Montrealský věstník                                Ročník 55

Prosinec/December 2018                       5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                  Číslo 4


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

 

Kalendář činností

28. 11.   St       Schůzka klubu seniorů,

                        Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

1. 12.      So      Vánoční oběd seniorů, Casa Grecque,

                        7218 boul. Newman, LaSalle, 12.00 h

8. 12.     So      Mikulášská nadílka pro děti, Westmount Park

                        United Church, 4695 de Maisonneuve, 15.00 h

11. 12.   Út       Valná hromada Sokola, Čs. dům,

                        6540 McLynn, 19.00 h

12. 12.   St       Schůzka klubu seniorů,

                        Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

8. 1.        Út       Schůze výboru Čs. sdružení,

                        Čs. dům, 6540 McLynn, 19.30 h                                    Příjemné prožití vánočních svátků!

--------------------------------------------------------------------------------

Rádi bychom poděkovali všem, kteří finančně podporují náš Montrealský věstník – vydávání a rozesílání závisí na vašich darech. Mnozí starší lidé stále dávají přednost tištěné formě. Chcete-li Věstník podpořit, prosíme vás, abyste napsali šek na "Czech & Slovak Vestnik". Poslat ho můžete na adresu: Ema Košacká, 6542 McLynn, Montreal, H3X 2R6. Děkujeme mnohokrát.

--------------------------------------------------------------------------------

Klub seniorů

Poslední schůzku před Vánoci budeme mít ve středu 12. prosince jako obvykle v půl jedné odpoledne v Českém domě. Informace v případě potřeby podá Ema Košacká, tel. 514-735-5795.

 

Schůzku 31. října jsme začali debatou o blížícím se bazaru: jak pokračuje příprava, zdali všichni přijdeme a co je ještě nutno zařídit. Shodli jsme se na tom, jak je těžké třídit vlastní knihy, jak bolí srdce některé dávat do sběru a jak jsme rádi, když je můžeme věnovat na bazar, a ještě raději, když se dozvíme, že byly prodány. Když už jsme se dotkli tématu psaného slova, probrali jsme češtinu v dnešních novinách a časopisech. Na každé stránce nacházíme spoustu počeštěných anglických slov. Jelikož nám debata zabrala spoustu času, stačili jsme si promítnout film Miloše Formana "Černý Petr" jen do poloviny. Je to Formanův druhý film z roku 1963, první byl "Konkurz". Dodíváme se příště.

Na schůzce 14. listopadu jsme si připomněli blížící se "Mezinárodní den studentů". Dne 17. listopadu roku 1939, po pohřbu studenta pražské lékařské fakulty Jana Opletala, který byl zastřelen nacisty, byly uzavřeny české vysoké školy. Přímo 14. listopadu, ale roku 1812, po bitvě u Borodina, vstupuje Napoleon do opuštěné hořící Moskvy. Jeho armáda tam nemá žádnou možnost přežít zimu. A pak, abychom se věnovali něčemu veselejšímu, oslavili jsme nejen dnešní 70. narozeniny prince Charlese, ale také narozeniny jedné naší členky (Pozn. red.: Ivy Radokové). Zdalipak si princ pochutnal na tak dobrém dortu jako my? A ještě více jsme se rozveselili předčítáním politických vtipů z let 1948-72 z knížky zakoupené na bazaru. Nakonec jsme pokračovali v promítání "Černého Petra". Svým námětem se řadí mezi snímky o každodenním životě mládeže v 60. letech. Kdo ten film zná, jistě si pamatuje Vladimíra Pucholta v roli zednického učně Čendy a jeho "Ahóóój!" a "Sleduj mě!" (IR)

 

Připomínáme, že tradiční VÁNOČNÍ OBĚD organizovaný Klubem seniorů se koná v sobotu 1. prosince 2018 ve 12.00 hodin v restauraci Casa Grecque, 7218 boul. Newman v LaSalle. Ze stanice metra Angrignon tam jede autobus číslo 106. "Lunch Menu" restaurace obsahuje polévku nebo rajčatový džus, výběr z několika hlavních jídel, kde je i salát, a moučník s kávou nebo čajem. Můžete si přinést vlastní víno nebo pivo. Cena oběda pro seniory je 10 $ na osobu splatná v hotovosti na místě. (Alois Fogl)

Všem přejeme krásné prožití Vánoc a mnoho zdraví a pohody do nového roku 2019.

 

Čs. sdružení

Výborová schůze montrealské pobočky Sdružení se konala v úterý 13. listopadu v Českém domě. Sešlo se nás tentokrát dost málo. Zhodnotili jsme koncert a bazar (o obojím se dočtete dále v textu Věstníku) a upřesnili plánování Mikulášské zábavy (24. 11.), seniorského oběda (1. 12.) a Mikulášské nadílky pro děti (8. 12.). Důležité je to, aby se ti, komu záleží na našich akcích a chtějí, aby se v nich nadále pokračovalo, zapojili do jejich organizování. Přijďte mezi nás – příští schůze Sdružení bude v úterý 8. ledna 2019.

Výbor Čs. sdružení přeje všem čtenářům příjemné svátky vánoční a do nového roku vše nejlepší.

 

Czech and Slovak Bazaar 2018. We are still very excited about our bazaar that was held on November 3rd. Thank you everyone so much for making it a success. Not only was the attendance good and a modest profit made, but there were also several new participants in this year’s event. Ester Edr, who runs her own catering business, donated her time to prepare both dršťková polévka and gulášová polévka.  La Vieille Europe on St. Lawrence Boulevard donated the coffee and made Czech products available at cost for resale at the bazaar. Kofola, tatranky and horalky were some of the special treats available that are rarely seen outside the Czech Republic. The presence of the Czech School at the bazaar was another special feature. The youth, who gather every second Saturday to learn more about their Czech heritage and language, set up their own table and sold malinovka and decorated perník. Be assured that along with all the changes, lots of things remained the same.  Vánoční cukroví, rakvičky, štrúdl and dort were quickly sold with little remaining for the late-comers. Fortunately, there were enough obložené chlebíčky, párky, polévky and Czech beer so that everyone could sit down and have lunch in the company of old acquaintances. As usual there was an abundance of used books but these were so well laid out that many people found just the book they were looking for.

     We are planning in advance for next year’s bazaar! It is less than 12 months away and we wanted to get the word out. Unfortunately, we can’t tell you to "save that date" yet but it will most likely be in early November again. So, what do we need to make next year’s bazaar another success? We need people to keep coming back and bringing their family and friends along with them. Also, we need everyone to be generous as the profits from the bazaar go to support the benevolent work of the Czech and Slovak Association. Finally, we need volunteers to contribute baked goods, help in the kitchen, staff the sales tables, and help in a variety of ways. Remember a community event of this size needs the support of the whole community so please be ready when we ask you to "save that date"! (Alice and Blanche Havel)

Pozn. red.: Fotky z bazaru najdete na stránce Montrealského věstníku www.montrealvestnik.com.

 

Sokol Montreal

Valná hromada Sokola Montreal je letos sezvaná na úterý 11. prosince v 7 hodin večer v Českém domě. Schůze je spojena s pohoštěním (potlach), kdy každý účastník přispěje ke společnému menu. Členové Sokola ať potvrdí laskavě svoji účast do 9. prosince u Emy Košacké na 514-735-5795 nebo de.kosacky@gmail.com.

     Od svého založení v r. 1862 v Praze (pak v r. 1911 v Kanadě a v r. 1928 v Montrealu) je Sokol postaven na myšlence "ve zdravém těle zdravý duch". Sokolu v Montrealu se podařilo posunout průměrnou věkovou hranici svých "věčně čilých" členů na záviděníhodných 75 let. Nicméně, v posledních letech se omezilo sportovní klání a hlavní činnost se zaměřuje na udržení českých tradic, většinou ve spolupráci s Čs. sdružením. Postupně však členů ubývá a je nás teď jen pár desítek – v posledním roce nás opustili naši nejstarší členové, manželé Velanovi, a nedávno i František Kaštánek, známý jako Mikuláš či správce tábora Hostýn. S radostí však sledujeme aktivity zaměřené na nejmladší generaci: Mikulášskou nadílku, Velikonoční pomlázku a především Českou školu. (Ludvík Martinů)

 

Česká škola

Děti z České školy se letos aktivně účastnily tradičního českého Bazaru. Celé dvě hodiny jsme strávili v prostorách, kde se bazar konal. První hodinu jsme věnovali terminologii v kuchyni, tedy pojmenovávání různého kuchyňského náčiní, jídla, surovin, ale i volbě správných sloves v kuchyni (pečení, smažení, dušení, atd.). V druhé polovině děti v prostorách velkého sálu zdobily a prodávaly perníčky, které jedna z maminek pro tuto příležitost upekla. K perníčkům prodávaly také domácí malinovou šťávu, kterou den předem uvařila paní učitelka Adéla. Dětem se akce moc líbila, pracovaly velmi zodpovědně a všechny perníčky prodaly. Už se těšíme na další Bazar. (Andrea Larocque)

Misie sv. Václava

Upozorňujeme, že v prosinci, lednu, únoru a březnu se české mše nebudou konat. Datum příští mše oznámíme v březnovém Montrealském věstníku. Děkujeme a těšíme se na shledanou. (Rose Mary Strban)

Otec Libor Švorčík přeje všem požehnané Vánoce a hodně štěstí a zdraví v novém roce 2019.

 

Tábor Hostýn

V minulém čísle Věstníku jsme se dopustili malé chyby. Brigády 13. a 14. října se zúčastnilo 25 doborovolníků namísto oznámených patnácti. Z toho asi polovina byli francouzsky mluvící Quebečané. Fotky a 2 videa z této brigády si můžete prohlédnout na internetu na adrese https://tuffasrock2.rajce.idnes.cz/Brigada_13_10_2018/.

     Tábor je nyní uzavřen až do konce dubna příštího roku.

     Na fotce brigádníci vytahují plovoucí platformu z jezera. (Josef Maxant)

Tábor Hostýn přeje všem Veselé Vánoce, hodně dárků, málo sněhu a malý mráz. Lyžařům naopak přejeme hodně sněhu.

 

Mikulášská nadílka pro děti

Čs. sdružení a Sokol Montreal pořádají tradiční Mikulášskou nadílku pro děti v sobotu 8. prosince 2018 ve tři hodiny odpoledne ve Webster Hall kostela Westmount Park United na 4695 de Maisonneuve W. ve Westmountu. Parkování je za kostelem (vjezd z Landsdowne). Vstup je zdarma. Jako v předchozích letech bude Mikuláš rozdávat dětem dárky, které přinesete. Dětem, které přednesou básničku nebo zazpívají písničku (pokud možno česky nebo slovensky), dají anděl s čertem navíc zvláštní malý dárek. Po rozdělení dárků bude jako vždy připraveno pohoštění. Budeme rádi, když maminky nebo babičky pro děti něco upečou a přinesou. Přihlášky u Aleny Berti na emailu sberti@videotron.ca, nebo u Andrey Larocque na andrea.s.larocque@gmail.com nejpozději do 2. prosince. V přihlášce uveďte počet dětí, jejich jména a rok narození. Tentokrát bude mít Mikuláš speciální knihu zásluh a hříchů, ze které bude při rozdílení dárků číst – v tomto ohledu prosíme rodiče o spolupráci, aby uvedli aspoň jeden dobrý a jeden špatný skutek, podle kterých Mikuláš rozhodne, zda dítě dárek dostane či nedostane. (Ale ano, dostane ho v každém případě, však jsou všechny děti hodné, že!) Těšíme se na shledanou! (Alena Berti)

------------------------------------------------------------------------------------------------

obrazek 1

12 Cesky lev.JPGGenerální konzulát České republiky

v Torontu

přeje čtenářům časopisu Montrealský věstník

požehnané Vánoce a do nového roku 2019

zdraví, životní sílu a mnoho úspěchů.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Vánoční akce v Torontu

Masarykův ústav (Masaryk Memorial Institute – MMI) pořádá během prosince následující akce, všechny v restauraci Praha, 450 Scarborough Golf Club Rd., Toronto, ON M1G 1H1. Informace na tel. (416) 439-4354 nebo na emailu office@masaryktown.ca a informace na www.masaryktown.ca.

 

MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA PRO DĚTI – neděle 2. prosince od 14.00 hodin. Mikuláš s čertem a andělem rozdají dětem dárky, které přinesou rodiče. Označte balíčky čitelně napsanými jmenovkami. Vstup volný.

 

TRADIČNÍ VÁNOČNÍ TRHY – neděle 9. prosince od 10.30 hodin. V prodeji bude vánoční pečivo a vánočky, ručně vyráběné umělecké předměty, drobné dárky a hračky, české filmy na DVD, knihy, kalendáře. Přijďte se potěšit příjemnou vánoční atmosférou ve svátečně ozdobené restauraci Praha. Vstup volný.

 

VÁNOČNÍ VEČEŘE NA MASARYKTOWNU – pátek 21. prosince v 19.00 hodin. Přijďte s námi strávit klidný večer ve slavnostní náladě při poslechu poetického programu, za zpěvu vánočních koled, při sklence lahodného vína a sváteční večeři. Cena večeře 45 $ (hotovost nebo šek vypsaný na MMI). Rezervace a vstupenky Iva Ječmenová, tel. (416) 439-4354, office@masaryktown.ca.

 

 

Koncert ke 100. výročí Československa

Důstojným vyvrcholením významného roku končícím osmičkou, kterými se česká historie zrovna hemží, je bezesporu oslava 100. výročí založení Československa. Takové kulaté výročí má být reprezentováno tím, co je národu blízké, co ho charakterizuje, čemu ale rozumí i lidé jiných národností: hudbou. České sdružení v Montrealu spolu se Sokolem Montreal se tedy rozhodly uspořádat opět po letech slavnostní koncert. Koncerty byly vždy součástí bohatého českého kulturního života v Montrealu. Byly. Dokonce dva do roka, na podzim k 28. říjnu a na jaře k Masarykovým narozeninám. Postupně se množství diváků i organizátorů zmenšilo natolik, že bylo před pěti lety rozhodnuto, že se nadále slavit nebude – ve smyslu "není pro koho a není kdo". Ovšem sté výročí založení republiky je výjimečná příležitost, která vyžaduje výjimečná opatření. Vynikající české interprety máme, sál by neměl být problém pronajmout, tak hlavně aby přišlo dost diváků.

     Přípravy probíhaly v poněkud nervózním duchu. Někteří se báli, aby nebylo zájemců naopak příliš mnoho vzhledem k relativně malé kapacitě haly. Kolik tedy nakoupit jídla a pití? Kdo do pokladny, kdo pomůže se servírováním jídla a pití? Velvyslanectví České republiky v Ottawě přislíbilo nejen účast ale i příspěvek ve formě vína a piva. Na hymny jsme si vzpomněli včas, na vlajky však až na poslední chvíli, a tak na pódiu toho večera 27. října visela jen ta původně československá, nyní česká.

 

 

Na obrázku George Šmída zleva Martin Karlíček, Maryna Krejcarová, Mana Shiraishi,

Zuzana Šimurdová, Kateřina Jurásková, Míša Fuchsová, Alena Martinů a Ludvík Martinů

 

     Přes všechna malá nedopatření a přes špatné počasí (jídlo se nosilo do haly v dešti a větru a víko krásně zdobené rolády přitom ulítlo a "slízlo" i část krému) to byl krásný koncert. Předsedkyně montrealské pobočky Čs. sdružení Míša Fuchsová všechny přivítala, následoval úvodní projev starosty jednoty Sokola Montreal Ludvíka Martinů, který předal slovo velvyslanci České republiky Pavlu Hrnčířovi, a po něm promluvil honorární konzul Slovenské republiky v Montrealu Dezider Michaletz. Po hymnách (ano, zazněly všechny tři, i kanadská) konečně následovala dvouhodinová přehlídka české hudby. Maryna Krejcarová zazpívala několik lidových písní a dvě árie (i tu slavnou Rusalčinu "Měsíčku na nebi vysokém"). V podání Zuzany Šimurdové zazněl koncert Bedřicha Smetany "Na břehu mořském" a Sonáta č. 3 Luboše Fišera. Po přestávce následovala "Pohádka" Leoše Janáčka pro violoncello a klavír (Kateřina Jurásková a Martin Karlíček) a na závěr kouzelné "Dumky" Antonína Dvořáka pro housle, violoncello a klavír v podání Many Shiraishi, Katky Juráskové a Martina Karlíčka.

     O tom, že to byla opravdu důstojná oslava, svědčí jak dlouhotrvající potlesk, tak i chvála všech, kteří se pak přátelsky bavili u té výše zmíněné číše vína (či sklenice piva) a u stolů plných slaných i sladkých dobrot. Vůbec nevadilo, že roláda měla pošramocenou polevu, zmizela jako jedna z prvních. Kdyby nás v jedenáct nevyháněli, nikomu by se ani domů nechtělo. Děkujeme všem, kteří se o tento slavnostní večer zasloužili, a doufáme, že se sejdeme při podobné příležitosti dříve než za dalších 100 let. (AM)

Pozn. red.: Fotky z koncertu najdete na webové stránce Montrealského věstníku www.montrealvestnik.com

 

 

Letošní Octoberfest

Zprávu o letošní taneční zábavě zvané Dožínky či více mezinárodním názvem Octoberfest, jsem se rozhodl pojmout jinak. Místo toho, abych se opakoval jako ohraná deska, vybírám z osobního emailu, který jsem dostal od jednoho manželského páru (jméno je redakci známo) hned příští den po zábavě:

"Milí Chlumských. Teprve ve 21 hod. jsme se dnes vrátili z Montrealu, a tak se až teprve teď dostávám k několika slovům poděkování za včerejšek. Myslíme si oba, že byl opravdu vydařený. Tolik párů – a většina ve "zlatém věku" – si s takovou chutí zatančilo a tolik lidí se přátelsky chovalo, že ten večer měl opravdu velmi příjemnou atmosféru. A že jsme si ke konci zanotovali i plno českých písniček! U našeho stolu jsme všichni znali slova. Tvůj repertoár, Honzo, je vždycky radost si vyposlechnout. Zpíváš a hraješ s maximálním nasazením a dovedeš dát najevo, že muzicíruješ rád a umíš udělat lidem dobrou náladu. Tahle podzimní tancovačka už má prostě tradici a takové posezení s občerstvením ve veselé společnosti je príma. Jen Erika kdyby měla napříště nějaké zastoupení, přece jen je náročné všechno připravit, třebaže se nabízí jen debrecínky (mimochodem výborné!). Ale co salát, moučníky a příprava kávy, a co potom ten úklid? Eriko, ten moučník byl výborný a chleba opravdu pochoutkový. Díky za výslužku, kterou si ještě zítra užijeme. Doufáme, že jste si dnes ráno odpočinuli. Mějte se moc pěkně, V. a H."

 

Kultura

Kniha povídek Olgy AJVAZOVÉ "Podivné příběhy", která byla vydaná vloni v Praze, je nyní k dostání i zde. Pevná barevná vazba s reprodukcí portrétu autorky, který namaloval Josef Liesler, 196 stran, cena 15 $. Volejte 514-481-3333 nebo napište na olgatranslation@sympatico.ca. V recenzi knihy se píše: "[Ve 33 povídkách] fantastika kráčí ruku v ruce s prózami ovlivněnými autorčinou profesí tlumočnice, inspiruje se i jejími častými cestami i rozhledem nejen ve světě umění a kultury a je tak zajímavou přehlídkou imaginativního vnitřního světa talentované a kultivované spisovatelky."

 

In memoriam

Se zármutkem oznamujeme, že 19. října 2018 zemřela v Bechyni Helena SCHMAUSOVÁ-SHOONER ve věku 80 let. Byla pravnučkou vynálezce Františka Křižíka, a ačkoliv žila dlouhá léta v Kanadě, v 90. letech se vrátila do bechyňské Křižíkovy vily, kde prožila dětství.

     V roce 1965 Helena zakončila studia na pražské Uměleckoprůmyslové škole. Věnovala se navrhování šperků, které vystavovala v různých evropských zemích. V Montrealu měla úspěch na EXPO 67, díky kterému získala stipendium na pobyt v Paříži. S manželem Huguesem Shoonerem se odstěhovala v roce 1971 do Montrealu, kde se věnovala plastikám a malbě na keramiku. Mezi Čechy si tu udělala hodně přátel – byla velkorysá a ochotná pomoci, kde bylo potřeba. Alespoň dvakrát ročně byl u nich v domě den otevřených dveří, kdy Helena vystavovala a prodávala své modrobílé nebo zelenobílé keramické práce a hostila: často měla připravený obrovský pekáč výborného chilli con carne a další věci. Vždy se u ní sešlo hodně zajímavých lidí a vždy bylo hodně veselo. Však mnozí z nás mají od ní něco doma na poličce. Jeden její betlém je dokonce vystavený mezi ostatními v Oratoriu sv. Josefa.

     Helena byla nevšední osobnost, na kterou budeme dlouho vzpomínat. (AM a Míša Fuchsová)

Letošní významná výročí

Co zajímavého se stalo v prosinci v letech končících osmičkou? Jednou z hlavních událostí bouřlivého roku 1848 byla abdikace císaře Ferdinanda I. a nástup jeho synovce arcivévody Františka Josefa I. na rakousko-uherský trůn 2. prosince 1848. Došlo k ní po sérii revolučního hnutí v celém Rakousko-Uhersku: nejdřív válečný stav v neklidné severní Itálii v únoru, pak březnová revoluce ve Vídni a v Maďarsku, kdy císař slíbil vydat ústavu – ta nesplnila očekávání a následovalo další vzbouření ve Vídni v květnu. V červnu došlo k nepokojům v Praze, ty byly ale potlačeny Windischgratzovým vojskem. Nepokoje v Uhrách vedly k další revoluci ve Vídni v říjnu, po níž byl nucen císař Ferdinand odstoupit. Franz Josef I. pak nepokoje potlačil, ale revolucí bylo dosaženo zrušení poddanství a zřízení obecní samosprávy.

     Během těchto událostí se vyznamenal český politik a právník František Ladislav Rieger, který se narodil 10. prosince 1818 (zemřel 3. března 1903). Ačkoliv byl synem mlynáře, vystudoval gymnázium v Jičíně, pokračoval v Praze v Klementinu jako žák Josefa Jungmanna (pracoval s ním na slovníku českého jazyka) a posléze vystudoval práva. Byl iniciátorem politiky pasivní rezistence, zakladatelem prvních českých novin Národní listy a později dalších novin Národ po sporu s mladšími, radikálnějšími Čechy (tzv. mladočeši proti staročechům jako byl právě Rieger). V roce 1848 se jako aktivní poslanec Říšského sněmu ve Vídni snažil o federalizaci monarchie. Byl zetěm Františka Palackého a spolu s ním založil nejstarší českou politickou stranu jménem Národní staročeská strana. Během své kariéry byl Rieger orientován na spolupráci s českou šlechtou – sám byl v roce 1897 povýšen do šlechtického stavu.

     Zajímavou osobností byl Luděk Marold, český malíř a ilustrátor který se narodil 7. srpna 1865 a zemřel 1. prosince 1898. Studoval v Mnichově, kde se seznámil s Alfonsem Muchou, a v Paříži, kde se spřátelil s Vojtěchem Hynaisem. V Praze pracoval v ateliéru Maxe Pirnera a byl redaktorem spolku Mánes. Pro Výstavu architektury a inženýrství v roce 1898 vytvořil panorama "Bitva u Lipan", vůbec největší obraz v Česku (11 m vysoký a 95 m široký), který zachycuje historickou událost z 30. května 1434.

     Z dalších zajímavých výročí jmenujme 18. prosinec 1918, kdy byla vydána první československá známka (na obrázku) a založeno Poštovní muzeum v Praze. Známku navrhl Alfons Mucha a jsou na ní Hradčany, za kterými vychází slunce jako symbol nového státu (i když ve skutečnosti slunce za Hradem nevychází, ale zapadá).

     Před 40 lety, 20. prosince 1978 vznikla ve Stockholmu z iniciativy Františka Janoucha Nadace Charty 77. Janouch byl tehdejšími mluvčími charty pověřen, aby převzal cenu Monismanien, a v souvislosti s převzetím této ceny vytvořil účet Nadace Charty 77, který dosud vede jako předseda Správní rady.

     A na závěr ještě dvě smutnější výročí: 25. prosince 1938 zemřel Karel Čapek (narozen 9. ledna 1890) a 26. prosince 1978 zemřel Ludvík Souček (narozen 17. května 1926). Díla Karla Čapka jsou světově známá a snad v každé české rodině najdete Povídky z jedné i z druhé kapsy, Krakatit, Válku s mloky či Hovory s TGM. Ludvík Souček je asi nejznámější český autor sci-fi, psal zejména pro mládež. Byl to velice všestranný člověk se širokým záběrem vědomostí a zájmů. Vystudoval stomatologii, vstoupil do armády a strávil rok v Koreji jako vojenský lékař. V 50. a 60. letech pracoval jako zubař ve Vojenské nemocnici ve Střešovicích a zároveň v armádní redakci Československé televize a v nakladatelství Albatros. Napsal desítky populárně vědeckých a vědecko fantastických knih. Jeho nejznámějšími díly je trilogie Tušení ... (stínu, souvislostí a světla, poslední díl nikdy nevyšel, během přípravy do tisku autor zemřel a rukopis se ztratil), tři sci-fi romány Cesta slepých ptáků I., II. a III., a detektivní sci-fi romány s hlavním hrdinou Martinem Andělem. Oba autoři zemřeli poměrně mladí: Karel Čapek ve 48 letech na zápal plic, když nastydl při odklízení škod na svém domě ve Staré Huti po povodni, Ludvík Souček v 52 po sérii infarktů vyvolaných nesprávnou životosprávou. Souček byl zakladatelem hnutí příznivců sci-fi "Československý fandom", který pořádá každoroční setkání klubů sci-fi a uděluje např. Cenu Karla Čapka, cenu Mlok za zásluhy nebo cenu Ludvík. (AM)

 

Různé zprávy

Realitní kancelář HORREN s.r.o. obstará kompletní              A trochu humoru od Vladimíra Renčína:

správu nemovitostí na území České republiky. Pronájem a prodej nemovitostí, poradenství v oblasti investic do nemovitostí, právní poradenství, správa nemovitostí. Naše adresa: Pobřežní 6/58, 186 00 Praha 8, Česká republika. Tel. (420) 221 719 041, email info@horren.cz,  www.horren.cz.

 

Na Věstník přispěli: Hana Baránková a Ladislav Bárdoš, Iva a Vláďa Brožovi, Francine Chaput a Miroslav Kunagl, Vincent Fait, Pavla Fofana, Sonia Jelínková, Jana Jeníčková, Ema a Dalibor Košackých, Zdena Kozáková, Jitka Křivánková, Marie a Franta

Pánkovi, Valerie Sládková, Tatiana Slivitzky, Jan                "My slavíme jako státní svátek 16. prosince. Toho dne

Sturma, Hana Svobodová, Eva Voleská, M. Zselenak.             nedošlo k žádnému průseru v českých dějinách."

Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Ema Košacká, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com nebo amartinu@yahoo.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.





 

 

 

 

 

 

 

 

Ales%20Jezisek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Všem přátelům

radostné vánoční svátky,

štěstí, zdraví a úspěch

v roce 2018 přejí

 

 

 

Hana Baránková a Ladislav Bárdoš (Švédsko)

Iva a Vláďa Brožovi

Dr. Radan Čapek

Rodina Dobrovolných

Alois Fogl

Míša Fuchsová

Leopoldina Fuessel-Gordon

Věra Gazdová (Ont.)

Jana Glavašová s rodinou (B.C.)

Rodina Hřibova

Eva Jačeková

Libuše Janáčková

Rodina Janglova

Dr. Miloš a Jana Jeníček (Ont.),

Tom, Janice a Richard Jenicek (N.B.)

Andy, Chantal, Jared a Brooke J. (Ont.)

Chris a Cameron Jenicek (USA)

Soňa Jelínková

Eva Každanová

Eva a Vlad Kocmanovi

Jirka Kořistka (Ont.)

Ema a Dalibor Košackých

Zdena Kozáková s rodinou

Jitka Křivánková s rodinou

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Tomáš Machán

Dagmar Mikešová

Frank Němec

Slávka a Mira Nesvadbovi (USA)

Henry Nesvadba

Olga Nováková

Franta a Maruš Pánkovi s rodinou

Jaruš a Antonín Pechouskovi

s rodinou

Hana Pelnářová (Ont.)

Karel Pelz

Kay Pichler

Drs. Jitka a Přemysl Ponkovi

Dr. Petr Pohanka

Rodina Procházkova

Líba Proschek

Iva Radoková-Kučerová s rodinou

Dr. Jan Schulz

Tom Silber s rodinou

Valerie Sládková

Rodina Sýkorova (N.S.)

Lucy M. Ševčíková (Ont.)

Milada Teichmannová

Suzan Truxová

Jirka a Jarka Vítovi

Eva Voleská

Zdenka Woo

Věra Zabrodská

Anita a Vladimír Zichovi s rodinou

 

 





JUDr. Jaroslav Horký odpovídá na vaše otázky

Otázky a odpovědi zpracovává Advokátní kancelář H&P Law s.r.o .

www.ak-hp.cz, tel. 420 221 719 041, fax 420 221 719 059, email info@ak-hp.cz.

 

Dotaz : Zjistil jsem, že pozemky (ze mědělskou půdu) , které vlastním v České republice, někdo neoprávn ěně užívá. Jak se proti tomu mohu bránit? Mohu vymáhat nějaké finanční plnění za její užívání?

 

Odpověď : V tomto případě bude dobré obrátit se na společnost, která danou zemědělskou půdu obhospodařuje, případně se informovat na městském úřadě, a následně s danou společností uzavřít pachtovní smlouvu, na základě které vám bude pachtýřem vypláceno pachtovné nebo vám bude poskytnuta poměrná část výnosu z věci. Finanční plnění za užívání předmětných pozemků je možné vymáhat jen 3 roky zpětně od doby, kdy zjistíte, že je neoprávněně užívána. Jako první musíte danou společnost vyzvat, aby vám toto bezdůvodné obohacení vydala, a to na základě obvyklé ceny v místě a čase. Pokud by to odmítla, máte právo podat žalobu k soudu na vydání bezdůvodného obohacení. Doporučuji vám oslovit odborníka, který vám s celou záležitostí v místě pomůže. Může jím být i advokát, který vám může připravit pachtovní smlouvu a který by vás následně případně zastupoval u soudu.

 

H&P Law nabízí veškeré právní služby na území České republiky:

občanské právo, obchodní právo, správa majetku a ostatní právní poradenství.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

CharHong logo.jpg

 

3843 boul. Saint-Laurent

Tel. 514-844-6734

boucheriehongroise84@gmail.com

 

Nabízíme:

Mattoni (regular, lemon, orange, grapefruit), Kofola,

Tatranky, Horalky, Kávěnky, Fidorky (4 druhy), Mila, Amigo, Nugetta, zeli kysané, červené a bílé, halušky

a knedlíky v prášku, nakládané okurky, hořčice

(kremžská, plnotučná a další), Maggi,

výrobky Vitana a Dr. Oetker, salámy a klobásy

evropského typu (čabajka, uherský salám),

vídeňské párky, různé druhy sýrů

(bryndza, oštiepok, párenica, korbáčik a jiné)

 

 

Honorární konzulát
České republiky v Montrealu
 
JUDr. Hynek Žikovský, konzul
 
2020 University,  Suite 1920
Montreal, QC H3A 2A5
Tel.: 514-316-4383
e-mail: consul.czech.qc@gmail.com
montreal@honorary.mzv.cz

 

 

Odkoupím

 

registrované i neregistrované střelné zbraně,

sportovní, lovecké, vojenské.

Restaurování starých či poškozených zbraní.

Potřebná povolení mám, převod zařídím.

Diskrétní jednání zaručeno.

 

Jiří  514-616-9257

 

Misner KW fin

 

 

BARBARA ASGARY

 

artist

 

514-488-5514

 

www.barbaraasgary.com

 

barbara.asgary@gmail.com


 

 

Voyage  NORKO  Travel

 

1234 Stanley St. , Montreal H3G 2S7

Tel.: (450) 812-0620  Fax: (514) 871-0148

Toll free: 1-888-871-8888

e-mail: kapit2678@hotmail.com

Letenky a veškeré turistické služby

VOLEJTE  ALENU!

 

 

PhDr. OLGA AJVAZOV Á

Oficiální tlumočnice a překladatelka jazyka českého, slovenského, anglického, francouzského, španělského a ruského. Překlady všeho druhu, včetně odborných a ověřených. Tlumočení simultánní, konsekutivní i doprovodné. Korektury textů, výuka jazyků.

 

5254 Côte St. Antoine, Montréal, QC H4A 1P4

Telefon: (514) 481-3333

E-mail: olgatranslation@sympatico.ca

 

 

MILO Š  G.  KACIR

 

CHARTERED PROFESSIONAL ACCOUNTANT

 

2530 Perrot Blvd., Ile Perrot J7V 8P4

 

Tel.: (514) 425-6556   Cell: (514) 895-2840

 

E-mail: mkacircpa@gmail.com

 

 

Telephone: (514) 737-4892

 

Dr. Jitka Ponka

Dental Surgeon/Chirurgien dentiste

 

Office hours                       3550 Cote des Neiges

By appointment                                      Suite 375

Montreal, PQ H3H 1V4

 

Dr. Tom áš MACHÁN

 

zubný lekár

 

6600 Trans-Canada # 670, Pointe-Claire

naproti Fairview Shopping Center

 

Telefon: (514) 426-4228

 

Forman 4a

 

Členka Ordre des Psychologues du Québec

 

Viktória HIČÁROVÁ, PhD.

Psychologička

Hudson Medi Centre, 465 Main Road

Hudson, QC J0P 1H0

 

Tel. 514-623-9220

viktoria.hicarova@gmail.com

Slovensky, česky, English

Pechousek%20logo%20CB%20upr

VÁCLAV & JOSEF PECHOUSEK

 

2715 LOUIS A. AMOS               TEL.: (514) 631-2047

LACHINE, QUEBEC                 FAX: (514) 631-3209

CANADA H8T 1C3                    josef@usinagevj.com

 

 

Bohemia 2011

Cerny a