Montrealský věstník                                Ročník 55

Duben/April 2019                       5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                               Číslo 8


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce

www.montrealvestnik.com

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

2. 4.     Út        Valná hromada Čs. sdružení, Čs. dům, 6540 McLynn, 19.30 h

3. 4.     St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

7. 4.     Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

17. 4.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

20. 4.   So        Velikonoční pomlázka, Westmount Park United Church, 4695 de Maisonneuve, 15.00 h

 

Vzhledem k nepřítomnosti paní šéfredaktorky v Montrealu prosíme všechny přispěvatele, aby se snažili dodávat zprávy včas a pokud možno po emailu. Telefonicky se obracejte na paní Emu Košackou na tel. 514-735-5795 nebo na paní Míšu Fuchsovou na tel. 514-737-8325. Děkujeme.

 

========================================================================

04 Velikonoce.jpg04 Passover.jpg Letos vycházejí katolické svátky velikonoční

i židovská pascha na stejnou dobu: 

Velký pátek na 19. dubna aPassover trvá

od večera 19. dubna do soboty 27. dubna.

A proto našim čtenářům přejeme

příjemné prožití svátků, které každý slaví

podle svého založení, zvyku a víry:

Joyeuses Fętes!

Happy Passover!

Veselé Velikonoce !

========================================================================

Klub seniorů

V dubnu se sejdeme 3. a 17., vždy ve středu v půl jedné odpoledne v Čs. domě na 6540 McLynn. Informace v případě potřeby podá Ema Košacká, tel. 514-735-5795.

 

Na schůzku 6. března jsme se ještě museli doklouzat po zledovatělých ulicích a chodnících – zvládli jsme to ale všichni, sice ne moc elegantně, ale hlavně že bezpečně. Meteorologové slibují oteplení v půli měsíce, tak snad příště bude lépe. Paní Olga Nováková nám tentokráte povolila jen pár minut na vzájemné přivítání a hned se rozpovídala o událostech tohoto dne v historii. Roku 1799 Napoleon dobývá město Jaffa v Palestině. Německá firma Mayer patentuje Aspirin v roce 1889 a v roce 1896 Charles B. King, patron Henryho Forda, ukazuje publiku v Detroitu svoje první auto. Roku 1904 začala rusko-japonská válka. Policie v Pennsylvánii vydává v roce 1921 edikt, že ženy nesmějí nosit sukně kratší než 4 palce pod kolena. V roce 1967 Stalinova dcera Světlana Aluljeva žádá v USA o politický azyl.

     Paní Lída Janglová nám ukázala nádherné snímky z její nedávné cesty do Jordánska. Navštívila Ammán, Jerash, a skalní město Petra, vystavěné už v 5. století před naším letopočtem. Zajímal nás popis každého dne její výpravy. Abychom se vrátili do ještě pořád zimního Montrealu, probrali jsme současnou quebeckou a kanadskou politiku. Při kávě a sladkém zákusku jsme se rozhodli, že budeme nadále dodržovat pravidla správné výživy a že tedy od příští schůzky bude naše pohoštění zdravější. Vždyť hodně sladkostí není pro nás (a pro nikoho) to nejvhodnější. I když jednou za čtrnáct dní...

     A nakonec něco pro zasmání, jeden z vtipů, které si na schůzkách povídáme: Letí vrána a křičí: "Krá, krá, kráá!" Najednou narazí do stromu, spadne a upadne do bezvědomí. Za pár minut se probere, znovu vzlétne a křičí: "Vrkú, vrkú, vrkú? ... Kokokodák? ... Kykyryký? ... Tak sakra ... Jak to bylo?!"

 

Že by konečně přicházelo jaro? V den naší schůzky 20. března to tak nějak začínalo vypadat. Podle předpovědi počasí na příštích několik dnů jsme se ale radovali předčasně. Tentokráte jsme se sešli ve více než plném počtu, přibyla nám totiž další členka. A umí výborně zpívat! Už několikrát jsme si zapomněli společně zazpívat naše národní písničky; dnes jsme si to vynahradili. 

     Připomněli jsme si nedávno uplynulé 80. výročí vpádu německých vojsk do Prahy. Několik našich členů tuto neblahou událost z 15. března 1939 pamatuje osobně. Jak jsme si minule slíbili, popovídali jsme si o českých dějinách a legendách. Přemysl, Nezamysl, Mnata, Vojen, Vnislav, Křesomysl, Neklan a Hostivít... a Libuše... a Horymír se Šemíkem. A samozřejmě několik vtipů s historickým námětem.

     Jelikož se už nemůžeme řídit heslem "Sportem ku zdraví", začali jsme se alespoň řídit pravidly zdravé výživy, k nimž patří i heslo "Zdraví, sílu najdeš v sýru" (pamatujeme ještě na vývěsky tohoto znění v pražských tramvajích). Tedy ke kávě sýr, jogurty, ovoce, domácí slané pečivo. A jenom malilinkatý sladký zákusek. A pro dobrou náladu film Martina Friče "Anton Špelec, ostrostřelec" s Vlastou Burianem v hlavní roli.          (IR)

 

Čs. sdružení

Valná hromada montrealské pobočky Čs. sdružení se bude konat (POZOR, ZMĚNA!) v úterý 2. dubna 2019 v půl osmé večer. Uvítáme mezi sebou všechny zájemce o dění v naší komunitě.                     (Ema Košacká)

 

Misie sv. Václava

Naše příští mše bude v neděli 7. dubna 2019 jako obvykle v 11.00 hodin v kapli ve 3. patře budovy Loyola High School, 7272 Sherbrooke Street West (roh West Broadway). Růženec se modlíme od 10.30 hodin. Prosím, přicházejte včas, protože budova se v 11 hodin z bezpečnostních důvodů zamyká. Děkujeme.

Otec Libor Švorčík a členové Misie sv. Václava přejí všem požehnané Velikonoce.          (Rose Mary Strban)

 

Tábor Hostýn

Výroční schůze Asociace Hostýn se bude konat v úterý 30. dubna v 7 hodin večer v restauraci Casa Grecque Lasalle (7218 Boul. Newman, H8N 1X2, tel. 514-364-0494), kde je jídlo za přijatelnou cenu a můžete si přinést svoje víno. Veřejnost je vítána. Přijďte se pobavit a zapojit se do ovlivňování dění na táboře Hostýn. Na pořadu bude kromě jiného diskuze o finanční zprávě a volba nového výboru. Roční členský poplatek je 20 dolarů. V důsledku dobrého loňského výdělku každý člen dostane příspěvek 20 dolarů na večeři. Abychom mohli rezervovat dostatečně velkou místnost, je nutné, aby noví členové či návštěvníci nahlásili svoji účast sekretářce Viere Šebenové na tel. č.  514-385-5153, nejlépe do 25. dubna.

 

Připomínáme, že dětský tábor bude letos od neděle 30. června do soboty 20. července. Ceny jsou stejné jako v minulém roce: 395 $/1 týden, 765 $/2 týdny a 960 $/3 týdny. Těšíme se na vaše děti a vnoučata. Hledáme vedoucího k chlapcům. Zájemci vyplňte a pošlete žádost o práci, kterou najdete na www.hostyn.org v sekci "dětský tábor". Pište na camphostyn@gmail.com, telefonujte na 450-465-4844.                                 (Josef Maxant)

 

Kultura

L'Institut culturel Rosalind Goodman ve spolupráci s Montreal Holocaust Museum uvádí film "Tlmočník" (The Interpreter) v Jewish Public Library na 5151 Côte-Ste-Catherine ve čtvrtek 2. května 2019 v 19.30 hodin. Film Martina Šulíka v kooperaci Slovenska, České republiky a Rakouska, drama s komickými prvky o dvou starších mužích s nevyřešenými konflikty z minulosti. V hlavních rolích Jiří Menzel a Peter Simonischek. Film je ve slovenštině a němčině s anglickými titulky. Vstupné 15 $, studenti 10 $.

 

Velikonoční pomlázka pro děti

03 VelikonoceČeské a slovenské sdružení a Sokol Montreal opět chystají pro děti tradiční velikonoční pomlázku (malování vajíček a pletení pomlázky). Bude se konat jako obvykle na Bílou sobotu, která letos vychází na 20. dubna. Sejdeme se ve 3 hodiny odpoledne ve Webster Hall kostela Westmount Park United (tam, kde se konají Mikulášské nadílky). Všichni si opět budou moci uplést správnou velikonoční pomlázku a namalovat velikonoční kraslice. Proutky na pomlázky i mašle obstaráme. Doporučujeme, aby si děti přinesly z domova barvičky a vyfouknuté skořápky vajec nebo vejce natvrdo, která budou malovat. Také uvítáme tvořivé maminky, které dětem s malováním a zdobením vajíček pomohou. Po malování bude jako obvykle připraveno malé pohoštění. Budeme rádi, když maminky či babičky opět něco dobrého pro děti upečou a přinesou. Prosím, ozvěte se nejpozději do pátku 12. dubna Aleně Berti na tel. 514-596-0074 nebo Vlaďce Hlavaté na email vladimira.hlavata@gmail.com, s kolika dětmi hodláte přijít. Děkujeme a budeme se těšit na shledanou.

 

Tradiční BBQ zábavy v Kanadské legii

GOOD NEWS !!! Všem příznivcům a známým bych rád oznámil, že Kanadská legie v NDG mne opět najala, abych hrál na jejich oblíbených "B-B-Q Steak Parties", pořádaných jako vždy dvakrát do roka. Tento rok to bude 4. 5. 2019 a 24. 8. 2019. A když už se tedy budeme veselit na biftekových radovánkách, nechal jsem se přemluvit k uspořádání další letošní dožínkové zábavy (Octoberfest) na konci léta, a to 4. 10. 2019. Máme novou paní, která na sebe ochotně vzala břímě práce v kuchyni, za což jsem jí nesmírně vděčen, a tak se těším, že se zase pěkně v Legii sejdeme a pobavíme. Zapište si tato data do kalendáře a načasujte si výlety do domoviny tak, abychom se na těchto zábavách sešli. Podrobnosti budou ještě včas oznámeny.

     Všechny Vás zdraví a na viděnou se těší Honza Chlumský.

 

Velikonoční bazar v Torontu

Tradiční velikonoční trhy se budou konat v neděli 7. dubna 2019 od 10 hodin v restauraci Praha na Masaryktownu, 450 Scarborough Golf Club Rd, Toronto. K prodeji budou ručně malované kraslice a tradiční velikonoční speciality. Přijďte si posedět s přáteli a známými – všichni jste vítáni!

 

Filmový festival v Torontu

Generální konzulát České republiky v Torontu ve spolupráci s Revue Cinema vás zve na filmový festival "Czech That Film", který uvádí pět vynikajících českých filmů současné české kinematografie. Filmy se promítají v Revue Cinema, 400 Roncesvalles Avenue, Toronto. Na programu:

 

Čtvrtek 25. dubna v 18.30 h    - Zlatý podraz (The Golden Betrayal), režie Radim Špaček

Pátek 26. dubna v 19.00          h          - Jan Palach, režie Robert Sedláček

Sobota 27. dubna v 16.00 h     - Všechno bude (Winter Flies), režie Olmo Omerzu

Sobota 27. dubna v 19.00 h     - Tátova volha (Patrimony), režie Jiří Vejdělek

Neděle 28. dubna v 16.00 h    - Dukla 61, režie David Ondříček

 

Filmy jsou s anglickými titulky. Lístky můžete zakoupit přes internet na stránce revuecinema.ca.

 

In memoriam

Upozorňujeme, že pohřeb pana Josefa JANÍKA bude v sobotu 30. března v 11.00 hodin v kostele sv. Ignáce (St. Ignatius of Loyola) na 4455 West Broadway v NDG.

 

Oznamujeme, že v neděli 24. února 2019 zemřela v klidu doma paní Olga DARAI (rozená Žaludová) ve věku 84 let. Narodila se v Československu a prožila své mládí v Praze. Tam potkala svého budoucího manžela, pana Akbar Darai, který byl diplomatem na iránské ambasádě. Zamilovali se do sebe a po mnoha potížích se Olga vypravila do světa se svým manželem. Ani nevěděla, co ji čeká: stala se příslušníkem celého světa. Její manžel byl perským vyslancem v mnoha evropských zemích a ona, jako jeho manželka, reprezentovala Irán s ním. Do Kanady přijeli v roce 1981 po iránské revoluci a velmi si vážili toho, že je naše klidná země přijala. Žili tu spokojeně do konce svých životů – pan Darai zemřel v roce 2005. Olga se účastnila české i perské společnosti, měli ji rádi v Klubu seniorů a pomáhala při bazaru a občas i při balení Věstníku. Oba s manželem byli velmi dobří hostitelé, vždy bylo u nich veselo.

     Zanechala tu mladší sestru Káťu, která žije se svou rodinou v Praze. Byly si velice blízké, velmi často si dopisovaly a všechno si sdělovaly. Káťa ji bude velmi postrádat. Olga také bude velice chybět svému synovi Dara a jeho manželce Barbaře Dresslerové, a vnuku Alexovi, kteří žijí v Montrealu.              (Barbara Dresslerová)

 

Pozdrav z druhé strany světa

První, co nás upoutalo na nábřeží u Opery, byly velké barevné sochy, nebo spíš dekorace ve tvaru zvířat: dva kohouti, pes, skupina cvičících králíků a hned vedle Opery růžové prase. No ano, slavil se čínský Nový rok a čínských turistů bylo po centru Sydney jak naseto. Druhý týden v únoru tyto dekorace zmizely, i když tedy výše zmíněných turistů ubylo jen málo. Na těchto populárních místech, jako je Královská botanická zahrada, Hyde Park, Darling Harbour, The Rocks, a nebo i na výletních místech jako je Manly či Watson Bay, je vždy rušno a já si občas připadala spíš jako v Hong Kongu než v Austrálii. Místní lidé, které potkáte v centru Sydney, ať už zaměstnanci obchodů, hotelů nebo bank, jsou celkem rovnoměrně namíchaní – různé odstíny světlé či tmavé pleti, někteří více či méně šikmoocí, většina v oblecích. Původní obyvatele Austrálie, Aborigines, jsem tu zatím viděla jen zcela výjimečně. V rezidenčních čtvrtích se poměr trochu mění: tam, kde bydlíme, je většina místních obyvatel světlé pleti. Drobní obchodníci na "naší hlavní třídě" jsou ale většinou původem z Asie: Indové, Číňani, Vietnamci. Skoro všechny obchody jsou tu po dvou: dvě pekárny, dvě pizzerie, dva krámky s grilovanými kuřaty, dva obchody s alkoholem (ten se jinde neprodává, ani pivo v supermarketu nenajdete), dvě lékárny, dvě květinářství, dvě trafiky a dva obchody se smíšeným zbožím, jeden menší a jeden supermarket. Výběr je v podstatě stejný jako v Montrealu, jen je vše o dost dražší. Dokonce i známka na dopis do Kanady stojí o něco víc než v Kanadě do Austrálie, a to je dost co říct!

            Místní speciality? Nikoho asi nepřekvapí, že si tu v restauraci může dát klokaní steak. V přístavu má jedna hospoda specialitu, pizzu napůl s masem z klokana a napůl z emu – vynikající. Na rybím trhu v Pyrmontu jsme ochutnali mořského ježka (něco jako shnilá vejce, brrr) a pravé Sydney Rock Oysters (ústřice). Jehněčí a hovězí je tu velmi oblíbené, nejlepší zapečené v pies. Je celkem levné, na rozdíl od ovoce a zeleniny, která je tu drahá, a to i když je z místních zdrojů. Pro nás zvláštní je custard apple, zelená hrbolatá koule na jednom konci zašpičatělá, s bílým sladkým vnitřkem (který právě chutná trochu jako puding) a velkými černými peckami – ty jsou jedovaté, takže nepolykat! Zatím jakékoliv ovoce jsme tu koupili, vše bylo zralé a výborné.

            Některé speciality jsme ještě neochutnali, například vegemite – tmavá pomazánka ze zbylých pivních kvasnic (plus zelenina a koření). Jeden místní znalec nám prozradil, že nejlepší je dát na horký toast hodně másla, až se uprostřed rozteče, a na to rozmáznout trochu vegemite – to ještě musíme zkusit. V našem domečku jsme našli trochu zbylých zásob po předchozích nájemnících: cukr, rýži, různé koření a také sklenici barevných cukrových perliček, kterými se zdobí máslové sušenky. Teprve později jsem se dozvěděla, že to je hlavní součást tzv. fairy bread. Vezmete ten nejobyčejnější toastový chleba, překrojíte napříč na dva trojúhelníky, namažete je hodně tlustě máslem (které je tu vynikající) až do krajů a posypete perličkami tak, aby mezi nimi nebylo ani trochu místa – a párty pro pětileté děti je zaručeně úspěšná! Další zajímavost: u sousedů byl v sobotu hlahol typický pro společné sledování fotbalového zápasu. Vyhlédla jsem z okna a vrata garáže byla zvednutá, u nich pár lidí a v garáži místo auta sedací souprava, televize a lednice evidentně plná piva! Obývák v garáži.

            Připomnělo mi to reklamu na auta Holden (které se mimochodem v Austrálii už nevyrábí), kde se zpívá, že Australani mají rádi "football, meat pies, kangaroos and Holden cars!" (Stačí naťukat na YouTube "football meat pies" a už vám to naskočí.) Pies se ale dělají i nasladko s jablky, borůvkami nebo třešněmi. Místní specialitou je také moučník zvaný Pavlova, nadýchané bezé ozdobené ovocem a šlehačkou. O ten se dohadují Australané s Novozélanďany, kdo s tím přišel první, ale ať je to jak chce, populární to je na obou stranách Tasmánského moře. A když si k tomu dáte kafe, většinou bez ptaní dostanete tzv. flat white, druh latte. K úplnosti jídelníčku už se stačí jen zmínit, že Austrálie má výborná vína (Barossa Valley v South Australia je něco jako Napa Valley v Kalifornii) i dobré pivo (jmenujme aspoň Victoria Bitter či Coopers).

            O turistických atrakcích zase příště...                                                                                     (AM)

 

Ještě o knížatech českých

Zmínka o českých knížatech ve zprávě o seniorech vzbudila mou zvědavost a po chvíli brouzdání po internetu jsem našla pořad Čs. rozhlasu z 6. června 2015. Na otázku, zda to byly skutečné či bájné postavy, mělo několik lidí zajímavé odpovědi (podívejte se na https://www.rozhlas.cz/planetarium/historie/_zprava/bajna-knizata-dny-v-tydnu-nebo-vzkaz-protivnikum—1501049). Se zvláštní teorií přišel v 60. letech minulého století muzikolog, folklorista a historik Vladimír Karbusický. Kosmas jména bájných knížat, ale i Libuše a jejích sester, prý mohl vzít z hrdinské písně, kterou Čechové adresovali po svém vítězství nad franskými vojsky v roce 849 nepříteli a nějaký písař ji zkomolil. Píseň mohla podle Karbusického znít asi takto: "Krok’ kazi (Tetha), lubo...pŕemyśl... nezamyśl...m... na ta voj’n... ni zla, kr’z...my s... neklan...(am)..., gosti vít..." Tedy: "Zastav své kroky, Tetha – to má být oslovení – a raději přemýšlej. Nezamýšlím na tebe vojnu ani zla, kříži my se neklaníme, hosty vítáme." Na co všechno lidi nepřijdou!                                                                  (AM)

 

Různé zprávy

Encyklopedii Josefa Čermáka "THE STORY OF CZECHS AND SLOVAKS IN CANADA" si můžete objednat v redakci Nového domova. Adresa: MMI, 450 Scarborough Golf Club Rd., Toronto, ON, M1G 1H1, tel. 647-770-1713, email vera.toronto@gmail.com. Cena 30 dolarů plus poštovné.

 

Na Věstník přispěli: Alois Fogl, Viktória Hičárová, Jana Kapičková. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Ema Košacká, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a žádosti o informace můžete psát i emailem na adresu Montrealského věstníku montrealvestnik@gmail.com nebo na amartinu@yahoo.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.






JUDr. Jaroslav Horký odpovídá na vaše otázky

Otázky a odpovědi zpracovává Advokátní kancelář H&P Law s.r.o.

www.ak-hp.cz, tel. 420 221 719 041, fax 420 221 719 059, email info@ak-hp.cz.

 

Dotaz : Cht ěl bych odkoupit od obce ideální polovinu pozemku, který máme ve spoluvlastnictví. Jak mohu postupovat?

 

Odpověď : V tomto případě lze obec oslovit s dotazem, zda by vám neodprodala podíl o velikosti ideální poloviny pozemku a posléze jí učinit nabídku nejlépe ve výši tržní ceny v daném místě a čase, která může být podložena znaleckým posudkem. Obec má pak dle zákona o majetku obcí daný postup, kterým se musí řídit, a pokud odmítne ideální polovinu pozemku prodat, není možné ji k tomu nutit.

V případě, že byste ale dále nechtěli setrvávat v takovém spoluvlastnictví, lze podat žalobu k soudu na zrušení a vypořádání spoluvlastnictví. Během soudního řízení by pak bylo toto spoluvlastnictví vypořádáno.

 

H&P Law nabízí veškeré právní služby na území České republiky:

občanské právo, obchodní právo, správa majetku a ostatní právní poradenství.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

CharHong logo.jpg

 

3843 boul. Saint-Laurent

Tel. 514-844-6734

boucheriehongroise84@gmail.com

 

Nabízíme:

Mattoni (regular, lemon, orange, grapefruit), Kofola,

Tatranky, Horalky, Kávěnky, Fidorky (4 druhy), Mila, Amigo, Nugetta, zeli kysané, červené a bílé, halušky

a knedlíky v prášku, nakládané okurky, hořčice

(kremžská, plnotučná a další), Maggi,

výrobky Vitana a Dr. Oetker, salámy a klobásy

evropského typu (čabajka, uherský salám),

vídeňské párky, různé druhy sýrů

(bryndza, oštiepok, párenica, korbáčik a jiné)

 

 

Honorární konzulát
České republiky v Montrealu
 
JUDr. Hynek Žikovský, konzul
 
2020 Blvd. R. Bourassa,  Suite 1920
Montreal, QC H3A 2A5
Tel.: 514-316-4383
e-mail: consul.czech.qc@gmail.com
montreal@honorary.mzv.cz

 

 

Odkoupím

 

registrované i neregistrované střelné zbraně,

sportovní, lovecké, vojenské.

Restaurování starých či poškozených zbraní.

Potřebná povolení mám, převod zařídím.

Diskrétní jednání zaručeno.

 

Jiří  514-616-9257

 

Misner KW fin

 

 

BARBARA ASGARY

 

artist

 

514-488-5514

 

www.barbaraasgary.com

 

barbara.asgary@gmail.com


 

 

Voyage  NORKO  Travel

 

1234 Stanley St. , Montreal H3G 2S7

Tel.: (450) 812-0620  Fax: (514) 871-0148

Toll free: 1-888-871-8888

e-mail: kapit2678@hotmail.com

Letenky a veškeré turistické služby

VOLEJTE  ALENU!

 

 

PhDr. OLGA AJVAZOV Á

Oficiální tlumočnice a překladatelka jazyka českého, slovenského, anglického, francouzského, španělského a ruského. Překlady všeho druhu, včetně odborných a ověřených. Tlumočení simultánní, konsekutivní i doprovodné. Korektury textů, výuka jazyků.

 

5254 Côte St. Antoine, Montréal, QC H4A 1P4

Telefon: (514) 481-3333

E-mail: olgatranslation@sympatico.ca

 

 

MILO Š  G.  KACIR

 

CHARTERED PROFESSIONAL ACCOUNTANT

 

2530 Perrot Blvd., Ile Perrot J7V 8P4

 

Tel.: (514) 425-6556   Cell: (514) 895-2840

 

E-mail: mkacircpa@gmail.com

 

 

Telephone: (514) 737-4892

 

Dr. Jitka Ponka

Dental Surgeon/Chirurgien dentiste

 

Office hours                       3550 Cote des Neiges

By appointment                                      Suite 375

Montreal, PQ H3H 1V4

 

Dr. Tom áš MACHÁN

 

zubný lekár

 

6600 Trans-Canada # 670, Pointe-Claire

naproti Fairview Shopping Center

 

Telefon: (514) 426-4228

 

Forman 4a

 

Členka Ordre des Psychologues du Québec

 

Viktória HIČÁROVÁ, PhD.

Psychologička

Hudson Medi Centre, 465 Main Road

Hudson, QC J0P 1H0

 

Tel. 514-623-9220

viktoria.hicarova@gmail.com

Slovensky, česky, English

Pechousek%20logo%20CB%20upr

VÁCLAV & JOSEF PECHOUSEK

 

2715 LOUIS A. AMOS             TEL.: (514) 631-2047

LACHINE, QUEBEC                FAX: (514) 631-3209

CANADA H8T 1C3                  josef@usinagevj.com

 

 

Bohemia 2011

 

 

PREN ÁJOM VOZIDIEL

PRÍVESNÝCH VOZÍKOV                              Mgr. Peter Németh

LIMUZÍNOVÝ SERVIS                                  Tomanova 70

Auto může být přistaveno ve Vídni              83107 Bratislava

                                                                       Tel. 0903 24 24 26

www.pozicanieauta.sk                  e-mail: info @svenscar.sk