Montrealský věstník                         Ročník 53

Leden/January 2017                   5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                               Číslo 5

________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Champagne.jpg
Všechno nejlepší v novém roce 2017!

Kalendář činností

 

11. 1.    St          Schůzka klubu seniorů,

                           Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

17. 1.    Út         Schůze Čs. sdružení,

                           Čs. dům, 6540 McLynn, 19.30 h

25. 1.    St          Schůzka klubu seniorů,

                           Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

                                                                                                                

Klub seniorů

V lednu se sejdeme dvakrát, 11. a 25. 1., vždy ve středu v půl jedné odpoledne. Přijďte mezi nás, máme vždy spoustu zajímavých témat k diskusi i filmů k shlédnutí. Vždy začínáme občerstvením: různými zákusky, kávou a někdy i sklenkou vína. Informace všem ráda poskytne paní Olga Nováková na tel. 514-697-2125.

 

Prosincová činnost byla ovlivněna nečekaným pádem naší předsedkyně paní Olgy Novákové a jejím návratem do nemocnice. Během improvizovaného programu 30. listopadu jsme debatovali o zdravotních a sociálních službách pro seniory, často jen propagovaných, ale těžko dosažitelných. Při kávě a zákusku jsme vzpomněli našich nemocných členů klubu a napsali pozdrav paní Olze a paní Jelínkové. Povstáním jsme uctili památku zesnulé dlouholeté členky klubu paní Margaret Jáčkové, která zemřela po krátké nemoci ve věku 95 let (více o ní bude v příštím čísle Věstníku). Byla nejstarší členkou našeho klubu a důstojně reprezentovala slovenskou část našeho Čs. sdružení – byla hrdá na svůj slovenský původ. Ráda zpívala a její znalost slovenských lidových písní byla obdivuhodná. Před ukončením schůzky jsme ještě domlouvali poslední podrobnosti našeho setkání během Vánočního oběda, plánovaného o tři dny později. (Alois Fogl)

 

Schůzka 14. prosince proběhla stále ještě za nepřítomnosti paní Olgy Novákové. Po poslední schůzce bylo jedné ze seniorek špatně, a protože by si s podobnou situací nikdo z nás nevěděl rady, kromě zavolat 911 pro ambulanci, rozhodl jsem se požádat naši členku doktorku Evu Procházkovou o její odbornou radu. Všichni přítomní uvítali zvláště pro seniory důležitý rozbor velmi složitého problému a děkujeme dr. Procházkové za její ochotu a trpělivost, se kterou zodpověděla mnoho dotazů. Program jsme ukončili shlédnutím CD "Venice" (Benátky) s hudebním doprovodem Vivaldiho. Rozcházeli jsme se s přáním dobrého zdraví a prosperity do nového roku 2017 a totéž přejeme i všem krajanům a čtenářům našeho Věstníku! (Alois Fogl)

 

V sobotu 3. prosince se sešlo dvacet seniorů v Casa Grecque v LaSalle na tradičním předvánočním obědě. Česká restaurace Praha na Côte-des-Neiges, kde jsme se scházeli v minulých pěti letech, je bohužel trvale zavřená, a pan Alois Fogl navrhl tuto restauraci, která je velmi příjemná. Měli jsme místnost pro sebe, jídlo bylo báječné a mohli jsme si přinést vlastní víno. Bez předběžné dohody se objevil Honza Chlumský a pěkně nám k jídlu zahrál. Všichni účastníci byli spokojeni a můžeme se těšit na příští vánoční oběd. (Ema Košacká)

Sokol Montreal

Kdo měl možnost se zúčastňovat pravidelného sokolského volejbalu každou středu večer jak letos na jaře, tak i na podzim, mohl se ujistit, že duch sokolského sportovního klání a zdravého soutěžení je stále živý. Motivováni myšlenkou "ve zdravém těle zdravý duch", jakož i přátelskou atmosférou, jsme pravidelně procvičovali základní volejbalové úkony a herní situace, než jsme pokaždé hodinu hráli. S radostí a se zadostiučiněním jsme si připomněli úspěch kanadských volejbalistů na Olympijských hrách v Rio de Janeiru.

     Chtěl bych jménem Sokola Montreal popřát všem čtenářům Věstníku krásné Vánoce a hodně zdraví a spokojenosti v novém roce 2017. (Ludvík Martinů, starosta Sokola Montreal)

 

Volejbal znovu začne koncem ledna – našim hráčům dáme vědět přesné datum po emailu. Pro informace můžete volat manžele Hřibovy na tel. 514-683-2092.

České a slovenské sdružení – pozvánka na schůzi

Čs. sdružení v Montrealu pořádá už po dlouhá léta během podzimu Bazar a Mikulášskou zábavu, a v posledních deseti letech k nim přibyly dvě akce pro děti: Mikulášská nadílka na začátku prosince a Velikonoční pomlázka na jaře. Kromě Bazaru se na všech akcích podílí i Sokol Montreal, což se ovšem projevuje pouze ve vyúčtování, protože lidé jsou to ti samí: až na pár výjimek jsou všichni pořadatelé členy obou organizací. Všechny jmenované akce jsou celkem úspěšné (lidem se líbí, ovšem z finančního hlediska je hlavní snahou neprodělat), bohužel ale nejsou dost atraktivní na to, aby přilákaly nové členy do našich spolků. Už několik let se stále zmenšující se tým organizátorů rozhoduje, co a v jaké míře je ještě schopen udělat. Už bylo upuštěno od koncertů u příležitosti oslav 28. října (založení Československa) a 7. března (výročí narození T. G. Masaryka) a přestaly se pořádat výstavy a přednášky (v posledních letech pod patronací Comenius Institute). Sokol je úbytkem členů postižen ještě víc. Dětský tábor a sokolské letní hry v Sokolském údolí blízko Chertsey už dávno nejsou: poslední hry se konaly v roce 2002 a tábor dokonce v minulém století (ba tisíciletí), v roce 1999. Sokolské cvičení bylo zrušeno na podzim 2012 a letos už nebudou ani Šibřinky. Sokolu vlastně už zbývá jen volejbal, kde jsou ovšem z deseti hráčů pouze čtyři Sokolové. Však průměrný věk členů jednoty Sokol Montreal je 74 let!

     Vzhledem k tomu, že pro všechny zmíněné akce je zapotřebí organizace, v jejímž jménu je pronajatá hala, případně zažádáno o povolení k prodeji alkoholu (to samozřejmě není potřeba pro dětské besídky) a také celkové vyúčtování (neboť Revenu Quebec si příjmy svých občanů dokáže pohlídat), jsou zde tři možnosti, jak se situace může vzhledem k demografickým podmínkám nadále vyvíjet:

1. S úbytkem členů postupně všechny akce zaniknou.

2. Podaří se najít další zájemce, základna organizací se rozšíří a starší funkcionáři se nahradí novými.

3. Najde se dostatek nadšenců, kteří založí organizaci novou.

     Pokud se domníváte, že alternativa číslo dvě je ta nejlepší, přijďte na schůzi Sdružení, která se bude konat v útery 17. ledna v Českém domě. Rádi vyslechneme vaše názory a společně se podíváme na možnosti, které tu jsou, aby v příštím roce byl další Bazar a další Mikulášská zábava. Aby se tradiční akce udržely a možná i vznikly nové odpovídající zájmům mladších generací! (Za výbor Sokola a ČSSK Alena Martinů)

Misie sv. Václava

Přejeme všem štěstí a zdraví do nového roku! Upozorňujeme, že v lednu a únoru se české mše nekonají. Datum příští mše bude oznámeno v březnovém čísle Montrealského věstníku. (Rose Mary Strban)

Tábor Hostýn

Příští dětský tábor se bude konat opět v červenci po dobu 3 týdnů, od neděle 2. 7. do soboty 22. 7. Ceny zůstávají stejné jako vloni: 395 $ za 1 týden, 765 $ za 2 týdny a 960 $ za 3 týdny. Každé další dítě ze stejné rodiny obdrží slevu 10 %. Sociálně slabé rodiny mohou dostat další slevu. Tábor povede osvědčený tým Josef Maxant s Františkem Kaštánkem. Přihlášky na tábor najdete na našem webu www.hostyn.org. Pro informace volejte Josefa Maxanta (450-465-4844) nebo Frantu Kaštánka (514-913-1030). Pište na adresu camphostyn@gmail.com. Těšíme se na vaše děti nebo vnoučata – určitě budou mít nezapomenutelné vzpomínky na dobu prožitou na táboře Hostýn. (Josef Maxant)

In memoriam

WYLD Peter John.jpgSe smutkem oznamujeme, že Ing. Peter John WYLD zemřel po kratší nemoci 1. prosince 2016 ve věku 75 let. Narodil se 21. června 1941 a do Kanady přišel v roce 1982. Nejdřív žil v Calgary, pak v Halifaxu, než byl po smrti své první ženy přeložen do Montrealu. Jako námořní inženýr pracoval na zámořských lodích jako lodní havarijní komisař (odborník přes nehody). Z předchozího manželství měl jednoho syna. V Montrealu se poznal s Ludmilou Klimešovou, se kterou se v roce 1990 oženil. Spolu navštěvovali akce české komunity, byli členy tanečních skupin "Beseda" a "Dokola" a chodili do kurzů tance pořádaných Olgou Lichtnerovou a Billem Cibulou (Montreal Melody Mixers). Peter Wyld měl rád vážnou hudbu a sám hrál na housle v různých orchestrech. Jako pravý anglický gentleman byl klidný, usměvavý a tichý, a mezi českými přáteli v Kanadě i v Čechách velmi oblíbený. Budeme na něj dlouho vzpomínat. (AM)

 

Až po uzávěrce jsme dostali zprávu, že zemřel Dr. Štefan HORNÝ (21. 12.) a paní Bella VERNONOVÁ (26. 12.) O nich a o paní Margaret JÁČKOVÉ napíšeme více v příštím čísle Montrealského věstníku.


 

Jak jsme organizovali Mikulášskou zábavu – a jak málem nebyla

Letošní Míkulášská se od začátku zdála být prokletá. Začarovaná. Nebo aspoň politá velkou vrstvou smůly. Je ku podivu, že to nakonec všechno dobře dopadlo.

01 Mik zabava.jpg     Když je nějaká akce zaběhnutá, lidi spoléhají na to, že to půjde hladce jako vždycky. Když vypadne jeden člověk nebo jedna část rutiny, snadno se nahradí něčím z toho, co zbývá. Problém je, když se celá konstrukce začne rozpadat – a to se stalo letos. Začalo to tím, že na počátku léta zemřel Fritz Unterstaub, vedoucí skupiny Edelweiss, která na našich zábavách hraje už od roku 2007. Zbylí členové kapely nás sice ujistili, že pro nás budou hrát ve dvou a stejně dobře, ale byla to první závažná trhlina. Následovalo oznámení jednoho člena organizačního výboru, že se stěhuje do Prahy, druhého, že jede v listopadu na dovolenou a dalšího pomocníka, že v době zábavy nejspíš bude po operaci kotníku. Najednou jsme byli bez šatnáře, barmana (který rovněž obstarává pití) a bez čerta. Pak si Mikuláš zlomil nohu a hlavní vedoucí kuchyně onemocněla. Tým, který se v posledních letech scvrkl z dvacítky lidí na polovinu, se tím zmenšil na další polovinu, tedy čtvrtinu. V říjnu pak zavřela restaurace Praha a hrozilo, že budeme také bez polévek, protože na domácím sporáku se dvacet litrů dršťkové nedá dost dobře uvařit. A jako by toho nebylo dost, nastaly problémy se smlouvou na halu a tím také s povolením k prodeji alkoholu během zábavy.

     Vyplněný formulář smlouvy jsme zodpovědnému člověku ve Slovenském kostele poslali už v polovině srpna. Prý ho hned podepsal a poslal zpět – komu, to jsme se dodnes nedozvěděli. Sháňka po tomto cenném papíru nastala, když jsme dva týdny před zábavou zjistili, že ještě nemáme "alkoholový permit", ke kterému je kontrakt potřeba. S narychlo sehnaným papírem doběhla jedna z organizátorek do Justičního paláce (neptejte se, jakou infarktovou situaci zažila s nově instalovanou bezpečnostní prohlídkou, kde přišla o manikýrové nůžtičky a kapesní nůž) a žádost podala. Smlouva sice nebyla podepsána reprezentantem haly a žádost byla v tom zmatku vyplněná na Sokol, zatímco smlouva byla na Čs. sdružení (dalších několik dní nervozity, že úřad bude mít námitky a my budeme bez licence), ale důležité je to, že jsme zaplatili, a povolení přišlo během pár dní. Tak teď jen sehnat Mikuláše, čerta a pro jistotu i anděla, protože ta, co slíbila přijít, měla mít ten den návštěvu a vůbec se jí to nehodilo.

     Když už hrozilo, že na zábavu přineseme kostýmy a budeme až na místě losovat, kdo si je oblékne, přece jen se našli tři dobrovolníci. Smůla se nám ale na paty lepila i nadále. Doma omylem zůstaly Mikulášovy vousy, v šatně jsme nenašli lístky, které tam vždy byly, během prodeje tomboly někdo zabouchl dveře, kde zůstaly další připravené tombolové lístky k prodeji včetně nádoby, ze které se pak o půlnoci tahají. Naštěstí dívka, která se nabídla v šatně být a kabáty od návštěvníků brát, ochotně šatnové lístky na místě vyrobila z papíru a přivolaný kněz nám zabouchnuté dveře včas odemkl. To, že se během zábavy ucpal záchod, který pak v následujícím týdnu dva ochotní organizátoři přišli (dvakrát!) opravit, a že někdo poškrábal a křídou popsal varhany nahoře v kostele (v tom jsme ale nejspíš nevinně), to už byly ty příslovečné shnilé třešně na plesnivém dortu. No, možná tak moc plesnivý nebyl. Těch zhruba 80 lidí se velmi dobře bavilo, hudba hrála snad ještě lépe než dřív, bezvousý Mikuláš se svým doprovodem zvládl rozdávání dárků na jedničku, polévka všem moc chutnala, piva i vína bylo dost, všichni dostali zpátky svůj kabát a dokonce i na podporu Věstníku zbylo pár (doslova) set dolarů výdělku.

     Tak to jen pro ilustraci, až se někdo bude ptát, proč nejsou Šibřinky a zda letošní Bazar byl opravdu poslední. Ten totiž organizují ti samí lidé, na které je toho už přece jen po těch letech trochu moc...  (AM)

Mikulášská nadílka pro děti

Již po jedenácté přišel do Montrealu svatý Mikuláš v doprovodu čerta a anděla nadělovat našim dětem. V sobotu 10. prosince ve 3 hodiny odpoledne se sešlo v hale kostela Westmount Park United 33 dětí se svými rodiči a prarodiči. A mohlo být ještě víc, původně se přihlásil rekordní počet 42 děti, ale některé pak bohužel kvůli nemoci nemohly přijít. Mikuláš s andělem Sophií a čerticí Emmou rozdali dětem dárky a většinu z nich odměnili ještě malým dárečkem za to, že něco zazpívaly nebo přednesly. Všechny děti se opravdu snažily a výkony byly oceněny potleskem. Jen na příští nadílku bude potřeba zajistit mikrofon, aby je bylo lépe slyšet přes celý sál. Po rozdávání dárků následovalo jako obvykle občerstvení. Děkujeme všem maminkám a babičkám za dobroty, které přinesly, a všem dobrovolníkům za dobrou kávu, dostatek pití a vůbec za celou organizaci. Budeme se těšit, že nás svatý Mikuláš se svým doprovodem zase příští rok navštíví! (AM)


 

 

01 Mik nad all.jpg

 

Na obrázku Aleny Martinů sv. Mikuláš, čert a anděl s většinou dětí po rozdání dárečků na Mikulášské nadílce

Trochu silvestrovského humoru

O bohatosti češtiny svědčí i to, jak nazýváme ty, kteří si trochu (nebo i víc) přihnou. A tedy:

     Elektrikář může být nadrátovanej, metař nametenej a sládek nachmelenej. Akademický malíř je pod obraz, zatímco malíř pokojů je zmalovanej. Loutkář je zpumprlíkovanej, kat zlískanej, zpěvák zhulákanej, boxer ztřískanej a kropič zlitej. Letec je jako bomba a pyrotechnik jako puma, zatímco kanonýr je jako dělo. Pracovník pneuservisu může být gumovej, truhlář jako prkno, kovář zbušenej a funebrák tuhej. Zatímco soudce je jak zákon káže, kněz je jako slovo boží. Veterinář je jako zvíře a zootechnik jako dobytek, řezník jako prase, kynolog jako doga a zoolog má opici. Myslivec je piclej a zaměstnanec drůbežárny nadranej. Písmomalíř je zlinkovanej, zatímco lakýrník zlakovanej, a kominik zčazenej. Dopravář má špičku, pumpař je total, ajznboňák i tramvaják jsou vykolejený a výhybkář namazanej, zaměstnanec autobazaru je jetej a řidič zřízenej. Sklenář má okno, zahrádkář je nakropenej a chmelař je jako žok. Meteorolog je na mraky, kuchař na kaši a uklízečka na prach. Anesteziolog je v bezvědomí, zatímco ortopéd je zlámanej a dermatolog koženej. Hudebník může být na moll a entomolog zas na mol, a flétnista je zhvízdanej. Karbaník je zkárovanej, dřevorubec zrubanej, poslanec odhlasovanej a ocelář zkalenej, zatímco zákazník má nakoupeno.

     Pokud jsme na některé profese zapomněli, dejte nám vědět. Přejeme vám veselého Silvestra! (Z internetu)

Různé zprávy

Nabízím příležitostnou výpomoc v domácnosti (úklid, nákupy, péče o staré lidi). Volejte 514-526-5076.

 

Na Věstník přispěli: Anna Bernreiter, Eva a Ivan Houdovi, Marie a Josef Hřibovi, Ludmila Janglová, Jana Kapičková, Judita Minaríková, Anna Mišurová, Marie a Franta Pánkovi, Jaruška Pechoušková, Dr. Eva Procházková, Líba Proschková a jeden dárce, který nechce být jmenován. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Ema Košacká, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com nebo amartinu@yahoo.com.

________________________________________________________________________________________________________________________

Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.