Montrealský věstník                                Ročník 50

Duben/April 2014                       5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                               Číslo 8


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

Každý čtvrtek: Sokolský volejbal, Coronation Elementary School, 4810 Van Horne, 20.00 h

 

1. 4.     Út        Valná hromada Čs. sdružení, Čs. dům, 6540 McLynn, 19.30 h

2. 4.     St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

16. 4.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

26. 4.   So        Koncert "I Medici di McGill" (M. Karlíček), Pollack Hall, 555 Sherbrooke W., 16.00 h

27. 4.   Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

30. 4.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

 

Klub seniorů

Příští schůzky se budou konat  2., 16. a 30. dubna. Informace podá paní Olga Nováková, tel. 514-697-2125.

Na obrázku jedna z oslav v Českém domě – zprava Marie Hřibová, Ema Košacká, Míša Fuchsová a Dalibor Košacký.

 

Oslava.jpgNa první březnové schůzce jsme si připomněli důležitost a blahodárnost smíchu a pohovořili si o humoru v literatuře a filmové produkci a o jeho vývoji a projevu ve světových kulturách. Každý se směje něčemu jinému! Slíbili jsme si, že se pokusíme pokaždé si povědět nějaký vtip. Po kávě a jako vždy po výborném pečivu jsme si promítli konec krásného filmu "Fiddler on the Roof".

Ve středu 19. března jsme si vzpomněli na irský svátek sv. Patricka, který se v Kanadě začal oslavovat průvodem v roce 1824 a v USA ještě dřív. V roce 2006 uvedlo 5.5% obyvatel Quebeku, že jsou irského původu. Podle Ulsterských análů se sv. Patrick narodil v roce 387 ve vznešené velšské rodině a zemřel v roce 461. V šestnácti letech byl unesen otrokáři do Irska. Po šesti letech se mu podařilo uprchnout domů. Když se pak stal mnichem, vrátil se do Irska jako misionář, později se stal biskupem. Jelikož se zasloužil o pokřesťanštění Irska, byl prohlášen patronem Irů. Jeho svátek se slaví 17. března, v den jeho úmrtí.

Po obvyklém milém pohoštění jsme si promítli velmi zdařilou českou rodinnou komedii "Jak vytrhnout velrybě stoličku" se skvělým Tomášem Holým v roli osmiletého Vaška. Druhou část "Jak dostat tatínka do polepšovny" si promítneme příště. (Olga Nováková)

České a slovenské sdružení

Montrealská odbočka Českého a slovenského sdružení pořádá valnou hromadu v úterý 1. dubna 2014 v půl osmé večer v Čs. domě na 6540 McLynn. Všichni členové jsou srdečně zváni. (Ema Košacká)

 

Památník obětem komunismu. Příští rok v létě má být v Ottawě postaven na pozemcích parlamentu hned vedle Nejvyššího kanadského soudu významný památník obětem komunismu. Památník bude stát 4 miliony dolarů. Dosavadní soukromé sbírky a vládní dotace vynesly 2,6 milionu dolarů. V únoru 2014 měla být vyhlášena národní soutěž na výběr návrhu a umělce a v létě by měl být projekt vybrán. První fáze projektu, samotný památník, by měl být dokončen na podzim 2015. Druhá fáze, pamětní plaza, by mohla být dokončena ve stejnou dobu v závislosti na vybraných financích, nebo brzy poté. Mezi vládními partnery je Kancelář ministerského předsedy Kanady, Canadian Heritage, Public Works, Government Services Canada, Citizenship and Immigration Canada, Department of Foreign Affairs a National Capital Commission.

     Partnerské organizace zahrnují Středo a východoevropskou radu (Central and Eastern European Council – CEEC), České a slovenské sdružení v Kanadě, Sokol Canada, Canadian Polish Congress, Ukrainian Canadian Congress, Estonian Central Council in Canada, Latvian National Federation in Canada, Council for Human Rights in North Korea, Vietnamese Canadian Federation a další.

     Organizace Tribute to Liberty (TTL) obdržela povolení od National Capital Commission udělit sponzorské uznání na památníku 999 dárcům, kteří na tento účel věnují 1000$. Lidé, kteří si přejí jmenovat někoho v areálu památníku, se mohou spojit s TTL po emailu (info@tributetoliberty.ca) nebo poslat šek splatný na Tribute to Liberty s označením osoby, páru či organizace, kterou nebo které si přeje takto uctít, na adresu pokladní Čs. sdružení v Kanadě: Helena Flack, 5489 Old Mill Way, Manotick, ON, K4L 3Y8. Dárcům vydává Tribute to Liberty potvrzení na daně.

     Tento památník je pro nás velmi významný. Většina těch, kteří přišli ve čtyřicátých letech a po roce 1968, museli opustit svou vlast z politických důvodů, kvůli režimu, stejně jako mnozí z těch, kteří přišli později. Obracím se proto na vás se žádostí, abyste tento projekt podpořili. Každý, byť i malý obnos se počítá. Montrealská pobočka Čs. sdružení i Sokol Montreal již na pomník přispěly.

Marie Fuchsová, předsedkyně Českého a slovenského sdružení v Kanadě

Sokol Montreal

Sokolský volejbal, který hrajeme každý čtvrtek v tělocvičně školy Coronation na rohu Victoria a Van Horne, pokračuje až do května. Přijďte si mezi nás zahrát. Informace podají náčelníci Sokola Josef a Marie Hřibovi na tel. 514-683-2092.

 

Sokol Canada plánuje sokolský slet s mezinárodní účastí, ale v menším rozsahu, pod názvem MINI SLET, ve dnech 26. až 29. června 2014. Kromě tradičního sokolského vystoupení (prostná a národní tance) jsou na programu závody v gymnastice, atletice a plavání. I společenský program bude bohatý: slet bude zahájen ve čtvrtek večírkem na uvítanou, v pátek bude kulturní večer se soutěží pódiových skladeb a na sobotu jsou naplánovány dvě taneční zábavy, jedna pro dospělé a jedna pro mládež. Mini sletu se mohou zúčastnit i nečlenové Sokola. Informace o činnosti Sokola v Kanadě, fotografie ze sokolských akcí a podrobnější informace o Mini sletu najdete na webové stránce Sokola www.sokolcanada.ca. V Montrealu můžete pro informace kontaktovat náčelníka Sokola Josefa Hřiba na tel. 514-683-2092. (Anna Janoušová)

Misie sv. Václava

Naše příští česká mše bude v neděli 27. dubna 2014. Mše se bude opět konat v kapli ve 3. patře budovy Loyola High School, 7272 Sherbrooke Street West, na rohu West Broadway, v 11.00 hodin. Růženec se modlíme od 10.30 h. Prosíme, přicházejte včas, budova se v 11 hodin zamyká. Děkujeme.  (Rose Mary Strban)

Tábor Hostýn

Dětský tábor se v roce 2014 bude konat od neděle 6. července do soboty 26. července. Ceny budou stejné jako vloni, tj. 375 $ za 1  týden, 745 $ za 2 týdny a 950 $ za 3 týdny. Každé další dítě ze stejné rodiny má slevu 10 %.  Daně se neplatí. Vystavujeme potvrzení pro daňové účely. Sociálně slabé rodiny mohou dostat slevu.

     Protože máme zájem na tom, abychom měli co nejvíce dětí, vyhlašujeme následující program: Pokud někdo získá nového účastníka dětského tábora, může obdržet odměnu 20 $ za každý týden účasti tohoto dítěte. Například, pokud váš soused na vaše doporučení pošle na dětský tábor svoje 2 děti po dobu 3 týdnů, vaše odměna bude 120 dolarů.

     Asociace Hostýn hledá spolupracovníka ředitele dětského tábora, který by pomohl s propagací a organizací  dětského tábora a s registrací dětí. Pro informace kontaktujte Josefa Maxanta, tel. 450-465-4844.

Události v Torontě

Sokol Toronto srdečně zve veřejnost na JARNÍ FESTIVAL v neděli 4. května ve 12 hodin v hale kostela sv. Václava, 496 Gladstone Ave, v Torontě. Oběd zahrnuje hlavní jídlo, moučník a kávu. Cena pro dospělé 15 $, děti 7 $. Cash bar k dispozici. Po obědě je na programu vystoupení sokolských dětí. Informace podá Hana Jurásková, tel. 905-838-5269 nebo email hana.jurasek@yahoo.ca.

 

Thought for Food Production presents the Canadian Premiere of Paul Wilson's new translation of Václav Havel's masterpiece "THE MEMO" at Unit 102 Theatre, 376 Dufferin Street, Toronto, on April 23 – May 10, 2014. A satire about administrative bumbling in business, "The Memo" is a smart comedy for anyone who has ever worked in an office or battled bureaucracy. Thought for Food's production explores the shockingly universal and comical parallels between Communist Czechoslovakia and modern-day Canada as one employee searches for dignity, humanity and a hot lunch in a world riddled with arbitrary rules and office politics. The end result is a communist comedy that is weirdly at home in Canada. Tickets are available via Brown Paper Tickets at 1-800-836-3006 or at thememo.brownpapertickets.com.

Koncerty k poctě A. Dvořáka

Připomínáme, že orchestr lékařské fakulty univerzity McGill "I Medici di McGill" chystá koncert u příležitosti stého výročí úmrtí Antonína Dvořáka. Vstupné 20 $ a 10 $ (studenti).

 

26th Concert - Lecture on Biology of Music

Saturday, April 26, 2014, 4:00 PM

Pollack Hall, McGill University, 555 Sherbrooke Street W, Montreal

Soloist: Martin Karlíček, piano

Programme: Antonín Dvořák, Czech Suite, op 39, and Piano Concerto, op 33.

03 VelikonoceVelikonoční pomlázka pro děti

České a slovenské sdružení a Sokol Montreal chystají velikonoční pomlázku (malování vajíček a pletení pomlázky) pro děti jako obvykle na Bílou sobotu, která letos vychází na 19. dubna, ve 3 hodiny odpoledne. Sejdeme se v salónku (lounge) kostela sv. Ignáce na 4455 West Broadway (tam, co bývá Bazar). Děti i jejich rodiče si opět budou moci uplést správnou velikonoční pomlázku z osmi proutků a namalovat velikonoční kraslice. Proutky na pomlázky obstaráme, a také jako vždy připravíme obrázky vajec a králíčků, které si děti budou moci vybarvovat. Uvítáme, když si děti přinesou z domova vyfouknuté skořápky vajec nebo vejce natvrdo, která budou na místě malovat. Po malování připravíme malé pohoštění – drobné cukroví a džusy. Budeme rádi, když maminky či babičky také něco dobrého pro děti upečou a přinesou. Prosím, ozvěte se nejpozději do konce března Aleně Martinů (tel. 514-484-6177 nebo email amartinu@yahoo.com), s kolika dětmi hodláte přijít. Děkujeme a těšíme se na shledanou.

Oslava T. G. Masaryka

V sobotu 8. března se konalo vzpomínkové odpoledne na prezidenta Osvoboditele. Čisté a útulné prostředí Českého domu na McLynn přijalo dvanáct patriotů, jako do poroty, ale akce dopadla nad očekávání dobře díky pečlivě připravenému programu paní Fuchsové a Košacké. Zahráli jsme si hymny a připomněli si velikost toho muže několika způsoby. Poslechli jsme si vzácnou nahrávku jeho projevu k českým dětem, jednoduchého a účinného. Pak následovala četba z různých zdrojů. Připomněli jsme si jeho názory a polemiky, například s Tolstým, vyslechli zhodnocení jeho osobnosti cizinci a dojali se poezií smutku nad jeho úmrtím. Tento muž nikdy nezapřel své moravanství a dráždil mnohé svou "jednoduchostí". Byl zkrátka a jednoduše nezkorumpovatelný a nebál se bojovat za to, čemu věřil. Je na nás, co si vezmeme z jeho odkazu do dnešního života plného hamižnosti, zbabělosti a zločinných politických praktik. Podle TGM se ale zlu musí odporovat. Nabádá k odmítnutí smutku, k činnosti, k úsilí o vítězství zdravého rozumu a humanity, která není pro něho nic jiného než láska k bližnímu. Nechybělo též několik komentářů k osobnosti jeho manželky, která mu byla oporou a jejíž jméno přijal. A na závěr jsme se jako vždy dočkali výborného pohoštění, na kterém se podílely všechny dámy. Malá, ale důstojná oslava skončila a nikdo z nás určitě nelitoval, že se jí zúčastnil. (Karel Novák)

Ze zprávy Ministerstva zahraničních věcí ČR

Tradiční Konference zahraničních Čechů, tentokrát nazvaná "Krajané a čeština", se bude konat ve dnech 10. až 12. září 2014 v Praze. Konferenci pořádá Mezinárodní koordinační výbor zahraničních Čechů ve spolupráci s MZV ČR, Národním muzeem a dalšími institucemi. Účastníci se mohou registrovat na adrese info@zahranicnicesi.com.

 

Již 8. ročník Mezinárodního krajanského festivalu, který pořádá Občanské sdružení Sedm paprsků ve spolupráci s MZV ČR a Stálou komisí Senátu Parlamentu ČR, se bude konat ve dnech 11. až 14. září 2014 v Praze. Na festival jsou zváni účinkující z řad krajanů z celého světa. Zájemci o účast se mohou přihlásit prostřednictvím webové stránky www.krajanskyfestival.eu, kde jsou přihlášky i informace o podmínkách pobytu v ČR a účinkování na festivalu. Slavnostní zahájení festivalu a přivítání krajanů se uskuteční ve čtvrtek 11. září 2014 v 10 hodin v hlavním sále Senátu PČR.

 

Konference Českých škol bez hranic (ČŠBH) a škol podobného typu bude zahájena 4. srpna 2014 v Toskánském paláci MZV ČR v Praze. Podrobnosti o programu budou uveřejněny na www.csbh.cz.

 

Pod hlavičkou ČŠBH se koná šestidenní letní výtvarně-jazykový tábor pro děti od 6 let. Letošní ročník ve Sluňákově u Olomouce bude v období 26. 7. – 2. 8. 2014. Bližší informace na výše uvedené adrese ČŠBH.

 

Letní tábory-kurzy pro starší děti ve studijním středisku v Mariánských Lázních chystá Ústav pro jazykovou a odbornou přípravu Univerzity Karlovy ve spolupráci s ČŠBH a s Gymnáziem J. Gutha-Jarkovského. Jedná se o dva souběžné kurzy pro českou mládež žijící v zahraničí ve věku 14 – 17 let v termínu 3. – 15. srpna 2014. V jednom z kurzů se mohou zájemci věnovat intenzívní výuce českého jazyka a připravit se zároveň k mezinárodně uznávané zkoušce z češtiny. Cílem druhého kurzu je připravit potenciální zájemnce k přijímací zkoušce na české střední školy. Bližší informace najdete na stránce http://ujop.cuni.cz.

 

A ještě jednou upozorňujeme na 2. ročník soutěže pro děti trvale žijící v zahraničí ve věku od 6 do 18 let "Český Honza". Soutěž je určena všem, kteří mají rádi tvořivé psaní, výtvarné projekty nebo vynikají v jiných oborech. Soutěž je vedena pouze po internetu. Ceny jsou udělovány ve třech kategoriích: 1. Písemný projev, 2. Výtvarný projev a 3. Osobnost Českého Honzy. Letošní téma je "Prázdniny v Čechách". Poslední den zaslání projektu je 30. duben 2014. Informace naleznete na www.ceskyhonza.com.

Vyzkoušejte si své znalosti – část čtvrtá

Vybíráme dalších deset otázek ze soutěžního pořadu české televize "Nikdo není dokonalý", a vzhledem k tomu, že se blíží Velikonoce, jsou to tentokrát ty, které se týkají náboženství a biblických událostí.

 

Na obrázku mozaika podle obrazu Semjona Zhivaga
"Poslední večeře" (převzato z Wikipedie).

1. Co znamená potkat se s Abrahámem?

2. Kde přistála Noemova archa?

3. Co jsou Kristova léta?

4. Který den odpočinku světil Ježíš Kristus?

5. Kdo třikrát zapřel Ježíše Krista?

6. Který den v týdnu ukřižovali Ježíše Krista?

7. Jakého náboženství byl Jan Hus?

8. Odkud vzal růženec své jméno?

9. Z čeho se dělá kadidlo?

10. Co to je páternoster a proč se mu tak říká?

 

Odpovědi najdete na konci této stránky.

Trochu humoru

Zeptali se novináři stoleté paní, jak to dělá, že se dožila tak vysokého věku, jak pečuje o své zdraví.

"Pro lepší trávení piju pivo, pro lepší chuť k jídlu bílé víno, na nízký krevní tlak mám červené víno, na vysoký krevní tlak zase koňak a proti nastuzení je nejlepší slivovice."

"A kdy pijete vodu?" ptali se novináři.

"Tak nemocná jsem ještě nebyla!"

Různé zprávy

Nabízím mikrovlnnou troubu Sanyo, v dobrém stavu. Tel. 514-526-5076.

 

Job opportunity. Czech-Canadian charitable foundation in Montreal seeks a film animator for an immediate position. For more information call Vestnik at 514-484-6177 or email amartinu@yahoo.com.

 

Na Věstník přispěli: Stáňa Babánková, Zdeněk Nosek, Vera Platonow, Peter Vidlak, Hynek Žikovský. Všem srdečně děkujeme! Omlouváme se za překlep v minulém čísle, správně mělo být Philip Misner.

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu Věstníku, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace i na montrealvestnik@gmail.com. Děkujeme.

 

Odpovědi na otázky testu "Vyzkoušejte si své znalosti":

1. Dožít se 50 let. 2. Noe přistál na hoře Ararat v Turecku. 3. Je to věk, kterého se dožil Kristus, když byl ukřižován, tedy 33 let. 4. Jako Žid světil Kristus sobotu. 5. Krista třikrát zapřel Petr. 6. V pátek. 7. Římsko-katolického. 8. Růžencové kuličky se dělaly z růžového dřeva. 9. Z vonné pryskyřice. 10. Výtah, který jezdí bez zastávky stále dokola, jako se Otčenáš (latinsky Pater Noster) odříkával stále dokola.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ladislav Křivánek, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.