Montrealský věstník                         Ročník 51

Leden/January 2015                   5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                               Číslo 5


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

Každý čtvrtek:  Sokolský volejbal, Coronation Elementary School, 4810 Van Horne, 20.00 h

 

31. 12.  Pá         Silvestrovská zábava, sál Kanadské legie, 5455 de Maisonneuve W., 19.00 h

7. 1.      St          Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

20. 1.    Út         Výborová schůze výboru Čs. sdružení, Čs. dům, 6540 McLynn, 19.30 h

21. 1.    St          Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

31. 1.    So         64. Šibřinky, hala kostela sv. Cyrila a Metoděje, 7187 2nd Avenue, 20.00 h

 

Klub seniorů

Všem přejeme mnoho štěstí a zdraví v novém roce 2015.

Naše příští schůzky se budou konat 7. a 21. ledna. Těšíme se na vás!

 

Náš tradiční předvánoční oběd v sobotu 6. prosince v restauraci Prague byl jako vždy velmi úspěšný. Sešlo se nás 29. Po přivítání hostů a výborném obědě nám paní Věra Valášková přečetla zajímavý článek o tradici vánočních dárků za posledních 70 let, pak se rozdaly zpěvníčky a pan Honza Valášek nám krásně zahrál na harmoniku několik koled a všichni zpívali. Manželům Valáškovým srdečně děkujeme.

 

Vánoční proslov vedoucí Klubu seniorů paní Olgy Novákové na předvánočním obědě:

     Milí přátelé,

vítám vás u našeho tradičního předvánočního oběda. Vánoční období je krásné období. Je to oslava Kristova narození, ale také oslava lidskosti, lásky k bližnímu, soucitu a přátelství.

     Přátelství! Jak těžce se bez něj žije! My v Klubu seniorů si to jasně uvědomujeme a na schůzky se těšíme tím víc, že mnozí z nás bydlí dnes sami. Žijeme bohužel ve světě, kde v mnohých zemích řádí války, teror, krutost a násilí. Proto si vážíme každého milého slova. Ani si snad člověk neuvědomuje, jakou moc má takové slovo, jak hojí rány a jak naopak zlá a i nepříjemná poznámka nás může trápit mnoho let. Tato skutečnost je obzvlášť důležitá při výchově dětí. My už malé děti nemáme, ale máme vnoučata a pravnoučata, na které rodiče často ani moc času nemají, a tak můžeme poradit a i být příkladem. Je důležité, aby děti vyrůstaly s pocitem, že jsou milovány, a se zdravým sebevědomím. Dnes se mluví hodně o intimidaci. Sebevědomé dítě se nenechá zastrašit a nepotřebuje se vyvyšovat ohrožováním slabších. Děti se samozřejmě musí občas napomenout a i pokárat, to patří k výchově, ale musí se to dělat šetrně, důkladně vysvětlit a i připojit nějakou pochvalu, kterou si každý v něčem zaslouží. Pochvala má totiž o tolik lepší pedagogický účinek než kritika. Když řeknete dítěti, že jste za něco na něj hrdi, vynasnaží se, aby vás nezklamalo. Slova ponižující a poznámky jako "Ty vždycky všechno pokazíš" k výchově nepatří a mohly by právě vyvolat u dítěte pocit méněcennosti se všemi následky. Zrovna dnes je 25. výročí tragédie na Montrealské polytechnice. Pachateli bylo pouze 25 let a určitě se každý z nás zamyslel nad tím, co asi v jeho mladém životě způsobilo tolik nenávisti vůči ženám.

     Jsem přesvědčena, že vy tady to všechno, o čem jsem mluvila, znáte a svá vnoučata často pochválíte a i oceníte jejich úspěchy. Já s láskou vzpomínám na svou babičku, která to všechno dovedla a navíc mě naučila i hodně praktických věcí.

     A nyní vám přeji všem krásné Vánoce a dobré pochutnání.

 

Na schůzce ve středu 10. prosince jsme si promluvili o mezinárodním dnu lidských práv, který se slaví právě toho dne. Byl ustanoven dne 4. prosince 1950 na plenárním zasedáním OSN. Také jsme si rádi poslechli několik krásných písní z Čech ("Schody do nebe" od Karla Kopeckého, "Cestu rájem" od Karla Gotta" a "Růže z Texasu" od Waldemara Matušky), které nám donesl náš nový člen, pan Milan Dureček. Rádi jsme ho přivítali mezi námi a on nám vypravoval o svých začátcích v Kanadě, kam přišel v roce 1984, a o svém učitelském zaměstnání v severním Ontariu. I každý z nás mu pár slov o sobě řekl. (Olga Nováková)

České a slovenské sdružení

Příští výborová schůze montrealské odbočky ČSSK se bude konat v úterý 20. ledna 2015 jako obvykle v půl osmé večer v Českém domě. Všichni členové jsou srdečně vítáni. (Ema Košacká)

Sokol Montreal

Podzimní sezóna sokolského volejbalu se vydařila. Chodilo průměrně 10 hráčů, většinou mladí lidé, z nichž někteří jsou v Montrealu trvale, někteří třeba jen na určitou dobu na studium nebo na práci. Poslední cvičení bylo 11. prosince a znovu se sejdeme koncem ledna 2015. Těm, kteří pravidelně chodí, oznámíme přesné datum emailem. Informace můžete dostat u náčelníka Sokola Montreal Josefa Hřiba na tel. 514-683-2092. Jménem Sokola Montreal přeji všem do nového roku 2015 hodně sokolské zdatnosti. (Ludvík Martinů)

 

Při této příležitosti bychom chtěli upřímně poděkovat panu Jiřímu Babánkovi za jeho štědrý finanční příspěvek na činnost Sokola Montreal. (Petr Štikarovský)

Misie sv. Václava

Přejeme všem štěstí a zdraví do nového roku! Upozorňujeme, že v lednu a únoru se české mše nekonají. Datum příští mše bude oznámeno v březnovém čísle Montrealského věstníku. (Rose Mary Strban)

Tábor Hostýn

Dětský tábor se bude konat v létě 2015 během 3 týdnů a to od neděle 5. července do soboty 25. července. Tábor povede již po třinácté pan Josef Maxant. Ceny za jedno dítě jsou 395 $ za jeden týden, 765 $ za dva týdny a 960 $ za tři týdny. Každé další dítě ze stejné rodiny má 10% slevu. Pošlete na tábor svoje děti nebo vnoučata. Určitě se jim to bude líbit.

     Více informací o táboře Hostýn najdete na www.hostyn.org. Fotografie z dětského tábora v roce 2014 si můžete prohlédnout v následujících dvou albech, která byla uveřejněna na internetu: Album Camp Hostýn 2014 Part 1: http://1drv.ms/1mQt1ab; Album Camp Hostýn 2014 Part 2:  http://1drv.ms/1lipgiA. Alba jsou needitovaná. Některé fotografie či videa od účastníků tábora jsou uveřejněny na www.youtube.com pod heslem "Camp Hostyn".

 

Děkujeme panu Jiřímu Babánkovi za peněžní dar, který nám dal u příležitosti jeho stěhování z Montrealu do USA. Pan Babánek byl velkým příznivcem tábora Hostýn. Často ho navštěvoval a pravidelně se každý rok účastnil jarních brigád. Vážíme si jeho přízně. Bude nám chybět. (Josef Maxant)

Silvestrovská zábava

Československý Silvestr pořádaný skupinou Česká idylka se bude konat 31. prosince v hale Kanadské legie v NDG, 5455 de Maisonneuve W. v 7 hodin večer. Vstupné v předprodeji do 29. prosince je 35 $, u dveří pak 50 $. Informace a rezervace lístků na tel. 514-737-9220. (Honza Chlumský)

Události minulého měsíce

Tradiční Mikulášská zábava se konala v sobotu 29. listopadu ve známé hale slovenského kostela sv. Cyrila a Metoděje na rohu Jean Talon a 2nd Avenue. Atmosféra byla velice přátelská, polévky, párky i chlebíčky všem velmi chutnaly, hudba hrála s vervou od začátku až do konce a na parketu bylo stále živo. V tombole (viz obrázek vpravo) se tentokrát sešlo hodně zajímavých darů: kromě oblíbených salámů a lahví s různým obsahem alkoholu to byly i poukazy manželů Kalvasových do restaurace Prague, dvě slevy na masáž Moniky Formanové a tři balíčky exotického ovoce darované panem Václavem Jiránkem. Kromě manga, malého ananasu a avokáda v nich byly i kumquats (malé mandarinky) a limetky, granadilla (oranžová koule se zeleným rosolovitým vnitřkem), rambutan (chlupaté lichi), kiwano (žlutá okurka s ostny), japonské hruško-jablko a k tomu velké pomelo. Z dalších zajímavých cen jmenujme alespoň knížku o Waldemaru Matuškovi, darovanou jeho ženou Olgou. Přestože počasí bylo celkem příznivé, sešlo se opět méně lidí než vloni, pouhých 60. Málem jsme měli víc pomocníků než návštěvníků! Těch se letos sešlo dost a potěšitelné bylo, že převážně mladých lidí. Děkujeme všem dárcům, pomocníkům a organizátorům za hezký večer. Nashledanou za pár týdnů na sokolských Šibřinkách – sejdeme se 31. ledna ve stejný čas na stejném místě!             (AM)

 

Mikulášská nadílka pro děti. V neděli 7. prosince se sešel rekordní počet 35 dětí (a to nepočítáme několik kojenců v sedátkách, a k tomu dalších 5 dětí, které byly přihlášeny, ale nakonec nemohly přijít) a jejich rodičů a prarodičů v pěkně vyzdobené hale kostela Westmount Park United, aby uvítaly svatého Mikuláše s doprovodem anděla a čerta. Mikuláš byl jako obvykle na děti hodný, všem rozdal dárky a navíc všechny dostaly další dárek od anděla za to, že zazpívaly písničku nebo odříkaly básničku. Některé dokonce zahrály na kytaru či housle. Maminky a babičky přinesly dostatek bábovek, muffinů, sušenek a dalších sladkostí,  dokonce i vánočku a vynikající jablečné řezy, nechybělo ovoce, chips a k pití džusy, kola a výborná káva. O tu byl takový zájem, že na jednoho či dva zájemce ke konci odpoledne už nezbylo. Příště musíme mít víc zásob – a také svatému Mikuláši musíme pořídit mikrofon, aby nejen jeho, ale hlavně děti, které přednášejí či zpívají, bylo slyšet. Děkujeme všem organizátorům, trojici Františkovi, Josefovi a Jolaně, a všem ochotným pomocníkům za krásné odpoledne a za rok se těšíme zase nashledanou! (AM)

Kultura

Rádi bychom vás upozornili na knížku, která nedávno vyšla v češtině: Ilya Klvaňa – Od Pacifiku k Atlantiku, na kajaku kanadskou divočinou. Je to cestopis syna Danilo Klvani a Jitky Kirchnerové, kteří původní francouzsky psaný text přeložili do češtiny. Pojednává o jeho cestě přes Kanadu, kterou uskutečnil před 15 lety (francouzsky vyšla tato kniha v roce 2010). Knihu můžete objednat u www.czech-books.com nebo v Čechách na www.baset.cz/tituly/mimo-edice/od-pacifiku-k-atlantiku-na-kajaku-kanadskou-divocinou .

 

 

 
 
 
 

   

Sokol Masaryk Montreal

 

vás srdečně zve na  výroční

 

64. ŠIBŘINKY

 

v sobotu 31. ledna 2015

 

ve 20.00 hodin

 

v hale kostela sv. Cyrila a Metoděje

7187 2nd Avenue (roh Jean Talon)

K tanci hraje kapela Edelweiss

Tradiční jídla a nápoje, české pivo

Půlnoční tombola

 

Vstupné: 20$, studenti a senioři 15$

 

Informace a lístky:

Míša Fuchsová (514) 737-8325

Ema Košacká (514) 735-5795

Marie Hřibová (514) 683-2092

   

 


 
 
 
 

In memoriam

Oznamujeme, že paní Rosl FOGLOVÁ zemřela po delší nemoci v neděli 21. prosince 2014. Memorial service bude až na jaře, včas podrobnosti oznámíme.

     Rosl se narodila 22. července 1925 v Schoenbachu blízko Chebu. Do Montrealu přišla v roce 1949 a pracovala se svým otcem houslařem na opravách a později též na výrobě strunných nástrojů. Pak deset let učila na základní škole v Point St. Charles, než se vrátila k firmě Anton Wilfer, významnému houslařskému závodu, kde s jejím otcem pracoval i její manžel Alois. Během celé doby se aktivně podílela na činnosti naší komunity: byla členkou Sokola a cvičila na mnohých sletech, obětavě pomáhala na bazarech, při expedici našeho Věstníku, prodávala vstupenky na tanečních zábavách, účastnila se schůzek seniorů, pekla na naše koncerty a jiné kulturní podniky. Bude nám všem chybět. Rosl byla nadšená zahradnice: jak v Montrealu, tak i na chatě ve Vermontu měla pečlivě udržované záhony krásných květin. Byla starostlivá dcera, matka, babička a prababička – v posledních letech měla velkou radost ze svých malých pravnoučat.

     Aloisu Foglovi a celé rodině vyslovujeme naši upřímnou soustrast.             (Ema Košacká)

Vánoční pozdrav bývalé konzulky v Montrealu J. Jeslínkové

     Vážení, milí krajané,

letos mi předvánoční čas nečekaně a velmi intenzivně Kanadu připomněl – měla jsem velkou radost, že se mi během svého pobytu v Praze ozvala paní Martinů a při našem společném posezení v kavárně Louvre na Národní třídě jsme probraly plno novinek. Několik dnů po ní přijela velká milovnice Prahy a všeho českého paní Werbowski, kterou mnozí z Vás určitě znají, a podělila se se mnou o další zajímavosti. Asi za dva dny, když jsme spolu s paní Werbowskou zavítaly do Semaforu zavzpomínat na mládí, potkaly jsme tam pana Štikarovského a paní konzulku Krahulcovou, která se nedávno vrátila ze svého stálého působiště v Ottawě (a občasného v Montrealu, poté, co jí připadla smutná funkce likvidátorky konzulátu). Takže téma našeho povídání, až spolu zasedneme po Novém roce ke kávičce, je zřejmé. A aby nebylo jen u slov, ve vysílání České televize byl zcela nedávno cestopisný pořad o Kanadě, jehož část byla věnována nejen Montrealu, ale i paní Henriettě a jejímu vinařství. (Pozn. red.: Ve té době se také objevili v televizi naši krajané Zdeněk Matějovský se svými záběry z listopadu 1989 a Martina Adamcová v pořadu "Všechnopárty" Karla Šípa.)

     Už je to půl roku, co mi nezvoní telefon, v němž by se ozval hlas paní Votické: "Jaruško, mně se po Vás stejská…" Mně po Vás také, Anko. Často na Vás a na montrealský konzulát vzpomínám. Mám vždy radost, když v internetové poště na mě čeká vzkaz od někoho z Montrealu. Přesto, že jsem v Kanadě strávila ve srovnání s předchozími misemi relativně krátkou dobu, zůstal i za oceánem kousek mého srdce. Protože jsem k Vám jela ráda, snažila jsem se porozumět Vašim životním příběhům, problémům i radostem, sdílet je s Vámi a když bylo třeba, pomoci s jejich řešením. Snad se mi to občas podařilo.

     Moji milí krajané, přeji Vám, abyste byli zdrávi, radovali se ze společných setkání a zážitků a aby se Vám vzájemně často po sobě stýskalo. Prožijte krásné Vánoce se svými rodinami i přáteli a v příštím roce ať se Vám všem daří tak dobře, abyste se cítili šťastni.

     Mnoho srdečných pozdravů z Prahy Vám všem zasílá Jaroslava Jeslínková. (Psáno dne 16. 12. 2014)

Různé zprávy

Nabízím výpomoc v domácnosti (úklid, nákupy, péče o staré lidi). Zájemci volejte prosím 514-526-5076.

 

Na Věstník přispěli: Alena Berti, Jana Glavašová (B.C.), Jiří Janů, René Kalvas (Restaurant Prague), Radmila Locherová (Ont.), Judita Minaríková, Olga Nováková, Karel Pelz, Dr. Petr Pohanka, Dr. Eva Procházková, Dr. Jan Schulz, Tom Silber, Hana Svobodová, Zuzana a Luděk Truxovi, Bella Vernonová, Jana Vlachová, Magda Vlasáková. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány, neboť jenom díky jim může být Věstník vydáván a rozesílán. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu Emy Košacké, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ladislav Křivánek, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.