Montrealský věstník                                Ročník 52

Summer/Léto 2016                      5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                             Číslo 11


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

29. 6.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

3. – 23. 7.        Dětský tábor, tábor Hostýn, 135 Dorilda, St-Calixte Nord, QC, J0K 1Z0

24. 7.   Ne        Čs. piknik, tábor Hostýn, 135 Dorilda, St-Calixte Nord, QC, J0K 1Z0

2. – 5. 9.          Opékání selete, tábor Hostýn, 135 Dorilda, St-Calixte Nord, QC, J0K 1Z0

 

Klub seniorů

Upozorňujeme, že v létě se seniorské schůzky nekonají. Sejdeme se opět po prázdninách, 7. a 21. září. Rádi mezi námi uvítáme nové členy. Informace zájemcům ráda podá Olga Nováková, tel. 514-697-2125.

 

Naše první červnová schůzka se konala 1. 6., na Mezinárodní den dětí. Tento den byl doporučen již v roce 1925 na Světové konferenci pro blaho dětí, ale vyhlášen byl až v roce 1949, kdy se stal i dnem pro obranu dětí na žádost Mezinárodní demokratické federace žen. Slaví se v mnoha zemích světa. I my jsme si na naše vnoučata vzpomněli, ale hlavně jsme oslavili, o pár dní opožděně, narozeniny paní Emy Košacké. Dort, který jako vždy ochotně obstarala paní Anička Mišurová, byl i tentokrát výborný. Při vínu jsme si i zazpívali.

 

Na schůzce ve středu 15. června jsme se zmínili o tom, že právě ve stejný den se v roce 1843 narodil Edward Grieg, snad největší norský skladatel. Na další vyprávění o něm moc času nebylo, blížil se totiž den naší návštěvy historického muzea v Lachine (Fur Trade) a museli jsme ho podrobně naplánovat. Po obvyklém občerstvení jsme si promítli známý český film "Saturnin". Byl natočen podle stejnojmenného satirického románu Zdeňka Jirotky s Oldřichem Víznerem v hlavní roli. Jeho pána hraje Ondřej Havelka, slečnu Barboru Lucie Zedníčková a dědečka Lubomír Lipský. Podle Oldřicha Víznera bylo při natáčení pro něho nejtěžší po celou dobu zachovat kamennou tvář. I když je film velmi dobrý, knize se nevyrovná.                 (Olga Nováková)

 

07 Muzeum.jpgVe středu 22. 6. 2016 se sešla skupina seniorů v Lachine na prohlídku historického muzea Fur Trade na 1255 St. Joseph. Mohutný kamenný dům z roku 1803 je velmi pěkný. Síň uvnitř je vyzdobena vycpanými zvířaty, mapami, fotografiemi a stovkami předmětů, které sloužily k výměně za kožešiny. Například bobří kožešina byla hlavní surovina na výrobu luxusních cylindrů, svého času velmi populárních v Anglii. Prohlídku jsme měli i s malou přednáškou, při níž jsme se dozvěděli, že nynější budova muzea byla založena již před více než 200 lety jako obchodní stanice na řece St. Laurent. V té době nebyly v Kanadě ještě vybudovány komunikace, a proto k obchodu byly využívány vodní cesty. Kánoe vyjížděly ze zmíněné stanice v Montrealu naložené výměnným zbožím pro Indiány a trapery a přivážely zpět náklady kožešin. Kánoe i se zbožím bylo často nutné přenášet po suchu, a to až 50x. Všem návštěvu muzea doporučujeme, zvláště dětem. Prohlídku jsme ukončili v blízké restauraci společným obědem. (Petr Štikarovský)

České a slovenské sdružení a Sokol

Již máme data na naše tradiční podzimní akce. 61. Bazar se bude konat v sobotu 5. listopadu 2016 jako obvykle v hale kostela sv. Ignáce na West Broadway. Mikulášskou taneční zábavu plánujeme na sobotu 26. listopadu, stejně jako v minulých letech v hale kostela sv. Cyrila a Metoděje na rohu Jean Talon a 2nd Avenue. Vzhledem k tomu, že seniorský vánoční oběd bude nejspíš v sobotu 3. prosince, Mikulášskou nadílku pro děti tedy chystáme na sobotu 10. prosince opět v hale kostela Westmount Park United. Poznamenejte si tato data do kalendáře již teď! Budeme se těšit na vaši účast. (AM)

Misie sv. Václava

Připomínáme, že během července a srpna se české mše nekonají. Datum příští mše oznámíme v záříjovém Montrealském věstníku. Otec Libor a členové Misie sv. Václava přejí všem hezké léto. (Rose Mary Strban)

Tábor Hostýn

DĚTSKÝ TÁBOR HOSTÝN bude trvat od 3. do 23. července. Ještě máme několik volných míst. Během dětského tábora není přístup veřejnosti povolen.

 

Česko-slovenský piknik (dřívější pouť) pro Čechy, Slováky a i příslušníky jiných národností bude v neděli 24. července. Vstupné je zdarma. Hlavní jídlo bude letní polévka, vepřo-knedlo-zelo a zákusek s kávou za symbolickou cenu 12 $ + libovolný dar. K prodeji bude české pivo. Velkým lákadlem je dršťková polévka připravená tradičním způsobem panem Tomášem Černochem. Kromě toho budou k dispozici párky. Přijďte všichni si popovídat s krajany. Další příležitost budete mít až během podzimního bazaru. Můžete se taky jít vykoupat na naši soukromou pláž.

 

Během víkendů od 13. do 14. srpna a od 26. do 28. srpna je tábor pronajmut a návštěva je povolena pouze pozvaným hostům.

 

Na svátek práce (Labour day) od 3. do 5. září bude již tradiční opékání prasátka (pig roast). Vstupné, které zahrnuje ubytování a níže jmenované jídlo, je 50 $ pro dospělé, 30 $ pro děti od 10 do 16 let a 15 $ pro děti do 10 let. V sobotu je volná zábava (plavání u naší pláže, volejbal, hudba, etc.). V neděli ráno se začne opékat sele, na oběd bude vařená kukuřice a hotdogy, večer bude sele se salátem. Odjezd z tábora je kdykoliv během pondělí. Minulý rok byl tábor téměř zaplněn, proto je rezervace nutná. Volejte Barbaru na tel. 438-934-9505, nebo pište na barunka01@hotmail.com.

 

Pronájem chatiček: Chatičky jsou k pronajmutí za 32 $ za noc. Individuální návštěvníci mohou platit 12 $ za noc. Pokoj v hlavní budově stojí 40 $ za noc. Členové Asociace Hostýn mají slevu 20 %. Slevy jsou i pro dlouhodobý pronájem. Ohledně slevy pro rodiny s dětmi nebo pro skupiny volejte Frantu Kaštánka do tábora na tel. 450-222-2006 nebo 514-913-1030. Ceny neplatí pro speciální akce, jako je například výše uvedené opékání prasátka.

 

Czechs in Montreal: hledáme spolupracovníky z této facebookové skupiny. (Josef Maxant)

In memoriam

Se smutkem oznamujeme, že dne 24. května 2016 zemřela paní Jiřina (Georgina) MITÁČKOVÁ. Byla členkou seniorů a dlouhá léta pomáhala při našich Bazarech. Kdo jste ji znali, věnujte jí tichou vzpomínku.

Různé zprávy

Prodám psací stroj zn. Royal Mercury, fungující, v perfektním stavu. Hodnota podobných strojů je 100 až 200 dolarů, na ceně se dohodneme. Volejte 514-483-2867.

 

Rádi bychom informovali přátele České republiky v Kanadě o možnosti zapojit děti ve věku 10-16 let do mezinárodních letních táborů v ČR. Více informací naleznete na www.carlsbadschool.cz/summer-camp/. Rádi přivítáme také naše první studenty z Kanady. Naše mezinárodní škola nabízí IB Diploma program pro chlapce a dívky ve věku 14-18 let v Karlových Varech. (Martina Poštová, Carlsbad International School)

 

Na Věstník přispěli: Monika Formanová, Marie Kuncová, Miloš Novotný (Restaurant Bohemia), Tatiana a Jiří Paterovi, Anna Simandl. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Ema Košacká, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com nebo na amartinu@yahoo.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.