Montrealský věstník                                Ročník 51

Duben/April 2015                       5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                               Číslo 8


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

Každý čtvrtek: Sokolský volejbal, Coronation Elementary School, 4810 Van Horne, 20.00 h

 

4. 4.     So        Velikonoční pomlázka pro děti, St. Ignatius Lounge, 4455 West Broadway, 15.00 h

8. 4.     St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

19. 4.   Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

20. 4.   Po        Memorial za R. Foglovou, MRFC, 1297 Chemin de la Foręt, Outremont, 13.00 h

21. 4.   Út        Výroční schůze Čs. sdružení, Čs. dům, 6540 McLynn, 19.30 h

22. 4.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

 

Klub seniorů

Příští schůzky se budou konat 8. a 22. dubna, jako obvykle vždy ve středu ve 12.30 hodin. Informace o programu Klubu seniorů poskytne paní Olga Nováková na tel. 514-697-2125. Těšíme se na vás!

 

Na poslední únorové schůzce, jako vždy v milém prostředí a s výborným pohoštěním, nám náš dlouholetý člen klubu pan Alois Fogl připomněl, že se scházíme ve velmi důležitý den, 25. února, což je výročí komunistického puče v Praze v roce 1948. Jako pamětník událostí uvedl i okolnosti, za kterých se komunisté zmocnili moci a nastolili hrůznou totalitu trvající 40 let.

Na první březnové schůzce jsme si pohovořili o zkušenostech některých z nás z pobytu na Kubě a příště si promítneme fotky. Přijďte mezi nás! (Olga Nováková)

Sokol Montreal

Sokolský volejbal se hraje do 14. května v tělocvičně Coronation Elementary School na rohu Van Horne a Victoria (metro Plamondon) každý čtvrtek od 8 do 10 hodin večer. Začíná se rozcvičkou, pak se trénují jednotlivé volejbalové cviky (odbíjení, podání, nahrávka, smeč) a nejméně hodinu se hraje. Rádi mezi námi uvítáme nové zájemce! Informace podá náčelník Sokola Josef Hřib na tel. 514-683-2092.

 

Zimní hry Sokola Kanada 2015. Na letošní zimní hry jsme se moc netěšili, protože kruté mínusové teploty nám dělaly starosti. Blížil se termín závodů a všichni napjatě sledovali předpověď počasí. Teploměr se vyhoupl na mínus 5 stupňů a byla naděje, že hry proběhnou v pořádku. Někteří již dojeli v pátek a v klidu osvíceného terénu lyžovali, nebo z teplé přítulné atmosféry restaurace sledovali bílé kopce.

     V sobotu dopoledne nastoupily pořadatelky her k vyzvednutí průkazek na běh a slalom. Milé přivítání: "Dobrý den, sokoli jsou tu zase, to už je rok?" Zaměstnanec resortu mluví trochu česky. Vše bylo připraveno, lepší kopec než vloni, ten prudčí je ledovatý, čísla, a už začal zápis a vše co k pořádným závodům patří. Zatímco sestra náčelnice mačkala stopky, kontrovala čas a zapisovala na trati běhu, ostatní se připravovali na slalom. Opět nás navštívil Generální konzul České republiky pan V. Ruml s paní, dcerou a její kamarádkou. V jednu hodinu začal slalom a jako každý rok sestra Jurásková poctivě stála u cíle a sbírala čísla. No, vlastně je z mužných těl sokolů, nacpaných do teplého vybavení, spíše stahovala k veselí všech kolem. Ve 4 hodiny jsme se sešli v pěkné místnosti, kterou nám letos v rezortu přidělili, a rozdali ceny. Někteří z nás odjeli domů, ale několik rodin zůstalo. Možná, že příští rok zůstaneme a společně si zalyžujeme, a nebo jinak strávíme večer. Je velká výhoda, že naše "lift tickets" platí od 9.00 a.m. do 10.00 p.m. Z 61 účastníků letošních her závodilo v běhu 5 lyžařů, ve slalomu 20 dětí, 1 dorostenka a 18 dospělých, 5 lyžařů lyžovalo samostatně, a navíc bylo 9 návštěvníků a 3 pořadatelky. Chtěla bych poděkovat sestře náčelnici Wendy Malysákové, sestře Haně Juráskové, a také bratru Syptákovi, který řídil závody předškoláků na "koberci". A příští rok tedy v sobotu 27. února 2016 nashledanou. (Anna Janoušová)

České a slovenské sdružení

Montrealská odbočka Českého a slovenského sdružení pořádá výroční schůzi v úterý 21. dubna 2015 v půl osmé večer jako obvykle v Čs. domě na 6540 McLynn. Všichni členové jsou srdečně zváni. (Ema Košacká)

 

Oznamujeme našim členům, že členské příspěvky na rok 2015 činí stále 20.00 $ na osobu. Pro členy nad 70 let je placení příspěvků dobrovolné, nicméně pobočka za ně platí ústředí 5.00 $ ročně. Děkujeme všem, kteří už příspěvky zaplatili, a prosíme ostatní, aby vystavili šek na Czech and Slovak Association a poslali jej v přiložené obálce na adresu naší pokladní Emy Košacké, 6542 McLynn Ave., Montreal, QC, H3X 2R6.

Misie sv. Václava

Po dlouhé zimní přestávce se těšíme, že se s vámi sejdeme na naší příští české mši, která se bude konat v neděli 19. dubna v 11 hodin jako obvykle v kapli ve 3. patře budovy Loyola High School, 7272 Sherbrooke Street West, na rohu West Broadway. Růženec se modlíme od 10.30 hodin. Prosíme, přicházejte včas, protože budova se z bezpečnostních důvodů v 11 hodin zamyká. (Rose Mary Strban)

Členové Misie přejí všem požehnané svátky velikonoční.

Tábor Hostýn

Dětský tábor se bude konat v létě 2015 během 3 týdnů a to od neděle 5. července do soboty 25. července. Tábor povede již po třinácté pan Josef Maxant. Ceny za jedno dítě jsou 395 $ za jeden týden, 765 $ za dva týdny a 960 $ za tři týdny. Každé další dítě ze stejné rodiny má 10% slevu. Pošlete na tábor svoje děti nebo vnoučata, určitě se jim to bude líbit. Pro tábor hledáme vedoucí k dětem a kuchařky. Přednost mají minulí účastníci tábora. Odměna podle dohody. Zájemci prosím volejte na tel. 450-465-4844 nebo pište na camphostyn@gmail.com.

     Více informací o táboře Hostýn najdete na www.hostyn.org. Fotografie z dětského tábora v roce 2014 si můžete prohlédnout v následujících dvou albech, která byla uveřejněna na internetu: Album Camp Hostýn 2014 Part 1: http://1drv.ms/1mQt1ab; Album Camp Hostýn 2014 Part 2:  http://1drv.ms/1lipgiA. Některé fotografie či videa od účastníků tábora jsou na www.youtube.com pod heslem "Camp Hostyn". (Josef Maxant)

03 VelikonoceVelikonoční pomlázka pro děti

Připomínáme, že velikonoční pomlázka (malování vajíček a pletení pomlázky) pro děti, kterou pořádá České a slovenské sdružení a Sokol Montreal, se bude konat v sobotu 4. dubna. Sejdeme se ve 3 hodiny odpoledne v salónku (lounge) kostela sv. Ignáce na 4455 West Broadway. Děti i jejich rodiče si opět budou moci uplést správnou velikonoční pomlázku a namalovat velikonoční kraslice. Proutky na pomlázky obstaráme. Uvítáme, když si děti přinesou z domova vyfouknuté skořápky vajec nebo vejce natvrdo, která budou na místě malovat.  Po malování připravíme malé pohoštění – drobné cukroví a džusy. Budeme rádi, když maminky či babičky opět něco dobrého pro děti upečou a přinesou. Ti, kteří ještě nepotvrdili účast, ozvěte se co nejdřív Aleně Berti na sberti@videotron.ca, nebo Emě Košacké na tel. 514-735-5795. Děkujeme a těšíme se na shledanou. (AM)

Mateřská školka v Montrealu

Konečně došlo k tomu, na co mnozí rodiče českého původu už dlouho čekali: otevírá se předškolní zařízení pro děti od 2 let v mateřské školce, kterou vede Radka Vašutová. Vyučovat se bude každou sobotu od 10 do 12 hodin v budově v NDG. Výuka bude probíhat přirozenou a zábavnou formou a bude vedena v českém jazyce kvalifikovanými učitelkami. Zájemci o přihlášení dětí do české školky se mohou informovat o podrobnostech na tel. 514-313-7721 nebo na emailu radkavasut@gmail.com.

Události v Torontě

Nocturnes in the City uvádí Maroše Banga, "slovenského Bocelli". Koncert nazvaný Od Bacha po Vlacha se bude konat v sobotu 11. dubna 2015 v 5 hodin odpoledne v restauraci Prague na Masaryktownu, 450 Scarborough Golf Club Road, Scarborough. Vstupné 20 $. Informace Miloš Krajný, tel. (416) 481-7294.

 

Nové divadlo v Torontě připravuje hru Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka "Jára Cimrman – České nebe". Drama zachycuje dobu, kdy na zemi propukla 1. světová válka. Sledujeme ji z nebe, kde se dávno mrtví velikáni českých dějin (sv. Václav, J. A. Komenský a praotec Čech) strachují o osud svého lidu. Režisérkou je Lenka Nováková. Premiéra se uskuteční v pátek 1. května ve 20 hodin, reprízy budou v sobotu 2. května v 16 h a 20 h a v neděli 3. května v 16 hodin. Hrát se bude v Maja Prentice Theatre, 3650 Dixie Rd., Mississauga. Informace a rezervace na tel. (416) 463-3182 nebo po emailu na nove.divadlo@gmail.com.

 

Sokol Toronto vás srdečně zve na 7. JARNÍ FESTIVAL v neděli 19. dubna 2015 ve 12 hodin v hale kostela sv. Václava, 496 Gladstone Avenue. Vstupné 20 $ (děti 10 $) zahrnuje oběd (polévka, hlavní jídlo svíčková s knedlíkem, káva a moučník). Na programu jsou ukázky cvičení dětí v gymnastice. Informace a rezervace Hana Jurásková, tel. (905) 838-5269 nebo email na hana.jurasek@yahoo.ca.

Memorial za paní Rosl Foglovou

Oznamujeme všem přátelům a známým, že rozloučení s paní Rosl Foglovou se bude konat v pondělí 20. dubna 2015 v 1.00 hodinu odpoledne v síni Mount Royal Funeral Complex, 1297 Chemin de la Foręt v Outremontu. Po pohřbu bude následovat občerstvení. Místo květin můžete přispět na MAB-Mackay Rehabilitation Centre (Institut for the Blind) – obálky budou k dispozici při pohřbu. (Anita Fogl)

In memoriam

S velkou lítostí oznamujeme, že Dr. Rudolf G. RODEN zemřel 24. února 2015 ve věku 91 let.

04 Roden.jpg     Pro ty, kteří pana doktora neznali vůbec nebo jenom málo, je těžké jeho pestrý a plodný život shrnout do několika řádek. Narodil se v srpnu 1923 v Praze. Vystudoval gymnázium a začátkem války, když začaly represe proti Židům, měl v úmyslu uniknout z nepřátelské Evropy do Palestiny. Nakonec zůstal a se svou budoucí ženou prošel Terezínem, Osvětimí a Sachsenhausenem, aby Evu po skončení války našel na pokraji smrti v Bergen-Belsen. Po návratu do Prahy začal studovat medicínu, ale tři měsíce před dokončením studia přišel únorový převrat a Rodenovi s Eviným otcem uprchli přes hranice na Západ. V Kanadě se Ruda po několika letech úsilí dostal na Queen's University v Kingstonu, kde celou medicínu absolvoval znovu. V Montrealu si pak otevřel lékařskou praxi, kde i operoval a měl vlastní laboratoř a X-Ray. Přivedl na svět zhruba 2 tisíce dětí a se svým humorem a porozuměním řešil i psychologické problémy svých pacientů. Kontakt s mnoha dalšími "přeživšími", kteří prošli koncentračními tábory, ho přivedlo ke studiu psychiatrie, které absolvoval na University of Texas v Galvestonu. Po deseti letech působení na univerzitě se vrátil do Montrealu a pokračoval v lékařské praxi až do penze, do které odešel, až když mu bylo 88 let. To mu umožnilo se naplno věnovat svému koníčku, psaní. Již v 70. letech uveřejnil se svou ženou Evou knížku vzpomínek "Lives On Borrowed Time" a v posledních několika letech pak vydal nejen její český překlad, ale dalších šest sbírek povídek ze svého života a lékařské praxe a novelu "Mia".

     Těm, kteří ho znali, utkvěl v paměti jako nezdolně optimistický a usměvavý člověk s osobitým humorem, který byl vždy ochotný pomoct. Jeho průpovídky a pořekadla mnohým z nás dosud pomáhají překlenout se přes těžké a nepříjemné okamžiky života. Odešel nám v něm vzácný člověk, který nám bude nesmírně chybět. Jeho manželce Evě a celé rodině tímto vyjadřujeme naši upřímnou soustrast. (AM)

 

04 Kozak.jpgS hlubokým zármutkem oznamujeme všem přátelům a známým, že nás 7. března 2015 opustil náš milovaný manžel, otec, dědeček a pradědeček, pan Jiří KOZÁK. Narodil se v Plzni 17. listopadu 1932. Do Kanady emigroval v roce 1968, aby umožnil lepší budoucnost svým dětem. Po krátké době se zapojil s rodinou do československé komunity. Byl členem Čs. sdružení a jeden čas byl i členem výboru. Ochotně pomáhal při českých aktivitách. Rád cestoval, četl a měl rád hudbu. Budeme ho velmi postrádat.

     Jeho rodině vyslovujeme jménem naší komunity upřímnou soustrast. Kdo jste ho znal, věnujte mu tichou vzpomínku. (AM)

Kouzelná bedýnka

Mamá má bednu, papá má bednu, my máme bednu, ó, my se máme. Bedna má tlačítka, a když se zapne, přinese nám zaslouženou zábavu. Tu pláče, tu se smíchem otřásá, ale hlavně je nevyčerpatelným zdrojem moudra. Ona například ví, proč je třeba nazvat toho, kdo odkrývá lumpárny, zbabělým zrádcem a toho, kdo je provádí, statečným patriotem. Vysvětlí nám, kdy je vraždění barbarizmem a kdy humanitární nutností, kdy je třeba proti teroru masově demonstrovat a kdy jej přejít mlčením. Ušetří nás tak traumatického tápání v nejistotě a umožní pochopit nepochopitelné. Přitom nás jistě nechce naučit vraždit (kdo nechce, přece nevraždí!), ona nás na vraždění jen zvyká. Navíc, když musí ukázat něco opravdu nechutného, decentně nás upozorní předem. Nejnovější bedýnky už jsou vybaveny i kyklopským očkem a ouškem. Poslouchají, pozorují, co a jak děláme, a informace odešlou pak kam? Inu tam, kde se sbírají a ukládají, aby Velký Bednář mohl stále zdokonalovat a vylepšovat svůj servis. V posledních letech byl trh zaplaven kapesními minibedýnkami, určenými hlavně k výchově a organizování mládeže. Bedýnku lze sice stále ještě vypnout, avšak všeobecná miniaturizace jistě brzy umožní voperování povinných vzdělávacích čípků přímo pod kůži, takže naši instruktoři budou stále s námi a my s nimi. Avšak zdaliž, ptám se, až bedýnka vyhraje Třetí světovou válku, zdaliž nastane opravdu vláda rozumu a lásky, jak nám slibuje? Ale vždyť ona nic neslibuje! Ona pouze formuje a zvyká, takže nezbude, než si odpovědět sami, pokud ovšem odpověď známe a pokud ještě vůbec o nějakou odpověď stojíme. (Karel Novák)

Chleba o dvou kůrkách – aneb jak je v Hong Kongu

Taky se vám stalo, že jste byli na dovolené na druhém konci světa a řekli jste: "Až přijdeme domů..." a mysleli jste tím hotelový pokoj či byt, kde jste byli na návštěvě? Ano, doma je totiž tam, kam se vracíme. Pokud se stěhujeme často, můžeme být doma na mnoha místech. Já jsem momentálně doma v Hong Kongu.

     Často se nás lidé ptají, čím je Hong Kong zvláštní. Inu, je to východní Asie. Je to Čína. A je to bývalé britské území. Jsou tu typické asijské trhy i moderní evropské obchody. Je tu Marks & Spencer a Ikea stejně jako obchody s ptačími hnízdy (ano, v Downtownu je přímo ulice zvaná Bird's Nest Street). Technicky je Hong Kong na vyspělé úrovni: má moderní metro, velmi dobrý systém taxíků (všechny stejný typ Toyoty), autobusy a tramvaje podle britského zvyku double deckers a malé autobusky pro 20 lidí na méně frekventované tratě. Každý, hlavně mladí lidé, má telefon, do kterého za chůze i v metru kouká, telefonuje, emailuje či hraje hry. A pomocí tyčky se všude fotografuje a rozesílá selfies přátelům.

dim sum.jpg     V různorodosti jídla se Hong Kong vyrovná Montrealu: najdete tu McDonalda vedle typicky irské pub a stánků s wonton noodle soup. V té samé hospůdce vám naservírují tradiční anglické fish & chips stejně jako kantonské dim sum, plněné knedlíky vařené v páře v bambusových sítech (na obrázku). Tuhle jsem se dívala, co máme na stole při naší domácí snídani: německý chleba, americké cereály, švýcarský jogurt, francouzský sýr, italskou marmeládu, máslo z Walesu... A v lednici malajský dressing na salát a čínské pivo. A australské červené víno. A polské oříšky v čokoládě. Ještě že také kowloonské mléko a papáju z místní farmy.

     Všude je chléb o dvou kůrkách – a to nemluvím o tom německém, který jsme měli k snídani. Nejhorší je asi místní znečištěný vzduch. Někdy raději neotvíráme okna a nechodíme ven. Vítr vždy přinese úlevu. Výhodou demonstrací studentů vloni na podzim bylo to, že ulice byly zablokované a provoz tedy minimální. Vzduch v Hong Kongu dosáhl během pár dní nebývalé čistoty. Místní skvělá zorganizovanost má také své nevýhody, zvlášť když chcete nějakou výjimku z pravidla. Jak se vyjádřila jedna ze studentek ze CityU, úředníci tu jsou jako stroje, přesní a bez srdce. Na druhou stranu jsou tu lidi milí a přátelští, všichni se na vás srdečně usmívají, a to i když se s nimi nemůžete dohodnout (jejich angličtina je omezená jak slovníkem tak výslovností). A dokud tomu tak bude, ráda se sem budu vracet. (AM)

Různé zprávy

Spojte návštěvu Prahy s finančně výhodnou péčí o svůj chrup a obličej. Dr. Ben Rakušan, zubní lékař s praxí v Kanadě, Velké Británii a České republice otevřel moderní ordinaci "Černá labuť Dental Centre" vedle obchodního domu Bílá labuť, Na Poříčí 25, Praha 1. Stomatologie, zubní chirurgie, endodoncie, hygiena, implantáty, rovnání zubů. Úprava obličeje, výplně (restylane), botox. Informace na www.rakusandental.cz. Tel. 420 775 931 775, email rakusandental@gmail.com. Těšíme se na vaši návštěvu!

 

04 Cali.jpgEva Střížovská vydala další knížku, první díl série "Všechny moje Ameriky" nazvaný "Cali". Reportáže ze San Diega, Los Angeles, San Francisca a dalších atraktivních míst střídají příběhy českých osobností, autorka se vydává i po stopách Jacka Londona. Kniha má 144 stran a kromě černobílých fotografií v textu i několik barevných příloh. Cena 15 US$ s poštovným. Objednat si ji můžete po emailu na strizovska@seznam.cz.

 

Přihlašte své dítě do soutěže Americký slavík 2015! Slavnostní finále bude 25. října v "Bohemian Hall" v New Yorku. Informace o 3. ročníku této pěvecké soutěže pro děti v interpretaci české a slovenské lidové písně, pod záštitou Karla Gotta a Petera Dvorského, najdete na www.americkyslavik.com.

 

Nabízím výpomoc v domácnosti (úklid, nákupy, péče o staré lidi). Zájemci volejte prosím 514-526-5076.

 

Na Věstník přispěli: Mira Dobias-Goff, Jana Glavašová, Dr. Tomáš Machán, Jarka Rakušanová, Residence Knowlton, Jan Sturma, Jan Valášek. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu Emy Košacké, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.