Montrealský věstník                                Ročník 54

Léto/Summer 2018                      5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                             Číslo 11


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

27. 6.      Čt       Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

1. – 21. 7.         Dětský tábor, tábor Hostýn, 135 Dorilda, St-Calixte Nord, QC, J0K 1Z0

5. 7.        So      Koncert Westmount Chamber Music – Martin Karlíček, Mana Shiraishi, et al.,

                        Westmount Park United Church, 4695 de Maisonneuve, 19.30 h

22. 7.      Ne      Čs. piknik, tábor Hostýn, 135 Dorilda, St-Calixte Nord, QC, J0K 1Z0

10. – 12. 8.       Hudební festival, tábor Hostýn, 135 Dorilda, St-Calixte Nord, QC, J0K 1Z0

25. 8.      So      BBQ party s tancem, Canadian Legion Hall, 5455 de Maisonneuve W., 18.00 h

1. – 3. 9.           Opékání selete, tábor Hostýn, 135 Dorilda, St-Calixte Nord, QC, J0K 1Z0

 

Klub seniorů

Naše poslední schůzka před prázdninami bude ve středu 27. června v půl jedné odpoledne v Českém domě. Pak se sejdeme až po prázdninách. Informace v případě potřeby podá Ema Košacká, tel. 514-735-5795.

 

Na schůzce 30. května jsme si promítli český psychologický film Štěstí a také vzpomínali na různé události z komunistických let. Připomněli jsme si, že 31. května je den bez kouření, byl ustanoven v roce 1987. V roce 2006 v Quebeku a Ontariu začal platit zákaz kouření na veřejnosti. Během této schůzky jsme oslavili narozeniny naší milé členky Emy Košacké do dalších let jí přejeme hodně zdraví a energie! (ON)

 

Jelikož schůzka 13. června připadla na výročí postupu německé armády na Paříž v roce 1940, kdy mnoho lidí utíkalo na jih, paní Olga Nováková, která tyto události zažila osobně, nám tehdejší hroznou dobu přiblížila. Také nám připomněla, že tohoto dne roku 1944 byla na Londýn shozena první německá bomba V1. Pan Alois Fogl promluvil o událostech z doby současné, o schůzce G7 v Malbaie. Paní Iva Radoková, která se den před seniorskou schůzkou vrátila z měsíčního pobytu v Čechách, nám vyprávěla o současné Praze a o vesnici v nejsevernějším koutu republiky, kde v dětství a mládí trávívala letní prázdniny, o zrajících třešních a višních podél silnic, o přátelství, která trvají více než 60 let. A dojmy z Prahy? Vůně lipového květu a chuť meruňkové zmrzliny ze stánku v pasáži kina Světozor. Pak jsme se podívali na film Martina Friče podle předlohy Čapkových Povídek z jedné i z druhé kapsy. Jaroslav Marvan coby komisař Bartošek v něm vypráví spolucestujícím ve vlaku o pěti policejních případech. I když jsme všechny důležité narozeniny oslavili během minulých schůzek, nevadilo to a při kousku svátečního dortu jsme si znovu připili sklenkou vína (vlastně několika sklenkami) na zdraví všech. (IR)

Čs. sdružení

Tradiční již 63. bazar plánuje Čs. sdružení na 3. listopadu 2018 jako obvykle v hale kostela sv. Ignáce na West Broadway. Vánoční oběd seniorů se bude pravděpodobně konat týden před Mikulášskou nadílkou, v sobotu 1. prosince. Mikulášskou zábavu chystáme ve spolupráci se Sokolem Montreal na sobotu 24. listopadu opět v Chopin Hall v Lachine. Mikulášská nadílka pro děti bude 8. prosince jako obvykle ve Webster Hall kostela Westmount Park United. Poznamenejte si tato data ve vašem kalendáři již teď!

 

U příležitosti 100. výročí založení Československa chystá montrealská pobočka Čs. sdružení a Sokol Montreal KONCERT na sobotu 27. října 2018 v sále Chapelle historique du Bon-Pasteur na 100 Sherbrooke East. Na předběžném programu jsou díla českých a slovenských skladatelů v podání nám známých umělců (Kateřina Jurásková, Martin Karlíček, Maryna Krejcarová, Mana Shiraishi a Zuzana Šimurdová). Nenechte si ujít tuto výjimečnou kulturní událost! (AM)

Misie sv. Václava

Upozorňujeme, že během července a srpna se české mše nekonají. Datum příští mše oznámíme v záříjovém Věstníku. Otec Libor a členové Misie sv. Václava přejí všem čtenářům hezké léto. (Rose Mary Strban)

Tábor Hostýn

Tábor byl otevřen 15. června a bude zavřen 15. října.

 

Dětský tábor se bude konat od 1. do 21. července. Během této doby bude Hostýn veřejnosti nedostupný. Cena pobytu za jedno dítě: 395 $ za jeden týden, 765 $ za dva týdny, 960 $ za tři týdny. Ještě jsou volná místa.

 

Český piknik (bývalá tradiční Pouť), na který vás vřele zveme, následuje hned po dětském táboře v neděli 22. července. Vstup pro všechny zdarma. K jídlu připravíme polévku, vepřo-knedlo-zelo, zákusek a kávu, vše v ceně 12 $. Pivo si můžete koupit: 0,5 l za 5 $. Přijďte se pobavit s přáteli do lesa a na pláž!

 

Slovenský den se bude konat 5. srpna, tábor je tedy rezervován pro členy Slovenské asociace. Hrát bude oblíbený Honza Chlumský.

 

Hudební festival, organizovaný sousedem Hostýna panem Benoit, bude během víkendu od 10. do 12. srpna, celý tábor je rezervován v tyto dny pro tuto akci.


Opékání prasátka (Pig Roast) se jako každý rok koná během Labor Day víkendu, od 1. do 3. září. Pro všechny informace (rezervace, ceny, jídelníček, atd.) kontaktujte prosím Barbaru Noskovou na barunka01@hotmail.com, nebo Gabinu Chlumskou na vchlum@yahoo.com.

 

Multidisciplinary Art Weekend neboli třetí Houseshow En Plein Air se bude konat 14., 15. a 16. září. Největší atrakcí bude jako obvykle hudební část, která také zabere nejvíce času a prostoru. Minulý rok se zučastnili skupiny a jedinci až z Vancouveru a Hamiltonu a kvalita představení byla bez nadsázky výtečná. Houseshow je organizována Johnem Misrahi a Zbyňkem Najserem, který je členem hostýnského výboru.


Přejeme vám velmi krásné léto přijďte si ho ještě víc zkrásnit do přírody na tábor Hostýn.

(Franta Kaštánek a Josef Maxant)

Westmount Chamber Music koncert

V rámci Westmount Chamber Music Workshop se koná KONCERT PROFESORŮ ve čtvrtek 5. července v 19.30 hodin v kostele Westmount Park United Church, 4695 de Maisonneuve West. Hrají Martin Karlíček (klavír), Mana Shiraishi (housle), Katarzyna Fraj (housle), Margaret Carey (viola), Nicolas Cousineau (cello), Marcin Garbulinski (kontrabas) a Fernando Gualda (hoboj). Na programu: Jean Marie Leclair: Sonata for Two Violins Op.3 Nr.5, Camille Saint-Saëns: Concerto for piano Op.22 Nr.2, Henrique Coe: Concerto for oboe, George Gershwin arr. Nicolas Cousineau: Rhapsody in Blue. Vstupné 20 $ (10 $ senioři a studenti). Informace na tel. 514-621-6885 nebo email wchambermusicw@gmail.com, webpage wchambermusicw.wordpress.com.

BBQ Party

Díky velice vydařené jarní BBQ zábavě a tanci v Legii bych rád pozval všechny naše přátele, známé i odběratele Montrealského věstníku na druhý, podzimní podnik téhož druhu s marinovanými bifteky na ohni, tancem a naší hudbou, přesně tak, jako to bylo na jaře. Nenechte si ujít příležitost sejít se opět s kamarády a známými a pobavit se při dobré večeři, krajanské hudbě, tanci a tradičním pivním moku z Českých Budějovic. Zábava bude v sobotu 25. srpna 2018 v 6 hodin večer v hale Kanadské legie, 5455 de Maisonneuve W., v NDG. Bohatá účast na jarní zábavě a sliby, že "na podzim jsme tu zase" zaručují večer plný dobré nálady a pobavení. Volejte 514-737-9220, abyste si zajistili vstupenky. Prosím, volejte včas. Při zábavě v květnu nám bylo velice líto, když jsme museli odmítat zájemce o zábavu kvůli nedostatku míst. Každý je vítán! Těšíme se na viděnou! (Honza Chlumský)

Filmy Jiřího Trnky v Montrealu

"Mistr loutek: Kompletní Jiří Trnka" (Puppet Master: The Complete Jiri Trnka) je název série filmů, které budou promítány v několika městech v Severní Americe. V Montrealu bude od 12. do 18. září 2018 v Cinémathčque Québécoise. Promítá se kompletní Trnkovo dílo, 24 filmů (18 krátkých a 6 celovečerních), mezi nimiž je např. Císařův slavík, Osudy dobrého vojáka Švejka, Staré pověsti české, Špalíček, Sen noci svatojánské, pohádky jako Bajaja, Zasadil dědek řepu nebo Zvířátka a Petrovští, nechybí ani Pérák a SS nebo surrealistický Dárek. Informace o Trnkových filmech najdete na comebackcompany.com/JiriTrnka. (AM)


 

Strom pro Olgu Velanovou

vysazeni-stromu-dvema-olgam-93451-0_550.jpgDne 28. března 2018 se Olga Velanová, významná podporovatelka Domova Olga a Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, dožila 100 let. Hnutí humanitární pomoci se připojilo k projektu "Strom pro Olgu Havlovou" vlastním projektem, "Strom pro Olgu Velanovou" a 30. května 2018 vysadilo v Domově Olga v Janáčkově ulici č. 15 v Blansku pro každou ženu jednu sakuru: pro Olgu Velanovou k jejímu životnímu jubileu a pro Olgu Havlovou u příležitosti jejích nedožitých 85. narozenin. Slavnosti se zúčastnil i syn paní Olgy Tomáš Velan s manželkou (na obrázku Stanislava Mrázka nalevo od stromku). Zároveň tím Dům Olga oslavil dvacáté páté výročí zahájení provozu a patnáct let od otevření chráněných bytů Centrum Velan v Klepačově. (Podle zprávy Hnutí humanitární pomoci upravila AM)

Letošní významná výročí

Tentokrát si připomeneme některá výročí za dva měsíce, červenec a srpen. Jedno je spojeno se Sokolem, který pořádá své slety vždy začátkem léta. X. Všesokolský slet, který byl zahájen v Praze 3. 7. 1938, byl významný tím, že se stal národní manifestací Sokolů před nastupujícím nacismem. Ve skladbě "Přísaha republice" cvičilo přes 30 000 Sokolů. Další XI. Všesokolský slet se v Praze konal až po 10 letech, po II. světové válce v roce 1948, a XII. Slet pak až po Sametové revoluci v roce 1994.

     Smutným výročím z dávné české historie je 26. srpen 1278, kdy český král Přemysl Otakar II. padl v bitvě na Moravském poli. Narodil se v roce 1228 a získal si pověst vládce tvrdé pěsti a osobní ctižádosti. Z toho i plyne jeho přízvisko "král železný" (jeho rytíři bojovali v těžkém brnění) "a zlatý", i když jeho bohatství plynulo spíš ze stříbra. Za jeho vlády sahalo území českého království až k Jadranu. V konfliktu s Rudolfem Habsburským mu však štěstí nepřálo, v rozhodující bitvě asi 30 km jižně od Břeclavi padl.

     Jedním z nejtragičtějších dnů pro nás, kteří jsme tuto dobu zažili, je 21. srpen 1968, kdy vojska pěti států Varšavské smlouvy (SSSR, Polska, NDR, Maďarska a Bulharska Rumunsko se invaze nezúčastnilo) překročila státní hranice ČSSR a obsadila Československo pod falešnou záminkou kontrarevoluce. Tato akce měla na svědomí 106 mrtvých vojáků okupačních armád (převážně oběti dopravních nehod), 137 mrtvých a 500 zraněných občanů ČSSR, a přes 70 000 uprchlíků. Spontánní odpor veřejnosti v podstatě znemožnil původní plány ustanovit kolaborantskou vládu a zdiskreditoval socialismus sovětského typu v očích světové veřejnosti podíl na tom mělo i obnovené rozhlasové a televizní vysílání z improvizovaných studií. Masové spontánní protesty trvaly zhruba týden. Obsazení "spřátelenými armádami" trvalo do června 1991.

     Během léta máme několik zajímavých výročí narození a úmrtí. Dne 11. srpna 1948 se narodil Jan Palach, český student historie a politické ekonomie, který se na protest proti okupaci armád Varšavské smlouvy upálil na Václavském náměstí 19. ledna 1969. O dvacet let dřív, 20. 7. 1928, se narodil Pavel Kohout, spisovatel, básník a dramatik. Jako komunista se koncem 60. let angažoval v tzv. pražském jaru a následně byl jako disident pronásledován a v roce 1978 přinucen odejít do exilu do Rakouska. Je jedním ze zakladatelů Charty 77. Ještě mnohem dřív, 15. 8. 1868, se narodil Jan "Eskymo" Welzl, cestovatel, dobrodruh a zlatokop. Žil dlouho na Novosibiřských ostrovech, kde působil jako smírčí soudce. Po krátkém pobytu v Čechách, kde se v roce 1928 setkal i s T. G. Masarykem a v Brně podle jeho vyprávění vyšlo několik knih, odjel do Kanady, když mu Sovětský svaz nepovolil návrat na Sibiř. Zemřel v Dawsonu na Yukonu 18. 9. 1948. Na 18. srpna připadá 20. výročí úmrtí Otto Wichterle, vědce v oboru organické a makromolekulární chemie (27. 10. 1913 - 18. 8. 1998), a 26. srpna uplyne 50 let od smrti Martina Friče (29. 3. 1902 - 26. 8. 1968), filmového režiséra, scénáristy a herce, autora 90 filmů. Profesor Wichterle je znám hlavně svým vynálezem kontaktních čoček. Protože byl jedním z prvních signatářů "2000 slov", byl ve svém výzkumu omezován a plného uznání se dočkal až po Sametové revoluci. Martin (Mac) Frič byl uznávaným umělcem, nositelem Státní ceny a Řádu republiky, v roce 1965 byl jmenován národním umělcem. Podle některých zdrojů spáchal po sovětské okupaci sebevraždu, podle jiných prý už byl 21. srpna v nemocnici a zemřel na rakovinu. Z jeho filmů jmenujme aspoň "To neznáte Hadimršku", "Anton Špelec, ostrostřelec", "Cesta do hlubin študákovy duše", "Pytlákova schovanka" a "Císařův pekař, pekařův císař  (AM)

In memoriam

Olga Velan.jpgOznamujeme, že paní Olga VELANOVÁ nás opustila v neděli 17. června 2018 v klidu svého domova tři měsíce poté, co oslavila své 100. narozeniny. Její dlouhý život po boku úspěšného manžela byl naplněn dobročinností a starostí o početnou rodinu, která se rozrostla z tří synů na dvanáct vnoučat a patnáct pravnoučat, o své krajany (byla místopředsedkyní Čs. sdružení a hlavní organizátorkou českých bazarů) i o mnoho dalších, kteří potřebovali pomoc. Za svou činnost byla odměněna například Masarykovou cenou a cenou "Gratias agit", ale mnoho lidí jí budou vždycky za její pomoc vděční.

     Poslední rozloučení (visitation) s paní Olgou Velanovou bude ve čtvrtek 5. července od 6.00 do 9.00 večer v Mount Royal Funeral Complex, 1297 Chemin de la Foręt, Outremont, Qué. H2V 2P9 (tel. 514-279-6540). Pohřeb bude v pátek 6. července 2018 v 11.00 hodin na stejném místě. Po pohřbu bude následovat občerstvení. Místo květin můžete přispět na dům pro ženy bez domova "Olga House" v Rue de femmes. (AM)

Trochu humoru

Vybíráme z výroků Bolka Polívky: Všechno se dá vysvětlit. Bohužel ne všem.

Klaustrofobie je strach z uzavřených prostorů. Například: jdu do hospody a mám strach, že je zavřená.

Když je chlap potichu, přemýšlí. Když nic neříká ženská, je naštvaná.

Strč mobil do čaje a máš T-mobil. Strč ho do vody a máš Vodafone. Rozlom ho a máš O-2.

Facebook je jako lednička. Chodíš tam každých 10 minut, i když víš, že tam nic není.

Když tě rodiče přistihnou při lhaní, podívej se jim přímo do očí a řekni: "Ježíšek, Mikuláš, čáp..."

07 Rencin.jpgBaví se dvě vlaštovky a jedna povídá té druhé: "Bude pršet." "Jak to víš?" "Lidi na nás čumí."

Když mají manželé problémy, tak za to můžou vždycky obě strany. Jak manželka, tak i tchýně.

Život je tak rozmanitý. Každý den mě naštve někdo jiný.

Však já to přece nedělám pro sebe! Já to dělám pro prachy.

Začínal jsem z ničeho a většinu z toho pořád mám.

Tvářím se, že pracuji, protože firma se tváří, že mě platí.

 

Vtip Vladimíra Renčína se dobře hodí k letní atmosféře - tak ať se vám všechny ty bzikavky zdaleka vyhnou!

"Jsem Chrysops caecutiens, Bzikavka slepoočka, známý a populární jsem však pod svým uměleckým jménem Hovado."

Různé zprávy

Realitní kancelář HORREN s.r.o. obstará kompletní správu nemovitostí na území České republiky. Pronájem a prodej nemovitostí, poradenství v oblasti investic do nemovitostí, právní poradenství, správa nemovitostí. Naše adresa: Pobřežní 6/58, 186 00 Praha 8, Česká republika. Tel. (420) 221 719 041, email info@horren.cz,  www.horren.cz.

 

Chcete být součástí projektu Czechoslovak Talks? Jeho hlavní činností je sběr, zpracování a publikace životních osudů českých a slovenských krajanů po celém světě: příběhy osobních vzestupů a pádů, příležitostí a překážek. U příležitosti 100. výročí vzniku Československa připravujeme vydání komiksové knihy "Příběhy našich krajanů". Chcete-li se projektu zúčastnit, stačí, když svůj příběh sepíšete a spolu se 2 až 3 fotografiemi zašlete na adresu m.kanakova@czechoslovaktalk.com. Váš text necháme zpracovat editorem a zařadíme mezi ostatní příběhy uveřejněné na našich stránkách www.czechoslovaktalk.com.

 

Na Věstník přispěli: Monika Formanová, Zdeněk Mezl jr., Jerry Slaba. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Ema Košacká, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com nebo amartinu@yahoo.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.