Montrealský věstník                                Ročník 54

Prosinec/December 2017              5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                            Číslo 4


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

Snowmen.bmp
Příjemné prožití vánočních svátků!

 

29. 11.  St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům,

                        6540 McLynn, 12.30 h

2. 12.    So        Vánoční oběd seniorů, Casa Grecque,

                        7218 boul. Newman, LaSalle, 12.00 h

3. 12.    Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School,

                        7272 Sherbrooke W., 11.00 h

9. 12.    So        Mikulášská nadílka pro děti, Westmount Park

                        United Church, 4695 de Maisonneuve, 15.00 h

13. 12.  St         Schůzka klubu seniorů, ­­­

                        Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h                                      

 

Rádi bychom poděkovali všem, kteří finančně podporují náš Montrealský věstník – vydávání a rozesílání závisí na vašich darech. Mnozí starší lidé stále dávají přednost tištěné formě. Chcete-li Věstník podpořit, prosíme vás, abyste napsali šek na "Czech & Slovak Vestnik". Poslat ho můžete na adresu: Ema Košacká, 6542­ McLynn, Montreal, H3X 2R6. Děkujeme mnohokrát.

Klub seniorů

V prosinci se sejdeme tentokrát pouze jednou, a to ve středu 13. prosince v půl jedné odpoledne v Čs. domě na 6540 McLynn. Informace v případě potřeby podá Ema Košacká, tel. 514-735-5795.

 

Tradiční vánoční oběd organizovaný Klubem seniorů za finanční podpory Čs. sdružení se bude konat v sobotu 2. prosince 2017 ve 12.00 hodin ve stejné restauraci jako vloni, Casa Grecque, 7218 boul. Newman v Lasalle. Ze stanice metra Angrignon tam jede autobus číslo 106. "Lunch Menu" restaurace obsahuje polévku nebo rajčatový džus, výběr z několika hlavních jídel, kde je i salát, a moučník s kávou nebo čajem. Můžete si přinést vlastní víno nebo pivo. Cena oběda pro seniory je 10 $ na osobu splatná v hotovosti na místě. Doporučujeme oznámit zájem a účast paní Emě Košacké na tel. 514-735-5795. Ta bude také při obědě přijímat platby. Vloni byli účastníci oběda velmi spokojení, doufáme, že vás tam zase uvidíme! (Alois Fogl)

 

Na schůzce 1. listopadu jsme pokračovali ve vzpomínkách na naše oblíbené romány i "literární poklesky" z dětství a mládí. Málem bychom zapomněli na Hýtu a Batula, ještě i nyní se rádi pobavíme příhodami dvou bratrů z roku 1875. Paní doktorka Eva Procházková potom zodpověděla několik našich dotazů týkajících se zdravotních problémů a léků. Vždy ochotně podá vysvětlení a poradí. Pan Alois Fogl nám vyprávěl o severovýchodních Čechách, o kraji, kde vyrůstal ve vesnici Mistrovice blízko Orlických hor.

     Navštívila nás naše bývalá členka paní Stáňa Babánková. Žije nyní v Santa Fé, kde kupodivu existuje početná česká komunita. Řeč se tedy stočila na vzpomínky na staré přátele, kteří jsou nyní roztroušeni po celém světě.

 

Na den druhé schůzky tohoto měsíce, 15. listopad, připadly narozeniny jedné naší členky. Samozřejmě jsme je náležitě oslavili, nechyběl výborný dort se šlehačkou. Promítli jsme si krátký záběr ze Sokolského sletu v Montrealu v roce 1988. Poznali jsme v něm i některé naše přátele.

     Paní Olga Nováková se vrátila z návštěvy Čech a Moravy a vyprávěla o místech, která procestovala, a s kým se tam setkala. Řeč se pak stočila na naše zkušenosti s montrealskými i pražskými kapsáři a vůbec zloději. S tím naštěstí paní Olga neměla tentokrát žádnou špatnou zkušenost. Nakonec jsme se podívali na film Antonína Moskalyka, pohádku "Třetí princ", natočenou podle námětu K. J. Erbena. Moc velký úspěch u nás tato pohádka neměla, shodli jsme se na tom, že jsme si raději měli povídat. (IR)

Všem přejeme krásné prožití Vánoc a mnoho zdraví a pohody do nového roku 2017.

České a slovenské sdružení – Our traditional Bazaar

A lively group gathered in the church hall of Saint Ignatius of Loyola on a Saturday morning in early November 2016. They were there to attend what many expected to be the "last" Czech bazaar held in Montreal. What happened that many of these same people were present again at Saint Ignatius on Saturday, November 4th of this year? It seems that the Czech bazaar has become such a tradition over the years that many are reticent to see it disappear. The original goal of the bazaar was to raise money to help people in need, at that time many of them new immigrants to Canada. The bazaar still strives to raise funds to continue benevolent work in the Montreal community, but other social and cultural goals are as important.

     What took place at this year’s event? The delicious baked goods, open-faced sandwiches, hot dishes, dršťková polévka and goulash familiar to anyone of Czech background were also a great hit to those tasting Czech cuisine for the first time. Some people were sitting and eating with friends and family while others were purchasing strudel, bábovka and treats to enjoy them later. At one end of the hall there was a brisk sale of used Czech books, while at the other end a mother was inquiring about enrolling her daughter for the Saturday morning Czech school. What was most striking was the multigenerational composition of both those in attendance and those volunteering at the event. Several of the more senior members were heard reminiscing about the days when the bazaar was held at Victoria Hall in Westmount. Little ones were being introduced by proud grandparents. Other people had come to reunite with friends they had made in their youth at Camp Hostyn or at Sokol.

     It is very important to remember that a lot happens behind the scene in order to make the bazaar happen. Many people donate their time preparing Christmas cookies and baked goods. Can you imagine how long it takes to bake 200 rakvičky? How about preparing potato salad with over 60 pounds of potatoes? People are also needed to transport items and arrange tables in the hall. And of course, on the day of the bazaar there is an even greater need for volunteers to work in the kitchen, staff the sales tables and sell the baked goods, food, and beer. Some volunteers are well into their 80’s while others are not yet in their teens. All were working to make the bazaar a success, and it was. To all the volunteers (you know who you are), thank you all for your hard work and for being such great team players. Thanks also to those of you who supported the event by attending and by spreading the word to others. Shall we hold another "last" bazaar? If we do, we are counting on your support to make it another success! (Alice and Blanche Havel)

 

Bazar 01.jpgBazar 02.jpgBazar 03.jpg

Scény z bazaru na obrázcích Ludvíka Martinů: zleva stůl s knihami, stoly s párky a polévkami, výběr chlebíčků

Sokol

Valná hromada Sokola Montreal se konala ve čtvrtek 16. listopadu 2017 v půl osmé večer v Českém domě. Zúčastnilo se jí pouze deset členů montrealské jednoty – však se celkový počet rok od roku zmenšuje. Vzhledem k tomu, že se letos ani cvičení, ani volejbal, ba ani Šibřinky už nekonají, jednalo se především o akcích, které Sokol pořádá společně s Čs. sdružením, hlavně pro tu mladší generaci: Mikulášská zábava, Mikulášská nadílka pro děti a Velikonoční pomlázka. Na závěr jsme pak oslavili dvoje narozeniny, jednak starosty Ludvíka Martinů a hlavně 95. narozeniny Dalibora Košackého. Ať jim zdraví slouží! (AM)

Sokol Montreal přeje svým členům i čtenářům Věstníku krásné vánoční svátky a vše nejlepší do nového roku.

Misie sv. Václava

Příští česká mše bude bude v neděli 3. prosince. Růženec se modlíme od 10.30 h. Prosíme, přicházejte včas, protože budova se v 11 h z bezpečnostních důvodů zamyká. Děkujeme. (Rose Mary Strban)

Otec Libor přeje všem požehnané Vánoce a hodně štěstí a zdraví v novém roce 2018.

Tábor Hostýn

Tábor Hostýn je nyní pro veřejnost uzavřen. Pouze pár členů asociace ještě na táboře dodělává poslední opravy. Asociace Hostýn přeje všem příjemné prožití svátků vánočních a všechno nejlepší v novém roce 2018. Těšíme se, že vás uvidíme na táboře Hostýn v příštím roce.     (Josef Maxant)

Kultura

Pastel Society Of Eastern Canada usporiadala v dňoch 27. októbra do 5. novembra svoju každoročnú výstavu, tentokrát s medzinárodnou účasťou, v "Galérii 203". Náš známy umelec Peter KRČ v nej získal cenu za "Najlepší portrét súťaže" so svojím obrazom pod názvom "Oops!" Gratulujeme!

 

Galerie Bernard, která letos slaví 20 let od svého založení, pořádá kolektivní výstavu na téma oslavy zimy nazvanou "A cette blancheur qui se pose", které se zúčastňuje i naše uznávaná umělkyně Eva LAPKOVÁ se svou plastikou. Výstava byla zahájena vernisáží ve středu 15. listopadu a potrvá do 22. prosince. Adresa Galerie Bernard je 3926 rue Saint-Denis, Montreal, H2W 2M2, telefon 514-277-0770.

Mikulášská nadílka pro děti

http://www.receptyonline.cz/data/pics/gastronomicky-kalendar-mikulas/mikulas-andel-cert2.jpgČs. sdružení a Sokol Montreal pořádají tradiční Mikulášskou nadílku pro děti v sobotu 9. prosince 2017 ve tři hodiny odpoledne ve Webster Hall kostela Westmount Park United na 4695 de Maisonneuve W. ve Westmountu. Parkování je za kostelem (vjezd z Landsdowne). Vstup je zdarma. Jako v předchozích letech bude Mikuláš rozdávat dětem dárky, které přinesete. Dárek označte výrazně celým jménem dítěte. Dětem, které přednesou básničku nebo zazpívají písničku (pokud možno česky nebo slovensky), dají anděl s čertem navíc zvláštní malý dárek. Po rozdělení dárků bude jako vždy připraveno pohoštění. Budeme rádi, když maminky nebo babičky opět pro děti něco upečou a přinesou. Tentokrát se přihlašujte u Andrey Larocque nejpozději do 4. prosince na tel. 438-882-5151 nebo po emailu na andrea.larocque78@gmail.com nebo andrealarocque@centrum.cz.

O Mikulášské zábavě

12 Mikulas.jpgTentokrát přišel Mikuláš do Montrealu neobvykle brzy. Byla to vlastně dohra různých problémů a potíží, které nás potkaly vloni. Po problémech s vedením slovenského kostela sv. Cyrila a Metoděje jsme hledali jiné místo a nebylo jednoduché najít termín, aby byla zároveň k dispozici i kapela. Toto brzké datum mělo ale i výhodu – nebyla ještě taková zima a nehrozilo, že napadne půl metru sněhu (i když pár centimetrů jsme den před zábavou přece jen dostali, snad na dokreslení té mikulášské nálady). Chopin hall měla hodně výhod ale i nějaké nevýhody: je o trochu prostornější, nemusí se chodit po schodech (to ocenili zvlášť muzikanti se svými těžkými nástroji), ubrusy jsou tu k dispozici a všechno vybavení baru i kuchyně funguje. Na druhou stranu je zde kuchyň menší, halu jsme museli trochu vyzdobit, chvíli trvalo, než jsme zjistili, jak funguje (či nefunguje) osvětlení, a hlavně se muselo po zábavě všechno uvést do původního stavu včetně rozestavění židlí na nedělní sešlost. Všichni osvědčení organizátoři přiložili ruku k dílu, našlo se i pár nových pomocníků, a tak bylo dost piva i chlebíčků, Romana a Jiřka Kalvasovy udělaly obě polévky (výborné!), Mikuláš s čertem a andělem přišli a podělili hodné účastníky dárky. Kromě asi 70 dospělých se tentokrát sešlo i dost dětí. Oba hudebníci z Edelweiss hráli skvěle, dokonce nám zahráli i dvě mazurky, které přes léto pro nás nacvičili, a zazpívali refrén písně "Škoda lásky" česky! Za to sklidili velký aplaus. Děkujeme všem dobrovolníkům a účastníkům za skvělou práci a příští rok se můžeme těšit 24. listopadu ve stejné hale na shledanou! (AM)

Krátký záznam ze zábavy pořízený Radkem Kučerou můžete shlédnout na https://youtu.be/KR0CWJo6pM4

Vánoční koncert v Ottawě

V pátek 8. prosince se v bazilice Notre Dame, 385 Sussex Drive, Ottawa, koná Vánoční koncert Evropské unie. Na programu jsou koledy všech 28 států EU v podání sborů místních škol. Je to již desátý vánoční koncert pořádaný European Union Delegation to Canada v hlavním městě. Koncert začíná v 7.00 hodin večer, dveře jsou otevřeny od 6.30 hodin. Informace na tel. 613-238-6464. (Velvyslanectví ČR v Ottawě)


 

12 Cesky lev.JPGVánoční akce v Torontě

Generální konzulát České republiky v Torontu přeje čtenářům časopisu Montrealský věstník požehnané Vánoce a do nového roku 2018 zdraví, životní sílu a mnoho úspěchů.

 

Masarykův ústav (Masaryk Memorial Institute – MMI) pořádá během prosince následující akce, všechny v restauraci Praha, 450 Scarborough Golf Club Rd., Toronto, ON M1G 1H1. Informace na tel. (416) 439-4354 nebo na emailu office@masaryktown.ca a informace na www.masaryktown.ca.

 

MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA PRO DĚTI – neděle 3. prosince od 14.00 hodin. Mikuláš s čertem a andělem rozdají dětem dárky, které přinesou rodiče. Označte balíčky čitelně napsanými jmenovkami.

 

VÁNOČNÍ VEČEŘE NA MASARYKTOWNU – pátek 15. prosince v 19.00 hodin. Přijďte s námi strávit klidný večer ve slavnostní náladě při poslechu poetického programu, za zpěvu vánočních koled, při sklence lahodného vína a sváteční večeři. Rezervace a vstupenky Iva Ječmenová, tel. (416) 439-4354.

 

TRADIČNÍ VÁNOČNÍ TRHY – neděle 17. prosince od 10.00 do 15.00 hodin. V prodeji bude vánoční pečivo a vánočky, ručně vyráběné umělecké předměty, drobné dárky a hračky, české filmy na DVD, knihy, kalendáře. Přijďte se potěšit příjemnou vánoční atmosférou ve svátečně ozdobené restauraci Praha.

In memoriam

S lítostí oznamujeme, že 3. listopadu zemřela v Kingstonu paní Eliška BUNDÁLKOVÁ ve věku nedožitých 94 let. Již několik let byla velmi nemocná a ani nepoznávala své návštěvy, a tak její odchod z této země je vlastně vykoupením. Nyní je se svým milovaným manželem Jindrou, který zemřel v roce 2006.

     Eliška přišla do Kanady začátkem padesátých let a s Jindrou se usadili v Montrealu, kde dlouhá léta pracovala na Concordia University. Byla zapojena v krajanské komunitě – cvičila v Sokole, účastnila se všech sletů, a rovněž byla členkou Českého a slovenského sdružení. Když odešli s Jindrou do důchodu, přestěhovali se do Kingstonu, kde se Eliška stala předsedkyní místní pobočky Čs. sdružení.

     Čest její památce! (Za Sokol i Čs. sdružení Radmila Locherová)

Soutěž Českého a Slovenského národního muzea

Národní muzeum a Slovenské národní muzeum příští rok pořádá ke 100. výročí vzniku Československé republiky Česko-slovenskou / Slovensko-českou výstavu. V rámci této společné výstavy muzea vyhlásila jedinečnou soutěž pro veřejnost "Hledáme předmět s příběhem". Cílem soutěže je objevit předměty a jejich zajímavé příběhy, které dokládají česko-slovenské vztahy. Výherci tak budou mít jedinečnou šanci vystavit unikátní předměty na výstavě v Bratislavě i v Praze a podělit se tak s návštěvníky o jejich zajímavé příběhy. Soutěžící se mohou těšit i na atraktivní ceny. Soutěž probíhá až do 31. ledna 2018. Informace najdete na www.cesko-slovensko.eu. Zúčastnit se mohou všichni zájemci bez rozdílu věku.

Trochu humoru

Nejvyšší soud rozhodl, že tento rok nebude u příležitosti Vánoc v Ottawě na Parlament Hill postaven žádný Betlém. To naprosto není z žádného náboženského důvodu. Jednoduše nebylo možné najít v hlavním městě tři mudrce. Pannu také stále ještě hledají. Na druhé straně volů a oslů je prý dost, aby naplnili celou stáj.

Různé zprávy

Na Věstník přispěli: Hana Baránková a Ladislav Bárdoš (Švédsko), Vera Bondy, Iva a Vladimír Brožovi, Dr. Radan Čapek, Míša Fuchsová, Leopoldina Fuessel-Gordon, Jana Glavašová (B.C.), Marie a Josef Hřibovi, Soňa Jelínková, Jana Jeníčková, Miloš Kačír, Alena Kapitánová, Ema a Dalibor Košackých, Zdena Kozáková, Radek Kučera, Eva Lapka, Antonín Matoušek, Dagmar Mikešová, Slávka Nesvadbová, Franta a Maruš Pánkovi, Ing. Karel Pelz, Dr. Petr Pohanka, Iva Radoková, Anna Simandl, Jerry Slaba, Valerie Sládková, Bianca a Ivan Stecko, Dr. Oskar Sýkora, Lucy Ševčíková, Zuzana Truxová, Zdenka Woo, Mary Zdanska-Smith, Vláďa Zicha, Michal Zselenak a dva nejmenovaní dárci. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Ema Košacká, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com nebo emailem na amartinu@yahoo.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.