Montrealský věstník                                Ročník 56

Leden/January 2020                   5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                               Číslo 5


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Champagne.jpgKalendář činností

 

8. 1.     St         Schůzka klubu seniorů,                                                                      Vše nejlepší

                        5080 Glencairn Ave, Montreal, 12.30 h                                         do

22. 1.   St         Schůzka klubu seniorů,                                                           nového roku

                        5080 Glencairn Ave, Montreal, 12.30 h                                       2020 !

 

Český dům ...

... už není. Časy se mění a lidé s nimi. Čtenáři Montrealského věstníku si možná pamatují radostné oznámení z června 2012: "Český dům v Montrealu se stal realitou". Dále se tam psalo: "Hrstka nadšených členů české komunity zajistila přípravu nového místa na 6540 McLynn, kde pronajmeme dvě místnosti s kuchyní a příslušenstvím". Zde se po dobu sedmi let konaly schůzky seniorů, schůze Čs. sdružení a Sokola, balil se tu Věstník, byly zde uskladněny věci na náš bazar a zábavy, a po dobu jednoho roku tu probíhala i česká škola. Toto je nyní minulostí – paní Ema Košacká se začátkem prosince odstěhovala do Toronta a dům je prodán. Během listopadu další "hrstka nadšených členů české komunity" prostory z valné většiny vyklidila – největší zásluhu na tom mají Alice a Blanche Havlovy, Iva Radoková a Míša Fuchsová s několika dalšími dobrovolníky a dobrovolnicemi, kteří pomohli s odvozem. Některé věci se podařilo "udat", většina se však odvezla do různých charitativních organizací nebo jednoduše vyhodila. Omezené množství knih, které jsme zatím uchovali, bude uskladněno u manželů Martinů. Tam se také prozatím mohou scházet naši senioři a zcela určitě se tu bude balit Věstník – aspoň do té doby, než Ludvík s Alenou opět někam na delší dobu odjedou. (Naštěstí další "sabbatical" přichází v úvahu až na rok 2024 – kdoví, co do té doby bude.) Věci potřebné pro bazar, a eventuálně i pro zábavy, jsou nyní uskladněny u sester Havlových, pomůcky pro Českou školu už dřív převzaly paní učitelky Andrea, Adéla a Katka, a potřeby na Mikulášskou nadílku a Velikonoční pomlázku jsou uloženy u Aleny Berti a Vlaďky Hlavaté.

     Jedna z mnoha kapitol historie české komunity v Montrealu se uzavírá. Teprve další roky ukáží, jak se tato historie bude vyvíjet, jak dlouho a v jaké míře bude česká komunita v Montrealu prosperovat, nakolik se v ní bude účastnit mladší generace. A tak všechno nejlepší do dalších let! (Ludvík a Alena Martinů)

 

Klub seniorů

V lednu se sejdeme 8. a 22. 1. s největší pravděpodobností u Martinů v ulici Glencairn, číslo 5080, což je asi 10 minut pěšky od stanice metra Snowdon. V případě změny dáme pravidelným členům včas vědět. Informace o programu ráda podá Iva Radoková, tel. 514-747-2096.

 

Seniorský oběd. Jedli, pili, rozprávěli, dobrou vůli spolu měli... Tentokrát se nás na tradičním seniorském obědě sešlo více než obvykle. Někteří z nás se takhle vidí pouze jednou za rok. Jídlo dobré, nálada výborná, a co teprve když se na stolech objevily láhve vína, dokonce z jednoho baťohu i víno domácí. Po dortu a kávě přišly na řadu vánoční koledy. Než jsme se rozešli, slíbili jsme si, že když ne během roku, tak se určitě uvidíme na příštím předvánočním obědě. 

 

Na schůzce 27. listopadu se náš dámský spolek rozloučil s Českým domem. Sešly jsme se tam naposledy. Paní Ema Košacká, která se ještě této schůzky zúčastnila, se měla již brzy stěhovat do Toronta. Nebylo nám tedy zrovna nejveseleji. Holé stěny, knihovny prázdné, jen ten stůl a židle ještě zbyly. Paní Olga Nováková se ovšem nikdy nezříká své "povinnosti" nás informovat o událostech týkajících se dnešního data. V roce 1493 se Kryštof Kolumbus vrací do kolonie La Navidad, ale najde ji zničenou. Dramatik a laureát Nobelovy ceny Eugene O'Neill zemřel v roce 1953. S Olgou jsme vzpomínaly na konec války, na pád berlínské zdi, a debatovaly o přítomnosti, o tom, čeho všeho se človek musí při stěhování zbavit, jak těžké je rozhodování, co s sebou vzít a co ne. Následovaly verše s tématem pozdního podzimu. I jméno básníka – František Listopad – vyjadřovalo naši posmutnělou náladu.

 

Ve středu 11. prosince, v kavárně Toranj, se nás sešlo víc než jindy. Všechny dámy chtěly nové místo pro naše schůzky vyzkoušet. Byly jsme spokojeny, kavárna je hezká, tichá, káva dobrá, zákusky právě vytažené z pece. Vzpomínaly jsme na Vánoce našeho dětství a mládí, na vánoční cukroví našich babiček – zdalipak takové dobroty svedeme i my? V současné době i my, seniorky, se někdy bavíme tak, jako před mnoha a mnoha lety. Paní Vesna Alinče dokonce hraje se svou rodinou domácí divadlo. S paní Alicí Holmanovou jsme vzpomínaly na Expo 67, na její zážitky z té doby. Od paní Olgy Novákové jsme se dozvěděly, že právě v tento den roku 1936 se anglický král Edward VIII dobrovolně vzdal trůnu, aby se mohl oženit s rozvedenou Wallis Simpson. V roce 1941 Hitler vypovídá válku Americe. Popřály jsme si navzájem hezké a hlavně klidné svátky. Příště se už sejdeme v novém roce, nejspíše v domě manželů Martinů. (IR)

 

Sokol

Sokolská jednota Montreal plánuje společnou večeři všech členů koncem ledna 2020. Našim členům rozešleme pozvánky emailem nebo poštou. Uvítáme, dáte-li nám vědět, jakou restauraci preferujete.

     Všem čtenářům přejeme do nového roku 2020 hodně osobních úspěchů a hlavně zdraví! (AM)

 

Čs. sdružení

Výbor Čs. sdružení v Montrealu přeje všem čtenářům všechno nejlepší do nového roku 2020!

V minulém čísle nezbylo moc místa, zatímco v tomto je ho naopak až dost, a proto jej využíváme k malé obrázkové vzpomínce na letošní Bazar. Na fotkách Ludvíka Martinů jsou zleva Iva Radoková a Olga Nováková u knížek, Alice a Blanche Havlovy s Veronikou Šímovou u pultu s českými oplatkami (ty rychle mizely), a Jitka Křivánková, Rose Mary Štrbáňová a manželé Zichovi v pozadí u pultu s polévkou, jídlem a pitím. Snad se v tom letošním roce opět všichni na stejném místě sejdeme!

 

A group of people in a store

Description automatically generated  A group of people standing in a room

Description automatically generated  A group of people sitting at a table

Description automatically generated

 

Misie sv. Václava

Přejeme všem štěstí a zdraví do nového roku! Upozorňujeme, že v lednu, únoru a březnu se české mše nekonají. Datum příští mše bude oznámeno v březnovém čísle Montrealského věstníku. (Rose Mary Strban)

 

Tábor Hostýn

Tábor Hostýn je nyní pod sněhem a uzavřen. Jediná zajímavá a radostná zpráva je, že se na náš tábor přestěhoval sv. Mikuláš ze Slovenska – tak nám to alespoň on sám oznámil při dětské nadílce v Montrealu. To jsme až doposud nevěděli a musíme zjistit, kde tam vlastně bydlí, a dávat pozor, aby nám nespotřeboval hodně elektřiny na ohřívání, i když jsme samozřejmě potěšeni, že se u nás ubytoval.

     Asociace Hostýn přeje všem hodně úspěchu a pevné zdraví v novém roce 2020 a těšíme se na vaše návštěvy na táboře Hostýn. (Josef Maxant)

 

Události v Torontu

The Czech Republic and Central-Eastern Europe 30 years after the Velvet Revolution

Speaker: Mark Kramer - Director of Cold War Studies at Harvard University and a Senior Fellow of Harvard’s Davis Center for Russian and Eurasian Studies

Date: Friday, January 10, Time: 2:00pm-4:00pm - No Admission Fee

Location: 108N, North House, Munk School of Global Affairs, 1 Devonshire Place

Link: https://munkschool.utoronto.ca/event/28390/  

Description: MARK KRAMER is Director of Cold War Studies at Harvard University and a Senior Fellow of Harvard’s Davis Center for Russian and Eurasian Studies. In addition to teaching international relations and comparative politics at Harvard, he has taught as a visiting professor at Yale University, Brown University, Aarhus University in Denmark, and American University in Bulgaria, where he was the Panitza Distinguished Professor. Originally trained in mathematics at Stanford University, he was formerly an Academy Scholar in Harvard’s Academy of International and Area Studies and a Rhodes Scholar at Oxford University. He has written many books and articles on a wide range of topics, including Imposing, Maintaining, and Tearing Open the Iron Curtain: East-Central Europe and the Cold War, 1945-1990, which was named by Foreign Policy as one of the ten best books published in the field of International Relations in 2014. He has long served as editor of Harvard’s Cold War Studies Book Series and of the Journal of Cold War Studies, quarterly journal published by MIT Press. His book on the Russian Chechen wars of 1994-1996 and 1999-2009, will be published in 2020.

Contact: Larysa Iarovenko, email larysa.iarovenko@utoronto.ca, tel. 416-946-8962.

 

Mikulášská nadílka pro děti

V sobotu 7. prosince 2019 dorazil do Montrealu za doprovodu strašlivého Čerta a krásného Anděla i svatý Mikuláš! Tento rok jsme měli rekordní účast dětí – bylo jich tam asi 30! Vánoční náladu nám navodily české vánoční písně, které paní učitelka Adéla pěkně zahrála na kytaru a spolu s dětmi i zazpívala. Mikuláš si potom zavolal jedno dítě po druhém, a přestože skoro všechny děti měly na svědomí za minulý rok nějaký ten špatný skutek, Mikuláš nakonec konstatoval, že těch dobrých skutků bylo víc, a proto každé dostalo dárek. Většina dětí se potom rozhodla ještě něco přednést, zazpívat či zahrát, a za to si zasloužily ještě dáreček navíc. Tímto bych chtěla poděkovat Čs. sdružení za finanční podporu, ale také všem dobrovolníkům, velkým i malým, kteří mi pomohli vše nachystat. Největší díky patří právě té slavné trojce "Mikuláš – Anděl – Čert", bez kterých by tato událost nebyla možná. Na závěr bych Vám všem chtěla popřát klidné svátky a hodně štěstí a zdraví v novém roce.

     P.S. Děti, nezapomeňte: Mikuláš se na vás dívá celý rok! (Alena Berti)

 

A group of people posing for the camera

Description automatically generated  A group of people standing in front of a curtain

Description automatically generated  

 

Vánoční pohádka 2019

Bylo nebylo, ale jak už to bývá, asi přece jenom bylo jedno království a to sice na tak dalekém severu, že se ten Sever dostal i do státní hymny. Uprostřed pak bylo město veliké, které mělo vlastní radnici s radními a burgermajstrovou. Skutečnou vládkyní regionu však nesporně byla obchodnice s Watty, Ampéry a Ohmy, Her Electrical Majesty Queen Hydra. V zemi, kde je půl roku mráz a půl roku vedro, její byznys umožnil lidu žít v pohodě, svítit do noci, flákat se po barech a obdivovat televizi. Není divu, že se Hydra časem obklopila množstvím dvořanů a honosila se výstavním zámkem s obrovským "Q" na střeše. Nakonec už vládla absolutně, ba i dědičně a snažila se, jak holt sama nejlíp uměla. Drtivou většinou času proud běžel, tak proč se ujalo rčení, že smutek sluší elektřině? Inu, i královny mají své rozmary. Je příliš horko nebo zima, vypne proud. Foukne větérek, vypne proud. Neděje se dlouho nic, vypne proud. Magickým slovem je "Výpadek", a navíc se ještě dozvíte leda, že je to "Akt boží". Chyběl zde dvorní šašek, který by ji upozornil, že existují i jiná zaklínadla, například "Prevence" nebo "Údržba".

     Jenže, jak známe z oper i odjinud, s monarchy nebývají žerty. Stalo se, že účet za proud, řádně zaplacený, ouřadové znovu od poddaného vymáhali a královna i ceduličku psala a právem útrpným hrozila. Jiný svědomitý nevolník požádal Dvůr o pomoc s uřezáním větví, které by pod vahou sněhu na vedení padnouti mohly, ale musel svoje hlášení o nárůstu ohrožení vedení několikráte urgovat. Když se konečně prunéři dostavili, nevalný job udělali a rychle a navždy zmizeli. Někdy také, na štěstí ojediněle, "Výpadek" zasáhl půl království, a to pak bryčky elektro-dráteníků, včetně přespolních, kempovaly všude kolem a činily se ve dne v noci, ve větru, v mrazu, poddimenzované padlé sloupy rovnajíce či strhané dráty navazujíce.

     Prozíravým lidem ovšem došlo, že na Hydře závisí nejen pohodlím, ale i životem, a mnozí začali uvažovati o zřízení vlastní elektrárničky – vodní, palivové, atomové? Školní znalost tření ebonitové tyče liščím ohonem je dávno pro kočku. Bohužel se nic dost rychle neřeší, a pokud se blýská na časy, tak leda z vadných transformátorů nebo drátů na zem spadlých. Takže kde je pohádky dobrý konec? Trpělivost, přátelé, na ten si ještě počkáme. Byrokrat je smrtelný, naděje je živá. Žárovka zpívá, a když holt zhasne, ženo má, pečící cukroví, neplač! 

     Veselé Vánoce a Šťastný Nový Rok! (KN)

 

Trochu humoru

Před domem zastaví policejní auto a strážník rázně zazvoní. Uvnitř ztichne klavír, z okna se vykloní dáma a ptá se: "Co si přejete?" Strážník: "Někdo nám telefonoval, že v tomto domě někdo vraždí nějakého Chopina."

 

Paul Cézanne jednou pravil v rozhovoru s přítelem: "Byl jsem už od samého začátku zázračným dítětem." "Jak to?" ptal se přítel. "Všichni o mně už od dětství říkali, že to bude hotový zázrak, když z toho dítěte něco bude."

 

Dobrovolné příspěvky do kostelní pokladničky velmi poklesly, a tak se pan farář odhodlal k ráznému opatření. Po kázání vyhlásil: "Bratři a sestry, dělám to velmi nerad, ale nemám jiné řešení. Je totiž mezi námi muž, který má hříšný poměr s manželkou jednoho našeho církevníka. Proto, jak se v kostelní pokladničce na milodary do večera neobjeví 500 korun, zveřejním jeho jméno!" Když večer farář počítal peníze v pokladničce, našel tam 15 pětistovek a k tomu dvoustovku s připnutým lístkem: "Otče, počkejte mi do zejtra, já ty tři stovky seženu!"

 

A drawing of a person

Description automatically generatedJeden muž prodával před vchodem do banky kaštany. Dařilo se mu a časem si nahospodařil slušné peníze. Dověděl se o tom jeho přítel a žádal ho o půjčku. Muž odpověděl: "Mám s bankou ujednání, že ona nebude prodávat kaštany a já nebudu půjčovat peníze."

 

Sedíme s manželem na gauči, mobil mám v kuchyni. Najednou mi pípne SMS, tak si ji jdu přečíst. Poslal mi ji manžel. Prý: "Když už tam jseš, dones mi pivo!"

 

Muž přijde do baru a zeptá se barmana:

"Jaké tu máte heslo na wifi?"

Barman: "Nejprve si musíte dát drink."

Muž: "Fajn, dám si vodku."

Barman: "Jasně, tady je."

Muž: "Děkuji. A teď to heslo."

Barman: "Nejprve si musíte dát drink. Bez mezer, všechno malým písmem."

 

A do nového roku přání od Vladimíra Jiránka:                   "Dám vám dobrou radu, příteli: Buďte zdráv!"

 

Různé zprávy

Na Věstník přispěli: Asociace Hostýn, Alice Gergelová, Jana Glavašová (Vancouver, B.C.), Eva Jacek, Jana Kapičková, Zuzana Karabová, Elena a Vladimír Kováč, Dr. Tomáš Machán, Karel Pelz (Ottawa, ON), Dagmar Rydlo (Oakville, ON), Eva Strofová, Hana Svobodová, Václav Pechousek (V.J. Screw Machine), Jaruš Pechousková, Dr. Jaroslav Prchal (in memory of Dr. P. Poňka), Dr. Eva Procházková, Dr. Jan Schulz, a dva dárci, kteří si nepřejí být jmenováni. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com nebo amartinu@yahoo.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.







A close up of a sign

Description automatically generated

 

 

 

_____________________________________

 

          JuDr. Jaroslav Horký        .

 

Veškeré právní služby

na území České republiky

 

     - občanské právo

     - obchodní právo

     - správa majetku

     - ostatní právní poradenství

 

     Sokolovská 6/85, 185 00 Praha 8

     Tel. 420 221 719 041

     Fax 420 221 719 059

     email info@ak-hp.cz

      www.ak-hp.cz

 

Parodontologie et implantologie

 

Dr. Lauren Spevack  Parodontiste

BSc. DMD Cert.Perio FRCD(C)

 

1155 rue University (Boul. Robert-Bourassa) #1405

Montreal, QC H3B 3A7

Tel. 514-303-7276  Fax 514-419-5227

lacliniqueparo@gmail.com  

www.ParoProsthoExcellence.com

 

 

Predaj, prenájom a kúpa

nehnuteľností

 

ZUZANA KARABOVÁ

Courtier immobilier résidentiel

Residential real estate broker

514 746 2540

zuzana@londonogroup.com

 

CharHong logo.jpg

 

3843 boul. Saint-Laurent

Tel. 514-844-6734

boucheriehongroise84@gmail.com

Nabízíme:

Mattoni (regular, lemon, orange, grapefruit), Kofola,

Tatranky, Horalky, Kávěnky, Fidorky (4 druhy), Mila, Amigo, Nugetta, zeli kysané, červené a bílé, halušky

a knedlíky v prášku, nakládané okurky, hořčice

(kremžská, plnotučná a další), Maggi,

výrobky Vitana a Dr. Oetker, salámy a klobásy

evropského typu (čabajka, uherský salám),

vídeňské párky, různé druhy sýrů

(bryndza, oštiepok, párenica, korbáčik a jiné)

 

 

Honorární konzulát
České republiky v Montrealu
 
JUDr. Hynek Žikovský, konzul
 
2020 boul. R. Bourassa,  Suite 1920
Montreal, QC H3A 2A5
Tel.: 514-316-4383
e-mail: consul.czech.qc@gmail.com
montreal@honorary.mzv.cz

 

 

Odkoupím

 

registrované i neregistrované střelné zbraně,

sportovní, lovecké, vojenské.

Restaurování starých či poškozených zbraní.

Potřebná povolení mám, převod zařídím.

Diskrétní jednání zaručeno.

 

Jiří  514-616-9257

Misner KW fin

 

 

BARBARA ASGARY

 

artist

 

514-488-5514

 

www.barbaraasgary.com

 

barbara.asgary@gmail.com

 

 

VÁŠ INZERÁT

YOUR BUSINESS CARD

může být zde

can be here

 

90 dolarů za rok/11 čísel

$90 per year/11 issues

 

Děkujeme za podporu Montrealského věstníku

Thank you for supporting Czech & Slovak Vestnik

 

PhDr. OLGA AJVAZOVÁ

Oficiální tlumočnice a překladatelka jazyka českého, slovenského, anglického, francouzského, španělského a ruského. Překlady všeho druhu, včetně odborných a ověřených. Tlumočení simultánní, konsekutivní i doprovodné. Korektury textů, výuka jazyků.

 

5254 Côte St. Antoine, Montréal, QC H4A 1P4

Telefon: (514) 481-3333

E-mail: olgatranslation@sympatico.ca

 

MILOŠ  G.  KACIR

 

CHARTERED PROFESSIONAL ACCOUNTANT

 

2530 Perrot Blvd., Ile Perrot J7V 8P4

 

Tel.: (514) 425-6556   Cell: (514) 895-2840

 

E-mail: mkacircpa@gmail.com

 

 

Telephone: (514) 737-4892

 

Dr. Jitka Ponka

Dental Surgeon/Chirurgien dentiste

 

    Office hours                       3550 Cote des Neiges

    By appointment                                      Suite 375

                                            Montreal, PQ H3H 1V4

 

Dr. Tomáš MACHÁN

 

zubný lekár

 

6600 Trans-Canada # 670, Pointe-Claire

naproti Fairview Shopping Center

 

Telefon: (514) 426-4228

Forman 4a

 

VÁŠ INZERÁT

YOUR BUSINESS CARD

 

může být zde

can be here

 

90 dolarů za rok/11 čísel

$90 per year/11 issues

 

Děkujeme za podporu Montrealského věstníku

Thank you for supporting Czech & Slovak Vestnik

 

Pechousek%20logo%20CB%20upr

       VÁCLAV & JOSEF PECHOUSEK

 

        2715 LOUIS A. AMOS             TEL.: (514) 631-2047

        LACHINE, QUEBEC                FAX: (514) 631-3209

        CANADA H8T 1C3                  josef@usinagevj.com

 

 

Bohemia 2011

 

 

PRENÁJOM VOZIDIEL

PRÍVESNÝCH VOZÍKOV                                  Mgr. Peter Németh

LIMUZÍNOVÝ SERVIS                                           Tomanova 70

Auto může být přistaveno ve Vídni                      83107 Bratislava

                                                                   Tel. 0903 24 24 26

 www.pozicanieauta.sk                     e-mail: info@svenscar.sk