Montrealský věstník                                Ročník 54

Duben/April 2018                        5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                               Číslo 8

________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

31. 3.    So        Velikonoční pomlázka, St. Ignatius Church lounge, 4455 West Broadway, NDG, 15.00 h

3. 4.      Út        Výroční schůze Čs. sdružení, Čs. dům, 6540 McLynn, 19.30 h

4. 4.      St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

8. 4.      Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

18. 4.    St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h


========================================================================

04 Velikonoce.jpg 04 Passover.jpg Letos vycházejí katolické svátky velikonoční

i židovská pascha na stejnou dobu: 

Velký pátek na 30. března aPassover trvá

od večera 30. března do neděle 8. dubna.

A proto našim čtenářům přejeme

příjemné prožití svátků, které každý slaví

podle svého založení, zvyku a víry:

Joyeuses F ętes!

Happy Passover!

Veselé Velikonoce !

========================================================================

Klub seniorů

V dubnu se sejdeme dvakrát, 4. a 18. 4., vždy ve středu v půl jedné odpoledne v Čs. domě na 6540 McLynn. Informace v případě potřeby podá Ema Košacká, tel. 514-735-5795.

 

Na den naší schůzky 7. března připadlo 168. výročí narození druhého "Otce vlasti", prvního prezidenta Československa T. G. Masaryka. Promítli jsme si kratší, spíše strohý, ale o to zajímavější film "Největší Čech T. G. Masaryk", v němž doktor Zdeněk Mahler uvedl nejen základní údaje ze života pana prezidenta, ale také některé ne všem známé historické souvislosti. Diskutovali jsme o náboženství a politice, o umění a současných událostech. Paní Olga Nováková nám udělala přednášku o zelenině od A až do Z, jaké má která vitamíny a minerály, čím která prospívá zdraví. Víte, že mrkev je zdravější uvařená než syrová? Dohadovali jsme se o tom, máme-li užívat vitamíny nebo nám stačí zdravě jíst. Určitě by bylo pro nás lepší mít na talířcích míchanou zeleninu než sladké zákusky zapíjené kávou. No, jednou za dva týdny to snad není velkým prohřeškem.

 

Na schůzce 21. března jsme chtěli přivítat jaro, ale museli jsme si nechat zajít chuť. Kde vzít a nekrást? Věšák plný zimních kabátů, zimní boty seřazené u vchodu... Paní Olga Nováková nám připomněla události týkající se druhé poloviny tohoto měsíce: 20. března 1887 se narodil malíř a spisovatel Josef Čapek, bratr Karla, autor slova robot; 22. března 1471 zemřel český král Jiří z Poděbrad; 28. března 1914 se narodil spisovatel Bohumil Hrabal. Olga potom pokračovala v přednášce o správné výživě. Poučila nás tentokráte o vitamínech a minerálech obsažených v různém ovoci. Hovořili jsme pak o všem možném, o pracovních podmínkách žen za komunismu, historii zemědělství na Ukrajině. Přešli jsme poměrně logicky na prezidentské volby v Rusku. A abychom si vylepšili náladu, promítli jsme si starší film "Vrchní, prchni!" v režii Ladislava Smoljaka podle scénáře Zdeňka Svěráka, který ve filmu i hraje. (IR)

Čs. sdružení

Výroční schůze montrealské pobočky Čs. sdružení se bude konat 3. dubna 2018 v půl osmé večer v Českém domě na 6540 McLynn. Valná hromada je schůze pro všechny členy Čs. sdružení v Montrealu. Zároveň zveme i další krajany, kteří by chtěli pomoct s našimi podniky, aby se zúčastnili. (Ema Košacká)

Misie sv. Václava

Naše příští mše bude v neděli 8. dubna jako obvykle v 11 hodin v kapli ve 3. patře budovy Loyola High School, 7272 Sherbrooke Street West. Růženec se modlíme od 10.30 h. Prosím, přicházejte včas, protože budova se v 11 hodin zamyká. Děkujeme.

     Otec Libor Švorčík a všichni členové Misie vám přejí požehnané Velikonoce. (Rose Mary Strban)

Tábor Hostýn

Dětský tábor se letos bude opět konat pod vedením osvědčené dvojice Josefa Maxanta a Franty Kaštánka. Tábor začne 1. července a bude trvat tři týdny až do 21. července 2018. Čisté ceny (net) jsou stejné jako vloni: za první dítě 395 $ za jeden týden, 765 $ za dva týdny a 960 $ za tři týdny. Další děti ze stejné rodiny mají 10% slevu. Rodiče dostanou potvrzení na daně.

     Hledáme vedoucí k dětem. Zájemci volejte na tel. 450-465-4844 nebo 514-913-1030, anebo pište na adresu camphostyn@gmail.com nebo skastanek@sympatico.ca. Přihlášky a další informace najdete na naší webové stránce www.hostyn.org.

Kultura

Koncert Ensemble Caprice spolu se sborem Musica Orbium v La Passion J. S. Bacha se koná v sobotu 21. dubna v 7 h večer a v neděli 22. dubna ve 3 h odpoledne v kostele Saint-Pierre-Apôtre, 1201 de la Visitation (metro Beaudry). Další koncerty Ensemble Caprice najdete na jejich webu ensemblecaprice.com.

Velikonoční pomlázka pro děti

03 VelikonocePřipomínáme, že tradiční velikonoční pomlázka pro děti (malování vajíček a pletení pomlázky) se bude konat už tuto sobotu 31. března ve 3 hodiny odpoledne v lounge kostela sv. Ignáce (St. Ignatius Church) na 4455 West Broadway, tam, co se pořádají české bazary. Všichni si opět budou moci uplést správnou velikonoční pomlázku a namalovat velikonoční kraslice. Proutky na pomlázky i mašle obstaráme. Doporučujeme, aby si děti přinesly z domova barvičky a vyfouknuté skořápky vajec nebo vejce natvrdo, která budou malovat. Také uvítáme tvořivé maminky, které dětem s malováním a zdobením vajíček pomohou. Po malování bude jako obvykle připraveno malé pohoštění. Budeme rádi, když maminky či babičky opět něco dobrého pro děti upečou a přinesou. Kdo se ještě nepřihlásil, ať tak učiní co nejdříve – zavolejte Aleně Martinů na 514-484-6177 nebo napište na amartinu@yahoo.com. Děkujeme a budeme se těšit na shledanou. (AM)

Jarní sokolský festival v Torontu

Sokol Toronto vás srdečně zve na svůj 10. jarní festival, který se koná v neděli 6. května 2018 ve 12.00 v hale kostela sv. Václava, 496 Gladstone Ave, Toronto. Oběd s moučníkem a kávou 25 $ pro dospělé, 12 $ pro děti. Na programu ukázky ze cvičení dětí, předání medailí dětem, které se účastnily gymnastické soutěže 5. května, přivítání nových členů do sokolské organizace a informace o příštích akcích Sokola. Informace a rezervace lístků u Hany Juráskové na tel. (905) 838-5269 nebo po emailu na hana.jurasek@yahoo.ca.

Delegace UK v Montrealu

V záplavě letošních výročí stojí na významném místě Univerzita Karlova (UK) v Praze, založená Karlem IV v roce 1348. U této příležitosti se UK rozhodla více otevřít světu a také navázat kontakt se svými alumni. V tomto kontextu uspořádala "Dny UK" v různých zemích včetně Belgie, Velké Británie a dalších. V Kanadě navštívila delegace některé univerzity v Torontu (University of Toronto) a v Montrealu (McGill, University of Montreal a Concordia). Během své návštěvy v Montrealu delegace UK zorganizovala ve středu 14. března tzv. raut, což je setkání s pohoštěním, na které byli pozváni jak bývalí absolventi, tak i studenti, stážisté a další krajané, kteří udržují kontakty s UK. Sešlo se 10 členů delegace a 25 krajanů. Po krátkém představení přítomných pronesli krátký proslov vedoucí delegace prorektor UK pro zahraniční vztahy Prof. Dr. Jan Škrha, velvyslanec ČR v Kanadě pan Pavel Hrnčíř a za českou komunitu Prof. Ludvík Martinů (absolvent UK z roku 1981 a starosta Sokola), který jménem krajanů předal členům delegace malou pozornost: lahvičky ve tvaru javorového listu s javorovým sirupem. Následující diskuse se aktivně zúčastnili další členové české komunity v Montrealu: Míša Fuchsová, předsedkyně ČSSK, Andrea Larocque a Kateřina Kwasniaková za vloni založenou českou školu a další. Závěrem bychom chtěli poděkovat delegaci UK za pozvání a za návštěvu v Montrealu, a věříme, že se jejich poslání vydařilo ve všech směrech. (Ludvík Martinů)

Jubileum paní Olgy Velanové

Olga Velan.pngPaní Olga VELANOVÁ oslaví 28. března své stoleté narozeniny! Celý svůj život stála tak trochu v pozadí za svým mezinárodně úspěšným a proslulým manželem A. K. Velanem, se kterým by letos oslavila 77. výročí svatby. Říká se, že za každým úspěšným mužem stojí vyčerpaná žena, ovšem paní Velanová nejen že svého muže podporovala, ale v mnohém doplňovala a sama se přičinila o hodně vlastních aktivit. Její dobročinnost je velmi dobře známá a již jsme o ní mnohokrát psali. V Montrealu dlouhá léta vedla náš Bazar a v krizových letech pomáhala nově příchozím do Kanady. S manželem např. založila dům pro ženy v nouzi, Maison Olga v Montrealu a další v Blansku v Čechách. Finančně pomáhali nemocnicím, po povodních v Čechách, lidem chudým, postiženým neštěstím a také romským dětem. Přispívali na vědu i na kulturu. Příkladů její dobročinnosti je velké množství. Za všechny, kteří jí budou vždy vděčni, jí přejeme všechno nejlepší, hodně klidu a spokojenosti v kruhu početné rodiny! (AM)

Letošní významná výročí

V dubnu je opět několik zajímavých událostí, které se staly v roce končícím osmičkou. Nejstarší je spojena s českým králem a římským císařem Karlem IV, který byl v roce 1348 velmi produktivní. Na 7. dubna vychází 670. výročí založení Karlovy univerzity. Je to největší česká univerzita, jedna z nejstarších v Evropě. V době Karla IV měla čtyři fakulty – svobodného umění, lékařskou, právnickou a teologickou. V současné době má 17 fakult a řadu programů akreditovaných i v anglickém jazyce. V roce 1417 se univerzita přihlásila k husitství a vysloužila si tím papežský zákaz činnosti. V roce 1618 se aktivně účastnila odboje proti katolickému panovníkovi, ale po porážce protestantských stavů v roce 1622 byla předána jezuitům. V 18. století prošla několika reformami, byla zestátněna a studium bylo umožněno i nekatolíkům. Jako profesoři tam působili např. Jan Evangelista Purkyně, Tomáš G. Masaryk a dokonce i Albert Einstein. Bedřich Hrozný, který publikoval v roce 1917 své dílo "Jazyk Chetitů", se stal profesorem filozofické fakulty, a Jaroslav Heyrovský, nositel Nobelovy ceny za chemii, byl profesorem přírodovědecké fakulty.

     Syn výše zmíněného profesora J. E. Purkyně, Karel Purkyně, zemřel 5. dubna 1868. Byl to malíř, portrétista, za svého života nepříliš uznávaný, takže jeho otec musel podporovat nejen jeho, ale i jeho manželku a tři děti, když Karel ve svých 34 letech zemřel. Karel byl i uměleckým kritikem a zakladatelem Umělecké besedy v roce 1863 (spoluzakladateli byl i Bedřich Smetana a Josef Mánes). Deset let po jeho smrti, 10. dubna 1878, se narodil Eduard Štorch, pedagog, archeolog a spisovatel, známý především svými romány a povídkami z doby kamenné a bronzové (např. Hrdina Nik, Lovci mamutů či Minehava). Zemřel v roce 1956, dva roky předtím, než zemřel básník Vítězslav Nezval (6. dubna 1958). Ten se narodil v květnu 1900 a stal se vůdčí osobností českého surrealismu. Nejznámější je asi jeho drama Manon Lescaut. O deset let později, 13. dubna 1968, zemřela významná dramatička, spisovatelka, básnířka a herečka, manželka spisovatele Karla Čapka, Olga Scheinpflugová. Zatímco Nezval byl komunistou, který se ve svém mládí angažoval v avantgardní skupině Devětsil a za socialismu se svou budovatelskou poezií a socialistickým realismem snažil zavděčit establišmentu, Olga Scheinpflugová se nikomu nepodbízela, zůstala věrnou odkazu svého manžela, a vláda ji odměnila titulem národní umělkyně až posmrtně.

      Dalším letošním významným výročím je 200 let od založení Národního muzea v Praze. Vzniklo jako Vlastenecké museum 15. dubna 1818 zásluhou rozsáhlých sbírek paleontologa Kašpara Maria ze Šternberka. O muzeum se zasloužili i František Palacký, hrabě Jan Dětmar z Nostic a také francouzský paleontolog Joachim Barrande. Od roku 1848 se jmenovalo České museum, v období 1854-1919 Museum Království českého, a pak do roku 1922 Zemské museum. Před postavením slavné novorenesanční budovy v čele Václavského náměstí, otevřené v r. 1891, byly sbírky uloženy ve Šternberském a v Nostickém paláci. Budova muzea byla několikrát vážně poškozena (mimo jiné stavbou metra nebo požárem v únoru 2016) a nyní je v rekonstrukci. Zčásti by měla být otevřena k 28. říjnu tohoto roku, celá pak v únoru 2019.

     Pro nás v Montrealu je tu ještě jedno významné datum – nedávno uplynulo 100 let od narození režiséra a scénáristy Emila Radoka. Zdroje na internetu uvádějí jako měsíc narození květen, ale od jeho dcery, paní Ivy Radokové, máme zaručenou zprávu, že se narodil 22. března 1918 v Kolodějích nad Lužnicí. Nejvíc se proslavil svou prací na audiovizuálních a multimediálních projektech. Pro Expo 58 v Bruselu, kromě zlatou medailí oceněného Polyecranu, vytvořil se svým bratrem Alfrédem divadlo Laterna magika, které mělo úspěch i na Expo 67 v Montrealu. To mu také usnadnilo začátky v Kanadě. V roce 1968 emigroval do Montrealu, kde žil až do své smrti v roce 1994. (AM)

Něco o Velikonocích – zvyky během velikonočních dní

Květná neděle (Palm Sunday): Měly by se oblékat nové šaty, aby v nich člověk kvetl (nebo, jak se také někde říká, aby nás beránek nepokakal). Nemělo by se ten den nic péct, prý by se zapekl květ na stromech a neurodilo by se žádné ovoce. To nám tady v Montrealu nehrozí, stromy v této době ještě zdaleka nekvetou.

Modré pondělí: V tento den se na oltář pokládala modrá látka, od toho má jméno.

Šedivé úterý (nebo také Velké úterý): ten den se uklízelo a vymetaly se pavučiny.

Škaredá středa: Podle pověry se nikdo nemá škaredit, protože pak by se škaredil každou středu v roce. Také se jí říkalo Sazometná nebo Smetná, protože se vymetaly komíny a smýčily se domy.

Zelený čtvrtek: Lidé se měli postit, nejíst maso, ale jen zeleninu, hlavně zelenou stravu (špenát, zelí, kopřivy). Nepůjčovat peníze a nehádat se, aby se nám hádky celý rok vyhýbaly a peníze se nás držely.

Velký pátek: Den nejpřísnějšího půstu, kdy také platily následující příkazy: nezatopíš do východu slunce, neupečeš, nevybělíš, nezameteš, nevyneseš z domu, neprodáš, nepůjčíš, nedaruješ a nepřijmeš dar. Podle lidové tradice se ten den otevírá cesta ke skrytým pokladům v zemi.

Bílá sobota: Děvčata se před východem slunce myla rosou, aby měla bílou pleť a nenaskákaly jim pihy. Také se před východem slunce vymetalo stavení, aby se v něm nedržel hmyz a bylo po celý rok čisté.

Boží hod velikonoční: Pečou se velikonoční beránci a světí se pokrmy (beránek, mazanec, vejce, chleba a víno). Každá návštěva pak z něj dostala kousek, kousek se dal i poli, zahradě a studni, aby byla dobrá úroda.

Velikonoční, nebo červené pondělí: Chlapci chodí dům od domu za děvčaty a šlehají je pomlázkami, aby byla celý rok zdravá, veselá a pilná. Za to od nich dostávají malovaná vajíčka a dárečky. (Podle internetu, AM)

A tak vám přejeme veselé Velikonoce, hodně malovaných vajíček a pěknou pomlázku!

Trochu humoru

Čech vysvětluje Američanovi, co znamenají barvy na české vlajce:

"Naše vlajka představuje naše daně. Když o nich mluvíme, tak rudneme vzteky. Když nám finanční úřad napíše, že máme nedoplatky na daních, tak zbledneme. A když zaplatíme, tak zmodráme."

"U nás je to totéž," konstatuje Američan, "akorát přitom ještě vidíme hvězdičky."

 

V supermarketu přistoupí chlápek k jedné velmi pohledné ženě a praví: "Můžete si se mnou chvíli povídat?" "Proč?" diví se ta paní. "Protože se mi někam ztratila žena. A když chvilku mluvím s nějakou krasavicí, najednou se vždycky odněkud objeví."

CS Talk logo.pngRůzné zprávy

Projekt Czechoslovak Talks vznikl v roce 2016 pod hlavičkou Nadačního fondu Dotek, který se od roku 2008 finančně spolupodílí na realizaci celé řady aktivit Čechů a Slováků žijících v zahraničí. Finančně podpořil například studijní programy českého jazyka a pravidelně přispívá na činnost některých krajanských spolků a sdružení. Skrze navázání úzkého kontaktu s krajanskou komunitou jsme měli možnost seznámit se s mnoha inspirativními životními příběhy krajanů, a díky tomu vznikla i myšlenka projektu Czechoslovak Talks. Hlavní činností tohoto projektu je sběr, zpracování a publikace životních osudů českých a slovenských krajanů po celém světě: příběhy osobních vzestupů a pádů, příležitostí a překážek. Postupně publikujeme příběhy na webových stránkách www.czechoslovaktalk.com. Pokud chcete být součástí projektu Czechoslovak Talks či znáte někoho ve svém okolí, jehož životní příběh by měl být uchován pro další generace, kontaktujte nás na e-mailové adrese m.kanakova@czechoslovaktalk.com.

 

Firma Tries Distribution Inc. dojednala s SAQ dovoz menšího balení slivovice a likérů od R. Jelinek, Vizovice. Email s objednávkou pošlete na sales@tries.com nebo zavolejte na 450-890-6101 (Pavel). Uveďte vaši adresu, případně email, telefonní číslo a nejbližší obchod SAQ (po celém Quebeku). Číslo objednávky obdržíte emailem nebo po telefonu.

 

Na Věstník přispěli: Emily Cambron, Jarmila Frýdlová, Sonia Jelínková, Kateřina Jurásková, Henry Nesvadba, Michael Novak, Olga Nováková, Miloš Novotný (Bohemia Restaurant). Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Ema Košacká, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com nebo amartinu@yahoo.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.




JUDr. Jaroslav Horký odpovídá na vaše otázky

Otázky a odpovědi zpracovává Advokátní kancelář H&P Law s.r.o.

www.ak-hp.cz, tel. 420 221 719 041, fax 420 221 719 059, email info@ak-hp.cz.

 

Dotaz : Při návštěvě České republiky jsem zjistil, že na mém pozemku stojí stavba třetí osoby, k jejíž výstavbě jsem nedal souhlas. Jak mám v takovém případě postupovat?

Odpověď : Stavba může být na pozemku z několika různých důvodů. Může to být tzv. oprávněná stavba, postavená se souhlasem vlastníka – je možné, že souhlas dal některý z vašich předků. Jako vlastník pozemku máte nárok vybírat za pozemek pod stavbou nájem. Dále vám vzniklo tzv. předkupní právo ke stavbě a majitel stavby má předkupní právo k pozemku pod stavbou, protože od r. 2014 byla zavedena zásada, že stavba je součástí pozemku. Pokud se jedná o stavbu neoprávněnou, je třeba rozlišovat mezi stavbou postavenou do r. 2013 a od r. 2014. Od r. 2014 je možné zřídit na pozemku stavbu, aniž by se stala součástí pozemku, na základě smlouvy o právu stavby. Pokud byla stavba postavena bez souhlasu vlastníka, je třeba se domáhat jejího odstranění u soudu, protože vlastník stavby ji většinou odstranit nechce. Tyto spory jsou časově náročné, většinou trvají několik let a ne vždy vám soud vyhoví.

 

H&P Law nabízí veškeré právní služby na území České republiky:

občanské právo, obchodní právo, správa majetku a ostatní právní poradenství.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

CharHong logo.jpg

 

3843 boul. Saint-Laurent

Tel. 514-844-6734

boucheriehongroise84@gmail.com

 

Nabízíme:

Mattoni (regular, lemon, orange, grapefruit), Kofola,

Tatranky, Horalky, Kávěnky, Fidorky (4 druhy), Mila, Amigo, Nugetta, zeli kysané, červené a bílé, halušky

a knedlíky v prášku, nakládané okurky, hořčice

(kremžská, plnotučná a další), Maggi,

výrobky Vitana a Dr. Oetker, salámy a klobásy

evropského typu (čabajka, uherský salám),

vídeňské párky, různé druhy sýrů

(bryndza, oštiepok, párenica, korbáčik a jiné)

 

 

Honorární konzulát
České republiky v Montrealu
 
JUDr. Hynek Žikovský, konzul
 
2020 University,  Suite 1920
Montreal, QC H3A 2A5
Tel.: 514-316-4383
e-mail: consul.czech.qc@gmail.com
montreal@honorary.mzv.cz

 

 

Odkoupím

 

registrované i neregistrované střelné zbraně,

sportovní, lovecké, vojenské.

Restaurování starých či poškozených zbraní.

Potřebná povolení mám, převod zařídím.

Diskrétní jednání zaručeno.

 

Jiří  514-616-9257

 

Misner KW fin

 

 

BARBARA ASGARY

 

artist

 

514-488-5514

 

www.barbaraasgary.com

 

barbara.asgary@gmail.com

 


 

 

Voyage  NORKO  Travel

 

1234 Stanley St. , Montreal H3G 2S7

Tel.: (450) 812-0620  Fax: (514) 871-0148

Toll free: 1-888-871-8888

e-mail: kapit2678@hotmail.com

Letenky a veškeré turistické služby

VOLEJTE  ALENU!

 

 

PhDr. OLGA AJVAZOV Á

Oficiální tlumočnice a překladatelka jazyka českého, slovenského, anglického, francouzského, španělského a ruského. Překlady všeho druhu, včetně odborných a ověřených. Tlumočení simultánní, konsekutivní i doprovodné. Korektury textů, výuka jazyků.

 

5254 Côte St. Antoine, Montréal, QC H4A 1P4

Telefon: (514) 481-3333

E-mail: olgatranslation@sympatico.ca

 

 

MILO Š  G.  KACIR

 

CHARTERED PROFESSIONAL ACCOUNTANT

 

2530 Perrot Blvd., Ile Perrot J7V 8P4

 

Tel.: (514) 425-6556   Cell: (514) 895-2840

 

E-mail: mkacircpa@gmail.com

 

 

Telephone: (514) 737-4892

 

Dr. Jitka Ponka

Dental Surgeon/Chirurgien dentiste

 

Office hours                       3550 Cote des Neiges

By appointment                                      Suite 375

Montreal, PQ H3H 1V4

 

Dr. Tom áš MACHÁN

 

zubný lekár

 

6600 Trans-Canada # 670, Pointe-Claire

naproti Fairview Shopping Center

 

Telefon: (514) 426-4228

 

Forman 4a

 

Členka Ordre des Psychologues du Québec

 

Viktória HIČÁROVÁ, PhD.

Psychologička

Hudson Medi Centre, 465 Main Road

Hudson, QC J0P 1H0

 

Tel. 514-623-9220

viktoria.hicarova@gmail.com

Slovensky, česky, English

Pechousek%20logo%20CB%20upr

VÁCLAV & JOSEF PECHOUSEK

 

2715 LOUIS A. AMOS            TEL.: (514) 631-2047

LACHINE, QUEBEC               FAX: (514) 631-3209

CANADA H8T 1C3                  josef@usinagevj.com

 

 

Bohemia 2011

Cerny a