Montrealský věstník                                Ročník 51

Prosinec/December 2014            5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                               Číslo 4


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

29. 11. So        Mikulášská zábava, sál kostela sv. Cyrila a Metoděje,

                        7187 - 2nd Avenue, 20.00 h

Description: Xmas%20svice%20zvonky%2009 Description: https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRRPg5_APcwi7GD28ITQ_y2nkK6-pxdM5lwggq5Pb6Hyi3y11l2
Happy Hanukkah!
 Veselé Vánoce!

4. 12.   Čt         Sokolský volejbal, Coronation Elementary School,

                        4810 Van Horne, 20.00 h

6. 12.   So        Vánoční oběd seniorů, restaurace Prague,

                        5613 Côte des Neiges, Montreal, 12.00 h

7. 12.   Ne        Mikulášská nadílka pro děti, Westmount Park United

                        Church – Webster Hall, 4695 de Maisonneuve, 15.00 h

7. 12.   Po        Vánoční koncert (Krejcarovi), St. John's United Church,

                        98 Aurora, Pointe-Claire, 16.30 h

10. 12. St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

11. 12. Čt         Sokolský volejbal, Coronation Elementary School,                              

                        4810 Van Horne, 20.00 h                                                                    

14. 12. Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School,                                              

                        7272 Sherbrooke W., 11.00 h                                                                  

 

Klub seniorů

V prosinci budeme mít pouze jednu schůzku a to ve středu 10.12. 2014. Těšíme se na vás!

 

Na poslední říjnové schůzce 29. 10. nám pan Alois Fogl přečetl proslov, který pronesl na oslavě 28. října a 75. výročí založení Československého národního sdružení (nyní Českého a slovenského sdružení) v Kanadě. Ti, kteří se slavnostní večeře v restauraci Prague nezúčastnili, si s velkým zájmem poslechli, jak se v dubnu 1939 podařilo členům Sokola a jiných československých organizací pod vedením čs. konsula pana Františka Pavláska a s pomocí členů RCMP zachránit československý konzulát, který němečtí gardisté přišli obsadit a převzít. Pan Alois Fogl také připomněl rok 1968, kdy v srpnu sovětské tanky vtrhly do Prahy. Čs. sdružení se okamžitě obrátilo na tehdejšího předsedu vlády P. E. Trudeau a vylíčilo kritickou situaci Čechů a Slováků. Pan Trudeau okamžitě svolal mimořádné sezení parlamentu, který urychleně schválil zákon o přijetí do Kanady neomezeného počtu Čechoslováků. Díky tomu do Kanady emigrovalo tisíce Čechů a Slováků. Po proslovu pana Fogla nastala živá debata a mnozí z nás přidali vlastní vzpomínky a zážitky.

 

Na schůzce 12. listopadu jsme si připomněli obě světové války a na počest spojenců zazpívali nejdřív "It’s a long way to Tipperary", a pak "Roll out the barrel" (naše "Škoda lásky"). Poté přišla řeč na naši skutečnost a některé problémy související s naším věkem. Jeden z nich je například to, jak se vyznat ve složité dopravní síti, když člověk přestane řídit auto. Naštěstí je tu Google (a ti, co nemají internet, se mohou na někoho z nás obrátit). Stačí napsat "Tous azimuts" (na všechny strany), objeví se stránka Société de transport de Montréal www.stm.info (můžete si ji nastavit ve francouzštině nebo angličtině) a ukáže se velmi jednoduchý dotazník: odkud a kam se jede, který den a v kolik hodin. Hned po vyplnění se ukážou 3 velmi podrobné tratě. Je možnost si to vytisknout. Zkuste to a nemusíte se starat o parkování ve městě! (Olga Nováková)

Všem přejeme krásné prožití Vánoc a mnoho zdraví a pohody do dalších let.

 

Připomínáme, že tradiční oběd seniorů se bude konat v sobotu 6. prosince v restauraci "Praha" na 5613 Côte-des-Neiges od 12.00 do 16.00 hodin. Restaurace nemá vlastní parkoviště, ale je lehce přístupná autobusy č. 165 a 129 nebo metrem. Na výběr jsou tři jídla: svíčková na smetaně, pečená kachna nebo řízek s bramborovým salátem. Cena oběda pro seniory je 15.00 $ za osobu a cenový rozdíl bude hrazen ze sociálního fondu Čs. sdružení v Montrealu. Bližší informace Vám dají Ema Košacká, tel. 514-735-5795, nebo předsedkyně klubu seniorů Olga Nováková, tel. 514-697-2125. (Alois Fogl)

České a slovenské sdružení

V pondělí 27. října jsme se sešli, abychom si připomněli letošní 75. výročí založení Československého národního sdružení v Kanadě (nyní Českého a slovenského sdružení) při společné večeři v restauraci Prague. Měli jsme mezi námi pamětníky situace a okolností kolem vzniku Sdružení – pan profesor Tomáš Pavlásek a paní profesorka Soňa Jelínková, jejichž otcové, generální konzul v Montrealu dr. František Pavlásek a pan Karel J. Pečman, konzulární sekretář, byli jedni ze zakladatelů Sdružení, které tehdy vzniklo jako reakce na Mnichovský pakt a okupaci Československa. Profesor Pavlásek nám vyprávěl o koncertních zájezdech po pobočkách Sdružení, kterých bylo tehdy v Kanadě 91. Tyto koncerty měly nejen pomoct zajistit finanční podporu ve prospěch Československého červeného kříže v Londýně, ale hlavně v Kanadě posílit povědomí o vzdáleném Československu, jeho vzniku, situaci, hudbě a kultuře. Před koncertem v každém městě pan Karel Pečman dával do novin kromě programu koncertu i různé fotografie Prahy a články o našich skladatelích. Paní Soňa Jelínková, tehdy sedmnáctiletá houslistka, hrála na těchto koncertech.

     Vzhledem k datu konání večeře nám pan Alois Fogl připomněl 28. říjen 1918, kdy vzniklo Československo, a vzpomínal, jak byl kdysi tento svátek každoročně spontánně oslavován. Bylo to velmi zajímavé vyprávění zvlášť pro ty z nás, kdo jsme zažili jen poúnorové nucené průvody s propagandistickými hesly. Profesor Pavlásek i pan Fogl tak svými vzpomínkami velmi přispěli k našemu večeru a oběma jim za to srdečně děkuji. (Míša Fuchsová, předsedkyně Čs. sdružení)

 

Na náš tradiční již 59. bazar, který se konal v sobotu 8. listopadu v sále kostela sv. Ignáce na West Broadway, přišlo letos hodně lidí. Párky i polévky byly již dávno před ukončením vyprodány a ze sladkostí toho také mnoho nezbylo. Balíčky s cukrovím se rovněž rychle prodaly. Velký zájem byl i o knížky, které letos zabíraly tři dvojité stoly. Zpestřením byla výstava studentů z Liberce o Sokole v Sydney v Austrálii. Jsme rádi, že se sešlo hodně přátel a známých a že se velmi dobře pobavili. Potěšitelné rovněž bylo, že nám pomáhalo dost mladých pracovníků a pracovnic. Děkujeme všem, kdo vařili, pekli, nakupovali, stěhovali a pomáhali s přípravou a s úklidem, otáčeli se v kuchyni, prodávali a nebo se jinak přičinili o úspěch bazaru. Můžeme jen doufat, že se v příštím roce najde dostatek pomocníků, kteří se zapojí do samotné organizace, abychom mohli uspořádat náš jubilejní 60. Bazar! (Ema Košacká)

 

Description: Pepicek 3.jpgV hale kostela sv. Václava v Torontu proběhla 6. listopadu oslava 90. narozenin zasloužilého člena české komunity dr. Josefa ČERMÁKA, organizovaná společně Masarykovým ústavem, Českým a slovenským sdružením a Sokolem. Josef Čermák má za sebou bohatou právnickou kariéru, vydal několik knih poezie a historických esejí, napsal spoustu žurnalistických článků, několik let předsedal Kanadské župě sokolské a též Českému a slovenskému sdružení v Kanadě, a zahrál si v mnoha rolích v Novém divadle. Pepíčka Čermáka mají lidé rádi, a tak se oslavy zúčastnilo přes sto lidí. Dokonce přijel i bývalý konzul z českého zastupitelství v Torontu Richard Krpáč, který teď působí v Číně. Během programu jsme zhlédli fotografie a vyslechli historky z různých období Pepíčkova života, a též pěvecká a gymnastická vystoupení sokolského dorostu. Měli jsme rovněž příležitost zakoupit si poslední knihu oslavence "Rozlet", o životě torontského podnikatele Milana Kroupy. Do dalších let přejeme Pepíčkovi mnoho energie, spokojenosti a chuti do života. (Míša Fuchsová)

Výbor Čs. sdružení přeje všem čtenářům příjemné svátky vánoční a do nového roku vše nejlepší.

Sokol Montreal

Naposledy před Vánoci se sejdeme na sokolském volejbale ve čtvrtek 11. prosince. Další volejbal bude pak až v lednu – přesné datum oznámíme těm, kteří pravidelně chodí, emailem nebo telefonicky.

 

Řádná valná hromada Sokola Montreal se letos konala v restauraci Prague na 5613 Côte-des-Neiges. Zúčastnilo se 17 členů naší organizace, což je 60 % členstva (bohužel nás každý rok ubývá, před pár dny nás opustil dlouholetý člen br. Standa Skála – viz In Memoriam). Schůze proběhla hladce během hodiny, kdy jsme zrekapitulovali události minulého roku a naplánovali nejbližší akce (Mikulášskou zábavu, nadílku pro děti a Šibřinky) a poté si všichni pochutnali na vynikající večeři. A za rok opět nashledanou! (AM)

 

Rezervujte si sobotu 31. ledna 2015 na Sokolské Šibřinky! Budou se konat v 8 hodin večer v hale kostela sv. Cyrila a Metoděje na rohu Jean Talon a 2nd Avenue. Hrát bude opět oblíbená kapela Edelweiss, ke koupi budou tradiční české speciality jako je dršťková a gulášová polévka, párky, obložené chlebíčky, štrůdl a další zákusky, a samozřejmě i české pivo. Těšíme se na vaši účast! (AM)

Členové výboru Sokola Montreal přejí všem radostné svátky a všechno nejlepší do nového roku 2015.

Misie sv. Václava

Naše příští česká mše bude v neděli 14. prosince v 11 hodin. Mše se koná jako obvykle v kapli ve 3. patře budovy Loyola High School, 7272 Sherbrooke Street West, na rohu West Broadway. Růženec se modlíme od 10.30 hodin. Prosíme, přicházejte včas, protože budova se v 11 hodin zamyká. Děkujeme.            (Rose Mary Strban)

Otec Švorčík a členové Misie sv. Václava přejí všem požehnané vánoční svátky a šťastný a zdravý nový rok.

Tábor Hostýn

Dětský tábor v roce 2015 se bude konat opět během tří týdnů a to od neděle 5. července do soboty 25. července. Ceny a další informace budou oznámeny v příštím čísle. (Josef Maxant)

Asociace Hostýn přeje všem veselé Vánoce a úspěšný nový rok 2015.

Kultura

Description: http://www.receptyonline.cz/data/pics/gastronomicky-kalendar-mikulas/mikulas-andel-cert2.jpgPřipomínáme, že MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA pro děti, kterou pořádá Čs. sdružení a Sokol Montreal, se koná v neděli 7. prosince 2014 ve tři hodiny odpoledne ve Webster Hall kostela Westmount Park United na 4695 de Maisonneuve W. ve Westmountu. Parkování je za kostelem (vjezd z Landsdowne). Vstup je zdarma. Mikuláš bude rozdávat dětem dárky, které přinesete. Pro každé dítě doporučujeme přinést jen jeden dárek nebo dejte dárky do jednoho balíčku, aby rozdělování netrvalo dlouho. Dárek výrazně označte celým jménem dítěte. Dětem, které přednesou básničku nebo zazpívají písničku (pokud možno česky nebo slovensky), dají anděl s čertem navíc zvláštní malý dárek. Po rozdělení dárků bude jako vždy připraveno malé pohoštění: džusy, soft drinks, káva a drobné cukroví. Budeme rádi, když maminky nebo babičky pro děti něco upečou a přinesou. Kdo jste ještě nepotvrdili účast, dejte laskavě vědět co nejdřív Aleně Martinů, s kolika dětmi chcete přijít, buď na telefonu 514-484-6177 nebo po emailu na amartinu@yahoo.com. Děkujeme a těšíme se na shledanou. (AM)

 

Vánoční koncert se bude konat v neděli 7. prosince 2014 v půl páté odpoledne v St. John's United Church v Pointe-Claire, 98 Aurora. Vystupují Maryna Krejcarová (soprán) a Jan Krejcarovi (klavír) s rodinou a s hosty. Zazní vánoční písně a koledy z celého světa (i v češtině). Po koncertě bude následovat občerstvení. Vstupné 15 $, děti do 12 let zdarma. Informace na tel. 514-515-3718 nebo na info@jankrejcar.ca.

 

Ve dnech 31. října až 9. listopadu se konala výstava Pastel Society of Eastern Canada, které se zúčastnil naší komunitě dobře známý montrealský malíř Peter Krč. Opět v konkurenci mnoha umělců obstál a letos vyhrál druhou cenu za obraz s názvem "Cornel". Kromě toho obdržel i cenu diváků "Choix du Public". Srdečně gratulujeme Petrovi k tomuto úspěchu! (AM)

Události v Torontě

Masarykův ústav pořádá následující akce, obě v restauraci Praha, 450 Scarborough Golf Club Rd.:

 

MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA PRO DĚTI – sobota 6. prosince od 13.00 hodin. Mikuláš s čertem a andělem rozdají dětem dárky, které přinesete. Informace paní Iva, tel. 416-439-4354.

 

TRADIČNÍ VÁNOČNÍ TRHY – neděle 14. prosince od 11.00 hodin. Pestrá nabídka věcí vhodných jako dárek pod stromeček (DVD, české knihy a filmy, vánoční cukroví, aj.). Informace paní Iva, tel. 416-439-4354.

In memoriam

Description: 12 Skala.jpgTěsně před dokončením tohoto čísla Věstníku jsme dostali smutnou zprávu o odchodu našeho krajana Standy SKÁLY, který zemřel po krátké nemoci v pondělí 24. listopadu 2014 v St. Mary’s Hospital ve věku 86 let. Do Kanady přišel v roce 1949 přes Halifax a po dlouhou dobu byl velmi aktivním členem československé komunity v Montrealu. Od jeho založení byl členem montrealské jednoty Sokola-Masaryk a po mnoho let byl jeho náčelníkem. Pomáhal při budování tábora Hostýn a mnozí ho rovněž znají jako dlouholetého organizátora tenisových turnajů. Čest jeho památce!

     Rozloučení s naším milým krajanem bude v sobotu 29. listopadu v síni pohřebního ústavu na 4225 Côte-des-Neiges od 11.00 do 13.00 hodin. (Alois Fogl)

 

Se zármutkem oznamujeme, že 24. září 2014 zemřel pan Jiří LAUDA, známý malíř, sochař a také například autor nástěnné keramiky v hale stanice metra Crémazie. Budeme na něj vždy vzpomínat. (Olga Nováková)

Vánoční poezie – trochu jinak

Vánoční nadílka v Ravensbrücku – napsala Anna Kvapilová, vězenkyně č. 8024

            Ty svatá noci, všechněch nocí matko,             Ať všichni najdou pod vánočním stromem

            zas tvoje hvězdy nad Betlémem planou.                      splnění toho, o čem se jim zdává.

            Ó pošli na svět svoje Jezulátko,                                   Ať dostane svět spravedlivým zlomem

            ať vzkřísí lidskost krutě pošlapanou.               toužený mír a národy svá práva.

 

            Svým měkkým kouzlem zahal zemi spící,       A nám dej aspoň ve snu štěstí blahé

            skryj rány světa pod milostná křídla,               uslyšet hlahol našich českých zvonů,

            všem opuštěným setři slzy z lící                                  zřít Hradčan majestát a svoje drahé –

            a dej jim napít z radosti své zřídla.                   alespoň ve snu navrátit se domů.

 

Báseň jsme převzali z článku "Poezie v lágru", který najdete v Českém kalendáři 2015 vydavatelství Mezinárodního českého klubu v Praze. Český kalendář vydává už po několik let Eva Střížovská, zakladatelka a šéfredaktorka Českého dialogu (www.cesky-dialog.net). Český kalendář 2015 má 175 stránek plných zajímavostí, historie, povídek, receptů, písniček, křížovek, fotografií, kreseb, atd. Můžete si ho objednat přímo od Evy Střížovské po emailu na strizovska@seznam.cz nebo poštou na Český kalendář, Sokolovská 179, 190 00 Praha 9. Stojí 149 Kč nebo 16.00 CAD včetně poštovného (nebo 15 US$). (AM)

Blíží se Vánoce

Perníkové řezy – 250 g hladké mouky, 200 g práškového cukru, 50 g sekaných ořechů, 1 lžička skořice, 1 lžička tlučeného hřebíčku, 1 lžíce kakaa a jeden prášek do perníku (dá se koupit v polských nebo německých obchodech) smícháme. Přidáme 1 rozšlehané vejce, 20 g rozpuštěného másla, půl hrnku mléka a lžíci medu. Vymícháme těsto tužší než na lívance (kanadská mouka je sušší, tedy přidáme podle potřeby mléko). Těsto vylijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku. Pečeme při 350 F asi 30 až 45 minut podle tloušťky těsta. Vychladlý překrojíme napůl a naplníme rybízovou marmeládou, povrch potřeme čokoládovou polevou.

 

Fíkový chlebíček nepečený – 100 g fíků, 100 g vlašských ořechů a 30 g mandlí rozemeleme a smícháme s 1 žloutkem, 90 g cukru a trochou kandovaného ovoce. Ze směsi vyválíme válečky a krájíme napříč na kolečka.

Různé zprávy

Renata Kolářová pořádá vánoční výprodej výrobků ze skla (fused glass) v sobotu 6. a v neděli 7. prosince 2014 od 11.00 do 17.00 hodin v LézArts Loco na 1287 rue Jean-Baptiste Dufresne ve Val David. Renata z osobních důvodů svůj ateliér zavírá a proto budou výrobky na prodej s 20% až 40% slevou. Originální výrobky jako misky, vázy, prkénka na krájení, šperky, ozdoby, lampy nebo manžetové knoflíky jsou vhodnými dárky k Vánocům. Návštěvníci mohou ochutnat domácí vánoční cukroví a dát si sklenku svařeného vína. Přijďte se podívat! Bližší informace na tel. 450-512-2081 nebo napište na renatamosaique@yahoo.com.

 

Nabízím výpomoc v domácnosti (úklid, nákupy, péče o starší lidi). Volejte 514-526-5076.

 

Chtěli byste vědět, kdo byli vaši předci? Odkud pocházeli a kde zemřeli? Jaký byl jejich sociální status? Jsem vystudovaný historik a nabízím zpracování vašeho rodokmenu v češtině nebo angličtině. Informace na www.rodokmenytvorba.cz nebo mě můžete kontaktovat po emailu na pavel_kobera@yahoo.co.uk.

 

Na Věstník přispěli: Hana Baránková a Ladislav Bárdoš (Švédsko), Věra Brodman, Iva a Vláďa Brožovi, Rosl a Alois Foglovi, Leopoldina Fuessel, Míša Fuchsová, Jean Gergel, Soňa Jelínková, Dr. Miloš a Jana Jeníčkovi (Ont.), Josef Kalný, Jana Kapičková, Ema a Dalibor Košackých, Ann a Jiří Kořistkovi (Ont.), Zdena a Jiří Kozákovi, Dagmar Mikešová, Anna Mišurová, František Němec, Mira a Slávka Nesvadbovi (USA), Marie a Franta Pánkovi, Hana Pelnářová (Ont.), Drs. Jitka a Přemysl Ponkovi, Rose Raba Reichman, Anna Simandl, Dr. Oskar Sýkora (N.S.), Lucy Ševčíková (Ont.), Milada Teichmannová, Eva Voleská, Věra Zabrodská, Anita a Vladimír Zichovi, a dva dárci, kteří si nepřejí být jmenováni. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány, neboť jenom díky jim může být Věstník vydáván a rozesílán. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu Emy Košacké, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ladislav Křivánek, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Všem přátelům

radostné vánoční svátky,

štěstí, zdraví a úspěch

v roce 2014 přejí

 

 

Stáňa Babánková s rodinou

Iva a Vláďa Brožovi

Zlata Burianová

Rodina Dobrovolných

Rosl a Alois Foglovi

Míša Fuchsová

Leopoldina Fuessel-Gordon

Věra Gazdová (Ont.)

Rodina Glavašova (B.C.)

Alice a Petr Holmanovi

Dr. Štefan Horný

Rodina Hřibova

Rodina Jačekova

Rodina Janglova

Josef Janík

Jan Jech

Jana a Miloš Jeníček (Ont.),

Tom, Janice a Richard Jenicek (N.B.)

Andy, Chantal, Jared a Brooke (Ont.)

Chris, Lynn a Cameron Jenicek (USA)

Soňa Jelínková

Rodina Kalny

Rodina Kalvasova

Eva Každanová

Eva a Vlad Kocmanovi

Anne a Jirka Kořistkovi (Ont.)

Ema a Dalibor Košackých

Zdena a Jirka Kozákovi s rodinou

Mary Krútilová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jitka a Láďa Křivánkovi

Marie Loukotová

Dr. Tomáš Machán

Dagmar Mikešová

Frank Nemec

Slávka a Mira Nesvadbovi (USA)

Dr. Georges F. Novak

Olga Nováková

Franta a Maruš Pánkovi s rodinou

Hana Pelnářová (Ont.)

Karel Pelz

Drs. Jitka a Přemysl Ponkovi

Dr. Petr Pohanka

Líba Prášilová

Rodina Procházkova

Helena Raichová

Rose Raba Reichmanová

Dr. Jan Schulz

Standa Skála a Jaruš Pechoušková

Tom Silber s rodinou

Valerie Sládková

Oskar a Christina Sýkorovi

Lucy M. Ševčíková (Ont.)

Mira Šťastná

Suzan a Luděk Truxovi

Hana a Vašek Vančurovi

Olga a Karel Velanovi

Bella Vernonová

Jarka a Jirka Vítovi

Magda Vlasáková

Kitty Voleníková

Eva Voleská

Zdenka Woo

Anita a Vladimír Zichovi s rodinou

Jana a Zdeněk Zikmundovi (Ont.)