Montrealský věstník                                Ročník 53

Duben/April 2017                        5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                               Číslo 8


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

Každou středu:  Sokolský volejbal, Coronation Elementary School, 4810 Van Horne, 20.00 h

 

28. 3.    Út        Výroční schůze Čs. sdružení, Čs. dům, 6540 McLynn, 19.30 h

5. 4.      St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

15. 4.    So        Velikonoční pomlázka, Westmount Park United Church, 4695 de Maisonneuve, 15.00 h

19. 4.    St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

23. 4.    Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

========================================================================

04 Velikonoce.jpg 04 Passover.jpg Letos vycházejí katolické svátky velikonoční

i židovská pascha na stejnou dobu:  

Velký pátek na 14. dubna a Passover trvá

od večera 10. dubna do neděle 16. dubna.

A proto našim čtenářům přejeme

příjemné prožití svátků, které každý slaví

podle svého založení, zvyku a víry:

Joyeuses Fętes

Happy Passover

Veselé Velikonoce!

========================================================================

Klub seniorů

V dubnu se sejdeme 5. a 19. 4. vždy ve středu v půl jedné odpoledne v Českém domě. Rádi mezi námi uvítáme nové členy. Informace podá Ema Košacká, tel. 514-735-5795.

 

Na schůzce 8. března jsme si připomněli 167. výročí narození prezidenta T. G. Masaryka. Přečetli jsem si několik historek z jeho života, příběhů k pousmání i k zamyšlení. Výborným dortem, který přinesla paní Anička Mišurová, jsme oslavili nadcházející narozeniny pana ing. Karla Pelze. Samozřejmě nechyběl ani přípitek na jeho zdraví a přání všeho nejlepšího do budoucna. Jako obvykle jsme potom hovořili o všem možném: jak je důležité být aktivní (paní doktorka Eva Procházková to vystihla takto: "Za mlada jsme vyskakovali ráno z postele, teď se vyhrabáváme.") Vzpomínali jsme na naše přátele, kteří se ještě nemohou na schůzky dostavit kvůli zdravotním potížím, jmenovitě na předsedkyni paní Olgu Novákovou a na pana Aloise Fogla, který nám chyběl i jako technický poradce. Bez něho jsme promítání filmu podle pohádky Jana Wericha nezvládli.

 

Dne 22. března jsme mezi námi přivítali paní Evu Jáčkovou, která nás naučila cviky zvané "jóga na židli". Všichni se potřebujeme udržet v kondici. Bohužel se nás tentokrát sešlo méně než obvykle, zato jsme tedy dostali větší porci dortu, abychom nahradili kalorie ztracené cvičením. A jedna členka si ještě zbytek odnesla domů. Pak jsme si promítli film "Vzdálená blízká", ale nedávali jsme pozor, vyrušovali jsme povídáním. (IR)

Sokol Montreal

Sokolský volejbal se hraje každou středu v tělocvičně školy Coronation na rohu Van Horne a Victoria Avenue (metro Plamondon) od 8 do 10 hodin večer. Začínáme vždy rozcvičkou, pak se trénují jednotlivé volejbalové cviky (odbíjení, podání, nahrávka, smeč) a nejméně hodinu se hraje. Uvítáme mezi sebou další zájemce. Bližší informace rádi podají manželé Hřibovi na 514-683-2092.

České a slovenské sdružení

Připomínáme, že výroční schůze montrealské pobočky Čs. sdružení se bude konat 28. března 2017 v půl osmé večer v Českém domě na 6540 McLynn. Valná hromada je schůze pro všechny členy Čs. sdružení v Montrealu. Zároveň zveme i další krajany, kteří by chtěli pomoct s našimi podniky, aby se zúčastnili. Informace o programu nebo jak se do Českého domu dostanete ráda podá předsedkyně Sdružení Míša Fuchsová (514-737-8325) nebo Ema Košacká (514-735-5795).

 

Památník obětem komunizmu v Ottawě. V pátek 3. 3. 2017 The Ottawa Citizen otiskl na str. 8 článek Dona Butlera "Five competing designs revealed for Victims of Communism memorial". Pro naše čtenáře uvádíme link na příslušný článek (první odkaz; celý článek uvidíte, když na stránce zmáčknete zelenou šipku dole vpravo). Druhý odkaz je webová stránka Heritage Canada, kde lze připojit váš názor. Další anketa je organizována CBC (třetí odkaz), kde můžete také hlasovat.

 

epaper.ottawacitizen.com/bookmark/BtYh1gCplMUgJqM-S7e%20HtSsuOIGeDL_FYLItJfKs4f41/

 

open.canada.ca/en/suggested-datasets/survey-results-monument-victims-communism?_ga=1.232236956.2060605914.1488654264

 

http://www.cbc.ca/news/canada/ottawa/finalists-design-plans-victims-communism-memorial-1.4006738

(Převzato ze zprávy bývalého předsedy ČSSK Miloše Šuchmy)

Misie sv. Václava

Naše příští mše bude v neděli 23. dubna jako obvykle v 11 hodin v kapli ve 3. patře budovy Loyola High School, 7272 Sherbrooke Street West. Růženec se modlíme od 10.30 h. Prosíme, přicházejte včas, protože budova se v 11 hodin zamyká. (Rose Mary Strban)

Tábor Hostýn

Příští dětský tábor se bude konat v červenci po dobu 3 týdnů, od neděle 2. 7. do soboty 22. 7. Ceny zůstávají stejné jako vloni: 395 $ za 1 týden, 765 $ za 2 týdny a 960 $ za 3 týdny. Každé další dítě ze stejné rodiny obdrží slevu 10 %. Sociálně slabé rodiny mohou dostat další slevu. Tábor povede osvědčený tým Josefa Maxanta s Františkem Kaštánkem. Přihlášky pro děti i pro zájemce o práci najdete na našem webu www.hostyn.org. Pro informace volejte Josefa Maxanta (450-465-4844) nebo Frantu Kaštánka (514-913-1030). Pište na adresu camphostyn@gmail.com.

     Pro dětský tábor hledáme vedoucí k dětem.          

 

Ve středu 22. února se konala výroční schůze Asociace Hostýn, již podruhé v útulné restauraci Bohemia v Brossardu. Na schůzi bylo přítomno 17 členů Asociace Hostýn, kteří měli placenou večeři. Byl zhodnocen minulý rok, který byl velice finančně úspěšný. Během diskuse o plánech na léto nás Franta Kaštánek informoval o tom, že již máme několik víkendů rezervovaných k pronajmutí na letošní rok. Očekáváme, že i letošní rok bude po této stránce úspěšný. (Josef Maxant)

Týdenní pobyt s výukou češtiny na táboře Hostýn

Po skončení dětského tábora v týdnu od 23. do 29. července plánujeme týdenní intenzívní výuku češtiny pro děti od 6 do 12 let. Tábor bude otevřený pro rodinné dovolené s tím, že rodiny, které chtějí přihlásit své dítě/děti do letní školy, mají přednost. Děti by byly v péči zodpovědného dospělého (rodiče, prarodiče, apod.) a zúčastňovaly by se výuky, kterou plánujeme na 3 až 5 hodin denně. Přesný rozvrh by byl stanoven podle počtu dětí, jejich schopností a také podle počasí. Cena pobytu bude stanovena podle požadovaných služeb – vyjednáváme možnost stravování (plného nebo částečného) a eventuálního prodloužení pobytu dětem, které již budou na táboře týden předtím. Na nám známé adresy byl již rozeslán email s dotazníkem. Počet míst je omezen, a proto nám dejte co nejdřív vědět, zda máte zájem. O informace a předběžnou (nezávaznou) přihlášku si můžete napsat na ceskaskolamontreal@gmail.com.   (Andrea Laroque)

03 VelikonoceVelikonoční pomlázka pro děti

České a slovenské sdružení a Sokol Montreal opět chystají pro děti tradiční velikonoční pomlázku (malování vajíček a pletení pomlázky). Bude se konat jako obvykle na Bílou sobotu, která letos vychází na 15. dubna. Tentokrát se sejdeme ve Webster Hall kostela Westmount Park United (tam, kde se v posledních letech konají Mikulášské nadílky) ve 3 hodiny odpoledne. Všichni si opět budou moci uplést správnou velikonoční pomlázku a namalovat velikonoční kraslice. Proutky na pomlázky i mašle obstaráme. Doporučujeme, aby si děti přinesly z domova barvičky a vyfouknuté skořápky vajec nebo vejce natvrdo, která budou malovat. Také uvítáme tvořivé maminky, které dětem s malováním a zdobením vajíček pomohou. Po malování bude jako obvykle připraveno malé pohoštění. Budeme rádi, když maminky či babičky opět něco dobrého pro děti upečou a přinesou. Prosím, ozvěte se nejpozději do pátku 7. dubna Aleně Martinů na 514-484-6177 nebo na amartinu@yahoo.com, s kolika dětmi hodláte přijít. Děkujeme a budeme se těšit na shledanou.           

Velikonoční bazar v Torontu

Tradiční velikonoční bazar se bude konat v sobotu 8. dubna od 10 hodin v restauraci Praha na Masaryktownu, 450 Scarborough Golf Club Rd, Toronto. K prodeji budou ručně malované kraslice a tradiční velikonoční speciality. Přijďte si posedět s přáteli a známými – všichni jste vítáni!

In memoriam

Margita Jacekova.jpegMargita JAČEKOVÁ, rodená Maliková, ktorá zomrela 5. decembra 2016, sa narodila 14. januára 1922 v Čiernej Lehote pri Rožnave na Slovensku. Do konca života spomínala na tie hory, kde ako mladé dievča hľadala huby s kamarátkami a kde sa zaľúbila do prírody, ktorú mala rada celý život.

     Keď prišli ťažké časy, rodina odišla do severného Francúzska. Tam sa mama dobre naučila rozprávať po francúzsky, čo jej dobre padlo, keď po vojne prišla do Kanady. V roku 1948 spolu s jednou známou prišla do Montrealu, kde v reštaurácii Holého na ulici St. Laurent stretla mnohých Slovákov, a na jednej maďarskej zábave aj svojho budúceho manžela, Jozefa Jačeka. Zobrali sa v roku 1950 a boli spolu do otcovej smrti v roku 2011. Spolu mali dobré i ťažké časy, ale veľmi sa ľúbili a dobre si rozumeli. Rodina bola pre nich najhlavnejšia po celý ich život. Keď otec odišiel do dôchodku, jazdili si cez zimu odpočinúť na Floridu. Mama sa tam zaľúbila do mora a každý rok doniesla domov veľa “seashells”.

     Mama bola v domácnosti celý život a dobre poznala všetky domáce práce a umenie. Robila krásne výšivky a jej veľkonočné vajíčka boli kreatívne a unikátne. Každý ju poznal ako veľkú záhradníčku. Od roku 1965 pestovala ruže. Každý rok na jeseň rozdávala chrysantémy a malinový lekvár, urobený z vlastných záhradných malín. Bola štedrá ku každému. Mama bola aj veľmi múdra a zvedavá žena. Čítala po česky a slovensky, ale aj po anglicky a francúzsky. Vždy som sa čudovala, ako mohla preskakovať z jedného jazyka do druhého. Jej politické chápanie bolo úžasné. Veľa som sa od nej naučila. Rada spievala a jej hlas bol silný a čistý. Dlhé roky chodila do Klubu seniorov a ich spoločnosť bola pre ňu veľmi dôležitá, mala z toho veľkú radosť.

     Môj brat Peter a ja sme vďační za jej život a jej lásku. Zbohom mama!

     Pozývame všetkých, čo ju poznali, na poslednú rozlúčku 4. mája, na cintoríne Mount Royal o 11-stej hodine ráno. Tam sa podelíme aj o ďalšie spomienky. (Eva Jacek)

 

Opožděně se k nám dostala zpráva, že pan George F. NOVÁK zemřel 12. srpna 2015 ve věku 92 let. Narodil se 6. srpna 1923 v Českém Brodě. Pocházel z katolické rodiny, ale kvůli židovskému dědečkovi ho odvezli do Terezína, pak musel pracovat na stavbě tajného krytu pro Hitlerův štáb v Trebnitz, kde si ho vyhlédl (což bylo pro něj velké štěstí) Hitlerův osobní tajemník Martin Bormann, aby mu čistil boty. Po válce začal studovat medicínu v Praze, v roce 1947 odešel do Paříže, a v roce 1949 do Kanady. V Montrealu se se stal úspěšným businessmanem. Pracovníci United States Holocaust Memorial Museum s ním natočili rozhovor, který můžete shlédnout na collections.ushmm.org/search/catalog/irn43109.

 

Další zpráva přišla z Prahy, že paní Kitty VOLENÍKOVÁ zemřela 23. února 2017. Mnozí z vás ji znali jako sekretářku dr. R. G. Rodena. Vždy tajila, kdy se narodila, ale pravděpodobně byla ročník 1925. Za války byla s rodiči v USA a ve Francii, díky tomu mluvila dobře oběma jazyky a po válce pracovala na kanadské ambasádě v Praze. V Montrealu byla aktivní členkou české komunity, byla členkou Čs. sdružení i Sokola, jezdila na Slety, pomáhala na Bazaru. Po Sametové revoluci se odstěhovala zpět do Prahy. (AM)

O velikonočních vajíčkách

Jak správně vařit vejce: Aby při vaření nepopraskala skořápka, dáme do vody lžičku soli či octa, nebo je na širší straně propíchneme jehlou a hned vložíme do vroucí vody. Vaříme 10 minut. I nakřápnutá vejce můžeme uvařit natvrdo – vložíme je do nerezového cedníčku a necháme několik minut nad párou. Bílek ztuhne a pak už vejce dovaříme obvyklým způsobem. Nebudeme-li vařená vejce hned loupat, uchováváme je například v láku od kyselých okurek nebo ve zředěném octu. Pomíchala-li se nám vařená a syrová vejce, stačí je na stole roztočit a máme jasno – vařená vejce se točí. Abychom vyzkoušeli čestvost vajec, vložíme je do sklenice s vodou. Čerstvé klesne ke dnu, týden staré se vznáší a starší vejce plave.

Barvení vajíček přírodními barvivy: Žlutou až hnědou barvu získáme, když vaříme vejce s cibulovými slupkami. Červená cibule dá vejci načervenalou barvu. Žlutě barví mrkvová nať, kurkuma, šafrán a kmín. Zlatavou žluť mají vejce obarvená čajem nebo zázvorem. Světle modrou až červenou získáme z červeného zelí – i vlažný nálev barví. Červenomodře barví také borůvky, i mražené. Červená vejce získáme i tak, že je uvaříme a poté potíráme šťávou z červené řepy. V nálevech vždy používáme trochu octa.

Vejce.JPGRecept na plněná vejce: Natvrdo vařená vajíčka podélně rozpůlíme, vyjmeme žloutky a utřeme je s majonézou nebo s máslem a trochou soli.

Hořčicová náplň: přidáme lžičku hořčice, trochu majonézy a petrželku.

Sardelová náplň (anchovy): sardelová pasta a jemně nasekaná cibule.

Ředkvičková: nasekané ředkvičky, mletý salám typu Genoa, majonéza.

Nivová náplň (blue cheese): nastrouhaný sýr a utřený česnek.

Můžeme též přidat křen nebo nastrouhaný sýr a pepř. Směs dáme do pytlíku na zdobení dortů a nastříkáme "pusinky" do prázdných bílků. Dobrou chuť! (Z internetového receptáře vybrala AM)

Různé zprávy

Nabízím příležitostnou výpomoc v domácnosti (úklid, nákupy, péče o staré lidi, doprovod k lékaři, také odborné masáže – docházím). Zájemci volejte prosím na 514-526-5076.

 

Na Věstník přispěli: Monika Formanová, Jarmila Frydl, Verónika Hičárová, Michael Novak, Olga Nováková, Eva Novotná, Iva Radoková, Dr. Alexander Skamene, Marie Ždánská a dva dárci, kteří si nepřejí být jmenováni. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Ema Košacká, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com nebo amartinu@yahoo.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.