Montrealský věstník                                Ročník 51

Září/September 2014                   5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                               Číslo 1


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

3. 9.     St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

17. 9.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

20. 9.   So        Koncert Ensemble Caprice, salle Bourgie, Musée/beaux arts, 1380 Sherbrooke W., 20.00 h

23. 9.   Út        Výborová schůze Čs. sdružení, Čs. dům, 6540 McLynn, 19.30 h

5. 10.   Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

 

Vše nejlepší do nového roku

Ne, nespletli jsme se, protože židovský Nový rok (Rosh Hashanah) totiž začíná večer 24. září a slaví se po dva dny, 25. a 26. září. O týden později, 4. října, následuje Yom Kippur (anglicky také Day of Atonement, neboli Den smíření). Takže hezké svátky přejeme všem krajanům, kteří je slaví!

Klub seniorů

Ve středu 3. září zahájíme další sezónu, pak se sejdeme 17. září. Popovídáme si, jak jsme prožili léto, a jelikož 8. září UNESCO připomíná Mezinárodní den gramotnosti, i my si pohovoříme o tom, jak znalost čtení, psaní a počítání je důležitá v moderním světě i pro ženy. Například v afrických zemích děti vzdělaných matek jsou zdravější, v dětství nepracují, ale chodí do školy. Dále si promítneme část krásného videa “Symphony” (Sarah Brightman live in Vienna). Další část si necháme na příští schůzku. (Olga Nováková)

Těšíme se na shledanou! Informace o programu podá paní Olga Nováková na tel. 514-697-2125.

České a slovenské sdružení

Příští výborová schůze montrealské odbočky ČSSK se bude konat v úterý 23. září 2014 v půl osmé večer v Českém domě na 6540 McLynn. Všichni členové jsou srdečně zváni. (Ema Košacká)

 

Letos slaví České a slovenské sdružení v Kanadě 75. výročí založení. U této příležitosti pořádá v Torontě slavnostní koncert v neděli 21. září v rámci Nocturnes in the City– viz oznámení na 3. stránce. (Míša Fuchsová)

 

Již máme data na tradiční podzimní akce, které pořádá Čs. sdružení spolu se Sokolem Montreal. Bazar se bude konat jako obvykle v hale kostela sv. Ignáce na West Broadway v sobotu 8. listopadu 2014 od 11 do 3 hodin odpoledne. Mikulášská zábava bude v hale kostela sv. Cyrila a Metoděje na rohu 2nd Avenue a Jean Talon v sobotu 29. listopadu 2014 v 8 hodin večer. A jako obvykle plánujeme i Mikulášskou nadílku pro děti, a to na neděli 7. prosince 2014 ve 3 hodiny odpoledne ve Webster Hall kostela Westmount Park United na 4695 de Maisonneuve W. ve Westmountu. Těšíme se na vaši účast! (AM)

Sokol Montreal

Sokolský volejbal začne koncem září. Přesné datum pošleme těm, kteří s námi hráli vloni, po emailu. Další informace o sokolských aktivitách podají náčelníci Sokola Josef a Marie Hřibovi na tel. 514-683-2092.

 

Sokolské letní hry se konaly v sobotu 9. srpna v parku na Masaryktownu v Torontě. Tentokrát byly doplněny stanováním, které umožnilo romantickým duším posedět večer u táboráku. Závodilo se v plavání, vrhu koulí (děti házely míčem), v běhu na 100 m (děti na 50 m) a ve skoku do dálky. Hry byly zakončeny novou disciplínou: lukostřelbou. Sešlo se na padesát sportuchtivých účastníků a přihlížejících, a všichni se skvěle pobavili. Příští ročník bude jubilejní, již padesátý. Vítáni jsou všichni! (Vybráno ze zprávy Anny Janoušové)

Misie sv. Václava

Upozorňujeme, že v září se česká mše nekoná. Příští bude v neděli 5. října a bude ji sloužit kromě Otce Švorčíka také biskup Václav Malý, který přijíždí do Kanady, aby se zúčastnil oslav 50. výročí posvěcení kostela sv. Václava v Torontě. Otec Malý je světícím pražským biskupem určeným pro službu krajanům v zahraničí. Pobude v Kanadě do 7. listopadu a kromě Montrealu navštíví i krajanské komunity v Kingstonu, Ottawě, Winnipegu, Calgary a Vancouveru. Mše v kostele sv. Václava v Torontě je 28. září. (Rose Mary Strban)

Tábor Hostýn

family campObnovení statusu neziskové organizace. Děkujeme advokátce Františce Maxantové za bezplatnou reprezentaci Tábora Hostýn v červnu letošního roku před soudem kvůli periodickému obnovení statusu neziskové organizace. Jako svědci se procesu zúčastnili president Zdeněk Nosek a pokladník Josef Maxant. V srpnovém rozhodnutí nám soud tento status obnovil na dalších 10 let. Praktický dopad tohoto rozhodnutí je, že se nemusejí platit městské daně, čímž se ušetří každoročně čtyři až pět tisíc dolarů.

 

Letošní Pouť, která proběhla v neděli 3. srpna, byla finančně velmi úspěšná. Pečení selete, které organizovala Barbara Nosková a které se uskutečnilo předcházejícího dne, mělo další finanční přínos. Všechny chatičky byly pronajaty a to jak v dolní (chlapecké) části tábora, tak i v horní (dívčí) části tábora. Obsazeny byly i všechny pokoje v hlavní budově. Hlavní jídlo, dva druhy guláše s knedlíky, všem účastníkům chutnaly stejně jako české pivo. Jediný zarmucující fakt byl, že Čechů a Slováků se Poutě zúčastnilo málo, a že většina návštěvníků byla tvořena quebeckými přáteli českých či slovenských krajanů. Děkujeme členům výboru Asociace Hostýn a ostatním pomocníkům, kteří se podíleli na přípravě a zdárném průběhu Poutě.

 

Každoroční srpnové týdenní soustředění křesťanských rodin bylo opět úspěšné a proběhlo pod vedením dvou katolických kněží. Křesťanským rodinám se líbí klidné a pohostinné prostředí tábora Hostýn a vstřícné jednání vedení tábora, takže letos se jejich soustředění konalo v našem táboře již po desáté. Gratulujeme!

 

O dětském táboře přineseme zprávu v říjnovém čísle Věstníku.

 

Připomínáme krajanům, že v září roste hodně hub a ještě se dá koupat na naší pláži u jezera Lafond. Také v blízkosti tábora je rekreační zábavní kemp Atlantide s vodními skluzavkami, který je jedním z největších v severní Americe. Naše chatky se pronajímají za 32 $ na den, zatímco v parku Atlantide byste zaplatili za stanování 42 $/den. Přijďte s celou rodinou.

 

Pro rezervaci v chatičkách během září volejte přímo do tábora, kde vás obslouží náš spolupracovník Pepa Vosický (tel. 450-222-2006). Telefon ale není obsluhován nepřetržitě. Můžete také telefonovat na číslo 514-385-5153 nebo psát na adresu camphostyn@gmail.com nebo hostyn@live.com. Konzultujte také náš webový soubor www.hostyn.org, který přepracoval zdarma Vašek Kratochvíl, profesor hostující na universitě Concordia, kterému tímto velmi děkujeme. (Josef Maxant)

Kultura

Caprice 01.jpgThe Montreal-based orchestra ENSEMBLE CAPRICE is entering its 25th aniversary season with a program called "Czech Renaissance music during the reign of Rudolph II". The concert will take place on September 20, 2014, at 8 pm at Bourgie Hall (Musée des beaux arts, 1380 Sherbrooke street West). "Music turning into Gold" shows the musical splendors which made Prague one of the finest cities for the arts in the world at the turning point of the 17th century. With this concert, Ensemble Caprice and its conductor, Matthias Maute will offer Montrealers a first-hand chance to hear the program they will be performing next January at the New York’s  Metropolitan Museum of Art. More information on http://ensemblecaprice.com/concerts/saison-montrealaise/.

 

C.S.P.B.A. - Canadian Slovak Professional and Business Association vás zve na svůj 50th Anniversary Scholarship Ball, který se bude konat 8. listopadu 2014 v Le Crystal, Centre des Congrčs, 5285 Henri Bourassa, St. Laurent. Koktejl v 18.00 hodin (předkrmy a sklenička šampaňského), večeře v 19.00 hodin (4 chody, 2 láhve vína na stůl). K potěšení i k tanci hraje orchestr The Band New Love. Doporučujeme večerní oblek (black-tie). Vstupenky: 100 $, 125 $ s potvrzením na 50 $ na daňové účely, studenti 75 $. Rezervace nejpozději do 31. října 2014. Informace, rezervace a vstupenky: Mark Vandzura (tel. 514-694-9788, email ctc064@bell.net), Dr. Jozef Brody (tel. 514-947-7971, email josefbr@alcor.concordia.ca), Mikulas Arendas (tel. 514-831-5052, email marendas@osler.com).

Události v Torontě

V sobotu 20. září od 19.00 hod se v hale kostela sv. Václava na 496 Gladstone Ave koná Vinobraní s hudbou Miro Letka. Vstupné 30 $ (studenti 15 $) zahrnuje večeři. Rezervace na tel. 416-538-2468.

 

V hudební sérii NOCTURNES IN THE CITY, který od roku 2000 organizuje v Torontě Dr. Miloš Krajný, jsou letos zajímavé koncerty. Všechny začínají v 5 hodin odpoledne a konají se buď v kostele sv. Václava, 496 Gladstone Ave, nebo v restauraci Prague na Masaryktownu, 450 Scarborough Golf Club Rd., v Torontě. Jednotlivé vstupné u dveří je 25 $ (studenti 15 $), předplatné na celou sérii šesti koncertů je 120 $ (studenti 50 $). Pro lístky a informace kontaktujte Dr. M. Krajného na tel. 416-481-7294 nebo navštivte internetovou stránku www.nocturnesinthecity.com.

September 21Celebrating the 75th Anniversary of the Czech and Slovak Association of Canada

            St. Wenceslaus Church – John Holland, baritone, Danielle Dudycha, soprano, William Shookhoff,

            piano – Highlights from Antonín Dvořák's opera Jakobín

October 26 – St. Wenceslaus Ch. – Ivan Ženatý, violin, Milan Kasík, piano – A. Dvořák, L. van Beethoven

November 23 – St. Wenceslaus Ch. – Janáček String Quartet – A. Dvořák, L. Janáček, B. Smetana

January 18 – Prague Restaurant – George Grosman Jazz Quintet

February 22 – Prague Restaurant – Ian Scott – Audio-visual presentation of world class operas

May 24 – St. Wenceslaus Ch. – Boris Krajný, piano – B. Smetana, F. Chopin, L. van Beethoven

 

Canadian Institute for Czech Music spolu s operní společností Opera by Request pořádá severoamerickou premiéru opery Antonína Dvořáka JAKOBÍN v pátek 24. října 2014 v 7.30 hodin v Trinity St. Paul's Centre, 427 Bloor St. W. Opera bude zpívaná česky s anglickými titulky. Sólisté: Danielle Dudycha, John Holland, Michelle Cusson, Michael Robert-Broder a další. Sbory University of Toronto Scarborough Chorus a Music Moves Kids. Informace a lístky na webové stránce www.canczechmusic.ca.

Události minulých dnů a měsíců

Oslava letošního Canada Day dopadla podle mínění Ligařů tak dobře, jako již dlouho ne. Moc prázdných židlí nezůstalo a  Češi na tom měli svou zásluhu. Plno těch, kteří normálně chodí, nepřišli, přišli však zase ti, kteří mezi nás skoro vůbec nechodí. Navzdory teplému počasí se tančilo i pár line tanců a českých písniček, ale většina přítomných preferovala sedět a pozorovat, co se děje kolem. Dobrot bylo, až se srdce smálo. Nejvíce vděku získal krásný makový koláč, který upekla a donesla naše známá Ester, za což jí musím za všechny přítomné hezky poděkovat. Výtvory českých kuchařek jsou v Legii již pochvalně známé, a tak se po nich vždy jen zakouří. Nejbližší zábavou bude nyní Octoberfest naplánovaný na sobotu 18. října v 7 hodin večer. Budeme se těšit na shledanou. Honza a Erika Chlumský

 

Slovenský piknik se tentokrát konal v Saint-Lazare-de-Vaudreuille na západ od montrealského ostrova v pěkném prostředí Slovinské zahrady s krytou halou, bazénem a množstvím piknikových stolů. Byl krásný den a jídlo výtečné; slovenský velice pálivý hovězí guláš, vepřové řízky s bramborovým salátem a opečené klobásky s dobrým evropským chlebem šly na odbyt jako housky na krámě. Fotbalový zápas, evropské pivo, nápoje všeho druhu a písničky s muzikou ze starého kraje přispěly k dobré náladě mladých i starých. Kdyby nebylo autobusu, který odvážel nemobilní účastníky do jejich domovů, bylo by veselo až do pozdního večera. Děkujeme organizátorům za všechnu práci a těšíme se na příště. (Jan Chlumský)

 

 - pics/2014/08/42954_001_t.jpg23. srpen byl kanadským parlamentem ustanoven jako vzpomínkový den nazvaný Black Ribbon Day (Den černé pásky). Je to den, kdy vzpomínáme na oběti komunismu a nacismu v Evropě. Tento den připomíná neslavné výročí Molotovova-Ribbentropova paktu, což je smlouva podepsaná v r. 1939 mezi nacistickým Německem a sovětským Ruskem, která oběma umožnila ilegálně si rozdělit a násilím se zmocnit území mezi nimi, čímž v podstatě začala II. světová válka.

     Letos byl Black Ribbon Day v Montrealu oslaven již tradičně v litevském kostele Our Lady Gate of Dawn ve Verdunu v sobotu 23. srpna v 6 hodin večer za účasti představitelů estonské, litevské, lotyšské, polské, maďarské, ukrajinské a české komunity. Tentokrát se oslavy zúčastnil i kanadský ministr pro multikulturalismus Jason T. Kenney. Každý představitel pronesl modlitbu ve své rodné řeči, po které následovala národní hymna. Za Čechy se zúčastnila prezidentka Českého a slovenského sdružení v Kanadě Míša Fuchsová. (AM)

In memoriam

S bolestí v srdci oznamujeme všem přátelům a známým, že nás navždy opustila naše milovaná maminka, babička a prababička, paní Marie LOUKOTOVÁ, rozená Hořínková. Tiše zesnula dne 26. června 2014 v požehnaném věku 94 let. Jménem příbuzenstva syn Milan Wichterle s manželkou Aidou, dětmi Mary-Rose a Michalem a vnučkou Elorou. Ať odpočívá v pokoji.

Jak si Brňák v Práglu zakoloval

Tak jsem zas v létě hodil čučku do Česka a do Práglu. Měl jsem tam domluvenó tutovku na Round Dance kolovačku s jednó havají, co si na to vezla trsací škrpále až z Motálu. Kdo nekóří vo co de, tak páry kolčí v kruhu, uprostřed kerýho stojí borec, co to bačuje a hóká befély do placu, aby každé pár v časovým limitu ufachčil tu samó figuru. V Práglu jsem vzal azimut na Hrdlořezy a že to bylo krtkem až na konečnó a eště kus šórem. Tu mi ta moje levandule pískla esémesku, že nedoklape, páč musí hlídat staró tetu, co po ní bude dědit. Tak jsem holt na placu hodil sicnu, zatím co ostatní borci kolovali, ale zčíhnul jsem, že na mně hážó augle dvě kocny, co byly asi taky sólovka. Žádný vylítaný dakoty, ale zachovalý kobry, jedna tak 30, druhá 40 jařin. Než sem se otočil, tak ta starší už hópla na seslu vedle mě a začala mi vařit do ovarů, co že netancuju a že vypadám mladší nejmíň o půl roku než jsem, a kolovat že musím a to sice s ňó. Ale to už seděla ta mladší z druhé strany a o tem žádná, že s přesilovkó já neválčím. Tak jsem s oběma obrósil škrpce vo parket, ale že nekóřím pražské akcent, musely mi překládat ty bačovy války, takže jsme byli furt asi synkopu za ostatníma. I tak to byl těžké radovanec a kocnám jsem dal mávačku až po večeři. Musel jsem se vytratit jak Judas po véplatě, abych stihl dostavník do Brna. V Šalingradě jsem byl o půlnoci a když jsem konečně hodil záda do betle, došlo mi, že Prágl je, marná sláva, taky štatl a má špicový kobry. (Karel Novák)

Různé zprávy

09 Prayer.jpgŠéfredaktorka Montrealského věstníku Alena MARTINŮ vydala svou druhou knížku, tentokrát romantickou novelu z exotického prostředí Francouzské Polynesie nazvanou "A Prayer to Tangaroa". Vzrušující příběh odehrávající se na výletní plachetnici je plný překvapivých zvratů a rozuzlení, na která zná návod jen Tangaroa, maorský bůh moře. Knížka je již k dispozici na Amazonu jak v tištěné tak i v elektronické formě. Obálku (stejně jako k první knížce povídek "Scream of Silence") navrhl Karel Novák.

 

Pokud vás obtěžují tzv. telemarketer's calls, můžete registrovat své telefonní číslo (linku i cell phone) na webové stránce https://www.lnnte-dncl.gc.ca/, což je Canadian Radio-television and Telecommunication Commission – Conseil de la radiodiffusion et des télécommunications canadiennes. Klikněte na English, pak na Check my registration (nebo Français a Vérifier mon inscription). Pokud je vaše číslo již registrováno, můžete registraci prodloužit. Stránka je oficiální a registrace by měla zamezit většině nechtěných telefonátů.

 

Hledám svého otce Václava Šafáře, který odjel v roce 1973 do Kanady a pravděpodobně tam zemřel. O jeho smrti nemám žádné doklady. Narodil se 15. dubna 1938 v Borohrádku v České republice. Pokud máte o něm jakékoliv informace, prosím, kontaktujte mě na emailu stepanka.slovackova@seznam.cz. Děkuji!

 

Na Věstník přispěli: Josef Dorica, Pavla Fofana (Voyage Group Ideal), Eva Houda, Ludmila Jangl, Eva Každanová, Ivana Krahulcová, Miroslav Kunagl, Lída Kuncová, Dr. Tomáš Machán, Jana Papp, Dr. Eva Procházková, Líba Proschek, Jerry Slaba (NDT Technologies), Slavoj Sneberk, Oskar Sýkora, Zuzana a Luděk Truxovi, Michal Tučný, Daniela a Tom Velanovi, Věra Wedlichová, a jeden dárce, který si nepřeje být jmenován. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu Věstníku, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Potvrzení jsme dosud vystavovali na příspěvky nad 50 dolarů a přikládali k Věstníku. Vzhledem k tomu, že nemůžeme vydávat potvrzení na daně (income taxes) ale pouze účtenku (receipt), budeme ji posílat jen našim inzerantům a těm, kteří si o ni požádají. Děkujeme za pochopení. Dotazy a informace můžete psát i na adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ladislav Křivánek, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.