Montrealský věstník                                Ročník 55

Červen/June 2019                       5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                            Číslo 10


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

8. – 9. 6.          Jarní brigáda, tábor Hostýn, 135 Dorilda, St-Calixte Nord, QC, J0K 1Z0

12. 6.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

26. 6.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

30. 6. – 20. 7.  Dětský tábor, tábor Hostýn, 135 Dorilda, St-Calixte Nord, QC, J0K 1Z0

 

Poděkování

Během Velikonoc jsem se vrátila z Austrálie na dva týdny do Montrealu, abych kromě nevyhnutelného daňového přiznání (income taxes) také vyřídila nahromaděnou poštu a odpověděla na různé zprávy nechané na našem telefonu. (Samozřejmě, můj manžel měl také v Montrealu nějaké věci na práci, z nich asi nejdůležitější bylo obstarání proutků a pletení pomlázek na naší tradiční velikonoční akci pro děti.) Na některé vzkazy či dotazy už nebylo třeba odpovídat, protože to již za mě udělal někdo jiný (děkuji Emě Košacké a Míše Fuchsové za věrnou oporu). Na jeden vzkaz už nejde odpovědět ani při nejlepší vůli: po obdržení únorového Věstníku nechal na telefonu zprávu pan Jiří Kořistka. Šlo o to, že ve článku o panu Oldřichu Koláčkovi bylo chybně uvedeno, že studoval (spolu s panem Kořistkou) v Hranicích, zatímco letecká akademie byla v Hradci Králové. To jsem dodatečně opravila v článku o panu Kořistkovi samotném, když začátkem dubna zemřel i on. Slyšet jeho hlas na telefonu o pár týdnů později bylo tak trochu hrůzostrašné – a bylo mi líto, že jsem ho zmeškala.

     Během svého krátkého pobytu v Montrealu jsem měla příležitost dodělat květnový Věstník a také ho pomoci sbalit. Bylo milé vidět věrné spolupracovníky, kteří se sešli v téměř obvyklém počtu: kromě Emy Košacké tam byli Alena Berti, Tonda Matoušek, Iva Radoková a Vladimír Zicha (chyběla Rose Mary Štrbáňová a občas chodí i Vesna Alinče a Anita Zichová). A já, která tentokrát nezapomněla udělat fotky! (Alena Martinů)

 

A group of people sitting at a table in a library

Description automatically generated  Two men in a room

Description automatically generated

 

Klub seniorů

V červnu se sejdeme 12. a 26. 6., vždy ve středu v půl jedné odpoledne v Čs. domě na 6540 McLynn. Informace v případě potřeby podá Ema Košacká, tel. 514-735-5795.

 

1. máj – zelenající se stromy, záhony plné květin, vlahý větřík... Řekněme si to slušně: houbelec! Naše první květnová schůzka se tedy rozhodně nekonala za jarního počasí. Alespoň že nemusíme do prvomájového průvodu! Předsevzetí o správné výživě nám vydrželo, pochutnali jsme si na ovoci i slaných zákuscích. Káva ovšem nesměla chybět. Paní Olga Nováková nám připravila přednášku o tomto datu v historii. V roce 1707 se Anglie spojila se Skotskem a vzniklo Spojené království Velké Británie, a v roce 1715 Prusko vyhlašuje válku Švédsku. Před patnácti lety vstoupila Česká republika do Evropské unie.

     Pro zasmání jsme si přečetli několik básniček-písniček z repertoáru "zpívajícího právníka" Ivo Jahelky. Následovaly vzpomínky na konec války, květnové povstání v Praze, kapitulaci Německa a na události kolem ztráty Podkarpatské Rusi. A nakonec jsme si promítli klasickou komedii "To neznáte Hadimršku" s Vlastou Burianem a Jindřichem Plachtou.

 

Schůzka 15. května proběhla ve slavnostním rázu: oslavovali jsme narozeniny našeho zasloužilého člena pana Aloise Fogla. Jeho dcera Anita nám všem naservírovala pizzu, objevily se chlebíčky a samozřejmě nesměl chybět výborný čokoládový dort. Ten nás přivedl k diskuzi o českých cukrářských výrobcích našeho mládí. Shodli jsme se, že klasické indiánky, větrníky, žloutkové věnečky nebo punčové řezy už můžeme najít jen mimo Prahu ve venkovských cukrárnách. Pamatujete se na polárky, eskyma a polárkové dorty? Vždyť dlouho byl populární (a pravdivý) slogan "Dort z polárky, dárek nad dárky." Trochu jsme si popovídali o cestování, ať už do Čech či jiných evropských zemí. Vzpomínali jsme na školní léta, jak si kdo ještě pamatuje latinu a němčinu. Přečetli jsme si několik krátkých příběhů z knihy Jana Martince "Potkal Kohn Rabinoviče", sice humorně podaných, ale v podstatě smutných. Nemají a nemohou mít pohodu Poláčkových pánů Načeradců, kteří se za druhé světové války dostali z ofsajdu hřišť do ofsajdu koncentračních táborů.

     S paní Olgou Novákovou jsme nakonec nahlédli do historie. V roce 1602 anglický cestovatel Bartolomew Gosnold přivedl první výpravu na Cape Cod. 15. května roku 1610 byl Louis XIII v Paříži prohlášen králem. Roku 1817 se ve Philadelphii otevírá první nemocnice specializovaná na léčení mentálních chorob. (IR)

 

Čs. sdružení

Již 67. kongres Českého a slovenského sdružení, které letos slaví 80 let trvání v Kanadě, se bude letos konat od pátku 5. července do neděle 7. července 2019 v hotelu Novotel Toronto North York. V pátek bude neformální setkání s účastníky kongresu v 18.00 h v Jack Astor's Bar and Grill na 5051 Yonge Street. Banket s tancem pro všechny bude v sobotu 6. 7. od 6 hodin večer v Gibson Room. Hraje DD Band, vstupné 60 $ (zahrnuje koktejl a večeři). Kongres je pro mnohé vhodnou příležitostí setkat se s krajany z jiných oblastí – z Montrealu se zúčastní předsedkyně montrealské pobočky Míša Fuchsová. Rezervace Barbara Sherriff, tel. 905-602-0264, email barbara_sherriff@rogers.com. Více informací na www.cssk.ca.

 

Už máme naplánované některé naše tradiční akce, z nichž některé pořádáme dohromady se Sokolem Montreal. Tradiční, již 64. bazar chystáme na 2. listopad 2019. Jak jsme již dříve upozornili, Mikulášská zábava se letos nekoná. Mikulášská nadílka pro děti je zamluvena na 7. prosince jako obvykle ve Webster Hall kostela Westmount Park United. Vánoční oběd seniorů bude nejspíš týden před Mikulášskou nadílkou, tedy v sobotu 30. listopadu. Poznamenejte si tato data ve vašem kalendáři již teď!

 

Misie sv. Václava

Naše příští mše bude až na podzim – během léta se české mše v Montrealu nekonají. Přesné datum oznámíme v záříjovém čísle Montrealského věstníku. Přejeme vám všem hezké léto. (Rose Mary Strban)

 

Tábor Hostýn

Připomínáme, že letošní dětský tábor se koná od 30. června do 20. července. Více informací najdete na naší webové stránce www.hostyn.org nebo napište na camphostyn@gmail.com.

 

Dne 30. dubna proběhla Valná hromada Asociace Hostýn, které se zúčastnilo 18 lidí. Novým členem výboru za zemřelého Františka Kaštánka byla zvolena Terezka Černochová.

 

Jarní brigáda na táboře Hostýn se bude konat během víkendu, od soboty 8. června do neděle 9. června. Příjezd je možný již v pátek 7. června. Ubytování v chatičkách – vezměte si s sebou spacák s polštářem pod hlavu! Ubytování a jídlo je zdarma pro všechny dobrovolníky. V sobotu večer uděláme táborák a určitě bude prima zábava – přivezte si své hudební nástroje! Vítáme veškeré dobrovolníky – na táboře se najde práce pro všechny úrovně dovednosti. Přijďte se svými kamarády. Jestliže chcete přijet pomoci jiný víkend anebo máte jiné dotazy, napište Zbyňkovi Najserovi na znajser@hotmail.com. (Josef Maxant a Zbyněk Najser)

 

Kultura

 Česká houslistka Olga ŠROUBKOVÁ byla vybrána, aby se zúčastnila prestižní soutěže Concours musical international de Montréal, která proběhne od 29. května do 5. června 2019. První a druhé kolo se bude konat v Bourgie Hall, Montreal Museum of Fine Arts, 1339 Sherbrooke W., finále pak v Maison symphonique na Place des Arts, 1600 St-Urbain. V repertoáru Olgy Šroubkové jsou například Sonáta č. 1 G moll J. S. Bacha "Siciliana", Sonáta pro klavír a housle B dur W. A. Mozarta nebo Houslový koncert D dur P. I. Čajkovského. Více informací o Olze Šroubkové najdete na https://concoursmontreal.ca/en/competitors/olga-sroubkova/.

 

In memoriam

Se smutkem oznamujeme, že paní Leopoldina FUESSEL-GORDON zemřela po krátkodobé nemoci v sobotu 13. dubna 2019 ve věku 97 let. Někteří z vás si ji mohou ještě pamatovat z bazaru, na kterém pomáhala. Kdo jste ji znali, věnujte jí tichou vzpomínku. (Michaela Mach)

 

Události v Torontě

Zveme všechny děti z české komunity a jejich kamarády na "Dětský den" v sobotu 1. června od 11 hodin na Masaryktownu, 450 Scarborough Golf Club Road, Toronto. Na programu jsou dětské hry, fotbal, nafukovací hrad, písničky s kytarou, opékání buřtů. Další jídlo a pití v restauraci Prague, poplatek 5 $ za dítě. Informace podá Karen, tel. 416-439-4354 nebo email office@masaryktown.ca.

 

Již 72. Český a slovenský den na Masaryktownu, 450 Scarborough Golf Club Road, se bude konat v sobotu 22. června. Ekumenickou bohoslužbu (pro všechny církve) slouží otec Ján Čukáš od 12.30 h. Bohatý program od 13.00 h, zábava pro děti, tradiční tombola, sportovní hry, občerstvení, táborák. Parkování zdarma. Rodinný den pod širou oblohou si užijte se svými dětmi a přáteli. Informace na tel. 416-439-4354.

 

Blahopřání k narozeninám

V červnu slaví dva zasloužilí členové naší komunity své narozeniny. Oba jsou dlouholetými členy jak Sokola, tak i Čs. sdružení, oba stáli u jejich založení a po dlouhá léta organizovali i další aktivity v Montrealu.

     Pan Alois FOGL, který se 20. května dožil 94 let, zastával různé funkce v Sokole včetně starosty montrealské jednoty, byl i starostou Sokola Canada a členem Výkonného výboru Svazu světového sokolstva. Je čestným členem Sdružení, kde po dlouhá léta vykonával funkci koordinátora českých spolků, neboť byl zároveň členem Misie sv. Václava a výboru tábora Hostýn, kde od samého začátku pomáhal při výstavbě i organizaci dětských táborů. Stál i u počátků našeho Věstníku, po dlouhá léta pomáhal otci Janíčkovi s přípravou, tiskem a distribucí, když se Věstník doslova dělal na koleni, a dosud je členem redakční rady a přispívá do něj informativními články. Vypočítávat všechny jeho zásluhy na aktivitách české komunity by trvalo dlouho a určitě bychom si nevzpomněli na všechno – v podstatě ať se v naší komunitě dělo cokoliv, byl u toho, většinou ve vedení a vždy jeho nepostradatelnou součástí.

     Paní Ema KOŠACKÁ se 28. května dožívá 89 let. Je to ona, kdo je duší nejen Čs. sdružení, ale celého života naší komunity. Stejně jako pan Fogl, i ona stála u počátků Sokola, kde zastávala různé funkce včetně pokladní. Naše zábavy a bazar by se bez ní neobešly, ve Sdružení už je dlouhá léta pokladní a matrikářkou. S Věstníkem také pomáhá na všech frontách – při přípravě, korekci, balení a expedici, a na ní je i celá finanční stránka. To samé platí pro Bazar a Klub seniorů, kde finální vyúčtování stále ještě leží na jejích ramenou.

     Děkujeme oběma za jejich dlouholetou záslužnou práci a do dalších let jim přejeme hlavně dobré zdraví, pohodu a hodně radosti s jejich početnou rodinou a přáteli!                                                             (Míša Fuchsová)

 

Pozdrav z druhé strany světa

Jak jsme brzy zjistili, na poznávání vzdálenějších zákoutí Sydney je nejlepší neděle. Za lístek na autobus, vlak a loď v dosahu rozsáhlé sítě veřejné dopravy totiž zaplatíte maximálně 2.70 $, a to i když jezdíte z jednoho konce na druhý od rána do večera. A že ty konce jsou od sebe pěkně daleko! Směrem na východ je to sice jen pár kilometrů k moři, ale na západ se tzv. Velká oblast Sydney táhne přes 70 km až do Blue Mountains. Ale pozor: o tom, že se dá za tak malý obnos dojet tak daleko, ví spousta dalších dychtivých cestovatelů, a proto je dobré si přivstat. Zcela pochopitelně je totiž na populárních místech každou neděli narváno.

     Začali jsme okolím přístavu z několika důvodů. Jednak je pro nás, původem z vnitrozemí, moře atraktivní, a kromě toho během prvních horkých měsíců (únor a březen) bylo příjemné vézt se na lodi, kde foukal čerstvý vítr. Většinou jsme po delší túře bušem skončili někde u pláže, kde se dalo koupat. Ano, bušem. Východní pobřeží Austrálie je velice členité, skalnaté a místy dost nepřístupné. Největší omyl Jamese Cooka bylo to, že viděl skály u vjezdu do Port Jackson a do zálivu vůbec nevplul v obavě, aby na nich neztroskotal. Teprve kapitán První flotily Arthur Phillip zjistil, že na rozdíl od Botanické zátoky, která byla podle Cookova popisu shledána vhodnou pro příští anglickou kolonii, je uvnitř Port Jackson čerstvá voda z trvalých pramenů a potoků, vhodná půda k pěstování obilí a že ty skály, spadající do moře, jsou mnohem příhodnější pro přistání u břehu než mělká bahnitá Botany Bay plná rejnoků. Postupně v Sydney Cove vzniklo město, které se rozrostlo až za Botany Bay, ale skály u vjezdu do Port Jackson jsou dodnes chráněnou oblastí porostlou bušem.

     Jižní výběžek Hornby (na obrázku, pohled přes úžinu z Fairfax Lookout) byl jedním z prvních našich výletů. Lodí do Watson Bay, přes úzkou šíji poloostrova k oceánu a pak ho celý obejít kolem majáku z roku 1858 a kolem Lady Bay Beach (kde je jediná nudistická pláž v Sydney) zpátky k přístavu. Tam jsme si dali jen kafe (ano, flat white) v restauraci zvané "Fish & Chippery". Na jídlo se totiž stála dlouhá fronta, a tak jsme před nedělními davy vyhlásili ústup a odjeli s ferry zpátky k Opeře a domů. Na protější výběžek, North Head, jsme se jeli podívat o pár týdnů později. Ferry z centra do Manly sice bývá vždy plná, ale většina lidí jde na pláž, a tak v autobuse, který nás dovezl až do North Head Sanctuary, jsme nakonec zůstali sami. Z Fairfax Lookout je nádherný výhled na celý záliv od majáku Hornby až k Opeře (o tuto krásu kapitán Cook přišel). Po cestě zpátky jsme se stavili v Q Station, kde byla od r. 1832 do 1984 nemocnice a karanténa pro všechny nové příchozí, podezřelé z nemoci. Sprchy karbolovým roztokem a dezinfekce zavazadel v autoklávech byly na svou dobu (začátek 20. století) velice pokrokové. Nyní je v bývalé nemocnici hotel a místo do karantény sem lidé jezdí slavit svatby nebo si jen odpočinout.

 

    

 

     Nejdále na jihu jsme byli u Wedding Cake Rock v Royal National Park. Vlak sice jede až do Helensburgu v jižní části parku, ale my jsme raději vystoupili v Cronulle, přejeli lodí přes záliv a vnikli do buše ze severu. Asi nejzajímavější kytkou je tu banksia, pojmenovaná podle Cookova botanika Bankse. Vypadá tak trochu jako štětka na láhve (ta bílá) nebo jako chlupatý kukuřičný klas (ta oranžová). Další australskou specialitou je spider flower, jejíž květ opravdu vypadá jako bílý pavouk. Ze zvířat tu potkáte jedině ptáky, a nebo můžete vidět velryby či delfíny někde v dálce v moři. Za klokany a koaly musíte do parků – ale o tom zas příště. (AM)

 

Trochu humoru

Na policejní stanici v Sydney přivedl policista klokana. "Šéfe, našel jsem ho na ulici, nikdo se k němu nehlásil, tak co s ním?" "No, co s ním – to jste tak neschopný? Dejte mu napít a zajeďte s ním do ZOO!" Druhý den jde velitel po ulici a vidí policistu, jak se prochází s klokanem. "Vždyť jsem vám přece řekl, abyste ho vzal do ZOO!" "Ano, šéfe, tam jsme byli včera. Dnes jdeme do kina a zítra do cukrárny na zmrzlinu."

 

Klokanice se podívá starostlivě na oblohu a říká: "Doufám, že nebude pršet, aby si děti nemusely hrát v kapse!"

 

Různé zprávy

Prodám malou chatu v dobrém stavu asi 10 minut od tábora Hostýn v St. Calixte. Pozemek 140 x 300 feet (42 x 90 m), cena 20 000 $ nebo podle dohody. Zájemci volejte na 514-381-6583.

 

V Praze vyšla v rámci projektu Czechoslovak Talks česko-anglická komiksová kniha "Čechoslováci ve světě". Obsahuje sedm zajímavých životních příběhů Čechů žijících v zahraničí. Jedním z nich je i příběh pana Karla Velana. Další příběhy v češtině i v angličtině najdete na stránce www.czechoslovaktalks.com.

 

Na Věstník přispěli: Wenceslas Fait, Pavel Jelen (Edmonton), Sonia Jelínková, Michaela Mach, Dr. Tomáš Machán, Marie Pánková, Dr. Ivan Rohan, Vladimír Zicha a jeden dárce, který nechce být jmenován. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Ema Košacká, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a žádosti o informace můžete psát i emailem na adresu Montrealského věstníku montrealvestnik@gmail.com nebo na amartinu@yahoo.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.








A close up of a sign

Description automatically generated

 

 

 

_____________________________________

 

JuDr. Jaroslav Horký        .

 

Veškeré právní služby

na území České republiky

 

- občanské právo

- obchodní právo

- správa majetku

- ostatní právní poradenství

 

Sokolovská 6/85, 185 00 Praha 8

Tel. 420 221 719 041

     Fax 420 221 719 059

email info@ak-hp.cz

www.ak-hp.cz

 

Parodontologie et implantologie

 

Dr. Lauren Spevack  Parodontiste

BSc. DMD Cert.Perio FRCD(C)

 

1155 rue University (Boul. Robert-Bourassa) #1405

Montreal, QC H3B 3A7

Tel. 514-303-7276  Fax 514-419-5227

lacliniqueparo@gmail.com  

www.ParoProsthoExcellence.com

 

 

VÁŠ INZERÁT

YOUR BUSINESS CARD

 

může být zde

can be here

 

90 dolarů za rok/11 čísel

$90 per year/11 issues

 

D ěkujeme za podporu Montrealského věstníku

Thank you for supporting Czech & Slovak Vestnik

 

 

CharHong logo.jpg

 

3843 boul. Saint-Laurent

Tel. 514-844-6734

boucheriehongroise84@gmail.com

 

Nabízíme:

Mattoni (regular, lemon, orange, grapefruit), Kofola,

Tatranky, Horalky, Kávěnky, Fidorky (4 druhy), Mila, Amigo, Nugetta, zeli kysané, červené a bílé, halušky

a knedlíky v prášku, nakládané okurky, hořčice

(kremžská, plnotučná a další), Maggi,

výrobky Vitana a Dr. Oetker, salámy a klobásy

evropského typu (čabajka, uherský salám),

vídeňské párky, různé druhy sýrů

(bryndza, oštiepok, párenica, korbáčik a jiné)

 

 

Honorární konzulát
České republiky v Montrealu
 
JUDr. Hynek Žikovský, konzul
 
2020 boul. R. Bourassa,  Suite 1920
Montreal, QC H3A 2A5
Tel.: 514-316-4383
e-mail: consul.czech.qc@gmail.com
montreal@honorary.mzv.cz

 

 

Odkoupím

 

registrované i neregistrované střelné zbraně,

sportovní, lovecké, vojenské.

Restaurování starých či poškozených zbraní.

Potřebná povolení mám, převod zařídím.

Diskrétní jednání zaručeno.

 

Jiří  514-616-9257

 

Misner KW fin

 

 

BARBARA ASGARY

 

artist

 

514-488-5514

 

www.barbaraasgary.com

 

barbara.asgary@gmail.com


 

 

Voyage  NORKO  Travel

 

1234 Stanley St. , Montreal H3G 2S7

Tel.: (450) 812-0620  Fax: (514) 871-0148

Toll free: 1-888-871-8888

e-mail: kapit2678@hotmail.com

Letenky a veškeré turistické služby

VOLEJTE  ALENU!

 

 

PhDr. OLGA AJVAZOV Á

Oficiální tlumočnice a překladatelka jazyka českého, slovenského, anglického, francouzského, španělského a ruského. Překlady všeho druhu, včetně odborných a ověřených. Tlumočení simultánní, konsekutivní i doprovodné. Korektury textů, výuka jazyků.

 

5254 Côte St. Antoine, Montréal, QC H4A 1P4

Telefon: (514) 481-3333

E-mail: olgatranslation@sympatico.ca

 

 

MILO Š  G.  KACIR

 

CHARTERED PROFESSIONAL ACCOUNTANT

 

2530 Perrot Blvd., Ile Perrot J7V 8P4

 

Tel.: (514) 425-6556   Cell: (514) 895-2840

 

E-mail: mkacircpa@gmail.com

 

 

Telephone: (514) 737-4892

 

Dr. Jitka Ponka

Dental Surgeon/Chirurgien dentiste

 

Office hours                       3550 Cote des Neiges

By appointment                                      Suite 375

Montreal, PQ H3H 1V4

 

Dr. Tom áš MACHÁN

 

zubný lekár

 

6600 Trans-Canada # 670, Pointe-Claire

naproti Fairview Shopping Center

 

Telefon: (514) 426-4228

 

Forman 4a

 

Členka Ordre des Psychologues du Québec

 

Viktória HIČÁROVÁ, PhD.

Psychologička

Hudson Medi Centre, 465 Main Road

Hudson, QC J0P 1H0

 

Tel. 514-623-9220

viktoria.hicarova@gmail.com

Slovensky, česky, English

Pechousek%20logo%20CB%20upr

VÁCLAV & JOSEF PECHOUSEK

 

2715 LOUIS A. AMOS             TEL.: (514) 631-2047

LACHINE, QUEBEC                FAX: (514) 631-3209

CANADA H8T 1C3                  josef@usinagevj.com

 

 

Bohemia 2011

 

 

PREN ÁJOM VOZIDIEL

PRÍVESNÝCH VOZÍKOV                                   Mgr. Peter Németh

LIMUZÍNOVÝ SERVIS         Tomanova 70

Auto může být přistaveno ve Vídni     83107 Bratislava

Tel. 0903 24 24 26

www.pozicanieauta.sk                     e-mail: info @svenscar.sk