Montrealský věstník                                Ročník 52

Prosinec/December 2015                      5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                   Číslo 4


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Happy Hanukkah!
Veselé Vánoce!

Kalendář činností

 

 

5. 12.   So        Vánoční oběd seniorů, restaurace Prague,

                        5613 Côte des Neiges, Montreal, 12.00 h

9. 12.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

10. 12. Čt         Sokolský volejbal, Coronation Elementary School,

                        4810 Van Horne, 20.00 h

12. 12. So        Mikulášská nadílka pro děti, Westmount Park United

                        Church – Webster Hall, 4695 de Maisonneuve, 15.00 h

13. 12. Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School,                                                       

                        7272 Sherbrooke W., 11.00 h                                                                 

16. 12. St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

20. 12. Ne        Vánoční koncert (Krejcarovi), St. John's United Church,

                        98 Aurora, Pointe-Claire, 16.00 h

30. 1.   So        65. Šibřinky, hala kostela sv. Cyrila a Metoděje, 7187 2nd Avenue, 20.00 h

 

Klub seniorů

V prosinci se sejdeme 9. a 16. Přijďte mezi nás. Jsme starší generace, která již toho mnoho zažila. Máme hodně zkušeností, rádi si vzájemně poradíme a u milého a dobrého pohoštění o všem možném podebatujeme. Zajímavé programy jsou vždy připraveny. Informace ráda poskytne paní Olga Nováková na tel. 514-697-2125.

 

Na schůzce 28. října jsme si připomněli, jak se ve staré vlasti světil národní svátek, jak málo se slavil za komunistů a jak se slaví dnes. Zazpívali jsme si pár národních písniček a připili na tu naši rodnou zem. Také jsme si promítli první část videa "Občan Havel". Je to celovečerní film, který nahlíží do zákulisí politických a soukromých dramat prezidentského období Václava Havla. Režiser Pavel Koutecký začal film natáčet v roce 1992 a sledoval prezidenta až do jeho odchodu v únoru 2003.

 

Ve středu 11. listopadu jsme oslavili, jako vždy dortem a vínem, blížící se narozeniny naší milé členky paní Ivy Radokové. Na naše přání nám něco pověděla o svém mládí, svém odchodu do emigrace v roce 1968 a o místě, kde se narodila. Je to obec Lípová u Šluknova, v krásné romantické krajině, na kterou nikdy nezapomene. Jelikož bylo výročí padlých vojáků, vzpomněli jsme si na naše vojáky a letce, kteří za naši vlast bojovali na západě i v Rusku. Nakonec jsme si promítli druhou část videa "Občan Havel".        

Všem přejeme krásné prožití Vánoc a mnoho zdraví a pohody do dalších let. (Olga Nováková)

 

Připomínáme, že tradiční oběd seniorů se koná v sobotu 5. prosince 2015 opět v restauraci "Praha" na 5613 Côte-des-Neiges od 12.00 do 16.00 hodin. Restaurace nemá vlastní parkoviště, ale je lehce přístupná autobusy č. 165 a 129 nebo metrem. Na výběr jsou tři jídla: svíčková na smetaně, pečená kachna nebo řízek s bramborovým salátem. Cena oběda pro seniory je 15.00 $ za osobu a cenový rozdíl bude hrazen ze sociálního fondu Čs. sdružení v Montrealu. Bližší informace vám dají Ema Košacká, 514-735-5795, nebo Olga Nováková, 514-697-2125. Těšíme se na shledanou.       (Alois Fogl)

České a slovenské sdružení

Příští výborová schůze montrealské odbočky ČSSK se bude konat až po Novém roce, v úterý 12. 1. 2016 v půl osmé večer v Českém domě na 6540 McLynn. Všichni členové jsou srdečně zváni. (Ema Košacká)

Výbor Čs. sdružení přeje všem čtenářům příjemné svátky vánoční a do nového roku vše nejlepší.

 

Náš tradiční letos již jubilejní 60. bazar, který se konal v sobotu 7. listopadu v sále kostela sv. Ignáce na West Broadway, byl opět úspěšný. Přišlo hodně lidí, kteří se pěkně pobavili se svými přáteli a známými a pochutnali si na tradičních českých jídlech. A nejen že nakrmili své žaludky, ale postarali se i o duševní stravu – nakoupili hodně českých knížek. Úspěch měla i netradiční ochutnávka české slivovice – zdá se, že jsme měli mít víc lahví na prodej. Vše nakonec dopadlo ke spokojenosti všech. Během celého bazaru nám velmi pomohl tým mladších dobrovolníků a dobrovolnic: kdykoliv se naskytl nějaký problém, vše vždy hbitě zvládli na jedničku. Děkujeme všem, kdo vařili, pekli, nakupovali, stěhovali a pomáhali s přípravou a s úklidem, otáčeli se v kuchyni, prodávali a nebo se jinak přičinili o úspěch celého bazaru. (Ema Košacká)

Sokol Montreal

Sokolský volejbal se hraje naposledy před Vánoci ve čtvrtek 10. prosince. První týden v prosinci, 3. 12., volejbal odpadá, škola je zavřená kvůli stávce učitelů. Další volejbal bude zase až koncem ledna – informace pošleme našim hráčům po emailu. Pro informace můžete též volat manžele Hřibovy na tel. 514-683-2092.

 

Řádná valná hromada Sokola Montreal se konala v úterý 17. listopadu v restauraci Prague na 5613 Côte-des-Neiges. Zúčastnilo se 17 členů naší organizace, což jsou téměř dvě třetiny členstva. Nejdřív jsme zrekapitulovali události minulého roku a po schválení finanční zprávy došlo k volbě nového výboru. Nový tedy není, neboť již několik let se Sokol potýká s úbytkem členů a nedostatkem nových zájemců o sokolské aktivity. Výbor tedy pokračuje ve stejném složení jako v minulých letech: starostou je i nadále Ludvík Martinů, místostarostou Petr Štikarovský, náčelníky Josef a Marie Hřibovi a jednatelem a pokladníkem Antonín Matoušek. Po volbě jsme naplánovali nejbližší akce (Mikulášskou nadílku pro děti a Šibřinky). Letošní valnou hromadu navštívil nový velvyslanec České republiky v Kanadě Pavel Hrnčíř s manželkou v doprovodu náměstka ministra zahraničních věcí ČR JUDr. Martina Prose a zvláštního zmocněnce pro krajanské záležitosti ministerstva zahraničních věcí Jaroslava Kantůrka. Promluvili k nám o spolupráci českých zastupitelských úřadů s krajanskými organizacemi a o možnostech finančních příspěvků na krajanské akce. Po přátelské diskusi jsme si všichni pochutnali na vynikající večeři. (AM)

Členové výboru Sokola Montreal přejí čtenářům radostné svátky a všechno nejlepší do nového roku 2016.

Misie sv. Václava

Naše příští česká mše bude v neděli 13. prosince 2015. Mše se koná v 11.00 hodin v kapli ve 3. patře budovy Loyola High School, 7272 Sherbrooke Street West (roh West Broadway). Růženec se modlíme od 10.30 h. Prosíme, přicházejte před jedenáctou, budova se v 11 hodin zamyká. Děkujeme. (Rose Mary Strban)

Otec Švorčík a členové Misie sv. Václava přejí všem požehnané vánoční svátky a šťastný a zdravý nový rok.

Tábor Hostýn

Tábor Hostýn je nyní po letošní sezóně uzavřen. Na nedávné schůzi byl výbor doplněn novými členy. Současný výbor má jedenáct členů: Zdeněk Nosek, předseda (zdeneknosek65@gmail.com ), Viera Šebénová, sekretářka (vseben@hotmail.com), Josef Maxant, pokladník (camphostyn@gmail.com), a členové výboru Gábina Chlumská (gabrielachlumska@yahoo.ca), František Kaštánek (skastanek@sympatico.ca), Pavel Krejčí (pkrejci@hotmail.com), Vítek Maxant (vitekmaxant@hotmail.com), Zbyněk Najser (znajser@hotmail.com), Barbara Nosková (barunka01@hotmail.com), Ežo Paluš (epalus@hotmail.com) a Josef Vosický (josvos@progression.net).

     Kterýkoliv člen výboru vám rád podá informace o našem táboře. Na webovém souboru www.hostyn.org budou později uveřejněny fotografie z našich akcí. Několik videí je ke shlédnutí na www.youtube.com pod heslem Camp Hostyn. Informace jsou též na Facebooku pod heslem Dětský tábor Hostýn nebo Camp Hostýn. Program na příští rok bude oznámen začátkem roku 2016. (Josef Maxant)

Všem čtenářům Věstníku přejeme veselé Vánoce a úspěšný nový rok 2016.

Kultura

Vánoční koncert  nazvaný "Sounds like Christmas" se bude konat v neděli 20. prosince 2015 ve čtyři hodiny odpoledne v St. John's United Church v Pointe-Claire, 98 Aurora. Vystupují Maryna Krejcarová (soprán) a Jan Krejcar (klavír), sbor kostela St. John's a jejich hosté. Zazní známé a oblíbené skladby z repertoáru vážné hudby a vánoční písně a koledy z celého světa. Po koncertě bude následovat občerstvení. Vstupné 15 $, děti do 12 let zdarma. Informace na tel. 514-515-3718 nebo na info@jankrejcar.ca.

 

Ve dnech 30. října až 8. listopadu se konala výstava Pastel Society of Eastern Canada, které se zúčastnil naší komunitě dobře známý montrealský malíř Peter Krč. Opět v konkurenci mnoha umělců obstál a letos vyhrál cenu "Best portrait" za svůj obraz "Handmate". Srdečně gratulujeme Petrovi k tomuto úspěchu! (AM)

 

Mikulášská nadílka pro děti

Tradiční Mikulášskou nadílku pro děti pořádá Čs. sdružení a Sokol Montreal tentokrát v sobotu 12. prosince ve tři hodiny odpoledne ve Webster Hall kostela Westmount Park United na 4695 de Maisonneuve W. ve Westmountu. Vstup je zdarma. Parkování je za kostelem (vjezd z Landsdowne). Mikuláš bude rozdávat dětem dárky, které přinesete (doporučujeme jeden balíček na dítě, aby rozdělování netrvalo dlouho). Dárek výrazně označte celým jménem dítěte. Dětem, které přednesou básničku nebo zazpívají písničku (pokud možno česky nebo slovensky), dají anděl s čertem navíc zvláštní malý dárek. Po rozdělení dárků bude jako vždy připraveno pohoštění. Budeme rádi, když maminky nebo babičky pro děti něco upečou a přinesou. Kdo jste ještě nenahlásili účast, dejte vědět Aleně Martinů, s kolika dětmi plánujete přijít, buď telefonicky na 514-484-6177 nebo emailem na amartinu@yahoo.com. Děkujeme a těšíme se na shledanou. (AM)

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Sokol Masaryk Montreal

 

vás srdečně zve na  výroční

 

65. ŠIBŘINKY

 

 

v sobotu 30. ledna 2016

 

ve 20.00 hodin

 

v hale kostela sv. Cyrila a Metoděje

7187 2nd Avenue (roh Jean Talon)

 

 

K tanci hraje kapela Edelweiss

 

Tradiční jídla a nápoje, české pivo

 

Půlnoční tombola

 

 

Vstupné: 20$, studenti a senioři 15$

 

 

Informace a lístky:

Míša Fuchsová (514) 737-8325

Ema Košacká (514) 735-5795

Marie Hřibová (514) 683-2092

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Description: 12 Konz Toronto.jpgUdálosti v Torontě

Masarykův ústav pořádá následující akce, obě se konají v restauraci Praha, 450 Scarborough Golf Club Rd. ve Scarborough:

 

MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA PRO DĚTI – sobota 5. prosince od 13.00 hodin. Mikuláš s čertem a andělem rozdají dětem dárky, které přinesete. Informace ráda poskytne paní Iva na tel. 416-439-4354.

 

TRADIČNÍ VÁNOČNÍ TRHY – neděle 13. prosince od 10.00 hodin. Pestrá nabídka vánočního pečiva, domácích klobás, špeku, uzeného masa, knížek, DVD s českými filmy a také ručně dělaných výrobků, které mohou být vhodným dárkem pod stromeček. Informace rovněž paní Iva, tel. 416-439-4354.

Události minulých měsíců

Letošní Dožínková zábava vypadala ještě pár dní před kritickou sobotou 17. října docházkově velice nevábně. Tohle čekání, co se stane, nám s Erikou ničí nervy. Erika neví, kolik toho navařit, já nevím, kolik debrecínek, chlebů a piv objednat, prostě skok do lotynky. Jenže ten skok také může znamenat, že já pak budu baštit moravské klobásky ještě měsíc po zábavě. Naše varování, že po uzávěrce se bude platit více, nebylo nic platné. A tak jsme rezignovali na nějakých 45 lidech a děsili se ostudy. Každý telefonát a objednávka vstupenky (vstupenek) nám působil dětinskou radost. No a po rozmístění a ozdobení stolů a příchodu prvních hostů se na nás najednou začalo štěstí smát, ba nehorázně chechtat. A nutilo nás přidávat celé stoly a přidávat židle... A to se pak i dobře hraje. Lidi tancují nebo si do rytmu ťukají nohou, zpívají se mnou a vůbec, je veselo. A já děkuji všem těm, kteří na nás nezanevřeli a v hojném počtu se dostavili. 

Description: 12 Chlumsky.jpg   Na závěr bych chtěl zdůraznit tu príma kamarádskou atmosféru, která vytryskla z ničeho nic na konci zábavy. Připravovali jsme se s Erikou na tu hroznou robotu, až všichni odejdou, s úklidem stolů, mytím nádobí, kuchyně, a pak s taháním těch beden, instrumentů, nádobí, ubrusů k vyprání, dekorací a kuchyňských potřeb do auta a doma zas obráceně. A chci tady hrozně moc poděkovat těm známým, kteří najednou zčista jasna zabrali a vše bylo najednou udělané, umyté, složené a nanošené vedle našeho auta. Taková krásná spolupráce se hned tak nevidí a netroufám si to říci, ale doufám, že to snad bylo také  trochu díky naší české muzice, při níž jsme se ten večer tak bezvadně bavili. Zdraví a pěkný den přeje Honza Chlumský s Erikou. 

 

V pondělí 19. října se v Českém domě konalo autorské čtení a beseda o českých knihách se spisovatelkou Markétou Hejkalovou, která k nám do Montrealu zavítala během své cesty do Quebec City na 81. Kongres PEN Klubu (mezinárodní asociace spisovatelů, založená r. 1921). Paní Hejkalová je místopředsedkyní českého centra PEN Klubu a předsedkyní Výboru pro uvězněné spisovatele. Při besedě v Českém domě nám přečetla úryvky z několika svých knížek, které nám pak v naší knihovně nechala pro naše čtenáře. Jsou to "Andělé dne a noci", "Kouzelník z Pekingu", "Důkazy jejího života", "Ženy a cizinci na konci tisíciletí" a "Rudé paprsky severního slunce". Při diskusi u kávy a výborných zákusků nám povídala o svých zážitcích z cest (strávila několik let ve Finsku, cestovala do Číny a mnoha dalších zemí) a o svých zkušenostech při organizování knižních veletrhů (v r. 1991 založila Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě a dodnes je jeho ředitelkou, a zároveň je i programovou ředitelkou Ostravského knižního veletrhu, který bude v březnu 2016). Spisovatelské řemeslo má u ní v rodině dlouhou tradici – prozradíme, že její matka byla spisovatelka Hana Pražáková a její otec (děda paní Hejkalové) byl český prozaik František Křelina. Beseda s paní Hejkalovou byla velice zajímavá a je jen škoda, že nepřišlo víc zájemců z řad našich krajanů. Děkujeme Markétě Hejkalové a přejeme jí do dalšího života hodně energie a úspěchů v její literární činnosti.     (AM)

 

Description: 12 Mikulas.jpgMIKULÁŠSKÁ ZÁBAVA byla letos o něco dřív než obvykle – už 14. listopadu – a můžeme říct, že se vydařila ke spokojenosti všech. Přišlo asi 80 lidí, většina nadšení tanečníci, kteří si při hudbě skupiny Edelweiss velmi dobře zatančili. Gulášová i dršťková polévka všem chutnala, stejně jako tradiční párky, chlebíčky a zákusky. Nechybělo ovšem ani české pivo. Mikuláš s čertem a andělem podělili děti, kterých bylo letos víc než obvykle. Některé z nich zazpívaly nebo i zahrály na housle pěknou písničku a byly odměněny velkým potleskem. Dospělí (až na nějakou tu výjimku) tentokrát žádné dárečky od svatého Mikuláše nedostali. Že by zlobili? No, určitě ne moc, protože ani čert neměl pro nikoho žádné brambory nebo uhlí. V tombole bylo dost lákavých cen – blahopřejeme šťastným výhercům! Byl to moc hezký večer a budeme se těšit, že se na konci ledna znovu sejdeme na stejném místě. Však přijďte na sokolské 65. Šibřinky, zatancovat si a pobavit se! (Ema Košacká)

In memoriam

Description: Bill CibulaSe zármutkom oznamujeme, že 22. Októbra 2015 nas opustil veľmi náhle a nečakane pán William Martin CIBULA vo veku 73 let. Poniektorí z nás ho poznali, vediac, že pochádzal zo slovenských rodičov, ktorí prišli do Kanady ako deti. Napriek tomu si zachovávali slovenské tradície a veľa Čechoslovákov sa schádzalo u nich na každoročných Slovenských piknikoch. Bill mal veľmi rád slovenské a české piesne a tance a aj so svojou sestrou Lillian chodili na nácviky krojovaných ľudových tancov pod vedením pani Laval. Neskôr s manželkou Olgou (ktorú sme z Vestníku poznali pod menom Olga Lichtner – mala svoje zubné laboratórium v Montreali) tancovali v Round dancing kluboch po celej Severnej Amerike a  dlhé roky mali v Montreali svoj vlastný tanečný klub, ktorého členmi bolo veľa čs. tanečníkov. Bill pozdejšie po rozchode s Olgou pokračoval v tancovaní a dokonca aj deň pred smrťou ste ho ešte mohli vidieť tancovať. Bill veľmi rád cestoval a posledné roky sa často vyberal za Olgou do Mexika – do poslednej chvíle ostali s Olgou dobrí priatelia. Bill bol veľmi spoločenský a dobrosrdečný človek a všetci budeme naňho spomínať ešte dlhé roky. (Olga Lukac Cibula)

Taneční kreace Evy Kolářové

Description: 12 Kolarova.jpgVážení přátelé! Srdečně Vás zvu na premiéru mého představení "Rozpolcené vědomí", která se bude konat 12. a 13. února 2016 v Cinquičme salle na Place des Arts. Lístky můžete zakoupit přes internet či telefon už nyní: http://placedesarts.com/spectacles/17400/esprit-fragmente.fr.html.

     Zároveň se na Vás obracím (v rámci kampaně Indiegogo) s prosbou o finanční pomoc při realizaci mé nové kreace. Pro všechny, kteří mne neznají: Jmenuji se Eva Kolářová, miluji tanec, jsem Češka žijící v Montrealu, profesionální klasická a moderní tanečnice, a již mnoho let se současně s tancem realizuji jako choreografka. Již jako malá jsem cítila touhu vytvářet své vlastní kroky, svůj vlastní taneční jazyk. A tak se choreografování brzy stalo mou vášní. Po čtyřech letech v souboru Les Grands Ballets Canadiens, kde jsem tančila jako demi-sólistka, a po sedmi letech tancování ve velkých divadlech a velkých souborech jsem se rozhodla riskovat a postavit se na vlastní nohy. (Pro více informací o mně a o našem představení se podívejte na mou stránku www.evakolarova.com.)

     Dnes přede mnou stojí okamžik s velkým "O", kdy svou veškerou energii a ambice soustřeďuji na realizaci svého v Montrealu prvního celovečerního představení, které uvádím sama (ze svých prostředků) spolu s výborným týmem talentovaných lidí. Bohužel nám ale chybí finance, a proto se na vás obracím o finanční pomoc, kdy jakákoliv částka pro nás bude znamenat velký rozdíl ve finále! Dole je odkaz na naší kampaň.

     Děkuji Vám z celého srdce za podporu a doufám, že vás uvidím na premiéře. Eva Kolářová

https://www.indiegogo.com/projects/fragmented-mind-dance-production-by-eva-kolarova/x/7719827#/story


 

O perníku

Perník neodmyslitelně patří k vánočnímu období. Základem tradičního těsta je med a pepř (z toho také vznikl název perník). Některé perníky se vtlačují do forem, většina se vykrajuje z vyváleného těsta, jsou také tekutější druhy těsta, které se pečou v pekáči. Zde je několik vtipných nápadů, které se týkají perníku:

 

Description: 12 Pernik.jpg   Description: 12 Cert.jpg   Description: 12 Vtip.jpg 

 

   Inspirace na zdobení perníku          Vzor na obrázek, kterým                "Zbyl mi perník, tak jsem ti

                                                                lze perník ozdobit                            upekla rezervu, táto!"

Různé zprávy

Nejlepším dárkem pod stromečkem bývá kniha. Zajímavý, beletristicky zpracovaný příběh o vzniku a zániku ohromného žulového monstra nad Prahou, Stalinova pomníku, "Žulový Stalin" Rudolfa Cainera vydalo nakladatelství ARSCI. Román zpracovává především tragický osud jeho autora, sochaře Otakara Švece, ale setkáváme se v něm i s postavami K. Gottwalda či A. Zápotockého. Autor pracoval s velkým množstvím archivních materiálů i osobních výpovědí. Kniha je doplněna množstvím unikátních dobových fotografií. Můžete si ji objednat u Martiny Fialkové na m.fialkova@centrum.cz. Kniha stojí 299 Kč plus poštovné. Výtěžek prodeje pomůže financovat projekty Český dialog a České kořeny.

 

Sbírka na nástroje pro skupinu The Plastic People of the Universe. Dne 10. září 2015 byly po koncertě v Praze členům této skupiny ukradeny z jejich auta hudební nástroje. Jedná se o violu Jiřího Kabeše se všemi drahými doplňky, o cenný saxofon Vratislava Brabence z třicátých let, nejoblíbenější kytaru Joe Karafiáta a basu nového člena kapely Tomáše Skřivánka. Na nákup nových nástrojů vznikla sbírka, kterou má na starosti Občanské sdružení Přátelé českého Undergroundu. Přispívat můžete na účet vedený u Raiffeisen Bank číslo 6919679001/5500. Pro mezinárodní platbu použijte IBAN CZ5055000000006919679001. Každá částka bude velice vítána. Sbírka bude ukončena 31. 12. 2015. Za vaši podporu děkují všichni členové skupiny PPU.

 

Nabízím výpomoc v domácnosti (úklid, nákupy, péče o staré lidi). Zájemci volejte 514-526-5076.

 

Spojte návštěvu Prahy s finančně výhodnou péčí o svůj chrup a obličej. Dr. Ben Rakušan, zubní lékař s praxí v Kanadě, Velké Británii a České republice otevřel moderní ordinaci "Černá labuť Dental Centre" vedle obchodního domu Bílá labuť, Na Poříčí 25, Praha 1. Informace na www.rakusandental.cz. Tel. 420 775 931 775, email rakusandental@gmail.com. Těšíme se na vaši návštěvu!

 

Na Věstník přispěli: Hana Baránková a Ladislav Bárdoš (Švédsko), Vera Bondy, Iva a Vláďa Brožovi, Vladimír Dvořák, Alois Fogl, Míša Fuchsová, Leopoldina Fuessel-Gordon, Jana Glavašová (B.C.), Jana Jeníček (Ont.), Alena Kapitánová, Eva a Vlad Kocmanovi, Ema a Dalibor Košackých, Jiří Kořistka (Ont.), Zdena Kozáková, Frank Němec, Olga Nováková, Marie a František Pánkovi, Jaruš Pechousková, Karel Pelz, Kay Pichler, Dr. Petr Pohanka, Dr. Jitka Ponka, Jitka Skupa, Jaroslav Slaba (NDT Technologies), Valerie Sládková, Mary Stracina, Oskar Sýkora (N.S.), Symbiose Inc., Lucy Ševčíková (Ont.), Magda Vlasáková, Eva Voleská, Zdenka Woo, Vera Zabrodsky a jeden anonymní dárce. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu Emy Košacké, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com nebo amartinu@yahoo.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.