Montrealský věstník                              Ročník 55

Květen/May 2019                       5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                   Číslo 9


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

30. 4.    Út        Výroční schůze Asociace Hostýn, Casa Grecque, 7218 Boul. Newman, Lasalle, 19.00 h

1. 5.     St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

2. 5.     Čt         Film "The Interpreter", Jewish Public Library, 5151 Côte-Ste-Catherine, 19.30 h

4. 5.     So        BBQ večeře s tancem, Canadian Legion Hall, 5455 de Maisonneuve W., 18.00 h

12. 5.    Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

15. 5.    St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

29. 5.    St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

 

Klub seniorů

V květnu se sejdeme třikrát, a to 1., 15. a 29., vždy ve středu v půl jedné odpoledne v Čs. domě na 6540 McLynn. Informace v případě potřeby podá Ema Košacká, tel. 514-735-5795.

 

I když počasí pořád nestojí za nic, přece jen, když se v pozdních odpoledních hodinách po schůzce rozcházíme, je ještě světlo, takže se nemusíme bát. Na schůzce 3. dubna jsme si totiž vyprávěli legendy o pražských strašidlech. Víte, že se ve věži Týnského chrámu občas zjevuje jeptiška, která zvoní klekání? V emauzském klášteře je to zase zvoník, který je připraven přeřezat provazy zvonů, aby zabránil možnému vítání nepřátel. A v Celetné ulici prý straší nemravná Lukrecie a pan kaplan. V Montrealu nám ale setkání s nimi nehrozí.

     Paní Olga Nováková nás však vrátila do reality. Připomněla nám, že 3. dubna 1948 americký prezident Harry S. Truman podepsal tzv. Marshallův plán na obnovu Evropy. Ten byl přijat americkým kongresem, ale odmítnut východní Evropou na příkaz Sovětů.

     Moc nás potěšilo, že mezi nás přišla paní Eva Jáčková. S doprovodem kytary nám zazpívala naše oblíbené slovenské lidové písničky. Všichni jsme se, ať úspěšně či méně úspěšně, přidali. Posléze jsme přešli na písničky české a dokonce zazněla i španělština. Mnohokrát paní Jáčkové děkujeme a těšíme se, že ji zase brzy budeme moci mezi námi přivítat.

 

Konečně hezký, skoro jarní den. Jak víme, nedá se spolehnout na to, že se zima nevrátí, ale doufat můžeme.

     Na předvelikonoční schůzce 17. dubna jsme se tedy sešli v dobré náladě. Chceme každou naši schůzku začít trochou humoru, a tak jsme si tentokráte přečetli několik příběhů ze "Soudniček" Františka Němce. Většina z nás knížku zná, ale přesto krátké povídky z předválečných soudních síní vždy rozesmějí. 

     Potom jsme si připomněli události tohoto data v historii. Roku 1397 Geoffrey Chaucer poprvé vypráví své "Canterburské povídky" u dvora anglického krále Richarda II. V roce 1492 Kryštof Kolumbus podepisuje smlouvu se španělskou monarchií. Jde o hledání cesty do Indie pod záminkou obracení domorodců na katolickou víru. Ve skutečnosti má slíbeno deset procent ze všeho bohatství, které tam najde, a vládu nad objevenými oblastmi. V roce 1961 kubánští exulanti, trénovaní CIA, zahájili nešťastnou invazi "Bay of Pigs" za účelem svržení vlády Fidela Castra.

     Následovala diskuze o všem možném: papírové sáčky versus plastikové, ekologie, kreditní karty a hotové peníze. Na minulé schůzce nám nezbyl čas na promítnutí filmu, ale tentokráte jsme si pustili "Noc na Karlštejně", muzikál známého režiséra Zdeňka Podskalského z roku 1973 podle stejnojmenné divadelní hry Jaroslava Vrchlického. Vypráví vymyšlený příběh o císaři Karlu IV a Elišce Pomořanské, která jako první žena porušila manželův zákaz a vstoupila v mužském přestrojení na hrad Karlštejn. (IR)

 

Čs. sdružení

V úterý 2. dubna 2019 v půl osmé večer jsme měli valnou hromadu Čs. sdružení v Montrealu, na které bylo třeba zvolit nový výbor. To jsme vyřešili dosti rychle tím, že jsme opětovně vyslovili důvěru stávajícímu výboru, v jehož čele jsou Míša Fuchsová – předsedkyně, Alena Kapitánová – místopředsedkyně a kulturní referentka, Antonín Matoušek – jednatel a zapisovatel, Ema Košacká – pokladní a matrikářka, a další členové.

     Na letošní celokanadský kongres Čs. sdružení, pořádaného v Torontu 5. a 6. července, se zatím chystají Míša Fuchsová a Alena Kapitánová. Máte-li zájem, ozvěte se Míše Fuchsové na tel. 514-737-8325. Na schůzi jsme shrnuli dosavadní akce – česká škola funguje dobře, chystáme bazar opět na podzim, ale Mikulášská zábava byla pro tento rok pro nedostatek organizátorů zrušena. Nakonec jsme si pěkně popovídali a rozešli se s přáním hezkého jara, i když si na ně asi ještě chvíli počkáme. (Míša Fuchsová)

 

Česká škola

Žáky v České škole čekají už jen tři vyučovací soboty. Po velikonočních prázdninách budou jen dvě klasické a ta poslední už tradičně soutěžní. Odehraje se stejně jak vloni v duchu otázek s tématikou, kterou děti probíraly po celý školní rok. Zváni jsou opět sourozenci, rodiče, či prarodiče. Po soutěžích ukončíme hodinu předáváním diplomů a vysvědčení a společným piknikem. Hned po skončení školního roku se paní učitelky chystají na 8. konferenci českých škol v Severní Americe, letošní je v Pittsburghu. Už se těšíme na další nabyté vědomosti, které budeme moci uplatnit v příštím školním roce. 

 

Poslední březnový týden navštívila paní učitelka Andrea v České republice základní školu, se kterou je naše Česká škola Montreal v kontaktu. Povídala si s žáky 7., 8. a 9. tříd o tom, proč je důležité učit se cizí jazyky a jak jim to může pomoci již dnes ve škole, ale i později při hledání zaměstnání. Díky spolupráci se Student Agency mohla mezi žáky, kteří dobře poslouchali, vylosovat několik majitelů slevových kuponů na zahraniční jazykové pobyty. Z krátkého pobytu v ČR byla dovezena spousta knih pro naši školu, které budou použity příští rok při výuce. Některé jsme nakoupily, ale velkou část věnovala ZŠ Povrly a také ZŠ Havířov. (AL)

Na obrázku Andrea Larocque se studenty s kupony v ruce.

 

Misie sv. Václava

Naše příští mše bude v neděli 12. května 2019 jako obvykle v 11.00 hodin v kapli ve 3. patře budovy Loyola High School, 7272 Sherbrooke Street West (roh West Broadway). Růženec se modlíme od 10.30 hodin. Prosím, přicházejte včas, protože budova se v 11 hodin zamyká. Děkujeme. (Rose Mary Strban)

 

Tábor Hostýn

Výroční schůze Asociace Hostýn se bude konat v úterý 30. dubna v 7 hodin večer v restauraci Casa Grecque Lasalle (7218 Boul. Newman, H8N 1X2, tel. 514-364-0494), kde je jídlo za přijatelnou cenu a můžete si přinést svoje víno. Veřejnost je vítána. Přijďte se pobavit a zapojit se do ovlivňování dění na táboře Hostýn. Roční členský poplatek je 20 dolarů. V důsledku dobrého loňského výdělku každý člen dostane příspěvek 20 dolarů na večeři.

 

Připomínáme, že dětský tábor bude letos od neděle 30. června do soboty 20. července. Ceny jsou stejné jako v minulém roce: 395 $/1 týden, 765 $/2 týdny a 960 $/3 týdny. Těšíme se na vaše děti a vnoučata. Hledáme vedoucího k chlapcům. Zájemci vyplňte a pošlete žádost o práci, kterou najdete na www.hostyn.org v sekci "dětský tábor". Pište na camphostyn@gmail.com, telefonujte na 450-465-4844. (Josef Maxant)

 

Kultura

L'Institut culturel Rosalind Goodman ve spolupráci s Montreal Holocaust Museum uvádí film "Tlmočník" (The Interpreter) v Jewish Public Library na 5151 Côte-Ste-Catherine ve čtvrtek 2. května 2019 v 19.30 hodin. Film Martina Šulíka v kooperaci Slovenska, České republiky a Rakouska, drama s komickými prvky o dvou starších mužích s nevyřešenými konflikty z minulosti. V hlavních rolích Jiří Menzel a Peter Simonischek. Film je ve slovenštině a němčině s anglickými titulky. Vstupné 15 $, studenti 10 $.

 

Plastiky Evy Lapkové byly vybrány galerií Bernard na prestižní výstavu současného umění Art Fair – Papier 2019, která se koná v Montrealu každý rok na jaře. Tato výstava je mezinárodní a účastní se jí téměř 50 galerií. V minulosti byly vystavovány pouze práce na papíru, letos je to poprvé, co komise rozhodla, že se mohou též vystavovat plastiky a to z jakéhokoliv materiálu. Návštěvnost na této výstavě je obrovská. Výstava je otevřená od 25. 4. do 28 .4. 2019 na Grand quai du port de Montréal, 200 rue de la Commune West.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zveme krajany a známé na naši "BBQ Steak" večeři s tancem, v sobotu 4. května 2019 v 18.00 h

v hale Kanadské Legie, 5455 Maisonneuve W., NDG. 

Živá populární internacionální

a krajanská muzika bude hrát k poslechu i k tanci již od 6:00 pm.

Výtečné marinované bifteky na rožni připravují nepřekonatelní dánští experti. Večeře, káva a zákusky jsou v ceně 25.00 $ za osobu. Občerstvení všeho druhu, včetně vychlazeného jihočeského Budvaru bude k mání u bohatě zásobeného baru. Bifteky na ohni, populární písně z domoviny, zaručená pohoda.

Volejte Pat (514)486-9883. Zajistěte si vstupenky včas, zábavy jsou obvykle vyprodané.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sokolský festival v Torontu

Sokol Toronto vás srdečně zve na svůj 11. jarní festival, který se koná v neděli 5. května 2019 ve 12.00 v hale kostela sv. Václava, 496 Gladstone Ave, Toronto. Oběd s moučníkem a kávou 25 $ pro dospělé, 12 $ pro děti. Na programu ukázky cvičení dětí, předání medailí dětem, které se účastnily gymnastické soutěže 4. května, přivítání nových členů do sokolské organizace a informace o příštích akcích Sokola. Informace a rezervace lístků: Božena – tel. 416-917-2625, email bbprivara@gmail.com, nebo Jarmila – tel. 416-209-5997, email jbeckalee@gmail.com.

 

Velikonoční pomlázka pro děti

V sobotu 20. dubna, tedy na Bílou sobotu, se tradičně konala velikonoční pomlázka pro děti v hale kostela Westmount Park United Church. Sešlo se celkem 15 českých a slovenských dětí. Maminky a babičky připravily bohaté pohoštění. Ludvík a Alena Martinů, kteří se na dva týdny vrátili ze Sydney do Montrealu, připravili vrbové proutky a Ludvík se svými pomocníky učil děti plést pomlázky z osmi proutků. Vedle klasického zdobení vajíček barvami a nálepkami Andrea Laroque opět připravila zdobení skořápek horkým voskem, které si nadšeně zkoušely nejen děti, ale i dospělí. Za pomoc děkujeme také našim dobrovolníkům Radkovi, Veronice a Adéle, kteří vydatně pomohli nejen s průběhem, ale i s následným úklidem. (Vlaďka Hlavatá)

 

    

 

In memoriam

Se smutkem oznamujeme, že pan Jiří (George) KOŘISTKA zemřel tiše v kruhu rodiny ve středu 3. dubna 2019 ve věku 92 let. Po druhé světové válce studoval na Letecké vojenské akademii v Hradci Králové společně s Oldřichem Koláčkem (zemřel 18. ledna tohoto roku, viz únorový Věstník), se kterým také v r. 1948 uprchl z komunistického Československa do Německa. Po marných pokusech dostat se do RAF v Anglii oba nakonec v roce 1952 emigrovali do Kanady a usadili se v Montrealu. Létat se Jiřímu Kořistkovi už nepodařilo, ale celý život pracoval pro Air Canada. V Montrealu také poznal svou manželku Ann, která ho věrně provázela a spolu s ním se zúčastňovala českých aktivit. Jirka byl velmi aktivní v Sokole (byl i starostou celokanadského Sokola), cvičil s Ann na sletech a jako instruktor pomáhal organizovat sokolské akce. Byl členem Čs. sdružení, učil v české doplňovací škole a hrál pro děti loutkové divadlo. Když odešel do důchodu, odstěhoval se za svými dětmi do Kitcheneru, čímž montrealská komunita ztratila velmi činného člena. I nadále ale udržoval styky se svými přáteli v Montrealu a jezdil na letní hry do Chertsey.

     Celé rodině vyjadřujeme tímto naši upřímnou soustrast. (Podle článku Aloise Fogla upravila AM)

 

Pozdrav z druhé strany světa

I ti, kteří v Sydney nikdy nebyli, znají dominanty tohoto města z obrázků: záliv s obloukem mostu, bílé plachty Opery, věž čnící nad mrakodrapy obchodního centra. Ovšem když jste tam a podniknete pár výprav, dozvíte se od průvodců mnoho dalších zajímavostí. Každý z nich začne trestaneckou historií Austrálie. Do Austrálie je začali vozit, protože nově vzniklé USA odmítlo anglické kriminálníky přijímat, a přestali, protože lidé páchali drobné kriminální činy právě proto, že se chtěli do Austrálie dostat. V první flotile bylo 800 odsouzených a i přes hrozné podmínky jich cestou zemřelo jen 47, protože na každé lodi byl lékař, který se o nemocné staral (ačkoliv byli v přístavu namačkáni v těsném podpalubí, během plavby, která trvala půl roku, mohli ti nemocní i na kratší procházku po palubě – přesto některé museli pak v Sydney vynést na břeh, protože nebyli schopni po tak dlouhé době chodit). Začátky byly krušné pro všechny především proto, že nikoho nenapadlo vzít s sebou odborníky, kteří byli pro nový život na neznámém kontinentě potřeba, a tak jakýkoliv farmář, tesař, kameník či kuchař dostali privilegia, o jakých by se jim v Anglii ani nezdálo. První architekt Francis Greenway (odsouzený za padělání listin) zanechal v Sydney nejvýraznější stopu: jím navržené budovy jako kostel St. James nebo Barracks v Hyde Parku jsou stále ozdobou města. Jako jedinému padělateli na světě se dostalo té pocty, že jeho portrét byl na bankovce: na australské 10$, která platila do 90. let minulého století.

     Jedním z nejúžasnějších staveb je bezesporu Sydney Harbour Bridge, most, kterému se přezdívá velké ramínko na kabát (Giant Coat Hanger) nebo také ocelové plíce (Iron Lung), protože vdechl nový život australské ekonomice v době krize ve 30. letech 20. století. Vize jeho stavitelů je obdivuhodná (kéž by si dnešní projektanti z toho vzali příklad): v době, kdy po něm jezdilo doslova pár aut, byl naplánovaný tak, že po něm dnes vede osmiproudová dálnice. Ačkoliv dělníci lezli po konstrukci bez zajištění, zemřelo jich během stavby pouze 16 a z toho jen dva pádem z mostu. Nýty žhavili přímo na konstrukci, rozžhavené si je házeli a chytali do kyblíku a nýtovali těžkým kladivem... Čtyři věže na krajích jsou jen na ozdobu – v jedné z nich je muzeum s podrobným výkladem o celé stavbě mostu včetně filmových záběrů.

     Dá se říct, že most v Sydney je doslova dílem a pýchou Australanů. Opera se sice stala asi nejtypičtější dominantou města, ale správný patriot už k ní má jisté výhrady. Jejím architektem je Dán Jorn Utzon. Cena stavby, původně rozpočtená na 7 miliónů dolarů, dosáhla závratné výše 102 miliónů, a to prý nejsou některé věci dodělané tak, jak se původně plánovalo. Střecha, tak obdivovaná a výjimečná svým tvarem a barvou, je typickým příkladem věčného sporu architektů se stavebními inženýry – dlouho trvalo, než se vyřešilo, jakým způsobem dosáhnout žádaného tvaru a barvy. Stavělo se na přelomu 50. a 60. let a jak na strukturální analýzu tak na samotnou konstrukci byl poprvé využit počítač. Švédské dlaždice vyřešily barvu a prý se na nich ani neusazuje špína. Střecha je vlastně rozřezaná půlka vejce a z dálky to tak trochu skořápky připomíná (obrázek je z Mitchell Library of NSW).

     Třetí dominanta, jednoduše Sydney Tower nebo správně Sydney Tower Eye (309 m), se v lese mrakodrapů už téměř utopila a kolem se staví další vysoké domy. Výhled je skoro lepší z pylonů mostu a za pozornost stojí víc kamenné sedátko paní guvernérové Macquarie v Královské botanické zahradě nebo úzké uličky ve čtvrti The Rocks. Proti plánu postavit na tomto historickém skalnatém výběžku mrakodrapy moderního obchodního centra se zvedla taková vlna odporu, že vláda ustoupila a zachovala původní ráz místa, kde se vylodili první evropští osadníci. V některých zrestaurovaných kamenných domcích jsou nyní obchody či vinárny s podzemními sklípky. Zde můžete ochutnávat whisky a představovat si, jak tu před těmi dvěma sty lety lidé vysekávali tyto kameny z pískovcové skály a budovali nový život doslova z ničeho... (AM)

 

Různé zprávy

Na Věstník přispěli: Alice Gergelová, Alice a Petr Holmanovi, Kateřina Jurásková, Eva Novotná, Dr. Hynek Žikovský. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Ema Košacká, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a žádosti o informace můžete psát i emailem na adresu Montrealského věstníku montrealvestnik@gmail.com nebo na amartinu@yahoo.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.





JUDr. Jaroslav Horký odpovídá na vaše otázky

Otázky a odpovědi zpracovává Advokátní kancelář H&P Law s.r.o.

www.ak-hp.cz, tel. 420 221 719 041, fax 420 221 719 059, email info@ak-hp.cz.

 

Dotaz: Plánuji prodat manželovi své dcery svůj podíl nemovitosti, kterou vlastním v České republice. Doslechla jsem se ale, že je od 1. 1. 2018 v České republice opět zavedeno předkupní právo mezi spoluvlastníky. Budu tak tedy moci učinit nebo budu muset svůj podíl nejdřív nabídnout ostatním vlastníkům? Jak mám postupovat, na koho se mohu obrátit?

 

Odpověď: Ano, je pravdou, že od roku 2018 bude opět zavedeno předkupní právo spoluvlastníků. To by znamenalo, že nejdříve se musí spoluvlastník obrátit s nabídkou odkupu na spoluvlastníky nemovitosti, a to za cenu, za kterou chce nemovitost prodat. Pokud by tak neučinil, hrozilo by, že se bude spoluvlastník domáhat u soudu, aby mu nabídl svůj podíl k prodeji. Ale převod nemovitosti ve spoluvlastnictví, a to úplatný i bezúplatný, osobě blízké, kterou v tomto případě Váš zeť je, představuje výjimku z tohoto pravidla, takže ani po 1. 1. 2018 Vám převodu na jeho osobu nebude nic bránit.

 

H&P Law nabízí veškeré právní služby na území České republiky:

občanské právo, obchodní právo, správa majetku a ostatní právní poradenství.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

CharHong logo.jpg

 

3843 boul. Saint-Laurent

Tel. 514-844-6734

boucheriehongroise84@gmail.com

 

Nabízíme:

Mattoni (regular, lemon, orange, grapefruit), Kofola,

Tatranky, Horalky, Kávěnky, Fidorky (4 druhy), Mila, Amigo, Nugetta, zeli kysané, červené a bílé, halušky

a knedlíky v prášku, nakládané okurky, hořčice

(kremžská, plnotučná a další), Maggi,

výrobky Vitana a Dr. Oetker, salámy a klobásy

evropského typu (čabajka, uherský salám),

vídeňské párky, různé druhy sýrů

(bryndza, oštiepok, párenica, korbáčik a jiné)

 

 

Honorární konzulát
České republiky v Montrealu
 
JUDr. Hynek Žikovský, konzul
 
2020 boul. R. Bourassa,  Suite 1920
Montreal, QC H3A 2A5
Tel.: 514-316-4383
e-mail: consul.czech.qc@gmail.com
montreal@honorary.mzv.cz

 

 

Odkoupím

 

registrované i neregistrované střelné zbraně,

sportovní, lovecké, vojenské.

Restaurování starých či poškozených zbraní.

Potřebná povolení mám, převod zařídím.

Diskrétní jednání zaručeno.

 

Jiří  514-616-9257

 

Misner KW fin

 

 

BARBARA ASGARY

 

artist

 

514-488-5514

 

www.barbaraasgary.com

 

barbara.asgary@gmail.com


 

 

Voyage  NORKO  Travel

 

1234 Stanley St., Montreal H3G 2S7

Tel.: (450) 812-0620  Fax: (514) 871-0148

Toll free: 1-888-871-8888

e-mail: kapit2678@hotmail.com

Letenky a veškeré turistické služby

VOLEJTE  ALENU!

 

 

PhDr. OLGA AJVAZOVÁ

Oficiální tlumočnice a překladatelka jazyka českého, slovenského, anglického, francouzského, španělského a ruského. Překlady všeho druhu, včetně odborných a ověřených. Tlumočení simultánní, konsekutivní i doprovodné. Korektury textů, výuka jazyků.

 

5254 Côte St. Antoine, Montréal, QC H4A 1P4

Telefon: (514) 481-3333

E-mail: olgatranslation@sympatico.ca

 

 

MILOŠ  G.  KACIR

 

CHARTERED PROFESSIONAL ACCOUNTANT

 

2530 Perrot Blvd., Ile Perrot J7V 8P4

 

Tel.: (514) 425-6556   Cell: (514) 895-2840

 

E-mail: mkacircpa@gmail.com

 

 

Telephone: (514) 737-4892

 

Dr. Jitka Ponka

Dental Surgeon/Chirurgien dentiste

 

    Office hours                       3550 Cote des Neiges

    By appointment                                      Suite 375

                                            Montreal, PQ H3H 1V4

 

Dr. Tomáš MACHÁN

 

zubný lekár

 

6600 Trans-Canada # 670, Pointe-Claire

naproti Fairview Shopping Center

 

Telefon: (514) 426-4228

 

Forman 4a

 

Členka Ordre des Psychologues du Québec

 

Viktória HIČÁROVÁ, PhD.

Psychologička

Hudson Medi Centre, 465 Main Road

Hudson, QC J0P 1H0

 

Tel. 514-623-9220

viktoria.hicarova@gmail.com

Slovensky, česky, English

Pechousek%20logo%20CB%20upr

       VÁCLAV & JOSEF PECHOUSEK

 

        2715 LOUIS A. AMOS                 TEL.: (514) 631-2047

        LACHINE, QUEBEC                  FAX: (514) 631-3209

        CANADA H8T 1C3                     josef@usinagevj.com

 

 

Bohemia 2011

 

 

PRENÁJOM VOZIDIEL

PRÍVESNÝCH VOZÍKOV                                  Mgr. Peter Németh

LIMUZÍNOVÝ SERVIS                                           Tomanova 70

Auto může být přistaveno ve Vídni                      83107 Bratislava

                                                                   Tel. 0903 24 24 26

 www.pozicanieauta.sk                     e-mail: info@svenscar.sk