Montrealský věstník                                Ročník 54

Květen/May 2018                        5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                               Číslo 9


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

2. 5.      St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

5. 5.      So        BBQ večeře s tancem, Canadian Legion Hall, 5455 de Maisonneuve W., 18.00 h

16. 5.    St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

30. 5.    St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

3. 6.      Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

 

Klub seniorů

V květnu se sejdeme třikrát, 2., 16. a 30. 5., vždy ve středu v půl jedné odpoledne v Čs. domě na 6540 McLynn. Informace v případě potřeby podá Ema Košacká, tel. 514-735-5795.

05 Spring.jpg

Na schůzku 4. dubna jsme přišli v jakoby listopadové plískanici, padal déšť se sněhem. Asi za hodinu jsme už přestali počasí kritizovat, venku se rozsvítilo, dokonce se zdálo, že slunce konečně začalo hřát. Ovšem to jsme ještě netušili, že budeme odcházet během skoro hurikánu se sněhem. Nebylo toho letos už dost?

     Během schůzky jsme si připomněli padesáté výročí atentátu na dr. Martina Luthera Kinga. Paní Olga Nováková nám připravila krátkou přednášku o jeho životě a významu. Rozpovídali jsme se o příhodách z našeho mládí, o našich dětech a vnoučatech. Paní Olze přibyl další vnuk Zachary. Probrali jsme módu dětských jmen: starodávná, klasická a biblická jména jsou nyní populární. Pod vedením paní Lídy Janglové jsme si po dlouhé době zase zazpívali několik národních písniček. A nakonec jsme si promítli film z roku 1932 "Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa" v režii Karla Lamače, kde hlavní role hráli Vlasta Burian a Lída Baarová. Dobře jsme se pobavili.

 

Schůzku 18. dubna jsme opět zahájili kritikou počasí. Zima, sníh, déšť... No co bychom chtěli? Vždyť je teprve druhá polovina dubna... (Pozn. red.: Na obrázku výstižná kresba na tabuli v Café Starbucks.)

     Vzpomínali jsme na režiséra Miloše Formana, zesnulého před několika dny. V 60. letech o sobě dal vědět filmy "Konkurs", "Černý Petr" a "Lásky jedné plavovlásky". Jeho poslední český film "Hoří, má panenko" nemá jediného kladného hrdinu a nabízí nemilosrdně jízlivý pohled na českou povahu. V roce 1968 Forman odešel do USA. Za jeho nejlepší americký film označují kritici snímek "Přelet nad kukaččím hnízdem". Získal za něj svého prvního Oscara. Druhého mu vynesl "Amadeus" z roku 1984. Potom jsme si vyměňovali zkušenosti s jednáním s českou ambasádou. Mnoho problémů se dá jednoduše vyřešit zásluhou technologie: váš chytrý telefon najde na internetu věci, o kterých se vám ani nezdá, a naši mladí to s ním umí lépe než my. Porozprávěli jsme o tom, co kdo z nás čte v českých časopisech a novinách, o úpravách české národní hymny, o její historii. A nakonec jsme si promítli právě ten oscarový film "Amadeus", natočený v Praze. (IR)

Čs. sdružení

Výroční schůze montrealské pobočky Čs. sdružení se konala v úterý 3. dubna v půl osmé večer v Českém domě. Sešlo se nás dvanáct, v podstatě pouze členové výboru. Nejdříve jsme shrnuli činnost Sdružení za uplynulé období: všechny akce se vydařily a ve všech budeme i nadále pokračovat. Už máme zamluvený sál v Lachine (Chopin Hall) na 24. listopadu na Mikulášskou zábavu a hala Westmount Park United Church je rezervována na 8. prosince pro naši Mikulášskou nadílku. Datum Bazaru není ještě stanoveno, nejspíš bude opět v hale sv. Ignáce na West Broadway. Kromě těchto tradičních akcí uspořádáme u příležitosti 100. výročí založení Československa koncert, o kterém vás budeme včas informovat. Po zprávách činovníků byla schválena finanční zpráva a byl zvolen výbor na další období v přibližně stejném složení jako dosud. Předsedkyní zůstává Míša Fuchsová. Příští schůze bude v září.

     Hodně se mluvilo o České škole. První ročník se chýlí ke konci a bilance je rovněž velmi uspokojivá. Do příštího školního roku musíme ale vyřešit jednak prostor (Český dům je pro víc jak 8 dětí příliš malý) a hlavně nedostatek lidí. Jsou potřeba dobrovolníci, kteří by pomohli s výukou. Kdo byste chtěli pomoct, obraťte se na Andreu Larocque, tel. 438-882-5151, email ceskaskolamontreal@gmail.com. (AM)

Česká škola

Školní rok se nám nezadržitelně blíží ke konci, a proto již plánujeme poslední hodinu v České škole. Ta se uskuteční 26. května a bude otevřena rodičům našich školáčků, jejich sourozencům, ale i babičkám a dědečkům. Snad nám bude přát počasí, abychom si uspořádali pěkný den v parku naproti Českému domu. Budeme si hrát, soutěžit a přitom opakovat vše, co jsme se za letošní rok naučili. Pevně věříme, že děti předvedou, jak pilně pracovaly a co si pamatují. Sobotu zakončíme vysvědčením a společným piknikem v parku. Těšíme se na všechny maminky, tatínky, babičky, dědečky, bratříčky a sestřičky. (Andrea Larocque)

Misie sv. Václava

Naše příští mše bude až v neděli 3. června jako obvykle v 11 hodin v kapli ve 3. patře budovy Loyola High School, 7272 Sherbrooke Street West. Růženec se modlíme od 10.30 h. Prosím, přicházejte včas, protože budova se z bezpečnostních důvodů v 11 hodin zamyká. Děkujeme. (Rose Mary Strban)

Tábor Hostýn

Dětský tábor se letos bude opět konat pod vedením osvědčené dvojice Josefa Maxanta a Franty Kaštánka. Tábor začne 1. července a bude trvat tři týdny až do 21. července 2018. Čisté ceny (net) jsou stejné jako vloni: za první dítě 395 $ za jeden týden, 765 $ za dva týdny a 960 $ za tři týdny. Další děti ze stejné rodiny mají 10% slevu. Rodiče dostanou potvrzení na daně.

     Hledáme vedoucí k dětem. Zájemci volejte na tel. 450-465-4844 nebo 514-913-1030, anebo pište na adresu camphostyn@gmail.com nebo skastanek@sympatico.ca. Přihlášky a další informace najdete na naší webové stránce www.hostyn.org.

Jarní sokolský festival v Torontu

Sokol Toronto vás srdečně zve na svůj 10. jarní festival, který se koná v neděli 6. května 2018 ve 12.00 v hale kostela sv. Václava, 496 Gladstone Ave, Toronto. Oběd s moučníkem a kávou 25 $ pro dospělé, 12 $ pro děti. Na programu ukázky ze cvičení dětí, předání medailí dětem, které se účastnily gymnastické soutěže 5. května, přivítání nových členů do sokolské organizace a informace o příštích akcích Sokola. Informace a rezervace lístků u Hany Juráskové na tel. (905) 838-5269 nebo po emailu na hana.jurasek@yahoo.ca.

Filmy Jiřího Trnky v Americe

"Mistr loutek: Kompletní Jiří Trnka" (Puppet Master: The Complete Jiri Trnka) je název série filmů, které budou promítány v několika městech v Severní Americe včetně Montrealu. Festival začíná v New Yorku právě teď (20. až 25. dubna), pak bude v Clevelandu od 12. května do 9. června, v Los Angeles od 31. května do 3. června, v Rochesteru, N.Y., od 5. do 26. září a nakonec v Montrealu od 12. do 18. září. Promítá se kompletní Trnkovo dílo, 24 filmů (18 krátkých a 6 celovečerních), mezi nimiž je např. Císařův slavík, Osudy dobrého vojáka Švejka, Staré pověsti české, Špalíček, Sen noci svatojánské, pohádky jako Bajaja, Zasadil dědek řepu nebo Zvířátka a Petrovští, nechybí ani Pérák a SS nebo surrealistický Dárek. Informace o prezentaci Trnkových filmů najdete na internetu na comebackcompany.com/JiriTrnka.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zveme krajany a známé na naši "BBQ Steak" večeři s tancem, v sobotu 5. května 2018 v 18.00 h

v hale Kanadské Legie, 5455 Maisonneuve W., NDG. 

Živá populární internacionální

a krajanská muzika bude hrát k poslechu i k tanci již od 6:00 pm.

Výtečné marinované bifteky na rožni připravují nepřekonatelní dánští experti. Večeře, káva a zákusky jsou v ceně 25.00 $ za osobu. Občerstvení všeho druhu, včetně vychlazeného jihočeského Budvaru bude k mání u bohatě zásobeného baru. Bifteky na ohni, populární písně z domoviny, zaručená pohoda.

Volejte Pat (514)486-9883. Zajistěte si vstupenky včas, zábavy jsou obvykle vyprodané.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Velikonoční pomlázka pro děti

Sešli jsme se na Bílou sobotu odpoledne v útulné místnosti kostela sv. Ignáce – tentokrát vyšla na 31. března, což bylo v letošní studené zimě bohaté na sníh poměrně brzy. Naštěstí už nemusíme hledat proutky na pomlázky v křoví pod sněhem, ale máme báječný zdroj na zahradě Aničky Skamene: její vrby mají krásné rovné a pružné větvičky. Tentokrát jich Ludvík Martinů nařezal víc jak 250, ale jen tak tak mu zbylo na vlastní pomlázku. Sešlo se totiž 24 dětí se svými rodiči a prarodiči, a i když už mnozí z nich umí tu tradiční pomlázku z 8 proutků plést, za celou dobu neměl Ludvík čas ani na kávu, natož aby ochutnal některý z výborných moučníků, které rodiče přinesli dětem na občerstvení. Vajíček na malování bylo také dost – Anička totiž kromě proutků dodává i báječně připravená vyfouknutá vajíčka přidělaná na špejli, aby se dala zapíchnout do pěnového podstavce a dětem se dobře malovalo. Sešlo se dost šikovných maminek, které dětem pomohly – nejzajímavější bylo malování voskem, které připravila a vedla Andrea Larocque se svým manželem. Výsledkem byla spousta nápaditě zdobených kraslic a rovně pletených pomlázek (barevné mašličky dovezené z Prahy jsou kvalitní a mají ty nejzářivější barvy). Děkujeme všem, kdo se zúčastnili, za pomoc při přípravě, průběhu a úklidu. Všem se to moc líbilo a za rok zas nashledanou! (AM)

 

05 Vejce LM.jpg 05 Poml LM.jpg

 

Na obrázcích L. Martinů děti s vajíčky a s pomlázkami (bohužel nejsou všechny, některé už v té době odešly domů)

Letošní významná výročí

Jaká máme v květnu zajímavá výročí? To nejstarší je spojeno s Jiřím z Poděbrad, o kterém už byla řeč v minulých číslech Věstníku. Dne 7. května 1458 byl totiž slavnostně korunován českým králem. Byl to poslední panovník z české šlechty – po jeho smrti nastoupili Jagellonci a po nich pak Ferdinandem I. začala vláda Habsburků, kteří se snažili české země přivést zpátky ke katolictví. Po Maxmiliánovi II. a Rudolfu II (který byl jako panovník neschopný, ale jeho vláda znamenala kulturní rozkvět Prahy, kde sídlil) nastoupil na český trůn Rudolfův bratr Matyáš, který nedokázal zabránit náboženským sporům. Když na sněmovním jednání prosazovali katolíci Ferdinanda Štýrského za budoucího českého krále, rozhodli se nekatoličtí páni k protiakci. Z oken české kanceláře na Pražském hradě svrhli 23. května 1618 dva katolicky smýšlející královské místodržící, čímž začalo stavovské povstání a zároveň i třicetiletá válka (která skončila opět v Praze v roce 1648 bitvou se Švédy). Čeští pánové zvolili v r. 1619 za svého krále Fridricha Falckého, který ovšem proti Ferdinandovi neměl moc šancí a z bitvy na Bílé hoře 8. listopadu 1620 utekl. Vlády se ujali katoličtí Habsburkové, kteří zůstali na českém trůně do konce I. světové války v r. 1918.

     Dalším významným datem je 16. květen 1868, kdy byl položen základní kámen ke stavbě Národního divadla v Praze. Nebyl to jen jeden kámen (původně měl být jeden, pouze z hory Říp), ale byly dodány kameny z Blaníku, vyšehradské skály, Žižkova, Radhoště, Hostýna, Koněprus, Buchlova a mnohých dalších míst. Z Podivína došla cihla uhnětená z hlíny a vody ze studánky, ze které křtil sv. Cyril. Dokonce krajané z Chicaga poslali mramorovou desku, která dorazila na místo o rok později. Pokládání kamenů se zúčastnilo podle odhadů až 150 tisíc lidí. V roce 1877 byla budova zastřešena a 11. června 1881 slavnostně otevřena premiérou Smetanovy opery "Libuše". 12. srpna však došlo k požáru, který zničil jeviště i hlediště, ale obrovským úsilím celého národa byla budova opravena a již 18. listopadu 1883 znovu otevřena.

     Výročím, o kterém se letos asi nejvíc mluví, je 100 let od založení Československa. Jedním ze základních aktů jeho vzniku bylo podepsání Pittsburské dohody 30. května 1918 mezi českými a slovenskými krajanskými organizacemi a T. G. Masarykem, který text této dohody zformuloval. Dohoda schvalovala spojení Čechů a Slováků v samostatném státě, ve kterém mělo mít Slovensko samostatnou státní správu, parlament a soudnictví. K této autonomii nakonec nedošlo z důvodu obav, že německá a maďarská menšina bude uplatňovat podobné nároky. Sám Masaryk argumentoval tím, že Pittsburská dohoda není právně závazná, že se mělo jednat pouze o lokální dohodu amerických Čechů a Slováků.

     A nakonec si připomeneme ještě dvě zajímavá výročí. Dne 31. května 1918 zemřel Tomáš Krýza, tvůrce největšího mechanického betlému, umístěného nyní v Muzeu Jindřichohradecka. Celkem 1398 figurek lidí a zvířat, z nichž 133 se pohybuje, je vyrobeno ze dřeva a z kašírovací hmoty (z papíru). Krýza na nich pracoval víc než 60 let. Původní mechanismus, který byl dřív poháněn ručně, je nyní zapojen na jeden elektromotor. Betlém je zapsaný v Guinessově knize rekordů. A ještě jedno relativně nedávné výročí: 26. května 1928 se narodil Josef Vágner, zoolog a publicista, zakladatel safari ve Dvoře Králové a ředitel tamější zoologické zahrady (zemřel 6. května 2000). Díky jeho expedicím a dovozu zvířat z Afriky se královodvorská ZOO stala největším chovatelem žiraf, zeber, opic a nosorožců – v jednu dobu měli největší stádo žiraf chovaných v zajetí (46 kusů) a poslední kusy bílého nosorožce tuponosého, žijící v rezervaci v Keni, jsou jejich majetkem (poslední samec musel být utracen 19. března tohoto roku, na celém světě zbývají už jen dvě samice). (AM)

Projekt Czechoslovak Talks

Tento projekt vznikl v roce 2016 pod hlavičkou Nadačního fondu Dotek, který se od roku 2008 finančně spolupodílí na realizaci celé řady aktivit Čechů a Slováků žijících v zahraničí. Finančně podpořil například studijní programy českého jazyka a pravidelně přispívá na činnost některých krajanských spolků a sdružení. Skrze navázání úzkého kontaktu s krajanskou komunitou jsme měli možnost seznámit se s mnoha inspirativními životními příběhy krajanů, a díky tomu vznikla i myšlenka projektu Czechoslovak Talks. Hlavní činností tohoto projektu je sběr, zpracování a publikace životních osudů českých a slovenských krajanů po celém světě: příběhy osobních vzestupů a pádů, příležitostí a překážek. Postupně publikujeme příběhy na webových stránkách www.czechoslovaktalk.com.

     U příležitosti stoletého výročí vzniku samostatného československého státu připravujeme v rámci projektu vydání komiksové knihy "Příběhy našich krajanů". Ve spolupráci s talentovaným kreslířem Tomášem Pánkem a historikem Martinem Nekolou se podílíme na zpracování unikátní komiksové knihy, skrze jejíž obsah bychom rádi veřejnost seznámili s inspirativními životními osudy lidí, kteří tvoří součast naší historie. Na základě doporučení místních krajanských spolků jsme z každé části světa vybrali krajana, který svým významem patřil mezi uznávané osobnosti tamní krajanské komunity. Komiksovou knihu tak budou tvořit příběhy Čechů a Slováků ze Spojených států, Kanady, Jižní Ameriky a Austrálie. Podílejte se spolu s námi na vzniku této unikátní komiksové knihy, která bude věnována nejen všem českým a slovenským krajanům, ale taktéž všem těm, kteří se narodili v bývalém Československu, neboť především oni by měli být seznámeni s historií Čechů a Slováků v zahraničí. Pokud chcete být součástí projektu Czechoslovak Talks či znáte někoho ve svém okolí, jehož životní příběh by měl být uchován pro další generace, kontaktujte nás na e-mailové adrese m.kanakova@czechoslovaktalk.com.

Half empty V.pngRůzné zprávy

Realitní kancelář HORREN s.r.o. obstará kompletní správu nemovitostí na území České republiky. Adresa: Pobřežní 6/58, 186 00 Praha 8. Informace na www.horren.cz, tel. (420) 221 719 041, email info@horren.cz

 

Firma Tries Distribution Inc. dojednala s SAQ dovoz menšího balení slivovice a likérů od R. Jelinek, Vizovice. Email s objednávkou pošlete na sales@tries.com nebo zavolejte na 450-890-6101 (Pavel). Uveďte vaši adresu, případně email, telefonní číslo a nejbližší obchod SAQ (po celém Quebeku). Číslo objednávky obdržíte emailem nebo po telefonu.

 

Na Věstník přispěli: Michal Tučný (B.T. Auto Repairs), Laco Briestensky, Jaroslav Horký (H&P Law), Dr. Jaroslav Prchal, Iva Radok, Emilia Strmen. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Ema Košacká, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com nebo amartinu@yahoo.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.






JUDr. Jaroslav Horký odpovídá na vaše otázky

Otázky a odpovědi zpracovává Advokátní kancelář H&P Law s.r.o.

www.ak-hp.cz, tel. 420 221 719 041, fax 420 221 719 059, email info@ak-hp.cz.

 

Dotaz : Chtěl bych odkoupit podíl osoby, se kterou mám v České republice ve spoluvlastnictví nemovitost. Jak zjistím cenu jejího podílu? Jak mohu postupovat, pokud by osoba nesouhlasila s prodejem? Není totiž možno danou nemovitost spravovat ve chvíli, kdy o ní máme odlišné představy o opravách a investicích.

Odpověď : Můžete se obrátit jak na odborníka v České republice v oblasti realit, který Vám vypracuje odborné posouzení ceny, či si nechat vypracovat znalecký posudek ceny obvyklé v místě a čase soudním znalcem v oboru oceňování nemovitostí. Jako spoluvlastník části nemovitosti můžete druhého spoluvlastníka vyzvat k prodeji jeho spoluvlastnického podílu za odpovídající cenu. Jednání se státními istitucemi jsou ale zpravidla velmi zdlouhavá. Je proto vhodné obrátit se na odborníka, který působí přímo v České republice a zná, jakým způsobem postupovat. Nebude-li spoluvlastník s prodejem svého podílu Vám souhlasit, můžete se obrátit na soud s žalobou na zrušení a vypořádání spoluvlastnictví. I tyto soudní spory jsou zpravidla vedeny několik let a zahrnují otázku vypořádání investic, předkládání posudků, atp. I v těchto sporech je proto vhodné být zastoupen advokátem.

 

H&P Law nabízí veškeré právní služby na území České republiky:

občanské právo, obchodní právo, správa majetku a ostatní právní poradenství.

 

 

CharHong logo.jpg

 

3843 boul. Saint-Laurent

Tel. 514-844-6734

boucheriehongroise84@gmail.com

 

Nabízíme:

Mattoni (regular, lemon, orange, grapefruit), Kofola,

Tatranky, Horalky, Kávěnky, Fidorky (4 druhy), Mila, Amigo, Nugetta, zeli kysané, červené a bílé, halušky

a knedlíky v prášku, nakládané okurky, hořčice

(kremžská, plnotučná a další), Maggi,

výrobky Vitana a Dr. Oetker, salámy a klobásy

evropského typu (čabajka, uherský salám),

vídeňské párky, různé druhy sýrů

(bryndza, oštiepok, párenica, korbáčik a jiné)

 

 

Honorární konzulát
České republiky v Montrealu
 
JUDr. Hynek Žikovský, konzul
 
2020 University,  Suite 1920
Montreal, QC H3A 2A5
Tel.: 514-316-4383
e-mail: consul.czech.qc@gmail.com
montreal@honorary.mzv.cz

 

 

Odkoupím

 

registrované i neregistrované střelné zbraně,

sportovní, lovecké, vojenské.

Restaurování starých či poškozených zbraní.

Potřebná povolení mám, převod zařídím.

Diskrétní jednání zaručeno.

 

Jiří  514-616-9257

 

Misner KW fin

 

 

BARBARA ASGARY

 

artist

 

514-488-5514

 

www.barbaraasgary.com

 

barbara.asgary@gmail.com

 


 

 

Voyage  NORKO  Travel

 

1234 Stanley St. , Montreal H3G 2S7

Tel.: (450) 812-0620  Fax: (514) 871-0148

Toll free: 1-888-871-8888

e-mail: kapit2678@hotmail.com

Letenky a veškeré turistické služby

VOLEJTE  ALENU!

 

 

PhDr. OLGA AJVAZOV Á

Oficiální tlumočnice a překladatelka jazyka českého, slovenského, anglického, francouzského, španělského a ruského. Překlady všeho druhu, včetně odborných a ověřených. Tlumočení simultánní, konsekutivní i doprovodné. Korektury textů, výuka jazyků.

 

5254 Côte St. Antoine, Montréal, QC H4A 1P4

Telefon: (514) 481-3333

E-mail: olgatranslation@sympatico.ca

 

 

MILO Š  G.  KACIR

 

CHARTERED PROFESSIONAL ACCOUNTANT

 

2530 Perrot Blvd., Ile Perrot J7V 8P4

 

Tel.: (514) 425-6556   Cell: (514) 895-2840

 

E-mail: mkacircpa@gmail.com

 

 

Telephone: (514) 737-4892

 

Dr. Jitka Ponka

Dental Surgeon/Chirurgien dentiste

 

Office hours                       3550 Cote des Neiges

By appointment                                      Suite 375

Montreal, PQ H3H 1V4

 

Dr. Tom áš MACHÁN

 

zubný lekár

 

6600 Trans-Canada # 670, Pointe-Claire

naproti Fairview Shopping Center

 

Telefon: (514) 426-4228

 

Forman 4a

 

Členka Ordre des Psychologues du Québec

 

Viktória HIČÁROVÁ, PhD.

Psychologička

Hudson Medi Centre, 465 Main Road

Hudson, QC J0P 1H0

 

Tel. 514-623-9220

viktoria.hicarova@gmail.com

Slovensky, česky, English

Pechousek%20logo%20CB%20upr

VÁCLAV & JOSEF PECHOUSEK

 

2715 LOUIS A. AMOS            TEL.: (514) 631-2047

LACHINE, QUEBEC               FAX: (514) 631-3209

CANADA H8T 1C3                  josef@usinagevj.com

 

 

Bohemia 2011

Cerny a