Montrealský věstník                             Ročník 53

Červen/June 2017                       5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                           Číslo 10

________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

3. - 4. 6.           Jarní brigáda, tábor Hostýn, 135 Dorilda, St-Calixte Nord, QC, J0K 1Z0, celý víkend

14. 6.    St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

28. 6.    St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

 

Klub seniorů

V červnu se sejdeme 14. a 28., vždy ve středu v půl jedné odpoledne v Českém domě. Na schůzce 28. června nás navštíví studentka z České republiky, která by si ráda s místními krajany pohovořila. Přijďte, bude to poslední schůzka před prázdninami. Informace v případě potřeby podá Ema Košacká, tel. 514-735-5795.

 

Na schůzce 3. května jsme se sešli v téměř plném počtu, jen pan Alois Fogl byl stále ještě ošetřován v rehabilitačním ústavu, ale doufali jsme, že ho mezi námi přivítáme na příští schůzce. Společně jsme řešili lingvistické problémy, probrali jsme situaci v Čechách, dozvěděli jsme se, jak si procvičovat mozek, a dohodli se, že na každé schůzce budeme hrát hry pro posílení paměti, při kterých je nutno přemýšlet a logicky uvažovat. Paní Olga Nováková nám ukázala fotografie z Dominikánské republiky. Záviděli jsme jí ten týden slunce, modré oblohy a tyrkysového moře. Rada pro ty, kdo používají při chůzi hůl: když se napřímíte, držadlo hole by mělo být ve výši zápěstí.

 

Na schůzce 17. května jsme se sešli v plném počtu, konečně mohl přijít i pan Alois Fogl. Nemohl přece chybět při oslavě svých narozenin! Pizza, dort a sklenička vína – prostě báječná hostina. Abychom se ještě víc rozveselili, pověděli jsme si množství podařených vtipů. A aby nechybělo něco k zamyšlení, paní Olga Nováková nám připomněla dnešní 375. výročí založení Montrealu a různé mezníky v jeho historii. Na závěr jsme se podívali na český film "Pelíšky", ale moc nás nezaujal. (IR)

České a slovenské sdružení

Již máme zamluvenou halu pro náš 62. Bazar – bude se bude konat v sobotu 4. listopadu 2017 jako obvykle v hale kostela sv. Ignáce na West Broadway. O datu a místu konání Mikulášské zábavy není ještě rozhodnuto a datum seniorského oběda a Mikulášské nadílky pro děti rovněž ještě musíme finalizovat.

 

Již 66. kongres Českého a slovenského sdružení se bude konat ve dnech 10. a 11. června 2017 v Edmontonu v Albertě. Sejdou se na něm zástupci devíti kanadských poboček: Calgary, Edmonton, Kitchener-Waterloo-Guelph, London, Montreal, Ottawa, Toronto, Vancouver a Winnipeg. Pro zajímavost připomínáme, že v době začátků měla organizace, která vznikla v červnu 1939, celkem 45 poboček, ale v roce 1942 vlivem II. světové války počet vzrostl na 86 s 6500 členy. Nyní má Čs. sdružení asi 600 členů. Z Montrealu se zúčastní předsedkyně Čs. sdružení Míša Fuchsová a místopředsedkyně montrealské pobočky Alena Kapitánová – přejeme jim šťastnou cestu!

Sokol Montreal

Sokolský volejbal pro letošní sezónu skončil. Během podzimu a zimy jsme využili všech 10 a 10 večerů k volejbalovému tréninku, po kterém vždy následují tři až čtyři sety volejbalového klání. Posledních několik týdnů jsme však hráli s menším počtem hráčů, neboť účast byla ovlivněna cestováním, zdravotním stavem či pracovním vytížením jinak pravidelných účastníků. Věříme, že v nové sezóně, která začne koncem září, se opět sejdeme v potřebném počtu, případně obohaceni o nové zájemce. Se sokolským "Nazdar!" přejeme všem moc hezké prožití léta! (Ludvík Martinů)

Misie sv. Václava

Upozorňujeme, že během měsíců června, července a srpna se české mše nekonají. Příští mše bude až v září a bude oznámena v záříjovém čísle Montrealského věstníku. Přejeme vám všem hezké léto. (Rose Mary Strban)

Tábor Hostýn

Jarní brigáda na táboře Hostýn se bude konat během víkendu od soboty 3. června do neděle 4. června. Příjezd je možný již v pátek 2. června. Ubytování je zdarma, vezměte si ale spacák s polštářem pod hlavu. Jídlo je také zdarma a připraví ho profesionální kuchař John, který bude také vařit během dětského tábora. Večer bude zábava u táboráku – přineste si své hudební nástroje. Pokud bude špatné počasí, brigáda se odloží o týden. S dotazy se můžete obrátit na koordinátora Zbyňka Najsera, email znajser@hotmail.com nebo telefon 514-528-0794.

 

Příští dětský tábor se bude konat v červenci po dobu 3 týdnů, od neděle 2. 7. do soboty 22. 7. Ceny zůstávají stejné jako vloni: 395 $ za 1 týden, 765 $ za 2 týdny a 960 $ za 3 týdny. Každé další dítě ze stejné rodiny obdrží slevu 10 %. Sociálně slabé rodiny mohou dostat další slevu. Tábor povede osvědčený tým Josefa Maxanta a Františka Kaštánka. Přihlášky pro děti i pro zájemce o práci najdete na našem webu www.hostyn.org. Pro informace volejte Josefa Maxanta (450-465-4844) nebo Františka Kaštánka (514-913-1030), nebo napište na adresu camphostyn@gmail.com. Prozatím máme přihlášeno poměrně málo dětí. Budeme rádi, když nám pomůžete s propagací. Propagační brožurky o dětském táboře k rozdávání můžete obdržet od Josefa Maxanta.

     Pošlete nám vaše děti či vnoučata. Do tábora přijímáme i děti, které nemluví česky ani slovensky. Ať si děti přivedou své kamarády či kamarádky.

 

Tábor Hostýn je během léta otevřený pro rodinné dovolené. Rezervace je nutná – prosím, kontaktujte Frantu Kaštánka na tel. 514-913-1030 nebo email skastanek@sympatico.ca. Červnové termíny už se hodně plní: na 9.-11. červen je 15-20 lidí, na 17. a 18. června máme 30 lidí z Ottawy a 23.-25. června 35 lidí z Montrealu.

 

Předběžný program na léto:

Česko-slovenský piknik (dřívější pouť) bude v neděli 23. července.

Tradiční slovenský piknik bude v neděli 30. července.

Týdenní pobyt s výukou češtiny, který měl následovat po dětském táboře, se pro nedostatek účastníků nekoná. Pokusíme se vypracovat včas plán letní školy na příští rok tak, aby to rodičům lépe vyhovovalo.

Česká víkendová škola pro děti

Zde jsou předběžné informace o plánované české škole v Montrealu: navštěvovat ji mohou děti ve věku 7-12 let, od ukončeného 1. ročníku základní školy do maximálně 6. ročníku, tedy děti, které navštěvují l'école primaire / elementary school. Děti MUSÍ umět číst a psát alespoň v jednom jazyce, tedy francouzsky nebo anglicky, podle školy, kterou navštěvují. Plánujeme koncept klasické školy s výukou psaní a čtení.

     Škola začne na konci září 2017 v Českém domě, 6540 McLynn, Montreal, H3X 2R6. Předpokládáme, že výuka bude probíhat každé druhé sobotní dopoledne, od 10 do cca 12 hodin (dvě lekce, každá 45 minut a 15 až 20 minut přestávka). Výše ŠKOLNÉHO bude stanovena později. Kapacita školy je cca 12 žáků, proto neváhejte s rezervací místa pro vaše děti. Přihláška bude zaslána zájemcům elektronicky počátkem června. Napište si o ni již nyní na adresu ceskaskolamontreal@gmail.com.          

Slovenská škola pro děti

Oznamujeme Vám otvorenie Slovenskej školy pre deti v Montreale od roku 2017. Záujemci o bližšie informácie pište na slovenskaskolamontreal@gmail.com alebo sa pozrite na našu facebookovú stránku https://www.facebook.com/slovenskaskolamontreal/.

Loutkové divadlo v Montrealu

S radostí oznamujeme, že loutkové divadlo manželů Bauerových z Jaroměře, Boučkovo loutkové divadlo, se chystá v rámci svého severoamerického turné přijet i do Montrealu. Představení je naplánováno na sobotu 23. září 2017 odpoledne. Kromě půlhodinového představení pohádek (v češtině) je v programu také workshop, kdy si děti budou moci z plastikových láhví vyrobit vlastní loutky. Akce se uskuteční v hale kostela Westmount Park United. Představení sponzoruje Čs. sdružení a Sokol Montreal. Je to jedinečná příležitost vidět tradiční české loutkářské uměni na vlastní oči – rezervujte si toto datum již teď! (AM)

Český a slovenský den v Torontě

Český a slovenský den na Masaryktownu, 450 Scarborough Golf Club Road, se bude konat v sobotu 24. června odpoledne od 13 hodin. Bohatý program, tradiční kuchyně, sportovní hry, táborák. Rodinný den pod širou oblohou si užijte se svými dětmi a přáteli. Všichni jste vítáni.


 

In memoriam

Oznamujeme, že paní Rose Raba REICHMANOVÁ zemřela poklidně 16. května 2017 krátce po svých 98. narozeninách. Vyrostla v Československu a do Kanady se odstěhovala, aby se provdala za Otu Reichmana, se kterým vychovala dvě děti. Jejím velkým zájmem bylo umění, malování i sochařství, doma měla i spoustu dřevěných soch ze samorostů. Dlouhá léta byla členkou Montreal Arts Club, jehož byla i prezidentkou. Aktivní byla i v české komunitě, mnozí z vás ji znají jako členku Klubu seniorů, který také po několik let vedla. Několik let učila v české doplňovací škole a pomáhala na bazarech. S nadšením cestovala po celém světě, ještě v 94 letech jela na cruise podél Pacifického pobřeží. Mnozí z nás na ni budou dlouho vzpomínat.

Naši významní krajané

06 H Schmaus.jpgPři své poslední návštěvě České republiky jsem mluvila s Helenou SCHMAUSOVOU, keramičkou a kreslířkou, která mě požádala, abych pozdravovala všechny známé v Kanadě. Ti z vás, kteří se na ni pamatujete, víte, že se asi před dvaceti lety po smrti svého manžela Huga vrátila do ČR a žije v Bechyni ve vile, kterou postavil František Křižík, její pradědeček. Vystudovala keramickou školu v Bechyni a keramikou se též nadále úspěšně zabývá. Zúčastňuje se výstav a mnohých charitativnich akcí, zrovna teď v červnu bude v Bechyni vystavovat své porcelánové obrazy na výstavě nazvané "Pohádky a děti".

     V Montrealu vytvořila nesčetná díla a mnozí z nás se s nimi stále těšíme. Některá vyjadřují její velmi silný zájem o indiánskou kulturu se světem jejich mýtů a zvířat (viz obrázek). Její charakteristická keramika má bílou glazuru, většinou s modrou, ale někdy též zelenou velmi poetickou kresbou. V Montrealu je možno vidět Helenin mnohočlenný betlém na výstavě betlémů v St. Joseph Oratory, která ho od ní již před mnoha lety zakoupila. 

     Takže vyřizuji, jak jsem jí slíbila, a naopak za nás všechny přeji Heleně jen vše nejlepší, hlavně hodně zdraví a chuti do života. (Míša Fuchsová)

Memorial to the Victims of Communism in Ottawa

Memorial.jpgThe federal government has selected the design for the Memorial to the Victims of Communism, which they hope to unveil by November 2018. The winner, called "Arc of Memory", created by Paul Raff and his team, is an abstract bronze sculpture that reflects light in different ways based on sunlight. The sculpture consists of two curved wall-like metal frames that span 21 metres and rises about four metres in height. Over 4000 bronze rods are arranged along 365 slender posts, each one pointing at a unique angle of the sun, for every hour of every day, across a year. The memorial is divided in the middle at the winter solstice, the darkest day of the year, inviting visitors to step through in a metaphorical journey from darkness and oppression to lightness and liberty.

     In early March, the government announced five proposals and 717 people completed a survey, with results splitting close among the proposals. Arc of Memory was rated highest for being "visually striking" and conveying "hope and freedom," but the lowest for expressing "suffering and loss".

     The Tribute to Liberty charity has raised $1 million for the project, which should cost about $3 million. The government said it will match donations up to $1.5 million, and has already allocated $500,000 for construction costs. The memorial will carry the name "Canada, a Land of Refuge" and it will be built on the west side of the Garden of the Provinces and Territories, a seldom-used park near the Portage Bridge. The memorial has been talked about since 2008; the former Conservative government controversially planned its site in front of the Supreme Court, which judges rejected. Czech Ambassador Pavel Hrnčíř told Metro he hopes this project goes over better with Ottawans. "We’re very happy to see this project realized," he said.

(Podle zprávy v ottawském deníku Metro)

 

Kurzy hry na slovenskou fujaru nebo koncovku: Bohuslav (Bob) Rychlík pořádá pětidenní kurz v rámci "Tradition Weeks" na McDaniel College ve Westminsteru v Marylandu začátkem července. Předchozí hudební vzdělání není potřeba. O informace můžete napsat na fujara@gmail.com, podrobnější informace o festivalu a registrace na www.commongroundonthehill.org/twhome.html.

O Klubu seniorů

V roce 1992 napsal pan Vlasta Vrána o montrealském Klubu seniorů článek, ze kterého vybíráme pro zajímavost následující části. Mnohé z toho platí dodnes.

     "V Montrealu předválečná a poúnorová vlna emigrantů začala stárnout. Najednou zde bylo seniorů více než dost. Ti už měli za sebou existenční boj. Zbýval čas, ve kterém se začal dostavovat stesk po domově a touha po návratu ke kulturnímu odkazu vlastního mládí. Dostavovala se též potřeba zmírnění pocitu osamělosti a prázdnoty. Montrealská odbočka Československého sdružení má velmi svědomitý a dobře zaběhnutý bazarový odbor. Tento odbor vydělává peníze na čs. sociální a kulturní účely. Už léta se anonymně staral a nadále se stará o potřebné jednotlivce. Bazarový odbor velmi ochotně přislíbil pomoc také Klubu seniorů. Skoro by se dalo říci, že bazarový odbor si čs. seniory finančně adoptoval.

     Původně Klub organizovala jedna sociální pracovnice. S pomocí pěti až šesti osob telefonicky svolávala lidi na schůze a oznamovala, jaký bude program. Nyní je program každý měsíc oznámen ve "Věstníku čs. spolků v Montreale". Klub seniorů už dlouhá léta neúnavně organizuje, schůze řídí a plánuje pan ing. Václav Pavelka (Pozn. red.: narozen 1. června 1901, zemřel 3. ledna 2003). Pomáhá mu v tom několik dam. Ing. Pavelka obyčejně připravuje program několik měsíců dopředu. Schůze se konají každou druhou středu od 2 hod. do 4 hod. odpoledne. Je důležité, aby před vlastním programem lidé měli dost času a příležitostí pro osobní styk. Napřed je volný rozhovor, potom předseda oznámí, co se mezi seniory za posledních čtrnáct dní událo osobního a co se děje v jiných čs. organizacích plus všeobecně zajímavé kulturní zprávy. Dalších 60 až 90 min. je věnováno vlastnímu programu. O přestávce se podává káva nebo čaj a zákusky. Pečivo přinášejí hlavně členky. Kulaté narozeniny se oslavují dortem se svíčkami a někdy i květinami.

     Je důležité, aby se programy měnily, aby bylo hodně námětů. Nejoblíbenější jsou cestopisné filmy, přednášky a diapozitivy – a hlavně české filmy, zvláště veselohry. Čas od času promítáme umělecké filmy nebo opery a podobně. Je mezi námi dost kantorů, bývalých kantorů a kulturních pracovníků. Nebo lidí, kteří jsou úspěšní v různých oborech kanadského veřejného života. Mezi hostujícími řečníky jsou také lékaři, právníci, podnikatelé, inženýři, zaměstnanec komise Spojených národů, exiloví činitelé. Ti nám rádi přednášejí většinou v češtině nebo ve slovenštině – třeba o různých významných osobnostech české literatury, o vývoji demokratizace a volného trhu v ČSFR, co se děje v Národním divadle a mnoho dalších témat. Jindy nám zahrají naši mladí absolventi hudebních fakult a konzervatoří. Každoročním podnikem je dnes už tradiční vánoční oběd seniorů, financován bazarovým odborem Československého sdružení. Oběd se vždycky koná v prosinci, v dobré restauraci. Menu má výběr 2-3 hlavních jídel a podává se víno. Po jídle je kulturní a vánočně zaměřený pořad.

     Členy Klubu se automaticky stávají Češi a Slováci, muži a ženy starší 65-ti let a všichni penzisti (bez ohledu na jejich věk) a jejich manželky. Není žádné formální členství, ani přihláška, ani zápisné. Tudíž se také neplatí členské příspěvky. Nikdo nikoho nehoní, aby do Klubu chodil. Přesto návštěva je skoro vždycky početná, protože lidé se skutečně na tyto středy těší. V Klubu začalo nejedno dobré a blízké přátelství. Členové mají za sebou dost velké životní zkušenosti a kontakty, aby mohli jiným dobře poradit."

Různé zprávy

Pro svou vědeckou práci hledám Čechy ochotné se zúčastnit výzkumu zaměřeného na emigranty z doby před Sametovou revolucí. Jsem studentkou Pedagogické fakulty v Hradci Králové a koncem června budu na pár týdnů v Montrealu. Ráda bych udělala rozhovor s krajany ohledně jejich zkušeností s emigrací. Máte-li zájem, ozvěte se mi prosím na email ehavelk@gmail.com. Děkuji.

 

Nabízím příležitostnou výpomoc v domácnosti (úklid, nákupy, péče o staré lidi, doprovod k lékaři, také odborné masáže – docházím). Zájemci volejte prosím na 514-526-5076.

 

Na Věstník přispěli: Alice Gergel, Kateřina Jurásková, Luboš a Lidmila Špačkovi, Milada Teichmannová. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Ema Košacká, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com nebo amartinu@yahoo.com.

________________________________________________________________________________________________________________________

Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.