Montrealský věstník                                Ročník 54

Září/September 2017                  5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                            Číslo 1


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

2. – 4. 9.           Opékání selete, tábor Hostýn, 135 Dorilda, St-Calixte Nord, QC, J0K 1Z0

6. 9.        St       Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

20. 9.      St       Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

23. 9.      So      Loutkové divadlo, Westmount Park Church, 4695 de Maisonneuve W., 14 h, 15 h a 16 h

 

Vše nejlepší do nového roku

Židovský Nový rok (Rosh Hashanah) začíná večer 20. září a slaví se do večera 22. září. O týden později, večer 29. září, začíná Yom Kippur (Day of Atonement, neboli Den smíření), který končí příští den večer. Všem krajanům, kteří je slaví, přejeme hezké svátky!

Klub seniorů

Naše první schůzka před prázdninami bude ve středu 6. září v půl jedné odpoledne v Českém domě. Na další schůzku o dva týdny později, 20. 9. přijdou manželé Bauerovi z Boučkova loutkového divadla (BOĎI) a poví nám něco o svém turné po Severní Americe. Ukážou nám své loutky (už jste na vlastní oči viděli Kašpárka?) a možná nám i předvedou něco ze svého umění. Přijďte se podívat! Informace v případě potřeby podá Ema Košacká, tel. 514-735-5795.

 

Na naší poslední schůzce před letním obdobím ve středu 28. června jsme si připomněli 61. výročí protikomunistického povstání v polské Poznani, které bylo tvrdě potlačené. Očekávali jsme slíbenou návštěvu studentky z Česka, ale bohužel se nemohla dostavit. Povídali jsme si tedy o našich plánech na léto, domluvili jsme data podzimních schůzek, a abychom se vyžili kulturně, podívali jsme se na Smetanovu operu Prodaná nevěsta. Jelikož jsme byli v časové tísni, zvládli jsme to jen do půlky a na zbytek se podíváme příště. Nevadí, ostatně všichni víme, jak děj dopadne. S přáním hezkého léta jsme se pak rozešli. (IR)

České a slovenské sdružení

Již 62. předvánoční Bazar se bude konat v sobotu 4. listopadu 2017 od 11.00 do 15.00 hodin jako obvykle v hale kostela sv. Ignáce na 4455 West Broadway. Těšíme se, že přijdete v hojném počtu, abyste se sešli se svými známými v přátelském prostředí a pochutnali si na našich tradičních jídlech. Ke koupi bude jako obvykle velký výběr moučníků a domácí vánoční pečivo. Uvítáme vaši pomoc, ať už s přípravou, prodejem nebo s úklidem haly po Bazaru. V tom případě zavolejte prosím Míšu Fuchsovou (tel. 514-737-8325) nebo Blanche Havlovou (514-631-6772). Máte-li doma knihy, které byste nám chtěli darovat, zavolejte předem Aleně Martinů (514-484-6177). Nevozte je na bazar přímo, knihy musíme předem roztřídit a srovnat na stoly. Děkujeme.

Akce Českého a slovenského sdružení a Sokola

Mikulášskou zábavu chystáme na 11. listopadu 2017, a bude se tentokrát konat v Chopin Hall v Lachine. Seniorský oběd plánujeme na sobotu 2. prosince. Mikulášská nadílka pro děti se bude konat jako v minulých letech v hale kostela Westmount Park United v sobotu 9. prosince ve 3 hodiny odpoledne. (AM)

Sokol Montreal

Sokolský volejbal začne koncem září. Přesné datum pošleme po emailu těm, kteří s námi hráli vloni. Další informace o sokolských aktivitách podají náčelníci Sokola Josef a Marie Hřibovi na tel. 514-683-2092.

Misie sv. Václava

Doufáme, že jste si užili pěkné léto. Naše česká mše bude až příští měsíc, tedy v neděli 22. října 2017 jako obvykle v 11.00 hodin v kapli ve 3. patře budovy Loyola High School, 7272 Sherbrooke Street West (roh West Broadway). Další mše pak bude 26. listopadu. Růženec se modlíme od 10.30 h. Prosíme, přicházejte před jedenáctou, protože budova se v 11 hodin zamyká. Děkujeme a těšíme se na shledanou. (Rose Mary Strban)


 

Tábor Hostýn

09 Hostyn plaz.jpgOpékání selete během "Labour Day". Během Svátku práce od 2. do 4. září proběhne na táboře Hostýn již 7. opékání selete zvané "Fundraiser Mechoui". Cena za nedělní jídlo a za dvě noci ubytování je 75 $ pro dospělé, 30 $ pro děti od 10 do 16 let a 15 $ pro děti do 9 let. Pokud bude počasí příznivé, můžete se na táboře koupat na naší soukromé pláži (viz fotka vpravo z letošního dětského tábora), chodit na procházky do lesa a sbírat houby, hrát volejbal a večer bude velký táborák, při kterém se bude zpívat. Vezměte si spací pytel a polštář. Na sobotu si přivezte vlastní jídlo, v ceně pobytu je jídlo v neděli a pondělní "brunch". K nedělní snídani chystáme palačinky s kávou nebo s čajem; k obědu hotdog s kukuřicí a k večeři opékané sele. Alkohol se na táboře prodávat nebude, a proto si přivezte své vlastní zásoby. Pro rezervaci a informace volejte nebo pište: Barbara: 438-934-9505, barunka01@hotmail.com; Gabriela: 438-939-9505, gabrielachlumska@yahoo.ca. Vzhledem ke vzrůstajícímu zájmu je rezervace nutná co nejdříve (v minulém roce byl tábor plně obsazen). Veškerý výtěžek této akce půjde na údržbu a úpravu tábora Hostýn.

 

Dětský tábor. Od 2. do 22. července byl na táboře Hostýn dětský tábor. Letos se ho zúčastnilo méně dětí než v minulém roce: celkem se jich tu vystřídalo 35. Prvních deset dní často pršelo, ale přesto bylo možné chodit se koupat. V druhé polovině turnusu bylo již počasí lepší. Nový kuchař John za asistence Zbyňka Najsera velice dobře vařil. Poměr vedoucích ku počtu dětí byl jako obvykle výborný, jeden vedoucí na pět dětí. Z mnoha alb jsme vybrali několik, na kterých můžete vidět fotky a videa z letošního dětského tábora na internetu pomocí níže uvedených adres. Klikněte na první obrázek, potom ho zvětšte na celou obrazovku, a pak posunujte obrázky s pomocí šipek na vašem počítači, ne s pomocí šipek na obrazovce.

http://tuffasrock2.rajce.idnes.cz/Camp_Hostyn_July_3%2C_2017_-_Part_1/

http://tuffasrock2.rajce.idnes.cz/Camp_Hostyn_July_3%2C_2017_-_Part_2/

http://tuffasrock2.rajce.idnes.cz/Camp_Hostyn_-_July_3_to_July_6%2C_2017/

http://tuffasrock2.rajce.idnes.cz/Hostyn_2017_-_Part_4/# 

http://tuffasrock2.rajce.idnes.cz/Hostyn_2017_-_July_12_July_14/

http://tuffasrock2.rajce.idnes.cz/Hostyn_2017_-_July_16%2C_Part_1/

 

Český a slovenský piknik. Za pěkného počasí proběhl v neděli 23. července na táboře Hostýn Český a slovenský piknik (bývalá pouť). K obědu bylo tradiční vepřo-knedlo-zelo. I když chyběli někteří obvyklí návštěvníci, tábor navštívilo asi 50 lidí. Tato pomněrně úspěšná účast nás povzbudila, takže v organizování pikniku budeme dále pokračovat. Všichni se dobře pobavili. Několik fotek s účastníky najdete v albu:

http://tuffasrock2.rajce.idnes.cz/Piknik_23._cervence_2017/#

 

Slovenský piknik. Slovenský piknik se konal o týden později, tj. 30. července. Na stožáru vlála slovenská vlajka. Část Slováků přijela autobusem a někteří auty. Celkem zde bylo asi o 50% více lidí než předcházející neděli. K obědu bylo vepřo-knedlo-zelo a k tomu asi 20 porcí řízku s bramborovým salátem. K pohodě zpíval a hrál Jan Chlumský. Všem se piknik líbil a doufáme, že Slováci přijedou příští rok zas. (Josef Maxant)

Česká škola

Připomínáme, že česká sobotní škola začíná v sobotu 30. září 2017 dopoledne. Šeky musí být odeslány nejpozději do 31. srpna 2017. Zájemci prosím kontaktujte nás po emailu: ceskaskolamontreal@gmail.com.

 07 Lapka relief.jpgKultura

Eva LAPKOVÁ se zúčastňuje výstavy nazvané "Myths, Tales, and Legends of Canada" (Kanadské mýty, pohádky a legendy) v Musée du bronze d'Inverness se svým reliéfem nazvaným "Dream" (Sen – viz obrázek vpravo). Výstava je tématická a autoři museli projít konkurzem a každé dílo schvalovala komise.

     Vernisáž výstavy proběhla v sobotu 27. května 2017 odpoledne v muzeu v Inverness (asi 100 km na východ od Trois Rivičres). Výstava potrvá až do 15. října. Gratulujeme Evě k tomuto úspěchu!


 

=============================================================================

Srdečně zveme všechny naše přátele, příznivce a známé na naši

Dožínkovou zábavu

která se bude konat

v sobotu 14. října 2017 v NDG

5455 Blvd. de Maisonneuve West, Montreal

 

Živá hudba bude hrát k tanci i k poslechu tradiční české, slovenské a mezinárodní písně a taneční šlágry,

tak jak se hrávaly doma. Přijďte si poslechnout a pobavit se muzikou, kterou všichni známe a kterou již

málokde dnes uslyšíte...

Vstupné včetně večeře, kávy a zákusků je pouhých 18 $ za osobu v předprodeji do 11. září (25 $ u dveří).

Občerstvení všeho druhu je k mání u bohatě zásobeného baru. Volejte včas, počet míst je omezený.

Rezervace lístků na tel. 514-737-9220 nebo email czhappening@gmail.com

=============================================================================

Volby do Poslanecké sněmovny parlamentu ČR

Volby se budou v Kanadě konat na Velvyslanectví ČR v Ottawě a na Generálním konzulátu ČR v Torontu ve čtvrtek 19. října a v pátek 20. října 2017 od 14:00 do 21:00 hodin místního času. Upozorňujeme, že lhůta pro zápis do zvláštního seznamu voličů vedeného zastupitelským úřadem ČR v zahraničí končí dne 10. září 2017.

In memoriam

Groh.jpgPaní Eugenie GROH, rozená Juklíčková, zemřela v pondělí 5. června v Montrealu. Byla vždy aktivní a bystrou ženou, která za své módní návrhy získala mnoho ocenění a dokonce i hrála ve filmu Noční motýl z r. 1941 (viz obrázek). Ještě dva měsíce před smrtí žila ve svých 97 letech se svými bengálskými kočkami v bytě ve Westmountu, obklopená svými uměleckými výtvory a knihami, než byla hospitalizována po mrtvici.

     Narodila se v roce 1919 v Chrástu v Československu. V roce 1948 po komunistickém puči následovala svou sestru Libuši do Montrealu. Vzhledem k tomu, že v Praze pracovala pro nakladatelství Melantrich jako spisovatelka a kreslička módních návrhů, dostala během několika týdnů práci v uměleckém oddělení obchodního domu Eaton. Její reklamy v Montreal Gazette, na kterých spolupracovala se svými kolegy včetně Jacka Parkera, získaly v 50. a 60. letech mezinárodní ocenění za originalitu a barevné zpracování. Když Eaton v Montrealu zavřel, odstěhovala se s manželem Jaroslavem do Toronta, kde pracovala pro módní návrháře a časopisy a učila na Ontario College of Art. V polovině 80. let se vrátila do Montrealu.

     Kdo jste ji znal, věnujte jí tichou vzpomínku.

 

Pan Vladimír Josef JELÍNEK zemřel v neděli 25. června 2017 po krátkém pobytu v paliativní rezidenci Notre Dame de la Merci v láskyplné péči své manželky Zdenky a za bdělé podpory ošetřovatelského týmu.

http://ak-cache.legacy.net/legacy/images/Cobrands/MontrealGazette/Photos/photo_1_415DE3550f5c51657CumU2A289EA_20170701.jpg     Vladimír se narodil v Plzni v roce 1926. Krátce po II. světové válce byl přijat na Vojenskou leteckou akademii, kterou úspěšně absolvoval v hodnosti poručíka a tím se mu splnil jeho sen být pilotem. V roce 1948, poté co byl označen komunistickým režimem jako politicky nespolehlivý, se mu podařilo uprchnout do Západního Německa. Strávil tam a později v Anglii několik let a v roce 1952 odešel do Kanady.

     Následujících 65 let prožil v Montrealu. Svoji kariéru začal jako projektant, ale brzy postoupil na pozici inženýra a později do funkce vedoucího oddělení projekce systémů na manipulaci s materiály v oboru papírnictví a důlního inženýrství. Během svého života byl aktivně zapojen v československé komunitě a v různých profesionálních organizacích. Zároveň si ale vždy našel čas na to, aby mohl s láskou pečovat o svoji rodinu a výchovu dětí. V roce 1992 byla jeho vojenská služba oficiálně uznána Českou republikou a byl povýšen do hodnosti plukovníka.

     S hlubokým zármutkem na něj vzpomínají jeho děti, vnoučata a jeho milovaná manželska Zdenka, která strávila každý okamžik posledních 23 let po jeho boku. Upřímnou soustrast všem pozůstalým.

 

09 Z Cerny.jpgOznamujeme, že 16. července zemřel náhle a neočekávaně pan Zdeněk (David) ČERNÝ ve věku 71 let. Zanechal po sobě své synovce v Čechách a v Kanadě nás, jeho přátele a kamarády.

     Narodil se v Praze a do Kanady přišel na podzim 1968. Zdeněk byl člověk, kterého měl každý rád, ať to byli jeho zákazníci, kterým vyráběl a opravoval klenoty, a nebo jenom jeho přátelé, se kterými chodil na houby, rybařil a nebo trávil dovolenou. Scházeli jsme se u něj doma každý čtvrtek večer a on byl jeden z těch základních kamenů, který držel naši skupinu pohromadě. Bude nám chybět, a bude nám chybět doopravdy hodně. Budiž mu země lehká, a jestliže existuje ta paralelní dimenze, tak se možná znovu uvidíme.

     Budeme pořádat rozloučení se Zdeňkem 7. září od 18.00 do 21.00 hodin v kostele Ville-Emard Church of Christ, 6259 Monk Boulevard, Montreal, H4E 3H8 (blízko Jolicoeur St.). Pro další informace volejte Jana Marka, 514-995-6245.

 

S těžkým srdcem oznamujeme, že paní Ruth BÍLÁ-GUTHOF zemřela v Praze 8. srpna 2017 po dlouhém zápase s Alzheimerovou nemocí. Narodila se v Praze v roce 1925 a s prvním manželem Michelem Assouadem, kterého si vzala v r. 1949, odešla do Aleppa v Syrii. Později se přestěhovali do Bejrútu, kde žila 20 let a vychovala tam dvě děti. Občanská válka ji přinutila odejít, tentokrát do Montrealu, kde strávila 25 let a kde se vdala za Hanse Guthofa. Byla velmi aktivní v české komunitě, po několik let byla vedoucí Klubu seniorů. Ve věku 80 let se rozhodla vrátit do své rodné vlasti. Paní Ruth zanechala své děti Bernarda (s manželkou Zdenkou) a Danielle, vnoučata a čtyři pravnoučata. Všem vyjadřujeme upřímnou soustrast.

 

Všechny nás zasáhla smutná zpráva, že pan Pavel KANTOREK zemřel náhle 3. srpna 2017 ve věku 75 let – policie ho našla v jeho bytě v Torontu. Našim čtenářům není třeba ho představovat, jeho vtipy se často objevovaly na stránkách Montrealského věstníku. Do Kanady přišel v roce 1968 a pracoval na Ryerson University v Torontu jako profesor fyzikálních věd. Slavným se stal svými kreslenými vtipy a povídkami, mnohé byly vydané knižně. Podle svého odhadu nakreslil několik tisíc vtipů, a tak jako poctu vynikajícímu humoristovi a skvělému člověku jich několik přetiskujeme. Slova Jaroslava Pivoňky už pravděpodobně zná kdekdo: "Svými kočkami jste se stal, pane Kantorku, nesmrtelným." Za váš humor vám patří velké díky!

 

Kocky 1.jpg   Kocky 2.jpg    Kocky 3.jpg

 

Kočičí žrádlo je nudné. Proč nedě-     Dovedeš si představit tu hrůzu       Vy máte tak krásný, čistý děti.

     lají kočičí žrádlo, které se hýbe?      bejt pes a muset se posadit, kdy-     Ty moje jsou strašný čuňata.

koliv ti nějakej pitomec řekne?

Různé zprávy

Na Věstník přispěli: Jan Chlumský, Eva Jacek, Sonia Jelínková. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Ema Košacká, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com nebo emailem na amartinu@yahoo.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.


 

Čs. sdružení a Sokol Montreal

 

Vás srdečně zvou na představení

 

 

Boučkova loutkového divadla

Zubejda.JPG Kasparek.JPG

(BOĎI)

 

 

v sobotu 23. září 2017 odpoledne

 

od 14.00 do 17.00 hodin

 

v hale kostela Westmount Park United

4695 de Maisonneuve W. (roh Landsdowne)

 

 




Kašpárek  

Zubejda

Tři půlhodinové pohádky pro děti i dospělé:

(v češtině)

 

14.00 h      Kašpárek a princezna

Komedie o tom, kterak zlý černokněžník princeznu v draka zaklel,

ale udatný rytíř Prťka ji za pomoci Kašpárka osvobodil.

 

15.00 h      Jak se Honza učil bát

Pohádka o tom, jak se Honza díky lásce ke krásné princezně naučil bát.

 

16.00 h      O Zubejdě Solimánské

Pohádka o tom, kterak mladý Lotrando lásku krásné Zubejdy získal.

 

 

Můžete přijít na kterékoliv představení, na jedno, dvě, i na celé odpoledne.

Dejte prosím vědět předem Aleně Martinu (514-484-6177 nebo amartinu @ yahoo.com),

s kolika dětmi hodláte přijít, abychom vše náležitě připravili.

 

Mezi jednotlivými pohádkami bude přestávka, kterou mohou děti využít k občerstvení

(uvítáme, když maminky a babičky něco dobrého pro děti upečou a přinesou)

a také k poučení, jak loutky vypadají a jak se ovládají.

 

 

 

Vstupné dobrovolné – doporučený příspěvek 5 $

(finanční příspěvky na pokrytí nákladů s cestováním loutkoherců jsou vítány)

 

 

Nenechte si ujít příležitost vidět tradiční české loutkářské umění!