Montrealský věstník                                Ročník 54

Červen/June 2018                       5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                             Číslo 10


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

2. 6.     So        Stabat Mater, Église Saint-Maxime de Laval, 3700 boul. Lévesque, Laval, 20.00 h

3. 6.     Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

9. – 10. 6.        Jarní brigáda, tábor Hostýn, 135 Dorilda, St-Calixte Nord, QC, J0K 1Z0

13. 6.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

27. 6.   Čt         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

 

Klub seniorů

V červnu se sejdeme dvakrát, vždy ve středu, 13. a 27. 6., v půl jedné odpoledne v Čs. domě na 6540 McLynn. Informace v případě potřeby podá Ema Košacká, tel. 514-735-5795.

 

Na schůzce 2. května jsme konečně přivítali jaro. Však už bylo načase. Na oslavu jsme si zarecitovali části Máchova Máje, vlastně jsme znali jen začátek a konec. Jako obvykle se paní Olga Nováková zmínila o událostech z historie, které se týkají právě tohoto dne. V roce 62 našeho letopočtu výbuch sopky Vesuv zničil město Pompeii. Blížilo se také výročí počátku pražského květnového povstání proti německým okupantům v roce 1945. Povídali jsme si o tom, co děláme pro naše zdraví – například cvičení Tai Chi. Také jsme si vybavovali příhody z dětství a mládí. Debatovali jsme o tom, zdali se vše událo přesně tak, jak si to pamatujeme, či zda si už vzpomínky nějak vymýšlíme. Mluvili jsme také o cestování, o tom, jaké máme zkušenosti s policií různých zemí. Ne že bychom byli zločinci, ale dopravního přestupku se občas dopustí každý... Nakonec jsme se dodívali na "Amadea", minule jsme film kvůli časové tísni přerušili v půli. (IR)

 

Na schůzi 16. května jsme oslavili narozeniny našeho milého a věrného člena pana Aloise Fogla. Jako vždy to bylo s vínem a výborným pohoštěním, které tentokrát poskytla jeho dcera, paní Anita. Tentokrát nám chyběla Anička Mišurová, která si po pádu léčila rameno – doufáme, že ji brzy přestane bolet a přijde mezi nás uvařit nám zase kávu. Po oslavě jsme si připomněli události tohoto dne v historii. V roce 1905 se narodil americký herec Henry Fonda a v roce 1919 Liberace (vlastním jménem Wladziu Valentino Liberace, americký pianista, zpěvák a herec). Ve stejný den, 16. května 1919, se americký letec Albert Cushing Read vypravil s pětičlennou posádkou na první let přes Atlantik z New Yorku do Lisabonu s tzv. létajícím člunem (flying boat), což bylo letadlo s trupem ve tvaru člunu, které startovalo i přistávalo na moři. V roce 1929 bylo první udílení Oscarů (Academy Awards) a v roce 1966 začala v Číně kulturní revoluce. Jako obvykle jsme si pak promítli film, tentokrát psychologické drama Jiřího Svobody "Skalpel, prosím". (Olga Nováková)

Čs. sdružení

06 Cena KK.jpgNa minulém kongresu Čs. sdružení v Edmontonu v červnu 2017 byl projednáván projekt na zřízení Ceny kanadských krajanů pro umělce v Čechách. Bylo rozhodnuto, že v soutěži hudebníků během Pražského jara bude vybrán umělec, kterému bude udělena křišťálová trofej a součástí ceny bude možnost hudebního turné po Kanadě. Trofej vyrobila sklárna Astera v Novém Boru (viz obrázek). Do výběru letošní soutěže Pražského jara se dostalo 56 umělců, z nich šest českých. Vyhrál nakonec violoncellista Václav Petr, kterému předal Cenu kanadských krajanů dne 15. května na Staroměstské radnici pan Jiří Patočka v zastoupení Czech and Slovak Association of Canada a Czechoslovak Society for Science and Arts of Alberta. V případě zájmu pro něj zorganizujeme za spolupráce poboček ČSSK turné po Kanadě: Montreal, Ottawa, Toronto, Winnipeg, Calgary, Edmonton, Vancouver.

     Chcete-li tento projekt finančně podpořit, můžete zaslat šek splatný na CSSK Edmonton na adresu CSSK Edmonton, Kingsway Garden Mall, P.O. Box 34151, Edmonton, AB T5G 3G4. Účel: Cena kanadských krajanů 2018. Děkujeme! (Míša Fuchsová)

06 Rencin.jpgSpolečné akce Čs. sdružení a Sokola

Už máme naplánované některé naše tradiční akce:

Mikulášskou zábavu chystáme na sobotu 24. listopadu opět v Chopin Hall v Lachine.

Mikulášská nadílka pro děti bude 8. prosince jako obvykle ve Webster Hall kostela Westmount Park United.

Poznamenejte si tato data ve vašem kalendáři již teď!

 

Trochu humoru od Vladimíra Renčína: "Jo, přišli jsme radši už v červnu. Víme my, co bude v týhle zemi v zimě?"

 

U příležitosti 100. výročí založení Československa chystá montrealská pobočka Čs. sdružení a Sokol Montreal KONCERT na sobotu 27. října 2018 v sále Chapelle historique du Bon-Pasteur na 100 Sherbrooke East. Na předběžném programu jsou díla českých a slovenských skladatelů v podání nám známých umělců (Kateřina Jurásková, Martin Karlíček, Jan Krejcar, Maryna Krejcarová, Mana Shiraishi a Zuzana Šimurdová). Nenechte si ujít tuto výjimečnou kulturní událost! (AM)

Česká škola

DSC_0627.JPGV sobotu 26. května měli čeští školáci poslední sraz před letními prázdninami. Tentokrát byli vítáni i rodiče a sourozenci. Sešlo se nám 11 dětí, 9 rodičů a 3 dobrovolnice. I přes nepřízeň počasí a silnou ranní spršku jsme se podle plánu odvážně vydali, vybaveni pláštěnkami a holínkami, do protějšího promočeného parku. Tam na děti čekalo deset stanovišť a na každém stanovišti tři otázky. Děti soutěžily v týmech po třech a pomocí otázek zopakovaly vše, co se za celý školní rok naučily. Rodiče, v rolích zkoušejících, byli rozděleni na daná stanoviště a za správně zodpovězené otázky dětem lepili do jejich herní karty samolepky. Musíme naše děti pochválit, všechny otázky byly (občas s menší nápovědou :) ) správně zodpovězeny.

     Po ukončení soutěže jsme se vrátili do Českého domu, kde jsme všem soutěžícím dětem slavnostně předali diplomy a školním dětem pak i vysvědčení. Spokojenost byla vyslovena jak ze strany dětí, tak i rodičů. Díky štědrosti rodičů jsme dopoledne zakončili bohatým obědem. Paní učitelky Kateřina a Andrea tímto děkují všem rodičům za pomoc a podporu,  dětem za dárky a přejí jim krásné prázdniny. Na viděnou v září. (AL)

Misie sv. Václava

Naše příští mše bude v neděli 3. června jako obvykle v 11 hodin v kapli ve 3. patře budovy Loyola High School, 7272 Sherbrooke Street West. Růženec se modlíme od 10.30 h. Prosím, přicházejte včas, protože budova se z bezpečnostních důvodů v 11 hodin zamyká. Děkujeme. (Rose Mary Strban)

Tábor Hostýn

Dětský tábor se letos bude opět konat pod vedením osvědčené dvojice Josefa Maxanta a Franty Kaštánka. Tábor začne 1. července a bude trvat tři týdny až do 21. července 2018. Ceny jsou stejné jako vloni: za první dítě 395 $ za jeden týden, 765 $ za dva týdny a 960 $ za tři týdny. Další děti ze stejné rodiny mají 10% slevu. Rodiče dostanou potvrzení na daně. Přihlášky a další informace najdete na www.hostyn.org.

 

Výroční schůze Asociace Hostýn se konala 26. dubna 2018. Sešlo se 16 účastníků. Novým předsedou AH byl zvolen František Kaštánek. Jeho zástupcem byla zvolena Gábina Chlumská. Gratulujeme!

 

Jarní brigáda na táboře Hostýn bude od soboty 9. června do neděle 10. června. V případě velmi špatného počasí bude brigáda přeložena na následující víkend. Účastníci dostanou zdarma stravu. Vařit bude opět profesionální kuchař John. Přijďte všichni, kdo můžete, a vezměte s sebou své kamarády, i když nemluví česky či slovensky. Na sobotu večer plánujeme táborák se zábavou. (Josef Maxant)

Dvořákova Stabat Mater

Filharmonický orchestr a sbor v Montrealu OPMEM (Choeur et l'Orchestre philharmonique des musiciens de Montréal) ve spolupráci s Ensemble choral St-Eustache a Ensemble vocal Vivace uvádí v rámci své osmé sezóny STABAT MATER op. 58 Antonína Dvořáka. Koncert spojený s výstavou o A. Dvořákovi se konal 26. května (bohužel jsme dostali zprávu příliš pozdě, abychom ho oznámili v minulém Věstníku), druhý koncert se bude konat 2. června 2018 v 8 hodin večer v kostele Saint-Maxime v Lavalu, 3700 boul. Lévesque. Informace a lístky na http://opmem.org/archives/event/stabat-mater#billet.

Události v Torontu

Přiveďte své děti na DĚTSKÝ DEN v Masaryktownu v sobotu 2. června 2018 ve 2 hodiny odpoledne. Na programu jsou sportovní a jiné dětské hry, nafukovací hrad, cukrová vata a popcorn, BBQ a jiné zábavy. Jídlo a další občerstvení je k dispozici v restauraci Prague. V případě deště bude Dětský den odložen na neděli 3. června. Máte-li zájem přijít, dejte nám vědět (tel.: 416-439-4354, email: office@masaryktown.ca).

 

Český a slovenský den na Masaryktownu, 450 Scarborough Golf Club Road, se bude konat v sobotu 23. června odpoledne od 13 hodin. Mše pod širým nebem je od 10 hodin dopoledne. Bohatý program, tradiční tombola, sportovní hry, nafukovací hrad, malování obličeje, balonky, táborák. Rodinný den pod širou oblohou si užijte se svými dětmi a přáteli. Vstupné dobrovolné, parkování zdarma. Přijďte oslavit 100. výročí založení Československa – všichni jste vítáni. Informace na tel. 416-439-4354 nebo office@masaryktown.ca.

Jaké bylo BBQ v Legii

Již ve středu před zábavou jsme chtě nechtě museli začít odmítat zájemce o "Steak party", protože kapacita haly prostě na víc nestačila. Měl jsem radost z hojné účasti našich krajanů i z Prahy a Toronta, a velké skupiny známých i méně známých mladých Slováků, kteří se, jak bylo vidět, s námi velmi dobře bavili. Slibovali, že přijdou v augustu zase a z jejich přátelského potřásání rukou při loučení u pódia bylo vidět, že je nejspíš opravdu opět uvidíme. Chci také vzdát dík Montrealskému věstníku, někteří lidé si pochvalovali, že se o zábavě dozvěděli právě touto cestou. No, bifteky na ohni byly jako obvykle úplně nejlepší a v entertaining části zábavy se objevil skotský zpěvák, který přítomným sólově zazpíval dvě italské písně, za což sklidil bouřlivý potlesk. Byl jsem potěšen i radostným uznáním vedení Legie za hojnou účast Čechoslováků na našem společném večeru. Chtěl bych tímto zároveň pozvat všechny naše příznivce na oslavy Čs. dne a stého výročí vzniku republiky do Toronta, kde na Masaryktownu budeme opět hrát naši muziku a kde je vždycky pěkná krajanská atmosféra. Na závěr chci poděkovat vám všem, kteří jste se svou účastí na úspěchu zábavy podíleli, a budu se těšit, že se zase takhle pěkně sejdeme a pobavíme na dalším BBQ 25. srpna, o němž Vás budeme ještě včas informovat. Zdraví Honza Chlumský

Hubička z Brna

Vždyť přece hubička, ta neublíží, praví známý popěvek. Proč tedy ubližovat Hubičce? To nesmí nikoho ani napadnout! Tato klasická a prý druhá nejvíc hraná Smetanova opera si ale zaslouží zvýšenou pozornost. Zastarala bohužel, její humor vyčichl a tudíž nesplňuje požadavky současného televizního veselí. Dále nás už nebaví na scéně ty hloupé vesničky a selské jizby, ba ani les už není tím, čím býval. Čas nový nové chce zas činy! Můžeme být hrdí, že nelehkého úkolu zmodernizovat Hubičku se právě v Brně chopila odvážná skupina žen a zhostila se ho, jak nejlépe dovedla. Scénografie se naprosto vyhnula tradici a příjemně šokuje i zkušeného diváka svou obrovskou stěnou z okenních rámů a dveří. Nezkušený divák se pak v divadle nemusí bát, s trochou dobré vůle si může připadat jako doma v paneláku. Kostýmy také bývaly zavádějící. Kdo může s určitostí tvrdit, jak se ženské strojily před 100 lety v sudetském podhůří? Kroje se tudíž nahradily jakousi kosmopolitní směskou, umožňující provedení díla na kterémkoliv kontinentu bez nedorozumění. Největší podíl na úspěchu má však nepochybně režie, ta královna Thalie. To je hotový převrat. Prakticky všechny scény jsou provázeny komparsem, ať už čeledíny, šukajícími po chalupě, nebo pašeráky, poschovávanými po lese. Ani Barča se svou intimní árií "Jásej, ptáčku" jim neuteče. Je to spravedlivá daň dnešní době všeobecného šmírování. Není snad divadlo společenským zrcadlem? A toho humoru, co přibylo, a akcí! Hlavní hrdina pobíhá po scéně s vlajícími kšandami, policajt je nejen hloupý, ale debilní, všude se pletou záhadné, avšak roztomilé děti, skáče se po stole, padá s něho, zkrátka akce je tolik, že divák snad ani nepozná, že nesedí doma u televize, a vůbec mu nevadí, že tuto "bednu" nelze vypnout. Proč taky? Nechce být vytrhnut ze současnosti. Naopak, chce v ní být až po uši, je přeci Brňák. Obdivuje se bisexuálnímu mrakopaneláku-krasavici AZ, hodinovému orgánu na náměstí Svobody, potěší se ronokopytníkem před sv. Tomášem a v duchu už stěhuje nádraží z města do bažin. Tudíž jen zatleská a nedočkavě se těší na další. (KN)


 

Letošní významná výročí

Na červen nemáme moc zajímavých výročí – nejspíš už v této době lidé myslí na léto a odpočinek. I když český král a římský císař Karel IV. si na nějaké odpočívání nepotrpěl. Na jeho příkaz totiž dne 10. června 1348 pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic položil základní kámen hradu Karlštejn. Tento středověký hrad ležící asi 30 km jihozápadně od Prahy byl původně jeho soukromým reprezentativním sídlem a teprve později v něm byly uloženy korunovační klenoty a svaté ostatky. Říšské korunovační klenoty (uložené na Karštejně Karlem IV. již po roce 1355) byly v obavě z husitského přepadení odvezeny v r. 1421 do Norimberku, české korunovační klenoty (přivezené na Karlštejn později Václavem IV.) byly na hradě uloženy dalších dvě stě let. Od roku 1918 je Karlštejn ve vlastnictví státu a v roce 1962 byl vyhlášen národní kulturní památkou. Každý rok ho navštíví přes 200 000 turistů.

     Pro českou kinematografii je významný 6. červen 1858 – před 160 lety se narodil Viktor Ponrepo, majitel prvního stálého kina v Praze v domě U modré štiky v Karlově ulici. Vlastním jménem Dismas Šlambor, vyučil se zlatníkem, ale dal se na dráhu kouzelníka a eskamotéra. Na Jubilejní výstavě 1891 v Praze ho nadchl Edisonův fonograf, a pak promítání prvních filmových záběrů v boudě "Český kinematograf" Jana Kříženeckého (který se narodil 20. března 1868 a jako první začal v Čechách nahrávat filmy). Místo kouzelnictví začal provozovat vlastní putovní biograf. V září 1907 založil stálé kino, které mělo 56 sedadel a hrálo každý den kromě pátku. Kino Ponrepo pak fungovalo ještě dalších dvacet let po jeho smrti v r. 1926.

     Událostí, která poznamenala životy mnohých z nás přímo a všech nepřímo, je zveřejnění prohlášení "Dva tisíce slov" 27. června 1968 v Literárních listech a v denících Práce, Mladá fronta a Zemědělské listy. Celé znění názvu je "Dva tisíce slov, které patří dělníkům, zemědělcům, úředníkům, umělcům a všem", sepsal je z podnětu vědců novinář a redaktor Literárních listů Ludvík Vaculík, a článek začíná slovy "Nejdřív ohrozila život našeho národa válka. Pak přišly další špatné časy s událostmi, které ohrozily jeho duševní zdraví a charakter." Podepsalo ho nejméně 120 000 signatářů, na prvním místě (uvedeni přímo pod článkem v Literárních listech) byli například Beno Blachut, Věra Čáslavská, Ing. Jiří Hanzelka, Jiří Menzel, Emil a Alfréd Radokovi, Jaroslav Seifert, Jiří Suchý, Jiří Tříska, Jan Werich, Otto Wichterle a Emil Zátopek. Manifest měl bohužel nemilý dopad, a to, že sjednotil vedení KSČ – všichni bez výjimky jej považovali za útok na své postavení, konzervativní komunisté i příznivci reforem, kteří ho brali jako zásah do své politické domény. Následky tohoto prohlášení jsou všeobecně známé, od intervence "bratrských" armád Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 až po šikanu jednotlivých lidí, kteří ho podepsali a neodvolali.

     A na závěr ještě dvě výročí: 14. června uplyne 220 let od narození historika a spisovatele Františka Palackého (zemřel 26. 5. 1876) a 20. června 170 let od narození sochaře Josefa Václava Myslbeka (zemřel 2. 6.  1922). Palackého známe jako autora "Dějin národu českého v Čechách a v Moravě" a přezdívalo se mu Otec národa. Myslbek se proslavil především jezdeckým pomníkem sv. Václava na Václavském náměstí v Praze, na kterém pracoval přes 30 let. Byl asi nejvýznamnější český sochař přelomu 19. a 20. století a příslušníkem tzv. Generace Národního divadla, na jehož výzdobě se podílel. (AM)

Různé zprávy

Realitní kancelář HORREN s.r.o. obstará kompletní správu nemovitostí na území České republiky. Adresa: Pobřežní 6/58, 186 00 Praha 8, tel. (420) 221 719 041, www.horren.cz, email info@horren.cz

 

Chcete být součástí projektu Czechoslovak Talks? Jeho hlavní činností je je sběr, zpracování a publikace životních osudů českých a slovenských krajanů po celém světě: příběhy osobních vzestupů a pádů, příležitostí a překážek. U příležitosti 100. výročí vzniku Československa připravujeme vydání komiksové knihy "Příběhy našich krajanů". Chcete-li se projektu zúčastnit, stačí, když svůj příběh sepíšete a spolu se 2 až 3 fotografiemi zašlete na adresu m.kanakova@czechoslovaktalk.com. Váš text necháme zpracovat editorem a zařadíme mezi ostatní příběhy uveřejněné na našich stránkách www.czechoslovaktalk.com.

 

Na Věstník přispěli: Alice Gergelová, Charcuterie Hongroise. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Ema Košacká, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com nebo amartinu@yahoo.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.






JUDr. Jaroslav Horký odpovídá na vaše otázky

Otázky a odpovědi zpracovává Advokátní kancelář H&P Law s.r.o .

www.ak-hp.cz, tel. 420 221 719 041, fax 420 221 719 059, email info@ak-hp.cz.

 

Dotaz : Vlastním v České republice nemovitosti. V katastru nemovitostí je u mé osoby ale zapsaná jiná adresa, než na které se zdržuji. Jak mám postupovat?

 

Odpověď : Mít v katastru nemovitostí uvedenou adresu, na které se reálně zdržujete a jste k zastižení, je velmi důležité hlavně pro vás. Z důvodu, že katastr nemovitostí informuje vlastníky nemovitostí o všech probíhajících řízeních, která se týkají jejich nemovitostí, zejména pak o převodu vlastnického práva k nemovitosti.

Adresu lze katastrálnímu úřadu oznámit pomocí formuláře dostupného na webových stránkách katastrálního úřadu. Doporučuji tak učinit s ověřeným podpisem z našeho velvyslanectví, případně konzulátu. Další možnost je ověřit si podpis u vašeho notáře na listině, zároveň musíte tuto listinu opatřit tzv. Apostilou na Secretary of the State, pod který ověřující notář spadá.

 

H&P Law nabízí veškeré právní služby na území České republiky:

občanské právo, obchodní právo, správa majetku a ostatní právní poradenství.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

CharHong logo.jpg

 

3843 boul. Saint-Laurent

Tel. 514-844-6734

boucheriehongroise84@gmail.com

 

Nabízíme:

Mattoni (regular, lemon, orange, grapefruit), Kofola,

Tatranky, Horalky, Kávěnky, Fidorky (4 druhy), Mila, Amigo, Nugetta, zeli kysané, červené a bílé, halušky

a knedlíky v prášku, nakládané okurky, hořčice

(kremžská, plnotučná a další), Maggi,

výrobky Vitana a Dr. Oetker, salámy a klobásy

evropského typu (čabajka, uherský salám),

vídeňské párky, různé druhy sýrů

(bryndza, oštiepok, párenica, korbáčik a jiné)

 

 

Honorární konzulát
České republiky v Montrealu
 
JUDr. Hynek Žikovský, konzul
 
2020 University,  Suite 1920
Montreal, QC H3A 2A5
Tel.: 514-316-4383
e-mail: consul.czech.qc@gmail.com
montreal@honorary.mzv.cz

 

 

Odkoupím

 

registrované i neregistrované střelné zbraně,

sportovní, lovecké, vojenské.

Restaurování starých či poškozených zbraní.

Potřebná povolení mám, převod zařídím.

Diskrétní jednání zaručeno.

 

Jiří  514-616-9257

 

Misner KW fin

 

 

BARBARA ASGARY

 

artist

 

514-488-5514

 

www.barbaraasgary.com

 

barbara.asgary@gmail.com

 


 

 

Voyage  NORKO  Travel

 

1234 Stanley St. , Montreal H3G 2S7

Tel.: (450) 812-0620  Fax: (514) 871-0148

Toll free: 1-888-871-8888

e-mail: kapit2678@hotmail.com

Letenky a veškeré turistické služby

VOLEJTE  ALENU!

 

 

PhDr. OLGA AJVAZOV Á

Oficiální tlumočnice a překladatelka jazyka českého, slovenského, anglického, francouzského, španělského a ruského. Překlady všeho druhu, včetně odborných a ověřených. Tlumočení simultánní, konsekutivní i doprovodné. Korektury textů, výuka jazyků.

 

5254 Côte St. Antoine, Montréal, QC H4A 1P4

Telefon: (514) 481-3333

E-mail: olgatranslation@sympatico.ca

 

 

MILO Š  G.  KACIR

 

CHARTERED PROFESSIONAL ACCOUNTANT

 

2530 Perrot Blvd., Ile Perrot J7V 8P4

 

Tel.: (514) 425-6556   Cell: (514) 895-2840

 

E-mail: mkacircpa@gmail.com

 

 

Telephone: (514) 737-4892

 

Dr. Jitka Ponka

Dental Surgeon/Chirurgien dentiste

 

Office hours                       3550 Cote des Neiges

By appointment                                      Suite 375

Montreal, PQ H3H 1V4

 

Dr. Tom áš MACHÁN

 

zubný lekár

 

6600 Trans-Canada # 670, Pointe-Claire

naproti Fairview Shopping Center

 

Telefon: (514) 426-4228

 

Forman 4a

 

Členka Ordre des Psychologues du Québec

 

Viktória HIČÁROVÁ, PhD.

Psychologička

Hudson Medi Centre, 465 Main Road

Hudson, QC J0P 1H0

 

Tel. 514-623-9220

viktoria.hicarova@gmail.com

Slovensky, česky, English

Pechousek%20logo%20CB%20upr

VÁCLAV & JOSEF PECHOUSEK

 

2715 LOUIS A. AMOS             TEL.: (514) 631-2047

LACHINE, QUEBEC                FAX: (514) 631-3209

CANADA H8T 1C3                  josef@usinagevj.com

 

 

Bohemia 2011

Cerny a