Montrealský věstník                                Ročník 56

Říjen/October 2019                     5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                              Číslo 2


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

5. 10.      So     Octoberfest, Canadian Legion Hall, 5455 de Maisonneuve W., 18.00 h

9. 10.     St      Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

23. 10.   St      Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

29. 10.    Út     Balení cukroví, Čs. dům, 6540 McLynn, 14.00 h

2. 11.      So     Bazar, hala kostela St. Ignatius, 4455 West Broadway, 11.00 h až 15.00 h

 

Český dům

Na 4. září byla svolána mimořádná schůzka členů české komunity a zástupců spolků, které Český dům využívají ke své činnosti. Sešlo se nás dvanáct, abychom projednali, jaké jsou možnosti vzhledem k uzavření Českého domu v listopadu 2019. Potřebujeme prostor, kde by se uchovával materiál potřebný na bazar a další akce, kam bychom uložili knihy, kde by se eventuálně mohla konat česká škola, schůze či oslavy, kde by se balil Věstník a hlavně, kde by se scházeli jednou za čtrnáct dní naši senioři. Bohužel každý bydlí na opačném konci města a tedy najít místo, které by všem vyhovovalo, není jednoduché. Uskladnit věci, které potřebujeme na bazar či eventuální jednorázové akce se dá snadno vyřešit – v basementu našich "bazarových dam" se místo najde. Horší je to s knihami. Pokud budou uloženy někde ve skladu, nebude k nim snadný přístup, ale na založení jakési veřejné knihovny nemáme prostředky, a (upřímně řečeno) kromě seniorů o ně zatím neprojevil nikdo velký zájem. Na schůze či balení Věstníku se vždy najde prostor u někoho doma. Pokud jde o seniory, zdá se, že vhodným řešením by bylo scházet se v klidné restauraci či kavárně. Uvítáme další návrhy – dejte nám vědět, zda vidíte nějaké konkrétní možnosti. (AM)

 

Pokud má někdo zájem o knihy, kterých se nám v poslední době sešlo velké množství, může se po dohodě přijít do Českého domu podívat a vybrat si z naší bohaté sbírky titulů. Všechny knihy nemůžeme přivézt do prodeje na Bazar, a tak hledáte-li určitý román, básně či specifického autora, přijďte se do Českého domu podívat – možná si vyberete i něco jiného, co vás zaujme. Informace rády podají Alena Martinů, tel. 514-484-6177, amartinu@yahoo.com, nebo Iva Radoková, tel. 514-747-2096, ivaradok@gmail.com.

 

Klub seniorů

V říjnu se sejdeme dvakrát, 9. a 23. 10., vždy ve středu v půl jedné odpoledne, stále ještě v Čs. domě na 6540 McLynn. Informace o programu v případě potřeby podá Iva Radoková, tel. 514-747-2096.

 

Na první poprázdninové schůzce ve středu 11. září jsme se sešly pouze v dámském obsazení. Zahájily jsme ji minutou ticha za nedávno zesnulého pana Dalibora Košackého. Pravidelně se se svou paní Emou zúčastňoval našich setkání. Mnoho toho nenamluvil (to jsme obstaraly my, dámy), ale co řekl, to mělo svou váhu. Bude nám všem moc chybět. Zdálo se nám, že Wolkrova báseň o rytíři Daliborovi se ke vzpomínkám na našeho pana Dalibora docela dobře hodila. Vzpomínaly jsme také na pana Aloise Fogla, který je momentálně hospitalizován. Přejeme mu rychlé uzdravení a doufáme, že ho zase mezi námi brzy uvidíme. Samozřejmě jsme si také připomněly dnešní výročí teroristického útoku na Spojené státy americké. Jelikož musíme hledat místo, kde by bylo možné se v budoucnu setkávat, přivítaly jsme pomoc paní Alice Holmanové. Zjistila nám už několik možností a bude pátrat dál. Padlo také několik návrhů z našich stran.

     Abychom se vrátily k obvyklým diskuzím o věcech, které nás zajímají, probraly jsme tentokráte různé potíže s používáním počítačů, přednosti a nevýhody cestování s českým pasem, příhody a události v bohužel už končícím létě. Jedna by se dala nazvat "Svět je malej". Česká profesorka matematiky, která byla v Montrealu na návštěvě, vyučovala na gymnáziu, kde v roce 1968 maturovala jedna naše členka. Ta na některé své bývalé profesory dodnes s úsměvem vzpomíná.

     Vůbec jsme si nevšimly, jak nám odpoledne rychle uběhlo. Ani nám jedna z nás, vášnivá houbařka, nestačila sdělit, že není pravdou přísloví, že "Pýcha(vka) předchází pád". V lese ani jednou neupadla. (IR)

 

Čs. sdružení

Do zprávy o kongresu v minulém čísle se nám vloudilo několik chyb. Pan Petr Kohout není předsedou torontské pobočky, ale místopředsedou. Pan Libor Ptáčník je z Edmontonu, kde se také bude konat příští kongres (ne v Calgary). Za nepřesnosti se omlouváme.

 

Připomínáme, že náš 64. předvánoční BAZAR se bude konat v sobotu 2. listopadu 2019 od 11.00 do 15.00 hodin jako obvykle v hale kostela sv. Ignáce na 4455 West Broadway. Uvítáme vaši pomoc, ať už s přípravou, prodejem nebo s úklidem haly po Bazaru. Vloni bylo u sladkého pultu vše velmi rychle vyprodáno, a proto bychom chtěli požádat dobrovolníky o napečení cukroví a různých drobných moučníků. Také budeme rádi, pokud nám chcete darovat různé dárkové i užitkové předměty, jako je sklo, porcelán, keramika, drobné ozdobné bytové doplňky, šperky či bižuterie. V tom případě zavolejte prosím Blanche Havlovou (514-631-6772), která může darované věci vyzvednout. Chcete-li darovat knihy na bazar, zavolejte předem Ivě Radokové, tel. 514-747-2096. Knih máme velké množství a v Českém domě již není místo. Je třeba vybrat pouze ty, o které může být zájem.

 

Balení cukroví bude v úterý 29. října ve dvě hodiny odpoledne v Českém domě na 6540 McLynn.

 

Tradiční akce v Montrealu

Mikulášská nadílka pro děti je zamluvena na 7. prosince jako obvykle ve Webster Hall kostela Westmount Park United. Vánoční oběd seniorů bude nejspíš týden před nadílkou, tedy v sobotu 30. listopadu. (AM)

 

Misie sv. Václava

Naše příští česká mše bude až v neděli 17. listopadu 2019 jako obvykle v 11.00 hodin v kapli ve 3. patře budovy Loyola High School, 7272 Sherbrooke Street West (roh West Broadway). Růženec se modlíme od 10.30 h. V říjnu se česká mše nekoná. Děkujeme a těšíme se na shledanou. (Rose Mary Strban)

 

Česká škola

Česká škola začíná svůj 3. školní rok 5. října. Přihlášeno je 13 dětí, z toho tři nové. Scházet se budeme opět ve Slovenském kostele na rohu Jean Talon a 2nd Avenue. Vyučování je letos prodlouženo o 30 minut, bude tedy od 10.00 do 12.30 h. Paní učitelky mají opět spoustu nových nápadů a těší se na všechny děti a rodiče. (AL)

 

Tábor Hostýn

Jaký byl letošní mezinárodní dětský tábor Hostýn. RNDr. Josef Maxant zorganizoval a vedl dětský tábor letos již po šestnácté. Zapsalo se na něj celkem 57 dětí, některé na dva týdny, několik jen na jeden týden, ale většina zůstala celé tři týdny. Zajímavé je geografické rozdělení dětí: z Quebeku jich přijelo 20 (9 chlapců a 11 dívek), z Ontaria 18 (8 a 10) a z USA 19 (7 a 12). Amerických dětí bylo nejvíc z Chicaga (2 chlapci a 7 dívek) díky jedné rodině, která poslala vloni na náš tábor své dvě ratolesti a následovně Hostýn v Chicagu propagovala. Další děti byly ze států New York (3 chlapci a 2 děvčata), Massachusetts (1 a 3) a jeden chlapec z Connecticut. Jak je vidět, dívek bylo víc než chlapců, 33 proti 24.

     Pro ty, kteří na Hostýně ještě nebyli, ve zkratce tábor popíšeme. Nachází se v lesích na rozloze asi 24 akrů a patří k němu soukromá pláž u jezera Lafond. V táboře je hlavní budova, kde je kuchyň, jídelna, kancelář a v patře několik pokojů. Hned vedle je menší domek s malým dvoupokojovým bytem, kde v minulých letech přebýval František Kaštánek. V přízemí pod tímto bytem je umývárna se sprchami. Tábor má sekci pro děvčata a pro chlapce, v každé je 11 chatiček, každá se třemi lůžky, a ke každé sekci patří klubovna. Poblíž dívčí sekce jsou splachovací záchody s dalšími sprchami. Na rozlehlé ploše u hlavní budovy je volejbalové hřiště, několik stánků používaných během poutě (pikniku), mnoho lavic se stoly a velké jeviště pod širým nebem – přírodní divadlo. U vjezdu do tábora je fotbalové hřiště. Malá kaplička asi pro 20 lidí se dřív využívala pro mše – je zde i malý zvon, kterým se svolávají děti k jídlu.

     Letos se o děti starali dynamičtí vedoucí Hana, Keyla, Ema, Jeremy, Radek, Pepino a Viktor, kteří připravili škálu zajímavých her. Bylo dost příležitostí koupat se v jezeře, chytat ryby a jezdit na kánoích nebo na kajaku. V obou klubovnách se tančilo, dělaly ruční práce a podobně. Děti si také jednou uvařily guláš venku na ohýnku. Během hry, kdy se bránily proti nájezdníkům, si postavily tři lesní tvrze. Hřiště byla využívána nejen pro fotbal a volejbal, ale i pro další hry. Nejvíc se dětem líbily večerní bojovky v lese. Také hledání nových talentů mělo úspěch. Program zpestřovaly časté táboráky. Kromě několika oděrek nebyl nikdo zraněn, i komárů bylo letos kupodivu nějak méně. Nejvíc dětí bylo třetí týden, a to čtyřicet dva. V té době nám pomáhali bývalí vedoucí Kris, Roy a Alex. Profesionální kuchař John kombinoval česká jídla s kanadskými a všem velice chutnalo.

     Těšíme se zase za rok na vaše chlapce a děvčata. Protože kapacita tábora je pouze 66 dětí, přihlašte je co nejdříve, abyste nebyli překvapeni tím, že už nebude místo.

     Přikládáme dvě fotky z průběhu tábora. Mnoho dalších videí i fotografií můžete vidět na www.hostyn.org a na facebooku pod heslem Camp Hostyn. Doporučujeme také krátké video, které najdete na adrese https://tuffasrock2.rajce.idnes.cz/Contribution_by_visiting_Counselor_Kris_Sadek#  .

 

   

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

OCTOBERFEST 2018

Cheers, Na zdravÍ, prosiT

 

Montrealské krajanské dožínky

 

Hala Kanadské legie

5455 Blv. de Maisonneuve W., NDG

sobota 5. října 2019 v 18:00 hodin

 

Přijďte se pobavit, dát taneček, přiveďte rodinu a známé.

Hudbu k poslechu, zpěvu a tanci dodá kapela Honzy Chlumského

Jazz, Swing, Dixi, Rock'n Roll, line dances, tance latinské,

písně lidové, šlágry Matušky, Suchého, Gotta a jiných.

Večeře, káva a zákusky jsou v ceně 20.00 $ za osobu

(v předprodeji do 2. října, 25.00 $ u dveří).

Dovezený českobudějovický Budvar, víno a občerstvení všeho druhu

k dostání u dobře zásobeného baru.

Volejte včas, o zábavu byl vždy značný zájem a počet míst je omezený.

 

Pro informace a lístky volejte:

(514) 737-9220

                           nebo emailem czhappening@gmail.com

 

Každý je vítán. Dobrá večeře, domácí moravské klobásky, dobrý pivní mok,

ženy, víno a zpěv, dobrá nálada, známí.

Těšíme se.

 

Vstupné může být zaplaceno šekem u pódia nebo vkladem v kterékoliv Bank of Montreal

na účet (account number) 01251 001 3504-25 (vkladní lístek je vaší vstupenkou).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ples CSPBA

Canadian Slovak Professional and Business Association vás zve na svůj Výroční ples, který se bude konat v sobotu 2. listopadu 2019 v Riviera Reception Hall, 7600 Henri Bourassa Est, Montreal, H1E 2P2. Koktejl v 18.00 hodin, večeře v 19.00 hodin. Podrobnější informace na www.cspba.com. Rezervace vstupenek a informace podá Josef Brody, tel. 514-947-7971.

 

Události v Torontu

Generální konzuláty České republiky, Maďarska a Polska v Torontu a Velvyslanectví Slovenské republiky v Ottawě pořádají na počest událostí roku 1989 a jejich významu pro znovusjednocení Evropy slavnostní koncert "Freedom Reborn". Koncert se bude konat v St. Andrew Church, 73 Simcoe Street, Toronto, 27. října v 17 hodin. Na programu je nejkrásnější hudba Maďarska, Polska, Slovenska a České republiky. Účinkují: John Holland (baryton), Alicja Wysocka (soprán), Sophia Szokolay (housle), Jan Vaculík (baryton), Daniel Wnukowski (klavír), Dvořákovo klavírní kvarteto, St. Elizabeth of Hungary Scola Cantorum, Novi Singers Toronto, Toronto Sinfonietta, Imre Olah (dirigent a varhaník), Matthew Jaskiewicz (dirigent), uvádí W. Michael Wojnarowicz. Vstup volný – rezervace míst na Eventbrite.

 

In memoriam

S velkým zármutkem oznamujeme, že pan Dalibor KOŠACKÝ zemřel v montrealské nemocnici dne 26. srpna 2019 v 96 letech.

     Dalibor se narodil 22. prosince 1922 v Pusté Polomi v českém Slezsku. Otec byl "Slonzak", matka česká učitelka a Dalušek tedy od malička mluvil spisovnou češtinou. Po maturitě nemohl jít studovat, protože vysoké školy byly během války zavřeny. Odjel do Prahy a živil se prodejem známek. Filatelie zůstala jeho velkou láskou po celý život. Brzy po komunistickém puči v roce 1948 odešel do Německa, pak do Paříže. V roce 1951 mohl konečně odjet do Kanady, do Toronta. O dva roky později přesídlil do Montrealu – jedním z důvodů bylo, že zde mohl studovat večerně (v Torontu to nebylo možné) a během dne pracovat. Na Sir George Williams College si vybral účetnictví, kterému se pak po skončení studií věnoval celý život. V Montrealu se zapojil do krajanského života, cvičil v Sokole, později pomáhal s organizací zábav, na které například obstarával víno. Pro děti hrál loutkové divadlo. Dlouhá léta byl pokladníkem Sokola a jednatelem Čs. sdružení. V osmdesátých letech vypracovával daňová přiznání pro nově přišlé Čechoslováky. Od roku 1961 stavěl se svým tchánem, panem ing. Pavelkou, chatu v Bromu v Eastern Townships, kde pak v pilné práci trávil víkendy a letní dovolené. Brome byl jeho druhou velkou láskou – pouhé tři dny před svou smrtí se se svou ženou vrátil z chaty.

     Dalibor byl nepostradatelnou součástí československé komunity v Montrealu a bude nám všem moc chybět.

 

Děkujeme všem, kdo se přišli rozloučit s Daliborem Košackým, přinesli květiny či jakýmkoliv způsobem projevili svůj soucit. Vaše účast nám byla oporou v našem smutku.

Ema Košacká, Helen Iacovino, Petr Košacký

 

V neděli 22. září 2019 nás náhle opustil v 80 letech Danilo KLVAŇA, profesor na katedře inženýrské fyziky montrealské Polytechniky. Jeho manželce Jitce, synu Ilyovi a dceři Maye vyjadřujeme upřímnou soustrast.

 

Různé zprávy

Prodám následující, vše ve výborném stavu, cena podle dohody, rychlé jednání:

1. Masážní stůl pro celé tělo, tmavě modrý - možnost libovolného nastavení výšky;

2. Masážní židle pro reflexologii nohou, modrá - možnost libovolného nastavení výšky;

3. Čínská zástěna (paraván) z bambusového dřeva;

4. Doplňky: podpěrky paží, rukou, a nohou, opěrka hlavy, prostěradla na jedno použití, masážní olej, pouzdro na nádobku s olejem, tašky (pouzdra) na masážní stoly, ručně pletená teplá deka.

Zájemci volejte na 514-526-5076 nebo emailem na domovcechy@email.cz. Děkuji!

 

Na Věstník přispěli: Mira Dobias-Goff a JUDr. Jaroslav Horký – srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu redakce: Alena Martinů, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a žádosti o informace můžete psát i emailem na adresu Montrealského věstníku montrealvestnik@gmail.com nebo na amartinu@yahoo.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.