Montrealský věstník                                Ročník 51

Léto/Summer 2015                      5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                            Číslo 11


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

4. 7.     So        Koncert "Trout", Westmount Chamber Music – Martin Karlíček, Mana Shiraishi, et al.),

                        Westmount Park United Church, 4695 de Maisonneuve, 19.00 h

5. – 25. 7.        Dětský tábor, tábor Hostýn, 135 Dorilda, St-Calixte Nord, QC, J0K 1Z0

12. 7.   Ne        Slovenský piknik, 2252 Lotbiničre, Saint-Lazare, QC, J7T 2Z5, celý den

26. 7.   Ne        Čs. piknik, tábor Hostýn, 135 Dorilda, St-Calixte Nord, QC, J0K 1Z0, celý den

8. 8.     So        Sokolské letní hry, Masaryktown, 450 Scarborough Golf Club Rd., Toronto, od 10.00 h

 

Klub seniorů

Příští schůzky budou až v září. Informace o Klubu seniorů poskytne paní Olga Nováková, 514-697-2125.

 

Na schůzce 3. června jsme oslavili narozeniny naší vzácné členky, paní Emy Košacké, s výborným čokoládovým dortem, který laskavě obstarala paní Anita. Děkujeme. Sešlo se nás hodně a na naši žádost nám paní Emina vypravovala své začátky v Kanadě. Všichni jsme se zájmem poslouchali a vzpomínali.

     Abychom se vrátili do naší skutečnosti, připomenuli jsme si, že 5. června se slaví na celém světě mezinárodní den životního prostředí. Byl založen v roce 1972 Organizací Spojených Národů. Slogan v minulém roce byl "Raise Your Voice – Not the Sea Level." Letošní heslo je "Consume with Care" a v roce 2016 bude "Our Earth – Our Care." Na konci schůzky jsme si vesele zazpívali.

Další schůzka, poslední před prázdninami, se konala 17. června. U výborného pohoštění se sklenkou vína jsme si pohovořili o blížícím se svátku otců, který se slaví v Americe a v Kanadě již mnoho let. V Čechách nedosáhl stejné popularity a v některých rodinách se oslavuje na sv. Josefa, i když podle kalendáře připadá jako zde na třetí neděli v červnu. Také jsme si pohovořili o federálních volbách, které se budou konat na podzim, a o navržených změnách ve volebním právu. Nakonec jsme si promítli krásnou cestu Kanadou od Atlantiku k Pacifiku s anglickým vyprávěním (DVD "On Top of the World. Canada, Train Journey").

     Doufáme, že si všichni pěkně užijete prázdnin a že se ve zdraví sejdeme 2. září. (Olga Nováková)

České a slovenské sdružení

Ve dnech 20. a 21. června 2015 se konal již 65. kongres ČSSK, tentokrát na Ottawské univerzitě. Večer před kongresem se delegáti sešli na skleničku vína na velvyslanectví České republiky, kde byli uvítáni novým velvyslancem Pavlem Hrnčířem. Zároveň jsme měli příležitost se rozloučit s chargé d’affaires a. i. Robertem Tripesem, který se po čtyřletém působení vrací do Prahy – byla s ním velmi dobrá spolupráce a do budoucna mu přejeme vše nejlepší. V sobotu ráno po zahájení kongresového jednání proběhly volby. Předsedkyní zůstává Míša Fuchsová z Montrealu. Místopředsedy jsou Miloš Šuchma a Markéta Slepčíková, redaktorka torontského TV programu Nová vize. Pan Šuchma poté informoval o politické situaci v ČR a také upozornil na kontroverzní situaci týkající se umístění Památníku obětem komunismu v Ottawě před budovou Nejvyššího soudu a na opoziční kampaň v novinách Ottawa Citizen. Dle plánu by památník měl být dokončen ještě tento podzim. V sobotu večer na banketu nás pozdravil velvyslanec Pavel Hrnčíř a promluvil o svých plánech během svého působení v Kanadě: např. by chtěl na Torontské univerzitě založit knihovnu Josefa Škvoreckého a ustanovit honorární konzuly ve Vancouveru a Winnipegu. Po večeři byly předány Masarykovy ceny (nejvyšší uznání udělované Českým a slovenským sdružením v Kanadě), a to Jiřímu Kargerovi z Kitcheneru, dr. Miloši Krajnému z Toronta, Gustavu Plívovi z Ottawy, Janu Sammerovi (in memoriam) a Heleně Sammerové-Flackové. K poslechu a tanci hrál Jan Chlumský. V neděli jsme prodiskutovali rezoluce pro ministerského předsedu Harpera a českého předsedu vlády Bohuslava Sobotku. Mile nás překvapil svou účastí pan Alois Fogl, který nedávno oslavil své 90. narozeniny. V poledne jsme kongres uzavřeli a rozloučili se. Někteří delegáti ještě jeli na prohlídku Ottawy, kterou pro nás zorganizovali ottawští hostitelé. Na závěr bych chtěla poděkovat ottawským organizátorům za výbornou přípravu kongresu. Bylo velmi milé potkat se s přáteli z jiných odboček. Nashledanou za dva roky v Edmontonu!   (Míša Fuchsová)

 

Již máme data na tradiční podzimní akce, které pořádá Čs. sdružení spolu se Sokolem Montreal:

Bazar se bude konat jako obvykle v hale kostela sv. Ignáce na West Broadway v sobotu 31. října 2015 od 11 do 3 hodin odpoledne. Mikulášská zábava bude opět v hale kostela sv. Cyrila a Metoděje na rohu 2nd Avenue a Jean Talon v sobotu 14. listopadu 2015 v 8 hodin večer. Mikulášskou nadílku pro děti chystáme na neděli 6. prosince 2015 na třetí hodinu odpolední v hale Westmount United Church (stejné místo jako vloni). Poznamenejte si tato data do kalendáře již teď! Budeme se těšit na vaši účast. (AM)

Sokol Montreal

Sokolský volejbal skončil 14. května, sejdeme se opět koncem září na začátku příští sezóny. Informace o akcích Sokola podají náčelníci montrealské jednoty Josef a Marie Hřibovi, tel. 514-683-2092.

 

Již 50. Sokolské letní hry se budou konat v sobotu 8. srpna v areálu Marasyktownu v Torontě. Registrace v 10.00 h, začátek ve 12.00 h. Závody v atletice, rekreační volejbal. Hry jsou otevřené i nečlenům Sokola. V případě deště se akce překládá na příští den. Informace podá Anna Janoušová, anna.sokol@bell.net, nebo Wendy Malysak, wendynewmarket@sympatico.ca. (Anna Janoušová)

Misie sv. Václava

Připomínáme, že během července a srpna se české mše nekonají. Datum příští mše oznámíme v záříjovém Montrealském věstníku. Otec Libor a členové Misie sv. Václava přejí všem hezké léto. (Rose Mary Strban)

Tábor Hostýn

Dětský tábor se bude konat v létě 2015 během 3 týdnů a to od neděle 5. července do soboty 25. července. Tábor povede již po třinácté Josef Maxant. Ceny za jedno dítě jsou 395 $ za jeden týden, 765 $ za dva týdny a 960 $ za tři týdny. Každé další dítě ze stejné rodiny má 10% slevu. Pošlete na tábor svoje děti nebo vnoučata, určitě se jim to bude líbit. Místa ještě máme. Zájemci prosím volejte na telefon 450-465-4844 nebo pište na camphostyn@gmail.com.

     Více informací o táboře Hostýn najdete na www.hostyn.org. Fotografie z dětského tábora v roce 2014 si můžete prohlédnout v následujících dvou albech, která byla uveřejněna na internetu: Album Camp Hostýn 2014 Part 1: http://1drv.ms/1mQt1ab; Album Camp Hostýn Part 2:  http://1drv.ms/1lipgiA. Některé fotografie či videa od účastníků tábora jsou na www.youtube.com pod heslem "Camp Hostyn".

 

Jak jsme oznámili v minulém čísle Věstníku, bylo rozhodnuto přejmenovat tradiční Pouť k Panně Marii Hostýnské na Český a slovenský piknik. Důvodem je, že mše svatá se na táboře Hostýn nekoná už mnoho let a celému přátelskému posezení tedy tento název více odpovídá.

ZVEME VŠECHNY NA NÁŠ PIKNIK:

Datum: Celý den v neděli 26. července 2015.

Program: Pobavení se všemi přáteli, které jste už dlouho neviděli, houbaření, koupání na naší krásné soukromé pláži u jezera Lafond či procházky v krásné přírodě na čerstvém vzduchu.

Hudba: Reprodukované písničky z repertoáru Zdeňka Noska.

Jídlo: Gulášová nebo dršťková polévka, párky, káva a pivo.

Adresa: 135 Dorilda, St-Calixte Nord, QC, J0K 1Z0.

Cesta do tábora: Vysvětlení najdete na našem webu www.hostyn.org.

Vstupné: Zdarma.

Dotazy: Během června telefonické dotazy zodpoví Zdeněk Nosek, 514-365-8863, Miro a Viera Šebenovi, 514-385-5153, nebo Josef Maxant, 450-465-4844. V červenci a srpnu volejte Z. Noska do tábora, 450-222-2006 nebo 450-222-5259. Psát můžete na camphostyn@gmail.com a hostyn@live.com. (J. Maxant a F. Kaštánek)

 

Jarní brigády. Vřelé díky všem, kdo se zúčastnili jarních brigád během víkendů 13.-14. a 20.-21. června! Ohromný kus práce byl udělán. Snad nejlepším příkladem by mohla být záchrana stánku/letní kuchyně – byla položena nová střecha a celý stánek vyzdvižen a narovnán. Všechny malé spalovací motory byly opraveny a nože sekaček nabroušeny, tráva posekána, chaty, klubovny a sprchy vyčištěny, bylo instalováno nové potrubí, vyměněny tucty sítěk proti komárům a mnoho dalších věcí. A práce bude pokračovat – je potřeba vyměnit matrace, dát nové cedule a udělat spoustu malých oprav na chatkách…

     Konkrétně a jmenovitě bych rád poděkoval Zbyňkovi Najserovi a jeho matce, Pepovi Vosickému, Zdeňkovi, Barbaře, Markovi a Alexovi Noskovým, Béďovi a Pamele, Vítkovi Maxantovi, Jamesovi s jeho rodinou, "instalatérovi" Marcovi, Veronique Kaštánkové a manželům Šebenovým. Nálada byla velmi energická a pozitivni, takže se těšíme na příští brigády. (František Kaštánek)

Kultura

V rámci Westmount Chamber Music Workshop – Strings and Piano se koná KONCERT PROFESORŮ "TROUT" v sobotu 4. července v 19.00 hodin v kostele Westmount Park United Church, 4695 de Maisonneuve West. Hrají Martin Karlíček (klavír), Mana Shiraishi (housle a viola), Katarzyna Fraj (housle), Nicolas Cousineau (cello) a Martin Garbulinski (kontrabas). Na programu: Moszkowski – Spanish Dances, Shostakovich – Five Pieces for Two Violins and Piano, Debussy – Sonata for Cello and Piano, Schubert – Piano Quintet "Trout". Vstupné 20 $ (10 $ senioři a studenti). Informace na tel. 514-621-6885 nebo email wchambermusicw@gmail.com, webpage wchambermusicw.wordpress.com.

Slovenský piknik

Montrealský zbor Kanadskej slovenskej ligy Vás pozýva na Slovenský deň – piknik v nedeľu 12. júla 2015 v Saint-Lazare, 2252 Lotbiničre, QC J7T 2Z5. Obed a občerstvenie bude k dispozícii. Príďte sa zabaviť a stretnúť s priateľmi. Autobus odchádza ráno o 10:00 hod. od kostola sv. Cyrila a Metoda (Jean Talon a 2nd Avenue). Ak chcete ísť na túto akciu autobusom, zahláste svoje meno: Betty Valenta 514-274-3764 alebo Mary Lorenc 514-272-0770.

 

Slovak Picnic. Refreshments and food will be served. Come and enjoy, meet your friends. The bus will be leaving from Sts. Cyril & Metod church at 10:00 a.m. If you wish to go by bus please reserve your place: call Betty Valenta 514-274-3764 or Mary Lorenc 514-272-0770.

Driving direction from Montreal: Autoroute 40 West, take exit 32 on the left to merge onto Autoroute 30 toward A20/ON401. Take exit 2 for 340 West toward Saint-Lazare, turn left onto Boul. De la Cité de Jeunes, follow 340 West for 7 km, then slightly right onto Lotbiničre for 1 km. 2252 Lotbiničre is on the left side.

Události minulého měsíce

Rád bych poděkoval všem našim známým, kteří nelenili a přišli na náš BBQ biftek/večer/taneček v sobotu 30. května. Jak víte, BBQ se opět nad očekávání po všech stránkách vydařilo, a věřím, že všem příchozím se na zábavě líbilo. Nedostatek míst k sezení se vyřešil přidáním dalších stolů a výtečné bifteky spláchnuté vychlazeným Budvarem naladily veselou tancechtivou náladu. Radost nám udělalo, že si našeho pozvání všimli i čtenáři montrealského Věstníku, s nimiž se dostavila i pěkná část slovenských montrealských přátel. Bylo vidět, že se všichni na parketě při krajanské hudbě Spring 68 dobře bavili. Za zmínku stojí, že díky prozíravosti organizátorů, i když příchozích bylo o dost víc, než se předpokládalo, ani jeden steak nechyběl. I tak se ale doporučuje příště volat včas.

     Zde bych rád připomněl, že již za pár dní bude další podnik tohoto léta – slovenský piknik, kde budeme opět vyhrávat a bavit se v přírodě pěkně po našem. Vřele doporučuji. Přátelská nálada, dobré jídlo, koupání a případné sportovní fotbalové klání za pěkného počasí jako minule předurčuje pěkně strávený víkend se známými a rodinami přátel na západním konci Montrealu. Zároveň si zapište do kalendáře Octoberfest 17. října 2015. Pro další informace zavolejte na 514-737-9220. (Honza Chlumský)

Naši významní krajané

07 Janu Cz.jpgZnámý quebecký malíř českého původu Jiří JANŮ se narodil v roce 1931 v Praze. O malování se zajímal od dětství, a jak pražské prostředí, kde vyrůstal, tak i venkovská krajina, kde trávil prázdniny u své babičky, mu neustále dávaly náměty ke kresbičkám a skicám.

07 Janu Q.JPG     Československo opustil pan Janů v roce 1949. Dal se do cizinecké legie a s ní prošel severní Afriku a Indočínu. Po dvou letech byl propuštěn, zraněný a nemocný. Usadil se v Quebeku, kde studoval malířství nejdřív na umělecké škole "Musée des Beaux-Arts de Montréal" pod vedením Arthura Lismera, jednoho ze známé skupiny umělců "Groupe des sept", pak na "École des beaux-arts" v Montrealu a nakonec na UQAM, kde získal diplom v oboru výtvarného umění. Od té doby se věnuje malování a již pořádal několik samostatných výstav. Inspirací je mu nejen quebecká krajina, ale i Čechy, do kterých se v posledních letech rád vrací. (AM)

Neuvidím v životě tak smutný představení...

Miluju divadlo. Začalo to v mládí v divadélku loutkovém, pokračovalo statováním v divadle kamenném, a i když jsem pochopil, že herec ze mne nebude, aspoň jsem se načichal vůně a atmosféry zákulisí. Dodnes se snažím ukájet tuto svoji vášeň, avšak maje hluboko do kapsy, činím tak hlavně v Česku. 

     Bludný Holanďan! Kdypak jsem ho viděl naposled? Ach ta hudba, jen kdyby těch "nápadů" nebylo! Že by inspirace Metropolitním Wagnerem? Pouze místo drahých lamel pěkně po česku dřevěné houpačky, dělající buchy buch, jako že loď se kymácí. Nad tím pak můstek ve stylu nádražního přechodu v České Třebové. Avšak pozor, zleva bedna! Ano, přijíždí obrovská černá bedna, slovensky debna. Nahradila hrůzně krásný Holanďanův koráb. Místo kolovrátků síť lanoví, kterým se přadleny umně proplétají a Erik o ně brkne, div se na tři kusy nepřerazí. V bedně občas haraší a straší postavy s baterkami. Ale hudba! Zavři oči a poslouchej hudbu! Pak je konec a venkované (přijelo jich na deset autobusů) tleskají jako diví.  V divadle se tleská.

     Co dál? Znetvořenou Prodanku už jsem viděl, avšak hurá-a-áá, za pár dní dávají moji oblíbenou Butterfly a fotky slibují přinejmenším krásné interpretky, kostýmy i výpravu. Vykoupeme se tedy, hodíme do gala, ještě honem kafe, ale co to? Ve vstupní hale divadla rozčilený shluk lidí a rozpačitý pán ve fráčku vysvětluje, že představení se nekoná, nýbrž ruší. "Vybouchla nám technika, akt Boží," vysvětluje tento věřící. "Neschopná údržba a bordel," myslím si já. Chystáme se ho lynčovat, ale dostavila se nakostýmovaná ochranka dohazovače Gora a překrásné Suzuki. Nezbývá než smutně vyklidit pole a zapít žal ve vinárně.

     Brněnské borec se ale jen tak nevzdá. Ještě je tu Tosca, zrovna měla premiéru. Tento příběh "z masa a krve" nemám tak rád jako Butterfly, nicméně odvěké téma dvou chlapů a jedné milenky je vždy aktuální a poučné. Bohužel i zde se hýřilo režisérskými nápady. Nezávisle na ději upoutávaly na sebe pozornost po jevišti se potloukající dvě postavy a to sice šarmantní dáma a muž s křídly. Postávali, posedávali i polehávali. Program vysvětlil, že se jedná  o "Marii Callas" a "Anděla Smrti". Vlastní děj tím poněkud vyšuměl, nicméně Cavaradossi střelen byl a Scarpia to schytal: "Darebáku, zbabělče, hajzle!" (překlad paní M.K.), než byl po zásluze bodnut. Místo aby se Tosca vrhla z Andělského hradu, tento se celý (vot těchnika!) propadl i s ní.

     Milý příteli, v brněnské Opeře zavři oči a poslouchej hudbu, ta (zatím) stále trvá. A nezapomeň zatleskat, v divadle se tleská. (Karel Novák)

Trochu humoru na léto

- Při pohledu do zrcadla jsem měla pocit, že bych měla něco shodit. Tak jsem shodila to zrcadlo.

- Když tě někdo naštve, počítej do deseti. Až budeš u osmičky, jednu mu flákni – nebude to čekat!

- Pokud vám přes cestu přechází černá kočka, znamená to, že to zvíře někam jde.

- Kdyby blbost kvetla, chodila bych domů botanickou zahradou.

- Stres vzniká tehdy, když mozek tělu nedovolí někoho nakopnout, i když si to zaslouží.

- Mám dělenou stravu. Pěkně jsem si ji rozdělila: co nesním přes den, dojím v noci.

Různé zprávy

Internetový slovník najdete na www.dict.com. Nabízí mnoho kombinací různých jazyků včetně češtiny a slovenštiny, najdete zde i informace o významu slov, výslovnosti, gramatice apod.

 

Spojte návštěvu Prahy s finančně výhodnou péčí o svůj chrup a obličej. Dr. Ben Rakušan, zubní lékař s praxí v Kanadě, Velké Británii a České republice otevřel moderní ordinaci "Černá labuť Dental Centre" vedle obchodního domu Bílá labuť, Na Poříčí 25, Praha 1. Informace na www.rakusandental.cz. Tel. 420 775 931 775, email rakusandental@gmail.com. Těšíme se na vaši návštěvu!

 

Nabízím výpomoc v domácnosti (úklid, nákupy, péče o staré lidi). Zájemci volejte prosím 514-526-5076.

 

Na Věstník přispěli: Frank Drabek, Jarmila Frydl, Jiřina Glaserová, Milan Jirava, Emily Cambron, Josef a Václav Pechouskovi (VJ Screw Machine Inc.), Kay Pichler a Peter Pichler, Peter Vidlak. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu Emy Košacké, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com nebo amartinu@yahoo.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.