Montrealský věstník                                Ročník 55

Listopad/November 2018                        5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                 Číslo 3


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

3. 11.      So      Bazar, hala kostela St. Ignatius, 4455 West Broadway, 11.00 h až 15.00 h

10. 11.   So      Výroční večeře CSPBA, Foyer Hongrois, 2555 Avenue Lionel-Groulx, Montreal, 18.00 h

14. 11.   St       Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

18. 11.   Ne      Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

24. 11.   So      Mikulášská zábava, Chopin Hall, 685  8e Avenue, Lachine, 20.00 h

28. 11.   St       Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

1. 12.      So      Vánoční oběd seniorů, Casa Grecque, 7218 boul. Newman, LaSalle, 12.00 h

8. 12.     So      Mikulášská nadílka pro děti, Westmount Park United Church, 4695 de Maisonneuve, 15.00 h

--------------------------------------------------------------

VÁNOČNÍ POZDRAVY

Chcete-li popřát svým přátelům a známým k vánočním svátkům prostřednictvím Montrealského věstníku,

napište nejpozději do 20. listopadu na adresu: Ema Košacká, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6.

Také můžete i předem dát vědět Aleně Martinů na amartinu@yahoo.com nebo na tel. 514-484-6177.

Šek s příspěvkem vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Děkujeme.

 

Klub seniorů

Další schůzky seniorů budeme mít 14. a 28. listopadu, vždy ve středu v půl jedné odpoledne v Českém domě. Informace v případě potřeby podá Ema Košacká, tel. 514-735-5795.

 

Tradiční VÁNOČNÍ OBĚD organizovaný Klubem seniorů za finanční podpory Čs. sdružení se bude konat v sobotu 1. prosince 2018 ve 12.00 hodin opět v restauraci Casa Grecque, 7218 boul. Newman v LaSalle. Ze stanice metra Angrignon tam jede autobus číslo 106. "Lunch Menu" restaurace obsahuje polévku nebo rajčatový džus, výběr z několika hlavních jídel, kde je i salát, a moučník s kávou nebo čajem. Můžete si přinést vlastní víno nebo pivo. Cena oběda pro seniory je 10 $ na osobu splatná v hotovosti na místě. Doporučujeme oznámit zájem a účast paní Emě Košacké na tel. 514-1-735-5795. Ta bude také při obědě přijímat platby. Vloni byli účastníci oběda velmi spokojení, doufáme, že vás tam zase uvidíme! (Alois Fogl)

 

Na schůzce 26. září, o týden opožděně, jsme si konečně mohli zazpívat slovenské lidové písničky s dcerou paní Jáčkové Evou. Dlouho už jsme slovenštinu neslyšeli, paní Jáčková nám moc chybí. Zjistili jsme třeba, že na Moravě se zpívá o rožnovských hodinách, které smutně bijú, kdežto na Slovensku o trenčianských. Ten den mezi nás také přišla studentka z Čech Eva, aby se seznámila s česky mluvícími lidmi v Montrealu.

Tentokráte byla oslava narozenin obzvláště slavnostní; vždyť se týkala tří našich členek, naší předsedkyně paní Olgy Novákové, paní doktorky Evy Procházkové a také paní Soni Jelínkové, která už mezi nás bohužel chodit nemůže. Přejeme jim do dalších let hlavně zdraví a spokojenost. Nakonec se ti mladší z nás vrátili do dětských let, ne ovšem doslova (to bychom snad ani nechtěli). Promítli jsme si totiž fantasticko-dobrodružný snímek Karla Zemana z roku 1955 "Cesta do pravěku". Film kombinuje živé herce s animací a speciálními efekty, na tehdejší dobu velmi pokročilými. Ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flóry a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na Zemi, přičemž zažijí nejrůznější dobrodružství. Ovšem nebylo objasněno, proč byla většina pravěkých zvířat na druhé straně řeky – že by jinak chlapci skončili v žaludku nějaké potvory? Kupodivu režisér nemusel natočit film s komunistickou propagandou, jedinou poklonou režimu byl pionýrský šátek kolem krku jednoho z chlapců. Po "Cestě do pravěku" následoval v roce 1958 "Vynález zkázy", a v roce 1961 pak "Baron Prášil". 

 

Týden poté, 3. října, jsme se sešli na naší pravidelné schůzce. Tentokráte jsme byli jen čtyři (takže Poláčkův tým z knížky "Bylo nás pět" by hrál přesilovku). Sesedli jsme se a povídali si o všem možném: o houbách, jak je jich letos málo (kolovaly fotografie těch letos nalezených – nejhezčí z nich byla opravdu jasně červená, a ne oranžová muchomůrka), o tom, jak nám na venkově padají stromy a vysychají rybníky. Pan Alois Fogl se trochu vrátil do předchozích let svým vyprávěním o historii české komunity, o Českém a slovenském sdružení a o Sokole. Vzpomínali jsme na montrealské Čechy a Češky, ať už na ty, kdo přišli v roce 1948, 1968 či na "kubánce". Řeč se nakonec stočila na přípravu letošního bazaru.

 

Na schůzce 17. října jsme se sešli v plném počtu – několik z nás s malým zpožděním, metro zase nejezdilo. Paní Olga Nováková ale se svým obvyklým referátem o událostech týkajících se tohoto data na všechny počkala. V roce 1957 francouzský spisovatel Albert Camus obdržel Nobelovu cenu za literaturu, v roce 1963 Beatles nahrávají v Londýně skladbu "I Want To Hold Your Hand". Už je tomu rok, co byl z Prahy odvolán americký velvyslanec a ještě nebyl zastoupen – české noviny píší, že pro Američany nejsme důležití. Poté jsme probrali události ve světě kultury: hudbu i divadlo. A také jsme se podělili o zkušenosti se sháněním lékařské péče. Vzpomínali jsme na spolužáky, na školní léta, jak je tomu už dávno, co jsme sedávali ve školních lavicích. Abychom se té době trochu přiblížili, promítli jsme si film "Setkání v červenci", milostnou komedii o lásce a přátelství na prázdninovém jazykovém kurzu. Jejími hrdiny jsou učitelka a jeden z jejích studentů. (IR)

 

Čs. sdružení

Připomínáme, že 63. předvánoční Bazar se bude konat v sobotu 3. listopadu 2018 od 11.00 do 15.00 hodin jako obvykle v hale kostela sv. Ignáce na 4455 West Broadway. S dotazy či nabídkou pomoci se obracejte na Míšu Fuchsovou (tel. 514-737-8325) nebo Blanche Havlovou (514-631-6772). Děkujeme.

Balení cukroví bude v úterý 30. října ve dvě hodiny odpoledne v Českém domě na 6540 McLynn. (AM)

 

Česká škola

Po divokém září plném příprav a změn jsme předpokládali klidný začátek nového školního roku v České škole, ovšem opak byl pravdou. Během prvních dvou sobot výuky došlo hned k několika změnám. K původním dvanácti přihlášeným dětem nám jich několik na poslední chvíli přibylo a následně zase byly jiné odhlášeny. Konečný počet je nyní deset. Proběhlo přesouvání dětí mezi skupinami začátečníků a pokročilých dle jejich znalostí, mnohdy pozitivně překvapujících. V neposlední řadě došlo i ke změně paní učitelky ve skupině začátečníků. Máme tedy paní učitelku Adélu ve skupině začátečníků (HVĚZDY) a paní učitelku Andreu ve skupině pokročilých (VLČATA). Vlčata budou tento rok již nahlížet pod pokličku české gramatiky a uvidíme, jak se s tím poperou. Příští hodina se bude konat 3. listopadu během českého bazaru v kostele sv. Ignáce. Osnovy této hodiny se budou točit kolem kuchyně a vaření; děti i samy něco pro návštěvníky připraví a budou to prodávat. Určitě se přijďte na bazar podívat! (AL)

 

Misie sv. Václava

Naše příští česká mše bude v neděli 18. listopadu 2018 jako obvykle v 11.00 hodin v kapli ve 3. patře budovy Loyola High School, 7272 Sherbrooke Street West (roh West Broadway). Růženec se modlíme od 10.30 h. Děkujeme a těšíme se na shledanou. (Rose Mary Strban)

 

Tábor Hostýn

Celý výbor Asociace Hostýn i všichni, kdo ho znali, jsou zarmouceni kvůli úmrtí prezidenta AH Františka Kaštánka. Franta byl na táboře rád a pomáhal tam do poslední chvíle, i když ho nemoc již zmáhala. Vyjadřujeme tímto jeho pozůstalým upřímnou soustrast.

 

Během září proběhly na Táboře Hostýn dvě úspěšné akce otevřené pro veřejnost. Nejprve to bylo opékání selete na svátek práce začátkem měsíce a o dva týdny později Umělecký víkend. Popularita obou akcí stále vzrůstá. Tábor byl také na jeden víkend pronajmut společnosti Les Productions Carmagnole. Během víkendu 13. a 14. října proběhla na táboře podzimní brigáda, které se zúčastnilo asi 15 lidí. Z nejdůležitějších prací můžeme jmenovat obtížné položení velké plachty přes celou střechu marodky, jejíž střecha se bude opravovat na jaře, a vytáhnutí plovoucí platformy z jezera Lafond, přičemž se otužilec Ežo musel ještě potápět pod vodu. Dále se provedl všeobecný úklid a různé menší opravy. Výborné jídlo bylo připraveno kuchařem Johnem. Děkujeme všem za účast a pomoc.

Tábor bude definitivně uzavřen po 28. říjnu. (Josef Maxant)


 

Večeře CSPBA

Canadian Slovak Professional and Business Association vás zve na slavnostní tématickou večeři (namísto tradičního výročního plesu), která se bude konat v sobotu 10. listopadu 2018 v 6 hodin večer ve Foyer Hongrois, 2555 Avenue Lionel-Groulx, Montreal. Cena 30 $ (pouze hotovost – cash). Informace a rezervace:

            Dr. Josef Brody, tel.: 514-947-7971, e-mail: josef.brody@concordia.ca

            Jessica Harding, tel.: 514-222-6544, e-mail: jharding@osler.com

            Mark Vandzura, tel.: 514-912-2073, e-mail: CTC064@bell.net  

Kultura

Eva LAPKOVÁ pořádá sólo výstavu svých plastik a reliéfů v Galerii Bernard na 3926 rue Saint-Denis v Montrealu od 27. září do 4. listopadu 2018. Informace na tel. 514-277-0770.

 

Kniha povídek Olgy AJVAZOVÉ "Podivné příběhy", která byla vydaná vloni v Praze, je nyní k dostání i zde. Pevná barevná vazba s reprodukcí portrétu autorky, který namaloval Josef Liesler, 196 stran, cena 15 $. Volejte 514-481-3333 nebo napište na olgatranslation@sympatico.ca. V recenzi knihy se píše: "[Ve 33 povídkách] fantastika kráčí ruku v ruce s prózami ovlivněnými autorčinou profesí tlumočnice, inspiruje se i jejími častými cestami i rozhledem nejen ve světě umění a kultury a je tak zajímavou přehlídkou imaginativního vnitřního světa talentované a kultivované spisovatelky."

 

Sokolské vánoční akce v Torontu

MIKULÁŠSKÁ ZÁBAVA – sobota 17. listopadu od 19.00 hodin v sále kostela sv. Václava na 496 Gladstone Avenue v Torontu. K tanci hraje skupina Miro Letka. Večeře bude k prodeji od 7 hodin, tanec začíná v 8 hodin. Přineste dárky pro své přátele, sv. Mikuláš je rozdá. Vstupenky budou slosovány a výherce dostane od Mikuláše cenu (door prize). Informace Hana Jurásková, tel. (905) 838-5269 nebo email hana.jurasek@yahoo.ca. Informace také na www.sokolcanada.ca.

 

SOKOLSKÝ VÁNOČNÍ BAZAR – neděle 25. listopadu od 12.00 do 15.00 hodin. V prodeji bude tradiční české a slovenské jídlo, vánoční pečivo, ručně vyráběné umělecké předměty, drobné dárky a hračky, české knihy, tombola. Sv. Mikuláš bude rozdávat dárky dětem. Můžete si zamluvit vlastní stůl. Informace Marie Crhak, tel. (416) 286-9046 nebo email mariecrhak@outlook.com.

 

Tradice rodiny Velanových

V časopise Výboru dobré vůle "Dobré zprávy" vyšel rozhovor s panem Tomem Velanem, který byl přítomen sázení dvou stromů, Olgy Havlové a Olgy Velanové (psali jsme ve Věstníku z léta 2018). Z rozhovoru, který s ním udělaly Irena Šatavová a Hana Füleová, vybíráme:

Spolu se stromem Olgy Havlové se sázel i strom nesoucí jméno vaší maminky, shodou okolností také Olgy...

Moje matka byla velmi dojatá, že zde na její počest zasadili strom. Necelý měsíc poté, co jsem jí o tom vyprávěl, zemřela ve věku 100 let. V průběhu tři čtvrtě roku jsme ztratili oba rodiče, kteří byli manželi 76 let. Oba prožili dlouhé a naplněné životy a jejich pohřby se staly oslavou jejich života – vzpomínali jsme na ně, na to, co pro nás znamenali, i na jejich odvážný útěk z komunistického Československa v roce 1948.

Vaši rodiče byli přáteli paní Olgy Havlové a zůstali podporovateli Výboru dobré vůle (VDV) i poté, kdy už tu paní Olga nebyla. Vy v jejich filantropii pokračujete, přestože jste se už narodil v Kanadě, takže k naší zemi bezprostřední vztah nemáte. Proč?

Přestože jsem v Česku nikdy nežil, rozhodně cítím k této zemi těsnou vazbu. Moje babička měla 13 sourozenců, takže tu máme mnoho příbuzných. Navíc moje žena Dana, která odtud odešla v roce 1968, je Slovenka. Když jsem letos v létě během pobytu v ČR pozval naše příbuzné na oběd, sešlo se nás 22!

V Blansku jste navštívil Domov Olga, provozovaný od roku 1993 díky podpoře vašich rodičů, a Centrum Velan, jež vzniklo o deset let později a poskytuje chráněné bydlení. Jak jste se tam cítil?

Velmi jsem ocenil to, co zde manželé Kratochvílovi (členové Hnutí humanitární pomoci provozujícího obě zařízení) dokázali! Jde o mnohem více než jen o prostor pro život s asistencí! Během své krátké návštěvy jsem vnímal dobrou úroveň tamní poskytované péče. Mluvil jsem s některými lidmi žijícími v Centru Velan a myslím, že přestože nemají snadný život, váží si toho, co je zde pro ně děláno.

Na rozvoj obou zařízení jste věnoval 200 tisíc korun. Máte konkrétní představu, čemu by měly napomoci?

Dar jsem poskytl prostřednictvím VDV a vím, že Kratochvílovi použijí tyto peníze tam, kde to je potřeba.

S paní Olgou Havlovou jste se znal?

Potkal jsem ji s rodiči několikrát a podílel jsem se na uspořádání fundraisingové akce v Kanadě, kterou navštívila. Její vášeň a odhodlání, s nimiž pomáhala své zemi a lidem v nouzi, na nás silně zapůsobily.


 

In memoriam

Oznamujeme, že pan Karel BÍNOVEC zemřel 26. září 2018 ve věku 85 let. Narodil se v Praze, kde vystudoval konzervatoř, obor pozoun. Hrál pak v orchestrech v Mariánských Lázních, v Ústí nad Labem a nakonec v Praze v opeře. Jako interpret klasické hudby byl i laureátem Pražského jara. V roce 1968 odešel přes Rakousko do Montrealu. V hospodě Old Munich hrál se skupinou Bavarian Band, pro Čechy i české písničky. Tam se seznámil s Jacinthe, se kterou se v roce 1976 oženil a prožil pak šťastných 42 let manželství. Jacinthe s ním zpívala a naučila se některé písně česky. Po dlouhá léta pak kapela Karla Bínovce hrála na českých zábavách – Mikulášských, Šibřinkách i Silvestrech – i na Moravských hodech v Torontu. Karel kromě pozounu hrál i na basovou křídlovku a hlavně zpíval. Se svojí ženou hodně cestoval – jako diplomat byla Jacinthe zaměstnaná na mnoha místech ve světě (Londýn, Brasilia, New Delhi, Nairobi, St. Petersburg, Detroit) a všude se spřátelili i s českými krajany a hráli pro ně. V nynější době je Jacinthe Binovec zaměstnaná na Trinidad-Tobago, kde také Karel během dovolené náhle zemřel na srdeční záchvat. Budeme na něj dlouho vzpomínat. (AM)

 

Jiří (George) BARTOŠ zemřel náhle 8. října 2018 ve věku 79 let. Byl to velmi dobrosrdečný člověk, měl rád veselí a společnost a nikdy nechyběl na českých a slovenských akcích. Pocházel z Moravsko-Slovácka, kde byl tanec a folklór součástí života – tam byl členem tanečního souboru Olšavanky. Po příchodu do Kanady tančil se skupinou paní Laval a později pak i se skupinami Beseda a Dokola. Jeho vždy dobrá nálada nám bude všem chybět. Upřímnou soustrast jeho manželce Mary. Věnujte mu tichou vzpomínku. (Marie Hřib)

 

Se zármutkem oznamujeme, že 19. října 2018 zemřel František KAŠTÁNEK ve věku 73 let po téměř tříleté bitvě s rakovinou. V české komunitě byl velmi dobře znám jako Mikuláš na našich zábavách a na nadílkách pro děti. Byl členem Sokola, dlouhá léta hrál s námi volejbal a několikrát se účastnil sokolských zimních her. Pomáhal při přípravě zábav i bazaru a poslední čtyři roky byl velmi aktivní na táboře Hostýn, kde trávil celé léto a staral se o běžnou údržbu, pronajímal chatičky i celé sekce tábora. Letošního roku se stal prezidentem Asociace Hostýn. Asistoval při vedení dětského tábora a jako profesionální poradce pomáhal při řešení problémů s dětmi. Jeho trpělivost s nimi byla příslovečná.

     František přerušil studium psychologie na Karlově univerzitě v Praze v roce 1969 a odešel do Montrealu, kde pokračoval na univerzitě Concordia. V roce 1984 ukončil MSc. studium na SUNY Plattsburgh ve School Counseling and Guidance Services. Byl členem nejdříve American Counselling Association a potom Canadian Counselling and Psychotherapy Association. Od Quebec Counselling Association obdržel letos v červnu "Justine Harris Award" za svoji vynikající práci a dlouholetou činnost v této organizaci. Dlouhá léta pracoval jako poradce pro mládež, než odešel v roce 2011 do penze.

     František byl velmi přátelský, trpělivý a ochotný člověk. Kromě volejbalu se věnoval horolezectví a lyžování, ale také miloval hudbu – dobře hrál na kytaru a skládal písničky. Zanechal po sobě hodně hezkých vzpomínek a hodně velké prázdné místo. Velice nám bude chybět. (AM)

 

Mikulášská nadílka pro děti

http://www.receptyonline.cz/data/pics/gastronomicky-kalendar-mikulas/mikulas-andel-cert2.jpgČs. sdružení a Sokol Montreal pořádají tradiční Mikulášskou nadílku pro děti v sobotu 8. prosince 2018 ve tři hodiny odpoledne ve Webster Hall kostela Westmount Park United na 4695 de Maisonneuve W. ve Westmountu. Parkování je za kostelem (vjezd z Landsdowne). Vstup je zdarma. Jako v předchozích letech bude Mikuláš rozdávat dětem dárky, které přinesete. Dětem, které přednesou básničku nebo zazpívají písničku (pokud možno česky nebo slovensky), dají anděl s čertem navíc zvláštní malý dárek. Po rozdělení dárků bude jako vždy připraveno pohoštění. Budeme rádi, když maminky nebo babičky pro děti něco upečou a přinesou. Přihlášky u Andrey Larocque na tel. 438-882-5151 nebo po emailu na andrea.s.larocque@gmail.com nejpozději do 2. prosince. V přihlášce uveďte počet dětí, jejich jména a rok narození. (AL)

----------------------------------------------------------------------------------------

 

České a slovenské sdružení a Sokol Montreal

 

vás srdečně zvou na tradiční

 

Mikulas

 

Mikulášskou taneční zábavu

 

v sobotu 24. listopadu 2018 v 8.00 hodin večer

Chopin Hall

685  8e Avenue, Lachine

 

K tanci hraje kapela Edelweiss

Půlnoční tombola

Tradiční jídla a zákusky, české pivo

 

Mikuláš přijde a nadělí vašim přátelům dárky, které přinesete

(poštovné $1 za dárek)

 

Vstupné: 20.00 $ dospělí, 15.00 $ studenti a senioři, děti do 12 let zdarma

 

Informace / Information:

Míša Fuchsová 514-737-8325, Ema Košacká 514-735-5795, Alena Martinů 514-484-6177

 

Výtěžek Mikulášské zábavy bude věnován na vydávání Montrealského věstníku

----------------------------------------------------------------------------------------

Letošní významná výročí

V listopadu je několik výročí, která nejsou žádným důvodem k oslavám. K těm ostudným patří židovské pogromy. K jednomu došlo v listopadu 1348 za vlády Karla IV., který byl jinak osvíceným panovníkem, ale násilné činy proti Židům toleroval. Záminkou k němu byla pověra, že mor, který se tehdy rozšířil po Evropě, způsobují právě Židé tím, že tráví studny a potraviny. K dalšímu listopadovému pogromu došlo v roce 1938 během tzv. Křišťálové noci, kdy nacisté ničili synagogy a židovské obchody a přes 90 Židů zabili. V obou případech došlo k incidentům i na území Čech, v Sudetech bylo zničeno na 50 synagog, zatímco za Karla IV. to byly jen ojedinělé případy v Chebu, protože z ekonomických důvodů Karel IV. Židy v Čechách chránil.

    K dalšímu neslavnému výročí patří bitva u Lomnice, ke které došlo 9. listopadu 1618, tedy během třicetileté války. Vojska českých stavů tehdy porazila habsburskou armádu, ale vítězství nebylo nakonec využito, císařská vojska zůstala v Čechách, což české šlechtě pak způsobilo další potíže. V listopadu také skončila I. světová válka11. 11. 1918 v 11 hodin zavládlo příměří, které bylo podepsané německou generalitou ve štábním vagóně maršála Foche v Compiegne. Tento den byl proto označen jako Den veteránů. Událost, která se stala o pár dní později, 14. listopadu 1918, už za oslavy stojí. V Praze v Thunovském paláci se konala první schůze Revolučního Národního shromáždění, na které byl Tomáš Garrigue Masaryk zvolen prvním prezidentem Československé republiky.

     Již 640 let uplyne od smrti Karla IV., českého krále a římského císaře, který zemřel 29. listopadu 1378 ve svých 62 letech. Zemřel na zápal plic poté, co si zlomil krček stehenní kosti. Po smrti byl nabalzamován a vystaven 11 dní na Pražském hradě, po několik dalších dní byl přemísťován po různých místech Prahy, aby jeho památku mohlo uctít co nejvíc lidí. Např. v průvodu ze Starého Města na Vyšehrad bylo až 7000 lidí.

     Bohuslav Balbín, spisovatel, historik, kněz a pedagog, se narodil 3. prosince 1621 a zemřel 28. listopadu 1688. Jako jezuita se účastnil rekatolizace, jako vlastenec byl obhájcem českého jazyka. Studoval v době útoku Švédů na Prahu a účastnil se obrany Karlova mostu, kdy byl vážně zraněn. Byl výborným učitelem a ve svých žácích podporoval lásku k vlasti a národu, což se nelíbilo jeho nadřízeným. Psal sice latinsky, ale ve jménu slávy národa. Bezesporu je jedním z největších osobností české historie.

     Třicet let uplyne od úmrtí Jaromíra Vejvody, autora světoznámé polky Škoda lásky. Zemřel 13. listopadu 1988 ve věku 86 let. Pocházel z muzikantské rodiny, už v patnácti letech hrál v otcově kapele. Napsal pro ni přes 80 skladeb. Po únoru 1948 byl nucen nastoupit jako skladník do továrny, ale přesto zůstal v povědomí lidí jako král dechové hudby. A 10. listopadu slavíme 100 let od narození herce Miroslava Horníčka (zemřel 15. února 2003). V roce 1967 se účastnil projektu Kinoautomat na výstavě v Montrealu v roli průvodce filmovým představením, kdy publikum rozhodovalo, jak bude děj pokračovat. Zajímavé je, že sám neuměl anglicky, text měl odposlouchaný a naučený. Fejetony o svém pobytu v Montrealu uveřejníl v knize Javorové listy. Jednou z nejznámějších je jeho knížka Dobře utajené housle. (AM)

 

Trochu humoru

My, kteří zahradničíme, navrhujeme ustanovit Den plevele.

Hymnu již navrhl náš fejetonista Karel Novák: 

 

Hledáte li někdo práci, my jsme družstvo bez dotací.

Farma plná nemehel, odborníci na plevel.

Víme něco o pleveli (dali jsme jí život celý),

enormní však úroda chalupníka uondá.

Přijďte si ji sklidit zdarma, víte kde je naše farma.

Ten kdo v mládí plevelí, v důchodu se veselí.

Nacpěte ji pro legraci do polštářů, do matrací,

pod peřinou s plevelí milenci se tetelí,

vaří se z ní pivo, némlich ve všech rozvojových zemích,

do cigaret, do čaje, ba do kafe dobrá je,

pro gurmány super kaše, do polévky, do guláše.

Že je první jakosti, hodí se i pro hosti.

Tak zbytečně pantem nemel, u nás na tě čeká plevel!

Vždyť už jsme s tou plevelí jedním slovem ...  

... v prekérní to situaci.

Pomozte nám, ulejváci!

A k tomu nabízíme jeden ryze český vtip

Pavla Kantorka u příležitosti "Halloweenů"

 


Dobrý večer, mohu s vámi chvíli strašit?

 

Různé zprávy

Realitní kancelář HORREN s.r.o. obstará kompletní správu nemovitostí na území České republiky. Pronájem a prodej nemovitostí, poradenství v oblasti investic do nemovitostí, právní poradenství, správa nemovitostí. Naše adresa: Pobřežní 6/58, 186 00 Praha 8, Česká republika. Tel. (420) 221 719 041, email info@horren.cz,  www.horren.cz.

 

Na Věstník přispěli: Vincent Fait, Alice Gergel, Dr. Tomáš Machán, Dr. Ivan Rohan, Jerry Slaba, Lucy Ševčíková, Věra Zabrodská. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Ema Košacká, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com nebo amartinu@yahoo.com.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.






JUDr. Jaroslav Horký odpovídá na vaše otázky

Otázky a odpovědi zpracovává Advokátní kancelář H&P Law s.r.o .

www.ak-hp.cz, tel. 420 221 719 041, fax 420 221 719 059, email info@ak-hp.cz.

 

Dotaz : Zjistil jsem, že nemovitost, kterou vlastním v České republice, někdo neoprávn ěně užívá. Jak se proti tomu mohu bránit?

 

Odpověď : V tomto případě bych vám doporučil obrátit se na odborníka, nejlépe advokáta, který vás v jednání s tímto neoprávněným uživatelem zastoupí a navrhne postup v této věci. Bude třeba zjistit, o koho se jedná, zda k tomu přece jen nemá nějaké oprávnění. Pokud ne, bude třeba ho řádně vyzvat předžalobní výzvou, aby se svého chování zdržel či odstranil daný protiprávní stav. Pokud nebude s danou osobou možná dohoda, která by byla v tomto případě nejsnazší, bude třeba podat žalobu, například tzv. negatorní žalobu, ve které můžete žádat, aby se osoba svého protiprávního jednání zdržela. Vždy ale záleží na dané konkrétní situaci, a aby se zjistilo, o jaký případ se jedná, doporučuji vám kontaktovat advokáta, který vám pomůže s řešením celého daného problému.

 

H&P Law nabízí veškeré právní služby na území České republiky:

občanské právo, obchodní právo, správa majetku a ostatní právní poradenství.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

CharHong logo.jpg

 

3843 boul. Saint-Laurent

Tel. 514-844-6734

boucheriehongroise84@gmail.com

 

Nabízíme:

Mattoni (regular, lemon, orange, grapefruit), Kofola,

Tatranky, Horalky, Kávěnky, Fidorky (4 druhy), Mila, Amigo, Nugetta, zeli kysané, červené a bílé, halušky

a knedlíky v prášku, nakládané okurky, hořčice

(kremžská, plnotučná a další), Maggi,

výrobky Vitana a Dr. Oetker, salámy a klobásy

evropského typu (čabajka, uherský salám),

vídeňské párky, různé druhy sýrů

(bryndza, oštiepok, párenica, korbáčik a jiné)

 

 

Honorární konzulát
České republiky v Montrealu
 
JUDr. Hynek Žikovský, konzul
 
2020 University,  Suite 1920
Montreal, QC H3A 2A5
Tel.: 514-316-4383
e-mail: consul.czech.qc@gmail.com
montreal@honorary.mzv.cz

 

 

Odkoupím

 

registrované i neregistrované střelné zbraně,

sportovní, lovecké, vojenské.

Restaurování starých či poškozených zbraní.

Potřebná povolení mám, převod zařídím.

Diskrétní jednání zaručeno.

 

Jiří  514-616-9257

 

Misner KW fin

 

 

BARBARA ASGARY

 

artist

 

514-488-5514

 

www.barbaraasgary.com

 

barbara.asgary@gmail.com


 

 

Voyage  NORKO  Travel

 

1234 Stanley St. , Montreal H3G 2S7

Tel.: (450) 812-0620  Fax: (514) 871-0148

Toll free: 1-888-871-8888

e-mail: kapit2678@hotmail.com

Letenky a veškeré turistické služby

VOLEJTE  ALENU!

 

 

PhDr. OLGA AJVAZOV Á

Oficiální tlumočnice a překladatelka jazyka českého, slovenského, anglického, francouzského, španělského a ruského. Překlady všeho druhu, včetně odborných a ověřených. Tlumočení simultánní, konsekutivní i doprovodné. Korektury textů, výuka jazyků.

 

5254 Côte St. Antoine, Montréal, QC H4A 1P4

Telefon: (514) 481-3333

E-mail: olgatranslation@sympatico.ca

 

 

MILO Š  G.  KACIR

 

CHARTERED PROFESSIONAL ACCOUNTANT

 

2530 Perrot Blvd., Ile Perrot J7V 8P4

 

Tel.: (514) 425-6556   Cell: (514) 895-2840

 

E-mail: mkacircpa@gmail.com

 

 

Telephone: (514) 737-4892

 

Dr. Jitka Ponka

Dental Surgeon/Chirurgien dentiste

 

Office hours                       3550 Cote des Neiges

By appointment                                      Suite 375

Montreal, PQ H3H 1V4

 

Dr. Tom áš MACHÁN

 

zubný lekár

 

6600 Trans-Canada # 670, Pointe-Claire

naproti Fairview Shopping Center

 

Telefon: (514) 426-4228

 

Forman 4a

 

Členka Ordre des Psychologues du Québec

 

Viktória HIČÁROVÁ, PhD.

Psychologička

Hudson Medi Centre, 465 Main Road

Hudson, QC J0P 1H0

 

Tel. 514-623-9220

viktoria.hicarova@gmail.com

Slovensky, česky, English

Pechousek%20logo%20CB%20upr

VÁCLAV & JOSEF PECHOUSEK

 

2715 LOUIS A. AMOS               TEL.: (514) 631-2047

LACHINE, QUEBEC                 FAX: (514) 631-3209

CANADA H8T 1C3                    josef@usinagevj.com

 

 

Bohemia 2011

Cerny a