Montrealský věstník                                Ročník 51

Březen/March 2015                     5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                               Číslo 7


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

Každý čtvrtek: Sokolský volejbal, Coronation Elementary School, 4810 Van Horne, 20.00 h

 

11. 3.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

25. 3.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

4. 4.     So        Velikonoční pomlázka pro děti, St. Ignatius Lounge, 4455 West Broadway, 15.00 h

 

Klub seniorů

03 Foglovi.jpgV březnu se sejdeme 11. a 25., jako obvykle vždy ve středu ve 12.30 hodin. Informace o programu Klubu seniorů poskytne paní Olga Nováková na tel. 514-697-2125. Těšíme se na vás!

 

Těsně před vánocemi nás opustila naše milá dlouholetá členka Rosl Foglová (na obr. vpravo s manželem na mši v r. 2013). Na první schůzce v novém roce jsme uctili její památku povstáním a minutou ticha. Moc ji postrádáme! Na další schůzky několik členů nepřišlo ze zdravotních důvodů. Všem přejeme rychlé zotavení. Máme letos obzvlášť tvrdou zimu, a my starší ji hůř snášíme.

 

Na schůzce 4. února, dva dny po "Groundhog Day", jsme si popovídali při kávě a výborných zákuscích o této pověře, dovezené do Pennsylvánie v roce 1887 německými usedlíky. Podle tradice 2. února svišť vyleze z nory, a spatří-li svůj stín, hned do ní zaleze zpět a zima bude trvat ještě šest týdnů. Bohužel toto se přihodilo letos, tak zimní oblečení si ještě ponechte! Pro potěšení si můžeme přečíst výrok meteorologů, že se svišť za více než století strefil pouze sedmnáctkrát! Letos se přihodilo také něco jiného – někteří to viděli v televizi, a jelikož to nebylo vážné, ale spíš pro zasmání, můžete si přečíst: "Groundhog Bites Wisconsin Mayor on Groundhog Day". Prý ho kousl do ucha, když ho starosta vzal do náruče. Do krve to však naštěstí nebylo! K českým divákům se tato legenda dostala díky romantické komedii z roku 1993 "Na Hromnice o krok více" (v originále "Groundhog Day"), kde si kromě sviště zahrál i Bill Murray. Po pohoštění jsme si promítli komedii "Hoří, má panenko!", film Miloše Formana natočený v Čechách v roce 1967 jako poslední před jeho emigrací do USA. Zajímavé je podotknout, že postavy vystupující ve filmu jsou ztvárněny převážně neherci z řad vrchlabských hasičů. Ve Vrchlabí v Podkrkonoší se také natáčelo. Společenský sál, ve kterém byl film natočen, tam stojí dodnes.

 

Schůzka 18. února začala znovu smutným vzpomínáním, tentokrát na našeho vzácného a oblíbeného krajana Láďu Křivánka, který nás opustil 9. února po dlouhé nemoci. Byl vždy ochoten každému pomoct a poradit. Bude nám velmi chybět. Poslali jsme kartu rodině s projevem upřímné soustrasti. Pak přišla řeč na vynikajícího českého univerzitního profesora psychologie, Dr. Járu Křivohlavého, který zemřel těsně po Vánocích v Praze. Napsal řadu populárně-vědeckých knih věnovaných mimo jiné tématům štěstí, stresu, stárnutí, odpouštění a jeho pozitivnímu vlivu na lidské zdraví. Jeho přednášky jsou natočeny a je možnost si je poslechnout na YouTube. Pokusíme se promítnout si některé z nich na dalších schůzkách.

     Po milém občerstvení jsme si promítli první část skvělého novoročního koncertu Vídeňských filharmoniků (řídí Zubin Mehta). Druhou část si necháme na příště. (Olga Nováková)

Sokol Montreal

Sokolský volejbal začal 12. února a bude trvat do 14. května. Hraje se v tělocvičně Coronation Elementary School na rohu Van Horne a Victoria (metro Plamondon) každý čtvrtek od 8 do 10 hodin večer kromě 26. února a 5. března, kdy je škola zavřená. Začíná se rozcvičkou, pak se trénují jednotlivé volejbalové cviky (odbíjení, podání, nahrávka, smeč) a nejméně hodinu se hraje. Rádi mezi námi uvítáme nové zájemce! Informace podá náčelník Sokola Josef Hřib na tel. 514-683-2092. (Josef Hřib)

České a slovenské sdružení

Montrealská odbočka Českého a slovenského sdružení pořádá výroční schůzi v úterý 21. dubna 2015 v půl osmé večer jako obvykle v Čs. domě na 6540 McLynn. Všichni členové jsou srdečně zváni. (Ema Košacká)

Misie sv. Václava

V březnu se česká mše nekoná. Naše příští mše bude až 19. dubna. Budeme se těšit s vámi všemi po zimní přestávce nashledanou. (Rose Mary Strban)

Tábor Hostýn

Dětský tábor se bude konat v létě 2015 během 3 týdnů a to od neděle 5. července do soboty 25. července. Tábor povede již po třinácté pan Josef Maxant. Ceny za jedno dítě jsou 395 $ za jeden týden, 765 $ za dva týdny a 960 $ za tři týdny. Každé další dítě ze stejné rodiny má 10% slevu. Pošlete na tábor svoje děti nebo vnoučata, určitě se jim to bude líbit. Pro tábor hledáme vedoucí k dětem a kuchařky. Přednost mají minulí účastníci tábora. Odměna podle dohody. Zájemci prosím volejte na tel. 450-465-4844 nebo pište na camphostyn@gmail.com.

     Více informací o táboře Hostýn najdete na www.hostyn.org. Fotografie z dětského tábora v roce 2014 si můžete prohlédnout v následujících dvou albech, která byla uveřejněna na internetu: Album Camp Hostýn 2014 Part 1: http://1drv.ms/1mQt1ab; Album Camp Hostýn 2014 Part 2:  http://1drv.ms/1lipgiA. Některé fotografie či videa od účastníků tábora jsou na www.youtube.com pod heslem "Camp Hostyn". (Josef Maxant)

Lyžovačka na Mont Orford

Českí a slovenskí lyžiari vás pozývajú na každoročnú jarnú lyžovačku MARCH BREAK SKIING v dňoch 14. – 20. marca 2015. Ubytovanie v Round Hearth, Eastman, (www.roundhearth.ca),  lyžiarske stredisko Mont Orford. Ceny za ubytovanie a jedlo 70 $ dospelí, 45 $ deti od 12 do 15 rokov (alebo 210 $ za 5 dní), 35 $ deti od 5 do 11 rokov (alebo 160 $ za 5 dni). Informácie a rezervácie na slovakskibunnies@hotmail.com alebo kontaktujte Chris na tel. 1-855-277-7275. (Miro Šeben)

Dopis velvyslance ČR v Kanadě

Vážení přátelé, milí krajané,                                                                                  V Ottawě dne 18. února 2015

     dovoluji si Vás informovat, že jsem 18. února 2015 předal do rukou Jeho Excelence Davida Johnstona, Generálního guvernéra Kanady, pověřovací listiny a tímto dnem jsem se oficiálně ujal funkce mimořádného a zplnomocněného velvyslance České republiky v Kanadě.

     Jmenování do této funkce je pro mne velkým závazkem a přistupuji k němu s veškerou úctou vůči všem českým spoluobčanům žijícím nejen v České republice, ale i všude na světě. Mám radost, že v průběhu příštích čtyř let budu moci věnovat zvýšenou pozornost zejména Vám, české krajanské komunitě v Kanadě, a to jak prostřednictvím Vašich spolků či dalších iniciativ, tak i cestou individuálních kontaktů.

     Ve své práci chci navázat na své působení v Paříži a v Ženevě, kde se mi podařilo rozvíjet neobyčejně živou a oboustranně obohacující spolupráci s výraznými krajanskými aktivisty. [...]

     Ke krajanské komunitě, a ke všem Čechům žijícím v zahraničí, jsem vždy vzhlížel s hlubokým respektem. [...] Věřím, že se nám zde v Kanadě společně podaří realizovat konkrétní projekty, jejichž cílem bude podpora našich tradic, uchování českého jazyka a českého kulturního dědictví. Doufám, že se budeme pravidelně setkávat a vyměňovat si zkušenosti z kulturních a společenských podniků, které pomáhají šířit dobré jméno České republiky v zahraničí a tím i svébytnou a nezaměnitelnou identitu českých občanů.

     Spolu se svým týmem na Zastupitelském úřadě v Ottawě a na Generálním konzulátu v Torontu jsme připraveni reagovat na Vaše podněty a komunikovat s Vámi. [...] Těším se na spolupráci s Vámi a přeji Vám úspěch ve Vaší činnosti a radost v osobním životě. Se srdečným pozdravem, Pavel Hrnčíř, velvyslanec

Canada House in London

Her Majesty Queen Elizabeth, Queen of Canada, has officially opened the renewed Canada House on Trafalgar Square on February 19, 2015. For the first time in more than 50 years, the revitalized Canada House brings together all Canadian high commission staff under one roof. More information on www.international.gc.ca/media/aff/news-communiques/2015/02/19a.aspx?lang=eng. (Lucie Čermáková)

Poděkování

Rád bych poděkoval všem, kteří nám jakýmkoliv způsobem projevili soustrast nad úmrtím mé celoživotní partnerky po 66 letech manželství paní Rosl Foglové. Jsem moc starý na to, abych zodpověděl všechna vaše přání individuálně, a proto využívám nabídky Montrealského věstníku poděkovat Vám všem touto cestou za projevenou soustrast a přátelství. S pozdravem, Alois Fogl s rodinou


03 VelikonoceVelikonoční pomlázka pro děti

České a slovenské sdružení a Sokol Montreal opět chystají velikonoční pomlázku (malování vajíček a pletení pomlázky) pro děti. Bude se konat jako obvykle na Bílou sobotu, která letos vychází na 4. dubna. Sejdeme se ve 3 hodiny odpoledne v salónku (lounge) kostela sv. Ignáce na 4455 West Broadway (tam, co bývá Bazar). Děti i jejich rodiče si opět budou moci uplést správnou velikonoční pomlázku a namalovat velikonoční kraslice. Proutky na pomlázky obstaráme. Uvítáme, když si děti přinesou z domova vyfouknuté skořápky vajec nebo vejce natvrdo, která budou na místě malovat. Po malování připravíme malé pohoštění – drobné cukroví a džusy. Budeme rádi, když maminky či babičky opět něco dobrého pro děti upečou a přinesou. Prosím, ozvěte se nejpozději do 20. března Aleně Berti na sberti@videotron.ca, nebo Emě Košacké na tel. 514-735-5795, s kolika dětmi hodláte přijít. Děkujeme a těšíme se na shledanou. (AM)

In memoriam

Se zármutkem oznamujeme, že 30. ledna 2015 nás opustila paní Alena RADOKOVÁ, manželka předčasně zesnulého režiséra Emila Radoka. Bylo jí 93 let. Narodila se v Praze, kde vystudovala konzervatoř v oboru herectví. V době německé okupace byl její otec, předseda nemocenské pojišťovny, popraven. Po válce působila v několika pražských divadlech. V padesátých a šedesátých letech psala loutkové hry pro děti, většinou pod jmény přátel, jelikož spolu s manželem byla politickým režimem dána "do klatby". Po srpnové invazi spojeneckých vojsk emigrovala s rodinou do Montrealu. V následujících letech pomáhala manželovi v jeho tvůrčí činnosti. Poslední léta života prožila v Manoir Westmount. Její největší zálibou byla četba prózy i poezie zvláště českých autorů.

     Věnujte jí, prosím, tichou vzpominku. Za rodinu dcera Iva, vnuk Joseph, syn Michal, vnuk Philip.

 

03 Lada.jpgOznamujeme přátelům a známým, že pan Ladislav KŘIVÁNEK zemřel po dlouhé nemoci 9. února 2015. Narodil se v Praze v roce 1942, vystudoval chemii na ČVUT a po celý život pracoval v oboru nátěrů, laků a barev. V roce 1965 se oženil s Jitkou a o dva roky později se jim narodil syn Paul. V září 1968 odjeli do Paříže, kde studovala Láďova sestra, a odtud pak do Montrealu.

     Hned po svém příchodu se zapojil do života československé komunity v Kanadě. Byl členem Čs. sdružení v Kanadě a aktivně spolupracoval na všech kulturních podnicích. Většinou to byl on, kdo byl iniciátorem nejrůznějších akcí. Ještě během komunismu například uspořádal s Milošem Šuchmou koncert Waldemara Matušky v Ottawě. Později, když už byl W. Matuška v exilu, zorganizoval pro něj Láďa koncert v Montrealu a vystoupení na Silvestrovské zábavě. V Montrealu uspořádal i koncert Karla Kryla a spoustu besed s významnými umělci žijícími v exilu, jako byl Josef Škvorecký, Jiří Voskovec, Adina Mandlová a mnozí další. Po sametové revoluci pozval do Kanady mnoho umělců a zorganizoval jejich vystoupení – např. Evu Pilarovou, Václava Neckáře, Hanu Hegerovou, Lasicu a Satinského a další. Většině z nich poskytl ubytování u sebe doma. V sedmdesátých letech realizoval spolu s Václavem Vančurou pravidelné půlhodinové české vysílání pro Čechy a Slováky v rozhlase Radio Canada po dobu asi pěti let. Účastnil se organizace českých tanečních zábav a pomáhal na táboře Hostýn (rok byl i ve výboru Asociace Hostýn). Významná byla jeho podpora Misie sv. Václava a přátelství s d. p. Bohuslavem Janíčkem. Do nejrůznějších novin a časopisů (Nový domov, Západ, a další) psal fejetony, články a recenze, v poslední době hlavně do internetového časopisu CzechFolks (viz czechfolks.com/plus/category/autori/ladislav-krivanek/) Pravidelně přispíval i do Montrealského věstníku, kde byl od září 2010 v redakční radě. Jako spisovatel/fejetonista byl velmi plodný a činorodý. Jednou z jeho velkých akcí byla petice o zachování českého konzulátu v Montrealu. Při uzavírání konzulátu 31. března 2010 dostal od konzulky J. Jeslínkové medaili jako ocenění za dlouholetou práci pro dobré jméno České republiky (a vlastně i Československa).

     Láďa Křivánek byl obětavý člověk plný energie a dobrých nápadů. Obdivuhodná byla jeho pracovitost, optimismus a veselá povaha, což mu umožnilo udržovat přátelské vztahy v naší komunitě. Byl obětavý manžel, otec a dědeček a bude nám všem velmi chybět. Jeho ženě Jitce, dceři Jackie s manželem Jimmym a vnukovi Mekyle, synovi Paulovi s manželkou Litsou a vnukovi Nicholasovi vyjadřujeme upřímnou soustrast.

(Podle informací Paula Krivanka, Aloise Fogla a Josefa Maxanta zpracovala AM)


Šibřinky a nová naděje

Naší hongkongské zpravodajce se podařilo zajistit interview s čínským pozorovatelem, právě se navrátivším ze studijní návštěvy montrealských Šibřinek. Je třeba říci, že se netajil nadšením.

Jak se vám líbilo v Kanadě?

Velmi, až na to počasí. To si v Číně nemůžeme dovolit, to bychom nic neudělali.

Co byste řekl k organizaci Šibřinek?

Šiblinky se mně líbily, hlavně ta olganizace stolů. Většinu stolů obsadily rodinné klany, které potom spolu soutěžily jak v tanci, tak v konzumaci piva, a většinou velice eludovaně -zpět- erudovaně. Sorrry.

Co jídlo a pití, chutnalo vám?

Gulášovka i ta polévka z neznámých ocásků byly ňam-ňam. Chlebíčky i pečivo jsem vychutnal, i když se nejedlo tyčkami, ale prackama -zpět- rukama. Chyběly žraločí ploutve, dračí oči a Good Fortune Cookies, a ty vy právě potřebujete nejvíc.

Co jste říkal tanci a tanečníkům?

Vy Češi a hlavně Slováci tančíte na náš vkus moc divoce a v malých skupinkách po dvou. Mně se víc líbil Čára-tanec, když všichni dělají všecko stejně. Tak to má být a víc to připomíná čínský balet.

Dragonek.jpgTaky se vám něco nelíbilo?

Váš džesband dělal velké přestávky, doufám, že je platíte, jen když hrají.

Když se vám tedy Šibřinky tak líbily, uvažujete zavést je v Číně?

Do budoucna s Šiblinkami pevně počítáme. Rádi bychom hned, ale nejprv musíme založit Sokola a Sdružení.

Co říkáte na poměrně malou účast našich lidí?

Málo lidí je problém všech malých lidí, ale až tato zpráva projde tiskem, můžete příští rok očekávat nával čínských turistů. To ale budete muset ten sklep slovenského kostelíka trochu nafouknout, he-he-he.

Děkuji za rozhovor. (Karel Novák)

Happy New Year – aneb jak se slaví Nový rok v Hong Kongu

Ovečky či kozy (my jim něžně říkáme "kozovečky", neboť Číňané se jaksi nemohou dohodnout, o kterého rohatého čtyřnožce vlastně v jejich zodiaku jde, hlavní věc je, že se to dá jíst) na nás v Hong Kongu hledí z každé výlohy a z obrazovek v metru a na budovách, a v reklamách každou chvíli něco bečí či mečí. Slaví se ohňostrojem, průvodem alegorických vozů, a také dračím nebo lvím tancem: průvod mladých lidí v čele s touto čínskou šelmou (lev jsou dva, ten vpředu nese hlavu a ten vzadu tělo; drak je dlouhý a nese ho víc lidí na tyčích) chodí od dveří ke dveřím a vynáší "bad luck", čistí příbytek a přináší štěstí. Hlavně přitom musí být hodně rámusu, buben a činely jsou tím nejdůležitějším hudebním nástrojem. Obě masky vypadají skoro stejně a některé jsou velmi sofistikované: nejenže otevírají a zavírají tlamu, ale i kroutí očima či hýbou ušima. Na obrázku dětská maska z festivalu v městečku Sai Kung. (AM)

Různé zprávy

Spojte návštěvu Prahy s finančně výhodnou péčí o svůj chrup a obličej. Dr. Ben Rakušan, zubní lékař s praxí v Kanadě, Velké Británii a České republice otevřel moderní ordinaci "Černá labuť Dental Centre" vedle obchodního domu Bílá labuť, Na Poříčí 25, Praha 1. Stomatologie, zubní chirurgie, endodoncie, hygiena, implantáty, rovnání zubů. Úprava obličeje, výplně (restylane), botox. Informace na www.rakusandental.cz. Tel. 420 775 931 775, email rakusandental@gmail.com. Těšíme se na vaši návštěvu!

 

Nabízím výpomoc v domácnosti (úklid, nákupy, péče o staré lidi). Zájemci volejte prosím 514-526-5076.

 

Na Věstník přispěli: Dagmar Kaiserová, Eva Novotná, Iva Radoková, Vlasta Štefániková. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu Emy Košacké, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.