela sv. Ignáce na 4455 West Broadway (tam, co bývá Bazar). Děti i jejich rodiče si opět budou moci uplést správnou velikonoční pomlázku z osmi proutků a namalovat velikonoční kraslice. Proutky na pomlázky obstaráme, a také jako vždy připravíme obrázky vajec a králíků, které si děti budou moci vybarvovat. Uvítáme, když si děti přinesou z domova vyfouknuté skořápky vajec nebo vejce natvrdo, která budou na místě malovat. Po malování připravíme malé pohoštění – drobné cukroví a džusy. Budeme rádi, když maminky či babičky také něco dobrého pro děti upečou a přinesou. Prosím, ozvěte se nejpozději do konce března Aleně Martinů (tel. 514-484-6177 nebo email amartinu@yahoo.com), s kolika dětmi hodláte přijít. Děkujeme a těšíme se na shledanou.

Soutěž pro děti "Český Honza"

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky vyhlašuje 2. ročník soutěže pro děti trvale žijící v zahraničí ve věku od 6 do 18 let "Český Honza". Soutěž je určena všem, kteří mají rádi tvořivé psaní, výtvarné projekty nebo vynikají v jiných oborech. Soutěž je vedena pouze po internetu. Ceny Českého Honzy jsou udělovány ve třech kategoriích: 1. Písemný projev, 2. Výtvarný projev a 3. Osobnost Českého Honzy. Letošní téma je "Prázdniny v Čechách". Poslední den zaslání projektu je 30. duben 2014. Podrobný popis kategorií a podmínek soutěže naleznete na www.ceskyhonza.com.      (Podle zprávy Gen. konzulátu ČR v Torontu)

In memoriam

Pan Zdeněk CEKOTA z Owen Sound, Ontario, odešel 20. ledna 2014 ve věku 88 let po těžkém boji s rakovinou. Narodil se 6. listopadu 1925 v Napajedlích jako nejstarší syn Antonína a Běly Cekotových. Otec byl ve vedení Baťových závodů, matka byla dcerou napajedelského lékaře MUDr. Sovy. Zdeněk dokončil studia na Baťově škole práce a několik let studoval na Karlově univerzitě v Praze. V roce 1949 odešel do Kanady, kde dokončil studia na McGill University v Montrealu jako chemický inženýr. Většinu svého profesního života strávil ve výzkumných laboratořích CIL v Beloeil v Quebeku, a pak v Mississauga v Ontariu. Po odchodu do důchodu se usadil v Owen Sound, kopcovitém městě, které mu připomínalo jeho domov ve Zlíně. Byl to velkorysý muž, který daroval peníze mnoha potřebným. Pro uctění jeho památky věnujte prosím nějaké prostředky potřebným dle vaší volby. (Převzato z úmrtního oznámení v Lidových novinách)

 

Se zármutkem oznamuji, že 31. ledna zemřela v Ottawě ve věku 87 let naše krajanka, paní Dagmar ŽDÁNSKÁ. Přijela do Montrealu se svým bratrem Milošem Novákem a jeho rodinou v roce 1949. Pracovala jako ošetřovatelka a později se provdala za Toníka Ždánského. Spolu jezdívali na Hostýn a mnozí si ji pamatují, jak tam pilně vařila. Bohužel, dva roky po narození jejich šestého dítěte ovdověla. Přesto však se jí podařilo své děti krásně vychovat. Všechny vystudovaly. V posledních letech žila v Ottawě, kde má tři dcery.

Za seniory vyjadřuji rodině upřimnou soustrast. Olga Nováková, švagrová

 

Photo: The Department of Philosophy is deeply saddened to announce the passing of Vladimir Zeman, retired Professor Emeritus in the Department of Philosophy.  Professor Zeman died peacefully February 4, 2014, at home, with his family by him: his wife Zora, and children, Barbara, Julia, Lucie, and Vladimir.

Members of the Department of Philosophy are greatly saddened by Vladimir’s passing. He was a wonderful colleague, an inspiring teacher for his students, and a very dedicated and thoughtful member of the Department and the University.

Vladimir began his career with Concordia in 1968 when he came to Sir George Williams University as a visiting professor. Dr. Zeman served as Department Chair (1971-1974), Assistant Dean (1979-1983), Acting Department Chair (1999-2000, 2008), was the co-director of the University Centre for System Theory and Knowledge Engineering, and served on numerous department and university committees throughout his career.  Vladimir was instrumental in developing the Department’s graduate MA program and supervised numerous MA and PhD theses. He was well known amongst students and remembered for his courses on Kant, and also taught courses on Philosophy of Science, Nineteenth Century Philosophy and Habermas, and numerous other topics. At Concordia, he was a pioneer in thinking about technology and the environment, and teaching courses on this topic. He was expert in the History and Philosophy of Science, from the perspective of 20th C Continental Philosophy, particularly Neo-Kantianism, and lectured abroad in the Czech Republic, Germany and Switzerland. He was a member of the Canadian Philosophy Association, Kant Society of North America, Leibniz Society, International Institute for System Theory and Cybernetics, and North American Fichte Society.

Services will be held this Saturday, February 8th at the Loyola Chapel, at 7 pm. 

Dr. Zeman’s wishes were that, in lieu of flowers, those wishing to honour his memory make donations to the Department of Philosophy. The Department and family are seeking to establish a scholarship or award in honour of Dr. Zeman. Donations can be made toward this by:
1. Email at giving@concordia.ca
2. Over the phone at 514-848-2424 ext. 3884 
3. Online at concordia.ca/givenow, by typing “Vladimir Zeman Fund” in the “direct my gift to a specific scholarship/fund:” field.
4. By cheque made payable to “Concordia University” and mailed to:
Advancement and Alumni Relations
Concordia University
1455 De Maisonneuve Blvd. West, FB 520
Montreal QC H3G 1M8Po dlouhé nemoci zemřel 4. února 2014 ve svém domě ve West Brome v Quebeku profesor Vladimír ZEMAN. V roce 1960 vystudoval filosofii na Karlově univerzitě v Praze, kde také o sedm let později obhájil PhD. V r. 1968 přišel do Montrealu jako visiting professor na univerzitu Concordia, kde ještě donedávna působil jako Professor Emeritus. Jeho oborem byla filosofie vědy, německý idealismus (Kant a neo-kantismus) a filosofie 19. století. V 70. letech byl vedoucím katedry na Concordia University, pak asistentem děkana a také řídil University Centre for System Theory and Knowledge Engineering. Byl také aktivní ve Společnosti pro vědy a umění, kde po dva roky fungoval jako předseda a organizoval přednášky.

     Jeho manželce Zoře a dětem Vladimírovi, Lucii, Barboře a Julii tímto vyjadřujeme upřímnou soustrast. (AM)

 

V sobotu 16. února 2014 zemřel pan Zdeněk FIŠERA v nemocnici v Edmontonu ve věku 85 let. Rodák z Jičína v severních Čechách, věnoval se ochraně a údržbě lesů jak v Československu, tak i po příchodu do Kanady v roce 1952, kdy pracoval pro B. C. a Alberta Forest Services. Byl činný v Českém a slovenském sdružení, organizoval tábory pro děti v duchu hnutí Woodcraft. Čest jeho památce! (Míša Fuchsová)


Vyzkoušejte si své znalosti – část třetí

Na obrázku L. Martinů čerti na Mikulášské zábavě v roce 2013
V soutěži "Nikdo není dokonalý" bylo mnoho takzvaných chytáků. Z nich vybíráme:

1. Kteří hráči kopané mohou brát míč do rukou?

2. Který den je uprostřed týdne?

3. Kolik válců má čtyřdobý motor?

4. Při jaké teplotě se odpařuje voda?

5. Který měsíc v roce má 28 dní?

6. Kolik hodin denně spí čert?

7. Dá se přenést voda v sítu?

8. Jakou barvu má květ černého bezu?

9. Kolik kolejnic má jednokolejka?

10. Kolik nohou má klokan?

11. Která hvězda je zemi nejblíže?                            

12. K čemu by muselo dojít v rodině, aby se matka s dcerou mohly stát sestrami?

 

Odpovědi jsou tentokrát velmi snadné, takže je najdete na této stránce dole.

Odpovědi na test v minulém čísle

Na obr. slon vytesaný z pískovce
v indickém Mamallapuram
1. Niagarské vodopády leží na řece Niagaře, která spojuje jezera Erie a Ontario.

2. Grónsko patří k Evropě, je součástí Dánska.

3. Hannibal přešel Alpy na slonech. Jen pár slonů z 37 přežilo celou cestu.

4. Huronský řev má jméno podle Indiánů z kmene Huronů.

5. Eskadrona je jízdní setnina.

6. Titanic plul z anglického Southamptonu do New Yorku.

7. Největší přístav na světě je Rotterdam v Holandsku.

8. Zkratka S.O.S. je volání o pomoc v nouzi pomocí Morseovy abecedy (...---...). Tato sekvence byla zvolena pro jednoduchost ve vysílání i přijímání a byla poprvé zavedena německou vládou v r. 1905. Neznamená, jak se lidé často domnívají, "Save Our Souls" ani "Save Our Ship", to je pouze mnemotechnická pomůcka. Mnoho organizací převzalo tuto zkratku kvůli snadnějšímu marketingu (např. Save our Seas, Share our Strength, Samaritans of Singapore), nebo má stejnou zkratku shodou okolností (např. Secretary of State).                    

9. Viktoriiny vodopády (Victoria Falls) jsou na řece Zambezi na hranici Zambie a Zimbabwe.

10. Prezident J. F. Kennedy byl zastřelen v Dallasu ve státě Texas dne 22. listopadu 1963.

11. Nejstarší evropská univerzita je v Bologni, založena r. 1088.

12. New Yorkem protéká řeka Hudson.

Různé zprávy

Job opportunity. Czech-Canadian charitable foundation in Montreal seeks a film animator for an immediate position. For more information call Vestnik at 514-484-6177 or email amartinu@yahoo.com.

 

Na Věstník přispěli: Milan Jirava, Philip Meisner, Eva Novotná, Anne-Marie Podlesak, Jana Simandl, Lidmila a Luboš Špačkovi, Peter Vodstrcil. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu Věstníku, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete posílat na montrealvestnik@gmail.com. Děkujeme.

 

Odpovědi na otázky testu "Vyzkoušejte si své znalosti":

1. Všichni, např. při vhazování míče do hřiště. 2. Čtvrtek, pokud začínáme týden pondělím. V zemích, kde se začíná nedělí, je to středa. 3. Libovolně – počet válců nezávisí na typu motoru. 4. Při jakékoliv teplotě. I led se odpařuje. 5. Všechny. 6. Čert nikdy nespí. 7. Jistě, když je zmrzlá. 8. Bílou. 9. Dvě. 10. Čtyři. 11. Slunce. 12. Musely by vstoupit do řádu jeptišek nebo pracovat jako zdravotní sestry.


Šéfredaktorka:   Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ladislav Křivánek, Ludvík Martinů.Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.